Nokia 6110 Navigator

Vandaag heb ik van Nokia de nieuwe 6110 Navigator gekregen om er even lekker mee te mogen spelen. Deze Nokia 6110 Navigator is sinds afgelopen week te koop in diverse winkels in Nederland voor een prijs van ongeveer 500 euro.

Dat is dan wel het navigatie pakket met alle extra accessoires waar we later uitgebreid op terug zullen komen. De 6110 is een Quad-band telefoon die zowel 3G ondersteunt als 3.5G dataverbindingen. Hij heeft een 2 megapixel camera aanboord en zoals de naam het al doet vermoeden zit er ook een GPS chip ingebouwd waarmee je kan navigeren. Standaard worden de kaarten van de Benelux meegeleverd en deze Symbian telefoon draait op navigatie van Route 66.

nokia1 

De doos waarin de 6110 wordt geleverd is niet klein, er zit van alles en nog wat bij aan accessoires en de telefoon is er ook in weggemoffeld. Al met al ziet het er allemaal netjes uit, echter bestaat het pakket uit totaal 3 dozen:

  1. De buitenkant waarin 2 andere dozen zitten
  2. De doos van de Nokia 6110
  3. De doos waarin de accessoires in zitten

Nou is dat natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar er is niet zo goed nagedacht over de verpakking. Om de 6110 uit de doos te krijgen hoef je alleen maar de buitenste doos open te maken en de doos van de 6110 te pakken. Nou wil je natuurlijk ook de doos van de accessoires eruit hebben zodat je kan navigeren! Ik raad mensen aan om een schaar te pakken en de buitenste doos finaal te vernachelen omdat je anders met geen mogelijkheid je accessoires eruit zal krijgen. De accessoires doos is namelijk custom fit en hierdoor kan je met geen mogelijkheid de doos uit de andere doos halen omdat hij er precies in past en daardoor klemt. Nou dacht ik eerst dat dit alleen bij mijn doos was, maar op het werk heb ik deze klacht ook gehoord van mijn collega`s die doos moesten verknippen voor de ogen van een klant en dat is nou niet handig!

nokia2

 

nokia3

 

Nadat ik eindelijk de doos eruit had gekregen, ik heb het niet verknipt omdat mijn model nog terug moet naar Nokia, ging ik eerst is kijken naar de bijgelverde accessoires. Deze zien er erg strak uit en voelen stevig aan, maar hier ga in zo meteen op door. Toen heb ik de 6110 uit zijn doos bevrijd en de eerste indruk was positief. Het toestel ziet er strak uit en is een lust voor het oog. Hij is niet te groot en hij schuift lekker open zoals ik dat gewend ben van Nokia (neem bij de E65, een ander pracht toestel van Nokia dat ook heerlijk open schuift). Het toestel ligt lekker in de hand en heeft een goed scherm waarop alle kleuren prettig weergegeven worden. Rondom het scherm zit zilver plastic dat het uiterlijk heeft meegekregen van opgeborsteld staal, dit kan je overigens ook aan de achterkant vinden waar de GPS module zit en waar de camera zit.

Wat me wel enigszins verbaasd is dat het scherm niet echt groot is, iets wat wel een pre is als je een toestel koopt om mee te navigeren. Het scherm is niet veel groter dan die van mijn Nokia 6300 en velen malen kleiner dan die van de HTC P3600 en dat is toch wel jammer omdat je juist bij het navigeren een scherm nodig hebt waarop je alles goed kan zien. De camera is aan de achterkant verstopt onder een slid systeem wat we nog niet eerder bij Nokia zijn tegengekomen. Het beschermt de camera erg goed als hij dicht is en als het open schuift dan komt daar de lens en een led tevoorschijn waarmee je kan filmen en fotograferen. Aan de achterkant kan je ook 2 boxen vinden die erg hard kunnen en dat is met name gemaakt om de stem van de navigatie goed hoorbaar te maken tijdens het rijden, zeker een pluspunt dus!

nokia4

 

nokia5

 

De Nokia 6110 zit vol nieuwe specificaties die dit toestel tot een ware krachtpatser maken. Nokia heeft besloten om een Symbian apparaat ervan te maken waardoor je zelf veel progs kunt vinden die je op deze telefoon kunt installeren. Dit is natuurlijk ideaal en Symbian staat dan ook bekend om zijn stabiliteit en gebruiksvriendelijkheid. Het enigste wat deze telefoon eigenlijk niet in zich heeft is Wlan. Wlan, ook wel Wifi, is draadloos internet via een draadloze modem zodat je gratis kan internetten als er een hotspot bij zit. Nou wil het ontbreken van Wlan niet gelijk een negatief punt zijn van de telefoon. Tegenwoordig hebben bijna alle providers in Nederland een onbeperkte (soms met een fup) data-bundel (Klik voor meer info) in hun assortiment zitten waardoor Wifi eigenlijk overbodig wordt. Met Wifi kan je echter wel grotere snelheden bereiken om mee te internetten, maar een telefoon als deze koop je niet om uitgebreid mee online te gaan en e-mails te schrijven. En aangezien de 6110 zowel 3G ondersteunt als 3.5G heb je eigenlijk geen Wifi nodig.

Hieronder zie je overzichtelijk de specs van de Nokia 6110 Navigator.

nokia6 

Zoals gezegd heeft Nokia mij verblijd met in totaal 3 dozen voor 1 toestel. In de doos waar de telefoon zelf in zit kan je de standaard spullen vinden als een datakabel, batterij en headset. Dit is tegenwoordig bijna de standaarduitrusting voor mobiele telefoons dat ze uit de fabriek mee krijgen in de doos. Niks opvallends dus. Maar dan zit er in de doos eronder een paar erg handige navigatie spullen waardoor dit een erg complete telefoon wordt. Zo zit er een houder bij om de telefoons aan je raam vast te ketenen, en een auto lader zodat je tijdens het navigeren niet zonder stroom komt te zitten. Erg mooi dus en dit is een van de beste pakketten die ik heb gezien qua navigatie.

Even een kort overzicht van wat er nou precies in zit:

  1. De Nokia 6110 navigator
  2. BP-5M batterij
  3. Nokia Travel Charger AC-4
  4. Nokia Headset HS-42
  5. Nokia 512 MB microSD Card MU-28
  6. USB-data cable DKE-2
  7. HH-12 Goosneck
  8. CR-39 Holder
  9. DC-4 auto lader
  10. CD met software
  11. DVD met Benelux erop van Route 66
  12. Handleiding

nokia7

 

nokia8

 

De HH-12 Goosneck en de CR-39 Holder zijn echt een prachtig duo en een lust voor het oog zoals je hierboven kunt zien. De Goosneck is echt super stevig en ziet er gewoon strak uit. Op de Goosneck kan je de houder schroeven met de bijgeleverde schroefjes en dat lelijke schroefje kan je weer bedekken met een Nokia plasticje dat je erbij krijgt waardoor de totale houder alleen al een uitstraling heeft van: wow! De houder kan je helemaal op de telefoon aanpassen waardoor de 6110 er erg stevig en netjes inlicht. Er zitten kussentjes aan de zijkant van de houder en aan de onderkant zodat je telefoon niet kan beschadigen. Ook kan je meerdere types in de houder kwijt en zelfs mijn HTC P3600 paste er perfect in zonder dat ik bang was dat hij eruit zou vallen.

De autolader is verder gewoon een standaard ding die je op elke hoek kan kopen, maar het is verder netjes van Nokia dat ze deze erbij geven. Zoals je in het bovenstaande rijtje kunt zien, zit er een nieuwe headset van Nokia bij de 6110 geleverd. Hij is erg klein en fijn en heeft een goed geluid. Er zit een band in verwerkt zodat hij om je nek blijft hangen als je hem niet gebruikt en je kan het ermee opnemen en het volume harder en zachter zetten. De headset is een 2.5mm jack plug die we ook terug zien bij de Nokia 6300. Verder zit er nog een standaard thuis lader bij en een mini-usb data kabel om snel en gemakkelijk gegevens over te pompen. Nu nog even een kleine tip van mij: de mini-usb kabel van Nokia is doorgaans vrij prijzig, je kan ze vinden voor rond de 25 a1 35 euro en dat is natuurlijk niet prettig. Koop gewoon lekker een mini-usb kabel van HTC of een andere PDA die je al voor een 10tje kunt vinden, want deze werkt er ook gewoon op!

Naast de erg leuke specs die Nokia de 6110 heeft meegegeven moet dit toestel het vooral hebben van zijn Navigatie mogelijkheden. Nokia is met dit toestel van zijn eigen software afgestapt zoals we die kunnen vinden bij de Nokia N95 die voorzien is van Nokia Maps. Nokia is een samenwerking aangegaan met Route 66 en dat bedrijf is al een tijdje een grote speler in de markt voor navigatie. Standaard zit er op de 6110 een 512mb micro-sd kaartje waarop Benelux te vinden is van deur tot deur. Ook zit er in het pakket een dvd bij van Route 66 genaamd: Route 66 sync for Nokia 6110 Navigator. Op deze dvd kan je onder andere mappen vinden, stemmen en kleuren schema`s voor op je telefoon. Je kan de software dus helemaal aanpassen naar jou standaarden om zo prettig mogelijk ermee te navigeren.

De telefoon zelf is helemaal aangepast op het navigatie gebeuren en dat merk je eigenlijk aan alles. We beginnen met het uiterlijk: rondom het scherm zie je kleine gleuven zitten waardoor er een denkbeeldige kruis ontstaat zodat je het gevoel krijgt van een navigatie kruisje, een klein en leuk detail dus. Dan zitter er onder de navigatie knop een aparte knop die het Navigatie tekentje heeft van Nokia. Als je daar op drukt dan start automagisch de software waarmee je gaat navigeren. Het toetsenbord hoef je eigenlijk hier niet voor uit te schuiven, maar als je ergens naartoe wilt rijden is het toch handig om even het adres in te typen want anders kom je nergens. Verder zit op de achterkant van de telefoon twee luidspeakers die erg hard kunnen en een heel huis kunnen vullen met muziek of de stem van de auto navigatie van Route 66. Hier heeft Nokia dus goed over na gedacht en dat is dan ook erg prettig dat als je in een luidruchtige omgeving zit je altijd de weg kunt blijven volgen dankzij een duidelijke stem.

Nou zit het navigatie gedeelte op zich goed in elkaar, maar er zijn ook een paar nadelen aan te wijzen over Route 66. Zo is het onoverzichtelijk waar je de instellingen kunt vinden voor het daadwerkelijk navigeren met deze telefoon. Je begint met het indrukken van de cijfers 1 t/m 9 waar achter allemaal opties zijn verstopt. Ook met de navigatie button kan je allemaal dingen opzoeken en dat werkt niet echt lekker omdat je niet een echt een overzicht hebt met waar je mee bezig bent. En dan komt de fix van de interne GPS. Ik heb het vanmiddag even opgenomen en hij deed er niet minder dan 7 minuten over om een fix te krijgen. Nou was het vandaag wel bewolkt, maar mijn HTC P3600 was toch wat sneller met het vinden van satellieten. Daarentegen moet wel gezegd worden dat als hij eenmaal een fix heeft het een erg goeie is en telkens minimaal 4 streepjes bereik heeft en daardoor gaat navigeren erg goed. In de auto is alles verder koek en ei en heeft hij een stabiele fix tijdens de gehele route.

nokia9 nokia10 

Aangezien de Nokia 6110 een echt multimedia apparaat is, kan de camera natuurlijk niet ontbreken op dit toestel. Nou heb ik het idee dat Nokia de camera er maar opgezet heeft omdat elke telefoon dat tegenwoordig heeft en ze met dit toestel niet konden achterblijven. De camera is dan ook van dermate kwaliteit dat je dit toestel dan ook daarvoor niet hoeft te kopen. Het is allemaal wazig en slecht belicht en de lens is dan ook van niet zo goede kwaliteit. In het donker fotograferen is ook niet alles omdat de led niet verder komt dan 1 meter belichting voor het toestel. De camera is echter wel mooi weggewerkt aan de achterkant en erg goed bescherm, dit is vaak een probleem bij nieuwe toestellen van dit caliber, maar Nokia heeft hier dus een erg mooie oplossing voor gevonden (zie foto). De UMTS camera aan de voorkant van het toestel is gewoon van VGA kwaliteit en dat is prima om mee beeld te bellen. De tweede camera is verder niet noemenswaardig belangrijk voor het toestel of deze review.

nokia11

 

nokia12

 

Nokia heeft de camera software op de 6110 echter wel aangepast. Zo is het camera menu erg simlistisch gelaten en overzichtelijk. Bij de Nokia N73 moet je door allemaal tabjes heen gaan om een effect toe te voegen of om iets op te zoeken of op te slaan. Bij de 6110 zie je alleen een rode lijn om het schermpje zodat je duidelijk kunt zien wat er op de foto komt en waar het brandpunt ligt van de foto. Vooral in het donker is dit handig om je dan in een dronken bui theoretisch alsnog een goede foto zou kunnen maken, dit als de lens van het toestel niet zo slecht zou zijn en dat er geen echt flits op zit. Verder is dit toestel dus niet bedoeld om mee te fotograveren en legt Nokia dan ook vooral de nadruk op het navigatie gedeelte in plaats van het multimedia gedeelte zoals de camera.

nokia13

 

nokia14

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters