Motorola Moto X Play review: pure midrangephablet

In tegenstelling tot voorgaande jaren, kwam Motorola dit jaar met twee varianten van zijn Moto X-smartphone, de Moto X Style en Play. In deze review bespreken we de Moto X Play, waarvan de grote batterij zijn voornaamste pluspunt moet zijn. Of dit in de werkelijkheid ook zo is, gaan we onderzoeken.

Motorola Moto X Play design 

Sinds Motorola’s overname door Google, zijn ze een compleet nieuwe weg ingeslagen. Een weg die ze nu ze onderdeel van Lenovo zijn nog altijd lijken te volgen. Motorola wil namelijk niet de duurste smartphones maken, verre van zelfs. Bij Motorola willen ze kwalitatieve smartphones die betaalbaar zijn maken. Mensen met een laag budget kunnen gaan voor de Moto E. Heb je een iets hoger budget, dan is er de Moto G. De Moto X lijn is de vlaggenschip-lijn van Motorola.

“De Moto X lijn is de vlaggenschip-lijn van Motorola”

Een vlaggenschip-lijn zonder high-end prijzen, maar met redelijk high-end specificaties. Dit jaar is hier wel een kleine verandering in gekomen: de Moto X lijn is namelijk opgesplitst in de Style en Play toestellen. Style toestellen bezitten de allernieuwste en beste snufjes, Play toestellen moeten het doen met net iets minder. Gelukkig is dit ‘minder’ nog altijd niet slecht, zeker niet voor de prijs.

“Volgens Motorola zijn de troeven van de Play het scherm, de grote batterij en de camera”

Neem de batterij van het toestel bijvoorbeeld; in de Play zit een 3650mAh grote batterij. De specificaties zijn op papier wel niet zo ‘groots’ als de batterij, maar ‘klein’ kan je ze zeker niet noemen. In de smartphone zit een Snapdragon 615-processor gekoppeld aan een ietwat ‘magere’ 2GB werkgeheugen, een 5,5-inch groot full HD-scherm en een 21-megapixelcamera. Volgens Motorola zijn het scherm, de grote batterij en de camera de troeven van de Play. Een ander punt waar Motorola mee te koop loopt, is de software: je krijgt een bijna stock-Androidervaring. In hoeverre de Motorola Moto X Play daadwerkelijk zijn troeven uitspeelt, onderzoeken we in deze review..

Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Motorola Moto X Play zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 23.21.10.lux_reteu.reteu.en.EU retgb en een prijs van €350.

Specificaties van de Motorola Moto X Play
Algemeen
 • Uitgebracht op August 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 615
 • octacore-processor op 1.7GHz
 • Grafisch: Adreno 405
Scherm
 • 5.5" IPS LCD scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 21MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant
Motorola Moto X Play doos

Het toestel wordt geleverd in een simpele, rechthoekige, wit met groene doos met aan de voorzijde een afbeelding van het toestel zelf. Achterop staan de specificaties. Wanneer je hem opent, vind je de Moto X Play gevolgd door een (witte) micro usb-kabel, adapter en handleiding. Het enige wat we missen is een headset, maar een ramp dat hij er niet bijzit is het niet.

Het ontwerp van de Moto X Play doet geen recht aan zijn voorgangers

Het ontwerp van de Moto X Play lijkt een punt te zijn waar Motorola niet veel tijd aan heeft gespendeerd, iets wat we niet gewend zijn van het bedrijf. Inspiratie voor de Play lijkt vooral bij Motorola’s goedkopere smartphones gehaald. Dat er gelijkenissen zijn, vinden we niet meer dan normaal. Maar omdat alle voorgaande Moto X’en redelijk uniek ontworpen waren, vinden we het ontwerp van de Play wat teleurstellend. Hij mist gewoon persoonlijkheid en doet wat dat betreft geen recht aan zijn voorgangers. Jammer, we hadden echt meer verwacht van Motorola.

Gelukkig is de Play niet de lelijkste smartphone ooit, en heeft hij mooie punten. Aan de voorkant ziet de Moto X Play er erg goed uit, de randen rondom het scherm zijn niet te dik en de 2 speakertjes zijn mooi verwerkt in het glazen paneel. Lekker simplistisch, wat we altijd mooi vinden. Verder promoot Motorola dat de Moto X Play waterafstotend is. Dit betekent dat de Play net iets meer water zal overleven dan gemiddeld, maar je hem nog altijd niet in water moet laten vallen. Een kop koffie over de Play morsen zou geen probleem moeten zijn, al raden we je het zeker niet aan.

Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 

Een kop koffie over de Play morsen zou geen probleem moeten zijn

Achterop vind je een verwijderbaar paneeltje terug. De reden dat je het kan verwijderen is niet om de batterij te verwisselen, wat niet mogelijk is, maar wel om de Play een beetje te kunnen personaliseren. Motorola verkoopt het paneeltje namelijk in tal van kleuren en met flip-cover functie, net zoals bij de Moto G. Ons toestel had een witte achterkant, die paste bij de kleur van het toestel zelf. Omdat er wat rubber in het paneeltje is verwerkt, ligt de Play stevig in de hand. Het patroontje aan de achterkant vinden we wat minder mooi, net zoals de nepchromen rand die aanwezig is rondom het toestel. Aan de zijkanten valt deze rand nog mee, aan de achterzijde is hij te aanwezig.

De Play ligt wel goed in de hand

Omdat het toestel een erg grote batterij heeft, en daardoor redelijk dik is, voelt hij wat lomp en zwaar aan in de hand. Dit is normaal, het is lastig om al het groots wat de Play te bieden heeft in een compacte vorm te gieten. Gelukkig ligt de Play, door de lichtjes geplooide achterzijde en ietwat rubberen paneeltje, wel goed in de hand. Je mag alleen geen kleine handen hebben.

Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 

De fysieke bedieningstoetsen vind je terug op de rechterzijde van het toestel. Dit is een goede plaatsing, al vinden we de uitlijning van de knoppen niet even geweldig: de powerknop is net iets te laag geplaatst. Gelukkig zit er een patroontje over. Andere elementen, op de micro usb-poort na, zijn terug te vinden aan de bovenzijde. Geheugen uitbreiden doe je in hetzelfde poortje als dat van je simkaart.

Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 

In de Motorola Moto X Play zit een 5.5-inch full hd-IPS paneel, geen amoled zoals in voorgaande Moto X modellen. Zwart wordt desondanks zo goed weergegeven dat we in het begin zelfs even twijfelden of Motorola wel goed had gecommuniceerd over het IPS paneel. Verder worden kleuren goed weergegeven, ze ‘spatten’ alleen niet van het scherm. Omdat het scherm heel helder kan staan, is het goed leesbaar in het zonlicht. Kijkhoeken zitten gewoon goed. Soms hadden we wel wat problemen met de automatische helderheid, deze werd niet altijd even vloeiend en goed aangepast.

Zwarte tinten worden erg goed weergegeven

Webpagina’s laden, lichte apps opstarten en niet zwaar gamen vormen allemaal geen probleem

De specificaties van de Motorola Moto X Play zijn niet erg veelbelovend. In het toestel zit namelijk een achtkernige Snapdragon 615 processor die geklokt is op maximaal 1,7GHz en gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Niet het meeste werkgeheugen dat je zal terugvinden in een smartphone voor dit geld, maar goed genoeg om er standaard dingen mee te doen. Zelfs met veel lichte apps open, blijft het toestel goed presteren. Alleen wanneer je zwaardere apps gebruikt, zal je merken dat apps vaker moeten herladen, soms vastlopen en erg lang nodig hebben om op te starten.

Voor dagelijks gebruik, is de Moto X Play meer dan krachtig genoeg. Het laden van wegpagina’s, gebruiken van lichte apps en licht gamen verloopt allemaal zonder enige problemen. Alleen als we het toestel wilde ontgrendelen vanaf een melding op Moto display, gebeurde het vaak dat we een aantal seconden lang een zwart scherm kregen. Bij het opstarten van zwaardere applicaties, duurde het vaak ook net iets langer voor de applicatie geopend en geladen was. Eenmaal de app geopend was, liep alles wel erg soepel. Prestaties zijn dus zeker niet slecht.

Op papier is de batterij van de Play erg veelbelovend, in werkelijkheid niet helemaal

De Motorola Moto X Play heeft alle verbindingsmogelijkheden, wat mooi meegenomen is voor de niet al te hoge prijs. Met belkwaliteit en ontvangst hebben we geen problemen gehad. Alleen hadden we soms wat problemen wanneer we met een wifi netwerk wouden verbinden, we kregen eens om de zoveel tijd te zien dat we niet konden inloggen op een netwerk. Dit probleem was gelukkig makkelijk op te lossen door je wifi even uit- en dan terug aan te zetten.

In de Moto X Play vind je een groter dan gemiddelde batterij terug. De batterij in het toestel is namelijk 3640mAh groot; volgens Motorola genoeg voor twee dagen gebruik. Dit kunnen we niet helemaal bevestigen. Ja, twee dagen is haalbaar, maar alleen als je het toestel niet te veel gebruikt. Gebruik je je smartphone veel en intensief, dan zal je hem iedere avond aan de lader moeten hangen. Je zal nog wel wat batterijlading over hebben, maar niet genoeg om nog een hele dag mee door te komen. Zelf kregen we de batterij van de Play met heel intesief gebruik leeg op een dag. Als we hem normaal gebruikten, met automatische helderheid en mobiele data aan voor het gros van de tijd, konden we de dag doorkomen met ongeveer 30% lading over. Screen-on tijd was gemiddeld vier uur bij intensief gebruik. De batterijprestaties zijn dus niet al te spectaculair, maar wel gewoon goed. Op papier is de batterij van de Moto X Play erg veelbelovend, in werkelijkheid komt hij niet verder dan een ruime voldoende.

Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 

De software van de Play is gewoon standaard Android

De Moto X Play loopt op de meest recente versie van Android Lollipop, 5.1.1, zonder een skin erover, zelfs geen lichte. De software op de Play is gewoon standaard Android. Dit zorgt ervoor dat Motorola snel updates kan aanbieden naar nieuwe Androidversies, iets wat ze voorgaande jaren hebben gedaan. We verwachten dan ook dat ze snel komen opdraven met een Marshmallow-update.

Doordat de software standaard Android is, ziet alles er netjes uit, en is de software makkelijk te gebruiken. Eveneens loopt de software erg vlot op het toestel. Motorla heeft met de toevoeging van Moto, en dus ook Moto Display, wel een paar kleine aanpassingen gemaakt. Moto display laat al je notificaties zien wanneer je de Play uit je broekzak haalt of optilt, zonder dat het hele scherm oplicht. Ten minste, dit was zo bij een amoledscherm. Omdat de Play het moet doen met een ips-paneel, licht het scherm wel helemaal op wanneer Moto Display wordt geactiveerd. Op zich blijft het idee wel tof, en is het een handige manier om je gekregen notificaties te zien.

Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 

Als je de Play in het Engels, of een andere ondersteunde taal, zet, kan je de Moto spraakfunctie activeren. Met deze spraakfunctie, kan je een zin vooraf instellen en wanneer je die zegt, Google Now wordt geactiveerd. Deze functie lijkt erg tof en werkt naar behoren. Jammer is dat er geen ondersteuning is voor Nederlands. Resterend ziet de software er op een aantal meegeleverde apps na, helemaal hetzelfde uit als Lollipop op een Nexus. Voor meer informatie hierover, raden we je aan een kijkje te nemen naar onze volledige review van Android Lollipop.

Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot 

Meegeleverde applicaties zijn: een galerij, fm-radio, Motorola Connect, Motorola Migreren en berichten applicatie. Deze zijn allemaal in een eenvoudige Android Lollipop stijl ontworpen, en werken naar behoren. Resterend zijn, net zoals op een Nexus toestel, alle standaard Google-applicaties meegeleverd. Wil je meer applicaties, dan kan je deze vinden in de Google Play store. Van de 16GB aan intern geheugen is er zo’n 11GB beschikbaar, dat vinden we voldoende. Gelukkig kan je het geheugen uitbreiden met een micro-sd kaartje.

De multimediasoftware op het toestel is redelijk beperkt: standaard Google software, een eenvoudige galerij en een fm-radio is alles wat je krijgt. Niets meer, niets minder. Wanneer je toch behoefte hebt om bijvoorbeeld een andere muziekspeler te installeren, kan je deze downloaden uit de Google Play store.

Vooraan het toestel vind je twee speakers, waarvan maar eentje functioneert als multimedia speaker. De andere is er om telefoongesprekken mee te houden, wat wel een beetje jammer is. Desalniettemin is de geluidskwaliteit van de onderste speaker zeker niet slecht te noemen. Audio wordt er gewoon goed door weergegeven, en de speaker heeft als voordeel dat hij aan de voorkant is geplaatst.

Motorola Moto X Play design 

Zolang het niet donker is, kan je mooie foto’s nemen met de Play

Motorola Moto X Play camerasample

Als selfiecamera kreeg de Moto X Play een 5-megapixelsensor mee. Selfies die je ermee neemt zien er gewoon goed uit. Soms zijn kleuren een beetje flets, maar over het algemeen zitten ze wel goed. Wanneer het donkerder wordt, gaat de kwaliteit van de selfies snel achteruit, maar dit is bij bijna iedere smartphone zo.

Aan de achterzijde van het toestel zit een 21,5-megapixelsensor. Deze sensor is niet geweldig, maar zeker goed genoeg. Zolang het niet donker is, kan je er mooie foto’s mee nemen. Er zit veel detail in deze foto’s. Over het algemeen worden kleuren ook goed weergegeven, al heb je soms last van een oranje tint. Wanneer het donker wordt, krijgt de camera het moeilijk. Over foto’s die je dan neemt, zit meestal veel ruis. Als de camera optische beeldstabilisatie zou hebben zou dat in ieder geval deels opgelost kunnen worden, maar helaas ontbreekt dat. Verder lag de focus in foto’s niet altijd goed.

Motorola Moto X Play camerasample 
Motorola Moto X Play camerasample 
Motorola Moto X Play camerasample 
Motorola Moto X Play camerasample 

Video’s opnemen met het toestel doe je in 1080p, niet in 4K. De beelden die je ermee schiet, zien er over het algemeen goed uit. Verrassend is dat ze zelfs zonder optische beeldstabilisatie niet al te schokkerig zijn, de softwarematige beeldstabilisatie verricht goed werk. Tot slot heb je de mogelijkheid om in slowmotion op te nemen, maar dan is de resolutie beperkt tot 540p.

Over de camera-applicatie van de Moto X Play valt niet veel te zeggen

De camera applicatie van de Moto X Play is helemaal stock gehouden, waardoor hij niet nogal onhandig werkt en niet veel instellingen biedt. In de applicatie moet je werken met veeg-gebaren, naar rechts vegen toont bijvoorbeeld de instellingen, wat niet echt handig werkt. Deze instellingen zijn trouwens erg beperkt, wat jammer is. In de applicatie missen we vooral meer instellingen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om geen foto te nemen als je op het scherm drukt, maar alleen te focussen.

Motorola Moto X Play screenshot 
Motorola Moto X Play screenshot

Op sommige gebieden hadden we wat meer van de Play verwacht

Sinds de eerste Motorola Moto G smartphone, zijn we een erg groot fan van zowat alle smartphones die Motorola op de markt heeft gebracht. Na het uittesten van de Moto X Play, is hier niets aan veranderd. Het is een goed toestel, maar op sommige gebieden hadden we wat meer verwacht van de Play.

Een van deze gebieden is het ontwerp van het toestel. Voorgaande Moto X modellen hadden altijd een redelijk verfijnd ontwerp en maakten gebruik van mooie en premium materialen. De vorige Moto X had zelfs een lederen achterkant. In vergelijking hiermee, is het ontwerp van de Play echt wel een teleurstelling. Tof is wel dat zelfs met een ‘lomp’ gevoel in de hand, de rubberachtige achterkant voor genoeg grip zorgt. Verder hadden de prestaties wat beter gemogen. In dagelijkse dingen is hij snel genoeg, maar bij het gebruik van ietwat zwaardere applicaties merk je direct haperingen en vertraging op.

Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 
Motorola Moto X Play design 

Voor de rest valt er weinig negatiefs over de Play te zeggen. De grote batterij zorgt ervoor dat je er makkelijk de dag mee door komt. Met de camera’s kan je zolang het niet donker is mooie foto’s nemen, en het 5,5-inch grote ips-paneel geeft alles mooi genoeg weer om je gelukkig te maken. Dit gecombineerd met een zo goed als stock versie van Android, maakt de Moto X Play een erg aangenaam toestel om te gebruiken. Wanneer je op zoek bent naar een niet te dure, maar toch goede smartphone zonder een merkbare skin over Android, dan is de Moto X Play een goede optie.

Hou je niet van skins over Android, dan is de Moto X Play een goede optie

Heb je geen probleem met een skin over Android, dan is de Honor 7 het beste alternatief. Met een prijskaartje van €349, een mooi aluminium ontwerp, grote batterij en redelijk goede prestaties is het een prima keuze. Wil je liever een smartphone met een iets meer stock Android ervaring, dan is de OnePlus 2 een goede optie, al is hij net iets duurder dan de Play. In ruil voor deze hogere prijs krijg je betere specificaties en iets meer premium materialen verwerkt in het ontwerp. Wil je per se bij Motorola blijven, en heb je geen probleem met een extra €120 neer te tellen, dan kan je altijd voor de Motorola Moto X Style gaan. Met een mooier ontwerp, betere specificaties en dezelfde software is dit gewoon een betere versie van de Motorola Moto X Play, die overigens wat inlevert op batterijgebied.

Onze review score
Pluspunten
 • Grote batterij
 • Pure Androidervaring
 • Groot scherm en mooi scherm
Minpunten
 • Camera's niet geweldig in het donker
 • Processor niet erg krachtig
 • Ontwerp had beter gekund

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters