Nokia 8800 Arte

De Nokia 8800 arte is een mobiele telefoon van een andere categorie dan de telefoons in de voorgaande recensies. Vrijwel alle voorgaande gingen over toestellen die vele moderne features hadden of goede camera’s.

De Nokia 8800 arte onderscheidt zich door zijn stijl en elegantie, het is een echte designtelefoon. Mede hierdoor zal deze recensie zich wat minder richten op alle features en meer op het design.

arte1 

De Nokia 8800 arte komt in een luxe zwarte doos. Om de doos zit een kartonnen hoes met daarop het toestel afgebeeld. Na het openen van de doos is direct het toestel zichtbaar en daarnaast zit een headset bijgevoegd.

arte2

 

arte3

 

Verder bevat de doos de volgende onderdelen: een micro-USB-lader, een micro-USB-kabel, een batterij, een desktopcradle, een hoesje en een CD-Rom inclusief handleidingen. Al met al levert Nokia de 8800 arte zeer compleet. Alle onderdelen zijn mooi in stijl met het toestel en dit alles zorgt voor een luxe uitstraling van het complete pakket.

arte4 

Specificaties
De volgende specificaties komen rechtstreeks van de website van Nokia.
Werkfrequentie

 • WCDMA2100 , EGSM900, GSM 1800/1900 MHz (EGPRS)
 • Automatische omschakeling tussen frequentiebanden en werkstanden

Afmetingen

 • Volume: 65 cc
 • Gewicht: 150 g
 • Lengte (max.): 109 mm
 • Breedte (max.): 45,6 mm
 • Dikte (max.): 14,6 mm

Geheugenfuncties

 • 1 GB ingebouwd geheugen

Voeding

 • Batterij: Nokia Batterij (BL-4U) 1000 mAh
 • Spreektijd: tot 165 min (WCDMA), tot 300 min (GSM)
 • Stand-by tijd: tot 300 uur

Scherm

 • 2″ OLED QVGA TFT-kleurenscherm (240 x 320 pixels) met maximum 16,7 miljoen kleuren

Gebruikersinterface

 • Besturingssysteem: Series 40
 • ‘Tik-voor-tijd’ om het uur onmiddellijk te tonen
 • ‘Omdraaien voor geluid uit’ om beltonen van inkomende oproepen en alarmen uit te schakelen

Oproepbeheer
Berichtuitwisseling

 • E-mail (SMTP, IMAP4, POP3), MMS, SMS

Gegevensoverdracht

 • EDGE (EGPRS)*: klasse B, multislot klasse 10
 • GPRS: klasse B, multislot klasse 10

Mobiele fotografie

 • Beeldresolutie: tot 3,2 megapixels
 • 8x digitale zoom
 • Autofocus
 • Camcorder en videospeler in liggende stand
 • Ondersteunde foto-indelingen: JPEG, GIF, BMP en PNG
 • Video- en foto-editors
 • Video’s opnemen en afspelen in QCIF-indeling met geluid
 • Video afspelen en streamen met ondersteuning voor de volgende indelingen en codecs: 3GPP, H.263 en H.264

Connectiviteit

 • Bluetooth 2.0 met Enhanced Data Rate-specificatie
 • MicroUSB-aansluiting voor audio en data en om de batterij te laden
 • Synchronisatie met een pc via Nokia PC Suite om muziek te beheren en op te slaan

Uiterlijk
We gaan het uiterlijk van de Nokia 8800 Arte bespreken door alle zijden van het toestel langs te gaan. Het eerste dat opvalt als het toestel uit de doos gehaald wordt is het gewicht; het toestel is een stuk zwaarder dan andere vergelijkbare toestellen. Wij vermoeden dat dit komt doordat de toestelbehuizing van metaal is gemaakt, terwijl deze bij veel andere toestellen grotendeels van plastic is.
Wat ook direct opvalt is de degelijkheid van het toestel, het toestel kraakt nergens en alle onderdelen voelen zeer stevig aan.

arte5 

De voorkant is licht spiegelend, maar gelukkig is het spiegelende niet heel hinderlijk. De voorkant ziet er heel eenvoudig en kaal uit en dit geeft het toestel een luxe en strakke uitstraling.
Ondanks het feit dat het toestel overweg kan met het UMTS-netwerk zit er geen camera aan de voorkant voor videotelefonie. Wel zit er linksboven een lichtsensor die de achtergrondverlichting regelt; bij veel achtergrondlicht is het scherm helderder dan bij vrijwel geen achtergrondlicht.

Het scherm ligt onder een glasplaat wat ervoor zorgt dat er niet snel krassen zullen ontstaan op het scherm. Onder het scherm zit een 5-richtingennavigatie met vier extra knoppen die ervoor zijn om de menunavigatie te bedienen, het toestel scoort hiermee meer dan voldoende. Voor het typen van nummers en berichten is de phonepad nodig die gevonden wordt onder een metalen beschermkap, bereikbaar door het scherm omhoog te schuiven.

arte6 

De linker zijkant is vrijwel helemaal leeg, we vinden daar geen knoppen of kabel ingangen. Wat wel aan de linker zijkant is te vinden is het openingsmechanisme voor de batterij. Door aan beide zijkanten twee uitstulpingen in te duwen is het batterijklepje omlaag te schuiven.

arte7 

De rechter zijkant is eveneens zeer kaal, maar ook hier zit een uitstulping voor het batterijklepje. Aan de rechter bovenkant is de speaker te vinden, helaas is deze op de foto alleen niet goed zichtbaar, dit komt omdat het netjes zit verwerkt in het toestel.

arte8 

De achterkant bestaat uit een metalen batterijklep, dat de meeste ruimte inneemt, en het omhulsel waar de camera in verwerkt is. Zowel de achterkant als de bovenkant zijn van metaal.
Bovenin zit een 3,2 megapixel camera, deze zit in het midden en is keurig geïntegreerd. Na verwijdering van de batterijklep zijn de sim-kaart en batterij te plaatsen.

arte10 

Aan de onderkant van het toestel zit enkel een micro-USB aansluiting, deze aansluiting kan zowel voor het laden als voor communicatie met een computer gebruikt worden. Rechts naast de micro-USB aansluiting zit de microfoon.

arte11 

Aan de bovenkant van het toestel zit de powerknop. Door de knop even (2 seconden) in te duwen gaat het toestel aan, staat het toestel al aan en je duwt de powerknop in, dan functioneert deze om snel te schakelen tussen geluidprofielen.

Persoonlijk vinden we de Nokia 8800 Arte er zeer stijlvol uitzien. Mede de strakke vormen en het zwart geven het toestel een luxe uitstraling. Ook willen we de degelijkheid nogmaals benadrukken. Waar we met andere telefoons wel eens gekraak bij batterijklepjes hebben gehad is dit bij de 8800 Arte niet het geval. Ook is het toestel opgebouwd uit sterke en chique materialen, vrijwel alle onderdelen van de behuizing zijn van metaal en de bovenkant is grotendeels van glas om krassen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit alles zorgt er wel voor dat het toestel zwaarder weegt, maar het maakt de 8800 Arte tot een zeer degelijk en stijlvol toestel.

Het scherm
De Nokia 8800 Arte heeft een 2″ OLED-scherm met een resolutie van 240×320. Door het kleine schermformaat is het scherm haarscherp. Het scherm is een OLED scherm in plaats van het standaard LCD scherm, het grote voordeel van OLED is dat iedere pixel zijn eigen licht uitstraalt, terwijl bij LCD een aparte achtergrond verlichting nodig is. Omdat OLED geen achtergrond verlichting heeft is het contrast veel hoger. Ook kan een OLED scherm sneller schakelen tussen beelden (reactietijd) en verbruikt een OLED scherm minder batterijcapaciteit dan een LCD scherm.
De helderheid past zich automatisch aan naar de lichtintensiteit, indien het fel licht buiten is, zal de helderheid hoog zijn. Indien het donker is, zal het scherm de helderheid dimmen. Dit is een handige feature om batterijverbruik te besparen.

Door twee keer op het scherm te tikken komt de klok tevoorschijn. Dit is een leuke feature alleen werkte het bij ons exemplaar niet altijd even goed. Soms schakelde de klok aan zonder dat er getikt werd en soms kwam de klok niet tevoorschijn, in de meeste gevallen werkte het overigens probleemloos. Het waarnemen van de tikken gebeurd via een acceleratie sensor die er ook voor zorgt dat het toestel op stil gaat indien je het scherm naar de grond gericht draait.
Met het scherm is goed zichtbaar dat Nokia voor de 8800 Arte heeft gekozen voor kwaliteit en exclusiviteit.

arte 

Het toetsenbord
Door het scherm naar boven te duwen komt een phonepad tevoorschijn. De phonepad bevat de standaard knoppen (0 tot en met 9, # en *). Door lang op hekje te klikken gaat het toestel op stil. De bovenste rij van de phonepad is voor mensen met grote vingers wat ongelukkig geplaatst. Wij hadden soms moeite deze knoppen goed in te drukken, wat komt omdat de rand van de slider in de weg zit. De knoppen zijn mooi in stijl met de rest van het toestel en hebben een achtergrondverlichting zodat ze in het donker goed zichtbaar zijn.
De Nokia 8800 Arte heeft een metalen slide mechanisme. Dit voelt zeer stevig aan, maar het omhoog schuiven kost aardig wat kracht vergeleken met andere slider telefoons. Wij vonden dit overigens niet hinderlijk.

arte12

 

arte13

 

Batterij
In de Nokia 8800 Arte zit een 1000 mAh uur batterij. Het toestel ging met het 3G netwerk circa 2 dagen mee. Dit is met normaal gebruik (zo af en toe bellen, sms-en en internetten). Met het standaard GSM netwerk moet het verbruik nog beter zijn. Zelf ben ik tevreden over het batterij verbruik.
Een bijkomend voordeel is de meegeleverde cradle. Hierin kun je de 8800 Arte plaatsen zodra je thuiskomt. Indien de cradle is aangesloten op de netvoeding of USB slot waar stroom op staat gaat het toestel gelijk laden.

arte14 

Geheugen
Het toestel is voorzien van 1GB geheugen. Het is niet mogelijk dit geheugen uit te breiden. 1 GB is wat aan de magere kant als je veel muziek mee wilt nemen. Aan de andere kant als je een muziek selectie maakt moet het voldoende zijn. Met de foto camera resolutie van 3,2 megapixel moet 1GB ook ruim voldoende zijn voor vele foto’s. Echter zou het mooi zijn geweest als er de mogelijk was het geheugen uit te breiden.

Zodra je een USB-kabel in het toestel stopt verschijnt de vraag wat je met de USB-kabel wilt doen. De keuze is uit PC Suite (meegeleverde Nokia software) of Gegevensopslag. Met de optie gegevensopslag is het mogelijk de 1GB geheugen te gebruiken als USB-stick. Het schrijven van bestanden naar het geheugen gaat niet erg snel. De snelheid zit rond de 400 KB/s.

arte15

 

arte16

 

Het toestel is voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:

 • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
 • GSM/GPRS/EDGE: Tri-band 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS en HSDPA netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat het toestel op “automatisch” ingesteld. Het toestel zoekt eerst naar een UMTS netwerk. Indien UMTS niet beschikbaar is verbindt het toestel met het GSM netwerk. Indien je geen gebruik maakt van UMTS kan het verstandig zijn je toestel te zetten op alleen GSM netwerken. Dit bespaard in batterij verbruik. Het voordeel van UMTS is dat je er sneller mee kan internetten.

Het toestel heeft bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereo geluid). Met A2DP is het mogelijk om via bluetooth stereo muziek te luisteren. Het is eigenlijk ook de enige methode op de 8800 Arte om muziek in stero via een koptelefoon te beluisteren. Het toestel heeft namelijk geen audio aansluiting.

Het toestel heeft geen WiFi, GPS of infrarood.

Het is met de Nokia 8800 Arte niet mogelijk om te videobellen. Vele mensen gebruiken het niet, dus ik beschouw het niet echt als een gemis.

Hieronder zie je een paar afbeeldingen van het adresboek. Via de PC Suite kun je het adresboek eenvoudig synchroniseren met Outlook. Het adresboek in de 8800 Arte is erg uitgebreid. Zo is het mogelijk om meerdere emailadressen en telefoon nummers bij een contact op te slaan. Al is dit tegenwoordig bij vrijwel alle toestellen mogelijk.

arte17

 

arte18

 

In het berichten menu kun je snel naar je SMS-inbox, mailbox en nieuwe sms maken gaan. Onder de SMS-inbox staat het aantal nieuwe berichten. Zodra je sms-inbox ingaat zie je alle sms-berichten met de eerste paar woorden van de sms.

arte19

 

arte20

 

In de linker afbeelding staat een voorbeeld hoe een sms wordt weergegeven. Het maken van een sms gaat eenvoudig. Het maken van een sms is niet veel anders dan op andere Nokia toestellen. Indien je kiest voor MMS kun je afbeeldingen, geluid en video’s aan je bericht toevoegen.

arte21

 

arte22

 

Via het logboek kun je de gesprekken bijhouden. Je kunt simpel de gemiste gesprekken zien, maar ook alle uitgaande en inkomende gesprekken.

arte23

 

arte24

 

De telefonie kwaliteit is goed. Het geluid klinkt goed, echter is dit erg afhankelijk van de persoon die je belt. Ik heb van andere die ik heb gebeld geen klachten gekregen over de geluidskwaliteit van de 8800 Arte. Dit zal dus ook wel goed zitten.

Een andere leuke extra is als je wordt gebeld tijdens een vergadering. Door de telefoon met het scherm richting de tafel te draaien gaat het geluid uit.

Besturingssysteem
De Nokia 8800 Arte draait op Nokia 40 series platform. Dit is het platform van Nokia dat op de meeste niet-smartphones wordt gebruikt. In tegenstelling tot Symbian S60 is de Series 40 erg karig. Aan de andere kant draait het daardoor erg stabiel. Een nadeel is dat het toestel minder aan te passen is naar eigen smaak en minder software beschikbaar is voor het toestel. Tijdens het testen van het toestel zijn er geen vreemde problemen opgetreden. Het toestel was erg stabiel.

Het toestel is vrij simpel te bedienen. Via het hoofdmenu zijn vrijwel alle mogelijkheden binnen een paar klikken te bereiken. Op het hoofdscherm zie je de tijd, programmabalk, agendapunten, netwerkprovider en batterij. Het hoofdscherm is vrijwel geheel naar eigen smaak aan te passen. Zo is het ook mogelijk een muziekspeler weer te geven op het hoofdscherm.

arte25

 

arte26

 

Aan het besturingssysteem heeft Nokia wat aanpassingen gemaakt om alles op te leuke of makkelijker te maken. Zo is er een snelknop om snel veelgebruikte onderdelen te openen.

arte27 

De thema’s op de Nokia 8800 Arte zijn aangepast naar het toestel. Alle thema’s zijn stijlvol en stralen ook een bepaalde luxe uit. De meeste thema’s hebben ook een dynamische achtergrond. De achtergrond verandert dan om de zoveel minuten. Persoonlijk vond ik de thema’s er mooi uitzien en goed in stijl met het toestel.

Prestaties
De prestaties van het apparaat zijn goed. Het apparaat reageert vlot en voelt snel aan. Het bladeren door de menu’s gaat over het algemeen sneller dan op mijn Nokia N82.
De snelheid van het schrijven van gegevens naar het geheugen gaat langzaam. De gemiddelde snelheid was 400 KB/s. Het kopiëren van grote hoeveelheden muziek duurt erg lang. Ik vond de schrijfsnelheid nogal tegenvallen.

Software
De software zal ik grotendeels behandelen via afbeeldingen.

Als eerste begin ik met de organizer. Hieronder vallen vele onderdelen. Waaronder de agenda. Persoonlijk vind ik de agenda goed in elkaar zitten. Als je door de maand kalender bladert zie je onderin de afspraken kort opgesomd staan.
Ook zit er onder de agenda een wekker en rekenmachine.

arte28

 

arte29

 

arte30

 

arte31

 

arte32

 

arte33

 

De internet browser op de Nokia 8800 Arte is er minimaal. Ook zien de webpagina’s er niet geweldig uit. Indien je fatsoenlijk wilt internetten op het toestel raad ik aan om Opera Mini 4.1 te installeren. De onderstaande afbeeldingen geven de standaard internet browser weer.

arte34

 

arte35

 

Op het toestel staat standaard een golf spel geïnstalleerd. Via de Nokia site is nog een gratis poker spel te downloaden. Standaard staan er wel meerdere toepassingen op het apparaat geïnstalleerd. Zo is er een translator (welke geen Nederlands ondersteund), converter en wereldklok op het apparaat aanwezig.

arte36

 

arte37

 

arte38

 

arte39

 

De Nokia 8800 Arte heeft de meest gebruikelijke multimedia opties. Het apparaat heeft een muziekspeler, videospeler, galerij en camera.

arte40

 

arte41

 

Met de camera is het mogelijk om foto’s te maken en video’s op te nemen. Ik begin met een paar afbeeldingen van de camera instellingen.

arte42

 

arte43

 

arte44

 

arte45

 

arte46

 

arte47

 

In de meeste gevallen zal je gewoon de standaard instellingen gebruiken. Soms kan het handig zijn de helderheid of witbalans aan te passen. De camera is een 3,2 megapixel camera. Gelukkig heeft de camera auto focus zodat het mogelijk is scherpere foto’s te maken. Ook geeft het mogelijkheden om foto’s van dichtbij te maken (macro foto’s). De auto focus werkt door de actie knop (van de 5 richtingen navigatieknoppen) lang in te duwen. De camera stelt zich dan scherp. Zodra het scherpstellen klaar is en je laat de knop los maakt het toestel de foto.

Hieronder staan enkele voorbeeld foto’s:

arte48 

arte49

 arte50 

Macro foto’s

arte51 arte52 

Tenslotte heb ik nog een kleine video gemaakt. Schrik niet van de kwaliteit.

Foto galerij
De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in de foto galerij. Het laden van de foto galerij is snel, net als de rest van het toestel. Vervolgens kun je snel en overzichtelijk door alle foto’s bladeren.

arte53

 

arte54

 

Muziekspeler
De muziekspeler is vrij uitgebreid. De muziekspeler vindt uit zichzelf alle nummers. Vervolgens kun je heel snel het gewenste muzieknummer vinden. Alle menu staat netjes gesorteerd op Artiest, Album of Genres. Na het selecteren van de gewenste nummer (of album, genre, artiest) start de muziekspeler. Via de equalizer is het geluid aan te passen naar eigen smaak.

arte55

 

arte56

 

arte57

 

arte58

 

Het geluid is te beluisteren via de speaker of via een A2DP headset. Op het toestel zit helaas geen standaard muziek uitgang voor koptelefoons. Het geluid dat uit de speakers komt klinkt geweldig! Persoonlijk heb ik nog niet eerder zo mooi geluid uit een telefoon horen komen. Het geluid klinkt zeer vol. Ook de lage tonen zijn goed hoorbaar. Nokia laat duidelijk zien dat het wel mogelijk is om goed geluid uit een telefoonspeaker te krijgen. Het geluid via A2DP klonk ook goed.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters