Nokia 6.1 review: typisch Nokia

Stevig, degelijk, functioneel en een tikje saai. Het is Nokia ten voeten uit. Het is ook precies waar de Nokia 6.1 op inspeelt; met succes. In deze Nokia 6.1 review lees je daar alles over.

Nokia 6 2018 review design

Er zijn weinig merken zo succesvol opnieuw gelanceerd als Nokia. Een jaar na de herintroductie van het Nokia-merk is het volgens onderzoeksbureau Canalys al nummer 5 in Europa qua verkoopvolume. Een grote aanjager van dat succes is de voorganger van de Nokia 6.1; de originele Nokia 6.

Vooral een erg goede allround-smartphone

Het is dan ook geen verrassing dat de verwachtingen voor de ‘nieuwe 6’ hooggespannen waren. De telefoon lost in ieder geval de grootste tekortkoming van zijn voorganger op. Er ligt nu een Snapdragon 630-chip onder de motorkap die zorgt voor voldoende power.

Verder is de Nokia 6.1 vooral een erg goede allround-smartphone. Hij heeft een 5,5-inch full HD-scherm, een 16-megapixelcamera en afhankelijk van de versie 3 of 4GB werkgeheugen. De software is Android One, wat betekent dat je een schone Android-ervaring en snelle updates krijgt. Spannend is de Nokia 6.1 met die specificaties geenszins, maar dat maakt ‘ie ruimschoots goed in degelijkheid.

Specificaties van de Nokia Nokia 6 2018
Algemeen
  • Uitgebracht op April 2018
  • Draait op Android 8.1 Oreo
Processor
  • Qualcomm Snapdragon 630
  • octacore-processor op 2.2GHz
  • Grafisch: Adreno 508
Scherm
  • 5.5" IPS LCD scherm
  • Touchscreen met multitouch
  • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
  • 1920x1080 schermresolutie
Camera
  • 16MP camera met autofocus
  • Dual LED-flitser
  • 1080p (Full HD) video opnames
  • 8MP camera voorkant

Gebouwd als een tank

De Nokia 3310 is legendarisch vanwege zijn extreem stevige bouw; de Nokia 6.1 doet daar op het oog weinig voor onder. HMD heeft ‘m uit één blok aluminium gefreesd en met hoge precisie in elkaar gezet, waardoor hij aanvoelt als een tank. Rocksolid en een beetje ruw. Dat betekent niet dat je hem als een 3310 moet behandelen trouwens; de grote glasplaat aan de voorkant kan een ontmoeting met een baksteen waarschijnlijk niet zo waarderen. Maar voor hedendaagse smartphonebegrippen kan het toestel tegen een stootje.

Nokia 6 2018 review design

Los daarvan is het ontwerp vooral strak en eenvoudig, maar wel met een eigen touch. De koperkleurige accenten geven hem een wat luxere en frissere uitstraling. Het enige nadeeltje: de rand van het toestel is aan de scherpe kant waardoor hij wat minder prettig in de hand ligt.

Nokia 6 2018 review design

Functioneel zit het prima in elkaar: achterop zit een vingerafdrukscanner, onderop een usb-c poort en bovenop een audiojack. De telefoon slikt twee simkaarten of een simkaart en een geheugenkaart. Het enige dat ontbreekt is gezichtsherkenning. Jammer, maar voor een telefoon van dit kaliber zeker geen doodzonde.

Nokia 6 2018 review design

Ouderwets scherm

Het scherm van de Nokia 6.1 is prima, maar wel wat ouderwets. Geen fancy 18:9-display met kleine randen, maar gewoon een 5,5 inch groot 16:9-exemplaar. De schermranden zijn gelukkig nog steeds niet overdreven groot, maar die extra lengte in het scherm was wel prettig geweest.

Het scherm is lekker scherp en de kleuren zijn mooi

Ook hier geldt echter dat het vooral een nice to have is, en we er voor de prijs zeker mee kunnen leven dat de Nokia 6.1 die niet heeft. Kwalitatief is het scherm gewoon ruim voldoende. Dankzij zijn full HD-resolutie is het scherm lekker scherp en de kleuren zijn mooi. Wel is het scherm een beetje blauwig, maar voor een ongetraind oog zal dat nauwelijks opvallen.

Fijn in gebruik

Het stevige ontwerp en prima scherm leggen een goede basis voor een fijne gebruikservaring en de rappe processor maakt dat af. Hoewel de Snapdragon 630-chipset die in de Nokia 6.1 ligt zeker geen enorme snelheidsduivel is, kan hij alle dagelijkse taken prima aan. De telefoon loopt snel door de interface heen en voelt ook bij het gebruik van apps niet traag aan. Het werkgeheugen van 3GB zal voor de gemiddelde gebruiker voldoende zijn; mocht je echt veel multitasken dan kun je altijd voor een paar tientjes extra de versie met 4GB kopen.

Nokia 6 2018 screenshot batterij

De accu van de Nokia 6.1 heeft een capaciteit van 3000mAh en komt daarmee goed de dag door. Mede dankzij een vrij agressieve batterijbesparingsmodus gaat het toestel vaak aan het einde van de dag nog langer mee dan je denkt. We halen gemiddeld een screen-on-time van zo’n 4 uur, wat prima is maar ook niet uitzonderlijk. Uiteindelijk scoort de smartphone op batterijgebied net wat bovengemiddeld.

Altijd up-to-date

Een groot voordeel van deze nieuwe 6 is de software. Het toestel draait op Android One en dat betekent dat je een schone Android-ervaring krijgt. De Android One-software betekent ook dat de Nokia 6.1 in ieder geval twee jaar Android-upgrades zal krijgen. Plus drie jaar beveiligingsupdates. Niet verkeerd voor een telefoon van nog geen €300.

Nokia 6 2018 screenshot interface`

Bovenop de Android One-software heeft Nokia een paar kleine apps toegevoegd. Het mag bijna geen naam hebben, maar kan toch van pas komen. Het gaat om een ondersteunings-app die bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt om te chatten met een medewerker, een lijstje veelgestelde vragen beantwoordt en een wat informatie over het toestel zelf weergeeft.

Opvallend goede camera

De camera van de Nokia 6.1 is voorzien van een Zeiss-merkje, maar vanwege de prijs van het toestel hadden we er eerlijkgezegd niet erg hoge verwachtingen van. Ten onrechte blijkt nu: de 16-megapixelcamera van de Nokia 6.1 maakt best mooie foto’s.

Nokia 6 2018 review design

Vooral de dynamische range valt in positieve zin op, waardoor foto’s er een stuk frisser uitzien dan die van veel concurrenten. Sowieso zijn de kleuren die de camera vastlegt mooi en daardoor zien foto’s als je er niet te ver op inzoomt er gewoon mooi uit. Als het wat donkerder wordt zijn de foto’s wel relatief snel bewogen, maar dat is een euvel dat de meeste middenklasse-smartphones kennen.

Filmpjes die je met het toestel schiet hebben eveneens een hoge dynamische range en zien er voor dit geld prima uit. Een nadeel is dat de telefoon in 4K-resolutie geen beeldstabilisatie heeft; filmpjes zijn dan nogal schokkerig. Je doet er dus goed aan om de camera lekker op full HD ingesteld te laten.

De camera-interface komt vrij ouderwets over en is niet heel duidelijk. De icoontjes voor snelle instellingen hebben geen beschrijving zijn niet allemaal even duidelijk en voor uitgebreide instellingen moet je een plat menu in dat helemaal losstaat van de camera. Maar ach, uiteindelijk gaat het erom dat je mooie foto’s kunt maken, en dat lukt met de Nokia 6.1 aardig goed.

Conclusie: Nokia zoals het hoort

Goede basisfunctionaliteit, een stevige behuizing en geen rare fratsen. Het is het recept waarmee Nokia ooit groot werd. Dat heeft HMD Global bijzonder goed naar de Nokia 6.1 vertaald. Dat alleen al maakt de Nokia 6.1 – die met zijn specificaties precies doet wat de prijs van €270 suggereert – de moeite waard. Tel daar de fijne Android One-software bij op en je hebt een erg prettig toestel te pakken. En ook nog eentje die lang up-to-date zal blijven.

Behoor jij tot kamp degelijkheid? Dan moet je zeker bij deze Nokia zijn.

Dat typische Nokia-karakter heeft wel een keerzijde: het is vrij saai. Wie opzoek is naar een lang scherm met kleine randen, een dubbele camera of een flitsende waterdichte behuizing kan ook prima in deze klasse terecht. Bijvoorbeeld bij de Motorola Moto G6 Plus, Samsung Galaxy A5 2017 of Huawei Mate 10 Lite. Die zijn vooral qua software en ondersteuning minder dan de Nokia, maar hebben zeker ook hun voordelen.

Nokia 6 2018 review design

Je moet kortom een afweging maken tussen degelijkheid en fanciness. Behoor jij tot kamp degelijkheid? Dan moet je zeker bij deze Nokia 6.1 zijn. Kamp fanciness mag nog even doorzoeken.

Onze review score
Pluspunten
  • Stevig en strak ontwerp
  • Schone Android-software met goede ondersteuning
  • Prima prestaties
Minpunten
  • Wat ouderwets ontwerp
  • Geen dubbele camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters