Motorola Moto Z3 Play review: batterijmonster dankzij Moto Mods

Een aantal jaar, toen de droom van de modulaire smartphone nog volop in leven was, kwam Motorola met de Moto Z, mét Moto Mods. Inmiddels is die droom lang vervlogen, maar Motorola houdt met de Moto Z-serie vol. Zijn de Moto Mods anno 2018 nog steeds relevant? En is de Motorola Moto Z3 Play die erbij hoort de moeite waard? Je leest ’t in deze review.

Motorola Moto Z3 Play design

Oud collega Sebastien reviewde in 2016 de Moto Z, maar ik heb zelf nog nooit langere tijd met een Moto Z-toestel doorgebracht. En dus nog nooit van het Moto Mods-systeem gebruik gemaakt. Daar ben ik uitgebreid mee aan de slag gegaan, maar natuurlijk ben ik het toestel zelf ook niet vergeten.

Valt op door zijn 6 inch grote amoledscherm, dubbele 12-megapixelcamera en strakke dunne ontwerp

Dat toestel zelf is namelijk ook best interessant. De Moto Z3 Play valt op door zijn 6 inch grote amoledscherm, dubbele 12-megapixelcamera en strakke dunne ontwerp. Dat ontwerp is helaas niet volledig waterdicht, maar is volgens Motorola wel bestand tegen wat spetters. Onder de motorkap ligt een achtkernige Snapdragon 636-chipset, 4GB werkgeheugen en een 3000mAh-accu.

Dun, strak en luxe

Het moet gezegd worden: de Moto Z3 Play ziet er fraai uit. Met zijn 6,8 millimeter is het een van de dunste smartphones die je kunt krijgen en dat geeft ‘m een luxe uitstraling. Het materiaalgebruik – aluminium en glas zoals het tegenwoordig hoort – is uitstekend en ook de afwerking is goed.

Motorola Moto Z3 Play design

De Moto Mods zorgen ervoor dat de afmetingen van het toestel precies hetzelfde zijn als de Moto Z’s van de afgelopen jaren. Door het scherm op te rekken heeft Motorola wel een 6-inch scherm in die afmetingen weten te proppen; een duidelijke upgrade tegenover de 5,5 inch van vorig jaar. Dat lange scherm met kleine randen geeft de Z3 Play meteen een moderne uitstraling. Ook netjes: het toestel is spatwaterbestendig. Niet volledig waterdicht zoals sommige toestellen in deze klasse, maar een regenbui zou hij in ieder geval moeten kunnen hebben.

Motorola Moto Z3 Play design

De vingerafdrukscanner van de Moto Z3 Play zit op de zijkant. Niet mijn favoriete positie, maar vanwege de kleine schermranden en Moto Mods kon Motorola niet anders. Het werkt eigenlijk opvallend goed. Gek genoeg heeft Motorola er wel voor gekozen om de powerknop aan de andere kant van het toestel te plaatsen. Dat het niet geïntegreerd is, is tot daar aan toe. Maar omdat ver- en ontgrendelen aan weerszijden van het toestel moet is het nu gewoon verwarrend.

Motorola Moto Z3 Play design

Eindeloze mogelijkheden met Moto Mods

Misschien was dat lelijke vlak met puntjes op de achterkant je al opgevallen op de foto’s hierboven. Ziet er niet bepaald fraai uit, maar is wel bijzonder praktisch. Het is namelijk de aansluiting voor de zogenaamde Moto Mods.

Motorola Moto Z3 Play design

Mods zijn een soort accessoires die je op het toestel kunt klikken om hem zo van extra functionaliteit te voorzien. Denk aan een projector, zoomcamera, extra batterij of draadloze lader, maar check vooral ook even de site van Motorola als je wilt weten welke er precies zijn. Overigens zijn de Mods compatibel met oudere generaties en kun je je Mods gewoon meenemen als je van een oude Z af komt. Dat heeft Motorola erg goed voor elkaar.

Motorola Moto Z3 Play Moto Mods JBL

Ik kreeg van Motorola de 360 graden camera, JBL SoundBoost 2-speaker, Polaroid-printer en gamepad mee om uit te proberen. De Mods klikken stuk voor stuk vast met een stevige magneet en zitten dan stevig vast. Als je een Mod voor het eerst verbindt krijg je waar nodig een korte uitleg en de vraag om de bijbehorende app te downloaden. Dat werkt goed, maar ik moet ook zeggen dat de verbinding tussen de Mods en het toestel soms wat vlekkelozer kan. Zo gebeurt het me nog weleens dat de SoundBoost even geen of krakend geluid geeft en loopt het toestel bij gebruik van de 360 graden camera soms vast. Dat is vanzelfsprekend irritant en zou eigenlijk niet mogen gebeuren.

Motorola Moto Z3 Play Moto Mods JBL

Toch zijn de Mods als geheel wat mij betreft een groot voordeel. Vooral van de SoundBoost, een speaker die qua geluid enigszins vergelijkbaar is met de JBL Go en een ingebouwde kickstand heeft, ben ik erg fan. Dat zal per persoon verschillen, maar dat is ook het mooie van de Mods. Voor ieder wat wils. Ik kijk bijvoorbeeld best veel video’s op mijn smartphone; dat ik hem met de SoundBoost gemakkelijk neer kan zetten en meteen redelijk goed geluid heb is top. Bovendien is de verbinding eenvoudiger dan als je dat via Bluetooth zou doen en kun je het toestel ook met de Mod eraan nog relatief makkelijk meenemen.

Motorola Moto Z3 Play Moto Mods batterij

Nog een groot voordeel van dit systeem is dat je je toestel met wat kleinere Mods permanent kunt uitbreiden. Bijvoorbeeld met een draadloze lader, een grotere batterij of binnenkort in Amerika zelfs een 5G-module. Om alvast een begin van je collectie te maken levert Motorola trouwens een batterij-mod mee. Een plastic achterkantje dat de camerahobbel wegwerkt en de batterij met 2220mAh vergroot.

Volhouder

Dankzij die Mod is de Moto Z3 Play een echte volhouder. Goed, hij wordt er een beetje dik en zwaar van, maar daar krijg je wel een fenomenale batterij voor terug. Met Mod houdt hij het bij intensief gebruik ongeveer anderhalve dag vol. Dat betekent ook dat je niet heel erg je best hoeft te doen om een heel weekend door te komen.

Motorola Moto Z3 Play Moto Mods batterij

Het mooie is: als je die grote batterij even niet nodig hebt, kun je hem makkelijk weer losklikken. Zelfs dan houdt de Moto Z3 Play het nog redelijk lang vol. De dag kom je met de ingebouwde 3000mAh-batterij vrij makkelijk door; ik zou zeggen dat de Z3 Play daarin iets bovengemiddeld scoort. Best indrukwekkend als je ziet hoe dun ‘ie is.

Motorola Moto Z3 Play screenshot batterij

Los van de batterij zijn de prestaties van de Moto Z3 Play niet erg bijzonder. Er ligt een Snapdragon 636-chipset met 4GB werkgeheugen in. Dat is een achtkernige 1,8GHz-chip die het toestel snel zat laat werken voor het dagelijks gebruik. Aan de andere kant zijn er in deze prijsklasse heel wat toestellen beschikbaar met een snellere processor, dus om de power van dit toestel hoef je het zeker niet te doen.

Amoled zorgt voor mooie kleuren

Het scherm is 6 inch groot en heeft een full HD+ resolutie. Dat is vrij standaard in deze klasse, maar de gebruikte amoledtechniek is dat niet. Die zorgt ervoor dat het scherm mooie spetterende kleuren en een hoog contrast heeft. Daarin scoort de Motorola Moto Z3 Play zeker beter dan veel van zijn concurrenten. De helderheid van het scherm had wat hoger gemogen, maar los daarvan ben ik zeker fan.

Een eigen versie van Android zonder veel aanpassingen

Schone software

Motorola maakt al een tijdje gebruik van schone Androidsoftware. Maar waar het bedrijf eerst voorloper was, loopt het nu helaas een beetje achter. Met het Android One-programma garanderen fabrikanten als Nokia en Xiaomi dat toestellen up-to-date blijven en echt schone software hebben. Motorola gaat voor een eigen versie van Android zonder veel aanpassingen en biedt die garantie dus niet.

Je kunt de navigatiebalk vervangen door een streepje dat je met bewegingen bedient

 

Wel zegt Motorola de Moto Z3 Play te ondersteunen met 2 grote updates en 3 jaar beveiligingspatches, wat overeenkomt met de beloftes die bij Android One horen. Alleen is zo’n uitspraak toch wat meer waard als er een heel programma van Google aan verbonden zit dan wanneer de fabrikant het roept.

Motorola Moto Z3 Play screenshot software

De andere toevoegingen van Motorola zitten verzameld in de Moto-app. Dat is een verzameling features die zijn soms best handig zijn. Denk aan een always-on-display en suggesties om opslagruimte vrij te maken. Bovendien kun je de navigatiebalk vervangen door een streepje dat je met bewegingen bedient. Dat werkt best handig. Naar links vegen is terug, naar rechts vegen opent het multitask-menu. Of andersom, als je dat wilt. Als je op het balkje tikt ga je naar het homescreen.

Conclusie: de software van de Moto Z3 Play is goed. Schone Androidsoftware met een paar overwegend goede toevoegingen. Toch was de ondersteuning die bij het Android One-programma hoort een welkome toevoeging geweest.

Say cheese!

Net als veel smartphones tegenwoordig kan de Moto Z3 Play portretten met een vervaagde achtergrond maken door zijn twee camera’s. In tegenstelling tot de meeste smartphones kan de Z3 Play die meteen printen met de Polaroid Mod, wat het natuurlijk extra leuk maakt. Moet je trouwens wel zo’n €120 neertellen voor die mod.

Motorola Moto Z3 Play review camera

Wie daar geen zin in heeft kan natuurlijk alles met die foto’s doen wat je normaal ook met een digitale foto kunt doen. De Z3 Play schiet zijn plaatjes in 12 megapixel en heeft aan de voorkant een 8-megapixel selfiecamera. Beiden presteren acceptabel, maar daar houdt het ook wel een beetje op.

Voor huis-tuin-en-keugengebruik maakt de Z3 Play prima plaatjes

Als je foto’s op klein formaat bekijkt zijn ze eigenlijk best mooi. De automatische HDR-modus doet goed zijn ding. De kleuren zijn vaak een beetje te groenig, maar dat is niet heel storend. Wanneer je op de foto’s gaat inzoomen blijft er niet heel veel van over: op detailniveau zijn ze niet zo scherp. Voor huis-tuin-en-keukengebruik maakt de Z3 Play echter prima plaatjes.

De enige situatie waarin de Moto Z3 Play onderuit gaat is als het wat donkerder wordt. Dan zijn foto’s snel bewogen en vaag. Maar dat zijn we – helaas – wel gewend van de meeste wat goedkopere smartphones.

De selfies die je met de Z3 Play maakt – in 8 megapixel – zijn ook vaak een beetje groenig en ze zijn relatief snel bewogen. Filmen kan de Z3 Play in 4K-resolutie, zoals je in de video hierboven kunt zien. Het kan echter wel de moeite waard zijn om hem op full HD te zetten: dan heb je veel betere beeldstabilisatie. Kwalitatief gezien zijn de video’s redelijk goed, maar valt op dat de verzadiging van de kleuren wel erg hoog is.

Conclusie: Mods maken het verschil

De Motorola Moto Z3 Play is een prima middenklasser, die qua toestel vooral opvalt door zijn dunne ontwerp, amoledscherm en schone software. Hij valt echter nog veel meer op door de Moto Mods, handige uitbreidingen die wat mij betreft echt wat toevoegen.

Je kunt de extra batterij makkelijk afkoppelen als je even geen zin hebt in zo’n zware telefoon

Vooral van de meegeleverde batterij Mod ben ik groot fan. Goed; het toestel wordt er nogal dik en zwaar van, maar je krijgt wel een fenomenale batterijduur. Vanwege het Moto Mods-concept kun je de extra batterij bovendien makkelijk afkoppelen als je even geen zin hebt in zo’n zware telefoon. Of je koppelt hem juist alleen aan als je een extra goede batterijduur nodig hebt.

Motorola Moto Z3 Play review design

Interesseren die Mods je niks, dan moet je niet hier zijn. Niet dat de Moto Z3 Play slecht scoort, maar voor de €400 die je ervoor betaalt kun je qua camera, snelheid of ingebouwde extra’s wel wat beters krijgen.

Echte nadelen zijn er niet

Belangrijker is dat mensen die wél iets in die Moto Mods zien ook los daarvan een prima telefoon hebben. De voordelen die ik drie alinea’s hierboven noemde zijn fijn en echte nadelen zijn er niet. Behalve dan het ontbreken van een 3,5-millimeter jack. Die had er écht wel op gemogen. Desnoods via een Mod.

Onze review score
Pluspunten
  • Strak design
  • Mooi scherm
  • Schone Androidsoftware
  • Moto Mods zijn top
Minpunten
  • Prestaties kunnen wat beter
  • Geen audiojack

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters