Nokia E52

De Nokia E52 is een toestel dat dun is en vooral een zakelijke allure heeft waar men U tegen zegt. Het toestel beschikt over prima specificaties en weegt bijna niets als het in je handen ligt. All About Phones zoekt uit hoe zakelijk deze E52 van Nokia in de praktijk is.

De Nokia E52 is zakelijk toestel dat het niet alleen van zijn strakke looks moet hebben maar ook van zijn interne kwaliteiten. Het toestel is erg plat maar de dikte wordt weer goedgemaakt door zijn breedte, het is een stukje breder dan een normaal toestel. De E52 is een toestel dat niet zozeer onder de E71 en de E75 wordt gepositioneerd, het verschil zit hem meer in de andere formfactor dan zijn twee broertjes. De E75 en de E71 zijn toestellen met een uitgebreid toetsenbord en nagenoeg dezelfde specificaties. De E52 valt in het rijtje van de E50, E51 en de E55, dit zijn altijd bar-modellen geweest. De E52 valt qua nummering precies tussen de twee toestellen in, het is de nieuwe telefoon voor de Benelux die als bar-model zijn dienst moet gaan doen. De E52 wordt in de Benelux gezien als het alternatief voor de E55, die niet naar ons toe zal komen.

Opvallend is dat de E52 bijzonder weinig weegt. Zonder de batterij in het toestel voelt het alsof je een blaadje in je handen hebt. Dat komt met name doordat er veel gebruik gemaakt is van plastic voor de behuizing waardoor het gewicht van de E52 erg meevalt . De batterij van de E52 is groot en vooral erg breed, met de batterij weegt het toestel nog steeds minder dan de gemiddelde telefoon en dat is wel zo prettig.

Als we kijken naar de prijs van de E52, deze ligt rond de 300 euro, dan kunnen we concluderen dat Nokia een relatief goedkoop toestel op de markt heeft gelegd met een strak uiterlijk en prima specificaties. We zijn echter benieuwd hoe het toestel in het dagelijks gebruik is en in deze uitgebreide review van All About Phones lichten we de Nokia E52 van top tot teen door.

Nokia E52

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E52
Telefoonmodel Bar
Besturingssysteem Symbian OS, S60 rel. 3.2
Schermafmeting 2,4″
Schermtype TFT
Schermresolutie QVGA, 240 x 320 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Processor en Geheugen
Processor ARM 11 600 MHz
RAM 128MB
Geheugenkaarttype Micro SDHC tot 16GB
Intern geheugen 60MB
Kleur
Kleuren Bruin en zilver
Energie
Gesprekstijd 8 uur
Standby-tijd 672 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g met DLNA
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 3.2MP
Videocamera VGA@15fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audio-uitgang 3,5mm jackplug

Nokia E52

In de doos van de Nokia E52 vinden we de bij Nokia-telefoons gebruikelijke accessoires. Zo kun je een micro-usb-kabel en de standaard oplader in de doos verwachten. Daarnaast is er de standaard Nokia-headset meegeleverd die niet uitblinkt in kwaliteit. Wel heeft de E52 een 3,5mm-aansluiting, zodat je een eigen headset op het toestel kunt aansluiten, wat uiteraard wel zo prettig is. Wat meteen opvalt is dat de E52 niet geleverd wordt met een beschermhoes. Nokia heeft het blijkbaar niet zo op hoesjes aangezien weinig toestellen, tot en met het nieuwe vlaggenschip, voorzien zijn van een beschermhoesje in de doos. Alleen de Nokia 8800-serie wordt geleverd met een hoesje en dat is op zich best zonde, zakelijke-gebruikers gaan er vaak van uit dat er enige vorm van bescherming in de doos terug te vinden is.

Het uiterlijk van de Nokia E52 verschilt eigenlijk weinig van dat van de E50 en de E51. Het toestel is nog steeds een bar-telefoon en de toetsen voor navigatie zijn nauwelijks aangepast ten opzichte van zijn voorgangers. De afmetingen zijn daarentegen wel licht aangepast. Zo is het toestel een stuk breder geworden maar ook wat platter. De E52 oogt erg strak maar als je het toestel in je handen hebt merk je wel direct dat het een stuk breder is dan andere toestellen. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat dit toestel ook nog eens erg licht is waardoor het net niet lekker in de hand ligt. Wel is het weer een voordeel als het toestel in je zak zit, je kunt het gemakkelijker tevoorschijn halen en je voelt het amper zitten. Daarnaast is het prettig te noemen dat de hoeken van het toestel afgerond zijn waardoor je niet bang hoeft te zijn voor randjes die in je been prikken.

Aan de voorkant van de E52 vinden we het standaard toetsenbord zoals we dat gewend zijn van normale bar-telefoons. De toetsen drukken lekker weg en ook de navigatietoets is prima geschikt om ermee door het menu heen te wandelen. De toetsen die je het vaakst zult gebruiken met de E52, waaronder de bel- en uiteraard de ophangknop, zijn allemaal aan de voorkant te vinden. Wat wel een beetje irritant is, is dat de editknop en de retourknop op dezelfde toets zitten waarvan de ene helft aan de ene functionaliteit is toegekend en de andere helft aan de andere functionaliteit. Hierdoor wil het toestel nog wel eens iets doen wat niet de bedoeling is en dat is op zijn zachts gezegd niet altijd wenselijk.

Nokia E52

 

Nokia E52

 

Nokia E52

 

Aan de zijkant van de E52 vinden we opvallend weinig knoppen. Er zit uiteraard wel een volumeregeling op de zijkant en die werkt zoals bij elke telefoon prima. De cameraknop vinden we aan dezelfde kant en als de toetsenvergrendeling uit is dan start automatisch de camera op zodra je die indrukt, waarna je door een nieuwe klik op die knop een foto kunt maken. Aan de andere kant vinden we alleen nog de lader- en usb-aansluiting. Verder is de E52 schaars bedeeld met knopjes en belletjes en dat is prima aangezien gemak en eenvoud tegenwoordig een must zijn.

Nokia E52

 

Nokia E52

 

Aan de bovenkant van het toestel vinden we de 3,5mm headphone-jack. Nokia heeft in de doos een kleine convertor meegeleverd zodat je je eigen headset op het toestel kunt aansluiten en alsnog tussen nummers kunt schakelen met de afstandsbediening. Ook kunnen we aan de bovenkant de aan- en uitknop vinden, aan de onderkant zitten gelukkig geen knoppen meer. Wel zit daar de microfoon, die buiten de normale houding van je hand valt, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je vinger voor de microfoon zit.

Nokia E52

 

De achterkant van de E52 is strak te noemen. Aan de achterkant vinden we slechts de cameralens en het bijbehorende ledje voor mensen die graag ook in het donker willen fotograferen. Helaas biedt een led nooit zo veel soelaas als een xenon-flits, maar het is beter dan niets. Wat wel opvalt is dat de achterkant niet erg stevig op het toestel vastgeklikt kan worden. Je kunt door je nagel tussen de randen aan de hoeken te zetten zo de achterkant eraf halen en dat is niet altijd de bedoeling. Dit fenomeen werd ook opgemerkt door andere gebruikers die momenteel in het bezit zijn van een E52. Dit komt doordat het klepje achter de body niet goed wordt vastgeklikt, de schuifjes schuiven juist in de body weg waardoor je de klep erg gemakkelijk kunt openmaken. Dit kan vervelend zijn als er meer ruimte tussen het klepje en het toestel komt. In dat geval zou het klepje er redelijk snel af kunnen vallen. Op de foto’s hieronder is goed te zien dat er opvallend veel speling tussen het klepje en het toestel zit. Desalniettemin is de bouwkwaliteit goed te noemen maar deze constructie is wel iets om rekening mee te houden.

Nokia E52

 

Nokia E52 camera

 

Nokia E52 camera

 

Een ander probleem met de bouwkwaliteit is dat de plastic rand aan de onderkant niet zo goed vast zit. Als je er met je vinger overheen gaat voel je dat er wat horizontale speling in zit en soms kraakt hij een beetje. Dit is door meer gebruikers opgemerkt, het lijkt dan ook om alle of een groot aantal van de E52’s die op de markt zijn te gaan. Iets anders is dat je de plastic rand onderaan zo los kunt halen door je nagel in de naad die aan de onderkant van de telefoon te zien is te steken. Dan schiet de rand spontaan los en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een laatste probleempje is dat het toestel erg veel backlight van het toetsenbord ‘lekt’ aan de randen van het toetsenbord. We vinden de bouwkwaliteit van de E52, hoe goed het toestel ook aanvoelt in de hand, een beetje slordig.

Nokia E52 bouwkwaliteit probleem

 

Scherm

Nokia E52 scherm

Het scherm van de E52 is in het licht wat lastig leesbaar. Dit komt mede doordat dat het een ouderwets LCD-scherm is, hoewel dat niet direct betekent dat je niets meer ziet. Met normaal licht en onder normale omstandigheden kun je prima uit de voeten met de Nokia E52. Het scherm is wel lekker groot voor een normale bar-telefoon en dat is wel zo prettig omdat je daardoor meer informatie kwijt kunt op je startscherm. Bovendien wordt een groter menu weergegeven en dat is wel zo prettig.

De helderheid van het scherm is in te stellen in het menu en kan redelijk helder gezet worden. We raden wel aan om het standaard bruine thema te verruilen voor een andere kleur, wij vonden de bruine kleur niet erg duidelijk overkomen. De lettergrootte is overigens goed te noemen bij de E52. Met name doordat het toestel gericht is op zakelijke consumenten heeft Nokia ervoor gezorgd dat de letters net een slagje groter zijn en dat is wel zo prettig bij het aflezen voor wat oudere mensen.

Toetsen

Nokia E52 toetsen

Bij een bar-telefoon is het altijd belangrijk om te weten hoe de toetsen aanvoelen tijdens het invullen van gegevens. Bij de E52 is dit opmerkelijk goed. De toetsen hebben een lichte ronding en voelen lekker aan waardoor indrukken erg goed gaat. De toetsen zijn van zichzelf ook redelijk groot, dus ook geschikt voor mensen met grotere vingers. Door de ronding zit er voor je gevoel net wat meer ruimte tussen de toetsen en daardoor weet je bijna altijd zeker dat je de goede toets gaat indrukken. Sms’en of e-mailen is dan ook prima te doen op de Nokia E52, maar als je een echte messagingtelefoon wilt zul je toch meer richting de E75 moeten gaan denken.

Nokia E52 toetsen

De navigatietoetsen van de E52 zijn groot en goed. Om door het menu te scrollen heb je een duidelijke toets tot je beschikking, waarmee je zowel naar boven als naar beneden kunt scrollen. Daarnaast is er in het midden een grote bevestigingstoets die je vrijwel niet kunt missen. Ook de belknop en de ophangknop zijn groot genoeg voor zelfs de grootste vingers. Er zitten ook nog twee extra knoppen op het toestel die bedoeld zijn om in het menu extra functionaliteit op te roepen. Deze knoppen werken gewoon goed, daar is niets op afgedongen.

De Nokia E52 doet zijn zakelijke kunstjes met behulp van Nokia’s variatie op het Symbian-besturingssysteem, S60. Het toestel draait op versie 3 van het platform, met feature-pack 2 geïnstalleerd. Dit betekent dat het toestel dezelfde software heeft als onder andere de Nokia E75. Over het algemeen zijn we redelijk tevreden over de interface, maar grafisch had het wel wat mooier gemogen. In dit hoofdstuk zullen de hoofdpunten voorbij komen.

Standby

De Nokia E52 werkt met een zogenaamde actieve standby. Hierbij krijg je op je standby-scherm een overzichtje te zien dat naar wens aan te passen is. In dat overzicht kun je laten weergeven wat je volgende afspraken zijn, wie je gebeld heeft of welke e-mailtjes je binnen hebt gekregen. Ook kun je er een aantal snelkoppelingen plaatsen, waardoor je gelijk toegang kunt krijgen tot veelgebruikte programma’s. Als je een liedje afspeelt dan komt automatisch de player op je standby-scherm terecht zodat je rechtstreeks bij je muziek kunt. Dit actieve standby-scherm heeft als voordeel dat het helemaal te personaliseren is, het nadeel is dat het niet altijd even overzichtelijk is. Voor mensen die dat handig vinden heeft Nokia nog twee andere standby-schermen toegevoegd, namelijk een lege, waar je alleen een achtergrond ziet mocht je die ingesteld hebben en een standby-scherm met een aantal handige items die voorgelezen worden. Dat laatste is handig als je dingen wilt doen in situaties waarin je niet de mogelijkheid hebt om op het scherm te kijken en ook voor slechtziende mensen kan het erg handig zijn, maar het is toch vooral een gimmick.

Screenshot Nokia E52 stand-by

 

Screenshot Nokia E52 stand-by

 

Screenshot Nokia E52 stand-by

 

Menu

De Nokia E52 heeft een standaard Nokia-menu, dat naar wens in te delen is. Je kunt kiezen uit een raster- en een lijstweergave, waarbij je de items zelf kunt rangschikken. Hierbij kun je er ook nog voor kiezen om items in bepaalde mappen te zetten, waardoor je alles precies neer kunt zetten zoals je wilt. Standaard staat alles soms een beetje vreemd ingedeeld, maar met een beetje tweaken kun je het menu voor jezelf heel handig indelen. Alle menu’s en instellingen zijn gemakkelijk te bereiken en zitten meestal niet dieper dan drie menu’s diep. Deze zijn tot één niveau diep vaak als raster of lijst weergegeven en nog dieper alleen als lijst. Alle menu’s zijn ook zo opgebouwd dat het menu meedraait zodra je het toestel kantelt, waardoor je alles in landscape mode kunt bekijken.

Screenshot Nokia E52 menu

 

Screenshot Nokia E52 menu

 

Screenshot Nokia E52 menu 

Multitasking

Screenshot Nokia E52 multi-tasking

Aangezien de E52 op Symbian draait, ondersteunt het toestel ook prima multitasking. Het toestel heeft hiervoor een speciaal menuutje, dat je kunt betreden via het opties-menuutje in het menu of door de home-toets die in het toetsenbord van de E52 zit ingedrukt te houden. Dit menu is hetzelfde als bij de andere Symbian S60-toestellen die we kennen, dat wil zeggen dat het niet heel uitgebreid is maar dat je er wel alle basisdingen kunt doen. Je ziet een overzichtje van alle open programma’s en je kunt door naar een programma te navigeren en op het midden van de navigatietoets te drukken direct naar een programma gaan. Verder kun je door op een programma te gaan staan en daarna op de wistoets te drukken een programma afsluiten. De multitaskmogelijkheden zijn wat ons betreft prima, hoewel het iets uitgebreider had gemogen.

Prestaties

De Nokia E52 heeft een flinke processor met een kloksnelheid van 600MHz met zich meegekregen en dat is zeker te merken. Het toestel is supersnel in het bladeren door menu’s en ook programma’s draait de E52 met een vlot tempo. Daarnaast is het toestel bijzonder stabiel, het is in onze testperiode geen enkele keer vastgelopen, uitgevallen of wat dan ook. We zijn dan ook erg tevreden over de prestaties van de Nokia E52 en we kunnen gerust zeggen dat dit één van de snelste en stabielste toestellen is die we de afgelopen tijd hebben gezien.

De Nokia E52 mag dan wel een zakelijke telefoon zijn, een camera kan niet meer ontbreken op een hedendaags toestel. De E52 is dan ook uitgerust met een camera, namelijk een 3,2-megapixelexemplaar zonder autofocus maar met flitser. Hoe deze camera presteert en hoe de video’s zijn die je ermee kunt opnemen zullen we in dit hoofdstuk bespreken, net als de galerij die de E52 met zich meegekregen heeft.

Foto

De camera-interface van de Nokia E52 kennen we al van andere Nokia-toestellen. Dat betekent dat het sluiterscherm bestaat uit een zoeker met aan de rechterkant een balkje met wat opties waar je met de navigatietoets doorheen kunt scrollen. Als je op een van de sneltoetsen in dat balkje klikt komt er een pop-up over het scherm die helaas niet transparant is maar op een egale achtergrond gepresenteerd wordt. Voor meer instellingen is er een menu beschikbaar, waarin je ook de balk met snelkoppelingen kunt aanpassen naar je eigen wensen. Deze interface werkt prima en is goed aanpasbaar, het is alleen jammer van de pop-ups die niet transparant zijn.

Screenshot Nokia E52 camera

 

Screenshot Nokia E52 camera

 

De kwaliteit van de foto’s die de E52 neerzet is niet zo goed. Het toestel heeft natuurlijk moeite met objecten dichtbij doordat het geen autofocus heeft, maar verder vallen nog een paar dingen op. Zo heeft de camera veel moeite met contrasten, zelfs zo erg dat lichte plekken in een foto al snel een vreemde gloed krijgen. Daarnaast zien foto’s er bijna uit alsof het schilderijen zijn als je ze in het groot bekijkt. Ze zijn een beetje uitgesmeerd en niet erg scherp. Waar we wel tevreden mee zijn is dat het toestel redelijk goede kleuren weet neer te zetten en dat foto’s weinig ruis hebben.

Camerasample Nokia E52

 

Camerasample Nokia E52

 

Camerasample Nokia E52

 

Video

De Nokia E52 kan ook video’s opnemen en dat gebeurt met dezelfde interface als die van de gewone camera. Het toestel heeft een wat teleurstellende framerate van 15 fps, de resolutie is met 640×480 pixels, ofwel VGA, wel opgewassen tegen de concurrentie van hedendaagse smartphones. De video’s zien er echter wat blokkerig uit door de lage framerate. De rest van de filmpjes is wel oké, maar de blokjes die bij de minste beweging tevoorschijn komen verpesten het een beetje.

Galerij

Screenshot Nokia E52 galerij

De software die onder het kopje galerij staat bij de Nokia E52 maakt het mogelijk om alle soorten media te bekijken: afbeeldingen, muziek, video’s, streams en presentaties, het is allemaal mogelijk. We zullen ons hier even beperken tot de afbeeldingen, over de andere onderdelen zullen we in het volgende hoofdstuk wat vertellen. Als je op afbeeldingen klikt in het galerij-menu, kom je in een schermpje waar je een filter kunt selecteren. Zo kun je al je foto’s bekijken, alleen de foto’s van de camera, de foto’s van een bepaalde maand, foto’s per foto-album of foto’s per tag. De software is dus erg uitgebreid. Als je iets hebt geselecteerd, kom je in een schermpje waar alle foto’s die bij jouw selectie horen in een rondje staan, zodat je ze allemaal alvast kunt zien en zo kunt besluiten welke kant je op gaat scrollen. Als je een foto selecteert krijg je die te zien met eenzelfde balkje ernaast als in de camera. Via dat balkje kun je de foto uploaden, versturen, taggen, aan een album toevoegen of verwijderen. De galerij werkt lekker en natuurlijk is ook auto-rotate aanwezig mits je dat via de instellingen hebt aangezet. Al met al is de galerij erg uitgebreid en ook nog eens mooi, we zijn er dan ook erg tevreden over.

Screenshot Nokia E52 galerij

 

Screenshot Nokia E52 galerij

 

Muziek behoort tot de standaarduitrusting van een hedendaagse telefoon en dus ook die van de Nokia E52. Het toestel heeft een uitgebreide muziekspeler die heel wat formaten kan afspelen en een mooie videospeler die wat minder formaten kan afspelen. Hoewel muziek niet één van de speerpunten van de E52 is, zou het best kunnen dat dit toestel erg goed presteert op dat gebied. Dit zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken.

Muziekspeler

Screenshot Nokia E52 muziekspeler

De muziekspeler van de Nokia E52 zit net als de galerij en de camera onder het onderdeel multimedia in het menu en heeft net als de rest van Nokia’s een redelijk kaal uiterlijk. De speler is echter wel erg uitgebreid, zo kun je muziek zoeken via de titel, artiest, album of je eigen afspeellijst. Dit werkt niet heel goed, maar het is zeker een leuke toevoeging van Nokia. Verder heeft de E52 een ingebouwde muziekwinkel, waar je gemakkelijk en snel nieuwe muziek kunt kopen. Het afspeelscherm van de speler is aardig simpel gehouden, je ziet de album-art met daarnaast wat informatie over de afspeelmodi en eronder een balkje met de voortgang en de naam en artiest van het nummer. Helemaal onder staat een aantal symbolen die weergeven welke functie de navigatietoets heeft. Via het menu kun je een equalizer instellen, de shuffle- en herhaalmodus activeren en deactiveren en wat optionele zaken zoals de balans tussen rechts en links of stereo widening instellen.

Screenshot Nokia E52 muziekspeler

 

Screenshot Nokia E52 muziekspeler

 

Screenshot Nokia E52 muziekspeler

 

De kwaliteit van de muziek is door de speakers niet zo goed, daar klinkt de muziek een beetje onnatuurlijk. Door de hoofdtelefoon is de kwaliteit echter wel erg goed, de muziek is ontzettend helder en de bas is, afhankelijk van de ingestelde equalizer, prima. Ook is het volume goed, het kan lekker hard zonder vervormingen maar ook op een zacht volume klinkt de muziek geweldig. Het is wel jammer dat de meegeleverde headset van matige kwaliteit is, maar gelukkig heeft het toestel een 3,5mm-aanlsuiting waardoor je een betere headset kunt aansluiten.

FM-radio

Natuurlijk heeft de E52 ook een FM-radio met RDS. Deze is net als de muziekspeler erg simpel vormgegeven, maar heeft alle standaardfuncties en functioneert goed. De interface is simpel met boven een radiopictogram om aan te geven wat de applicatatie doet, daaronder een balk waar de frequentie en RDS-informatie in te vinden is en helemaal onderaan pictogrammen die aangeven wat de navigatietoets in de FM-radio doet. De muziekkwaliteit is net als bij de mp3-speler door de speakers niet zo goed maar door de headset wel heel mooi en daar zijn we dan ook heel tevreden mee. In het menu zijn zaken zoals alternative frequenties in te stellen, waardoor je dezelfde radiozender houdt in een zone waar de frequentie anders is. Zoals altijd werkt het niet perfect, maar je kunt er een heel eind mee komen.

Screenshot Nokia E52 radio

 

Screenshot Nokia E52 radio

 

Video-playback

Video’s afspelen in je E52 kan via de galerij, die hetzelfde werkt als de fotogalerij die we in het vorige hoofdstuk besproken of via een speciale applicatie genaamd video centre. Hiermee krijg je een aantal filters te zien, namelijk laatst bekeken video, alle video’s en video feeds. Bij de eerste kun je in één keer je laatstbekeken video bekijken, de tweede spreekt voor zich en de derde bevat al je streams, standaard alleen Nokia Videos. Hier kun je echter streams aan toevoegen via een speciale knop. Het toestel kan standaard geen DivX- of Xvid-video’s afspelen, dat is alleen mogelijk met extra, vaak dure software. Mp4 en 3gp worden wel ondersteund door de E52 en die speelt het toestel ook gewoon goed af. We zijn niet ontevreden over de videospeler, hoewel het wel wat beter had gekund.

Screenshot Nokia E52 videospeler

 

Screenshot Nokia E52 videospeler

 

De organizer is waar het allemaal om draait in een businesstelefoon zoals de E52 en ook andere applicaties zouden weleens doorslaggevend kunnen zijn voor sommige gebruikers. Het toestel is goed uitgerust op dit gebied en aangezien het een Symbian S60 3rd Edition-toestel is, kun je erg veel extra software installeren. De mogelijkheden met de E52 zijn zo uitgebreid dat we ze niet allemaal voorbij zullen laten komen in dit hoofdstuk, maar enkele belangrijke en opvallende dingen zullen we bespreken. Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is: de E52 heeft een uitgebreide kalender, een file-explorer, een woordenboek, een DLNA-applicatie, QuickOffice, een unit-converter, een rekenmachine, een uitgebreide notitie-applicatie, een PDF-viewer, een Zip-programma, Ovi Maps, een wereldklok, een alarm-applicatie en een messenger-applicatie.

Agenda

Een belangrijk onderdeel voor een zakelijke telefoon is de agenda, zo dus ook bij de E52. Vanuit het hoofdscherm kan de gebruiker direct de eerstvolgende agendapunten zien. Door op een van deze afspraken te klikken vanuit het hoofdscherm verschijnt er een lijst van agendapunten waarin de eerstvolgende afspraken worden weergegeven. De agendaknop geeft alle dagen van de maand weer met eronder de afspraken van de geselecteerde dag. De dagen waarop een afspraak is, zijn eenvoudig te onderscheiden van de rest dankzij een blauw driehoekje rechtsonder bij de dag. De agenda kent vele verschillende manieren van weergave. Afhankelijk van de drukte van de agenda is het handig om een maand-, week- of dagweergave in te stellen. Een agendapunt invoeren kan vanuit de agenda of door lang op de agendaknop te drukken. Bij ieder agendapunt is in te stellen wanneer je op de hoogte gebracht wilt worden van het ingevoerde evenement. Rond de ingestelde tijd verschijnt er een duidelijke melding met geluid en een boodschap van het ingestelde agendapunt op het scherm.

Screenshot Nokia E52 agenda

 

Screenshot Nokia E52 agenda

 

Screenshot Nokia E52 agenda

 

Woordenboek

Screenshot Nokia E52 woordenboek

Een leuke applicatie die op de Nokia E52 te vinden is, is het woordenboek. Hiermee kun je zowel de betekenis van woorden opzoeken als woorden vertalen. Standaard staat alleen Engels geïnstalleerd, maar je kunt gemakkelijk meer talen downloaden en installeren, bijna elke denkbare taal is gratis beschikbaar. De applicatie werkt simpel, je kiest eerst je bron- en doeltaal in het menu. Dan typ je de eerste letters van een woord in en dan krijg je een lijstje met mogelijke woorden. Uit die lijst kun je een woord aanklikken, waarna je alle betekenissen te zien krijgt. Hier staat niet alleen de vertaling bij, maar ook een uitleg wat het woord betekent. Dit kan je nog laten voorlezen mocht je dat willen, maar dat werkt redelijk slecht. Het woordenboek kent de meeste woorden, hoewel sommige wat minder gebruikte woorden ontbreken. Ondanks dat gemis is de woordenboekapplicatie toch erg handig als je je even moet redden in een andere taal of niet weet wat een woord betekent.

QuickOffice

Als rasechte business-smartphone kunnen goede office-mogelijkheden natuurlijk niet ontbreken op de E52. Daarom heeft Nokia QuickOffice voorgeïnstalleerd, een bekende office-applicatie voor Symbian. Het programma bestaat uit drie delen, QuickWord, QuickSheet en QuickPoint. De eerste stelt je in staat .doc of .docx bestanden te bekijken, maken en bewerken. Met de tweede kun je spreadsheets, in de vorm van .xls- of .xlsx-bestanden maken, bewerken of bekijken en met de laatste kun je presentaties bewerken, bekijken en maken. Fijn is dat je dit direct uit de doos allemaal kunt doen en je dus niet zoals bij sommige toestellen een licentie hoeft te betalen, daarnaast is het erg prettig dat het programma ook Office 2007-bestanden ondersteunt. We zijn dan ook tevreden over QuickOffice, maar we hadden niet anders verwacht van een dergelijke telefoon.

Screenshot Nokia E52 word

 

Screenshot Nokia E52 exel

 

Screenshot Nokia E52 powerpoint

 

Wat betreft de basisfuncties komt de E52 gewoon mee met elke andere telefoon, hoewel het toestel erg uitgebreid is doet hetniet onder voor welke telefoon dan ook. Interessanter is het browsen op de E52. Doordat het toestel een wat kleiner scherm heeft dan de gemiddelde recente telefoon, is het de vraag of dat wel zo lekker gaat met de E52. Dat zullen we in dit hoofdstuk onderzoeken en natuurlijk bespreken we ook gewoon de basisfuncties van de telefoon, zoals altijd.

Bellen

Screenshot Nokia E52 bellen

Aangezien de Nokia E52 geen touchscreentelefoon is, kun je direct een nummer intoetsen en beginnen met bellen. Het toestel biedt ook smart-dialing, maar alleen op de naam van een contact. Als je de eerste cijfers van het nummer van een van je contacten invoert zul je dus geen suggestie krijgen. In de contactenapplicatie werkt dat hetzelfde en daarin kun je dus ook alleen op nummer zoeken. Bij de contacten op de E52 kun je alle gewenste informatie invoeren, je kunt zelfs extra dingen zoals een Semafoon-, internettelefoon-, Push to Talk- of SIP-nummer invoeren. Ook zijn er invoervelden beschikbaar voor de naam en het nummer van de assistent van je contact en ook partner en kinderen zijn in te voeren. Het toestel heeft ook een logboek waar je al je gesprekken kunt bijhouden en waaruit je ook direct kunt bellen.

Screenshot Nokia E52 bellen

 

Screenshot Nokia E52 bellen

 

Screenshot Nokia E52 bellen

 

Tijdens een gesprek kun je via de sneltoetsen in het toestenbord je telefoon gewoon bedienen en in het belscherm staat een snelkoppeling naar de contacten, zodat je tijdens het bellen gemakkelijk dingen kunt opzoeken of notities kunt maken. De ringtones en het trilalarm van de E52 zijn prima en ook de ontvangst- en belkwaliteit zijn goed genoeg.

Berichten

De Nokia E52 heeft speciale Nokia Messaging software waarmee je een e-mailaccount eenvoudig kunt instellen. Bij de meeste accounts is het een kwestie van je e-mailadres en wachtwoord ingeven, de rest gaat vanzelf. Onze eigen All About Phones-account werd door het toestel in één keer herkend en ook met onze Exchange-server kon het toestel overweg, al moet je daarbij wel even weten hoe je het geheel moet instellen. Het toestel had wat moeite met het ontdekken van de instellingen van de Exchange-server. Je kunt je e-mail automatisch laten ophalen van het netwerk of je kunt ervoor kiezen dat alles netjes synchroniseert zodra je de mail-applicatie opent.

Ook het sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Nokia en de instellingen zijn ook op de E52 erg uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en een audiobericht versturen mocht je dat willen.

Screenshot Nokia E52 mail

 

Screenshot Nokia E52 sms

 

Browser

Screenshot Nokia E52 browser

De browser in Symbian S60 is sterk verbeterd sinds het nieuwe service-pack en we kunnen gerust zeggen dat de E52 een van de beste browsers heeft op een telefoon zonder touchscreen. Pagina’s worden erg snel en volledig geladen, hij heeft met de meeste moderne webpagina’s geen enkel probleem. Helaas werkt hij niet met tabbladen, maar je kunt wel ontzettend simpel schakelen binnen je geschiedenis via de terugknop, waarna je een soort carrousel te zien krijgt waarin je een pagina uit je geschiedenis kunt kiezen. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit, zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij onze site het geval is. Daarnaast zijn er veel privacy-instellingen. Iets wat we nog een beetje missen, is volledige Flash-ondersteuning. Sommige dingen zoals YouTube mobiel ondersteunt de E52 wel, maar bijvoorbeeld filmpjes op All About Phones behoren niet tot de mogelijkheden.

Navigeren over een pagina gaat prima met de browser van de E52, zo kun je een paginaoverzicht laten weergeven waarmee je gemakkelijk naar een ander deel van de pagina kunt navigeren. Ook kun je inzoomen, hoewel dat op een nogal vreemde manier gebeurt, namelijk met de toetsen “*” en “#”. Gewoon navigeren gaat met een virtuele muis die je beweegt via de navigatietoets. Natuurlijk ondersteunt de browser ook auto-rotate, waardoor je eenvoudig kunt wisselen tussen landscape- en portretmodus.

Screenshot Nokia E52 browser

 

Screenshot Nokia E52 browser

 

Screenshot Nokia E52 browser

 

Nokia E52 batterij

Nokia’s E-Series staat niet alleen bekend om prima zakelijke mogelijkheden, maar ook om een goede batterijduur. Aangezien de E52 erg compact is, was dat lastig te geloven bij dit toestel, maar Nokia heeft het toch voor elkaar gekregen. De E52 houdt het zeker langer dan gemiddeld uit, met gemiddeld gebruik gaat hij zeker twee dagen mee. Als je erg zuinig bent met je E52 verwachten we dat hij het wel bijna een week moet uithouden en met ontzettend intensief gebruik moet hij in ieder geval de dag doorkomen. De batterij met een capaciteit van 1500mAh is een flinke jongen en geeft het toestel heel wat extra gewicht, wat een beetje jammer is. Dit weegt echter niet op tegen de prima batterijduur en we zijn dan ook heel tevreden met deze prestaties.

Nokia E52 batterij open

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters