Nokia 6 2018 preview: Nokia op zijn best

De Nokia 6 was een goede smartphone, maar miste wat power. De nieuwe Nokia 6 heeft die power wel en heeft bovendien nog een aantal fijne upgrades gekregen. Hij is nog steeds gebouwd als een tank en heeft duidelijk Nokia-DNA in zich. In deze Nokia 6 2018 preview vertellen we je alles over het toestel.

Gebouwd als een tank

Nokia heeft de nieuwe 6 uit een blok aluminium gefreesd en met hoge precisie in elkaar gezet. De telefoon voelt daardoor erg stevig aan, precies zoals je van een Nokia zou verwachten. Het ontwerp is verder niet bijzonder spannend, maar wel gewoon strak en netjes. Uiteindelijk gaat het daar natuurlijk om.

Nokia 6 2018 preview design

Of het op het oog stevige ontwerp ook veel helpt als je het toestel laat vallen is trouwens de vraag. Aluminium beschadigt vrij snel en de mooie 2,5D-afwerking van het scherm maakt de boel ook niet minder kwetsbaar. De Nokia 6 2018 voelt dus als een tank, maar we raden je zeker niet aan om ermee te gaan gooien.

Nokia 6 2018 preview design

De Nokia 6 2018 heeft een 5,5-inch full HD-scherm met een reguliere beeldverhouding van 16:9. Geen fancy dunne schermranden dus, hoewel ze zeker ook niet overdreven groot zijn. Het scherm zelf ziet er netjes uit.

Interne upgrades

Het grootste nadeel van de originele Nokia 6 was dat zijn Snapdragon 430-chipset relatief traag was voor de midrange-prijs van het toestel. Daar heeft Nokia van geleerd. De Nokia 6 2018 is met €280 iets duurder dan zijn voorganger, maar daar krijg je wel een rappe Snapdragon 630-chipset voor terug. Het werkgeheugen bedraagt 3GB in de basisversie met 32GB opslagruimte, voor twee tientjes extra koop je een Nokia 6 2018 met 4GB RAM en 64GB opslag.

De snelheid wordt geholpen door de software

In de praktijk zijn de prestaties van de nieuwe 6 prima, voor zover we dat nu kunnen zeggen. We hebben geen vervelende haperingen gemerkt en de telefoon is voor alle reguliere smartphonetaken ruim krachtig genoeg.

Nokia 6 2018 preview design

Natuurlijk heeft de Nokia 6 2018 een vingerafdrukscanner. Die zit nu op de achterkant, onder de camera. Dat is echter niet de enige manier om het toestel eenvoudig te ontgrendelen: ook gezichtsherkenning maakt zijn opwachting in de Nokia 6 2018. Handig.

Android One

Die snelheid wordt geholpen door de software van de Nokia 6 2018. Nokia is namelijk overgestapt op Android One; de schoonste Androidversie die je kunt krijgen. Dat betekent dat je sneller updates zal krijgen, maar ook dat er geen dikke laag extra’s op de software wordt gelegd. Zo gaat het toestel efficiënt met zijn beschikbare processorkracht om.

Het lijkt er niet op dat de samenwerking tussen Zeiss en het nieuwe Nokia op het oude niveau is

De Android One-software betekent ook dat de Nokia 6 2018 op Android Oreo draait en dat hij in ieder geval twee jaar updates zal krijgen. Nokia had qua updates ook voordat het op Android One overstapte al een goed trackrecord, dus wie op zoek is naar een altijd up-to-date Androidervaring zit hier wel goed.

Zeiss camera

De camera van de Nokia 6 2018 is gemaakt in samenwerking met Zeiss. Je weet wel; het lenzenbedrijf dat samen met het oude Nokia goed was voor de beste smartphonecamera’s van die tijd. Hoewel we de camera van de Nokia 6 2018 nog niet uitgebreid hebben kunnen testen, lijkt het er niet op de samenwerking tussen Zeiss en het nieuwe Nokia op dat niveau is. Bij de Nokia 8 waren we al niet erg onder de indruk van de camera. De eerste resultaten die we van de 16-megapixelcamera uit de Nokia 6 2018 gezien hebben zijn hooguit gewoon goed voor een middenklasser. Zeker niet uitzonderlijk

Nokia 6 2018 preview design

Conclusie: klassieke Nokia

Gebouwd als een tank, goede basisfunctionaliteit en geen rare fratsen. Het is het recept waarmee Nokia ooit groot werd. Dat heeft HMD Global bijzonder goed naar de Nokia 6 2018 vertaald. Voeg daar de schone, moderne en veilige Android One-software aan toe en het lijkt erop dat de Nokia 6 2018 een van de beste middenklassers van de eerste helft van 2018 zal worden. Sterk werk, HMD.

Onze review score
Pluspunten
  • Stevig en strak ontwerp
  • Schone Android One-software
  • Gezichtsherkenning
Minpunten
  • Camera maakt geen indruk

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters