Motorola Razr

De Motorola Razr, wie kent hem niet. Één van de grootste successen in de telecomwereld en die de markt voor altijd veranderde. En tegelijkertijd ook de ondergang van Motorola. De naam Razr is er zeker niet eentje die je als Motorola zijnde zomaar even recyclet, maar blijkbaar was de producent er nu klaar voor om een ‘nieuwe Razr’ te maken. Of die deze legendarische naam verdient, dat lees je in deze review.

Motorola Razr hoofdfoto

 

De Motorola Razr, de bekende platte clamshell uit 2004, ging in totaal meer dan 130 miljoen keer over de toonbank en was dus op zijn zachtst gezegd een succes. Het toestel had een voor die tijd erg geringe dikte van 14 millimeter en heeft zodoende ook de trend van steeds dunner wordende telefoons ingezet. Een trend die in 2007 tot zijn hoogtepunt kwam toen Samsung met de U100 een 5,9 millimeter dikke telefoon op de markt, iets dat uiteraard geen enkel nut meer diende. Motorola heeft in de tussentijd nog een aantal Razr’s gemaakt, tot men eind 2008 besloot de stekker uit het project te trekken omdat de toestellen steeds minder gingen verkopen.

En zo betekende de originele Razr ook meteen de ondergang van Motorola; de producent bleef het product simpelweg te lang uitkauwen. Terwijl de hele telecommarkt al hard bezig was om goede smartphones op de markt te zetten en Apple’s iPhone te evenaren, was Motorola nog steeds dunne clamshells aan het bedenken, die gewoon niet meer verkochten.

In 2009 leek men met de Milestone de weg naar boven weer gevonden te hebben. De Milestone was dan weliswaar niet zo heel spannend, het was wel één van de toestellen die, zeker in Amerika, Android op de kaart zette en heel goed verkocht. Maar ook in de Milestone-lijn is Motorola te lang blijven hangen en ondertussen liepen nieuwe pogingen tot smartphones, zoals de Atrix, weer op weinig uit, waardoor Motorola nog steeds in de problemen zit.

Opeens was daar, ruim een maand geleden, opeens een nieuwe Razr. Het is over een groot deel van de body de dunste smartphone tot nu toe met een dikte van 7,1 millimeter, dus in dat opzicht doet het toestel zijn voorvader in ieder geval eer aan. En verder lijkt die naam er vooral van te komen dat Motorola met dit toestel weer terug wil zijn in de markt, waar je natuurlijk in de conclusie meer over zult lezen. Maar niet voordat we eerst even naar de rest van die markt hebben gekeken.

Motorola Razr

 

Motorola Razr

 

Motorola Razr

 

De Motorola Razr heeft een dualcore-processor en draait op Android, waar meteen al een rijtje concurrenten aan vast zit. En dat zijn op de markt ook hoogstwaarschijnlijk de grootste concurrenten, maar qua positionering heeft de telefoon een heel andere groep concurrenten, namelijk de smartphones die het vooral van hun design moeten hebben.

De enige ‘hybride’ tussen deze twee groepen is eigenlijk de Apple iPhone 4S, een andere dualcore-smartphone met een erg mooi en eigen design. Natuurlijk draait deze smartphone wel op iOS in plaats van Android, maar die platformen die fietsen ook voortdurend in elkaars straatje, dus daar worden de toestellen zeker niet minder concurrerend door.

Verder zijn er natuurlijk de dualcore-Android’s, die nu nog even aangevoerd worden door Samsung’s Galaxy S II en binnenkort de Galaxy Nexus als aanvoerder zullen hebben. En Samsung doet nog een duit in het zakje in de vorm van de Galaxy R, die overigens niet officieel in Nederland verkrijgbaar is. En ook HTC en LG hebben twee toestellen in dit segment: respectievelijk de Sensation (XE) en Evo 3D en de Optimus 2X Speed en Optimus 3D Speed. Als laatste dualcore-telefoon is er nog de Atrix van Motorola zelf, die overigens niet meer in staat is om de Razr erg veel schade te berokkenen.

De categorie van ‘design smartphones’ wordt aangevoerd door Nokia’s nieuwste aanwinst: de Lumia 800. Die draait op Windows Phone 7 en moet het toch ook vooral van zijn mooie design hebben, met een prijs die rond die van de Razr ligt. Ook ongeveer zo duur als de Razr, en net als de Razr niet extreem goed in Nederland verkrijgbaar, is het broertje van de Lumia 800: de Nokia N9. Tot slot heeft Sony Ericsson een duo aan telefoons: de twee Xperia arc’s. Die zijn vooral qua prijs zwaar in het voordeel tegenover de Razr. En behalve de dualcore-processor delen ze heel wat met het toestel: ze hebben een eigen design, zijn dun, hebben een goede camera en draaien op Android, met aanstaande update naar versie 4.0.

De Motorola Razr is door Belsimpel.nl ter beschikking gesteld voor deze review.

Motorola Razr hands-on

 

Motorola Razr hands-on

 

Motorola Razr

 

Algemene gegevens
Merk Motorola
Type Razr
Besturingssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 131x69x7,1 millimeter
Gewicht 127 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic, kevlar
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type Amoled
Verbeteringen Super amoled
Resolutie qHD, 540×960 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Texas Instruments OMAP 4430
CPU 1,2GHz dualcore ARM Cortex A9
GPU PowerVR SGX540
RAM 1GB
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 560 minuten
Standby-tijd 304 uur
Accu 1780mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Nee
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot MicroSD
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
HDMI-uit MicroHDMI
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Nee
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De Motorola Razr komt in een doos die voor Motorola eigenlijk opvallend strak is. Het kartonnen doosje heeft aan de voorkant een rood-witte kleurstelling met een enkele foto van het toestel erop en zonder echte informatie over het apparaat. Die info staat netjes achterop de doos gedrukt, zonder verdere poespas. Erg netjes dus. Dat kunnen we niet zo zeggen over de inhoud van de doos, hoewel daar ook weinig mis mee is. Er zitten gewoon een standaard paar oortjes, een stopcontactadapter en een USB-kabel in de doos. Hoesjes of andere extra’s kun je niet vinden in de verpakking van de Razr.

Het design van de Motorola Razr is op zijn minst bijzonder. Het toestel is extreem dun en valt verder op omdat de achterkant gemaakt is van kevlar, een materiaal dat je zeker niet dagelijks ziet in telefoons. Dit uitzonderlijke stevige polymeer is dan wel familie van de plastics, het voelt wel beter aan en is ook krasvaster dan de meeste plastics. En waarschijnlijk heeft het ook geholpen de Razr zo dun te houden, omdat er een minder dikke laag van nodig is om een sterke achterkant te bewerkstelligen. Verder is de Razr enigszins ongebruikelijk gevormd bij de hoeken, wat ook bijdraagt aan het eigen uiterlijk van de telefoon.

Dat het toestel zo extreem dun is brengt voordelen en nadelen met zich mee. Het grootste voordeel is natuurlijk dat het apparaat nauwelijks opvalt in je broek- of borstzak, maar daar tegenover staat wel dat hij niet zo lekker in de hand ligt als de wat dikkere telefoons. Dit heeft er ook mee te maken dat hij een vrij hoekige overgang heeft van de rand naar de achterkant. Maar desondanks vinden we het design van de Razr zeker geslaagd.

De Motorola Razr is in maar één kleur beschikbaar, namelijk zwart met grijs. Daarin is het grootste deel van het toestel zo goed als zwart, met een lichte paarse gloed aan de achterkant. Alleen het kevlar deel van de achterkant is niet zwart en heeft een gestreept patroon van licht en donker grijs.

De voorkant van de Razr wordt uiteraard gedomineerd door het grote scherm. Daaronder vind je een rij knopjes en een klein gaatje voor de microfoon. Boven het scherm is vrij opvallend het Motorola-logo geplaatst, met daaronder de secundaire speaker. Nog iets lager zitten de secundaire camera, een notificatielampje en wat sensoren.

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Op de achterkant van de Razr valt niet alleen het patroon dat gevormd is in het kevlar deel op, maar ook de opstaande bovenkant. Die is dikker dan de rest van het toestel om zo de camera ruimte te geven. Als gevolg daarvan zit de camera dus ook in dit deel van de telefoon. Daarnaast zit het LED-flitsertje en nog iets verder is de primaire speaker van het toestel te vinden; allemaal op het dikkere deel van de telefoon. Op het dunnere deel staat het Motorolalogo samen met wat informatie over keurmerken, typenummers, waar het toestel gefabriceerd en ontworpen is en de melding dat je hem niet in de prullenbak mag gooien. Helemaal onderaan zit nog een klein gaatje waar een tweede microfoon onder zit, die ervoor zorgt dat de Razr achtergrondgeluiden kan wegfilteren tijdens het bellen.

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

De zijkanten van de Motorola Razr zijn natuurlijk niet bepaald dik, maar er zitten toch de nodige elementen op. Rechts vind je de powerknop, die ondanks zijn geringe dikte nog wel lekker werkt. Daaronder zitten de volumetoetsen, die net zo dun zijn maar een stuk minder lekker werken omdat ze wat minder ver uitsteken en direct aan elkaar vastzitten. De linkerkant van de Razr herbergt de MicroSIM en de MicroSD-kaart, die samen onder één klepje verstopt zitten.

De onderkant van de Motorola Razr is helemaal leeg. De bovenkant daarentegen is nogal druk met drie communicatiepoorten. Hier vind je namelijk de MicroHDMI- en MicroUSB-poort, en daarnaast zit er een gaatje met een doorsnede van 3,5 millimeter waar je je headset in kunt pluggen.

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Motorola Razr design

 

Scherm

Het scherm van de Motorola Razr is qua specificaties bijzonder en ook erg goed. Het is ten eerste het eerste Super amoledscherm dat niet in een Samsungtelefoon te vinden is, en is daarnaast het eerste Super amoledscherm in een telefoon met een qHD-resolutie. Het scherm is zeker niet slecht, maar toch valt hij enigszins tegen in de praktijk.

Het eerste irritatiepuntje is de PenTilematrix. Dat wil zeggen dat de pixels niet op de normale manier gerangschikt zijn, maar dat ze op een aparte manier gerangschikt zijn waardoor de effectieve resolutie lager is en je een rare paarse rand ziet om objecten met een groot contrast, zoals tekst. Overigens valt dat vanwege de hoge resolutie wat minder op bij de Razr.

Storender is dat de kleuren van het scherm een veel te groene tint hebben. Zeker als de helderheid van het scherm laag staat zijn alle kleuren veel te groen en ziet ook wit er redelijk groen uit, maar ook bij een hoge helderheid kloppen de kleuren niet echt. En dat is gewoon ontzettend jammer en ook enigszins apart.

Overigens zijn het contrast, de helderheid, de zichtbaarheid in zonlicht en de scherpte van het display wel gewoon in orde. En ook de kleuren zijn erg levendig en mooi, alleen dus niet de goede kleur.

Toetsen

Er zitten drie fysieke knopjes op de Razr, die we in het hoofdstuk hiervoor al even besproken hebben. Deze volumeknoppen en powerknop zijn klein, waardoor die eerste twee niet zo goed werken. De powerknop daarentegen werkt prima. Onder het scherm zit een viertal capacitieve knoppen, wat uiteraard de standaard Androidknoppen zijn. Die werken probleemloos.

Het toetsenbord van de Razr staat standaard ingesteld op Swype, en daar zijn we altijd erg happy mee. Swype is een zogenaamd volgtoetsenbord, waarop je woorden kunt vormen zonder je vinger van het scherm te halen. Dit werkt bijzonder fijn en snel, zeker omdat de Razr een flink scherm en dus ook flinke knoppen heeft. Het vereist wel flink wat gewenning, maar als je het een beetje onder de knie hebt dan kun je er erg snel mee typen. Als je bereid bent een beetje oefening te investeren in het Swypen, dan kun je zeker sneller typen via het speciale toetsenbordje.

En mocht je daar geen zin in hebben, dan ondersteunt de Razr natuurlijk ook nog gewoon een standaard qwerty-toetsenbord. Dat werkt zonder problemen en is vanwege de vrij grote knopjes relatief goed in gebruik. Een spellingscontrole is hier natuurlijk aanwezig.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

De Motorola Razr is niet meer uitgerust met Motoblur, dat bestaat immers niet meer, maar wel met iets dat er verdacht veel op lijkt. Daarnaast lijkt het er verdacht veel op dat Motorola de nodige inspiratie heeft opgedaan bij Android 4.0, want daar heeft de interface op een aantal punten wel iets van weg. Al met al ziet het er goed uit, werkt het goed en is de Razr ontzettend snel.

Lockscreen

Screenshot Motorola Razr

Één van de dingetjes in de Razr waarbij Motorola goed naar Android Ice Cream Sandwich heeft gekeken, is het lock-screen. Dit scherm bevat namelijk net al de nieuwe versie van Android een snelkoppeling naar de camera van de Razr. Die werkt overigens wel met het bekende schuifsysteem, en nog niet met een ringetje waar je de snelkoppeling in moet slepen.

Wat je ook tegenkomt op het lockscreen, is een knopje om het toestel te ontgrendelen en een knopje om de telefoon op stille modus te zetten of hem daar juist uit te halen. En verder kun je natuurlijk de datum en de tijd aflezen in dit scherm. Als je muziek speelt dan wordt die ook in het lockscreen getoond, nieuwe mailtjes komen hier niet terecht.

Homescreen

Natuurlijk houdt Motorola bij de Razr vast aan het concept van een flink aantal verschillende homescreens. Dat zijn er in dit toestel vijf, waar je doorheen kunt bladeren door te vegen over het scherm. Ook een overzichtje is beschikbaar, maar alleen door vanuit het ´hoofdscherm´ op de homeknop te drukken.

De schermen zijn in te delen met een grote variëteit aan inhoud. Allereerst zijn er de standaard Android-items, waaronder een aantal widgets, snelkoppelingen en mappen. Daarnaast kun je gewoon je programma’s op het homescreen plaatsen. Motorola heeft zelf een flinke hoeveelheid widgets toegevoegd en ook de mogelijkheid ingebouwd om deze widgets van formaat te veranderen. Daarvoor moet je ze even ingedrukt houden, weer loslaten en dan één van de hoekjes verslepen. Geen ideaal systeem dus, maar wel een handige functie.

Al met al is het hele homescreensysteem van de Razr erg goed en flexibel. Je kunt er van maken wat je wilt en hebt als je het een beetje slim aanpakt helemaal geen menu meer nodig. En het ziet er nog mooi uit ook.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Menu

Screenshot Motorola Razr

Ook bij het menu lijkt gekeken te zijn naar Ice Cream Sandwich. Het menu bestaat uit meerdere pagina´s die alsof ze in een soort carrousel zitten voorbij vliegen als je naar de zijkant van het scherm veegt. Bovenin is een knopje aanwezig waarmee je kunt switchen tussen de verschillende tabbladen. Dat zijn er drie, namelijk alle toepassingen, recent en gedownload. Daar kun je eventueel zelf tabs aan toevoegen, die je vervolgens ook weer als groep aan je startscherm kan hangen. Standaard is er in de header van het menu ook een snelkoppeling naar de Android Market aanwezig.

Het menu heeft een aantal extra functies, zoals het verwijderen en delen van apps. Dat doe je door ze even ingedrukt te houden en dan uit een keuzemenu te kiezen wat je met de app in kwestie wilt, waarmee helaas de mogelijkheid om applicaties razendsnel aan je startscherm toe te voegen ondermijnd wordt. Een andere optie is het sorteren van je applicaties op welke je het laatst gebruikt hebt en welke je regelmatig gebruikt.

Multitasking

Toepassingen die je afsluit met één van de knoppen onder het scherm blijven gewoon openstaan, waardoor je met deze Motorola kunt multitasken. Zo’n applicatie blijft op de achtergrond semi-actief en zodat je ten alle tijden weer door kunt gaan waar je gebleven was. Door de homeknop lang ingedrukt te houden, kom je in het menutabblad ‘recent’ terecht en kun je dus snel weer bij de laatst gebruikte applicaties

Standaard ontbreekt in Android een taakbeheerder, maar die heeft Motorola gelukkig toegevoegd. Deze taakbeheerder vind je gewoon in het menu. Deze taakbeheerder bestaat uit twee onderdelen. Eentje die van elke toepassing laat zien of hij open staat of niet en hoeveel RAM- en processorcapaciteit hij gebruikt. Daar kun je ook naar toepassingen switchen of ze afsluiten. Het andere onderdeel heet auto-sluiten en is een lijst waar alle applicaties staan waar je de auto-sluitfunctie op hebt losgelaten. Met deze functie worden applicaties automatisch gesloten nadat ze twee minuten niet meer actief zijn geweest, waardoor je energie, snelheid en data bespaart.

Mocht een app om de een of andere reden je aandacht nodig hebben, denk aan een nieuw bericht in een chatapplicatie, dan komt dat in het notificatiescherm binnen. Dat kun je oproepen door de statusbalk naar beneden te trekken en daar vind je tevens nieuwe mailtjes, nieuwe sms’jes, gemiste gesprekken of agenda-reminders.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Prestaties

Screenshot Motorola Razr

De prestaties van de Motorola Razr zijn niet verkeerd en dat wordt ook gereflecteerd in de benchmarks. Het toestel haalt in Quadrant een score van zo’n 2500 punten en is daarmee één van de beste smartphones. De boel wordt aangedreven door een dualcore Texas Instruments OMAP4-chipset die prima blijkt de presteren.

In de meeste taken is de Razr gewoon ontzettend snel en werkt alles over het algemeen zonder ook maar enig probleem. Dat geldt ook voor de stabiliteit van de telefoon: echte vastlopers hebben we niet meegemaakt met deze Razr. Maar het toestel heeft wel één heel erg rare bug: als je hem aanzet, dan gaat de ringtone spontaan een seconde of twintig af, wat met geen mogelijkheid te stoppen is. Maar al met al mag de Motorola Razr zich dan ook zeker één van de snelste smartphones van dit moment noemen en doet hij niet onder voor concurrenten als de Samsung Galaxy S II, HTC Sensation en Apple iPhone 4S.

De entertainmentfuncties van de Motorola Razr zitten wel goed. Het toestel speelt zo’n beetje alle videoformaten af, gamen zit wel goed via de games in de Android Market en foto’s die de Razr maakt zij niet verkeerd. Ook filmen in 1080p is, hoewel niet altijd even goed, mogelijk en de Razr heeft een erg uitgebreide muziekspeler. Kortom: de Motorola Razr is een echte entertainer.

Foto

Screenshot Motorola Razr

De Razr heeft een helemaal nieuwe camerainterface die eigenlijk wel aardig werkt. In plaats van de bekende balken aan de zijkant, zitten de meeste instellingen en opties in een balkje aan de onderkant dat je eventueel kunt inklappen. Aan de rechterkant zitten de sluiterknop en de video/fotoswitch samen met een knopje om over te schakelen op de secundaire camera, welke allen wel gewoon aan de zijkant zitten. Aan de linker zijkant zit een zoombalkje dat vanwege het ‘verplaatste’ menu altijd zichtbaar is. Daarboven zit een snelkoppeling naar de galerij.

De instellingen die beschikbaar zijn, zijn niet bepaald spannend. Er zijn meerdere scenes, je kunt wat effecten toevoegen en je kunt de helderheid aanpassen. Focussen gaat via touchfocus en kun je dus ook enigszins beïnvloeden. Maar instellingen als de iso of de witbalans moet de Razr ontberen.

De foto’s die uit de Razr komen rollen zijn wel aardig goed. Ze zijn niet zo goed als die van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II, maar hebben toch lekker wat detail en zijn ook over het algemeen wel scherp. De kleuren zijn redelijk natuurgetrouw, waarmee ze er niet zo fancy uitzien als die van sommige andere telefoons, maar dat is natuurlijk geen probleem.

Motorola Razr camersample

 

Motorola Razr camersample

 

Motorola Razr camersample

 

Motorola Razr camersample

 

Motorola Razr camersample

 

Motorola Razr camersample

 

De galerij van de Razr is helemaal nieuw ingericht door Motorola en biedt een aantal extra mogelijkheden. Zo is Facebook goed vertegenwoordigd in de galerij en kun je je foto’s op vele verschillende manieren sorteren. Het beginscherm van de galerij bestaat uit een carrousel met de laatste foto’s van je vrienden en een aantal knoppen. Daarmee kan je naar je eigen offline fotoverzameling, naar je eigen online fotoverzameling of de foto’s van je Facebook- of Picasacontacten. Vervolgens kun je foto’s op onder andere mappen, albums, locaties of tijd sorteren.

Naast het maken van een diavoorstelling en het delen van foto’s via het internet, Bluetooth of mms, kun je een foto ook bewerken. Daarbij kun je ervoor kiezen om hem snel even bij te snijden, maar ook ingewikkeldere bewerkingen zoals de kleuren aanpassen, de helderheid en het contrast veranderen en effecten toevoegen zijn mogelijk. Tot slot kun je ervoor kiezen het toestel zelf de foto te laten optimaliseren.

Met de Motorola Razr kun je ook afbeeldingen meteen printen via een netwerkprinter. Daarbij worden volgens Motorola zelf de meeste laserprinters ondersteund. Ook inkjets worden ondersteund, maar alleen van de merken HP en Epson. Naast afbeeldingen, kun je ook word-documenten, PDF’s, webpagina’s, contacten, agenda-afspraken en mails direct van het toestel printen. Omdat wij niet in het bezit zijn van zo’n printer hebben we deze functie helaas niet kunnen testen.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Video

De Motorola Razr is zeker één van de beste videotelefoons die we in handen hebben gehad. Niet alleen omdat het scherm groot, scherp en ook nog eens mooi is, maar ook omdat de ondersteuning geweldig is. De telefoon werkt met de bekende mp4-bestanden, maar kan ook bijvoorbeeld DivX- of Xvid-video’s afspelen en werkt zelfs met mkv-bestanden. En dat allemaal tot een resolutie van 1080p. Niet verkeerd dus. De videospeler is een onderdeel van de galerij en daarvandaan kun je video’s ook meteen delen via het internet of bewerken.

Bij dat bewerken kun je niet heel veel doen, maar dat is al meer dan wat met de gemiddelde telefoon kan. Je kunt bijvoorbeeld een frame extraheren uit de video of de resolutie aanpassen. Ook het geluid verwijderen hoort tot de mogelijkheden. Tot slot kun je een titelframe toevoegen aan je video.

Mocht je het schermpje van de Razr nou nog steeds niet groot genoeg vinden om je films op af te spelen, dan kun je ze ook via DLNA op een ander scherm afspelen. Daarvoor moet je voordat je op play drukt bij een video naar het menu gaan om daar ‘afspelen op’ te selecteren. Dan kun je apparaten uit je huidige Wi-Fi-netwerk zoeken.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken. Die is toegevoegd via de eigen applicatie van Google, die eigenlijk op elke Androidtelefoon staat. Die is gewoon erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Video’s worden met de Motorola Razr opgenomen in een resolutie die maximaal op 1080p HD ligt. Die video’s zien er goed uit. Ze zijn erg detailrijk en lopen over het algemeen ook vloeiend. Het is niet te vergelijken met een goede videocamera natuurlijk, maar als je het gewoon leuk vindt om zo nu en dan een filmpje te schieten dan kun je met de Razr goed uit de voeten. Het toestel ondersteunt gelukkig gewoon focus en zoom tijdens het filmen. Een andere leuke functie die men toegevoegd heeft is het fenomeen ‘audioscènes’. Hiermee past het toestel de audio aan op de situatie. Zo kun je kiezen voor windreductie, gewoon stereo of optimalisatie voor het filmen van concerten.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Muziek

Screenshot Motorola Razr

Allereerst valt ons op muzikaal gebied op dat de Razr geen FM radio aan boord heeft. In plaats daarvan is het toestel voorzien van een internetradio die in de muziekspeler geïntegreerd zit, maar die kan wat ons betreft de gewone radio zeker niet vervangen. Niet dat deze, door ShoutCast verzorgde, applicatie nou slecht werkt. Hij biedt zelfs meer info dan een gewone radio, zoals de biografie, discografie en aankomende optredens van de artiest die speelt en de mogelijkheid om het nummer dat je luistert op een sociaal netwerk te plaatsen. Maar het kost je extra data, je kunt in het buitenland alleen tegen flinke betaling luisteren en de radio vliegt eruit als je ontvangst weg is of het netwerk even een dipje heeft. En daarin is een FM radio gewoon veel betrouwbaarder en goedkoper.

De muziekspeler daarentegen is wel goed. Via dezelfde tabbladenstructuur als bij onder andere het menu en de galerij, kun je nummers selecteren op afspeellijst, album, artiest, genre of nummer. Ook zijn er lijsten voor meest afgespeelde nummers, onlangs afgespeelde nummers, onlangs toegevoegde nummers en best beoordeelde nummers. Verder heeft de muziekspeler de mogelijkheid om een slaaptimer in te stellen, wat erg handig is voor mensen die nog weleens in slaap vallen met hun muziek op. Equalizers zijn ook beschikbaar, net als de mogelijkheid om op je sociale netwerken te plaatsen wat je aan het afspelen bent.

Net als bij de video’s, is ook hier mogelijk om je media via DLNA af te spelen op andere apparaten. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een netwerkspeaker of een TV die geschikt is voor DLNA.

Wat leuk is, is dat de Razr ook een aantal internetfeatures in de muziekspeler ingebouwd heeft zitten. Zo zal het toestel als je dat wilt automatisch zoeken naar een album-art en informatie over de artiesten, zoals beschreven bij de internetradio. Ook voeg het toestel heel subtiel de songteksten van een nummer toe aan het afspeelscherm, als die beschikbaar zijn. Die lopen niet altijd synchroon, maar toch is het zeker een leuke functie.

De kwaliteit van de muziek van de Razr is niet slecht. Door een goed paar of oortjes kun je er via de equalizer alles van maken en door de speaker is het aardig. Enigszins aan de schelle kant, maar je kunt er prima op z’n tijd een nummer mee met je vrienden delen.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Gaming

Games meeleveren vond Motorola, net als de meeste toestelproducenten, niet nodig. Als je wilt gaan gamen met de Razr zal je dus de Android Market moeten gaan afspeuren. De winkel zelf zullen we in het volgende hoofdstuk bespreken, het gameaanbod komt hier aan bod. Er zijn steeds meer kwalitatief steeds betere games verkrijgbaar in de Android Market. Dingen als Asphalt, Dungeon Defenders, Sims en The Settlers zijn best diepgaand en daar kun je wel de nodige uren aan kwijt zijn als je een beetje fanatiek bent. De kracht van Android-games ligt echter meer bij de simpele spelletjes als Cut the Rope, Angry Birds, Fruit Ninja en Tower Defense. En die zijn ook veelvuldig en vaak gratis aanwezig in de Android Market, dus de gemiddelde mobiele gamer zal met de Razr zeker aan zijn trekken komen.

Hardwarematig heeft de Razr met zijn grote scherm, snelle processor en prima connectiviteitsmogelijkheden alle potentie om productief te zijn. En die potentie wordt gelukkig ook van de softwarekant ondersteund. Allereerst natuurlijk via de Androidmarket, maar ook via een aantal handige programma’s die meegeleverd zijn.

Agenda

Motorola heeft de standaard Android agenda enigszins omgegooid qua navigatie, maar in essentie is het nog steeds dezelfde app. Het grote verschil zit hem in de balk die gebruikt wordt om van weergave te wisselen en items toe te voegen, die zit nu bovenaan net als de navigatiebalken in de rest van het toestel. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. De informatie die je bij een afspraak kunt toevoegen is zoals altijd goed en uitgebreid. Daarbij kun je denken aan locaties, deelnemers en zelfs info over conferentiegesprekken.

De agenda synchroniseert moeiteloos met je Google-agenda en met Exchange. Bij je Google-agenda is het handig dat ook externe agenda’s die je weergeeft in Google gewoon naar het toestel meekomen, en dat je die ook apart aan- en uit kunt zetten.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Office

De Razr heeft een volledige officesuite voorgeïnstalleerd staan, namelijk QuickOffice. Daarmee kun je officedocumenten, dat wil zeggen Word-, Excel- en Powerpointbestanden maken, bewerken en openen. Daarnaast is er een PDF-viewer geïntegreerd in de software. Daarbij moet wel gezegd worden dat de interface niet helemaal handig is, met een wat priegelig menubalkje onderaan. Maar verder doet de software wel prima wat hij moet doen.

Leuk is ook de ondersteuning voor verschillende online diensten. Zo kun je bijvoorbeeld je Google Docs-, Dropbox- of Mobileme-account koppelen aan de software. Dan kun je via de server bij je bestanden, waarbij ze na bewerken ook direct op de server terecht zullen komen. Hoewel het toestel nog steeds download en vervolgens upload, is het een stuk makkelijker dan via een extern programma een document van bijvoorbeeld Dropbox afhalen, het vervolgens laden in QuickOffice, bewerken, opslaan en weer uploaden naar Dropbox.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Browser

Screenshot Motorola Razr

De browser van de Razr is zoals we dat gewend zijn van Android-toestellen erg goed. De meeste flash-onderdelen vormen geen probleem voor de telefoon, dit dankzij volledige Flash 11-ondersteuning. Overigens gaat het afspelen van Flash-elementen zoals we dat gewend zijn soms wel een beetje traag. Hetzelfde geldt voor HTML-5, wat ook ondersteunt wordt.

Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina gaat probleemloos. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen een zoomen gaat via een dubbele tik op het scherm of via het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt net als bij de meeste Android-telefoons prima. De browser werkt gewoon goed en dankzij de krachtige processor van het toestel zijn er amper vertragingen merkbaar, mits er geen zware flash-elementen op de pagina te vinden zijn.

Locatieservices

De Razr is uitgerust met Google’s eigen Maps-software, die zoals we van eerdere telefoons weten erg goed is. De software is erg uitgebreid, bevat redelijk betrouwbare kaarten en de Razr heeft nog snel een GPS-fix ook.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de navigatiefunctie in het buitenland dus eigenlijk waardeloos is. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Standaard applicaties

Screenshot Motorola Razr

De softwarematige toolbox waarmee de Razr geleverd wordt is vrij flink. Natuurlijk kun je een wekker, in de Razr uitgebreid met een timer, gebruiken en is er een rekenmachine meegeleverd. Maar Motorola gaat gelukkig wat verder dan dat. Zo is er een tooltje waar al je accounts bijgehouden worden en heeft Motorola een zogenaamd ‘Help centrum’. Dat is een handleiding op het toestel, die bestaat uit tips, informatie over programma’s en enkele instructievideo’s.

Een ander erg handig tooltje is ‘slimme acties’. Dat is iets dat veel third party ontwikkelaars al gemaakt hebben, maar nog nooit standaard in een telefoon te vinden was. Het houdt in dat je regels kan maken voor je telefoon, die na een bepaalde trigger een actie uitvoeren. Daarbij kun je denken aan een regel die je telefoon ’s nachts op vliegtuigmodus zet, een regel die je verbindingen uitzet als je batterij bijna leeg is of een regel die je telefoon op stil zet als je op je werk aankomt. Dat laatste werkt trouwens niet altijd even goed. Een aantal gebruikers, waaronder wij, kunnen geen locaties toevoegen om een regel op te baseren. Dat is op te lossen via het rooten van je telefoon en het installeren van een programmaatje. Maar eigenlijk zou dat natuurlijk gewoon moeten werken. Desalniettemin zijn de slimme acties erg handig.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

De Razr heeft ook zijn beschikking tot een vrij uitgebreide bestandsbeheerder. Daarmee kun je bladeren door je telefoongeheugen en je geheugenkaart, maar ook via een Samba-server of MotoCast externe bestanden benaderen. De software voor lokale bestanden stelt je natuurlijk in staat om bestanden te verplaatsen, kopiëren, openen of verwijderen. Maar ook bestanden delen, printen en in een zip-bestand verpakken kan met de software. Voor dat printen gelden wel enkele beperkingen overigens, zoals je in het voorgaande hoofdstuk hebt kunnen lezen.

De Razr is uitgerust met een programma genaamd Zinio Reader, dat je in staat stelt om magazines te lezen op je telefoon. Dat klinkt mooi, maar helaas lukt het ons niet om een account te maken. Dus echt kunnen testen hebben we dit potentievolle programma niet.

Het laatste programma dat we eruit willen pikken is Voice Command. Dat is zoals de naam doet vermoeden een spraakherkenningsprogramma, gemaakt door Nuance. Dat bedrijf, dat overigens ook de eigenaar is van Swype, levert ook deels de techniek achter Apple’s Siri en heeft dus zeker kaas gegeten van het hele spraakherkenningsgebeuren. De software die op de Razr zit is niet slecht, maar zoals altijd met spraakherkenning gaat er nog weleens iets mis met het verstaan van zinnen. Plus dat de software alleen simpele commando’s kan hebben, en geen natuurlijke zinnen zoals Siri. Hoe dan ook is het best wel handig om bijvoorbeeld een programma te openen, als je daar veel van hebt of even je handen niet vrij hebt.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Extra applicacties

Voor extra applicaties is the place to be de Android Market. De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden/kopen overzichtelijk weergeeft. Onlangs heeft deze applicatie nog een grote make-over gekregen, waarmee hij er vooral een stukje mooier uitziet. Ook zijn de mogelijkheden om applicaties te ontdekken vergroot.

Het beginscherm van de Market biedt legio lijstjes met applicaties, bijvoorbeeld een lijstje met uitgelichte apps, de populairste betaalde apps, de populairste gratis apps, de best verdienende apps en apps die in populariteit toenemen op dit moment. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon door de categorieën van de market bladeren, of een applicatie zoeken via de zoekfunctie.

In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties. Los daarvan biedt de Android Market ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Het aanbod van de Android Market is dan wel in aantal niet zo groot als dat van Apple’s App Store, de market beschikt over honderdduizenden applicaties en alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Voordeel is ook dat de prijzen van de Android Market over het algemeen vrij laag liggen, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google heeft ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

De Motorola Razr is op het gebied van sociale- en chatnetwerken standaard een beetje magertjes uitgerust, maar heeft wel de hele Android Market tot zijn beschikking om daar wat aan te doen. De rest van de communicatie, dat wil zeggen bellen, mailen, sms’en en mms’en gaat prima met het toestel.

Bellen

De Motorola Razr heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek, je contacten en een tabblad met favoriete contacten omvat. Die laatste is interessant. Daar staan namelijk niet alleen je favoriete contacten, maar ook een categorie met de meest gebruikte contacten, en een categorie die ‘meest waarschijnlijk’ heet. Wat dat precies inhoudt hebben we overigens niet ontdekt. Bij het eerder genoemde toetsenbordje kun je ook gebruik maken van smart dialing, wat erg handig is.

De contactenapplicatie is natuurlijk in staat om met Google of Exchange te synchroniseren en heeft ook integratie van Facebook-, LinkedIn- en Twittercontacten. Daarbij kun je zelf kiezen of je iedereen wilt weergeven of info van die netwerken alleen met je al bestaande contacten wilt samenvoegen. Een functie die erg handig is, is de mogelijkheid om zogenaamde ICE-nummers toe te voegen. Deze In Case of Emergency-nummers zijn handig voor hulpdiensten mocht er iets met je gebeuren. Normaliter kun je die toevoegen door simpelweg ICE voor de naam van de persoon in kwestie te zetten. Met deze ingebouwde functie wordt het echter een stuk overzichtelijker en wordt je er als gebruiker aan herinnerd om dit te doen, wat ook niet onhandig is.

De kwaliteit van gesprekken met de Razr hebben we niets op aan te merken en ook met het bereik van de telefoon is niets mis. Ringtones zijn niet extreem hard, maar zeker voldoende te horen. Hetzelfde geldt voor het trilalarm.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

Sms

Screenshot Motorola Razr

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek. Groepsgesprekken worden in aparte conversaties weergegeven, tenzij je via de instellingen instelt dat dergelijke gesprekken via mms moeten gaan, dan komen ze in één thread.

Via een knopje naast het invoerscherm kun je van alles bijvoegen bij je bericht. Daarbij kun je denken aan een plaatje, een geluidsfragmentje of een kort filmpje. Dan wordt je sms automatisch omgezet in een mms, en betaal je dus wel iets meer voor het verzenden ervan.

Het is meerdere malen voorgekomen dat een sms twee keer afgeleverd werd toen we hem via de Razr verstuurde. De oorzaak daarvan is ons een raadsel, en of het een structureel probleem is ook. Ook de frequentie van het probleem is niet helemaal duidelijk, we kregen zo nu en dan als reactie dat een bericht twee keer ontvangen was, maar lang niet altijd.

Email

Screenshot Motorola Razr

De Razr werkt zoals inmiddels wel bekend is van Android met twee verschillende mailapplicaties. Eentje voor hotmail, en een voor alle andere maildiensten. Standaard worden daarin Exchange en Hotmail ondersteund, de rest moet je zelf via de pop- of imapserver toevoegen. De Gmailapplicatie is uiteraard de beste, wat niet verwonderlijk is omdat Google achter het besturingssysteem zit. Hier kun je ontzettend makkelijk je mail beheren door te archiveren, taggen, verwijderen enzovoorts. Dat kan met de andere mailapplicatie ook wel, maar dat gaat gewoon minder vloeiend omdat de dienst en de applicatie veel minder goed op elkaar afgestemd zijn.

Mail kun je om de zoveel minuten laten ophalen, of als je het gebruik van extra bandbreedte en accucapaciteit niet erg vindt kun je natuurlijk ook instellen dat het toestel constant met de server in contact staat voor nieuwe mail. Natuurlijk zijn tijdens het mailen de gebruikelijke opties zoals het toevoegen van bijlages, cc’s en bcc’s en het doorsturen van berichten aanwezig.

Chatten

Screenshot Motorola Razr

Chatten met de Razr kan standaard via Google Talk, een soort tegenhanger van WhatsApp van Google. Een groot probleem met die applicatie is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren, en bijna niemand het in Nederland gebruikt. Dus kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment. Het gerucht gaat dat de functionaliteit uitgebreid wordt zodat het standaard op elke Android-telefoon aan staat en dat je vrienden aan de hand van hun telefoonnummers worden toegevoegd.

Als dat gebeurt dan wordt de applicatie wel heel interessant. Naast gewoon chatten, kun je ook videobellen met de applicatie. Dat maakt de app in potentie nog interessanter, maar voor het videobellen gelden natuurlijk dezelfde beperkingen.

In de toekomst wordt Google Talk dus misschien een erg goede chat-applicatie, maar voorlopig kun je beter uitwijken naar applicaties uit de Android Market. Met Ebuddy kun je chatten via MSN, Facebook en Hyves en via WhatsApp kun je op een sms-achtige-manier chatten met andere WhatsApp-gebruikers, tegenwoordig bijna iedereen met een smartphone dus.

Sociale netwerken

De Motorola Razr heeft één applicatie voor alle sociale netwerken. Die heet heel simpel ‘sociale netwerken’ en werkt met Facebook, Twitter en LinkedIn. Die doet opzich z’n ding, maar laat qua gebruiksvriendelijkheid een beetje te wensen over. Retweeten, berichten verzenden, liken, het kan allemaal. Alleen een duidelijk overzicht van bijvoorbeeld je Facebookmeldingen, je Twittermetions of je persoonlijke berichten ontbreekt een beetje. Er is alleen een lijstje met dingen waar jij in voorkomt, dat je door alleen Twitter te selecteren kunt veranderen in je mentions. Alleen daar worden er dan ook maar erg weinig van weergegeven.

Kortom, je kunt uit de voeten met de app, maar het is een beetje behelpen. En dat is natuurlijk nergens voor nodig omdat je via de Android Market toegang hebt tot allerlei prachtige applicaties om je sociale netwerken bij te houden. We raden je dan ook aan om de voorgeïnstalleerde applicatie lekker snel te vergeten en bijvoorbeeld TweetDeck te downloaden.

Screenshot Motorola Razr

 

Screenshot Motorola Razr

 

De accu van de Motorola Razr, een ingebouwde overigens, is niet zo’n succes. Over het algemeen kom je de dag net niet door met de telefoon en dat is erg jammer. Een tweede accu meenemen zit er ook niet in omdat de accu ingebouwd is en dus niet te vervangen, dus je zult een lader bij je moeten dragen als je langer dan een uur of veertien onderweg bent en je telefoon intensief wilt gebruikten tijdens die periode. En dat terwijl de batterij toch een capaciteit van 1780mAh heeft.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1780mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters