Nokia 8 Sirocco preview: schitterende subtopper

Nokia heeft zijn topsmartphone in het nieuw gestoken. De Nokia 8 Sirocco is gebaseerd op de Nokia 8, maar heeft een fraaier design en een aantal functionele updates. In deze Nokia 8 Sirocco preview bekijken we of het toestel weer mee kan met de high-end smartphonemarkt.

Designtoestel pur sang

Sirocco staat voor design bij Nokia. Dat was al zo in de tijd van de Nokia 8800 Sirocco zo’n 12 jaar geleden, en dat is nog steeds zo. De aluminium unibody van de 8 is ingeruild voor een roestvrijstalen frame met glazen voor- en achterkant.

Nokia 8 Sirocco preview

Het ziet er mooi uit en voelt stevig aan, wat de telefoon een premium uitstraling geeft. In tegenstelling tot de meeste moderne smartphones heeft de Nokia 8 Sirocco geen 18:9-scherm. De schermranden zijn echter wel tot een minimum gehouden; aan de zijkant is het scherm zelfs een beetje gebogen. Zo ziet de Sirocco er toch erg modern uit. Het grootste verschil met andere moderne topsmartphones is dat hij wat breder is, maar storend is dat niet.

Nokia 8 Sirocco preview

Functioneel is het ontwerp er ook op vooruit gegaan. De Nokia 8 Sirocco is waterdicht en ondersteunt draadloos opladen. De headphonejack heeft helaas het veld moeten ruimen en de vingerafdrukscanner is naar de achterkant verplaatst. Dat laatste is geen probleem, maar het was fijn geweest als Nokia meteen gezichtsherkenning had toegevoegd. In tegenstelling tot de Nokia 7 Plus en Nokia 6 2018 heeft de Nokia 8 Sirocco dat niet.

Nokia 8 Sirocco preview

Oled doet zijn intrede

Voor het eerst in een Nokiatelefoon heeft de Nokia 8 Sirocco een oledscherm. Dat was nodig om het display aan de randen te buigen, maar ziet er vooral ook erg mooi uit. Het 5,5-inch QHD-scherm geeft kleuren mooi weer en heeft een hoog contrast. Het moet wel gezegd worden dat het display er op het eerste gezicht wat minder uitziet dan dat van bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S8 of LG V30.

Snelle updates dankzij Android One

Net als alle wat duurdere Nokiatelefoons van 2018 heeft de Nokia 8 Sirocco Android One. Dat wil zeggen dat het toestel snel een volledig schone Android-interface heeft. Aan de ene kant werkt dat prettig, maar misschien nog wel belangrijker is dat het goede updates garandeert.

De Nokia 8 Sirocco voelt bijzonder snel

Nokia belooft netjes elke maand de Android beveiligingsupdate uit te brengen en bovendien zal de Nokia 8 Sirocco ten minste twee jaar nieuwe Androidversies blijven krijgen. Omdat Nokia geen software hoeft aan te passen zullen die updates bovendien snel uitgerold worden.

Nokia 8 Sirocco preview

Intern is de Nokia 8 Sirocco nog gelijk aan de Nokia 8. Dat wil zeggen dat hij een Snapdragon 835-chipset en 6GB werkgeheugen heeft; specificaties waar een vlaggenschip een half jaar geleden nog trots op zou zijn. Maar tegenwoordig ligt het net wat onder de top van de markt. Of je er in de praktijk last van zult hebben is de vraag: de updates gaan tegenwoordig niet zo snel meer en de Nokia 8 Sirocco voelt bijzonder snel. Dat komt ook door de schone software die geen extra vertragingen introduceert.

Nieuwe Zeiss-camera

Achterop de Nokia 8 Sirocco is een nieuwe dubbele camera te vinden, die wederom in samenwerking met Zeiss gemaakt is. De setup bestaat uit een gewone 12-megapixelcamera en een 13-megapixelcamera met zoomlens, dezelfde als in de Nokia 7 Plus. De zoomcamera kan gebruikt worden om met nauwelijks kwaliteitsverlies 2x in te zoomen. En natuurlijk is de inmiddels bekende portretmodus ook aanwezig.

Nokia 8 Sirocco preview

Onze eerste indruk van de camera is best goed. Hij maakt mooie plaatjes met veel detail en goede kleuren, maar lijkt op het eerste gezicht niet te concurreren met de beste smartphonecamera’s van het moment. Een uitgebreide test zal moeten uitwijzen of die eerste indruk klopt.

Net als de Nokia 8 heeft de Sirocco Nokia OZO-geluidsopname. Dat wil zeggen dat het toestel extra ruimtelijk geluid opneemt, wat in ieder geval in de Nokia 8 goed klonk. Nieuw in de 8 Sirocco is dat het toestel ook beter om kan gaan met hardere geluiden.

Conclusie: mooi design kost geld

Met zijn €749 is de Nokia 8 Sirocco wat goedkoper dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S9 of Sony Xperia XZ2, maar duidelijk duurder dan de high-endtelefoons van vorig jaar. Daar neemt hij het qua specificaties wel tegen op; je betaalt dus wat extra voor het exclusieve ontwerp en het feit dat de Sirocco wat nieuwer is.

Het zijn vooral kleine dingetjes die de Sirocco onderscheiden van de échte high-endsmartphones

Dat betekent zeker niet dat de Nokia 8 Sirocco geen goede koop is. Hij ziet er prachtig uit, heeft erg fijne software en scoort op bijna alle vlakken zoals je van een high-endsmartphone mag verwachten. Het zijn vooral kleine dingetjes als de wat tragere processor, de misschien iets mindere camera en het gebrek aan gezichtsherkenning die de Sirocco onderscheiden van de échte high-endsmartphones.

Nokia 8 Sirocco preview

Wie houdt van het mooie ontwerp of de schone software van de Nokia 8 Sirocco en het niet erg vind om daar iets extra voor te betalen, heeft wel een uitstekende en vrij exclusieve smartphone in handen.

Onze review score
Pluspunten
  • Prachtig ontwerp
  • Android One software
  • Uitgebreide camera
Minpunten
  • Specificaties net niet top
  • Geen gezichtsherkenning

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters