Nokia C6-01

De Nokia C6-01 is op het moment het goedkoopste Symbian^3-toestel en vult voor Nokia de bovenkant van het midrange-segment op. De telefoon heeft een zogenaamd Clear Black Display en is grotendeels opgebouwd uit metaal. Het zal je dan ook niets verbazen dat het toestel goed ontvangen werd binnen onze redactie.

Nokia C6-01 hoofdfoto

 

Nokia zet Symbian^3 meteen goed in de markt met een flinke lijn aan toestellen. Naast de N8-00 en de C7-00, die we beiden al gereviewd hebben, is er ook de C6-01 en binnenkort de E7-00. Vandaag kijken we naar de C6, die de bovenkant van Nokia’s midrange-lineup bekleed. Daarmee valt het toestel precies goed met zijn Symbian^3, een systeem dat simpelweg niet goed geschikt is voor high-end-telefoons. Het toestel heeft overigens weinig te maken met zijn naamgenoot de C6-00, die wat lager gepositioneerd is en een qwerty-toetsenbord heeft. Het toestel werd met zijn goede bouwkwaliteit en mooie scherm goed ontvangen binnen onze redactie en in deze review zullen we onze mening over het toestel verder uitwerken.

De concurrentie die de C6-01 te wachten staat is fiks. Zo zijn er in het Symbian-kamp de Nokia C7-00, de Nokia X6-00 en de Sony Ericsson Vivaz, waarbij de eerste bijna hetzelfde is als de C6 en ook de laatste erg veel van het toestel weg heeft. Ook op Google’s Android staan er een aantal sterke alternatieven voor de C6 klaar: in een iets lagere prijsklasse is er de LG Optimus One en voor drie tientjes meer heb je de HTC Legend. Ook de Sony Ericsson Xperia X10 Mini, die weliswaar nóg kleiner is, is niet ondenkbaar als concurrent voor de Nokia C6. Tot slot zijn er nog de Samsung Wave TouchWiz en de HTC HD Mini die voor een vergelijkbaar bedrag over de toonbank gaan en verdacht veel op de C6 lijken.

Nokia C6-01 pic

 

Nokia C6-01 pic

 

Nokia C6-01 pic

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type C6-01
Besturingssysteem Symbian^3
Ontwerp
Afmetingen 104x53x13,9 mm
Gewicht 131 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Zilver, zwart
Scherm
Type Amoled Clear Black Display
Diagonaal 3,2″
Resolutie qHD, 360×640 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 340MB
Processor 680MHz ARM 1136JF-S
Accu 1050mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Nee
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Ovi Store
Exchange Ja
Nokia C6-01 pic AAP

 

Unboxing

De C6-01 komt in een standaard Nokia-doos. Grappig is dat Nokia in haar eco-verklaring van de C6-01 meldt dat de doos kleiner is om zo CO2-uitstoot tijdens het transport te verminderen, terwijl hij eigenlijk groter is dan de doos van de gemiddelde telefoon. Qua inhoud is het allemaal erg standaard. In de doos tref je een headset, een USB-kabel en een lader. Verder is er een geheugenkaart meegeleverd met de C6-01 en wel een 2GB exemplaar. Kortom, standaard accessoires in de doos waar je wel gewoon prima aan de slag kunt met je toestel. En dat is de trend tegenwoordig, dus dat kunnen we Nokia niet kwalijk nemen.

Nokia C6-01 unboxing

 

Design

De bouw van de Nokia C6 is ontzettend goed. De hele achterkant is van aluminium gemaakt en voelt erg solide aan. Ook de voorkant voelt goed aan en de glaslaag over het scherm is redelijk bestand tegen vingerafdrukken en ziet er niet uit alsof hij snel krassen opvangt. Één minpuntje is dat de simkaart-tray en het vergrendelschuifje een beetje los zitten. Daar heb je in het gebruik geen last van, maar het zorgt er wel voor dat je iets hoort rammelen als je het toestel schudt.

Het formaat van de C6 is ook prima. Het toestel is misschien een beetje aan de dikke kant met zijn 14 millimeter, wat sommige gebruikers als vervelend zullen ervaren. Dat zorgt er echter wel voor dat het toestel goed in de hand ligt. Daarbij komt dat het toestel zeker niet groot is, omdat de lengte en de breedte erg beperkt zijn gehouden hoewel het scherm met zijn 3,2″ toch niet heel klein is.

Er zijn twee kleuren beschikbaar: zwart en zilver. De zwarte versie heeft een donkergrijze ‘omlijsting’ rond de voorkant en de zilveren versie heeft een chroomkleurige bezel en een zilverkleurige achterkant. De zwarte versie is vooralsnog alleen in de online Nokia-winkel verkrijgbaar en wij hebben dan ook de zilveren versie gekregen.

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Aan de zijkanten concentreren de belangrijke onderdelen van de C6-01 zich rechts en onder. Aan de rechterkant zijn alle knopjes van het toestel te vinden en aan de onderkant zitten de drie communicatiepoorten. Dat zijn de standaard MicroUSB-poort en 3,5mm jackingang en Nokia’s eigen oplaadpoort. De geheugenkaart moet je onder de batterijklep plaatsen, maar gelukkig hoeft de batterij niet uit het toestel. Aan de achterkant zitten de camera en de speaker van het toestel.

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Nokia C6-01 design

 

Scherm

Het scherm van de Nokia C6-01 is een zogenaamd Clear Black Display, wat inhoudt dat er een polariserend laagje over het gewone amoled-scherm gelegd is. Hoewel de verschillen niet heel groot zijn met het scherm van bijvoorbeeld de Nokia C7 of Nokia N8, zijn de contrasten wel wat beter. Ook buiten doet het scherm het misschien net iets beter en daarmee is het scherm van de C6 gewoon erg goed. De aanraakgevoeligheid van het scherm is prima.

Er zijn wel twee probleempjes. Ten eerste is de lichtsensor niet uit te schakelen en kun je het scherm dus niet op een constante helderheid houden. Een andere irritatie is dat het polariserende laagje wat gekleurde strepen achterlaat op het scherm, alsof hij een beetje vochtig is. Dat zie je gelukkig alleen als er heel lichte kleuren weergegeven worden, dus echt vervelend is het niet.

Toetsen

Het onscreen-toetsenbord van de C6 is in portretmodus een numeriek exemplaar met T9-functionaliteit. Als je het toestel op z’n kant draait wordt het een qwerty-toetsenbord, die ook eventueel een spellingscontrole heeft. Jammer is dat de knoppen aan de kleine kant zijn door het redelijk kleine scherm van de C6. Desondanks kun je na wat gewenning in combinatie met de spellingscontrole aardig typen. Echt fijn wordt het helaas niet.

De C6-01 heeft zoals wel meer telefoons drie knoppen onder het scherm waaronder een bel- en ophangtoets. Die zijn rondom de menuknop te vinden en vormen samen met die knop een eenheid onder het scherm. Deze drie knoppen zijn allemaal makkelijk in gebruik en daar hebben we dus niets over te klagen. Overigens doet de ophangtoets ook dienst als powerknop. Over de knoppen aan de zijkant van het toestel zijn we wat minder te spreken. De cameratoets is nog prima, maar het schuifje om de telefoon te vergrendelen is al wat minder. Die schuift niet echt lekker en een dergelijk schuifje heeft sowieso niet onze voorkeur. De volumetoetsen zijn helemaal vervelend. Ten eerste zijn ze veel te klein en ten tweede zijn ze redelijk stroef, dus ze werken niet echt lekker.

Screenshot Nokia C6-01

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~2 ~4 ~6
Batterij Nokia BL-5CT
Capaciteit 1050mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Nokia C6-01 batterij

 

De Nokia C6-01 heeft, net als de recent gereviewde C7 en N8, Symbian^3 met de bijbehorende interface. Met als grote verschil dat het hier wel op z’n plaats is, terwijl die andere twee toestellen toch een beetje te hoog gegrepen waren voor de verouderde interface van het systeem. Ja, we zijn geen fan van Symbian, maar versie 3 komt op een telefoon als de C6 helemaal tot zijn recht. In dit hoofdstuk meer over de interface en de bijbehorende prestaties.

Standby

Met de Nokia C6-01 heb je toegang tot drie standby-schermen die je zelf kunt inrichten met widgets. Die kun je toevoegen door het scherm even ingedrukt te houden en dan op de plus die tevoorschijn is gekomen te drukken. Deze widgets zijn in de meeste gevallen interactief en tonen bijvoorbeeld je afspraken, nieuwe mails of een bedieningspaneel voor de muziekspeler. Er zijn uiteraard widgets aanwezig voor je contacten, je agenda, je muziekspeler, je mail en enkele RSS-feeds. Daarnaast zijn er programma’s die eigen widgets hebben die je kunt downloaden uit de Ovi Store en is er een widget die je zelf kunt invullen met vier snelkoppelingen.

Het gevolg van de snelkoppeling-widget en de vaste hokjes waar je een widget in moet plaatsen is wel dat het standby-scherm van de C6 niet heel flexibel is. Maar je kunt er wel genoeg op kwijt en al met al is het een prima oplossing.

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Menu

De Nokia C6 maakt gebruik van het oude vertrouwde Symbian-menu dat er niet mooi uitziet, maar wel goed werkt. Je krijgt een raster met een aantal pictogrammen voorgeschoteld en daarin nog een mappenstructuur, die overigens standaard een beetje raar opgebouwd is. Gelukkig kun je dat aanpassen, waardoor je altijd wel een manier vindt waarmee je met het menu overweg kunt. Mocht je dat willen kun je het menu ook nog als lijst uitvoeren.

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Multitasking

Screenshot Nokia C6-01

Op het gebied van multi-tasking is Symbian de koning der smartphone-besturingssystemen. Het platform weet ons op dit gebied erg te bekoren vanwege het feit dat je zowel via de taakbeheerder als in het menu makkelijk kunt zien welk programma open staat én makkelijk via een taakbeheerder kunt switchen of de boel beëindigen. Die taakbeheerder open je door de menutoets even ingedrukt te houden en hij ziet er prima uit.

Hoewel de C6 niet de duurste telefoon is, kan hij een groot aantal applicaties open hebben staan. Symbian daar goed voor ingericht en daarnaast heeft de C6 precies dezelfde processor als elke andere touschreensmartphone met Symbian erop, zodat er op dat gebied weinig verschillen zijn.

Prestaties

Nokia blijft het maar weer flikken met haar processorkeuze en het lijstje van Symbian-telefoons met de ARM 1136JF-S-processor die ook in deze C6-01 zit is bijna oneindig. Om zomaar een paar uitersten te noemen: de Nokia E7-00, de Nokia 5230, de Nokia N97, de Nokia N85 en de Nokia E66. In de C6-01 werkt alles wat minder soepel dan in de N8 en de C7, maar beter dan in een flink aantal oudere toestellen.

In de praktijk betekent het dat het allemaal niet heel snel gaat. De simpele taken gaan nog wel redelijk snel, maar een programma openen duurt bijvoorbeeld wel even. Het verschil met de C7 komt vooral naar voren bij het afspelen van filmpjes en dergelijke, waarbij er soms een hapering optreedt. Ook loopt het toestel soms compleet vast, waarna het zichzelf opnieuw opstart. We weten niet of dat iets te maken heeft met de problemen van de N8 en de C7, maar als dat zo is dan betreft het een aantal toestellen en zullen die exemplaren uiteindelijk helemaal overlijden.

Multimedia is dan wel misschien niet helemaal dé specialiteit van de C6-01, hij ligt niet ver achter de meeste smartphones op dit gebied. Filmpjes haperen een beetje, maar de codec-ondersteuning is wel erg goed. De muziekspeler is prima en de radio doet ook goed mee. Alleen de camera blijft met zijn fixed-focus een beetje achter, maar de kwaliteit is wel goed voor de prijs van de C6.

Camera

De C6 werkt met de oude vertrouwde camerainterface van Symbian, maar heeft wel één probleem qua features. Er zit namelijk geen autofocus op. Net als bij de C7, X2, E7 en nog een aantal toestellen heeft Nokia besloten geen autofocus-module in het toestel te stoppen, maar met het zogenaamde ‘Full Focus’ te werken. Dat is geen focus, maar een wat verbeterd verwerkingsalgoritme en wellicht een lens die een iets groter focusgebied heeft, waardoor je tot ongeveer vijftig centimeter afstand scherpe foto’s kunt maken. Macro’s of foto’s met een kleine scherptediepte hoef je echter niet te proberen.

De kwaliteit van de camera is redelijk, beter dan die van de C7. De details zijn niet echt talrijk in een foto en soms zien de foto’s er uitvergroot uit alsof ze zo uit het atelier van een schilder komen. De kleuren zijn daarentegen wel goed en mits je de foto’s niet te ver uitvergroot, zijn ze acceptabel. Je kunt ook niet alles verwachten van een toestel dat bij zijn release €300 kost.

De filmpjes worden in 720p HD opgenomen en zijn eigenlijk een beetje hetzelfde als de foto’s. Soms komt het wat onecht over en er zijn niet extreem veel details, maar verder zijn ze prima.

Camerasample Nokia C6-01 proefopstelling

 

Camerasample Nokia C6-01

 

Camerasample Nokia C6-01

 

Camerasample Nokia C6-01

 

Muziek

De Nokia C6 is uitgerust met de standaard muziekspeler van Nokia, die één grote irritatie heeft: de bibliotheek opnieuw indexeren moet je zelf doen. Dat zal in de praktijk zijn als je muziek wilt luisteren omdat je er dan aan denkt, en dan moet je vervolgens eerst gaan wachten. Verder werkt het soepel en zijn er genoeg features aanwezig. De FM radio werkt met RDS en doet ook prima z’n werk. Tot slot heeft de telefoon nog de Ovi Music-winkel waarmee je direct of eventueel via je PC muziek kunt downloaden. Daarover hier meer.

De kwaliteit van de speakers van de C6-01 is heel aardig. De speakers brengen een goed volume voort en de muziek klinkt nauwelijks schel. Ook is er een redelijk goede bas aanwezig. Hoewel het toestel geen stereo-speaker heeft zijn we dus erg tevreden over de speakers van de C6. Ook via de headset klinkt de telefoon prima. Je kunt met de equalizer de muziek tweaken zoals je wilt en alles klinkt helder genoeg.

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Galerij

Screenshot Nokia C6-01

Zoals we van Nokia gewend zijn, ziet de galerij van de C6 er niet echt flitsend uit. Je krijgt een simpele mapstructuur voorgeschoteld met daarin verschillende mappen die allemaal gevuld zijn met een deel van je foto’s, die je te zien krijgt als een raster van thumbnails. Dingen als Facebook- of Picasa-integratie zijn uit den boze, maar er is wel een knop aanwezig waarmee je een afbeelding direct kunt mms’en of mailen. Natuurlijk kun je ook een diavoorstelling beginnen en is het mogelijk om afbeeldingen wat op te leuken of te optimaliseren via de bewerk-knop in het menu dat je kunt oproepen als er een afbeelding openstaat. Op zich is de galerij dus wel uitgebreid en werkt hij prima, maar het is toch wel jammer dat social media totaal niet geïntegreerd is.

Video playback

De Nokia C6 heeft een speciale videospeler, en dat is er niet zomaar eentje. Er staat een link naar YouTube en eentje naar de video-afdeling van de Ovi Store, maar dat is niet zo belangrijk. Belangrijker is dat de C6 behalve flash alle veelgebruikte videoformaten weet af te spelen en je dan ook vrijwel zeker je filmpje kwijt kunt op het toestel. En die zien er ook nog eens mooi uit.

Jammer is wel dat het toestel nogal eens hapert bij het afspelen van filmpjes. Hoewel de hardware én de software op dit gebied gelijk zijn aan bijvoorbeeld de C7, doet de C6 het dus wat minder op dit vlak. Als je filmpjes met een niet te hoge resolutie en bitrate neemt gaat het wel goed, maar 720p HD-filmpjes leveren wat problemen op.

Screenshot Nokia C6-01

 

Bellen en sms’en is toch wel de hoofdfunctie van een C Series-telefoon van Nokia, en dus ook van de C6-01. Daarnaast heeft het toestel met zijn Symbian^3 toegang tot heel wat applicaties en natuurlijk is er ook al het een en ander voorgeïnstalleerd. Over het algemeen werkt alles goed, alleen is de Ovi Store nog steeds niet echt rijkelijk gevuld en is de browser niet zo geweldig. In dit hoofdstuk lees je meer.

Ovi Store

De interface van de Ovi Store is clean en werkt lekker. Het startscherm bestaat uit een aantal aanbevolen applicaties en via verschillende categorieën kun je door andere apps bladeren. Je kunt ook naar een applicatie zoeken en daarnaast is er een scherm met je eigen applicaties en wat account-informatie. Op het applicatiescherm zelf kun je onder andere screenshots en beoordelingen zien en als je een applicatie al gedownload hebt is er ook een knop om de applicatie zelf te beoordelen.

Het aanbod van de winkel is redelijk, maar niet echt geweldig. Ondanks het vrij grote aantal applicaties dat beschikbaar is, zijn er niet echt veel applicaties die heel nuttig of leuk zijn. De prijzen zijn wel weer goed, want hoewel de applicatiewinkel misschien iets duurder is dan de App Store of de Android Market, blijven de prijzen wel gewoon binnen de perken.

Om je alvast op weg te helpen, hebben we een lijstje handige applicaties samengesteld. Mocht je daarop aanvullingen hebben, dan kun je die als reactie op deze review kwijt.

  • Nu.nl
  • Shazam
  • Angry Birds
  • Buienradar
  • SPB TV
  • BounceBoingBattle
  • Palringo

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Applicaties

De Nokia C6 heeft eigenlijk het standaard applicatiepakket van Nokia. Applicaties als Sociaal, een prima agenda, Ovi Maps en QuickOffice zijn aanwezig. Vooral met Ovi Maps zijn we erg blij omdat het nog steeds de enige applicatie is die gratis navigatie biedt zonder dat je daarbij een internetverbinding nodig hebt. Sociaal is de social networking-client van Nokia en werkt redelijk, maar mist wel het een en ander aan features en je kunt ook niet bepaald lang terugkijken in je timeline.

Op gamegebied moet je het doen met een applicatie genaamd Ovi Maps challenge. Dat is een soort quiz waarbij verschillende topografische weetjes van de hele wereld aan bod komen. Niet erg interessant, maar misschien wel leuk om je topografische kennis een beetje op te schroeven.

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Telefoon

Bellen met de Nokia C6-01 werkt gewoon goed. De contactenapplicatie biedt prima integratie met Exchange en heeft alle functies die je van een smartphone mag verwachten. Natuurlijk kun je ook geen gesprek beginnen via het logboek van de telefoon of gewoon een nummer invoeren, iets waarbij ook smart-dialing aanwezig is. Tijdens een gesprek is er een aantal sneltoetsen en kun je ook via de menutoets in de standaard interface van je toestel terecht komen. De belkwaliteit en de ontvangst van het toestel zijn prima. Gesprekken klinken redelijk vol en warm en ringtones en het trilalarm zijn hard genoeg.

Sms’jes en mms’jes kun je versturen via de berichtenapplicatie die onder andere uitgerust is met chatweergave. Helaas worden daar geen volledige berichten weergegeven. Daarvoor moet je het tekstballonnetje aanklikken en dan kom je alsnog in de standaard weergave terecht. Hoewel mailen prima gaat en onder andere Exchange, pop3, imap en gmail wordt ondersteund, zit de mailapplicatie redelijk verstopt. Ook worden pop3 en imap-mailtjes wel automatisch binnengehaald, maar om via de server verwijderde mailtjes uit je postvak in weg te halen moet je handmatig op synchroniseren drukken.

Screenshot Nokia C6-01

 

Screenshot Nokia C6-01

 

Browser

Screenshot Nokia C6-01

De browser van Symbian^3, en dus ook van de C6-01, zal begin 2011 een update krijgen en dat is hard nodig ook. De browser is op het moment namelijk niet meer van deze tijd. Hoewel hij op zich niet slecht werkt, is een aantal features niet erg makkelijk. Je kunt wel van tabblad wisselen, maar om een nieuw tabblad te openen moet je een hele trukendoos open trekken. Met andere woorden: dit is niet mogelijk op een normale manier en je moet eerst bijvoorbeeld een link openen die in een nieuw tabblad opent. De URL-balk zit ook ergens achter een menu verstopt en het werkt allemaal niet zo praktisch. Flash wordt in enige mate ondersteund en hoewel niet alles werkt, is de ondersteuning beter dan op de gemiddelde telefoon. De Flash-speler van onze video reviews samen met Hardwarewoensdag bijvoorbeeld werkt wel op het toestel, zij het erg traag.

Scrollen over een pagina is traag en werkt niet altijd goed en dat geldt ook voor zoomen. Zeker als er een flash-object op een pagina is of als een pagina een beetje groot is dan is de performance van het navigeren over een pagina om te huilen, maar ook bij kleinere pagina’s worden we er niet echt blij van.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters