Nokia C3-00

Nokia probeert met de C3 de budget messagingmarkt over te nemen, maar pakt Nokia dat wel goed aan? In deze review kijken we waarom juist de Nokia C3 je geld waard is.

Nokia C3-00 hoofdfoto

 

De Nokia C3-00 is een budget-messaging telefoon met social networking features. Door het handige qwerty-toetsenbord kan je snel en eenvoudig tekstberichtjes, emails, en social network updates versturen.

Nokia heeft al eerder geprobeerd een budget-messaging telefoon te maken met de Nokia E63, maar de C3 weet de prijs nog meer te drukken. Ook Samsung en LG hebben vergelijkbare telefoons, zoals de Samsung Corby TXT met ongeveer dezelfde specs, maar zonder de mogelijkheid om met Wi-Fi op internet te surfen. De Samsung C6625 is ook een vergelijkbare telefoon, hoewel dat toestel op Windows Phone draait. Ook LG heeft een alternatief met de LG In Touch GW300, die nagenoeg hetzelfde is als de Corby TXT. Ook Alcatel weet een mooie prijs-kwaliteit verhouding neer te zetten met de Alcatel One Touch 800.

Kortom, genoeg andere toestellen die je boven de C3 zou kunnen verkiezen. In deze review zullen we de C3 bekijken en misschien in de conclusie vertellen waarom just de C3 jouw geld verdient.

Nokia C3-00 TeleVisie

 

Nokia C3-00 TeleVisie

 

Nokia C3-00 TeleVisie

 

Nokia C3-00 TeleVisie

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type C3-00
Besturingssysteem Nokia S40
Ontwerp
Afmetingen 115,5×58,1×13,6 mm
Gewicht 114 gram
Form-factor Candybar
Kleuren Slate Grey, Golden White, Hot Pink
Scherm
Diagonaal 2,4″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Nee
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Accu 1320mAh
GSM Ja
UMTS Nee
Multimedia
Camera 2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort Nee
Extra’s
GPS Nee
Wi-Fi Ja
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Ovi Store
Exchange Nee

In de reviews voor low-end-telefoons hebben we alles verkort, en dus zie je alle hardware van de telefoon in één hoofdstuk samen en in dit hoofdstuk zul je dan ook lezen over het design, het toetsenbord, het scherm, de batterij en de bouwkwaliteit van de Nokia C3-00.

Unboxing

Design

De bouwkwaliteit van de C3 is degelijk, maar ook weer niet fantastisch. De aluminium achterkant voelt goed aan, en het hangt niet losjes aan elkaar. Het glanzende uiterlijk laat weinig vingerafdrukken zitten. Na een paar seconden verdwijnt de vingerafdruk weer. De telefoon maakt gebruik van afgeronde hoeken, waardoor de C3 ontzettend lekker in de hand ligt. De combinatie met een smalle en lichte bouw is een absoluut pluspunt. De kleuren zijn opzich niet verkeerd, maar ook niet heel uitgebreid.

Nokia C3-00 voorkant

 

Nokia C3-00 achterkant

 

Nokia C3-00 voorkant detail

 

Nokia C3-00 achterkant detail

 

Nokia C3-00 achterkant detail

 

Er zijn drie varianten beschikbaar van de Nokia C3, namelijk een grijze, een gouden, en een roze. Verder is er niet heel veel op aan te merken, behalve dat er maar 3 kleuren beschikbaar zijn.

Nokia C3-00 rechterkant

 

Nokia C3-00 linkerkant

 

Nokia C3-00 onderkant

 

Nokia C3-00 bovenkant

 

Nokia C3-00 detail

 

Nokia C3-00 detail

 

Nokia C3-00 detail

 

Scherm

Het scherm van de C3 is zeker niet fantastisch, maar ook weer niet verschrikkelijk. Het scherm weet de kleuren mooi te weergeven maar met een 2.4″ scherm is er natuurlijk niet veel om te zien. Films moet je er niet op gaan kijken, daarvoor is de C3 niet gemaakt, en daarvoor zouden wij je een andere telefoon aanraden.

Toetsen

De Nokia C3 heeft een qwerty-toetsenbord waarmee snel en eenvoudig tekstberichtjes, emails of social network-updates verstuurd kunnen worden. De toetsen van de C3 zijn makkelijk in te drukken, maar zitten wel solide vast aan het toestel. Met niet te gote vingers is het typen allemaal makkelijk en daarom zijn we tevreden met het toetsenbord van de C3.

Nokia C3-00 toetsenbord

 

Batterij

Accutijd (dagen) 2 4 8
Batterij BL-5J
Capaciteit 1320mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

In dit hoofdstuk komen we aan bij het software gedeelte van de Nokia C3-00, waarbij ook de camera en de muziekspeler opgenomen hebben. Ook lopen we de menustructuur langs en zullen we kijken wat de C3 zo bijzonder maakt.

Interface

De Nokia C3 maakt, net zoals alle S40-toestellen, gebruik van actieve stand-by schermen, waar je allerlei informatie, zoals een media speler, een snelkoppelingsbalk naar je favorite programma’s, een agenda, notities, enzovoorts op kwijt kunt. Mocht je dat allemaal onzin vinden, dan kan je in de instellingen ‘standby’ uitzetten. Voor ieder wat wils dus en zeker voor een feature phone een lekker functioneel scherm.

Het menu van de Nokia C3 is zoals we dat verwachten van een S40 toestel van Nokia. Geen mooie kleurtjes of animaties, maar gewoon een duidelijk raster van standaard 13 icoontjes. Je kunt het menu ook weergeven in een ouderwetse lijst, of een schermvullend pictogram. Ook kan je alles zelf indelen, maar het is niet mogelijk is om dingen in mappen in te delen. Nokia’s indeling vinden we een beetje apart, maar er is zeker aan te wennen en al met al is het menu dus prima te noemen

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Muziek

De muziek die uit de C3 komt, is acceptabel, maar voor intensief multmedia gebruik raden wij je een andere telefoon aan, bijvoorbeeld de Nokia X2-00 die hier gereviewd is. De muziekspeler ziet er wel goed uit, simpel en duidelijk. De speakers van de C3 kunnen redelijk hard, maar zeker verassend voor een telefoon als de C3, die niet op multimedia gericht is. De oortjes zijn gewoon fijn, de oortjes laten de muziek gewoon lekker klinken en zeker een pluspunt.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Camera

De Nokia C3 is gericht op social-messaging, en dat merk je bij andere toepassingen. De C3 maakt geen mooie foto’s en filmpjes, maar zolang je de C3 niet intensief gebruikt, dan is er niks aan de hand. De 2MP-camera van de C3 heeft géén autofocus en géén flits. Daarom zul je toch een alternatieve camera moeten aanschaffen om echt goede foto’s te kunnen maken. De gemaakte foto’s en filmpjes zijn niet mooi, sterker nog, ze zijn bijna lelijk. Het beeld heeft vaak zat last van ruis, en de filmpjes zijn gewoon verschrikkelijk.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Camerasample Nokia C3-00

 

Gallerij

De galerij van de Nokia C3 is redelijk uitgebreid. Je gemaakte foto’s kun je bekijken in volgorde van bijvoorbeeld; de naam, de datum, de indeling en de grootte. Je kan je foto’s ook gelijk uploaden naar Flickr, of emailen, mms’en of versturen via Bluetooth. Een optie om de foto’s te bewerken is er helaas niet. Ook video’s afspelen gaat via de galerij. Filmpjes worden eigenlijk alleen afgespeeld als ze in het 3gp formaat zijn, maar dat is nauwelijks bruikbaar als je echt films wilt bekijken. De C3 is dan ook niet gemaakt om veel foto’s of video’s te maken, anders zou Nokia flink gefaalt hebben.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Ovi Store

Het unieke van dit toestel is dat het is uitgerust is met Ovi Store. Het aanbod is veel groter dan bijvoorbeeld de Windows Marketplace, hoewel je zeker niet alles vindt in de Ovi Store en de winkel niet kan tippen aan bijvoorbeeld de Android Market. Om applicaties te downloaden heb je wel een Nokia account nodig die je eenmalig dient aan te maken, echter wordt deze snel en gratis aangemaakt wat uiteindelijk voor geen problemen zou moeten zorgen.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Applicaties

Met wat moeite is er uit de Ovi Store best een aantal leuke apps te halen, maar Nokia heeft alvast wat voor je gedaan. De C3 heeft een paar spellen al geinstalleerd en ook de nodige applicaties staan erop. Er is natuurlijk een agenda, een converter, wekker, rekenmachine, notities, noem maar op. Ook een Flickr-app, en een Community’s-applicatie staan erop. De Community’s-app houd in dat Twitter en Facebook in één programma binnenkomen, maar de applicatie is langzaam, het laad langzaam, en de mentions worden niet ge-pusht. Qua games is het aanbod niet erg erg uitgebreid, maar zeker voldoende. Op het toestel zijn in totaal 3 spellen op het toestel te vinden, namelijk Block’d, Bounce Tales en natuurlijk Sudoku. Dat laatste is natuurlijk een echte hersenkraker. Het zijn allemaal niet echt baanbrekende spellen, maar wel leuk voor een kwartiertje wachten bij de tandarts.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Telefoon

Zoals we kunnen verwachten is bellen geen probleem met de C3. Je kunt gewoon in het startscherm beginnen met een nummer in toetsen en ook andere methodes zoals het logboek of je contacten bekijken zijn aanwezig. De contactenapplicatie zit goed in elkaar, maar het ‘nieuwe contactpersoon aanmaken’-gedeelte van het telefoonboek blijft er raar en onhandig uitzien. De manier om door je contacten te zoeken echter wel zoals we dat van Nokia kennen. De ringtones zijn lekker luid en je kunt verder probleemloos bellen met een goede gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie gaat ook met z’n tijd mee en heeft nu de mogelijkheid om gesprekken in de bekende chat-weergave weer te geven. Dat wil zeggen dat je het hele gesprek met je sms-partner in één scherm ziet. Antwoorden in datzelfde scherm is overigens niet mogelijk, wat een beetje jammer is maar zeker niet erg.

Mailen kan via Gmail, Hotmail, Yahoo Mail of Ovi Mail en natuurlijk zijn ook imap- en pop3-accounts door het toestel moeiteloos geslikt. Verder is er weinig op de mail applicatie aan te merken, En het zeker een aanrader voor mensen die veel mailen.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Browser

De browser van de Nokia C3-00 is niet zoals je verwacht bij het het openen van de snelkoppeling. Hoewel het lijkt alsof de browser van Nokia zelf is, is het in feite Opera Mini v4.2. Hier valt eigenlijk niks over aan te merken, maar toch was een standaard browser ook leuk geweest. Opera Mini is een goede browser, maar omdat de C3 geen UMTS ondersteund is het laden van websites niet snel. De browser browser geef de pagina’s wel goed weer, hoewel het navigeren door de pagina’s moeizaam gaat.

Screenshot Nokia C3-00

 

Screenshot Nokia C3-00

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters