Nokia E6-00

De Nokia E6-00 is de volgende telg in de extreem succesvolle lijn waar ook de E71 en E72 zich in bevonden. Maar nu met een touchscreen. Weet dit Symbian Anna-toestel aan de verwachtingen te voldoen?

Nokia E6 review

 

Nokia is de laatste tijd flink ingezakt in de smartphonemarkt, maar er is één lijn die het eigenlijk altijd goed heeft gedaan: de E7x-lijn. De E70 is al heel oud en was niet zo spannend, maar daarna is het flink bergopwaarts gegaan. De E71 was een daverend succes en hoewel het toestel al drie jaar oud is wordt hij nog steeds verkocht. Zijn opvolger, de E72 was opnieuw ongelofelijk succesvol en heeft een belangrijke rol gespeeld in het smartphoneportfolio van Nokia de afgelopen twee jaar.

De E6-00 moet deze lijn voortzetten met dezelfde formfactor en ongeveer hetzelfde aluminium design. Alleen de functies zijn flink geüpdatet, met onder andere een 8-megapixelcamera, de nieuwe Symbian Anna-software en een touchscreen met flinke resolutie. Al met al een belangrijk toestel dus voor Nokia, waarover je in deze review meer leest.

De concurrentie van de E6 is eigenlijk voor het grootste deel niet in Nederland verkrijgbaar, wat betekent dat de E6 eigenlijk maar weinig concurrenten heeft. Dat zijn eigenlijk twee niet-BlackBerries, namelijk de Nokia E72 en HTC ChaCha en twee BlackBerries, namelijk de BlackBerry Curve 9300 en de Bold 9780.

Nokia E6

 

Nokia E6

 

Nokia E6

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E6-00
Besturingssysteem Symbian Anna
Ontwerp
Afmetingen 115.5 x 59 x 10.5 mm
Gewicht 133 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Wit, zwart
Scherm
Type TFT
Diagonaal 2,46″
Resolutie HVGA, 640 x 480 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 8GB
Processor 680 MHz ARM 11 processor
Accu 1500mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 8MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Nokia Market
Exchange Ja

Unboxing

In de doos van de Nokia E6-00 vinden we vooral het broodnodige. Terwijl de voorgangers van de E6, de E72 en de E71, een hoesje meegeleverd kregen die speciaal voor het toestel gemaakt was, is dit niet het geval voor de E6. Dit is dan ook de grote afwezige in de doos. Dit is uiteraard op te lossen door zelf een hoesje aan te schaffen via de webshop van Nokia. In de doos vinden we een oplader, een kleine pin wel te verstaan, en een micro-usb kabel waarmee het toestel ook opgeladen kan worden.

Ook een headset is in de doos te vinden. Aan de headset is nog een knopje te vinden om mee op te nemen en op te hangen. Ook kan er mee doorgeschakeld worden naar een volgend muzieknummer en het volume kan ermee aangepast worden. De headset zit prettig in de oren en de draadjes zijn stevig. Het geluid is goed, maar de bas en hoge tonen komen niet helemaal tot hun recht. Desondanks is de headset van prima kwaliteit en bellen en normaal muziek luisteren gaat hiermee dan ook prima.

Design

Het Design van de Nokia E6 heeft veel weg van zijn twee voorgangers. De karakteristieke zilveren rand die om het toestel zit is direct te herleiden naar de E71 en de E72 en dit geeft het toestel dan ook een luxe uiterlijk. Op de bouwkwaliteit van de E6 valt dan ook niets af te dingen. Het toestel is robuust, zeer goed gebouwd en erg stevig en prettig in de hand. De afwerking van de E6 is erg goed te noemen, dit terwijl de E72 nog wel eens last had van backlight bleeding. Nokia heeft dit bij de E6 weten te verhelpen en zelfs te perfectioneren. Het toestel is opgetrokken uit aluminium en dat is goed te voelen. Menig concurrent, waaronder BlackBerry, heeft een flinke dobber om de bouwkwaliteit van de E6 te evenaren.

Aan de voorkant van de Nokia E6 vinden we allereerst het touchscreen, en dat is dan ook gelijk de grootste verandering vergeleken met zijn voorgangers. Het touchscreen is een handige toevoeging aan het toestel en vooral dankzij de Symbian Anna-update erg bruikbaar. Het OS is meer gericht op touch-input en dankzij deze combinatie kun je een stuk gebruiksvriendelijker en vooral sneller met het toestel omgaan. Het scherm zullen we in het volgend hoofdstuk uitvoerig bespreken.

Onder het scherm vinden we de navigatieknop en daarmee is een klein probleem. De navigatieknop zit te dicht op het touchscreen en dat kan nog wel eens leiden tot verkeerde input. Als je namelijk aan het navigeren bent via de knop door een menu of scherm heen, dan zal je duim per ongeluk af en toe ook het scherm aanraken waardoor veelal het status-menu plots te voorschijn komen. Dit is een irritantiepunt aangezien dat ons vaak gebeurd is terwijl je dat juist niet wilt. De navigatieknop is verder prettig in gebruik; de randen steken hoog op zodat ze goed voelbaar zijn en ook dit is allemaal netjes afgewerkt.

Naast de navigatieknop vinden we in totaal zes functies die achter twee knoppen verstopt zijn. Zo vinden we aan de linkerkant een grote opneem-knop en daarnaast twee kleine knoppen om naar het menu te gaan en naar de kalander. Aan de rechterkant zitten de sms-knop, contacten-knop en de ophang-knop. Doordat er drie functies onder een enkele knop verstopt zitten is het soms wat lastig om de juiste functie te openen. Wederom zal je met grote vingers wat moeite moeten doen om de juiste functie gemakkelijk te kunnen openen omdat de drie functies te dicht bij elkaar zitten. Uiteraard zit er ook nog een toetsenbord onder het toestel dat erg prettig in gebruik is. Het toetsenbord zullen we uitvoerig bespreken in het volgend hoofdstuk.

Nokia E6 voorkant

 

Nokia E6 achterkant

 

Nokia E6 voorkant

 

Nokia E6

 

Nokia E6

 

De achterkant van de E6 is redelijk plain te noemen. Zo vinden we aan de bovenkant de 8-megapixelcamera die ondersteund wordt door twee led-lampjes voor in het donker. De camera is weggewerkt in een nette opstaande rand die de cameralens moet beschermen als het toestel neergelegd wordt. Naast de led-lampjes vinden we nog een speaker voor het geluid. Daarnaast is uiteraard ook een batterijklepje te vinden die tevens gemaakt is van aluminium.

Aan de rechterkant van de Nokia E6 vinden we vier knoppen. Allereerst twee volumeknoppen die het geluid moeten regelen. In het midden van de twee knoppen vinden we een bevestiging-knop voor verschillende menu’s. Onder de knoppen vinden we de nog de bekende schuifknop om het toestel te locken of vrij te geven. Deze knop is stevig en gemakkelijk te bedienen door zijn opstaande randjes. Aan de linkerkant van het toestel zit alleen de micro-usb ingang die netjes afgeschermd wordt door een klepje.

Aan de bovenkant van het toestel zit de aan/uitknop die redelijk lastig in te drukken is aangezien hij maar een klein beetje opstaat uit de body. In het midden vinden we de headset-ingang die 3.5mm meet. Tot slot zit er nog een micro-sd kaart sleuf die wederom netjes afgedekt is door een klepje. Aan de onderkant van het toestel vinden we alleen de lader ingang. Daarmee zijn alle knopjes en ingangen van het toestel besproken.

Nokia E6 zijkant

 

Nokia E6 zijkant

 

Nokia E6 bovenkant

 

Nokia E6 onderkant

 

Nokia E6 onderkant

 

Nokia E6

 

Nokia E6

 

Scherm

Het touchscreen van de Nokia E6-00 is prettig in gebruik. De telefoon reageert goed op input van zowel vingers als de navigatieknop. Menu’s worden redelijk snel door het toestel tevoorschijn getoverd zodra er iets ingedrukt wordt en daarnaast is het scherm accuraat via de touch input.

De kleuren van het scherm zijn erg goed. De kleuren komen opvallend ‘echt’ over en niet verzadigd, iets dat bij veel Amoled-schermen vaak wel het geval is. Ook de kleuren zwart en wit doen het erg goed op het scherm en komen goed tot hun recht. Wat opvalt is dat de kijkhoek van het scherm ook goed is en vanaf een grote kijkhoek in te zien is. Het scherm heeft daarnaast ook weinig last van vette vingers en er blijven dan ook niet veel afdrukken hinderlijk plakken.

Al met al is het scherm, ondanks zijn aparte resolutie en afmeting, goed van kwaliteit en prettig in gebruik. De kleuren komen allemaal tot hun recht, het scherm reageert snel en accuraat.

Nokia E6 scherm

 

Toetsen

Het toetsenbord van de Nokia E6 is nagenoeg identiek aan dat van zijn voorgangers. Zo zijn weer de functie-toets, de ctrl-toets en de enter-toets aanwezig op het toetsenbord. De knoppen zijn daarnaast precies even groot als die van zijn voorganger. Alleen de spatie-knop is extra groot uitgevoerd en dat is wel zo prettig tijdens het e-mailen. Ook is de @-knop gemakkelijk te bereiken, net als het vraagteken en het uitroepteken. Het toetsenbord typt erg lekker weg; alle toetsen hebben een fijne bolling en zijn ook door grote vingers goed in te drukken. De meest gebruikte toetsen zijn netjes aan de rand geplaatst zodat deze makkelijker te bereiken zijn.

Het toetsenbord is dus dik in orde en goed te gebruiken. Typen gaat erg snel en ook zitten alle toetsen op een logische plek waardoor je niet veel hoeft te wennen aan het geheel.

Nokia E6 toetsenbord

 

Batterij

De batterijduur van de Nokia E6 is erg goed. Het toestel gaat standaard met normaal tot intensief gebruik ongeveer twee tot drie dagen mee en dat is voor een moderne smartphone uitstekend. Met normaal gebruik kun je ongeveer drie dagen uit de E6 halen en met weinig gebruik zonder internet zelfs vijf dagen. De E6 heeft dan ook een grote batterij gekregen en die komt prima tot zijn recht.

Accutijd (dagen) ~2 ~3 ~5
Batterij BP-4L
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Nokia E6 batterij

 

Homescreen

Het homescreen van Symbian Anna is een stuk prettiger geworden. Zo is het belangrijkste irritatie puntje eruit gehaald: het gemakkelijk schakelen tussen homescreens met een vingerbeweging. Bij de vorige Symbian-versie zat er een kleine vertraging in het schakelen tussen de verschillende homescreens en dat is nu gelukkig verholpen. In totaal kun je vijf schermen toevoegen aan het homescreen en op elk scherm een paar widgets of snelkoppelingen. Zo kun je ook contacten toevoegen, widgets voor Facebook en Twitter en snelkoppelingen naar applicaties.

De widgets updaten zichzelf automatisch met nieuwe informatie. Zo wordt om de minuut de nieuwe tweets geladen en ook de agenda en e-mail widget verversen zich zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. Het toevoegen of wijzigen van een widget is gemakkelijk. Je dient even het scherm ingedrukt te houden waarna het scherm omgetoverd wordt tot een ‘edit-screen’. Je kunt ook op de puntjes onderin klikken om snel naar een ander scherm te schakelen.

Nokia E6 homescreen

 

Nokia E6 homescreen

 

Menu

Het menu van de Nokia E6, dat dus geladen is met Symbian Anna, is voorzien van nieuwe icoontjes die gemakkelijk te bedienen zijn via het touchscreen. De icoontjes zijn duidelijk, lekker groot en hebben allemaal een nette eigen kleur mee gekregen. Als je vervolgens nog een menu dieper gaat dan krijg je wederom een aantal icoontjes te zien. Nog een menu verder krijg je de oude vertrouwde lijst te zien. De lijst is wel wat dikker gemaakt zodat je het gemakkelijker met vingers kunt bedienen. Ook alle optie-menu’s zijn goed met zowel de vingers als de navigatie-toets te vinden en te bedienen.

Het menu kan ook in een lijstweergave worden tentoongesteld door de E6. De icoontjes blijven dan behouden maar je kunt zo gemakkelijker scrollen, als je dat tenminste gewend bent. Al met al is het menu er duidelijker op geworden en makkelijk te bedienen.

Nokia E6 menu

 

Nokia E6 menu

 

Multitasking

Nokia en Symbian stonden aan de basis van multitasking voor smartphones. Ook op de E6 is dit weer dik in orde. Als je de menu-knop lang ingedrukt houdt, kom je in een soort kaartweergave terecht waarin je een voorstelling ziet van de geopende applicaties. Je kunt hier gemakkelijk een applicatie afsluiten of snel schakelen naar een andere applicatie. Het menu is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Ook het schakelen tussen applicaties gaat snel en werkt gewoon goed.

Nokia E6 multitasking

 

Prestaties

Nokia E6 symbian anna

Symbian Anna werkt over het algemeen goed. Het OS is snel, de menu’s komen snel te voorschijn en ook applicaties worden in normaal tempo geopend. Soms duurt het echter wel even voordat een app wordt geopend, dan komt er namelijk een laadschermpje. Dit is vaak het geval bij de browser nadat deze afgesloten is.

Wat wel een probleem is waar we tegen aan liepen, is dat het toestel inmiddels drie keer vastgelopen is. Het toestel laat dan het menu zien waarin je verzeild bent geraakt en doet verder niets. Je moet dan echt de batterij eruit trekken en het toestel opnieuw opstarten. Dit is goed te zien in onze video review van dit toestel waarin het toestel toevallig ook net vastloopt.

Andere bugs zijn we in Symbian Anna nog niet tegenkomen en over het algemeen werkt het allemaal prima. Het blijft natuurlijk wel lastig als je het toestel voor de zaak gebruikt en hij loopt vast. Het is de vraag of deze telefoon dan wel echt te vertrouwen is. Dit moet men voor zich zelf uitmaken, maar vooralsnog lijkt het eerder uitzondering dan regel te zijn.

Camera

De camera van de Nokia E6 is opvallend goed. De camera is scherp, maakt goede foto’s en ook kleuren komen met de werkelijkheid overeen. Hoewel de lens niet afkomstig is van Carl Zeiss, is de 8-megapixelcamera meer dan goed. De foto’s zijn opvallend scherp en ook het licht wordt goed weergegeven in de afbeeldingen.

De interface van de camera heeft wel wat weg van de wat oudere touchscreentoestellen, en in dit ene geval is dat een voordeel. Meestal werkt men nu met menu’s die te klein zijn om lekker met de hand te bedienen, waarmee je ook de telefoon vasthoudt. De Nokia E6 is nog gewoon van de grote knoppen en pop-ups en een menu dat ook groter is dan bij de gemiddelde smartphone. En dat werkt gewoon goed.

De instellingen zijn niet heel spannend. Er is wel het een en ander mogelijk, zoals de ISO instellen, een vooringestelde scène kiezen en de witbalans veranderen. Daarnaast zijn er wat speciale fotomodi aanwezig en ontbreekt er een echte camera-knop op de body van het toestel. Je neemt dus een foto door de navigatietoets in te drukken.

Nokia E6-00 camera

 

Nokia E6-00 camera

 

Nokia E6-00 camera

 

Nokia E6-00 camera

 

Nokia E6-00 camera

 

Video’s afspelen gaat op de Nokia E6 tot 720p HD in zowel DivX- als Xvid- als mp4-formaat. Dat werkt allemaal soepel en ziet er op het mooie scherm van de E6 goed uit. Video’s speel je af via de videospeler-applicatie, of via de galerij. Die eerste is eigenlijk niet meer dan een lijstje met al je video’s met de mogelijkheid om die af te spelen. De kwaliteit van de video’s is ook hier weer opvallend goed. Het beeld is redelijk stabiel en de kleuren en het licht zijn uitstekend. De Nokia E6 kan qua camera dan ook meer dan goed mee komen met high-end Android-smartphones en zelfs een beetje met de Nokia N8.

Muziek

Ook de muziekspeler is in Symbian Anna stevig onder handen genomen. Waar de voorgangers al over album art beschikten, is dit nu nog verder verfraaid met mooiere animaties en een prettiger interface. De speler is redelijk rechttoe rechtaan met relatief weinig toeters en bellen. Zo kun je zien welke nummers er allemaal op het toestel staan en ze vervolgens sorteren per artiest, album of genre. Als je een album afspeelt dan krijg je netjes de coverart te zien en je kunt uiteraard ook door de covers van verschillende album’s scrollen.

Tijdens het afspelen kun je het nummers pauzeren, doorschakelen en uiteraard terug gaan. Ook is er nog een equalizer om muziek te vervormen naar een bepaalde ruimte. Tot slot is er ook nog een radio-applicatie waarvoor de headset wel aangesloten dient te zijn. Met radio kun je zowel de AM-banden als de FM-banden beluisteren.

Nokia E6 muziek

 

Nokia E6 muziek

 

Nokia E6 muziek

 

Nokia Store

De Nokia Store, eerder bekend als de Ovi Store, is de applicatiewinkel van de producent. Inmiddels is de winkel goed gevuld met veel applicaties die voor veel toestellen geschikt zijn. De meeste normale applicaties zoals WhatsApp werken moeiteloos op de E6. Er zijn echter ook apps die er niet mee werken omdat het schermformaat afwijkt van de normale smartphones. Zo werkte eerst Angry Birds niet op de E6, maar daar is nu een update voor uitgekomen waardoor dit spelletje wel werkt en speelbaar is.

De Nokia Store zelf heeft al een paar flinke updates gehad qua uiterlijk en ziet nu dan ook goed uit. Informatie opzoeken is erg gemakkelijk geworden en de search is flink verbeterd. Ook is de interface nu geschikt voor touch input waardoor je er gemakkelijker mee aan de slag kunt om apps te downloaden. Ook is het nu te zien als er updates zijn voor apps en is er een net overzicht van geïnstalleerde applicaties via de store.

Nokia E6 Nokia Store

 

Nokia E6 Nokia Store

 

Nokia E6 Nokia Store

 

Applicaties

Op de Nokia E6 zijn veel applicaties te vinden die vooral gericht zijn op de zakelijke gebruikers. Zo zit er een goede Office-applicatie op die zowel bestanden kan bewerken als aanmaken. Ook een PDF-lezer en een paar intranet-applicaties ontbreken niet op dit toestel. De E-serie van Nokia was altijd al goed voorgeladen met applicaties voor de zakelijke doelgroep en dat is bij de E6 niet anders. Zo is ook een antivirus-applicatie te vinden zodat men er zeker van is dat de data die erop staat in goede handen is en niet van buitenaf uitgelezen wordt.

Een applicatie die door Nokia flink doorontwikkeld is, is Nokia Maps. Nokia Maps is de gratis online en offline navigatie-applicatie die meer dan 83 landen in de database heeft. Met de applicatie kun je gemakkelijk gratis kaarten downloaden naar je toestel via Wifi en mocht je een data-abonnement voor Nederland hebben dan hoef je dit niet eens te doen aangezien hij dan de kaarten van het internet inlaadt van de omgeving. De navigatie is erg accuraat en uiteraard Nederlands gesproken. Sinds kort is er ook gratis file-informatie beschikbaar in de kaarten, hiervoor heb je echter wel een data-verbinding nodig.

Nokia Maps heeft ook nog een handige POI database en een goede weer-applicatie die er grafisch strak uit ziet. Al met al een erg complete applicatie die gratis op de E6 te vinden is.

Nokia E6 Nokia Maps

 

Nokia E6 Nokia Maps

 

Nokia E6 Nokia Maps

 

Nokia E6 apps

 

Bellen

Nokia E6 mobiel

Bellen doet de Nokia E6 uiteraard ook en de gesprekskwaliteit is bijzonder goed. Nokia heeft nooit echt last gehad van een zogenaamde death-grip en bij de E6 is het bereik dan ook veelal goed. We hebben dit getest met zowel het KPN-netwerk als het netwerk van Vodafone en overal hadden we gewoon goed bereik met het toestel. De gesprekskwaliteit van het toestel is zoals gezegd goed; de klanken zijn zuiver en goed verstaanbaar. Ook de luidspreker kan lekker hard en de kwaliteit hiervan is eveneens goed te noemen.

Je kunt tijdens het bellen door op de home-knop te drukken ook het menu in duiken om vervolgens een applicatie te openen. Een link naar je telefoonboek zit al in het telefoon-menu zodat je ook gemakkelijk en snel een nummer kunt opzoeken. Opnemen en ophangen gaat met de grote knoppen onder het scherm en ook videobellen behoort tot de mogelijkheid.

Browser

Een andere grote verbetering van Symbian Anna is de browser. Die is flink onderhanden genomen in termen van webstandaarden. Zo wordt HTML5 voor het eerst ondersteund en de Flash-intergratie is ook uitgebreid. Het menu van de browser is veelal het zelfde gebleven en ook qua opties is de browser nog redelijk identiek aan zijn voorgangers.

Qua navigatie werkt de browser een stuk prettiger en ook de full-screen optie is nu beter uitgewerkt. Je kunt gemakkelijk scrollen via het touchscreen en anders via de navigatieknop. Pagina’s worden snel geladen en navigatie gaat redelijk soepel. Daarbij kun je gebruik maken van multi-touch om te zoomen. Het slimme zoomen is erg handig. Tik twee keer achter elkaar op een website, en de tekst waar je op tikt, wordt precies zo ingezoomd dat je het prettig kunt lezen. Met multi-touch kun je verder in- en uitzoomen en de tekst zal zich steeds aan het scherm aanpassen. Erg handig.

Natuurlijk is browsen met tabbladen ook mogelijk en kun je via het menu meteen een abonnement op de RSS-feed van een pagina afsluiten als die aanwezig is. Al met al is de browser prima te doen en functioneel.

Nokia E6 browser

 

Nokia E6 browser

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters