Nokia C7-00

Nokia wil met de C7-00 iedereen bedienen die wel een Symbian^3-telefoon wil, maar de N8 te duur vindt. Het toestel is dan ook wat goedkoper, heeft niet de goede camera van de N8 en is in een wat strakker, klassieker design geschoven.

Nokia C7-00 hoofdfoto

 

De C7-00 lekte al een tijdje geleden uit en is in de tijd daarna vaker in beeld en geluid boven tafel gekomen. Zo kreeg hij een flinke fotoshoot en werd hij zelfs gepreviewd. Ook bevestigde Nokia de lekken zelf min of meer met een xml-profiel, om hem vervolgens op Nokia World aan te kondigen samen met de E7-00 en de C6-01. Inmiddels is er ook een speciale groene editie van het toestel bekend gemaakt, hoewel het nog niet zeker is of die naar Nederland komt. Helaas lijkt het toestel wat problemen te hebben, hoewel we daar in deze review weinig meer over te weten kunnen komen.

De C7 is een beetje aan de onderkant van het high-end-segment gepositioneerd en is een klein broertje van de N8-00. Daarmee doet Nokia eigenlijk hetzelfde als Sony Ericsson eerder met de Satio en Vivaz en voor de Zweeds-Japanse joint-venture heeft dit goed gewerkt. De Nokia C7-00 valt met zijn €350 in een niet heel populair segment van de markt, maar wie weet gaat het bij Nokia net zo als bij Sony Ericsson.

Als je liever een filmpje kijkt in plaats van leest, dan kun je terecht bij onze video review van de C7, die we in samenwerking met Hardware Woensdag gemaakt hebben.

Nokia C7-00 preview pic

 

Nokia C7-00 preview pic

 

De C7-00 valt net buiten de echte top van de markt en de concurrentie ligt dan ook niet bij de Desires en iPhones van deze wereld. En eigenlijk zijn Android-toestellen sowieso een beetje buiten het bereik van de C7, simpelweg omdat de besturingssytemen te ver uit elkaar lopen. Het enige Android-toestel dat nu op de markt is en wel in het bereik van de C7 ligt is eigenlijk de HTC Legend.

De twee besturingssystemen waar de telefoon veel meer mee te maken heeft, zijn het platform waar het toestel zelf op draait en Windows Mobile, de oude versie van Windows Phone. Die laatste levert niet echt veel concurrenten meer op vanwege zijn leeftijd, maar wellicht dat de HTC HD Mini nog wat klappen in de richting van de C7 geeft. Er zijn wat meer concurrenten die op Symbian draaien aan te wijzen, met als voornaamste de Sony Ericsson Vivaz. Ook aan de Satio zou je nog kunnen denken en verder moet het van Nokia zelf komen. Daarbij speelt de X6-00 een rol en heeft ook de N8 een vinger in de pap. Tot slot is er de C6-01, die eigenlijk de grootste concurrent is en nagenoeg hetzelfde doet voor minder geld.

Tot slot is er de Samsung Wave, die het de C7-00 vooral moeilijk maakt vanwege zijn prijskaartje en betere specificaties, hoewel het besturingssysteem qua mogelijkheden inferieur is ten opzichte van Symbian.

Nokia C7-00 preview pic

 

Nokia C7-00 preview pic

 

Nokia C7-00 preview pic

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type C7-00
Besturingssysteem Symbian^3
Ontwerp
Afmetingen 114x59x12,9 mm
Gewicht 135 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Zilver; zwart; bruin
Scherm
Diagonaal 3,5″
Type Amoled
Resolutie qHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 680MHz ARM 1136JF-S
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Energie
Gesprekstijd 570 minuten
Standby-tijd 650 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 10,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Nee
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @25fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac, wav, ra
Video mp4, wmv, flv, DivX, Xvid, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Nee
Navigatie Ovi Maps
Internetservices
Applicatiewinkel Ovi Store
Muziekwinkel Ovi Music
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

Nokia C7-00 unboxing

De C7-00 komt in een typisch Nokia-doosje: blauw, plat en zonder veel blingbling. Gewoon een aantal afbeeldingen van het toestel en wat informatie op een egaal blauwe achtergrond. De inhoud van de doos is niet groots, maar wel genoeg om met je toestel aan de slag te kunnen. De doos bevat Nokia’s standaard lader, die vreemd genoeg nog steeds niet vervangen is door een MicroUSB-lader. Verder zit er een MicroUSB-kabel in de doos en wordt de C7 geleverd met een matig paar oordopjes. Een geheugenkaart is niet aanwezig, maar dat is gezien het interne geheugen van 8GB ook niet echt nodig.

De Nokia C7 volgt een beetje de bouw van de oudere E Series-toestellen. Het toestel heeft een aluminium achterkant en is verder gemaakt van hoogwaardig plastic, waardoor hij best goed in elkaar zit. Hij kraakt een klein beetje als je erin knijpt, maar dat is niet zo noemenswaardig. Het formaat is erg bescheiden en het toestel vormt dan ook geen probleem in je broekzak. Wel is hij eigenlijk net iets te dun waardoor hij niet zo erg lekker in de hand ligt.

Qua design kunnen we er toch niet omheen om het toestel even met de Samsung Giorgio Armani van vorig jaar te vergelijken, waar de C7-00 wel erg veel van weg heeft. Dat brengt ook meteen met zich mee dat het toestel, dat niet speciaal op mannen of vrouwen gericht is, een beetje vrouwelijk overkomt. Het toestel ziet er verder wel erg strak uit en is in een aantal discrete kleuren verkrijgbaar, namelijk zilver, zwart en bruin.

De voorkant van de C7 wordt zoals bij alle smartphones gedomineerd door het grote touchscreen en de knopjes er onder. Onder deze kopjes zit een klein gaatje voor de microfoon. Verder valt op dat er een nogal grote chromen rand om de voorkant heen zit, die uitloopt aan de zijkanten. Natuurlijk zit er ook een aantal elementen boven het scherm, namelijk de speaker, de proximity-sensor, de secundaire camera en de lichtsensor.

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

De achterkant bestaat uit drie duidelijke delen. Allereerst de aluminium batterijklep, waar verder weinig te beleven valt. Verder is er een plastic deel, dat helemaal om de batterijklep heen zit. Ook daar is vrij weinig te beleven. Waar het echt gebeurt is net boven de batterijklep, in een soort chromen kader. Daar zit de speaker in en vind je de camera en flitser van het toestel. Een nadeel van dit chromen kader is dat het enorm snel bekrast raakt.

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

De zijkanten zijn half bedekt met chroom en half met plastic, met een aantal kopjes. Rechts zitten vijf knopjes, waarvan een het lock-schijfje is. Links vinden we alleen een klein gaatje voor de Nokia-lader.

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Onderop de Nokia C7 valt opvallend weinig te beleven, het enige dat je er kunt vinden is een klein gaatje waar je eventueel een keycord of iets dergelijks aan kunt vastmaken. Aan de bovenkant zitten de 3,5mm jack, de MicroUSB-poort en de power-knop. Duidelijk afwezig is de geheugenkaartingang, die wat onhandig onder de batterij geplaatst is. Hoewel je de simkaart kunt vervangen zonder de batterij uit het toestel te halen, gaat dat dus voor de geheugenkaart niet op en dat is raar omdat voor het vervangen van de simkaart het toestel toch uit moet staan.

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Nokia C7-00 design

 

Scherm

De Nokia C7 heeft een 3,5″ groot amoled-scherm dat erg goed presteert. Het scherm geeft de kleuren prachtig weer en heeft een lekkere helderheid. Ook onder de directe zon blijft het scherm relatief goed zichtbaar. De qHD-resolutie valt een beetje tegen en afzonderlijke pixels zijn goed te onderscheiden, maar dat is voor wat betreft de beeldkwaliteit ook wel het enige probleem van dit scherm. Het evenaart misschien niet de kwaliteit van de Super amoled-schermen van Samsung, maar behoort zeker tot de top van de markt.

Een kleine irritatie met het scherm is dat je de lichtsensor niet uit kunt schakelen en de helderheid dus altijd per situatie aangepast wordt. Het meest vervelende daarbij is nog wel dat de kleurtemperatuur van het scherm nogal verandert naarmate de helderheid verandert. Het valt dus heel erg op als het toestel besluit om de helderheid te wijzigen.

De aanraakgevoeligheid van het scherm van de C7 is misschien niet de beste die op de markt te vinden is, maar voldoet prima. Kleine aanrakingen worden goed geregistreerd. Wel is het scherm niet zo precies, wat heel soms bij het typen voor vervelende foutjes zorgt.

Toetsen

Het onscreen-toetsenbord van de C7 is in portretmodus een numeriek exemplaar met T9-functionaliteit. Als je het toestel op z’n kant draait wordt het een qwerty-toetsenbord, die ook eventueel een spellingschecker heeft. Het toetsenbord ziet er niet echt funky uit, maar zeker het qwerty-toetsenbord typt wel aardig na wat gewenning. Toetsen zijn redelijk groot en je aanslag wordt zo snel geregistreerd dat je na een beetje oefenen snel kunt typen op de C7-00.

In tegenstelling tot bij de N8, heeft de C7 wel bel- en ophangtoetsen. Die zijn rondom de menuknop te vinden en vormen samen met die knop een eenheid onder het scherm. Deze drie knoppen zijn allemaal makkelijk in gebruik en daar hebben we dus niets over te klagen. Ook de knoppen op de zijkanten werken soepel en ook daar is weinig op aan te merken.

Nokia C7-00 screenshot

 

De C7 heeft de oude vertrouwde Symbian-interface in een vernieuwd Symbian^3-jasje. Dat werkt nog steeds niet zo goed als bijvoorbeeld de interface van Android en ziet er ook niet heel flitsend uit, maar is zeker een goede verbetering en er is goed mee te leven. Het toestel werkt redelijk, maar wel een beetje traag. In dit hoofdstuk zullen alle aspecten van de interface terugkomen.

Standby

Met de Nokia C7 heb je toegang tot drie standby-schermen die je zelf kunt inrichten met widgets. Die kun je toevoegen door het scherm even ingedrukt te houden en dan op de plus die tevoorschijn is gekomen te drukken. Deze widgets zijn in de meeste gevallen interactief en tonen bijvoorbeeld je afspraken, nieuwe mails of een bedieningspaneel voor de muziekspeler. Er zijn uiteraard widgets aanwezig voor je contacten, je agenda, je muziekspeler, je mail en enkele RSS-feeds. Daarnaast zijn er programma’s die eigen widgets hebben die je kunt downloaden uit de Ovi Store en is er een widget die je zelf kunt invullen met vier snelkoppelingen. Niet zo flexibel als bij Android dus, maar wel erg compleet en het werkt prima.

Nokia heeft bij het wisselen tussen de schermen een vertraging ingebouwd, wat we niet zo op prijs stellen. Het idee erachter is dat je dan niet op een ander scherm terecht komt als je een widget probeert te bedienen, maar in de praktijk zijn er weinig tot geen widgets die een soortgelijke beweging nodig hebben, dus is het alleen maar irritant omdat je actie niet direct uitgevoerd wordt.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Menu

Op het eerste gezicht is het menu van de C7 precies hetzelfde als dat van oudere Symbian-toestellen. Qua werking zijn het menu, en vooral de submenu’s, er echter flink op vooruit gegaan. Je hebt nog steeds een raster- of lijstweergave die je zo kunt indelen als je wilt. Die ziet er ook nog steeds niet echt fancy uit, hoewel hij niet lelijk is. Waar het vroeger echter nodig was om een een item twee keer aan te tikken voordat er iets gebeurt, gaat dat bij Symbian^3, en dus ook bij de N8, gewoon in één keer. Dat is misschien niet meer dan logisch, maar daarmee is wel één van de grote irritaties van Symbian de wereld uit geholpen. Het menu is trouwens ook gewoon in landscapemodus bruikbaar door het toestel simpelweg op z’n kant te draaien. Waar we minder tevreden over zijn, is het feit dat sommige items standaard drie niveaus diep zitten, waardoor het even zoeken kan zijn voordat je het gewenste item gevonden hebt.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Thema’s

Thema’s beginnen eindelijk weer een beetje terug te komen in de telecommarkt en gelukkig heeft Nokia het wel uit zijn hoofd gelaten om de functie in de nieuwe versie van Symbian te verwijderen. De C7 heeft dan ook een aantal thema’s voorgeïnstalleerd staan en er zijn nog veel meer thema’s te downloaden voor het toestel. De voorgeïnstalleerde thema’s zijn niet erg inspiratievol. Het gaat namelijk om hetzelfde thema in drie kleuren: zwart, bruin en grijs.

De telefoon lijkt wel wat problemen te hebben met het instellen van een thema. Hoewel het thema zelf binnen een seconde al veranderd is, blijft het toestel vervolgens hangen op ‘verwerken’ en gebeurt er bar weinig tot je zelf op de ophangtoets drukt en zo de actie afbreekt. Geen ramp natuurlijk, maar wel apart.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Multitasking

Nokia C7-00 screenshot

Eigenlijk lijkt de interface die Symbian^3 gebruikt voor multitasking nog het meeste op die van een aantal oudere Samsung-toestellen. In plaats van een simpele lijst of de bekende pop-up onderaan het scherm, heeft de C7 een flink menu dat een preview van elk programma weergeeft. Je kunt nog steeds alle programma’s of één programma beëindigen en natuurlijk is het ook mogelijk om naar een programma te switchen. Dat kan overigens ook heel makkelijk via het menu, want elke map waar een open applicatie in zit wordt gemarkeerd met een rondje boven het icoontje, wat ook voor open programma’s geldt.

Op het gebied van multi-tasking is Symbian eigenlijk toch nog wel de koning der smartphones, enerzijds omdat er ontzettend veel programma’s probleemloos naast elkaar open kunnen staan. Anderzijds weet het platform ons op dit gebied erg te bekoren vanwege het feit dat je makkelijk kunt zien welk programma open staat én makkelijk via een taakbeheerder kunt switchen of de boel beëindigen.

Prestaties

De Nokia C7 draait op precies dezelfde ARM 1136JF-S-processor die ook bijvoorbeeld in de low-end Nokia 5230, de N8-00 en Nokia’s vlaggenschip van vorig jaar, de N97, zit. De processor is wel wat hoger geklokt op 680MHz, maar echt goed presteren doet hij niet. Zelfs redelijk simpele taken als een programma sluiten via het taakbeheer kosten redelijk wat tijd en complexere taken nog meer. Sommige applicaties draaien dan ook traag. Crashes komen overigens niet voor in de software, die wel goed geoptimaliseerd is. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat een deel van de toestellen wel flinke problemen heeft de stabiliteit en regelmatig uitvalt. In dat geval kun je je toestel echter binnen de garantie omruilen of laten repareren.

Al met al zijn we voor de prijs van de C7 niet bepaald tevreden met de prestaties. Het is niet zo onvergeeflijk als bij de N8, die precies dezelfde hardware heeft. Desondanks mag je van een toestel van €350 wel iets meer verwachten dan wat de C7 je weet te bieden.

De Nokia C7 is een allround-telefoon en is dus ook uitgerust met een muziekspeler, die het prima doet. Daarnaast is er een goede videospeler aanwezig die de meeste formaten wel slikt en het mooie scherm van de telefoon goed gebruikt. Uiteraard is er ook een goed werkende radio aanwezig en heeft het toestel zelfs een FM zender. In dit hoofdstuk lees je er meer over.

Muziekspeler

Nokia C7-00 screenshot

Over het algemeen zijn we positief over de muziekspeler van de C7, maar één irritatie moeten we toch wel kwijt. De speler is namelijk, zoals we dat van Symbian^1 gewend zijn, niet in staat om automatisch op de achtergrond je muziekbibliotheek bij te werken. Dit heeft als gevolg dat je een melding of je dat wilt doen krijgt als je hem opent nadat de telefoon aan de computer aangesloten is en zeker als je veel muziek toegevoegd hebt duurt het dan lang voordat je de speler echt kunt gaan gebruiken.

Verder hebben we niets te klagen over de speler en is hij erg mooi te noemen. Je kunt direct een nummer kiezen, eerst een playlist openen, een podcast selecteren, via je genres zoeken of eerst een menu met artiesten en albums doorlopen. Bij dat menu krijg je als header een coverflow-achtig systeem voorgeschoteld waarmee je makkelijk een ander album kunt selecteren. Als je het toestel op z’n kant draait krijg je dat in het groot te zien en het is een erg mooie manier om een album te selecteren.

Veel opties zijn niet aanwezig, maar er is wel een uitgebreide equalizer en er is één unieke functie, die overigens niet echt nuttig is. Je kunt namelijk kiezen naar welke kant je muziek gebalanceerd is, of zelfs maar één van de twee kanalen benutten.

Nokia C7-00 screenshot

 

De muziekkwaliteit van de C7 is niet erg speciaal. Uit de boxjes komt redelijk geluid met een enigszins zachte bas. Door de headset klinkt het toestel niet supergoed, maar ook zeker niet slecht dus zijn we er gewoon tevreden mee.

FM radio

Nokia C7-00 screenshot

Uiteraard heeft de Nokia C7 ook een radio, die verder weinig spannende functies heeft. Het hoofdscherm bestaat uit een grote ruimte met de RDS-informatie of als die niet aanwezig is de frequentie die langzaam door het beeld beweegt. Veel instellingen en functies zijn er verder niet aanwezig, het enige dat je kunt doen is zenders opslaan en verwijderen en uiteraard wisselen tussen de luidspreker of de headset, hoewel de headset in beide gevallen aangesloten moet zijn. De muziekkwaliteit van de FM radio is gewoon goed en dat geldt ook voor de ontvangst.

FM zender

Nokia C7-00 screenshot

Wat specialer dan de FM radio, is de FM zender. Een dergelijke zender was een tijdje geleden op een aantal telefoons wel aanwezig, maar is eigenlijk weer een beetje uit het mobiele landschap verdwenen. In de C7-00 is hij, net als bij de N8 trouwens, wel aanwezig.

In de muziekspeler kun je via het menu voor de FM zender kiezen, waarna je een frequentie kunt kiezen om op uit te zenden en dan zal je muziek via die frequentie gestreamd worden en via de RDS netjes “Nokia” meegezonden worden. Op het toestel zelf is de muziek dan niet meer te beluisteren en het werkt ook niet als je een headset ingeplugd hebt, wat jammer is als je bijvoorbeeld met een groep vrienden dezelfde muziek wilt luisteren. Dit kan nog steeds wel, mits je dicht bij elkaar staat, maar dan kan je niet meer zelf meeluisteren. Met een bereik van rond de vijf meter is de zender misschien ook beter geschikt als een goede manier om je toestel aan de autoradio of je stereo-installatie thuis te koppelen. Desalniettemin is het een leuke extra dat deze functie beschikbaar is.

Video playback

De Nokia C7 heeft een speciale videospeler, en dat is er niet zomaar eentje. Er staat een link naar YouTube en eentje naar de video-afdeling van de Ovi Store, allemaal niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat de C7 behalve flash alle veelgebruikte videoformaten weet af te spelen en je dan ook vrijwel zeker je filmpje kwijt kunt op het toestel. En die zien er ook nog eens mooi uit. Het toestel speelt moeiteloos 720p HD-films af, hoewel 1080p niet geslikt wordt door de C7-00. Ook sommige wmv-codecs gaan het toestel niet zo goed af, maar over het algemeen presteert de videospeler zeker bovengemiddeld.

Nokia C7-00 screenshot

 

De camera van de Nokia C7 is duidelijk niet iets waar veel aandacht naar uitgegaan is. De sensor heeft geen focus-mogelijkheden, iets dat Nokia weet op te leuken door er de naam ‘Full Focus’ op te plakken. Macro-foto’s kun je dus vergeten en ook visitekaartjes scannen is lastig. Verder is de fotocamera ook niet geweldig, terwijl de videocamera beter presteert.

Foto

De camerainterface die in de Nokia C7 te vinden is gewoon de oude vertrouwde Nokia-interface. Voor de meeste instellingen heb je een mooie doorzichtige pop-up en alleen voor dingen die je niet vaak hoeft te veranderen moet je een extra menu in. Via de pop-up kun je dingen doen als de witbalans aanpassen, de ISO veranderen, het contrast manipuleren of de scherpte wijzigen. Ook de kleuren veranderen kan op deze manier en er is een aantal scènes aanwezig in dit menuutje. Zoomen kan eenvoudig via een balkje dat in het sluiterscherm verschijnt als je erop tikt en een foto maken gaat gewoon met een speciale cameratoets. Alles ziet er grafisch niet zo geweldig uit, maar werkt wel gewoon lekker.

De camera heeft qua features wel één groot probleem: er zit geen autofocus op. Er zit een cameramodule zonder focusmogelijkeheid in het toestel. Die is wat geoptimaliseerd en het focussysteem van de C7 heeft dan ook van Nokia het stickertje ‘Full Focus’ opgeplakt gekregen. Daarmee is de range waarin de foto’s scherp zijn misschien iets groter dan bij een gewone non-autofocuscamera. Dat heeft als positief gevolg dat het nemen van een foto een stuk sneller gaat, maar daar staat wel een groot minpunt tegenover: alles dat dichterbij is dan zo’n 50 centimeter kan simpelweg niet scherp op de foto gezet worden. Dat maakt ook het duidelijk fotograferen van tekst of het scannen van visitekaartjes onmogelijk.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

De foto’s die uit de C7 komen rollen zijn niet slecht, maar ook niet goed. De foto’s zien er wat geschilderd uit en bevatten niet heel veel details. Een ander probleem is dat kleine kleurverschillen niet altijd evengoed weergegeven worden. De kleuren zelf zijn eigenlijk net als de foto’s zelf niet mooi en niet lelijk. De kleuren zijn een beetje koud soms, maar wel redelijk accuraat.

Nokia C7-00 camerasample proefopstelling

 

Nokia C7-00 camerasample

 

Nokia C7-00 camerasample

 

Nokia C7-00 camerasample

 

Video

Hoewel we niet over de video-opname kunnen zeggen dat hij fantastisch is, presteert de C7 op dit gebied wel bovengemiddeld. Het toestel neemt 720p HD-video’s op met redelijke audio. De details die in de filmpjes te zien zijn zijn niet overvloedig, maar wel voldoende. In combinatie met de redelijke LED-flitser en de aardige interface maakt dat de C7 tot een redelijke videotelefoon.

Galerij

Hoewel de galerij van de C7 werkt, ziet hij er op z’n zachtst gezegd niet zo ontzettend mooi uit. Je krijgt een simpele mapstructuur voorgeschoteld met daarin verschillende mappen die allemaal gevuld zijn met een deel van je foto’s, die je te zien krijgt als een raster van thumbnails. Hoewel je niet hoeft te verwachten dat je foto’s van het web ook in je galerij kunt bekijken, Flickr, Facebook en Picasa zijn nergens te bekennen, kun je wel met één druk op de knop een foto op Twitter knallen. Natuurlijk kun je ook een diavoorstelling beginnen en is het mogelijk om afbeeldingen wat op te leuken of te optimaliseren via de bewerk-knop in het menu dat je kunt oproepen als er een afbeelding openstaat. Op zich is de galerij dus wel uitgebreid en werkt hij prima, maar het is toch wel jammer dat social media verder totaal niet geïntegreerd is.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Applicaties en de C7 gaan goed samen, maar je moet voor veel apps wel wat meer moeite doen dan bij Android. De Ovi Store is nog niet zo heel uitgebreid en veel apps moet je zelf op internet vinden. Verder is er wel een uitgebreid pakket aan applicaties al aanwezig, met onder andere Ovi Maps, QuickOffice en Sociaal.

Ovi Store

Nokia C7-00 screenshot

De Ovi Store behoort tot de drie grootste applicatiewinkels, maar is daarvan wel verreweg de kleinste. Er is wel een groot aantal applicaties beschikbaar, maar er zijn toch ook wel veel apps die we missen. Als je echt graag een bepaalde applicatie wilt, is de kans overigens wel groot dat je hem via internet alsnog kunt bemachtigen, aangezien Symbian al een flinke app-base had voordat de Ovi Store bestond. Het aanbod van de winkel is wel redelijk geprijsd en we kunnen dan ook niet echt ontevreden zijn over de Ovi Store. Maar wil je echt veel applicaties simpel kunnen krijgen, dan moet je nog steeds bij Android of iOS zijn.

De interface van de winkel is clean en wat beter opgebouwd dan die van de oude Ovi Store. Het startscherm bestaat uit een aantal aanbevolen applicaties en via verschillende categorieën kun je door andere apps bladeren. Je kunt ook naar een applicatie zoeken en daarnaast is er een scherm met je eigen applicaties en wat account-informatie. Op het applicatiescherm zelf kun je onder andere screenshots en beoordelingen zien en als je een applicatie al gedownload hebt is er ook een knop om de applicatie zelf te beoordelen.

Om je alvast op weg te helpen met een aantal leuke of nuttige apps hebben we een lijstje samengesteld met applicaties die je niet mag missen wat ons betreft:

  • Nu.nl
  • Shazam
  • Angry Birds
  • Buienradar
  • SPB TV
  • BounceBoingBattle
  • Palringo

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Agenda

Nog steeds een van de belangrijkste functies van een telefoon voor sommigen: de Agenda. De C7 werkt met verschillende agenda’s in één applicatie, waarbij je meerdere locale agenda’s kunt bijhouden en ook bijvoorbeeld een Exchange-agenda kunt toevoegen. Agenda’s worden dus niet gecombineerd, maar alleen gecombineerd weergegeven, waarbij je kunt kiezen welke je wel en welke je niet ziet. Je moet bij het invoeren van een agenda-item dan ook kiezen in welke agenda hij terecht moet komen en als hij in twee agenda’s moet komen heb je een probleem omdat dat niet in één keer kan. Verder werkt de agenda wel prima en zit het allemaal goed in elkaar, met alle functies die je mag verwachten. Exchange werkt prima en ook integratie met Ovi kan.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Ovi Maps

Sinds een tijdje heeft Nokia Ovi Maps gratis gemaakt en daarmee loopt het bedrijf zeker een stapje voor op de concurrentie. Bij de C7 gaat het ook nog eens om een nieuwe versie van de software en daar zitten erg veel functies in. De belangrijkste functie, die overigens niet nieuw is, is dat je kaarten vrij simpel via je PC op het toestel kunt laden en dus in het buitenland niet hoeft te betalen voor een internetverbinding als je wilt navigeren. Daarnaast is er bijvoorbeeld de Michelin Guide waarmee je restaurants, toeristische spots en hotels kunt opzoeken en daarnaast is er een programma geïntegreerd genaamd ‘gebeurtenissen’ waarmee je films kunt zoeken en ernaartoe kunt navigeren. Het navigatiescherm is verder ook prima en kan zowel in 2D als in 3D weergegeven worden.

De GPS-ontvanger van de Nokia C7-00 weet ook goed te presteren. Een fix is snel gemaakt en over het algemeen is het signaal accuraat. Daarnaast werkt de ontvanger ook binnen redelijk.

Over het algemeen is social networking-integratie niet zo goed geregeld in het toestel, maar in de maps-applicatie wel. Je kunt als je wilt met één druk op de knop via Facebook je locatie delen, zodat mensen je makkelijk kunnen vinden of bijvoorbeeld weten waar je bent als je naar een afspraak onderweg bent. Een functie waar zeker niet iedereen iets aan heeft, maar wel leuk als je ervan houdt.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Sociaal

Nokia heeft ook een social networking-applicatie aan de C7 toegevoegd, die erg inspirerend ‘Sociaal’ heet. Hierin kun je zowel Facebook- als Twitter-updates bekijken en uiteraard kun je ook zelf een update plaatsen, die als je wilt ook op beide netwerken terecht kan komen. We waren prettig verrast dat je via de Twitter-applicatie ook foto’s kunt delen, maar helaas ontbreken andere dingen zoals een retweet-functionaliteit. De interface is echter wel prettig en veel tweets achter elkaar weergeven is geen probleem, zoals we dat soms bij andere producenten zien. Er zijn betere applicaties beschikbaar, zoals Gravity, maar voor een meegeleverde social networking-app is Sociaal zeker goed te noemen en we zijn er dan ook dik tevreden over.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Climate Mission

Nokia heeft aan haar C7 ook een applicatie toegevoegd om consumenten wat milieubewuster te maken. Het gaat om een game genaamd Climate Mission, dat op een speelse manier dingen als recycling en besparing onder de aandacht brengt. Het is de bedoeling dat je een viertal puzzels doet in verschillende belangrijke locaties op de wereld. Zo kun je denken aan door bomen te planten in een woestijn in Afrika uiteindelijk bij een doel komen en daar zo veel mogelijk zaden in deponeren of ergens in een bos mieren zoveel mogelijk organisch materiaal laten verzamelen. Het doel daarvan is dat het materiaal niet vergaat en er dus geen CO2 in de lucht komt. Steeds wordt er wat uitleg gegeven hoe het milieu verbeterd kan worden of wat er aan de hand is op een bepaalde locatie.

Hoewel de applicatie niet echt informatie geeft wat je zelf kunt doen om het milieu te sparen en ook geen interessante cijfers toont die aangeven dat je je beste beentje voor moet zetten als het gaat om recycling of besparing, zijn het wel leuke spelletjes. Daarmee is de app misschien niet ‘groener’ dan soorgelijke apps, maar wel leuker.

Ovi Suite

Bij de Nokia N8 kregen we de Ovi Suite met de beste wil van de wereld niet werkend, bij de C7 gaat het zonder enig probleem. Met de software kun je de meeste content van je toestel, dat wil zeggen contacten, muziek, foto’s, kaarten en sms’jes, synchroniseren. Handig als backup van je sms’jes en ook de manier om de kaarten van Ovi Maps op je toestel te zetten zodat je niet meer online hoeft te gaan om te navigeren. Dat werkt goed, maar is wel redelijk traag allemaal.

Met de Ovi Suite kun je ook je toestel van een software-update voorzien, wat overigens ook gewoon via het internetnetwerk op je telefoon kan.

We zijn over het algemeen best tevreden met de Ovi Suite. Het is alleen jammer dat hij een beetje traag is. Daarnaast kun je je agenda via het programma met Outlook synchroniseren, maar als je dat niet hebt is er geen mogelijkheid om je agenda te synchroniseren met je PC. Maar los van dat zitten er niet veel nadelen aan.

Ovi Suite screenshot

 

Misschien is gewoon bellen en sms’en nog wel waar de Nokia C7 het meeste op gericht is. De C Series zijn in principe bedoeld als no-nonsense allround-toestellen die van alles een beetje kunnen, maar vooral de basisfuncties in orde hebben. Dat is bij de C7 ook het geval. Hoewel er, behalve een half werkende voicedial-functie, geen spannende features zijn die het bellen vergemakkelijken, werkt alles wel gewoon prima. De browser daarentegen is wat minder.

Bellen

Naast de gebruikelijke manieren om een gesprek te beginnen, heeft de C7 ook voicedialing. Daarvoor is een speciale knop in het leven geroepen tussen de twee volumetoetsen, waarmee je de feature kunt activeren. Dan zal er een pop-up verschijnen met daarin de overeenkomende zoekresultaten, die je kunt aanklikken om te bellen. Helaas werkt dat niet erg goed en wordt een ingesproken ‘bevel’ vaak verkeerd begrepen.

De contactenapplicatie is de oude vertrouwde applicatie met een kleine aanpassing, namelijk de toevoeging van een social networking-knop. Daarmee wordt je contact in Sociaal geopend en kun je daar zijn laatste status-update bekijken en als die aanwezig is contactinformatie zien en gebruiken. Naast die applicatie kun je natuurlijk ook het logboek van de telefoon gebruiken om een contact op te zoeken.

Het bel-scherm van de Nokia C7 zit gewoon goed in elkaar. Zo kun je met één druk op de knop overschakelen op de speaker en is er een knop om het gesprek even in de wacht te zetten. Via de menuknop kun je gewoon het menu van de telefoon oproepen en doen wat je wilt tijdens je gesprek.

De belkwaliteit van de C7 is goed, stemmen klinken vol en warm. Ook met de ontvangst is weinig mis en de ringtones zijn luid genoeg om het toestel te horen. Een leuk extraatje is dat het toestel de naam van de beller kan uitspreken, wat natuurlijk alleen mogelijk is als degene die je belt in je telefoonboek staat. Het enige kleine probleempje is dat het trilalarm van de C7 een beetje aan de zwakke kant is.

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Nokia C7-00 screenshot

 

Sms

Nokia C7-00 screenshot

Het berichtencentrum van de Nokia C7 is uitgerust met sms- en mms-berichten. Nieuw is een chat-weergave die je onder het kopje conversaties kunt vinden. Daarnaast zijn er nog de gewone bericht-mappen, namelijk de inbox, verzonden items, concepten, outbox en leveringsrapporten. Ook een optie om je berichten in mappen in te delen is aanwezig en sms’en gaat lekker makkelijk. Mocht je liever een mms sturen, dan kun je onderaan je bericht een grote bijlage-knop vinden waarmee je media aan je bericht kunt toevoegen en hem zo omtoveren in een mms. De berichtenapplicatie ziet er zoals te verwachten was met Symbian niet heel mooi uit, maar het werkt dus wel gewoon goed en daar gaat het uiteindelijk om.

Email

Nokia C7-00 screenshot

De mailapplicatie van de C7 zit standaard weggestopt onder het kopje toepassingen in het menu, waardoor het een of andere secundaire functie lijkt van het toestel. Het moge duidelijk zijn dat dat niet zo is, en gelukkig zie je verder deze vreemde visie van Nokia ook niet aan de applicatie af.

Je kunt makkelijk Exchange, pop, imap, Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Ziggo en Hotmail instellen als mailaccount en daarmee zijn alle mogelijke accounts wel zo’n beetje ondersteund. Er is geen gezamenlijke inbox, maar je kunt wel met één druk op de knop van mailbox wisselen. Je mail is ook te sorteren op alle mogelijke criteria. Wat wel irritant is dat bij imap-accounts mail wel automatisch binnengehaald wordt, maar om mails die op de server verwijderd zijn ook op het toestel uit je postvak te laten verdwijnen moet je handmatig op synchroniseren drukken. De mail is echter zeker verbeterd ten opzichte van Symbian^1, waar je geen limiet kon instellen voor je mailbox; dat kan nu wel. De mail is dus niet perfect, maar zeker wel voldoende.

Browser

De browser is maar weinig veranderd, en is niet helemaal meer van deze tijd. Hoewel hij op zich niet slecht werkt, is een aantal features gewoon niet erg makkelijk. Je kunt wel van tabblad wisselen, maar om een nieuw tabblad te openen moet je een hele trukendoos open trekken. Met andere woorden: dit is gewoon niet mogelijk op een normale manier en je moet eerst bijvoorbeeld een link openen die in een nieuw tabblad opent. De URL-balk zit ook ergens achter een menu verstopt en het is gewoon allemaal niet zo praktisch. Flash wordt in enige mate ondersteund en hoewel niet alles werkt, is de ondersteuning beter dan op de gemiddelde telefoon. De Flash-speler van onze video reviews samen met Hardwarewoensdag bijvoorbeeld werkt wel op het toestel, zij het erg traag.

Scrollen over een pagina is traag en werkt niet altijd goed en dat geldt ook voor zoomen. Zeker als er een flash-object op een pagina is of als een pagina een beetje groot is dan is de performance van het navigeren over een pagina om te huilen, maar ook bij kleinere pagina’s worden we er niet echt blij van. Overigens is de Wi-Fi-ontvangst van de C7 wat minder dan die bij veel andere telefoons, hoewel je daar in de praktijk maar weinig last van hebt.

Nokia C7-00 screenshot

 

Symbian staat bekend om toestellen met een goede batterijduur en die vlieger gaat ook, zij het deels, op voor de Nokia C7. Het toestel houdt het langer uit dan de gemiddelde smartphone en als je hem intensief gebruikt zul je in de meeste gevallen zeker anderhalve dag met het toestel aan de slag kunnen.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij BL-5K
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Nokia C7-00 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters