Motorola Moto X

Het heeft even geduurd, maar Motorola’s Moto X is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Het toestel werd in de zomer al in de Verenigde Staten aangekondigd, waar de Moto X nu ook al enige tijd verkrijgbaar is. Wij zijn nu pas aan de beurt. Het is dus de hoogste tijd om te kijken wat de Motorola-smartphone in zijn mars heeft.

Motorola Moto X img 6378 

In de tussentijd is er het een en ander veranderd bij Motorola. Niet langer is de telefoonfabrikant in bezit van Google. Eind januari werd namelijk bekend dat Lenovo de nieuwe eigenaar is geworden van Motorola. De Chinese fabrikant legde omgerekend zo’n 2,1 miljard euro neer voor het toestel, terwijl Google een kleine twee jaar geleden ongeveer zeven miljard euro meer betaalde voor Motorola.

De Moto X is dus een van de laatste toestellen die door Motorola is gemaakt toen het nog onderdeel uitmaakte van Google. En laat de zoekmachinegigant nou net een goede naam hebben op het gebied van software voor telefoons. Dat komt mooi uit, want met de Moto X levert Motorola een telefoon af die het niet zozeer van zijn specificaties moet hebben. Ook niet van Moto Maker trouwens, waarmee je je toestel kunt personaliseren. Moto Maker komt dit jaar – als het goed is – wel naar Europa, maar Moto X-eigenaars zullen het voorlopig nog zonder Moto Maker moeten stellen.

Omdat de Moto X niet over de allerbeste specificaties beschikt, betekent dat automatisch dat de telefoon niet al te duur is. Voor een bedrag van om en nabij de 320 euro is Motorola’s Moto X van jou. Is dat te duur voor een telefoon uit het middelste segment, of presteert ‘ie boven zijn winkelwaarde? In deze review proberen we daar achter te komen.

Specificaties

Eerst maar eens kijken welke onderdelen er allemaal op de Moto X zitten. Hieronder vind je de specificaties van het toestel. Deze review is gebaseerd op de Moto X met Build-nummer KLA20.16-2.16.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Motorola Moto X

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op September 2013 Draait op Android 4.4.2Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm MSM8960Pro Snapdragondualcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 320

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16,4GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 0 gramLengte: 129mmBreedte: 65mmDikte: 10,4mm

Scherm/invoer

4,7″ Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

10MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2200mAh

Unboxing

“Motorola levert geen oordopjes mee bij de Moto X: een minpunt.”

Motorola levert de Moto X in een stijlvolle, rechthoekige witte doos. Het toestel vind je na het openmaken op een plateau. Daaronder vind je de bijbehorende attributen. Eerst zes boekwerkjes, waarvan twee in het Nederlands. De een helpt je op weg met het opstarten van de Moto X, in de ander staan alle voorwaarden en wat waarschuwingen.

Onder het boekwerk vind je de oplader. De voeding en USB-kabel zitten los van elkaar. Wat opvalt aan de voeding, is dat deze twee USB-aansluitingen heeft. Je kunt dus met één stekker twee verschillende toestellen tegelijkertijd opladen. Een onverwachte, leuke verrassing. In een kleine kartonnen verpakking vind je de sleutel om je SIM-kaart in je toestel te plaatsen.

Daar is het dan ook gelijk mee gedaan, qua toegevoegde attributen. Zo zijn er geen oordopjes voor handsfreebellen bij het toestel meegeleverd en dit vinden wij toch wel een minpunt.

Motorola Moto X img 6350 
Motorola Moto X img 6355 

Design

“Motorola is er in geslaagd de telefoon ondanks zijn 4,7 inch-scherm compact te houden.”

Dankzij zijn bolle achterkant ligt de Moto X erg fijn in de hand. Bovendien zorgt het ervoor dat de telefoon van Motorola een afwijkend uiterlijk heeft van de gevestigde orde. De smartphone is wat aan de dikke kant, maar dat stoort gezien zijn formaat eigenlijk niet: je hebt geen koelkast in je hand liggen met de Moto X.

Dat is te danken aan het feit dat Motorola er in is geslaagd het scherm, met een grootte van 4,7 inch in een opvallend klein toestel te verwerken. De randen aan de zijkant zijn heel dun. Aan de boven- en onderkant heeft Motorola ook helemaal niet veel ruimte nodig. Dit komt ook dankzij het feit dat de navigatieknoppen softwarematig in het toestel zijn geïmplementeerd. Fijn. Het houdt de Moto X compact in zijn voorkomen.

Motorola Moto X img 6353 
Motorola Moto X img 6358 
Motorola Moto X img 6403 
Motorola Moto X img 6414 

Voor de volledigheid: het toestel heeft een lengte van 129,3 millimeter. Horizontaal meet de Motorola 65,3 millimeter. Op z’n dikst is de telefoon 10,4 millimeter, maar aan de boven-en onderkant zal dat wel een stukje minder meten. Gezien zijn gebolde achterkant. Het apparaat weegt maar 130 gram.

De gebolde achterkant kun je niet van het toestel halen. Dit heeft nadelen – de batterij is niet verwijderbaar – en voordelen – de telefoon zit heel solide in elkaar en voelt stevig aan. De achterkant ziet er met zijn carbonzwarte kleur erg mooi uit.

Verwacht verder geen toeters en bellen aan de buitenkant van de Moto X. Aan de linker zijkant zit alleen een lade om je nano SIM-kaart in te stoppen. Aan de rechter zijkant vind je de ontgrendel- en volumeknoppen. In het midden van de bovenkant van het apparaat zit een aansluiting voor je oordopjes en aan de onderkant kun je een micro USB-kabel stoppen om je telefoon op te laden.

Motorola Moto X img 6365 
Motorola Moto X img 6372 
Motorola Moto X img 6368 
Motorola Moto X img 6374 

Scherm

Het scherm van de Moto X heeft een grootte van 4,7 inch. Deze amoled-display heeft een resolutie van 720x 1280 pixels. De pixeldichtheid van de Motorola bedraagt ongeveer 312 ppi.

De kleurweergave is erg helder en het contrast tussen kleuren is ook goed te noemen. Toch zijn er wel wat nadelen aan de kleurweergave. Zo neigt een felle rode kleur op de Moto X ietwat naar de rossige kant. Deze afwijking valt echter summier te noemen en valt pas op als je ‘m naast een ander toestel legt.

“Het scherm oogt levendig en degelijk.”

Het 720p amoled-scherm ondersteunt multitouch en bovendien is het altijd fijn als je telefoon over Gorilla Glass beschikt, wat er in ieder geval voor zorgt dat er niet heel snel een kras op je scherm komt. Hoewel het scherm dus niet full HD is, zorgt het kleurcontrast ervoor dat het scherm niettemin heel helder oogt. Het scherm oogt levendig en degelijk en bovendien werkt het touchscreen ook uitstekend. Geen haperingen: de Moto X doet op dit gebied braaf wat ‘m wordt opgedragen.

Prestaties

Motorola heeft een Snapdragon S4 Pro-processor van Qualcomm met twee Krait-kernen. Deze zijn goed voor een kloksnelheid van 1,7 GHz. Niet verkeerd. Ook de 2 GB die je aan werkgeheugen krijgt, zijn zeker niet slecht te noemen. Voor de hoeveelheid opslagruimte zijn er twee mogelijkheden: 16 of 32 GB. Denk goed na voor je een keuze maakt: je kunt dit geheugen later niet uitbreiden met een microSD-kaart. Dat blijft toch een minpuntje.

Toen het toestel uitkwam, was de Moto X nog voorzien van Android 4.2 JellyBean. Inmiddels is het apparaat echter al een tijdje op de (Amerikaanse) markt. Wij hebben een toestel binnengekregen dat al op Android 4.4 KitKat draait.

Motorola weet aardig wat GHz uit een tweekernige processor te persen en de rest van de specificaties, met 2 GB aan ram voorop, zijn ook niet mals. Dit zorgt ervoor dat het toestel snel zijn werk doet. Tijdens het testen opent de Moto X applicaties behoorlijk snel. De Motorola hapert eigenlijk nooit en is mede daarom erg fijn in het gebruik. Ook wanneer je aardig wat applicaties open hebt staan, doet de Moto X goed zijn werk, schakelt hij snel tussen verschillende applicaties en zijn er in de applicaties zelf ook geen opvallende haperingen. Gezien zijn specificaties presteert de telefoon van Motorola optimaal. En dat is niet altijd vanzelfsprekend.

Om dit in perspectief te plaatsen: de Huawei Ascend P7, die vanaf juli in Nederland verkrijgbaar is, is op het moment van schrijven ruim honderd euro duurder. Toch opent de Motorola programma’s zoals Facebook en Google Chrome een fractie sneller. We houden wel een slag om de arm: wellicht zit nog niet de definitieve software van de Ascend P7 op het toestel dat wij in ons bezit hebben. Toch geeft het een goed beeld van de prima prestaties van de Moto X.

“Motorola heeft zijn software goed geoptimaliseerd.”

In de Moto X zit een batterij met een inhoud van 2200 mAh. Daarmee houdt het toestel het prima een dag met intensief gebruik vol. Fijn: daar hoef je in ieder geval niet naar om te kijken. Omdat Motorola zijn software goed heeft geoptimaliseerd, zijn er niet keiharde specs nodig om het beestje snel zijn werk te laten doen. Wat weer energie scheelt.

Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 48 23 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 47 18 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 42 58 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 13 16 23 452 

Software

De Motorola Moto X is ontwikkeld in de periode dat de fabrikant nog eigendom was van Google. Hoewel de zoekmachinegigant zich niet bemoeide met de ontwikkeling van de Moto X, is de boodschap dan wel duidelijk. Google’s Nexus-lijn staat al bekend om zijn oplevering met een kale Android-versie. Bij de Moto X is dat niet anders.

Motorola haalt geen fratsen uit zoals het meeleveren van een eigen userinterface, zoals Huawei of HTC dat graag doet. Wij vinden dat wel fijn. Motorola weet Android heel goed te benutten: het besturingssysteem draait echt snel op de Moto X. Waarom zou je dan voor extra dingen komen die er voor kunnen zorgen dat de telefoon minder snel wordt? Motorola snapt dat en daarmee scoort de fabrikant punten.

Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 47 38 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 48 19 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 42 48 

Met de kale versie van Android kun je je bladwijzers geheel naar eigen smaak inrichten, met zowel widgets, applicaties en mappen. Zoals je dat dus van Android gewend ben. Je kunt al je applicaties zien door op de middelste knop van je permanente lijstje met apps te klikken (onderaan je scherm). Als je lang genoeg doorscrollt naar rechts kom je vanzelf bij alle widgets terecht die je kunt gebruiken.

Naast de Play Store, staan er op de Moto X nog een aantal Play-applicaties. Met Play Kiosk, Play Books, Play Music en Play Video kun je content aanschaffen en streamen of downloaden. Nadeel is wat dat betreft dat je, als je bijvoorbeeld een film wil downloaden, je deze niet kunt plaatsen op een microSD-kaart. Al te veel films, of zelfs muziek, kun je dus niet op je Moto X stallen. De mediaplayers van het toestel werken overigens prima. De geluidskwaliteit van de speaker is best aardig en bereikt bovendien een redelijk volume. Op het geluid dat je via een headset binnenkrijgt is niets aan te merken,

Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 12 43 49 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 12 45 42 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 12 45 31 

Met Assist heeft Motorola een Google Now-gerelateerde applicatie meegelevert. Deze zorgt ervoor dat je niet gestoord wordt als je in je agenda bijvoorbeeld een vergadering hebt gepland. Verder levert Motorola niet veel extra applicaties mee met de Moto X. Wij hebben daar geen problemen mee.

Het enige verrassende dat Motorola meelevert is Spotlight, een soort spelletje, waarvan het doel trouwens niet echt duidelijk wordt. Dat had niet gehoeven hoor, Motorola.

Camera

Motorola Moto X img 20140513 181436298 
Motorola Moto X img 20140513 181450783 
4x digitale zoom

Met een 10 MP-camera heeft Motorola een degelijke camera in de achterkant van de Moto X gestopt. Fijn is dat het toestel al snel automatisch focust op een deel van de foto. Het is ook mogelijk om handmatig te bepalen waarop je de camera focust, maar dit moet je wel via de instellingen van de camera aanpassen.

De algemene indruk van de camera is echter in orde. Het aanbod aan opties valt redelijk te noemen en de foto’s zijn van een redelijke kwaliteit. Het is vooral fijn dat de meeste aspecten vloeiend werken. De camera start snel op en doet snel zijn werk. Dat gedeelte zorgt voor geen enkele ergernis. Het is echter wel behoorlijk irritant dat het zoomen niet zo makkelijk gaat. Met de achtercamera kan dat namelijk zowel tijdens het fotograferen als schieten van video’s.

Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 45 46 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 44 02 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 44 24 
Motorola Moto X screenshot 2014 05 19 11 45 01 

Het in- en uitzoomen verloopt echter nogal stroef. Daar had Motorola wel meer aandacht aan kunnen geven. Je kunt soms over het scherm vegen tot je een ons weegt: de camera vertikt het om iets te doen. En soms doet de zoomfunctie het juist aardig. Dit is dus een wispelturig aspect van de camera op de Moto X.

Motorola lijkt het vooralsnog te vertikken om met een smartphone te komen die ook aan de voorkant een degelijke camera heeft. Toegegeven: de 2 MP-camera is al heel wat beter dan bijvoorbeeld de 0.8 MP-camera die in minder recente toestellen van het merk zat. Maar dat neemt niet weg dat er heus wel wat MP’s bij kunnen.

Dat is in ieder geval de trend. Alle fabrikanten lijken een graantje willen mee te pikken van de selfiehype. Motorola lijkt dat vooralsnog te vertikken.

Motorola Moto X img 20140516 144023535 
Motorola Moto X img 20140516 144101421 
4x digitaal ingezoomd
Motorola Moto X img 20140516 144134370 
Close-up

Conclusie

“Het is zonde dat de Moto X niet meer een gloednieuw apparaat is.”

Het is zonde dat de Moto X niet meer een gloednieuw apparaat is. De telefoon is al ruim een half jaar verkrijgbaar aan de andere kant van de grote plas. Hopelijk kan Motorola onder Chinese vlag dit soort dingen voorkomen en voortaan gewoon voor een wereldwijde release van het toestel kiezen. Natuurlijk kan er wat tijd zitten tussen de verkoopstart van een toestel, maar negen maanden is wel heel erg gortig.

Als je dat grote minpunt even links laat liggen blijven er gelukkig heel veel goede dingen over met betrekking tot de Moto X. Het toestel is compact, maar heeft toch een groot scherm. En is stevig, maar niet dik.

De Motorola is een ideaal toestel voor iemand die niet wil omkijken naar zijn smartphone. De Moto X springt snel uit de startblokken en toont vervolgens de gehele rit vormbehoud. Vrijwel alles voert het apparaat moeiteloos uit en daardoor blijven grote ergernissen uit.

Op dit vlak troeft de Moto X op dit moment met gemak de Huawei Ascend P7 uit. Wel houden we hierbij een slag om de arm. De P7 komt pas in juli op de Nederlandse markt. Wij hebben ‘m al binnen en zijn nog niet te spreken over de software op het toestel. Met mindere specificaties is de Moto X alsnog een slag sneller dan Huawei’s vlaggenschip. Terwijl deze – voorlopig – ruim honderd euro meer gaat kosten.

Twijfel je toch over de aanschaf van een Moto X: er zijn ook alternatieven. Samsungs oude vlaggenschip, de Galaxy S4, bijvoorbeeld. Of de laatste Nexus die is gemaakt, de LG Nexus 5. Beide toestellen zijn waarschijnlijk net iets duurder dan de Moto X. Iets goedkoper zijn de iPhone 4S, die wel al twee jaar oud is, of de Huawei Ascend G750.

Motorola Moto X img 6423 

Onze review score
Pluspunten
  • Goed geoptimaliseerde software
  • Groot scherm voor een compacte telefoon
  • Betaalbaar
Minpunten
  • Haperende zoomfunctie
  • Nu pas in Nederland

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters