Nokia 701

De Nokia 701 moet het zinkende schip dat Symbian heet nog iets langer boven water houden en iedereen die dit platform wel op prijs stelt de mogelijkheid bieden om nog een Symbian-smartphone te kopen. Alleen niet in Nederland, want daar komt hij niet uit.

Nokia 701 hoofdfoto

 

Ja, dat lees je goed. De Nokia 701 komt niet uit in Nederland, een toch zullen wij hem reviewen. Daar is ook een heel erg simpele reden voor: een dag nadat we het toestel op onze redactie ontvingen kregen we van Nokia te horen dat hij niet officieel in Nederland uit zal komen. Dan kun je als reviewer natuurlijk besluiten om het toestel terug te sturen en er verder niet meer naar om te kijken, maar dat hebben we toch niet gedaan. De Nokia 701 is namelijk wel de eerste telefoon met Symbian Belle erop, een platform dat wel naar Nederland zal komen en toch zeker niet onbelangrijk is. Daarnaast is de telefoon via import wel gewoon verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Belsimpel waar wij hem ook vandaan hebben.

Waarom het toestel niet naar Nederland komt is ons ook een raadsel. Eerder besloot Nokia Nederland al om de Nokia 600 en ook de N9 niet hier te introduceren, en nu komt daar dus de 701 nog eens bij. Misschien is men van mening dat de telefoon teveel lijkt op zijn voorganger, de C7-00, maar dat is toch allerminst waar. Het uiterlijk van de twee toestellen is misschien hetzelfde, maar als dat een reden zou zijn, dan zou Apple ook wel meteen de iPhone 4S kunnen schrappen. Misschien heeft Nokia Nederland gewoon nog minder vertrouwen in Symbian dan het internationale moederbedrijf, maar ook dat lijkt niet heel logisch.

Hoe dan ook, tijd voor wat info over het toestel zelf. De telefoon is overduidelijk de opvolger van de C7-00 en valt in het hogere middensegment. Daarnaast is het dus de eerste smartphone met Symbian Belle erop, waardoor de focus in deze review logischerwijs ook wat extra op de software zal liggen. Tot slot is de Nokia 701 ook de eerste Nokia-telefoon met Nokia’s nieuwe naamgeving, waarbij de toestellen niet meer ingedeeld zijn in series. Zou dat wel zo zijn geweest, dan zou de telefoon duidelijk in de C Series gevallen zijn. Het is dus een echte allrounder.

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Nokia 701 hands-on

 

Omdat Android en iOS zo ontzettend groot en bekend zijn op het moment, en je ook standaard een Android of iPhone aangeraden krijgt als je naar de winkel gaat voor een smartphone, is er eigenlijk een soort tweedeling ontstaan in de markt: de iPhone en Androidsmartphones aan de ene kant en aan de andere kant de toestellen die op een ander besturingssysteem draaien en hard vechten voor de consument die geen Android of iPhone wil. Natuurlijk is die scheiding niet zo zwart op wit, maar het zorgt er in onze ogen wel voor dat de toestellen die niet op Android op iOS draaien de grootste concurrenten voor de Nokia 701 zijn.

Dat zijn onder andere natuurlijk de Windows Phones, waarvan de HTC Radar op dit moment de belangrijkste vertegenwoordiger is. De Titan is zo groot dat hij eigenlijk niet meer met de 701 te vergelijken valt, en de toestellen van vorig jaar zijn simpelweg te goedkoop geworden om nog serieus met de 701 te concurreren.

Dan zijn er nog de andere Symbiantoestellen van Nokia, die als het goed is binnenkort ook allemaal een update naar Symbian Belle krijgen. De belangrijkste concurrent van de 701 daarin is zijn voorganger, de Nokia C7-00. Ook de Nokia N8-00, die inmiddels hetzelfde kost als de 701, is een belangrijke concurrent. Tot slot is er de Nokia X7-00, die niet zozeer veel met de 701 van doen heeft, maar wel de meest geavanceerde telefoon is van de vorige generatie Symbiansmartphones en ongeveer hetzelfde kost als de 701.

Ook de BlackBerries mogen we niet vergeten. Sinds RIM de BlackBerry Torch 9860 uitbracht is de fabrikant namelijk weer terug in het segment van full-touch smartphones en daarmee ook direct een concurrent voor de 701.

Tot slot zijn er nog legio Androids die als mogelijk alternatief voor de Nokia 701 kunnen dienen, waarvan we de belangrijksten even op een rijtje hebben gezet: de HTC Desire S, Sony Ericsson Xperia arc, HTC Rhyme en Samsung Galaxy S Plus.

Nokia 701

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type 701
Besturingssysteem Symbian Belle
Ontwerp
Afmetingen 117x57x11 millimeter
Gewicht 131 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic/metaal
Kleuren Zwart, zilver, violet
Scherm
Diagonaal 3,5″
Type TFT
Verbeteringen Clear Black Display, IPS paneel
Resolutie nHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset ARM 1136JF-S
CPU 1GHz ARM 11
GPU Broadcom BCM2763
RAM 512MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 1020 minuten
Standby-tijd 550 uur
Accu 1300mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
NFC Ja
Bluetooth Bluetooth 3.0
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Nee
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera VGA
Autofocus Nee
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Nokia Maps
Navigatie Nokia Maps
Internetservices
Applicatiewinkel Ovi Store
Muziekwinkel Ovi Music
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja

De Nokia 701 komt nog altijd een een standaard Nokiadoosje, met ook standaard Nokia-inhoud. Geen MicroUSB-lader dus, maar het bekende kleine pinnetje van Nokia. Die wordt dus ook nog steeds ondersteund door de 701, hoewel het toestel ook met MicroUSB overweg kan. Verder wordt het toestel natuurlijk geleverd met een USB-kabel en een headset. Een geheugenkaart wordt niet meegeleverd, maar het toestel is uitgerust met 8GB geheugen, dus dat is geen probleem.

Hoewel Nokia over het algemeen wel eigenzinnige en redelijk originele designs weet neer te zetten, is het design van de Nokia 701 niet bepaald origineel. Het toestel ziet er gewoon precies hetzelfde uit als zijn voorganger de Nokia 701 namelijk. Er verschillen wat details, maar daar houdt het ook meteen mee op.

Dat betekent wel dat de Nokia 701 een handzaam, elegant en stevig toestel is, maar ook dat hij totaal geen eigen identiteit heeft. Het heeft dus twee kanten, maar we hadden het zeker liever anders gezien. Nokia kan ook prima met en design komen dat wel origineel en erg goed is, zoals bijvoorbeeld bij de N9 het geval is.

Het formaat van de Nokia 701 is prima. Het toestel heeft een relatief klein schermpje en dat is ook af te zien aan de grootte van het apparaat zelf. In vergelijking met de gemiddelde hedendaagse smartphone past de telefoon erg goed in je zak en ligt hij ook wat lekkerder in de hand.

Ook de bouwkwaliteit zijn we erg tevreden over. De achterkant is grotendeels van metaal gemaakt en de rest van het toestel is opgetrokken uit solide plastic.

De voorkant van de 701 wordt zoals bij alle smartphones gedomineerd door het grote touchscreen en de knopjes er onder. Onder deze kopjes zit een klein gaatje voor de microfoon. Natuurlijk zit er ook een aantal elementen boven het scherm, namelijk de speaker, de proximity-sensor, de secundaire camera en de lichtsensor.

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

De achterkant bestaat uit drie duidelijke delen. Allereerst de aluminium batterijklep, waar verder weinig te beleven valt. Verder is er een plastic deel, dat helemaal om de batterijklep heen zit. Ook daar is vrij weinig te beleven. Interessanter is het deel net boven de batterijklep, dat in een glimmende omlijsting geplaatst is. Daar zit de speaker in en vind je de camera en flitser van het toestel. Een nadeel van dit glimmende kader is dat het enorm snel bekrast raakt.

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

De zijkanten zijn voorzien van een aantal knojes en bestaan uit verschillende ‘lagen’. Rechts zitten vijf knopjes, waarvan een het lock-schijfje is. Daar vindt je ook de cameratoets, de volumetoetsen en een knopje om spraakopdrachten uit te voeren. Links vinden we alleen een klein gaatje voor de Nokia-lader.

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

Onderop de Nokia 701 valt opvallend weinig te beleven, het enige dat je er kunt vinden is een klein gaatje waar je eventueel een keycord of iets dergelijks aan kunt vastmaken. Aan de bovenkant zitten de 3,5mm jack, de MicroUSB-poort en de power-knop. Duidelijk afwezig is de geheugenkaartingang, die wat onhandig onder de batterij geplaatst is. Hoewel je de simkaart kunt vervangen zonder de batterij uit het toestel te halen, gaat dat dus voor de geheugenkaart niet op en dat is raar omdat voor het vervangen van de simkaart het toestel toch uit moet staan.

Nokia 701 design

 

Nokia 701 design

 

Scherm

De Nokia 701 heeft een zogenaamd Clear Black Display dat op de markt gezet is als het helderste telefoondisplay ooit. Dit IPS-scherm heeft een helderheid van 1000nits, wat zo’n twee keer zoveel is als bij de gemiddelde telefoon. Op zich een prijzenswaardig feit natuurlijk. Helaas moeten we zeggen dat we er niet bijster veel van merken. Het toestel heeft een erg helder scherm, dat is zeker, maar als we hem bijvoorbeeld naast een Omnia 7 van Samsung leggen dan is het verschil in helderheid verwaarloosbaar.

De kleuren van het scherm zijn erg natuurlijk en het scherm geeft kleine nuances erg goed weer, waardoor afbeeldingen er erg mooi uitzien. Een ander voordeel is dat het scherm door de hoge helderheid ook relatief goed zichtbaar is in direct zonlicht.

Een minpuntje is de resolutie: Nokia gebruikt nog steeds schermen met een nHD-resolutie, wat neerkomt op 640×360 pixels. Dat ziet er niet slecht uit op een 3,5″-scherm, maar zorgt er wel voor dat er simpelweg minder op het scherm past. Waar je bij de gemiddelde smartphone tijdens het browsen in landschapsmodus redelijk goed een hele webpagina kunt weergeven, is dat met deze Nokia 701 eigenlijk uitgesloten.

Toetsen

Screenshot Nokia 701

Één van de flinke nadelen aan de 701 is het toetsenbord. Dat werkt simpelweg niet lekker. Ten eerste omdat het scherm wat aan de kleine kant is, maar ook omdat de knopjes niet fijn zijn en omdat het toestel geen fatsoenlijke spellingscontrole heeft. Er is wel een voorspellingsmodus beschikbaar, maar die is zo gebruiksonvriendelijk dat je hem maar beter uit kunt zetten. En dan komt het erop neer dat je alle fouten die je maakt, iets dat nogal makkelijk gebeurt op de 701, zelf moet corrigeren.

Het toestel heeft gelukkig ook een alfanumeriek toetsenbord, en die kun je misschien nog maar het beste aanzetten. Dan heb je in ieder geval lekker grote knoppen en een fatsoenlijke T9-functie.

De knoppen op het toestel zelf zijn wel goed. Onder het scherm zitten drie knopjes die prima werken en ook groot genoeg zijn. Aan de zijkanten zitten nog zes knoppen, waaronder een vergrendelingsschuifje. Die is losgekoppeld van de powerknop en dat levert nog weleens wat verwarring op, maar daar ben je gelukkig zo aan gewend. Fijn is de aanwezigheid van een cameraknop, waarmee je een stuk makkelijker en sneller foto’s kunt maken.

De Nokia 701 draait op Symbian Belle, wat de nieuwste versie van Symbian is. De interface van het systeem is op de schop gegaan en is nu een stuk gebruiksvriendelijker, waarbij vooral duidelijk naar Android gekeken lijkt te zijn. Hoe dan ook werkt Symbian in de nieuwe versie een stuk beter en daar zijn we natuurlijk alleen maar blij mee.

Lockscreen

Screenshot Nokia 701

Het lockscreen van de 701 is vrij simpel en biedt slechts standaard informatie. Er is natuurlijk een klok te vinden en daarnaast wordt er informatie over nieuwe gebeurtenissen of aankomende afspraken weergegeven. Ook het ontrendelknopje ontbreekt natuurlijk niet. Iets dat wel ontbreekt, is bijvoorbeeld informatie over de muziek die afgespeeld wordt.

Overigens zul je erg weinig met dit scherm in aanraking komen. Als je gebruik maakt van het lockschuifje wordt het scherm namelijk gewoon overgeslagen. Alleen als je met de powerknop of de menuknop je telefoon tot leven probeert te wekken krijg je het lockscreen voor je kiezen.

Homescreen

De Nokia 701 heeft vier homescreens met allemaal een eigen achtergrondafbeelding. De inhoud van die schermen kun je vrij kiezen en ook, voor het eerst bij Symbian, vrij indelen. Geen vaste blokjes waar je een widget of vier snelkoppelingen in kwijt kunt meer dus, maar gewoon een leeg scherm dat je naar je eigen smaak met losse snelkoppelingen of widgets kunt invullen.

Er zijn een flink aantal widgets beschikbaar en je kunt ook widgets downloaden in de Ovi Store. Dingen als een klok of je eerstvolgende agenda-item zijn natuurlijk beschikbaar, maar er zijn ook wat meer interactieve widgets die je bijvoorbeeld helpen met het instellen van een profiel of die als bediening voor de muziekspeler dienen. Het systeem werkt met deze vernieuwingen net zo goed als het homescreensysteem van Android, alleen de beschikbare widgets lopen nog wat achter.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Menu

Screenshot Nokia 701

Nokia heeft bij Symbian Belle het concept van verschillende standaardmappen in het menu overboord gegooid. Het menu werkt met precies dezelfde icoontjes als Symbian Anna in een lijst die ook naar beneden scrolt, maar nu dus zonder de standaard indeling in mappen. Daardoor krijg je een lijst vol icoontjes, zoals we dat van de vanilla versie van Android kennen. Daar heeft iedere producent een eigen indeling toegevoegd, en niet zonder reden. Nokia die indeling bij Symbian, die opzich prima was, in een poging om Android te imiteren overboord gegooid. En dat is jammer.

Je kunt zelf wel aan de slag gaan gelukkig. Mappen aanmaken binnen het menu van de 701 is geen probleem en ook de indeling van het menu handmatig aanpassen kan. Zo kun je alles toch nog een beetje overzichtelijk maken door het te sorteren zoals je het zelf graag wilt. Maar voordat dat allemaal gebeurt is ben je wel weer aardig wat tijd kwijt, en dat had niet gehoeven.

Multitasking

Nokia en Symbian stonden aan de basis van multitasking voor smartphones. En die goede multitaskingfunctionaliteit heeft Nokia gelukkig wel behouden in Symbian Belle. Dat lijkt niet op Android, maar is zelfs een stuk beter dan Android.

Als je de menu-knop lang ingedrukt houdt, kom je in een soort kaartweergave terecht waarin je een voorstelling ziet van de geopende applicaties. Je kunt hier gemakkelijk een applicatie afsluiten of snel schakelen naar een andere applicatie. Het menu is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Ook het schakelen tussen applicaties gaat snel en werkt gewoon goed.

Wat wel van Android overgenomen is en met multitasking te maken heeft, is de drop-down-notificatiebalk. Als je die naar beneden ‘trekt’ krijg je alle eventuele meldingen te zien die programma’s voor je hebben. Daar vind je ook knopjes om je verschillende netwerken aan of uit te zetten en om het toestel op stil te zetten. Tot slot is er informatie over je provider en het Wi-Fi-netwerk waar je eventueel mee verbonden bent te vinden.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Prestaties

De prestaties van de Nokia 701 zouden erg flitsend moeten zijn. De telefoon is immers uitgerust met een 1GHz-processor en het Symbian OS dat niet heel zwaar is. Toch vallen de prestaties ons een beetje tegen. In de eerste plaats omdat de processor, een oud ARM-chipje, niet erg capabel is ondanks zijn hoge kloksnelheid. En daarnaast voelt Symbian toch nog steeds een beetje stroperig aan. Niet omdat het systeem de taken die uitgevoerd worden niet trekt, maar simpelweg omdat het zo in elkaar zit. Overigens is het toestel ook niet traag, alleen niet zo snel als we gehoopt hadden.

De stabiliteit van de telefoon laat ook een beetje te wensen over. Hoewel Symbiantelefoons meestal wel stabiel zijn, is de Nokia 701 in onze testperiode, en dan vooral de laatste week daarvan, veel vastgelopen helaas.

De Nokia 701 is niet echt een geboren entertainer, maar hij doet het ook helemaal niet slecht op het gebied van multimedia. Eigenlijk zijn het audio- en videodeel wel in orde, alleen de camera valt tegen. Dit is namelijk nog steeds de bekende 8-megapixelcamera zonder autofocus. Daarnaast is het scherm wat aan de kleine kant om van de 701 een echte entertainer te maken.

Foto

We trappen het hoofdstuk maar meteen af met de grootste ergernis in de Nokia 701 die met entertainment te maken heeft: de camera. Vorig jaar is Nokia begonnen haar telefoons uit te rusten met een zogenaamde ‘full focuscamera’. Een camera die ‘altijd’ goed gefocust is en dus geen tijd meer kwijt is aan het focussen. Dat klinkt prachtig, maar eigenlijk is het gewoon een mooie manier om te zeggen dat de camera van de telefoon geen autofocus heeft. Dat betekent dat de plaatjes die uit de Nokia 701 komen gegarandeerd onscherp zijn als je ze maakt van een object dat dichterbij staat dan een meter. En dat maakt het maken van een goed portret erg lastig, om nog maar te zwijgen over macro-foto’s.

Verder zijn de foto’s die de telefoon maakt niet slecht. De kleuren zijn redelijk mooi en de foto’s zijn scherp. Wel jammer is dat de foto’s door een nogal zware nabewerking zijn gehaald, waardoor de meeste details uitgesmeerd zijn. Ook zijn foto’s relatief snel bewogen.

De interface van de camera is verder prima. Onderaan zit een balk met alle instellingen die met je foto te maken hebben en nog een knop naar een tweede menu. In dat tweede menu kun je de instellingen die je waarschijnlijk maar één keer instelt vinden: of je je foto’s wilt geotaggen, waar je ze wilt opslaan, of je ze wilt weergeven nadat ze vastgelegd zijn en hoe hoog de resolutie van de foto’s moet zijn. En meer van dat soort dingen natuurlijk. Via de menubalk kun je zaken als de scènes, de flits, de zelfontspanner, de ISO-waarde en de witbalans instellen. Gezichtsherkenning is aanwezig, maar omdat het toestel niet kan focussen vragen we af wat je daar aan hebt.

Camerasample Nokia 701

 

Camerasample Nokia 701

 

Camerasample Nokia 701

 

Camerasample Nokia 701

 

Camerasample Nokia 701

 

Camerasample Nokia 701

 

Camerasample Nokia 701 test

 

Camerasample Nokia 701 vergelijking

 

Screenshot Nokia 701

De galerij van de Nokia 701 heeft een beetje kuren. Sommige afbeeldingen die toch duidelijk op het toestel staan, weigert de galerij gewoon te herkennen. Via de bestandsbeheerder zijn die gewoon te bereiken, dus het heeft niets met compatibiliteit te maken. Waarom de galerij toch de afbeeldingen in kwestie niet pakt en veel andere wel gewoon, is ons een raadsel.

De galerij is verder prima. Je kunt kiezen tussen een weergave met gewoon een lijst van al je foto’s, of een weergave met mappen. Foto’s kun je gewoon makkelijk delen via Twitter of Facebook en verzenden via mail, mms of bluetooth. Ook diavoorstellingen zijn beschikbaar.

Screenshot Nokia 701

Er is ook fotobewerkingssoftware op het toestel aanwezig. Deze foto-editor is redelijk uitgebreid en biedt naast de standaard mogelijkheden om een klein plaatje toe te voegen, een tekst neer te zetten of een kader om je foto heen te plaatsen ook de mogelijkheid om op je foto te tekenen, karikaturen te maken en geanimeerde plaatjes toe te voegen. Daarnaast zijn er ook serieuze mogelijkheden, zoals een rode ogenreductie, een automatische bewerkfunctie en de redelijk geavanceerde mogelijkheden om de belichting aan te passen. En daarmee is het één van de beste fotobewerkingstooltjes die we ooit op een telefoon voorgeïnstalleerd hebben gezien.

Video

De videospeler van de Nokia 701 is erg goed. Niet zozeer omdat hij nou zulke uitgebreide mogelijkheden heeft, maar wel omdat er veel formaten ondersteund worden. De speler zelf is niet meer dan een lijstje met al je video’s die je natuurlijk kunt afspelen. Maar de telefoon is wel in staat om moeiteloos tot een resolutie van 720p video’s af te spelen in wmv-, DivX-, Xvid- en mp4-formaat. En dat is iets dat we nog veel te weinig zien helaas. Een vreemd puntje is dat de video’s die je zelf geschoten hebt niet in de videospeler, maar in de galerij terecht komen.

Over zelfgeschoten video’s gesproken: die zijn best goed bij de Nokia 701. Kleuren zijn mooi, het geluid is niet slecht en de video’s zijn scherp. De resolutie ligt zoals we gewend zijn op 720p HD en dat is eigenlijk voor bijna iedereen ook voldoende. Een minpuntje is dat ook de videocamera niet in staat is om te focussen.

Ook videobewerkingssoftware kun je vinden op de 701. Dat heet heel mooi videobewerkingssoftware, maar eigenlijk is het gewoon een tooltje om foto’s en video’s aan elkaar te plakken tot een diashow. Dat werkt probleemloos, maar wij denken dat het in de praktijk nauwelijks gebruikt zal worden. Het is leuk om snel een diashow van je vakantiefoto’s in elkaar te draaien als je die met je mobiel geschoten hebt, maar daar houdt het ook wel een beetje mij op. Wij zijn in ieder geval even ermee aan de slag gegaan om de mogelijkheden te demonstreren, wat resulteerde in het volgende filmpje, waarin ook meteen alle mogelijkheden van de software in toegepast zijn.

YouTube is alleen aanwezig in de vorm van een linkje naar de mobiele versie van de website van de videodienst in het menu. Dat is niet helemaal zoals we het graag zien natuurlijk, maar goed, het werkt wel. Verder is er nog een aantal videoapplicaties aanwezig, zoals CNN Video, Paramount Movie Trailers en een videoapp van National Geographic.

Muziek

Over het algemeen zijn we positief over de muziekspeler van de 701, maar één irritatie moeten we toch wel kwijt. De speler is namelijk, zoals we dat van Symbian gewend zijn, niet in staat om automatisch op de achtergrond je muziekbibliotheek bij te werken. Dit heeft als gevolg dat je een melding of je dat wilt doen krijgt als je hem opent nadat de telefoon aan de computer aangesloten is en zeker als je veel muziek toegevoegd hebt duurt het dan lang voordat je de speler echt kunt gaan gebruiken.

Verder hebben we niets te klagen over de speler en is hij erg mooi te noemen. Je kunt direct een nummer kiezen, eerst een playlist openen, een podcast selecteren, via je genres zoeken of eerst een menu met artiesten en albums doorlopen. Bij dat menu krijg je als header een coverflow-achtig systeem voorgeschoteld waarmee je makkelijk een ander album kunt selecteren. Als je het toestel op z’n kant draait krijg je dat in het groot te zien en het is een erg mooie manier om een album te selecteren.

Veel opties zijn niet aanwezig, maar er is wel een uitgebreide equalizer en er is één unieke functie, die overigens niet echt nuttig is. Je kunt namelijk kiezen naar welke kant je muziek gebalanceerd is, of zelfs maar één van de twee kanalen benutten.

De muziek die uit de 701 komt is niet slecht. De speakers zijn niet zo hard, maar er komt wel relatief vol en kraakvrij geluid uit. Door een goede headset, een beschrijving waaraan de meegeleverde headset overigens niet aan voldoet, klinkt het toestel gewoon goed.

Screenshot Nokia 701

Mooie extra functie van de Nokia 701 op muziekgebied is dat hij via de radio track kan versturen. Je kunt een frequentie kiezen en de functie aanzetten, en dan zullen de liedjes netjes met trackinformatie via RDS de ether in geslingerd worden. Dat is te ontvangen tot een afstand van zo’n 5 tot 10 meter afhankelijk van de omgeving. Een eigen radioprogramma uitzenden gaat hem dus niet worden, maar muziek met een aantal vrienden delen of via je autoradio afspelen is wel goed mogelijk.

Een gewone radio is natuurlijk ook aanwezig. Die werkt simpel en ziet er prima uit, en heeft RDS-ondersteuning. Leuk is ook dat de radio zenders zelf in verschillende categorieën, zoals popmuziek of actualiteiten, indeelt. Die categorieën kun je verder niets mee trouwens. Op de software is al met al weinig aan te merken. De ontvangst is ook gewon goed genoeg. Voorwaarde is wel dat je een headset inplugt, maar dat is bij elke telefoon het geval.

De Nokia 701 heeft ook toegang tot de Ovi Music-muziekwinkel. Daar kun je redelijk makkelijk legaal muziek downloaden, tegen een vergoeding natuurlijk. Die winkel werkt prima, maar gaat wel nogal traag.

Tot slot is de bekende muziekherkenningssoftware Shazam standaard aanwezig op de Nokia 701. Met deze software kun je een deel van een nummer opnemen, waarna de software hem via een database aan een bestaand nummer zal matchen. Dat resulteert voor jou in een schermpje waar netjes alle informatie over die muziek weergegeven staat. Erg handig dus. En het werkt nog goed ook in de meeste gevallen.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Games

Screenshot Nokia 701

De Nokia 701 is uitgerust met NFC. Dat is misschien een beetje een rare zin om een alinea over gaming te beginnen, maar heeft er wel degelijk me te maken. Het toestel is namelijk ook meteen uitgerust met een NFC-spelletje, genaamd Angry Birds Magic. Dat is een versie van Angry Birds die met NFC werkt om je te stimuleren met vrienden te spelen. De eerste vijf levels krijg je cadeau, daarna moet je de telefoon van een vriend aantikken om zo via NFC vijf nieuwe levels te unlocken. Dat is misschien een beetje een domme toepassing, maar waarschijnlijk zullen er later zeker meer toepassingen voor NFC komen in gaming op de 701. Verder staat Asphalt 5 op de Nokia 701 voorgeïnstalleerd en dat staat altijd garant voor een aantal uurtjes leuk vermaak.

Extra games installeren kan natuurlijk ook, en wel via de Nokia Store. Daar is een speciale afdeling voor games en daar zijn de nodige leuke spelletjes in te vinden. Daar zitten simpele gratis spelletjes in de categorie Snake en Tetris bij, maar ook wat diepgaandere 3D-games waar je een paar euro voor moet neertellen. Voor ieder wat wils dus, maar niet zo’n groot aanbod als bij de concurrerende platformen.

De Nokia 701 blinkt niet uit in applicaties, maar heeft toch wel het nodige in huis. Officedocumenten kun je helaas alleen bekijken standaard, maar het toestel heeft wel een top navigatieprogramma, een heuse bestandsbeheerder en prima apps voor onder andere je agenda. In dit hoofdstuk komen de belangrijkste voorbij.

Agenda

Screenshot Nokia 701

Zoals gezegd heeft de Nokia 701 een prima agenda. Het toestel begint standaard in het maandoverzicht, waar bij elke dag waarop je een of meer afspraken hebt een blauw driehoekje. Als je op een dag klikt krijg je onderaan ook meteen een overzicht van al je afspraken, en dat werkt erg handig. Verder zijn er natuurlijk week- en dagweergaven beschikbaar en kun je ook een grote lijst met je aankomende afspraken oproepen.

Taken kun je ook met de agenda van de E7 bijhouden, en daar is een speciale ‘taakweergave’ voor waar je al je aankomende taken kunt zien. In dat overzicht worden vergaderingen en dergelijken dus niet meegenomen en dat geeft wat meer overzicht. Overigens zijn de instelmogelijkheden bij taken ook anders, zo kun je de prioriteit en een deadline instellen.

Synchronisatie gaat probleemloos met Exchange en Ovi, en daarmee zijn de belangrijkste diensten gedekt. Ook daar hebben we niets op aan te merken dus.

Office

Officedocumenten worden zoals gezegd wel gelezen, maar je kunt ze niet bewerken. Tenminste, niet zonder een extra licentie te kopen. De software om het wel te doen zit namelijk gewoon ingebakken in het geïnstalleerde Officepakket, QuickOffice. Maar als je er gebruik van probeert te maken wordt je vriendelijk verzocht de software eerst aan te schaffen.

PDF’s kunnen ook gewoon gelezen worden, dat gaat via een apart programma.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Browser

De browser van de Nokia 701, en van Symbian Belle in het algemeen, is ten opzichte van Symbian^3 erg verbetert. Het verschil met Symbian Anna is volgens Nokia vooral de snelheid, maar daar merken we weinig van. De browser is nog steeds niet een van de besten, maar doet het wel gewoon goed. Je kunt makkelijk rondbrowsen op een pagina en ook met tabbladen browsen gaat nu eindelijk goed bij Symbian. Daar is een mooie visuele interface voor die je simpel via een knopje aan de onderkant kunt oproepen.

De browser ondersteunt in beperkte mate Flash en HTML5. De Microsoft HTML5 spead-read-pagina, die wij altijd als test gebruiken, trekt het toestel niet. Maar de HTML5-filmpjes op onze website worden wel gewoon goed afgespeeld. Niet heel snel, maar wel probleemloos mits je een goede netwerkverbinding hebt. Flash games hoef je niet te proberen op het toestel, maar volgens de testpagina die wij gebruiken heeft het toestel wel Flash 10.1. En veel dingen werken dan ook wel, zij het wat traag.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Navigatie

Screenshot Nokia 701

Natuurlijk is de Nokia 701 uitgerust met Nokia’s eigen Maps-software, die erg goed is. Het grootste voordeel van deze gratis turn-by-turn-navigatiesoftware is dat je kaarten vrij simpel via je PC op het toestel kunt laden en dus in het buitenland niet hoeft te betalen voor een internetverbinding als je wilt navigeren. Het navigatiescherm is verder ook prima en kan zowel in 2D als in 3D weergegeven worden.

Er zitten ook tal van extra’s in de software, bijvoorbeeld een weerbericht en een sociale functie waarmee je kunt ‘inchecken’ en zo je locatie doorgeven. Daarnaast is er bijvoorbeeld de Michelin Guide waarmee je restaurants, toeristische spots en hotels kunt opzoeken en daarnaast is er een programma geïntegreerd genaamd ‘gebeurtenissen’ waarmee je films kunt zoeken en ernaartoe kunt navigeren. En zo zijn er nog veel meer online diensten, die je via een menu kunt uitkiezen en aan je hoofdmenu van Nokia Maps kunt toevoegen.

De GPS-ontvanger van de Nokia 701 weet ook goed te presteren. Een fix is snel gemaakt en over het algemeen is het signaal accuraat. Daarnaast werkt de ontvanger ook binnen redelijk.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Tools

Screenshot Nokia 701

Alle standaardtools zijn natuurlijk beschikbaar op de Nokia 701. Zo heb je een applicatie voor notities, heb je een wekker, is er een voicerecorder en is er een rekenmachine. Wat minder standaard zijn de zip-tool en de handleiding. Die eerste geeft de mogelijkheid om zip-bestanden uit te pakken en met de tweede kun je alle functies van het toestel nalezen en kijken hoe het werkt. Feit is wel dat je eerst moet snappen hoe die handleiding werkt, en als dat zo is dan heb je hem eigenlijk al niet echt meer nodig. Alleen voor meer specialistische functies is het wel handig.

Een ander handig tooltje is de berichtlezer, waarmee je sms’jes en mailtjes kunt laten voorlezen. Dat klinkt natuurlijk erg onnatuurlijk, maar is wel verstaanbaar en makkelijk als je even niet het scherm van je toestel aandachtig kunt gebruiken. Het is wel een beetje een niche-functie, die zeker niet iedereen zal waarderen, maar het is leuk dat hij aanwezig is.

Ook handig is de universal search-functie. Die heet gewoon zoeken, maar doet hetzelfde als de genoemde functie bij BlackBerry. Alleen is hij wat minder toegankelijk en snel, dus het is bij de 701 wel wat minder nuttig. Maar toch is het wel een handige functie. Je kunt er letterlijk alles op je telefoon doorzoeken, van bezochte pagina’s tot contacten tot applicaties en muziek.

Extra applicaties

Screenshot Nokia 701

Een van de belangrijkste extra programma’s op deze Nokia 701 is de bestandsbeheerder. Zo’n programma kom je niet heel veel meer tegen, maar Symbian heeft er nog gewoon een.

Natuurlijk kun je ook gewoon door je bestanden bladeren, je bestanden verplaatsen, kopiëren of verwijderen. Dat verplaatsen en kopiëren kan helaas niet door te knippen/kopiëren, naar een andere map te bladeren en daar op plakken te drukken. Je moet direct vanaf het bestand “kopiëren naar” of “verplaatsen naar” kiezen en dan een bestemming kiezen via een popupmenu. Verder kun je natuurlijk door je bestanden zoeken, wat prima werkt. Je kunt naar een map browsen om het zoeken te versnellen, maar je kunt ook een heel station doorzoeken.

Een andere handige applicatie is de traveller. Daar kun je een aantal handige dingen voor op reis checken. Zo zit er een weerbericht in, kun je wisselkoersen checken en bevat de applicatie een aantal wereldklokken. In de betaalde versie zijn nog wat extra functies beschikbaar, maar die staat niet standaard op de 701 geïnstalleerd.

Daarnaast is er een woordenboek aanwezig op de Nokia 701. En op z’n tijd kan dat best handig zijn. Het is wel een beetje jammer dat je eerst de talen die je wilt moet installeren via de website van Nokia; standaard staat alleen Engels op het toestel. Met het woordenboek kun je zowel de betekenis van woorden opzoeken als woorden vertalen. De applicatie werkt simpel, je kiest eerst je bron- en doeltaal in het menu. Dan typ je de eerste letters van een woord in en dan krijg je een lijstje met mogelijke woorden. Uit die lijst kun je een woord aanklikken, waarna je alle betekenissen te zien krijgt. Hier staat niet alleen de vertaling bij, maar ook een uitleg wat het woord betekent. Dit kun je nog laten voorlezen mocht je dat willen, wat uiteraard als een robot klinkt.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Als je nou extra applicaties wilt hebben, dan kun je terecht in de Ovi -correctie, Nokia- Store. De Nokia Store behoort tot de drie grootste applicatiewinkels, maar is daarvan wel verreweg de kleinste. Er is wel een groot aantal applicaties beschikbaar, maar er zijn toch ook wel veel apps die we missen. Het aanbod van de winkel is wel redelijk geprijsd en we kunnen dan ook niet echt ontevreden zijn over de Nokia Store. Maar wil je echt veel applicaties simpel kunnen krijgen, dan moet je nog steeds bij Android of iOS zijn.

De interface van de winkel is clean en prima opgebouwd. Het startscherm bestaat uit een aantal aanbevolen applicaties en via verschillende categorieën kun je door andere apps bladeren. Je kunt ook naar een applicatie zoeken en daarnaast is er een scherm met je eigen applicaties en wat account-informatie. Op het applicatiescherm zelf kun je onder andere screenshots en beoordelingen zien en als je een applicatie al gedownload hebt is er ook een knop om de applicatie zelf te beoordelen.

Om je alvast op weg te helpen met een aantal leuke of nuttige apps hebben we een lijstje samengesteld met applicaties die je niet mag missen wat ons betreft:

  • Nu.nl
  • Angry Birds
  • Buienradar
  • Metro
  • Palringo
  • Layar
  • Whatsapp

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Communicatie is toch de hoofdfunctie van een telefoon en die is bij de Nokia 701 nog een beetje uitgebreid: op dit toestel vind je namelijk naast de standaard communicatiefuncties ook NFC. En dat is op zijn tijd best leuk. Verder kan het toestel prima mailen en zijn de sociale netwerken stuk voor stuk vertegenwoordigd.

Bellen

Screenshot Nokia 701

De contactenapplicatie van de 701 is vreemd genoeg weer ontdaan van de social media-functie die eerder was toegevoegd in Symbiantoestellen. Neemt niet weg dat het een redelijke applicatie is waar je gewoon al je contacten in kwijt kunt inclusief meerdere adressen, emailgegevens en websites. En natuurlijk kun je ook gewoon met Exchange of je Ovi-account synchroniseren.

Naast die applicatie kun je natuurlijk ook het logboek van de telefoon gebruiken om een contact op te zoeken. Daarnaast is er voice dialing aanwezig, wat je kunt activeren door de knop tussen de twee volumetoetsen ingedrukt te houden. Dan kun je een opdracht geven als “Bel Danijel Dercksen”. Met een beetje geluk herkent hij dat en gaat hij het uitvoeren, vaak is dat ook niet het geval. Je kunt overigens ook opdrachten als “hoe laat is het” of applicatienamen opgeven. Ook smart dialing is aanwezig bij het invoerscherm.

De belkwaliteit en de ontvangst van het toestel zijn zoals we die van Nokia mogen verwachten: goed. Ook ringtones en het trilalarm van de telefoon zijn van voldoende kwaliteit.

Sms

Screenshot Nokia 701

Het berichtencentrum van de Nokia 701 is uitgerust met sms- en mms-berichten. Standaard krijg je een grote lijst met al je berichten voorgeschoteld en mocht je dat willen dan kun je verder in de app duiken en mappen gaan indelen en bekijken. Natuurlijk is er een chatweergave beschikbaar en die is zoals altijd prettig.

Tijdens het schrijven van een sms kun je een bijlage toevoegen om er zo een mms van te maken. Dan kun je bijvoorbeeld een foto of een klein videofragment meesturen. Dan wordt je trouwens wel uit de chatweergave getrokken. Smilie-codes worden door het toestel omgezet in kleine plaatjes waardoor het allemaal net wat speelser wordt.

Email

De mailapplicatie ondersteunt de belangrijkste mailservices zoals Gmail, Hotmail en Exchange. Verder kun je natuurlijk altijd een pop- of imap-account toevoegen en zo alle niet direct ondersteunde maildiensten ook gewoon gebruiken. De applicatie werkt niet zo goed als die van concurrerende platformen helaas, zo worden mailtjes bijvoorbeeld niet automatisch uit je postvak in verwijderd als je ze van de server gooit bij sommige maildiensten. Daarvoor moet je handmatig op synchroniseren drukken.

Binnen je mailboxen zijn er aardig wat functies. Zo kun je kiezen om mails te sorteren op van alles en nog wat, zoals de datum of de naam van de afzender. Met een grote knop kun je makkelijk tussen al je mailaccounts of mappen wisselen. Ook het toevoegen of downloaden van bijlagen is kinderspel en je kunt je mailtje makkelijk aanmerken als belangrijk of juist onbelangrijk.

De mailapplicatie in de Nokia 701 is gewoon functioneel en je kunt er prima mee uit de voeten. Maar zoals gezegd kan het toestel niet tippen aan de oplossingen die Android en iOS bieden.

Chatten

Chatapplicaties zijn niet voorgeïnstalleerd op de Nokia 701 helaas. Wel kun je ze via de Ovi Store makkelijk bemachtigen, en zo kun je je toestel prima gebruiken om te chatten via verschillende netwerken. De belangrijkste daarvan is natuurlijk Whatsapp, maar je kunt ook bijvoorbeeld voor msn een programma downloaden.

NFC

Screenshot Nokia 701

NFC, wat staat voor Near Field Communication, wordt steeds meer toegepast in telefoons en is ook in deze Nokia 701 aanwezig. Dat biedt de nodige functies, die we helaas niet hebben kunnen testen omdat de 701 het enige NFC-apparaat is dat we hebben, maar we zullen ze wel even langs gaan.

In een applicatie genaamd NFC Demo kun je in filmpjes uitgelegd zien wat allemaal mogelijk is en die mogelijkheden die zullen wij ook even langs gaan. Als je er echt gebruik van wilt maken en het toestel aanschaft, kun je natuurlijk bij de app terecht voor meer info.

De eerste functie, Touch to Play, hebben we al even besproken. Die maakt het mogelijk om door met verschillende NFC-apparaten te paren functies in spelletjes te unlocken. Standaard is dat Angry Birds Magic, waar je met NFC-apparaten moet paren om extra levels vrij te spelen.

Interessanter is Touch to Share. Daarmee kun je dingen tussen toestellen uitwisselen via NFC. Een beetje hetzelfde als Bluetooth, maar dan heel simpel door even een afbeelding of wat dan ook te selecteren en vervolgens een ander NFC-toestel aan te tikken.

Touch to Pair is de laatste functie en die is misschien nog we de beste. Nokia heeft speciale bluetooth-accessoires met NFC uitgebracht. Om verbinding te maken met je toestel kun je die even aantikken en dan zijn ze meteen gepaard en klaar om te gebruiken. Veel simpeler dan het handmatig paren van de apparaten dus.

Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden van NFC, met als belangrijkste voorbeeld waarschijnlijk wel mobiel betalen, maar die zijn voorlopig nog niet beschikbaar. Het is wel goed mogelijk dat die over een aantal maanden/jaren toegevoegd gaan worden aan de functionaliteit van het toestel.

Sociale netwerken

De Nokia 701 is uitgerust met de bekende social networking applicatie van Nokia. Die is niet echt geweldig in gebruik, maar doet wel zijn ding, waarover hieronder meer. Verder is de integratie met sociale netwerken niet echt spannend. Je kunt wel uit de galerij een foto delen via Twitter of Facebook, maar dingen als integratie met je contactenapplicatie of weergave van Facebookfoto’s in je galerij zijn afwezig.

In de sociale app kun je zowel Facebook- als Twitter-updates bekijken en uiteraard kun je ook zelf een update plaatsen, die als je wilt ook op beide netwerken terecht kan komen. Dingen als reageren en dm’s sturen zijn geen probleem, en ook foto’s uploaden kan gelukkig. Maar zoiets als naar meerdere mensen antwoorden zonder die handmatig toe te voegen kan bijvoorbeeld niet. En posts delen via Facebook is ook onmogelijk. Retweeten kan dan weer wel, tenzij de tweet in kwestie een reactie op iemand is. Kwa functionaliteit zit de app dus niet perfect in elkaar maar wel goed genoeg.

Een grote irritatie is dat er maar twintig items op een pagina weergegeven kunnen worden. Dus om de twintig items die je leest moet je weer verder klikken en even wachten. En dat is gewoon onhandig en ook nergens voor nodig.

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Screenshot Nokia 701

 

Over het algemeen is de batterij van Nokia’s bovengemiddeld goed, wat de Nokia 701 deels waarmaakt. Hij gaat wel langer me dan de gemiddelde Androidtelefoon, maar veel meer dan een hele dag gaat hij niet doorheen komen. Voordeel is wel dat je bij de 701 in ieder geval weet dat hij wel een hele dag haalt en niet ergens ’s avonds al onderuit gaat.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BL-5K
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters