Motorola Moto G6 Plus review: gulden middenweg?

Motorola’s Moto G-lijn heeft lange tijd het middensegment gedomineerd vanwege zijn nette hardware en schone software. Inmiddels krijgen steeds meer smartphones schone software en zijn er nieuwe kapers op de kust. Houdt Motorola zich nog staande in deze veranderde markt? Je leest het in deze Motorola Moto G6 Plus review.

Motorola Moto G6 Plus review design

Het kan bijna niet dat het succesverhaal van de Moto G-serie andere fabrikanten de afgelopen jaren niet opgevallen is. Met het recept van solide hardware, schone Androidsoftware en een lage prijs wist Motorola de afgelopen jaren heel wat G’tjes te verkopen. Nu, in 2018, is er eindelijk een fatsoenlijk antwoord van de concurrentie. Nokia heeft natuurlijk zijn lijn van budgetsmartphones met schone Androidsoftware, maar ook bijvoorbeeld Wiko en Xiaomi hebben goede alternatieven.

Prima specs voor de €300 die je voor het toestel betaalt

Motorola blijft met de G6-serie trouw aan het originele concept, maar heeft er wel voor gezorgd dat de toestellen 2018-proof zijn. In het geval van de Moto G6 Plus betekent dat een 5,9-inch 18:9-scherm, een dubbele 12-megapixelcamera en een glazen ontwerp. Verder heeft hij een achtkernige Snapdragon 630-chipset, 4GB werkgeheugen en een flinke 3200mAh-accu. Prima specs dus voor de €300 die je voor het toestel betaalt, hoewel het wel gezegd moet worden dat die prijs wat hoger ligt dan voorgaande jaren.

Of de Motorola Moto G6 Plus die paar extra tientjes waard is én of hij het succesvol kan opnemen tegen de gegroeide concurrentie zal ik je vertellen in deze review.

Moto-ontwerp anno 2018

Zoals de Moto G6 Plus trouw blijft aan het algemene concept van een Moto G-smartphone, zo blijft hij ook trouw aan het typische Motorola ontwerp. De basis is er duidelijk in te herkennen, maar het geheel is wel duidelijk vernieuwd. De metalen achterkant heeft plaats gemaakt voor glas en het grote Moto-logo komt terug in de vorm van een simpele opdruk.

Motorola Moto G6 Plus review design

Echt waterdicht is ‘ie helaas niet meer, maar Motorola zegt wel dat het toestel splash resistant is. Hij kan dus tegen wat regen en waarschijnlijk ook nog wel tegen een gemorste kop koffie. Maar dat laatste heb ik niet uitgeprobeerd en ik raad je aan om dat voorbeeld te volgen.

Ik vind de ‘standaardkleur’ deep indigo erg mooi

Het positieve punt van het nieuwe ontwerp van aluminium en glas is dat het modern overkomt. Bovendien vind ik de ‘standaardkleur’ deep indigo erg mooi.

Motorola Moto G6 Plus review design

Daar staat helaas tegenover dat het toestel qua vorm niet erg fraai is. Het is allemaal net een beetje ongelukkig afgerond, waardoor het geheel een beetje vormeloos overkomt. En hoewel de smartphone een 18:9-scherm met een kleine top-bezel heeft, is de bezel aan de onderkant vrij groot. Dat Motorola die dan ook nog eens volgepropt heeft met een vingerafdrukscanner, logo en uitsparing voor de microfoon maakt het er ook niet visueel aantrekkelijker op.

Motorola Moto G6 Plus review design

Dat die vingerafdrukscanner aan de voorkant zit is functioneel dan wel weer handig. Bovendien wordt hij aangevuld door gezichtsherkenning die okay werkt, dus qua beveiliging zit de Moto G6 Plus wel goed. Ook handig: hij kan met twee simkaarten overweg en heeft gewoon een audiojack.

Scherm en prestaties: check

Over het scherm en de prestaties kan ik kort zijn. Die zijn prima; precies zoals je ze verwacht voor dit geld. Het 18:9-scherm is 5,9 inch groot, heeft een full HD+ resolutie en ziet er prima uit.

Acht zuinige kernen die het toestel prima door het dagelijkse gebruik heen slepen

Iets vergelijkbaars geldt voor de prestaties. De Moto G6 Plus is uitgerust met een Snapdragon 630-chipset. Acht zuinige kernen geklokt op 2,2GHz die het toestel prima door het dagelijkse gebruik heen weten te slepen. Hij heeft daarnaast 4GB werkgeheugen; een nette hoeveelheid die ervoor zorgt dat je nooit problemen zult hebben met multitasken.

Motorola Moto G6 Plus Screenshot batterij

Die zuinige processorkernen zorgen er wel voor dat de 3200mAh-batterij bovengemiddeld goed presteert. Ik kwam met de Motorola Moto G6 Plus altijd met gemak de dag door, vaak met ruime marge. Vijf uur screen-on-time lijkt me makkelijk haalbaar met een batterijlading.

Android Two

Schone Androidsoftware wordt steeds normaler. Met het Android One-programma garanderen fabrikanten als Nokia en Xiaomi dat toestellen up-to-date blijven en echt schone software hebben. Motorola gaat voor een eigen versie van Android zonder veel aanpassingen en biedt die garantie dus niet. Een soort Android Two, dus.

De Moto-app is een soort verzameling van alle features die Motorola zelf toegevoegd heeft

Als je de Moto G6 Plus uit de doos trekt lijkt dat misschien niet zo’n big deal. De software voelt immers bijna hetzelfde als Android One en heeft via de Moto-app zelfs een paar leuke toevoegingen. Maar het is wel degelijk belangrijk. Het updatebeleid van Motorola is duidelijk slechter dan dat van bijvoorbeeld Nokia. Bovendien biedt Android One een harde update-garantie die afgesproken is met Google; met de G6 Plus moet je maar vertrouwen op de – overigens beperkte – beloftes die Motorola maakt.

Motorola Moto G6 Plus Screenshot interface

Om nog even terug te komen op die Moto-app: dat is een soort verzameling van alle features die Motorola zelf toegevoegd heeft. Die zijn soms best handig. Denk aan een always-on-display en suggesties om opslagruimte vrij te maken. Bovendien is er bewegingsbediening, zowel als extra als ter vervanging van de navigatiebalk.

Dat vervangen van de navigatiebalk gaat via de vingerafdrukscanner. Die fungeert dan als homeknop waar je ook gebaren op kunt uitvoeren. Naar links vegen is terug, naar rechts vegen opent het multitask-menu. Of andersom, als je dat wilt. De mogelijkheid om de navigatiebalk te vervangen is fijn, maar de werking vrij matig. Ten eerste zijn de gebaren niet erg intuïtief en in de praktijk soms lastig te onderscheiden. Ten tweede wordt vanwege het lange scherm de extra vrijgevallen ruimte niet opgevuld door apps die niet voor lange schermen geoptimaliseerd zijn. Andere smartphones doen dat zelf in de software; deze Moto niet.

Motorola Moto G6 Plus review design

Het zijn geen grote problemen, maar het geeft wel aan dat Motorola qua implementatie van zijn bijna schone Androidsoftware niet meer voorop loopt. Dat is jammer.

Twee camera’s, één functie

Net als de meeste smartphones tegenwoordig, heeft de Moto G6 Plus een dubbele camera. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft die tweede lens echter maar een functie. Hij wordt gebruikt om diepte in te schatten en zo een bokeh-effect toe te kunnen voegen aan portretten. Op zich een leuke feature en het werkt best goed, maar het is jammer dat die tweede camera niet een tele- of groothoeklens heeft.

Motorola Moto G6 Plus review design

Een kleine gemiste kans, net als helaas de camera zelf. De Moto G6 Plus maakt 12-megapixelfoto’s die voor een telefoon van €300 niet echt indrukwekkend zijn. Ze zijn niet erg detailrijk en zijn aan de randen vaak een beetje vaag. De dynamische range en kleuren zijn okay, maar ook niet meer dan dat. En wanneer het donkerder wordt zijn foto’s nogal snel bewogen. Dat doen veel andere telefoons in deze klasse echt beter.

Hetzelfde geldt trouwens voor de 8-megapixelselfies die je met het toestel schiet, die vooral qua witbalans een beetje de mist in gaan. Tof is wel dat het toestel een selfieflits heeft.

Motorola Moto G6 Plus review design

Iets anders leuks is de toevoeging van Google Lens in de camera. Dat is iets dat we steeds vaker zullen gaan zien, dus erg uniek voor de Moto is het niet. Maar het biedt wat handige functies en is in dit toestel dus eenvoudig beschikbaar. Je kunt met Google Lens objecten die in beeld zijn herkennen. Zo kan het toestel bijvoorbeeld identificeren wat voor bloem je ziet of tekst copy-pasten uit de ‘echte wereld’.

Video’s zien er aardig uit, maar niet veel meer dan dat

Filmen kan de Moto G6 Plus in 4K. Dan heeft hij alleen geen beeldstabilisatie. Als je zoals ik trilhandjes hebt wordt het daarmee onmogelijk om een beetje een fatsoenlijk filmpje te schieten. Je kunt beter terugschalen naar full HD; dan zijn je video’s wel netjes stabiel. Die video’s zien er aardig uit, maar niet veel meer dan dat.

Conclusie: moderne middenklasser

De Motorola Moto G6 Plus zet de filosofie van de Moto G-lijn goed door, maar is tegelijkertijd zijn stevige voorsprong op de rest van de markt kwijt. Hij is wat duurder geworden, terwijl hij in vergelijking met de concurrentie niet echt beter geworden is.

Valt tussen de wal en het schip, of is juist de gulden middenweg

Gelukkig betekent dat niet dat de G6 Plus niet meer de moeite waard is. In tegendeel. Een fijne en snelle gebruikservaring wordt gecombineerd met bijvoorbeeld een groot 18:9-scherm, gezichtsherkenning, een dubbele camera en gedeeltelijke bescherming tegen water. Bovendien heeft de Moto G6 Plus een erg goede batterij, wat zeker een voordeel is.

Motorola Moto G6 Plus review design

Aan de andere kant laat de Moto G6 Plus ook wat duidelijke steekjes vallen. De schone Androidsoftware is fijn, maar de implementatie ervan wordt inmiddels door andere fabrikanten voorbij gehold. En de dubbele camera biedt niet alleen vrij weinig toegevoegde waarde; hij zet ook nog eens vrij matige plaatjes neer.

Als je schone Androidsoftware en moderne hardware belangrijk vind, is de G6 Plus een uitstekende keuze

Afhankelijk van je perspectief valt het toestel daarmee uiteindelijk tussen de wal en het schip, of is het juist de gulden middenweg. Hij biedt een voor dit geld unieke combinatie tussen schone Androidsoftware en moderne hardware. Als je beiden belangrijk vind, is de Moto G6 Plus een uitstekende keuze. Als je meer waarde hecht aan een van die twee aspecten kun je misschien beter verder zoeken.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede batterij
  • Bijna schone Androidsoftware
  • Moderne featureset
Minpunten
  • Camera valt wat tegen
  • Software-implementatie is beter bij concurrenten

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters