Nokia 5800 XpressMusic

Elke grote producent in de wereld heeft in het jaar 2008 een toestel op de markt gebracht dat voorzien is van een touchscreen scherm. Nou is dit niet helemaal waar want Nokia, ’s werelds grootste telefoonproducent, was de enige die deze techniek nog niet had geïntegreerd in een van haar toestellen.

Echter in het laatste kwartaal van het afgelopen jaar gingen er geruchten dat Nokia er ook aan moest gaan geloven en dat ze met een eigen touchscreentoestel zouden gaan komen. Op 2 oktober was het dan eindelijk zover, de Nokia 5800 XpressMusic zag het levenslicht. De Nokia 5800 is een midrange toestel dat voorzien is van een 3,2-megapixelcamera, GPS en 8GB intern geheugen. Het toestel beschikt over prima specificaties en is daarnaast ook voorzien van het nieuwe Symbian OS v5 dat speciaal ontworpen is voor touchscreentoestellen.

nokia1

 

BelCompany verraste ons vorige week met het eerste Nederlandse exemplaar van de Nokia 5800 XpressMusic en All About Phones neemt dan ook kijkje hoe het toestel zich staande houdt tegenover de HTC Touch HD, Apple iPhone 3G en de Xperia X1. We nemen het toestel van top tot teen onder handen en je kunt dan ook wederom de nodig foto’s, screens en ervaringen in deze review vinden. De Nokia 5800 wordt in Nederland op 23 februari officieel gelanceerd. Sommige webshops hebben het toestel al op voorraad echter gaat het hier om buitenlandse modellen.

Hieronder staan kort de belangrijkste specificaties van de Nokia 5800 XpressMusic.

 • Formaat: 111 x 51.7 x 15.5 millimeter
 • Besturingssysteem: Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
 • Beeldscherm:
  -Grootte: 3.2″
  -Resolutie: 360×640 pixels
  -Aantal kleuren: 16 Miljoen
  -Type: TFT
  -Touchscreen: Ja
 • Bewegingssensor: Ja
 • Geheugen:
  Intern: 81mb
  -Geheugenkaart:
  Micro-SD 8GB in doos (Tot 16GB)
 • Verbindings mogelijkheden:
  -GSM : Ja
  -GPRS: Ja
  -EDGE: Ja
  -UMTS: Ja
  -HSDPA: Ja
  -Wifi: Ja, 802.11 b/g
 • Bluetooth: Ja, 2.0 EDR met A2DP
 • GPS ontvanger: Ja
 • DVB-H ontvanger: Nee
 • Camera:
  -3.2 megapixel Carl Zeiss
  -Autofocus:Ja
  -Optische zoom: Nee
  -Geotagging: Ja
  -Face detection: Nee
  -Flits: Ja – Duo LED
 • Mp3 speler: Ja
 • Radio: FM en RDS
 • FM Zender: Nee

Normaal wordt een toestel geleverd met een mooie doos, gebruikshandleiding en natuurlijk de nodige accessoires. Aangezien wij wel degelijk een productiemodel hebben gekregen maar het reviewtoestel alleen bedoeld is voor interne voorbereiding bij klanten van Nokia is er besloten om geen doos mee te zenden bij ons model. Dat is uiteraard prima aangezien op de Nokia site te lezen valt wat je precies allemaal in de doos kunt verwachten.

nokia2

 

Iets wat we wel kunnen behandelen is het uiterlijk van het toestel. Toen wij het pakketje van BelCompany binnen kregen dachten we eerst dat het persmateriaal was aangezien de doos letterlijk amper iets woog. Pas toen we de doos openmaakten en de 5800 daarin zagen liggen, beseften we dat het hier om het toestel ging en dat hij opmerkelijk licht is voor een gsm.Vergeleken met de iPhone 3G of de Touch HD weegt hij de helft en de Xperia X1 is ook flink wat zwaarder. Het toestel is ook uiterst handzaam en past daarom prima in de palm van je hand en daarmee in je zak.

nokia3

 

Opvallend aan het uiterlijk van het toestel is dat het scherm een opstaand randje rondom heeft. Toestellen als de Touch HD en de iPhone 3G hebben een platte voorkant waarbij het scherm even hoog ligt als de andere kappen van het toestel. Dit is niet hinderlijk voor de besturing van het toestel want het toestel is een stuk minder breed in vergelijking met de Touch HD en hierdoor kun je overal goed bij met je vingers. Aan de bovenkant van het toestel vinden we de aan- en uitknop die prima in te drukken is. Daarnaast vinden we de het kleine opladerputje dat sinds de Nokia N70 op Nokia-toestellen te vinden is. Als we wat verder kijken dan zien we een 3.5mm-koptelefoonuitgang zoals we die ook kunnen vinden op de iPhone 3G, Touch HD en Xperia X1. Tot slot vinden we aan de bovenkant een micro-usb-ingang om het toestel aan de pc te koppelen. Deze ingang kan niet gebruikt worden als laadpunt en dat is jammer aangezien Nokia de 8600 Luna en de 6500 Classic heeft voorzien van dezelfde ingang die tevens als laadpunt gebruikt kan worden.

nokia4

 

Aan de rechter zijkant van het toestel zit de volumeknop, de unlockknop voor het scherm en daaronder de cameraknop. Aan de linkerkant kunnen we het slot vinden voor de simkaart en het micro-SDHC-kaartje. De 5800 wordt geleverd met een 8GB SDHC-kaartje dat overigens ruim voldoende is om je gegevens op weg te schrijven. De Touch HD wordt eveneens geleverd met een 8GB kaartje en de iPhone 3G heeft dit intern van Apple mee gekregen. De Xperia X1 wordt ook voorzien van geheugen echter is dat pas na registratie bij Sony Ericsson. De achterkant van het toestel is helemaal leeg op de cameramodule na. Naast de lens zijn twee leds te vinden die prima licht geven in het donker om een foto te maken.

nokia5

 

Aan de voorkant van het toestel vinden we een 3,2 inch groot touchscherm dat opvallend helder en scherp is. Onder het scherm zitten drie knoppen, twee om mee op te nemen en mee op te hangen en de middelste is bedoeld om het menu van het toestel te bereiken. Tot slot vinden we bovenaan het scherm het speakertje en daarnaast de vga-camera voor videotelefonie. Onder die camera zit nog een kleine touchknop die het speciale XpressMusic-menu tevoorschijn tovert waarmee je snel tot het multimediagedeelte van het toestel kunt komen. Het toestel voelt dus prima aan hoewel het van top tot teen gemaakt van plastic. Dat voelt best goed aan maar soms ook een beetje goedkoop. Wel is duidelijk dat mede door dit materiaal het toestel erg licht is geworden en handzaam en dat is een dik pluspunt.

Het scherm van de Nokia meet 640 pixels bij 360 pixels en kan 16 miljoen kleuren weergeven. Nokia meldt op haar site dat dit een nHD-resolutie is maar deze term is ons niet bekend. Wel valt het gelijk op dat het toestel erg snel is en het scherm super helder is. De Xperia X1, Touch HD en de iPhone hebben alledrie een prima scherm en de 5800 past prima in het rijtje van deze grootmachten van dit moment. Het scherm van de Nokia kan alle verschillende kleuren prima weergeven en het onderscheid tussen de kleuren is goed te zien. De helderheid van het scherm is in te stellen via het menu en deze past zich ook automatisch aan via de sensor die aan de voorkant van het toestel zit.

nokia6

 

De invoer via het scherm van de 5800 gaat prima en het toestel reageert er ook vlot op. Nokia heeft de 5800 voorzien van haptic feedback waardoor elke invoer wordt bevestigd met een kleine tril vanuit het toestel. Dit is prima, echter dien je de invoer wel telkens te bevestigen maar gelukkig kun je dit uitzetten in het menu. Nokia heeft een stylus met het toestel meegegeven die aan de achterkant te vinden is in het hoekje. De invoer via de stylus gaat prima en je zou haast denken dat Nokia eerder een toestel heeft gemaakt dat voorzien is van een touchscreen, aangezien alles opmerkelijk goed werkt voor een eerste keer. Er zijn verschillende soorten toetsenborden waaruit je kunt kiezen voor het invoeren van tekst. Je kunt een klein qwerty-toetsenbord tevoorschijn toveren of een groot qwerty-toetsenbord waarbij het toestel het scherm kantelt. Daarnaast heb je nog de normale ABC-modus en de letterherkenningmodus tot je beschikking, zodat je zelf letters kunt schrijven. Het toestel herkent deze over het algemeen prima.

nokia7

 

Het invoeren via je vingers gaat je prima af als je in de menu%u2019s zit aangezien Nokia alle knoppen extra groot heeft gemaakt, zodat je er zelfs met grote vingers mee om kunt gaan. Het wordt echter wat lastiger als je moet gaan typen want het kleine toetsenbord is niet echt bruikbaar met je vingers. Het grote toetsenbord is daarentegen prima te bedienen met je vingers en dit is dan ook erg goed uitgedacht door Nokia. De letterherkenning is echter niet met je vingers te bedienen dus snel schrijven is alsnog niet echt een optie.

Besturingsysteem:
Tegelijk met de aankondiging van de Nokia 5800 werd ook het Nokia Symbian OS V60 5th edition aangekondigd. Deze nieuwe versie is gericht op touchscreentoestellen en is van top tot teen ingericht op invoer door vingers en waar nodig door een stylus. Het OS wordt ondersteund door een ARM 11 369 MHz sterke CPU waardoor de software helemaal tot zijn recht komt. Samen met de 128MB aan ram en de nodige versnellingen in de software kun je goed merken dat de Nokia 5800 een bijzonder snel toestel is. Sinds de introductie van de Nokia N73 zijn we eigenlijk niet echt tevreden geweest met Symbian als software voor een telefoon. Het was te traag, het liep te vaak vast en het zat soms vol met bugs. Gelukkig voorziet Nokia haar toestellen met voldoende software-updates zodat de meeste bugs eruit gefilterd worden. Echter met de Nokia 5800 hebben wij nog geen bugs kunnen vinden en dat is zeker positief.

nokia8

 

nokia9

 

nokia10

 

Ook is het opvallend dat de software uiterst stabiel is, zo is het toestel tijdens ons gebruik niet vastgelopen terwijl Symbian daar vroeger wel degelijk een handje van had. Nokia heeft het swipen over het scherm ook anders aangepakt dan de concurrenten. Zo moet je bij de iPhone 3G je vinger in de tegenovergestelde richting bewegen om het scherm de andere kant op te laten bewegen. Nokia gaat uit van een ander principe en vindt dat je met je vingers naar de rand van het scherm moet bewegen. In die richting zal het menu zich vervolgens ook gaan verplaatsen. Dit is uiteraard een logische gedachte en het werkt ook allemaal prima en vloeiend. Het is even wennen als je vanaf de iPhone komt maar deze logica kan niemand ontgaan en is dus zo aangeleerd.

nokia11

 

nokia12

 

nokia13

 

De tiltsensor werkt verrassend goed op de 5800 want het scherm draait soepel om en de sensor is erg nauwkeurig. Een grote ergernis bij de iPhone is dat hij soms te traag reageert met het kantelen van zijn scherm en ook merkt hij niet altijd goed in welke houding hij staat. De Nokia heeft hier zoals gezegd geen moeite mee en voelt naadloos aan in welke houding hij verkeert en wanneer hij het scherm moet kantelen. Ook kan het scherm in veel meer menu’s gekanteld worden dan bij andere telefoons. Zo kun je in het normale menu al je scherm omgooien, tijdens het sms’en, internetten, muziek luisteren en nog een hoop andere schermen. Ook het bladeren door menu’s gaat erg snel en zelfs het aanpassen en opvragen van de instellingen kan de 5800 moeiteloos aan terwijl zijn voorgangers hier beduidend meer moeite mee hadden.

nokia14

 

nokia15

 

nokia16

 

We zijn dus erg onder de indruk van de software, het toestel is stabiel, snel, werkt goed en er is erg goed over nagedacht hoe gebruikers er gebruik van kunnen maken en welke keuzen ze maken tijdens het besturen van hun mobiel. Met het oog op de Nokia N97 denken we dat Nokia een erg grote stap in haar software heeft gezet en dat het vanaf nu alleen maar beter en prettiger zal gaan. De Nokia N97 zal met zijn krachtigere processor en meer ram waarschijnlijk nog beter presteren maar het is de vraag of dit überhaupt mogelijk is.

De Nokia 5800 beschikt over 3,2-megapixelcamera met Carl Zeiss lens. De lens is iets beter dan die van zijn concurrenten maar veel scheelt het niet. De foto’s van het toestel zijn prima echter zijn er geen grote vooruitgangen geboekt sinds de Nokia N73. Als je de foto’s vergelijkt met die van de Nokia N82 dan kom je al snel tot de conclusie dat de Nokia 5800 geen toestel is dat bedoeld is om constant mee te fotograferen. De details op de foto’s zijn goed maar de kleuren zijn een beetje flets en de resolutie laat wat te wensen over. De camerasoftware start snel op. Een foto maak je door de fotoknop aan de zijkant van het toestel in te duwen. Door de knop half in te duwen is de camera scherp te stellen, vervolgens duw je de knop helemaal in om een foto te maken. Door gelijk de knop helemaal in te duwen zal de camera eerst scherpstellen en direct daarna een foto nemen.

Links: Nokia N82 | Rechts: Nokia 5800 XpressMusic

nokia17 

Nokia 5800 camera

 

nokia19 

Nokia 5800 camera

 

Macro Foto’s

nokia21 

Nokia 5800 camera

 

nokia23 

Nokia 5800 camera

 

In de camerasoftware is zeer veel in te stellen. De meeste instellingen zijn ook terug te vinden op digitale camera’s. Het zou makkelijk zijn geweest als Nokia voor enkele instellingen snelknoppen had gemaakt (die Sony Ericsson ook gebruikt). Het instellen van de flits en macro gaat allemaal via submenu’s. De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in het camera-album. Het laden van het camera-album gaat snel en je kunt door zowel je foto’s als video’s heenbladeren door met je vinger over het scherm te gaan.

nokia25

 

nokia26

 

nokia27

 

De videokwaliteit van de 5800 is niet bijzonder goed. De camera-afbeeldingen zijn beter, waarschijnlijk komt dit doordat de videosoftware niet goed getuned is. Je kunt er wel alles netjes op zien maar een echte film wil je er niet mee maken. Wel is het opnemen van video’s wederom fullscreen waardoor de kwaliteit van het scherm naar voren komt en deze is gewoon uitstekend te noemen.

nokia28

 

nokia29

 

nokia30

 

De XpressMusic lijn staat erom bekend dat het afspelen van muziek en video’s een genot is. De afspeelsoftware is sinds de Nokia N73 Music Edition weinig veranderd en ook bij de 5800 ziet het er allemaal nog hetzelfde uit. Bij de muziektab zie je de albumhoezen, die overigens zelf zijn toe te voegen. Het geheel geeft een beetje een iPhone-gevoel maar desondanks ziet het er erg leuk uit en is het ook nog eens functioneel. Nokia heeft hier haar eigen stijl behouden en het swipen door albumhoezen heen zit er dan ook niet in. Je kunt door de verschillende liedjes en albums heenscrollen door simpelweg met je vinger over het toestel te swipen en dan zal het volgende liedje zich aandienen. Video’s kunnen worden afgespeeld via het cameramenu of via de galerij en worden fullscreen weergegeven net als foto’s. Het afspelen van video’s gaat erg soepel, iets wat bij bijvoorbeeld de Touch HD een probleem is. Ook online YouTube video’s speelt hij moeiteloos af en flash is ook geen obstakel voor het toestel.

Het grote voordeel van het Symbian OS is dat je zelf applicaties kunt installeren op je Nokia. Nokia levert niet bijzonder veel software mee en ook met deze nieuwe versie van Symbian is dat niet veel anders. Er worden overigens wel een hoop ‘standaard’ programma’s mee geleverd en hiermee bedoelen we dan programma’s als recorder, locatie, chat en notities. Daarnaast zitten er een paar extra programma’s op zoals de spelletjes RT GR en Bounce. Verder kunnen we ook Realplayer erop terug vinden om video’s af te spelen en videocenter om video’s via het internet binnen te halen en af te spelen. De twee spelletjes die erop zitten zijn leuk maar niet erg boeiend. RT GR is een racespel dat jammer genoeg niet via de tiltsensor te besturen is. Bounce is een spelletje dat via touchbesturingen te besturen is. Je dient met je vinger een kant op te swipen en vervolgens volgt het balletje de door jou uitgestippelde route. De spelletjes zijn leuk maar niet erg indrukwekkend, ook de grafische kwaliteit is niet top en zeker vergeleken met de iPhone kun je stellen dat de 5800 geen grafische krachtpatser is.

nokia31

 

nokia32

 

nokia33

 

De browser van de 5800 heeft een grote vooruitgang geboekt in de afgelopen tijd. Vroeger was een beetje behoorlijk browsen er niet echt bij op een Nokia. Onze grootste ergernis was dan ook altijd dat je over het scherm eindeloos moest scrollen en dat het uiterlijk van de site vaak te wensen overliet. De browser op de 5800 doet het echter prima en kan goed met onze site omgaan en met gif-plaatjes die op verschillende sites aanwezig zijn. Ook flashsites zoals YouTube kan hij prima weergeven en YouTube video%u2019s speelt hij dan ook moeiteloos af in fullscreen. Apple heeft hiervoor een speciale applicatie moeken maken omdat hun browser Safari niet met flash kan omgaan. Op de Touch HD en de Xperia X1 kun je alleen flash bekijken door flashlite 3.1 te installeren en dit wordt dus niet standaard out-of-the-box meegeleverd. Nokia heeft hier een mooie slag mee geslagen echter is de browser nog niet ideaal te noemen. De browser van de Touch HD, Xperia X1 en de iPhone zijn erg goed te noemen als telefoonbrowser. Safari en Opera kunnen een site weergeven zoals hij bedoeld is, mits er geen flash op aanwezig is. De Symbian-browser van de 5800 kan dit ook wel, echter ziet het er allemaal net wat minder strak uit en wordt de site niet eerst verkleind zodat je zelf kunt kiezen waar je op de site wilt inzoomen. Dit is zonde aangezien het gebruiksgemak hieronder te leiden heeft en het browsen net wat minder prettig is dan bij de concurrenten.

nokia34

 

nokia35

 

nokia36

 

De browser scoort gemiddeld in de bekende Acid3-test en haalt hierbij 11 van de 100 punten. Bij de Acid2-test wordt een net herkenbare smilie gemaakt waarmee de test net niet wordt gehaald. De browser is verder stabiel en crasht niet tijdens het surfen. Er zit ook een optie in om meerdere tabs te openen en deze worden vervolgens ook overzichtelijk weergegeven via een speciaal menu.

nokia37

 

nokia38

 

nokia39

 

Telefonie:
De Nokia 5800 is geschikt voor normale mobiele telefonie en videotelefonie. Met behulp van extra programma’s is het ook mogelijk om VoIP (Voice over IP) te gebruiken. Via het hoofdscherm kun je snel je gewenste contact selecteren om te bellen. Een andere mogelijkheid is om de Dialer te openen. Dit is snel te doen door op de belknop te duwen. De dialer heeft grote knoppen. Bovenin staan de laatste vier gesprekken om snel opnieuw te bellen. Je kunt de gewenste contactpersoon vinden door de naam van de persoon in te toetsen. Het toestel zoekt de bijbehorende contactpersonen. Een andere methode om contacten te vinden is het adresboek. Het adresboek laat zowel simcontacten als telefooncontacten zien. Via de opties is het eventueel mogelijk om in een Exchange-adresboek te zoeken. Door op een contact te klikken verschijnt informatie over een contactpersoon met de opties de contactpersoon te bellen, sms’en of te mailen.

nokia40

 

nokia41

 

nokia42

 

De telefoniekwaliteit is goed, niet beter of slechter dan bij de meeste andere toestellen. Zodra je belt verschijnt de mogelijkheid de speaker te gebruiken, notities te maken, het geluid te dempen etc.
De netwerkontvangst is voor mijn gevoel beter dan bij andere toestellen (Nokia N82). Tegenover de iPhone 3G was het ontvangen signaal sowieso sterker en dat is natuurlijk een pluspunt. In de stad hadden we altijd vol bereik terwijl je bijvoorbeeld met een iPhone 3G nauwelijks bereik hebt.

nokia43

 

nokia44

 

nokia45

 

Internet:

De Nokia 5800 is voorzien van de laatste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:

 • HSDPA/UMTS: 2100 MHz
 • HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 7,2Mbps voor download
 • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
 • GSM/GPRS/EDGE: Quad-band 850, 900, 1800 en 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 850 en 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten. Naast het GSM-netwerk hebben in Nederland de providers UMTS- en HSDPA-netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat het toestel op “Dual” ingesteld. Het toestel zoekt eerst naar een UMTS-netwerk. Indien UMTS niet beschikbaar is verbindt het toestel met GSM. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel op alleen GSM netwerken te zetten. Dit bespaart in batterijverbruik. Het instellen van de netwerkinstellingen om mobiel internet op te kunnen, gaat heel gemakkelijk. Op het toestel zit een “Installatie Wizard”. Via dit programma kun je eenvoudig de juiste netwerkinstellen automatisch laten instellen. Ook na de eerste keer opstarten van het toestel verschijnt de vraag of het toestel de juiste netwerkinstellingen moet instellen.

nokia46

 

nokia47

 

nokia48

 

Het toestel heeft ook Bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereo geluid). Naast UMTS en Bluetooth beschikt het toestel ook over WiFi (draadloos internet). Dit maakt het toestel zeer compleet. De sterkte van WiFi was beter dan ik had verwacht. De Nokia 5800 wist meer toegangspunten te vinden dan een iPhone 3G. Via het hoofdscherm kan je eenvoudig zoeken naar WiFi-netwerken. Na de zoekactie verschijnt een lijst met gevonden netwerken. Indien het netwerk beveiligd is vraagt het toestel om een toegangscode. Zodra je een programma start dat een internetverbinding nodig heeft, verschijnt er een scherm waarbij je de gewenste verbinding kan selecteren. In deze lijst staan de toegevoegde WiFi-toegangspunten en UMTS-/GPRS-internetverbindingen. Infrarood ontbreekt op het toestel. Over het algemeen vervangt Bluetooth de functie van infrarood.

nokia49

 

nokia50

 

nokia51

 

Tenslotte is het ook mogelijk een USB-kabel op het toestel aan te sluiten via een micro-usb-aansluiting. Zodra je de USB-kabel in het toestel stopt verschijnt er een scherm met de vraag wat je met de USB-kabel wilt doen. Je kunt kiezen uit Gegevensoverdracht, PC Suite, Afbeeldingen afdrukken en Media Speler. Met “Gegevensoverdracht” maak je van je toestel een geheugenstick. Je kunt vervolgens bestanden op de geheugenkaart schrijven, bekijken en verwijderen. Met PC Suite maakt het toestel een verbinding met Nokia PC Suite. Dit programma dient wel aanwezig te zijn op je computer.

Vroeger stond Nokia er altijd om bekend dat hun toestellen solide waren en dat de batterij altijd lang meeging. Zo ging een gemiddeld Nokia toestel ongeveer vier dagen mee en dat vonden gebruikers prima. Ze waren daar in de loop der tijd aan gewend geraakt. De nieuwe N-Serie toestellen ging daarentegen een stuk minder lang mee. Twee dagen was eerder regel dan uitzondering en volgens Nokia was dit te wijten aan de vele functies die in het toestel verborgen zaten. Echter heeft de 5800 ons weer blij verrast. Over het algemeen zijn we zeer positief over de batterij. Deze gaat langer mee dan die van zijn voorgangers. We hebben het toestel een dag lang intensief gebruikt door Wifi constant aan te hebben en gebruik te maken van HSDPA via Vodafone. Daarnaast is er ook nog even genavigeerd via Nokia Maps 2.0 met als resultaat dat aan het eind van de dag nog twee streepjes over waren en dat is een prima prestatie. Je kunt het toestel onder normaal gebruik prima vier dagen gebruiken zonder op te laden echter kan het wel zo zijn dat de batterijlading aan het eind van de derde dag wel aan de lage kant is. Dit is een prima prestatie vooral als je beseft dat we hier met een touchscreentoestel te maken hebben en dat het toestel volgepropt zit met de nieuwste functionaliteiten.

nokia52

 

nokia53

 

nokia54

 

Nokia zou tegenwoordig Nokia niet zijn als ze niet bij elk van hun nieuwe toestellen GPS zouden meeleveren, zo ook met de 5800. Met GPS is het mogelijk om te navigeren, maar omdat Symbian v5 nog zo nieuw is zijn er nog geen fabrikanten die navigatiesoftware klaar hebben voor commercieel gebruik. TomTom heeft nog niet bekend gemaakt of ze de 5800 gaan ondersteunen en andere fabrikanten hebben ook nog geen plannen geopenbaard. Voor een snelle GPS fix is de Nokia 5800 uitgerust met AGPS. AGPS is een uitbreiding op GPS. Het voordeel van AGPS is dat het toestel het telefoonnetwerk kan gebruiken om een snellere GPS-fix te behalen. Dit doet hij door om de tien dagen de satelliet posities te downloaden zodat hij weet waar hij moet zoeken. Deze bestandjes zijn relatief klein, ongeveer 5 kb. Een GPS-fix betekent dat de GPS-ontvanger de positie heeft weten te bepalen. Over het algemeen gaat het behalen van een GPS-fix extreem snel. In de meeste gevallen was de GPS-fix er vijf seconde na het opstarten van Nokia Maps. Nokia levert als navigatieprogramma Nokia Maps 2.0 mee. De kaarten om te navigeren worden direct via UMTS/GPRS gedownload echter is dit ook gelijk een nadeel aangezien je dus wel te allen tijde dient te beschikken over een actieve internetverbinding. Indien je niet over een internet abonnement beschikt is dit dus een groot nadeel.

nokia55

 

nokia56

 

nokia57

 

Nokia Maps 2.0 is een volwaardige navigatieoplossing voor Nokia toestellen. Sinds de overname van Navteq door Nokia is de software er alleen maar beter op geworden en heeft Nokia flink lopen investeren in de software. Je hebt vier verschillende layoutopties om de kaart te bekijken en tegenwoordig levert Nokia zelfs een verkeersdienst erbij zodat je file-informatie kunt binnenhalen om de drukte op de wegen te vermijden. Wel zijn er nog twee grote nadelen aan Maps en die zijn dat standaard alleen maar de kaarten van de Benelux worden geleverd én dat deze zonder gesproken navigatie geleverd worden. Wil je gesproken navigatie en meer gebieden dan dien je een licentie te nemen bij Nokia. Nokia Maps is daarnaast ook alleen in Nederland echt goed te gebruiken aangezien de datakosten voor het buitenland al snel uit de hand kunnen lopen. Overigens is dit probleem wel op te lossen door de kostbare data op je geheugenkaart vol te gooien met de maps van Nokia via deze applicatie.

nokia58

 

nokia59

 

nokia60

 

De software is wel bijzonder snel opgestart en heeft ook snel de nodige fix te pakken om je positie te kunnen bepalen. De verschillende viewmodi zijn prima en navigeren gaat dan ook moeiteloos. De route wordt duidelijk voor je uitgestippeld en je weet te allen tijde waar je bent. De GPS is nauwkeurig te noemen echter in wat dichtbevolkt gebied heeft hij wat meer moeite om de exacte locatie te bepalen, aangezien hij niet goed met hoge gebouwen kan omgaan. Wel spreken wij de wens uit dat er binnenkort snel een offline navigatieapplicatie komt voor de 5800 zodat we dit toestel ook binnen de rest van Europa kunnen gebruiken voor navigatie.

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Lieks -

  Ik heb een vraagje:

  Ik hen een nokia N79 mini. Ik wil aplicaties uit de OVI store downloaden die gratis zijn. Er staat wel bij dat het kan dat je moet betalen voor gegevensoverdracht. Moet dat ik dat ook als ik een internet abonnement heb?

  Weet iemand dat? Alvast bedankt!

 2. Nacho -

  Koop deze telefoon niet. Ben er altijd super zuinig op geweest. Heb hem 1x laten vallen, en whoppa halve scherm bestaat nu uit gele strepen.

  Hij kan echt bijna nix hebben.

 3. peter -

  heb het toestel nu bijna een jaar maar is nu al voor de vierde keer opgestuurd voor reparatie heel slecht geluid iedere keer voor het zelfde probleem
  ik baal er nu echt van.:(

 4. Kaar -

  Hallo allemaal,

  Weet iemand alsjeblieft hoe je op deze telefoon, een code/wachtwoord voor je berichten kan instellen/krijgen?
  Als je het weet, zou het super fijn zijn als je even reageert!

  Bedankt alvast!

 5. john -

  hallo allemaal kan iemand mij verder helpen met installeren van garmin op mijn 5800xpresmusic ik kom namelijk niet verder dan taal selecteren :S

 6. kaatje -

  ik heb de 5800 met sygic mobile maps, maar krijg telkens "unexptected error" en dan schakelt navigatie uit. Gebeurt vaak als ik de snelweg opdraai. Iemand een oplossing? Ik heb zelfs al een nieuwe telefoon gekregen maar het probleem blijft.

 7. Wendy -

  Hoi,

  Ik gebruik met plezier mijn 5800. Maar ik heb een vraagje. Weet iemand hoe dat dat kan dat ik muziek op mijn telefoon heb staan, dat ik bepaalde nummers niet kan luisteren vanwege dat hij de licentie niet kan ophalen. onbekende inhoudsprovider. Ik kon wel eerst naar deze nummers luiteren op mijn telefoon. Heeft iemand een oplossing hiervoor?

  Groetjes Wendy

 8. chriz -

  Hallo,

  Ik heb deze telefoon nu een paar weken samen met een internet abonnement. Helaas is het me nog geen 1 keer gelukt een applicatie te downloaden. Hij geeft telkens de melding: geldigheid certificaat verstreken. Ik heb op internet naar oplossingen gezocht, maar deze willen bij mij niet werken…. (zoals de datum veranderen, internet instellingen aanpassen) Ik heb ook het 1 en ander gelezen over het zelf signen, maar dat is mij te ingewikkeld en lijkt mij niet de correcte manier? Heeft iemand een oplossing? Ik hoor het graag,

  Chriz

 9. Mirei -

  Sinds een week kan ik ook geen sms meer versturen.Als ik wil verzenden gaat ie de tijd uitstellen en blijft de sms hangen in de outbox. Alles al geprobeerd. help!

  1. bianca -

   ja helluppppp,ik heb hetzelfde probleem!!!!! heb je al een oplossing????heb ook alles geprobeerd en de klantenservice weet ook niets…….:(
   en nu?????

 10. MRTN -

  Kijk eens op FTD, daar staat de volledige versie op sinds 21sep … je moet alleen zelf de 50050 install van de Garmine site halen …. , doorloop daarna verder de uitleg van de poster, dan update je hem met zijn update bestand naar de 50060.
  Werkt bij mij perfect op mijn nwe 5800 XM !

 11. Sisco -

  Ik heb nu de Garmin xt 5 00 50 op de 5800 gezet en het werkt perfect!!
  Als je Garmin erop wil zetten moet je op zijn minst versie 5 00 30 hebben! anders werkt deze niet met een touch screen.

 12. gastie -

  Hallo,

  Ik heb nokia 5800 xpress music nu al 2 maanden. Maar ik kan geen smsjes sturen??
  Weet iemand wat ik moet doen? En mijn hoofdtelefoon doet het ook niet:S
  weet iemand wat ik moet doen?

  Grtz

 13. Marijn -

  hallo,

  heb net de nokia 5800 en ik heb er een garmin op weten te zetten die werkt, alleen zit er de wereldkaart op, en kan ik niet navigeren omdat die kaart alleen snelwegen kent. Weet er iemand hoe ik aan de kaart vanwest europa kan komen???

  Alvast bedank Marijn

  1. MRTN -

   Ik heb zo'n compleet pakketje als torrent gedownload volledig met EU kaart met binnenwegen…….. en crack e.d. maar daarop zitten bij mij geen stemmen

 14. Bjorn -

  Hallo,

  Is het mogelijk ergens gratis navigatiesoftware te downloaden die niet constant verbinding maakt met internet om te navigeren (of in ieder geval nieuwe route's te berekenen)

  Grtz Bjorn

 15. nokia 5800 -

  heb de telefoon nu net een weekje ben er nog niet helemaal achter hoe die gps nou precies werkt maar ga der morgen even achteraan, en als je van dat deuntje a wilt klik je gewoon zodra die handen verschijnen op het scherm… maar prijs kwaliteit verhouding is hier prima! en gast emgee, ik denk gewoon dat jij een of andere fabrieksfout hebt gekregen want alles werkt hier prima en niks kapot.

  ik raad het toestel iig aan!

  ciao:P

 16. emgee -

  Heb deze telefoon nu 2 maanden veel opties maar na dag 2 hoofdtelefoon kapot wacht nog steeds op nieuwe en na 1 maand uitvallen van het scherm niet op kunnen nemen van bellers en de onderste toetsreeks rood wit en groen lichten niet meet op hiervoor na reparatie geweest en doet het nu nog steeds niet:(

 17. Benn -

  Robert,
  Ik heb al weer een maand of twee de Nokia 5800 in bezit.
  Hij bevalt me uitstekend, ben totaal nog geen minpunten tegen gekomen.
  Navigatie draai ik met Sygic en dat gaat heel goed, voordeel is de tom tom-look en functionaliteiten.
  Op FTD kun je genoeg vinden om te downloaden.

  Ben

 18. nanana -

  Ik heb vandaag ook deze telefoon aangeschaft. Wat ik nog niet heb kunnen vinden is hoe ik dat stomme nokia en t-mobile welkomstdeuntje kan uitzetten! Iemand die mij uit de brand kan helpen? Heel graag!

 19. robert -

  Ik krijg ook de nokia 5800, maar heb een vraag:
  Moet je bij de gps nog betalen omdat er data heen en weer wordt gestuurd of niet, welke site kan ik het best gebruiken om de gps software te downloaden??

 20. kolonel -

  Ik heb de Garmin als navigatie geinstalleerd deze werkt goed, als je oplet met de installatie gaat het goed, gewoon de gebruksaanwijzing volgen. leuke bijkomstigheid, hij gaat niet online als je dat niet wilt en je kan er alle landen op zetten.

  Type in google nokia 5800 en Garmin en je hebt keus genog

 21. Annelies -

  Ik ben op zoek naar marble maze voor nokia 5800XpressMusic…….maar wel die ik vanuit Nederland kan betalen met euro's of via nederlandse paypal……..

 22. hessel -

  :)heeey dit is een top toestel man!!
  heb m nu ook en hij kan echt alles!!
  games, apps, alleen kan ik geen navigatie vinden maar bijf zoeken!
  wisten jullie trouwens ook dat hij m4a afspeeld?
  dit scheeld je echt veel ruimte op je geheugenkaartje

  NICE:):)

 23. michaelpb -

  Ik heb de foon gisteren aangeschaft en ik moet zeggen; typen gaat zo makkelijk als wat. Ben net zo snel met het grote qwerty-bord als met het fysieke qwerty-bordje van mijn Samsung i600. Met de T9 ben ik nog sneller zelfs. Van slechte speakers merk ik trouwens niks. Het klinkt bij mij als een klok. Geen vervormd geluid, niks. Nog nooit zo'n luide telefoon gehad! De browser heeft geen 'smart-fit' functie. Dat is soms wat lastig scrollen. Maar opera en opera mini en skyfire doen dat wel prima.

  TV-out functie is geweldig, MS-Exchange support is super. Scherm is goed en de input valt 100% mee.

  Ben eigenlijk stomverbaasd voor wat betreft de mogelijkheden en kwaliteit. 1 jaar contractverlenging en hij was gratis. Dat lijkt zeker de moeite waard te gaan worden.

  Mocht er iets misgaan laat ik het nog even weten.

 24. Rkvvkevin -

  Ik heb de Nokia 5800 nu een dikke week in kan bevestigen dat dit een super telefoon is. Snel, comfortabel alles. Ik heb zelfs de gps erop. Ik gebruik Garmin XT V5 en dit werkt super! snelle fix duidelijke kaarten en zelfs zonder vertraging!
  Pas de nokia Ovi Store geopent deze wordt ook nog eens uitgebreid met handige apps voor je telefoon!

  Dus voor iedereen die twijfelt dit is beslist een AANRADER!

 25. bert -

  Erwin, waar heb je Garmin en/of sygig ' gekocht' en geinstalleerd?. sygys zegt bij mij tijdens installatie dat er een probleem is opgetreden. Icoon wordt wel aangemaakt maar reageert niet. Kan ik Garmin XT mobile gewoon aanschaffen bij Garmin (99 euro?
  graag reactie. Dank je wel

 26. Nathan -

  Heb ook Sygic erop zitten, de allerlaatste versie.
  Deze is ook te gebruiken voor de S60 3rd versies en niet alleen voor de S60 5th.

  1. Erwin -

   Ik heb er garmin xt en sygic mobile op staan
   werkt perfect en ik hoop ook nog ooit eens tomtom
   er op te zetten.
   Ik heb overigens alles op een 16 gb kaartje gezet,
   en werkt super snel.
   verder een top toestel voor wijnig geld.
   aanrader.

 27. TimBijl -

  Jongens, ik heb garmin XT ook proberen te installeren op me 5800 maar ik blijf in de installatie constant vastzitten. hij geeft aan dat er geen eerdere installaties zijn en dus ook niet deze installatie kan voortzetten. Wie is het al gelukt om Garmin XT op de 5800 te zetten en wil me hier alsjeblieft bij helpen?

  mail me graag op

  —Mod— Ik heb je mail even verwijderd tegen spam 😉

  Bedankt,

  Gr. Tim

 28. Higgins -

  paar weken in mijn bezit, en toch wel een erg fijn toestel hoor.
  Alleen ben ik ook nog op zoek naar een goed(e)kope navi. Garmin bevalt dus goed???

  Jammer dat die link weg is… 😉

  1. Danijel -

   Phoe, lastig. Ik denk misschien wel zelfs die van de Renoir maar anders even Opera op Symbian gooien en dan heb je denk ik de beste te pakken 😉

 29. brackie -

  verdorie weer vergeten te melden,
  steek er maar gerust een 16 gig in de 5800 , die zit er bij mij ook in ZONDER VERTRAGING !!
  en daar kunnen aardig wat films op ,zeker 25 films na dat je die geconverteerd hebt naar mpeg4 i pod.
  je kan u films converteren met de free convertor die je kan gratis downloden.dit is geen telefoon meer maar een draagbare pc,dvd,telf,spelconsole enz
  beter dan men n95.gewoon de max en battery veel beter ! voor de twijfelaars dit is een aanrader.

 30. brackie -

  weet je nog dat tom tom nooit ging werken op de n95 , wel die doet het wel en goed ook , nog enkele maanden geduld en je kan tom tom instaleren op je 5800 , ik wacht dit ook af, dus regelmatig googelen en je komt die wel tegen ! ! wie zoekt die vindt. succes
  de groeten uit oost-vl :Y

 31. darksens -

  @Trip, ik heb ook Garmin XT v5.0 geinstalleerd. Alleen kom ik bij het taal scherm niet verder. Ik kan op verder drukken wat ik wil, maar hij gaat niet verder. Weet jij een oplossing?

  1. donkri -

   ik zit met hetzelfde probleem als darksens.
   tijdens de instelling van garmin mobile v5 blijf ik steken bij de taalinstelling :S????
   wie o wie kan mij (en darksens)helpen bij dit probleem

 32. Hans -

  Trip, zou je naar mij misschien via mail willen reageren op het volgende: bij installatie Garmin XT v5.00.30 komt het probleem dat hij of de software leverancier niet vertrouwd, of hij meld dat de geldigheid van het certificaat is verstreken "of de datum is niet goed ingesteld" ?!?!

  Hoe heb je het voor elkaar gekregen ? nl2han@hotmail.com

 33. Trip -

  Garmin XT v5.00.30 werkt feilloos op de 5800.
  heb hem nu een klein weekje en het gaat gewoon super 😉
  lekker snelle fix en groot en duidelijk display.

  1. yuki -

   Hoi

   Ik denk er aan om de nokia 5800 te nemen, maar ik twijfel nog steeds omdat er geen tomtom-navigatie op deze nokia kan. Er wordt heel positief gesproken over Nav4all.com. Ik heb het dus eerst uitgeprobeerd op mijn HTC. Kijken hoe het werkt, maar het is verschrikkelijk traag. En klopt het dat er telkens verbinding wordt gemaakt met internet?? Want dan is het niet echt goedkoop. Moet dus alsnog heel wat betalen, indien het telkens verbindt met het net als ik ergens naar toe wil. Of is het alleen bij het installeren e.d.?
   Weet er iemand meer hierover??

 34. StevoOo -

  heb de 5800 nu een weekje.
  Ik vind het een super toestel.
  Alles binnen handbereik, handige menu's, overzichtelijk, easy 2 use.
  Kortom, zéér tevreden mee, en voor die prijs..

 35. mjfm -

  Ietsje 'zakelijker' dan de rode en blauwe uitvoering. Op afbeeldingen vind ik het de mooiste van de drie, ben benieuwd hoe die er in het echt uit ziet.

 36. mjfm -

  Nee, ook nog een 'black' uitvoering. Daarbij is die rode of blauwe streep grijs. Volgens de sales representative van Nokia wordt die niet in de Benelux verkocht, maar wel in andere EU-landen. Alleen is hij ook in andere EU-landen op dit moment nog niet leverbaar.
  Even als voorbeeld, de Italiaanse website waar je afbeeldingen kunt zien van de 'black' uitvoering:

  http://www.nokia.it/telefoni_accessori/telefoni_cellulari/nokia-5800-xpressmusic/galleria (03-03: inmiddels staat hij ook op de Nederlandse Nokiasite)

  Expansys: http://www.expansys.nl/zoompic.aspx?type=item&i=174485

  Ook als je op Youtube op Nokia 5800 zoekt zie je in het eerste filmpje (Phonescoop) de 'black' uitvoering.

 37. mjfm -

  Ik moet zeggen dat ik nu na een dagje gebruiken wel een stuk enthousiaster ben. 'Lekker toestel!'

  Wie heeft er een tip voor waar de 'black' (ipv rood of blauw) uitvoering te verkrijgen is?

   1. Martin -

    ik heb zelf de black/grey editie… erg mooi

    Volgens mij zijn er heel veel verschillenden: black/red, black/blue, black/grey, grey/black, en volgens mij nog meer

 38. mjfm -

  Ik heb Opera Mini nog geinstalleerd, die gebruik ik namelijk ook op m'n E71, maar dat was helemaal niks, helaas. En na gewend geraakt te zijn aan het qwerty toetsenbord van m'n E71 mis ik toch wel het fysieke toetsenbord op de 5800. Kortom, toch nog maar even wachten op de N97 denk ik…(en in de tussentijd een orgaan verkopen om de N97 te kunnen betalen…)

 39. mjfm -

  Nou, vandaag dan (eindelijk!) de 5800 binnen gekregen. Ondanks het feit dat de eerste indruk wel zeer positief is, ben ik toch nog niet helemaal overtuigd. De browser is net niet helemaal 'je van het' en dat rode randje he…
  Maar voor een eerste touchscreenmodel (en ook gezien de prijs) is het inderdaad een zeer goed toestel!

 40. Jojo -

  Heb de Nokia 5800 nu 2 weken en hij bevalt goed, vooral het qwerty toetsenbord heel fijn en snel smsen. Stylus opbergen in je telefoon ook heel prettig raak je hem niet zo snel kwijt. Al met al een heel fijn toestel. Het enige wat ik nog uit moet proberen is de GPS dus nog even zoeken naar navigatie voor dit toestel. Als iemand tips heeft over welk navigatie programma goed werkt zijn welkom. Thnx:Y

 41. bonnieaw -

  misschien een stomme vraag, maar staan er ergens foto's van groter formaat? (die gemaakt zijn met de 5800). Hier kun (of kan ik) ze niet groter maken.

  Ik hoor van veel mensen dat er zoveel slechte reviews zijn over dit toestel, ik kan ze niet vinden…. Iemand iets slechts over het toestel te melden? Wil hem aan gaan schaffen maar wil niet iets kopen waar ik spijt van krijg natuurlijk 😉

 42. swoezie -

  Ik vroeg me af hoe de camera is in vergelijking met een htc touch Pro die ook een 3.2MP camera heeft..
  want als die 5800 een carl zeis lens heeft neem ik aan dat het toch een stuk beter is dan mn touch pro?

 43. Petertje -

  Ik ben zeer benieuwd welke navigatiesoftware gaat werken op de Nokia 5800. Heb er nog geen 1 goed werkende gezien. Behalve Nokia maps dan. Maar die is knap duur.
  De telefoon werkt zelf heel goed, ben er zeer tevreden over.

 44. Gast -

  Heb nu een paar dagen het toestel, maar vind hem wel goed. Alleen kom ik er niet uit als iemand belt, dan gaat het scherm op zwart, en zie dus niet wie er belt… enig idee iemand?

  1. Lennart -

   Waarschijnlijk heb je beschermfolie voor je nabijheidsensor zitten. Ik had hetzelfde probleem, ik heb het opgelost door een klein hoekje uit het folie te knippen…
   😉

 45. MJFM -

  Ook ik als gebruiker en groot fan van mijn geliefde E71 zat in eerste instantie te wachten op de N97 en begin me nu af te vragen of de 5800 niks is…

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters