Motorola Moto X4 preview: stijlvolle midranger

Lenovo liet tijdens de IFA-beurs voor het eerst sinds tijden weer een toestel zien in de Moto X-lijn. De voormalige toplijn in het portfolio van Lenovo wordt met de Moto X4 naar het middensegment verwezen. In deze Motorola Moto X4 preview checken we hoe dat uitpakt.

Mooi en waterdicht

De goedkopere smartphones van Motorola staan nou niet erg bekend om hun stijlvolle ontwerp. De Moto E- en Moto G-lijn zijn vooral een beetje lomp. Maar wie iets meer te besteden heeft, kan wel degelijk een mooi Moto-toestel vinden. De Moto Z-lijn is erg strak en stijlvol. Dat laatste geldt ook voor de Moto X4, die met zijn ronde vormen verder meer lijkt op de Moto G-lijn.

Motorola Moto X4 preview waterdicht

De telefoon is gemaakt van glas en heeft een aluminium rand. Dat combineert erg mooi met de kleur sterling blue, die als aanvulling op de wat saaiere zwarte variant beschikbaar is. Achterop steekt de camera uit, wat op zich balen is. Gelukkig heeft Lenovo dat goed opgelost: men heeft een streepjespatroon toegevoegd aan de camerabobbel. Klinkt niet erg spannend, maar ziet er wat ons betreft wel erg leuk uit.

De software is een duidelijk pluspunt

Ook mooi meegenomen: de Moto X4 is waterdicht. Over het algemeen is dat voorbehouden aan wat duurdere smartphones, maar in dit geval dus niet. Zo is het toestel onhandige mensen-proof en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Motorola Moto X4 preview design

Typisch midrange

Over de hardware kunnen we niet meer dan concluderen dat die typisch midrange is. De Moto X4 heeft een achtkernige Qualcomm Snapdragon 630-chipset, die vooral bekend staat om zijn zuinigheid. Het is goed nieuws dat er toch niet beknibbeld is op het batterijvermogen, dat 3000mAh bedraagt. We verwachten dan ook dat de Moto X4 met gemak de dag doorkomt.

Motorola Moto X4 preview design

Een positieve uitschieter is het werkgeheugen, dat in de Nederlandse versie 4GB bedraagt. Best veel voor een telefoon in deze klasse. Mede daardoor zal het toestel waarschijnlijk lekker soepel werken, hoewel het pre-release sample dat wij in handen hadden nog hier en daar een beetje haperde. De software is trouwens een duidelijk pluspunt: zoals we van Motorola gewend zijn heeft de X4 een bijna schone Android-interface. Nu nog gebaseerd op versie 7.1 Nougat, maar we gaan er vanuit dat Oreo ook beschikbaar komt voor dit toestel.

De Moto X4 heeft een gewone lens en een groothoeklens

Het scherm past ook binnen de omschrijving typisch midrange. De Moto X4 heeft een 5,2-inch full HD-scherm. Dat ziet er mooi uit en heeft ondanks de gebruikte lcd-techniek een vrij hoog contrast.

Dubbele camera geleend van LG

Net als de aankomende topsmartphone van Motorola, heeft de Moto X4 een dubbele camera. Maar vreemd genoeg is de opstelling daarvan anders. Waar de Moto Z2 Force een zwart-wit-sensor combineert met een kleurensensor, heeft de Moto X4 een gewone lens en een groothoeklens. De LG-way dus. Dat betekent dat je bijvoorbeeld makkelijker groepsfoto’s en foto’s van gebouwen kunt maken met de Moto X4, en daar zijn wij wel over te spreken.

Motorola Moto X4 preview design

Overigens lijkt de camera kwalitatief niet tot de top van zijn klasse te behoren. De gewone camera schiet 12-megapixelfoto’s en achter de groothoeklens gaat een 8-megapixelcamera schuil. Nou is het op een beursstand lastig om de camerakwaliteit goed te beoordelen, maar de eerste paar shots die we gemaakt hebben met de Moto X4 waren niet erg indrukwekkend. Daar hoef je het dus waarschijnlijk niet voor te doen.

Je betaalt een kleine meerprijs voor het ontwerp en de dubbele camera

Conclusie: design kent zijn prijs

De Motorola Moto X4 kost €379 en dat is niet niks voor een middensegmenter. Voor minder geld kun je een heleboel vergelijkbare toestellen krijgen. Neem bijvoorbeeld een Huawei P10 Lite of Samsung Galaxy A5 2017. Toegegeven, die zijn wat ouder, maar zoveel merk je daar als eindgebruiker niet van.

Motorola Moto X4 preview waterdicht

Je betaalt bij Moto X4 dus een kleine meerprijs voor het ontwerp en de dubbele camera. Maar dan heb je gelukkig wel wat. De X4 heeft een bijzonder ontwerp dat ook nog eens waterdicht is. De camera biedt grote flexibiliteit en dat kan zeker van pas komen. De fijne software maakt het af en zorgt ervoor dat het totaalplaatje van de Moto X4 zeker de moeite waard zal zijn.

De Motorola Moto X4 zal eind september beschikbaar zijn.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi waterdicht ontwerp
  • Dubbele camera
  • Schone Androidsoftware
Minpunten
  • Camerakwaliteit op het eerste gezicht niet top
  • Aan de dure kant

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters