Nokia Asha 303

Nokia heeft vele containers vol van de C3-00 verkocht en heeft nu eindelijk in de vorm van de Asha 303 een waardige opvolger neergezet. In deze review kijken we of deze uitgebreide featurephone, die overigens niet in Nederland zal uitkomen, het kan opnemen tegen de vele smartphones die inmiddels het prijssegment van het toestel bevolken.

Nokia Asha 303 hoofdfoto

 

In de tijd van de C3-00, overigens nog niet zo lang geleden, was het nog allemaal simpel. Als je een qwerty candybar wilde hebben kocht je een BlackBerry, een dure andere smartphone in die formfactor, of een toestel als de Nokia C3. In het prijssegment rond de €100 waren de C3-00 van Nokia, Ch@t 335 van Samsung en InTouch Txt van LG eigenlijk de enige mogelijkheden en Nokia had dan ook een goede positie. De C3 verkocht als een malle en inmiddels is het wel tijd voor een opvolger. Helaas voor Nokia is de marktniche waar we het net over hadden inmiddels een stuk voller. BlackBerries zijn goedkoper geworden, de inmiddels wat oudere featurephones in de bewuste formfactor zijn ook een stuk goedkoper en het prijssegment rond de €100 zit nu vooral vol met Androidsmartphones zoals de Samsung Galaxy Txt en LG Optimus Pro. Helaas leent Windows Phone, het besturingssysteem dat Nokia aanhangt, zich niet echt voor deze formfactor en dus moest Nokia iets nieuws bedenken.

Daarom kwam Nokia met de Asha 303: een S40-telefoon die uitgerust is met een touchscreen, qwerty toestenbord, 1GHz-processor, 3,2-megapixelcamera en Wi-Fi. En voor de gelegenheid heeft Nokia geregeld dat een aantal populaire apps, waaronder Angry Birds, naar S40 geport zijn. De Nokia Asha 303 valt echter wel in het prijssegment van de goedkoopste Androidsmartphones en het is dus de vraag of het toestel kan overleven. Dat is niet de directe vraag die in deze review centraal staat, maar door te kijken of het handig is om dit toestel te kopen in plaats van zo’n smartphone zullen we die vraag indirect wel beantwoorden.

Toen we halverwege het schrijven van deze review waren, kregen we van Nokia te horen dat de Asha 303 niet in Nederland uitgebracht zal worden. Geen reden om de review te annuleren, maar zeker goed om te weten. Als je hem echt graag wilt hebben kan dat natuurlijk wel, en voor onze Belgische lezers is het al helemaal geen probleem: daar komt hij gewoon uit. In de conclusie staan wat links naar webshops die hem in Nederland importeren..

Nokia Asha 303 preview

 

Nokia Asha 303 preview

 

Nokia Asha 303 preview

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type Asha 303
Bestutringssysteem S40
Ontwerp
Afmetingen 117x56x13,9 mm
Gewicht 99 gram
Form-factor Qwerty candybar
Kleuren Grijs, rood, zilver, blauw, groen, paars
Scherm
Diagonaal 2,6″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja
Energie, geheugen en chipset
Batterijcapaciteit 1300mAh
Geheugenkaart MicroSD
Kloksnelheid CPU 1GHz
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 3,2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Applicatiewinkel Ovi store
Exchange Nee

Het design van de Asha 303 is zoals van de meeste Nokia’s erg mooi. Het toestel is deels vervaardig van aluminium, houdt lekker vast en ziet er gewoon goed uit. Het toetsenbord is een beetje krap, maar zeker te doen. Het scherm is zoals je dat kan verwachten van zo’n telefoon: gewoon gemiddeld.

Unboxing

Design

Als je niet zou weten dat de Asha 303 een goedkope telefoon is, dan had hij zo door gekund voor een smartphone van €300. De voorkant ziet er strak uit, de achterkant is gemaakt van premium materialen en het toestel zit gewoon lekker in elkaar. Eigenlijk verraden alleen de kleurtjes de prijs van de Asha 303: het toestel komt in zes verschillende kleuren uiteenlopend van groen tot rood en van zilver tot donkergrijs. En dat zie je simpelweg niet bij een duurder toestel. Dat is overigens zeker geen nadeel. Meer keuze is immers bijna altijd beter.

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Op de bovenkant heeft de Asha 303 opvallend genoeg niet alleen een MicroUSB-poort en een 3,5mm-jackinang, maar ook een kleiner gaatje waar de oude Nokialaders in passen. Daar wordt er ook eentje van meegeleverd met de Asha 303, maar je kunt wel laden via de MicroUSB-poort als je dat wilt. De sim- en geheugenkaart zitten onder de batterij bij het toestel.

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Nokia Asha 303 design

 

Scherm

Het scherm van de Nokia Asha 303 is conform de verwachting. Het toestel heeft een 2,6″ QVGA scherm dat niet lelijk is, maar zeker ook niet mooi. Het scherm is relatief scherp, maar de kleuren zijn een beetje saai en hetzelfde geldt voor de helderheid en het contrast. Dat is allemaal precies zoals we het van een toestel in deze klasse verwachten en dus is er weinig mis mee. Maar het is wel jammer dat het scherm in de directe zon niet zo heel goed zichtbaar is.

Toetsen

Een belangrijk onderdeel van deze Asha 303 is het toetsenbord. Het toestel is toch vooral bedoeld voor mensen die veel willen chatten en daar een goed toetsenbord bij nodig hebben. Het toetsenbord van de Asha 303 is zeker niet slecht, maar we kunnen er toch niet onderuit dat de knopjes een beetje priegelig zijn. Maar nog steeds typt het toestel eigenlijk wel prima.

Eigenlijk dezelfde samenvatting geldt ook voor de knopjes aan de zijkant van het toestel. Priegelig, maar prima. Dat is zeker voor die knopjes helemaal geen probleem. Alleen de knoppen onder het scherm zijn wat minder prima. En ook wat minder priegelig trouwens. Dat lijkt in dit toestel hand in hand te gaan. De knopjes geven wat weinig feedback en de middelste twee zijn niet eens van elkaar gescheiden. Ook komen ze niet uit de behuizing omhoog en moet je ze er dus in drukken.

Nokia Asha 303 design

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~2 ~4 ~7
Batterij Nokia BP-3L
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Asha 303 heeft het eigen S40-besturingssysteem van Nokia. Dat is op het moment de verst doorontwikkelde featurephone-interface, waardoor het toestel ondanks dat het geen smartphone is redelijk wat mogelijkheden heeft. Zo is er een applicatiewinkel en kun je je homescreen tot op zekere hoogte personaliseren.

Interface

Screenshot Nokia Asha 303

Het homescreen van de Asha 303 kun je in twee modi gebruiken: met de ‘homescreenmodus’ aan of met die modus uit. In het eerste geval kun je een viertal widgets kwijt op het scherm waar je via het instelligenmenu tussen kunt kiezen. Een beetje omslachtig, maar de functie is klaarblijkelijk niet bedoeld om heel vaak dingen te wisselen. Daarvoor is het aantal widgets ook niet groot genoeg trouwens. Als je de homescreenmodus uitzet, dan is je homescreen gewoon een leeg schermpje met de klok en een knopje naar de telefoonfunctie van het toestel.

Het menu is een simpel raster met twaalf pictogrammen. Daar kun je eventueel een lijst van maken, maar met de indeling kan je niets doen. Alle applicaties die je download komen niet in dit hoofdmenu terecht, maar in een submenu dat je kunt bereiken door op ‘apps’ te drukken in het menu. Dat werkt verder niet slecht, maar het maakt wel duidelijk dat applicaties in dit toestel wel echt een achtergrondrol spelen.

Screenshot Nokia Asha 303

 

Screenshot Nokia Asha 303

 

Prestaties

De Nokia Asha 303 is de eerste featurephone met een op 1GHz geklokte processor onder de motorkap. Een beetje overkill, zo lijkt het in eerste instantie. En om eerlijk te zijn merk je er tijdens het dagelijks gebruik ook gewoon niets van. Het toestel is snel, maar niet sneller dan de gemiddelde featurephone tegenwoordig. Het enige waar de processor voor nodig lijkt, zijn apps als Angry Birds die je op dit toestel kan draaien. En gezien Angry Birds nog altijd niet honderd procent vlekkeloos draait is die snelle processor misschien geen overbodige luxe. Aan de andere kant lijkt het eerder te maken te hebben met de softwareoptimalisatie dan met de hardware, aangezien Angry Birds op een Nokia N8 met groter scherm en tragere processor wel goed werkte.

Hoe dan ook, de Asha 303 werkt snel en stabiel, dus we hebben in ieder geval niets te klagen over de prestaties van het toestel.

Muziek

Screenshot Nokia Asha 303

De muziekfunctie van de Asha 303 vind je in het menu onder het kopje muziek. Deze bestaat uit twee delen: een muziekspeler en een radio. Die muziekspeler werkt prima en kan met gemak een grote hoeveelheid mp3’tjes aan. De opties zijn een beetje basaal, zo is er een equalizer, een functie om muziek over bluetooth af te spelen en een playlistfunctie. De radio kan automatisch stations zoeken en heeft een RDS-functie. Wel lijkt de ontvangst van de radio vrij slecht te zijn. Als aanvulling op deze twee basisfuncties, is er nog een internetradio en Shazam op het toestel aanwezig.

De muziekkwaliteit die de Asha 303 door een goede headset neerzet is redelijk. In ieder geval wel zo dat je het toestel als je dagelijkse muziekspeler kan gebruiken. De speakers zijn eigenlijk ook best goed. Ze produceren een relatief vol geluid en hebben een redelijke bas en een redelijk volume. Natuurlijk blijft het een telefoonspeakertje, maar wel één van de betere.

Foto

Screenshot Nokia Asha 303

De camera van de Asha 303 is niet echt om blij van te worden. Sowieso missen een cameraknop, autofocus en is de interface ingericht op gebruik in portretmodus. Verder is die interface trouwens wel prima. De foto’s die het toestel produceert zijn gewoon niet echt spannend. Ze hebben een resolutie van 3,2 megapixels en zijn niet erg detailrijk. De kleuren zijn ook niet om over naar huis te schrijven, maar echt slecht zijn ze ook niet.

De galerijsoftware van de Asha 303 is wel prima. Je kunt foto’s als een soort tijdlijn laten zien, waar ze dus gesorteerd worden op wanneer ze gemaakt zijn. Ook is er een albumfunctie en kun je gewoon al je foto’s in een raster zetten. Als je een foto opent komt er meteen een knop om hem te bewerken, één om hem te delen en één om hem te verwijderen. In het menu kun je onder andere een diashow starten en een foto aan een album toevoegen.

Camerasmample Nokia Asha 303

 

Camerasample Nokia Asha 303

 

Camerasample Nokia Asha 303

 

Video

De Nokia Asha 303 kan video’s afspelen in mp4- en avi-formaat tot een VGA-resolutie. Dat gebeurt in de galerij op een aparte pagina genaamd video’s. Daar moet je overigens zelf nog eens door je mappen gaan zoeken om je video’s te vinden. Dat is een beetje jammer dus. Maar eigenlijk is de Asha 303 sowieso niet echt een goede videospeler met zijn kleine schermpje. Maargoed, daar is het toestel ook niet voor bedoeld.

De video’s die opgenomen worden door het toestel stellen weinig voor. Ze worden opgenomen in VGA-resolutie en zijn eigenlijk gewoon lelijk. Het beeld lijkt wat te flikkeren, is niet erg scherp en de kleuren zijn donker. Het geluid dat de Asha 303 opneemt is dan weer weinig mis mee trouwens.

Applicaties

Screenshot Nokia Asha 303

De Nokia Asha 303 heeft een applicatiewinkel, wat redelijk uniek is voor een featurephone. Overigens is de winkel, een aangepaste versie van de bekende Ovi Store, niet de meest briljante applicatiewinkel. De interface is een beetje knullig vormgegeven als een mobiele website van een tijdje geleden en het aanbod is beperkt. Maar er is wel iets en dat is respectabel.

Nokia heeft zelf al de nodige applicaties voorgeïnstalleerd, zoals een demo van Angry Birds, een demo van Asphalt 4, Shazam en een applicatie om je Twitter en Facebook bij te houden. Daarnaast heeft de telefoon dingen als een agenda, een to-do-lijstje en ook Nokia Maps waarmee je kaarten kunt bekijken en looproutes kunt plannen. Redelijk uitgebreid voor een featurephone dus. Overigens kan de agenda niet met een server synchroniseren.

Telefoon

Screenshot Nokia Asha 303

De contactenapplicatie van de Nokia Asha 303 bevat helaas geen echte synchronisatiefunctie. Dat is iets dat we zelfs bij Sony Ericsson featurephones uit 2007 wel zagen, en het is dus erg jammer dat Nokia dit nog niet ingebouwd heeft in haar featurephonesysteem. In het geval van de contacten zal het een functie zijn die velen slechts zullen missen bij het overstappen van en naar de Asha 303, voor de agenda is de functie wat crucialer en ook daar ontbreekt hij. Verder is de telefoonfunctie van de Asha 303 prima. Je kan genoeg info kwijt bij de contacten en je kunt makkelijk bellen vanaf het homescreen vanwege de fysieke knoppen. Wel jammer is dat er geen smartdialing aanwezig is.

Sms’en gaat extra makkelijk met de Asha 303 vanwege het fysieke toetsenbord. Het toestel geeft je berichten weer als conversaties waardoor je lekker wat overzicht hebt. Als aanvulling op de sms-app is er een chat-app waarmee je kunt chatten via onder andere MSN en Facebook. Dat mag ook wel trouwens: dat is toch vooral waar de Asha 303 op gericht is. Als aanvulling daarop kun je WhatsApp downloaden.

Ook mailen gaat probleemloos en een aantal voorgeïnstalleerde mailproviders kun je zo instellen. Zo zijn Gmail en Hotmail direct beschikbaar en natuurlijk kun je via pop en imap ook andere accounts instellen op het toestel.

Screenshot Nokia Asha 303

 

Screenshot Nokia Asha 303

 

Browser

Screenshot Nokia Asha 303

De browser van de Asha 303 is niet echt ideaal. Hij lijkt wat moeite te hebben met grote pagina’s, maar los daarvan is het sowieso niet mogelijk om dergelijke pagina’s met veel overzicht te openen. Scrollen werkt niet echt vloeiend wat de browse-ervaring niet echt ten goede komt. Wat mobiele sites met het toestel bezoeken of puur teksten lezen in de browser lukt wel, maar veel verder moet je niet willen gaan.

Iets anders dat mis ging met de Asha 303 is dat het nogal wat pijn en moeite kostte om de internetinstellingen goed te krijgen. Veel providers hebben geen speciale accespointen meer nodig, maar als je er eentje hebt die dat wel heeft dan is het goed zoeken om de instellingen te vinden. Een handleiding op de site van de provider is vaak de beste optie. Maar dan nog moet je ofwel voor elke soort applicatie instellen hoe hij in alle gevallen op het internet moet gaan, of je moet steeds bij het openen van een app het goede toegangspunt kiezen. Redelijk irritant dus.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi design en goede bouw
  • Redelijk prettig toetsenbordje
  • Simpele UI
  • Flinke accuduur
  • Uitgebreid voor een featurephone
Minpunten
  • Mist de flexibiliteit van een smartphone
  • Geen multitasking
  • Geen synchronisatiemogelijkheden
  • Internet is onhandig
  • Beperkt app-aanbod

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters