Nokia 8800 Carbon Arte

De Nokia 8800-serie is er altijd eentje geweest waar mensen met een oog voor stijl gek op zijn. De nieuwste telg uit de 8800-serie is de Nokia 8800 Carbon Arte, een toestel dat gedeeltelijk gemaakt is van carbonvezel. All About Phones neemt het toestel ter hand om te kijken of het een mooie toevoeging is aan de exclusieve serie van Nokia.

Een paar jaar geleden maakte Nokia furore met de 8800-serie. De eerste 8800 was niet aan te slepen in de winkels en dat was toch best opmerkelijk als je nagaat dat het toestel destijds rond de duizend euro kostte zonder abonnement. Zelfs in combinatie met een abonnement moesten gebruikers vaak al een paar honderd euro bijbetalen om met het toestel weg te mogen lopen. Sinds de 8800-serie werd geïntroduceerd probeert Nokia nog altijd een soort brug te slaan tussen zijn eigen exclusieve Vertu-lijn en de gewone toestellen. Zo zijn we inmiddels bij de vijfde officiële versie van de 8800-serie aangekomen, genaamd de Carbon Arte. Carbon, oftewel koolstofvezel, is een relatief luxueus materiaal waarvan merken als Aston Martin ook gebruikmaken in hun auto’s en daarmee probeert Nokia wederom richting de Vertu-lijn te stappen in de vorm van de nieuwe aanwinst.

De Nokia 8800 Carbon Arte is een nieuwe telg in de Arte-lijn die weer onder de 8800-noemer valt. Zoals gezegd zit er in de Carbon-versie hier en daar wat Carbon verwerkt waardoor het toestel lichter zou moeten zijn dan zijn voorgangers en daarnaast een exclusief tintje moet krijgen. Wij nemen de proef op de som en nemen ons tweede 8800-toestel graag ter hand om erachter te komen of de Carbon Arte zijn prijskaartje wel of niet waard is.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van de Nokia 8800 Carbon Arte. De specificaties zijn opgegeven door Nokia en zijn daarnaast op de Nokia-site te vinden.

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type 8800 Carbon Arte
Telefoon model Bar
Besturingssysteem S40
Scherm afmeting 2,0″
Scherm resolutie 240 x 320 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Processor en Geheugen
Geheugenkaart Type Geen
Intern geheugen 4 GB
Vrij geheugen 3,6 GB
Kleur en materiaal
Kleuren Grijs/zwart
Materiaal Carbon fibre, Titanium, RVS, Plastic
Energie
Gesprekstijd 180 minuten
Stand-by tijd 300 uur
Accu Li-Ion 1000 mAh (BL-4U)
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wifi Nee
GPS Nee
USB Micro-USB 2.0
Multimedia
Camera 3,15MP, video opname
Radio FM-radio
Audio Aac, aac+, eaac+, amr, awb, qcp, mp3, wma, wav, midi
Videospeler 3gp, 3g2
Accessoires
PC kabel Ja, micro-USB
Headset Ja, Bluetooth 2.0 met RDS
Tasje Ja, leder
Houder Ja, desktop houder in Carbon stijl
Overig Afneem doek, lader

Nokia 8800 Carbon Arte

De 8800-serie van Nokia is er altijd al een geweest met stijl, vanaf dag één werd er roestvrij staal in het toestel verwerkt en ook vandaag de dag is dat niet anders. Zo is de 8800 Carbon geheel opgetrokken uit RVS en Carbon gecombineerd met materialen zoals saffier voor het glaswerk om het scherm te beschermen en hier en daar nog een klein stukje plastic dat wel in de stijl van het toestel is gespoten. Het toestel verschilt qua uiterlijk amper van zijn ander Arte-gebroeders en dat is een bewuste keuze geweest van Nokia aangezien hij onder de Arte-lijn valt en Nokia de verschillen te gering vond om de nieuwe telg tot een opvolger te bombarderen.

Het toestel ziet er op het eerste gezicht super uit en deze mening verandert ook niet nadat je er een tijd mee gespeeld hebt. Aan de onderkant van het toestel is een micro-usb-ingang te vinden om het toestel op te laden en te verbinden met de pc. Er is geen headset-uitgang aangezien Nokia er vanuit gaat dat je de Bluetooth-headset zult gaan gebruiken die in de doos aanwezig is. Aan de achterkant van het toestel vinden we alleen nog een cameralens en aan de voorkant bevindt zich een grote knop met een navigatietoes er omheen en twee knoppen ernaast om het menu te bedienen. In uitgeschoven toestand komt een klein toetsenbord tevoorschijn dat enige gewenning vereist aangezien de toetsen schuin aflopen en niet bedoeld zijn voor grote vingers. Meer knoppen heeft de 8800 Carbon niet en dat is eigenlijk niet erg want zo behoudt het toestel de stijl die Nokia voor ogen had en die komt zo perfect uit de verf.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

Het toestel ligt heerlijk in de hand. Het is naar mijn gevoel slechts iets lichter dan zijn voorganger, de normale Arte. Wel heeft dit toestel een stijl die me erg aanstaat, omdat de uitstraling een beetje sober en grauw is, waar ik gelijk verliefd op werd zodra ik het toestel in mijn handen kreeg. Ik kan mij nog goed de eerste kennismaking met de 8800 Carbon herinneren, want dat was op een Nokia-feest waarbij een medewerker hem even snel aan mij liet zien. Ik was vroeger altijd al een grote fan van de Nokia 800 GunGrey die een beetje dezelfde kleursetting heeft. Deze keer is die net een slagje anders uitgewerkt maar daardoor komt het toestel nog beter uit de verf.

Het scherm van de 8800 Carbon val daarbij echter wel wat tegen. Zo lijkt het net of het allemaal net wat minder helder is dan bij de Arte, verder valt op dat alle kleuren wat doffer zijn. Dit is opmerkelijk want qua specficaties en samenstelling is het toestel gelijk aan de Arte en bij dat toestel wisten we het OLED-scherm nog te roemen om zijn weergave en zijn helderheid. Dat het scherm tegenvalt komt gedeeltelijk door het grauwe thema dat standaard ingesteld staat, dit is dan ook voor een deel op te lossen door een wat lichter thema te kiezen. Alsnog valt de weergave wat tegen maar hier valt prima mee te werken en ook in het donker moet het geen obstakel zijn om te zien wat je precies aan het doen bent in het menu.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Het toestel is verder erg prettig in de omgang. Het ligt prima in je hand en daarnaast zit de Carbon Arte ook prima in je zak waardoor je hem amper voelt zitten. Nokia heeft een mooie pouch bijgeleverd bij het toestel die er naadloos omheen past en het toestel ook niet onnodig dikker maakt zodat hij niet meer prettig in je zak zou kunnen zitten. Het toetsenbord van het toestel heeft wat gewenning nodig maar daarna is het goed te bedienen mits je niet al te grote vingers hebt. De navigatietoets is een beetje wiebelig maar doet zijn werk prima. Wel is het een beetje irritant dat hij af en toe een beetje te ver doorschiet doordat hij wel gevoelig staat afgesteld. De twee knoppen naast de navigatietoets werken ook prima maar Nokia heeft in al zijn wijsheid besloten om twee functies toe te wijzen aan één knop, zodat de bovenkant van de knop dient voor de bediening van het menu en de onderkant om te bellen of op te hangen. Deze knoppen werken daardoor niet altijd even goed. Het kan dus gebeuren dat je op een toets drukt waarna het toestel denkt dat je het andere gedeelte van de toets bedoelde waardoor hij plotseling gaat bellen of andere onverwachte dingen gaat doen. Alle toetsen zijn verlicht en dat is wel zo prettig in het donker. Aan de voorkant bovenaan het scherm vinden we nog een klein cameraatje voor videotelefonie via UMTS.

Het schuifmechanisme werkt wederom erg soepel en het is zeker een lust om het toestel open en dicht te doen. Het openen en sluiten van het toestel heeft wel een zeker patsgehalte maar daarnaast is het gewoon erg leuk om te doen en met zo’n toestel mag je ook wel een beetje patsen. Nokia heeft er ook voor gezorgd dat het openen van het achterklepje wat makkelijker gaat, omdat het voorheen een ramp was om de batterij te vervangen. Er zijn nog steeds de twee knopjes die je moet indrukken om de achterkant te ontsluiten echter zijn deze nu veel lichter en is het openen van het klepje eenvoudig geworden. Tot slot vinden we aan de bovenkant van het toestel nog de aan- en uitknop waarmee ook profielen geactiveerd kunnen worden. Kortom, het toestel is prima te bedienen, over het uiterlijk is erg goed nagedacht en het is een lust voor het oog en de hand.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia heeft de 8800-serie altijd al speciaal behandeld wat betreft bijgeleverde accessoires. Ook deze keer is de Carbon Arte voorzien van de nodige extra’s die bij deze exclusieve lijn van Nokia horen. Zo is de doos niet speciaal te noemen maar zodra je alles hebt opengemaakt zie je een mooi toestel liggen met daarnaast een nette Bluetooth-headset. Onder het toestel en de headset liggen de overige accessoires. In de doos kun je de gebruikershandleiding en een oplader vinden. Daarnaast bevat de verpakking een micro-usb-kabel en een doekje om het toestel af en toe op te poetsen. Dit is geregeld nodig omdat het toestel erg vingerafdrukgevoelig is.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Naast al de standaard dingen die je zo nu en dan ook bij andere toestellen kunt vinden wordt er ook een erg nette cradle bijgeleverd. Deze cradle is ook gemaakt van RVS en gespoten in dezelfde kleur als het toestel, zodat de uitrusting ook het exclusieve tintje mee krijgt. De cradle kan via de micro-usb-kabel aangesloten worden op de computer en zal daarnaast het toestel ook opladen. De telefoon kan met de computer gesynchroniseerd worden via de Nokia PC Suite en dat gaat moeiteloos. De cradle is wat zwaar maar dat is niet erg aangezien we er vanuit kunnen gaan dat je hem niet overal mee naartoe zult nemen.

Naast de cradle bevat de doos ook een net tasje dat prima om het toestel heen past. Het tasje is van zichzelf erg dun en gemaakt van leer. Van binnen is het afgewerkt met zachte stof zodat je niet bang hoeft te zijn dat je toestel beschadigt terwijl je het erin stopt of eruit haalt. Het tasje voelt wat stug aan, maar het is wel duidelijk dat je niet naderhand een ander tasje hoeft aan te schaffen, het bijgeleverde exemplaar is eigenlijk nagenoeg perfect.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

De meegeleverde Bluetooth-headset ziet er op het eerste gezicht leuk uit. Het oortje zit niet al te prettig om de oren doordat het stangetje dat het geheel moet vasthouden wat dun is. Je kunt het vergelijken met een ijzerdraadje dat om je oor heen zit gebogen. De headset is gemaakt van plastic en hierbij is glimmend plastic gebruikt waardoor je gemakkelijk zichtbare vingerafdrukken achterlaat op de headset.

De geluidskwaliteit van de headset is niet al te best. Zelf zou ik een andere headset adviseren, eentje die wat duurder is, betere kwaliteit heeft en daarnaast beter om de oren zit. Je hoort af en toe tijdens het telefoneren wat ruis door de headset heen en ook de stemoverdracht is niet erg helder te noemen. Toegegeven, je kunt de andere persoon prima verstaan maar Nokia heeft veel betere headsets in het portfolio zitten die weliswaar duurder zijn maar wel beter geluid en comfort bieden.

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

Nokia 8800 Carbon Arte

 

De Nokia 8800 Carbon Arte loopt net als zijn voorgangers op Symbian S40. Dit OS is ook terug te vinden op de Nokia 6500c en nog enkele andere toestellen van de producent. Het grote voordeel van Symbian S40 is dat het stabiel en snel is en daarnaast weinig opties heeft. Dit laatste is niet per se een voordeel maar wel in het licht van de 8800-serie, aangezien het idee daarvan is dat meer vooral minder is.

De thema’s van het toestel zijn aangepast aan het uiterlijk van het toestel. Zo zit er een goudkleurig thema in en natuurlijk een carbon-stijl thema. De standaard applicaties zoals de kalender en de muziekspeler werken allemaal feilloos echter dien je de 8800 Carbon niet te beschouwen als een multimediamonster dat allemaal video’s zal kunnen afspelen.

Nokia 8800 Carbon Arte menu

 

Nokia 8800 Carbon Arte menu

 

Nokia 8800 Carbon Arte menu

 

De overige menu’s zijn allemaal redelijk standaard te noemen. Nokia is wat het menu betreft altijd van het principe uitgegaan dat ‘never change a winning team’ de beste manier is om het publiek ergens vertrouwd mee te laten worden en te houden. Dit geldt dus ook voor het menu dat sinds de eerste Nokia amper veranderd is. Alles wordt netjes in lijstvormen weergegeven en na de eerste keer door het menu heen gebladerd te hebben zul je gelijk doorhebben hoe alles werkt. De instellingen zitten niet al te diep verscholen en het wijzigen van een instelling wordt snel doorgevoerd.

Ook zit er een automatische helpfunctie in het menu die tevoorschijn komt als je wat langer op een menu-item blijft staan. De pop-up vertelt kort wat het item doet en wat je er allemaal onder kunt vinden. De Nokia 8800 Carbon is dus ook geschikt voor sophisticated consumenten die een eenvoudig te bedienen toestel zoeken dat vooral klasse uitstraalt.

Nokia 8800 Carbon Arte menu

 

Nokia 8800 Carbon Arte menu

 

Nokia 8800 Carbon Arte menu

 

De 8800 Carbon wordt door Nokia standaard met Opera Mini geleverd en eigenlijk schiet je daar niet zo veel mee op. Als je bijvoorbeeld onze site bezoekt, of elke andere HTML- en CSS-strict site, dan heeft Opera flink wat moeite om alles correct weer te geven. Elke normale site wordt eigenlijk sterk vertekend weergegeven en alleen bij onze mobile site kon de browser overweg met de template.

Bij onze site worden alle plaatjes onder elkaar weergegeven en dat is best lastig omdat veel nieuwe site plaatjes als achtergrond gebruiken. Daarnaast is de tekst op het scherm door elkaar heen gegooid, zoals hieronder te zien is. Een conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat de Nokia 8800 Carbon in combinatie met Opera Mini niet geschikt is als internetapparaat. En dat is eigenlijk best zonde aangezien steeds meer toestellen en fabrikanten afhankelijker worden van het internet.

Nokia 8800 Carbon Arte browser

 

Nokia 8800 Carbon Arte browser

 

Nokia 8800 Carbon Arte browser

 

De muziekspeler van de Carbon Arte ziet er weer net wat anders uit dan bij andere S40-toestellen. Het is vooral een andere skin die er overheen is geplaatst maar daarnaast ziet het er allemaal wat netter uit en is er wat beter over nagedacht. Zodra je de muziekspeler opent kom je eerst in een menu waarin je kunt aangeven welke liedjes je wilt afspelen en of je misschien de liedjes wilt filteren. Nadat je een nummer of album geselecteerd hebt opent de player, deze is wederom erg simpel opgezet maar doet het prima. Door op de ophangknop van het toestel te drukken ga je terug naar het beginscherm van het toestel waardoor de player op de achtergrond draait. Dit zie je terug op het homescherm. De muziekspeler vindt zelf alle aanwezige nummers. Vervolgens kun je heel snel het gewenste muzieknummer opzoeken. De tracks staan netjes gesorteerd op Artiest, Album of Genres. Na het selecteren van het gewenste nummer (of album, genre, artiest) start de muziekspeler.

Naast de standaard afspeelmogelijkheden is er ook een kleine equalizer aanwezig waarmee je het geluid kunt aanpassen. De equalizer werkt prima en het geluid is te beluisteren via de speaker of via een A2DP-headset. Op het toestel zit helaas geen standaard muziekuitgang voor koptelefoons. Het geluid dat uit de speakers komt klinkt erg goed. Het geluid klinkt zeer vol en ook de lage tonen zijn goed hoorbaar. Nokia laat duidelijk zien dat het wel mogelijk is om goed geluid uit een telefoonspeaker te krijgen.

Nokia 8800 Carbon Arte muziek

 

Nokia 8800 Carbon Arte muziek

 

Nokia 8800 Carbon Arte muziek

 

De camera van het toestel is niet best te noemen. Buitenshuis is de kwaliteit goed maar zodra je binnen bent en wat minder licht hebt dan is de nood aan de man en wordt het allemaal erg vaag en ga je de pixels zien. Er zijn wel veel instellingen voor de camera zoals het aanpassen van de lichtbalans en de helderheid. In de meeste gevallen zal je gewoon de standaard instellingen gebruiken. Soms kan het handig zijn de helderheid of witbalans aan te passen maar meestal zal die situatie zich niet voordoen. De camera is een 3,2-megapixelcamera. Gelukkig heeft de camera autofocus zodat het wel mogelijk is scherpere foto’s te maken. Hiervoor is wel voldoende licht noodzakelijk. Ook zijn er mogelijkheden om foto’s van dichtbij te maken (macrofoto’s). De autofocus werkt door de actie knop (van de 5-richtingennavigatieknoppen) lang in te duwen. De camera stelt zich dan scherp. Zodra het scherpstellen klaar is en je de knop loslaat maakt het toestel de foto.

De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in de fotogalerij. Het laden van de fotogalerij is snel, net als de rest van het toestel. Vervolgens kun je snel en overzichtelijk door alle foto’s bladeren. Hieronder staan vier afbeeldingen die met de Carbon Arte zijn gemaakt. Overigens was dit altijd met meer dan voldoende licht.

Nokia 8800 Carbon Arte camera

 

Nokia 8800 Carbon Arte camera

 

Nokia 8800 Carbon Arte camera

 

Nokia 8800 Carbon Arte camera

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters