Nokia E7-00

De Nokia E7 is eigenlijk gepositioneerd in het segment waar Symbian het meest op zijn gemak is: de zakelijke markt. De smartphone is gericht op de zakelijke consument met zijn qwerty-toetsenbord, maar levert nauwelijks in op multimedia. In deze review onderzoeken we hem.

Nokia E7-00 hoofdfoto

 

De Nokia E7 is al vele maanden geleden in het geruchtencircuit verschenen: in juni 2010 lekte de eerste foto van het toestel en niet veel later volgde zelfs een filmpje. Opvallend is, dat het toestel in de periode dat hij in het geruchtencircuit rondwaarde nooit zijn echte naam heeft gehad. Eerst dacht men dat het de, inmiddels bijna legendarische, N9-00 zou zijn en ook de naam N8-01 dook steeds in combinatie met de foto’s van de E7 op. Pas na de daadwerkelijke aankondiging in september 2010 was bekend dat het toestel E7-00 zou gaan heten. Daarna volgden vele maanden onzekerheid over de leverdatum, waarvan eerst nog gedacht werd dat deze in 2010 zou gaan vallen. Niets is minder waar: de E7-00 is pas net op de markt gekomen.

Nokia ziet de E7 zelf als de opvolger van de E90, die jaren geleden de laatste communicator van Nokia was en een waar technisch hoogstandje was in zijn tijd. Inmiddels is er veel veranderd en heeft de markt om Nokia heen niet stilgezeten, terwijl het soms even lijkt alsof Nokia zelf dat wel heeft gedaan. Hoewel de E7 een gigantische sprong vooruit is op de E90, steekt hij zeker niet meer met kop en schouders boven de rest van de markt uit. Het toestel zal zich moeten bewijzen in de volle smartphonemarkt, en het is de vraag of dat gaat lukken.

Desondanks liet Nokia al weten dat de E7 een erg belangrijk toestel is en dat het bedrijf er veel van verwacht. Het zou een heuse bestseller moeten worden en veel geld in het laatje moeten brengen voor Nokia dit jaar.

In onze eerste ervaringen waren we wel positief over de telefoon, maar hadden we onze twijfels bij de toegevoegde waarde van het model ten opzichte van zijn broertjes. In deze review zullen we dat verder onderzoeken.

Nokia E7-00

 

Nokia E7-00

 

Nokia E7-00

 

Hoewel de E7 zich in een extreem volle markt bevindt, is de directe concurrentie eigenlijk maar heel schaars. De enige echte concurrentie die er is voor het toestel is er in de vorm van de HTC Desire Z, die ook in het high-end-segment valt, ook uitgerust is met een toetsenbordje, maar op Android draait.

Iets minder direct gerelateerd, maar zeker niet minder aanwezig in de strijd om de zakelijke consument, zijn de BlackBerry Torch 9800 en de BlackBerry Bold 9780. Net als de E7 bieden ze een fysiek qwerty-toetsenbord en een extra goed beveiligde exchange-verbinding. Maar de form-factor is totaal anders, de specs lopen nogal uiteen en de besturingssystemen zijn nauwelijks met elkaar te vergelijken.

Verder is er nog de Sony Ericsson Vivaz Pro, wat de vorige qwerty-telefoon met een fysiek toetsenbord was. Daar houdt de vergelijking dan ook wel een beetje op, want de E7 is twee keer zo duur als de telefoon van Sony Ericsson en is vanzelfsprekend ook wat beter uitgerust.

Nokia’s andere Symbian^3-toestellen, de N8-00, C7-00 en C6-01, lijken weliswaar extreem veel op de E7 voor wat betreft de specificaties en in het gebruik, ze liggen toch eigenlijk in een totaal andere markt.

Nokia E7-00

 

Nokia E7-00

 

Nokia E7-00

 

Nokia E7-00 AAP

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E7-00
Besturingssysteem Symbian^3
Ontwerp
Afmetingen 124x62x13,6mm
Gewicht 176 gram
Form-factor Qwerty slider
Behuizing Grotendeels aluminium
Kleuren Zwart, zilver, groen, blauw, oranje
Scherm
Diagonaal 4,0″
Type Amoled
Verbeteringen ClearBlack Display
Resolutie nHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset ARM 1136JF-S
CPU 680MHz ARM 11
GPU Broadcom BCM2727
RAM 256MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 540 minuten
Standby-tijd 430 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 10,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit MiniHDMI
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 0,3MP
Autofocus Nee
Flitser Led
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @25fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, wmv, aac
Video mp4, wmv, DivX, Xvid, mkv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Ovi Maps
Navigatie Ovi Maps
Internetservices
Applicatiewinkel Ovi Store
Muziekwinkel Ovi Music
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

De doos van de Nokia E7 is zoals je dat van Nokia mag verwachten: simpel en degelijk met een grootse inhoud. Nokia levert twee handige extra accessoires mee naast de standaard accessoires die je sowieso mag verwachten. Daarmee zit er in de doos een lader, een USB-kabel en een kwalitatief redelijk goede in-ear-headset. Als extra’s krijg je daar nog een MiniHDMI naar HDMI-kabel bij en kabel waarmee je de MicroUSB-ingang kunt omzetten naar een gewone USB-ingang, zodat je USB-sticks en dergelijken op de telefoon kunt aansluiten. Natuurlijk zitten er ook een aantal boekjes in de doos van de E7.

Vrij onbelangrijk, maar daarmee niet minder opvallend, is dat de E7 de eerste Nokia-telefoon is die geleverd wordt met een MicroUSB-lader en ook geen Nokia-laders meer ondersteunt. Daarmee heeft Nokia eindelijk helemaal de stap gemaakt naar MicroUSB, nadat toestellen als de N8 nog met beide oplossingen geladen konden worden.

Het design van de Nokia E7-00 is sterk afgeleid van dat van de N8-00, en dat is zeker geen slechte zaak. Het toestel differentieert zich goed van de rest van de markt qua design en ziet er erg degelijk uit. En hij zit minstens zo degelijk in elkaar. Behalve de ‘kapjes’ op de boven- en onderkant, is het toestel helemaal van aluminium gemaakt. En behalve de echte boven- en onderkant zijn die kapjes ook nog eens van erg goed plastic gemaakt. Het schuifmechanisme voelt daarbij erg solide aan en zorgt ervoor dat het toestel een een prettige hoek openschuift. Niets dan lof dus voor de bouwkwaliteit van de E7.

De E7 is prima afgerond aan alle hoeken en zijden, en ligt dan ook prima in de hand. Daarbij krijg je door het gewicht van het toestel het gevoel dat je echt iets stevigs in je hand hebt. Wel is de telefoon een beetje groot, waarmee hij niet altijd even lekker met één hand te bedienen is. De dikte is wel prima en je zult dus geen last hebben van het toestel als hij in je zak zit.

Er zijn, net als bij de N8, een groot aantal kleuren van de E7 beschikbaar. De basiskleuren zijn zwart en zilver, die natuurlijk ook de meeste aftrek vinden bij het zakelijke deel van de E7-gebruikers. Verder zijn er nog de kleuren groen, oranje en blauw. Alle toestellen hebben de kleur van de onder- en bovenkant en de ruimte rond het toetsenbord gemeen: zwart. De rest van het toestel komt overeen met de kleur waarin je hem koopt.

In dichtgeschoven toestand is de voorkant van de E7 niet heel speciaal, maar onderscheidt hij zich wel van de meeste smartphones. De elementen die erop zitten zijn echter zo goed als hetzelfde: een groot 4″-scherm en een aantal sensoren. Daar is in dit geval één knop bij aanwezig, die midden onder het scherm zit. Daarnaast zijn er nog een VGA-camera en een speaker aanwezig op de voorkant.

Als je de voorkant openschuift valt allereerst al op dat hij niet recht openklapt, maar dat het scherm schuin op het toetsenbord staat. Dat maakt het gebruik van de telefoon in openstaande toestand een stuk prettiger. Het enige dat je extra te zien krijgt bij het openschuiven, is het 4-rijige qwerty-toetsenbord. Daarover zullen we in het volgende hoofdstuk meer vertellen.

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

De achterkant van de E7 ziet er precies zo uit als die van de N8, maar dan zonder bochel. Dat wil zeggen dat hij grotendeels egaal en van aluminium is, met boven en onder twee schuin aflopende plastic kapjes waar aan de onderkant de speaker in verwerkt zit. Linksboven zit de camera, die samen met de flitser achter een glazen plaatje zit.

Als je de telefoon openschuift is maar een deel van de schuif aan de achterkant te zien omdat hij schuin staat. Dat schuin staan gebeurt door middel van een plastic plaatje dat haaks op de achterkant van de telefoon staat, en waar op pronkt dat het toestel in Finland ontworpen is. Verder is er niets boeiend op het stuk achterkant dat ‘erbij komt’ als je de E7 openschuift.

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

De zijkanten van de E7 vallen vooral op doordat ze geen aparte plastic ondergrond hebben, maar gewoon zijn uitgevoerd in het aluminium van de achterkant. Dat wordt helaas wel onderbroken, maar dat is natuurlijk logisch bij een slider. Qua elementen zitten er rechts de cameratoets, een volumeschuifje en de simkaarthouder. Rechts zit alleen een lock-schuifje.

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

De onder- en bovenkant van de telefoon zijn, als enige delen van de telefoon, gemaakt van glossy plastic. Dat doet een beetje afbreuk aan het premium design van de telefoon, maar het gaat om zo kleine stukjes dat het niet zo erg is. De onderkant is uitgerust met alle informatie die je normaal onder de batterijklep van een telefoon vindt, de batterij is namelijk ingebouwd. Daarnaast zit er de microfoon. Boven zitten alle communicatiepoorten: MicroUSB, MiniHDMI en een 3,5mm jackingang. Een MicroSD slot ontbreekt helaas. De ingebouwde 16GB zal voor de meeste gebruikers ruim genoeg zijn, maar een geheugenkaartslot is zeker handig voor informatieoverdracht.

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Nokia E7-00 design

 

Scherm

Het scherm van de E7 is een zogenaamd Clear Black Display, wat inhoudt dat er een polariserend laagje over het gewone amoled-scherm gelegd is. Hoewel de verschillen niet heel groot zijn met het scherm van bijvoorbeeld de Nokia C7 of Nokia N8, zijn de contrasten wel wat beter. Ook buiten doet het scherm het misschien net iets beter en daarmee is het scherm van de E7 gewoon erg goed. Wel is de resolutie een beetje laag voor een scherm met een doorsnede van 4″. Het scherm heeft een nHD-resolutie, wat overeenkomt met 360×640 pixels. Het is niet storend laag, maar eigenlijk wel lager dan je mag verwachten voor een hedendaagse high-end-smartphone. De aanraakgevoeligheid van het scherm is prima.

Er zijn wel twee probleempjes. Ten eerste is de lichtsensor niet uit te schakelen en kun je het scherm dus niet op een constante helderheid houden. Een andere irritatie is dat het polariserende laagje wat gekleurde strepen achterlaat op het scherm, alsof hij een beetje vochtig is. Dat zie je gelukkig alleen als er heel lichte kleuren weergegeven worden, dus echt vervelend is het niet.

Ondanks die probleempjes en die enigszins lage resolutie, zijn we wel erg tevreden over het scherm van de E7. Vooral de contrasten en kleuren zijn erg goed, en ook onder de directe zon presteert hij relatief goed.

Toetsen

Één van de onderscheidende punten van de E7 is natuurlijk het toetsenbord, dat tevoorschijn komt als je de telefoon openschuift. Dat toetsenbord heeft opvallend grote knoppen en werkt dan ook over het algemeen erg lekker. De knoppen zijn groot, staan iets boven de ondergrond en er zit genoeg ruimte tussen de verschillende knopjes. Ook geven de knopjes genoeg druk-feedback.

Een klein probleempje met het toetsenbord is, dat hij doordat er aan de rechterkant een rij functietoetsen naast zit, iets naar links uitgelijnd is. Dat resulteert erin dat je snel een knopje rechts van de toets die je moet hebben raakt, mits je een beetje oefening hebt gehad op een ander qwerty-toetsenbord. Dan ben je namelijk een bepaalde positie gewend die dus niet klopt voor het toetsenbord van de E7. Gelukkig ontwent dat ook snel mits je niet tussendoor ook nog met een ‘gewoon’ qwerty-toetsenbord op een telefoon werkt.

Het onscreen-toetsenbord van het toestel is hetzelfde als die bij de N8 en dat betekent dat hij niet echt geweldig is, vooral omdat er in portretmodus geen qwerty-toetsenbord aanwezig is. Dat zou wel handig zijn voor als je bijvoorbeeld tijdens het navigeren snel even iets moet intypen. Het toetsenbord in landschapsmodus is wel redelijk goed, maar daar heb je weinig aan omdat je het toestel dan net zo goed open kunt schuiven.

De knoppen op het toestel zelf zijn redelijk goed, hoewel we de power-knop bovenop enigszins vervelend vinden. Hij is niet echt herkenbaar binnen het plastic vlak van de bovenkant en is dan ook moeilijk te vinden met een vinger zonder te kijken.

Nokia E7-00 toetsenbord

 

De Nokia E7-00 is uitgerust met Symbian^3 en de daarbij horende interface. Daarmee zit het toestel in hetzelfde schuitje als de C7-00, C6-01 en N8-00 en dat betekent niet veel goeds. De interface loopt simpelweg achter op de concurrentie, zowel grafisch als ergonomisch. Aan de andere kant zijn alle mogelijkheden er wel, en werkt alles stabiel en soepel. En als bonus komen er updates aan in de toekomst die de interface drastisch moeten veranderen.

Homescreen

Met de Nokia E7 heb je toegang tot drie homescreens die je zelf kunt inrichten met widgets. Die kun je toevoegen door het scherm even ingedrukt te houden en dan op de plus die tevoorschijn is gekomen te drukken. Deze widgets zijn in de meeste gevallen interactief en tonen bijvoorbeeld je afspraken, nieuwe mails of een bedieningspaneel voor de muziekspeler. Er zijn uiteraard widgets aanwezig voor je contacten, je agenda, je muziekspeler, je mail en enkele RSS-feeds. Daarnaast zijn er programma’s die eigen widgets hebben die je kunt downloaden uit de Ovi Store en is er een widget die je zelf kunt invullen met vier snelkoppelingen. Niet zo flexibel als bij Android dus, maar wel erg compleet en het werkt prima. Overigens zal er op termijn, ook op dit toestel, een systeem komen waarbij de widgets flexibeler worden.

Een handige extra vanwege het toetsenbord, is dat je kunt instellen waar het toestel heengaat als je hem vanuit het homescreen openschuift. Zo kun je kiezen om dan meteen naar je mail-app te gaan, of je sociale netwerken erbij te pakken. Dan kun je bijna meteen beginnen met typen.

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Menu

Screenshot Nokia E7-00

Het menu van de E7 is het klassieke raster met wat ouderwets aandoende pictogrammen dat we al langer kennen. In plaats van dat raster kun je ook een lijst instellen overigens. Het werkt allemaal prima, en heeft een handige functie met betrekking tot multitasking.

Als een programma geopend is, dan kun je dat zien aan een groen rondje boven het bijbehorende pictogram, of de map waar het programma in staat. Zo is het erg makkelijk om te tracken wat er allemaal openstaat op je toestel en wordt je er steeds weer aan herinnerd dat er op de achtergrond van alles batterij- en processorkracht zit te lurken.

De structuur van het menu, dat wil zeggen de indeling in de verschillende mappen, is wat ons betreft hier en daar een beetje apart. Zo staat email onder toepassingen in plaats van onder berichten en staan sommige applicaties onder kantoor, anderen direct in het menu en weer andere onder toepassingen. Gelukkig kun je dat wel allemaal zelf aanpassen en indelen.

Multitasking

Screenshot Nokia E7-00

De multitask-functie van de E7 zit prima in elkaar. Applicaties kunnen zo goed als onbeperkt naast elkaar open staan en dat is allemaal makkelijk bij te houden. Daarvoor is er de bovengenoemde menu-feature, en een speciale taakbeheerder.

Die taakbeheerder kun je oproepen via de grote knop onder het scherm, door hem even ingedrukt te houden. Dan krijg je een popup met alle open taken erin voorgeschoteld. Die kun je met één tik op het scherm één voor een afsluiten. Als je het scherm even ingedrukt houdt krijg je de mogelijkheid voorgeschoteld om alle taken tegelijk te sluiten.

Hiermee blijft Symbian voor wat betreft multitasking wel het beste besturingssyteem, simpelweg omdat je zonder enige problemen kunt zien wat er openstaat en dat ook af kunt sluiten. Dat is bij Android en iOS niet zo makkelijk of uitgebreid. Daarbij kun je met Symbian vele applicaties naast elkaar open hebben staan zonder enig probleem.

Prestaties

De chipset gebruikt in de Nokia E7 staat bekend als ARM 1136JF-S. Daarin doet een ARM 11-processor zijn werk, in dit geval op 680MHz, iets dat nogal laag is gezien de rest van de high-end-markt op het moment. Overigens is het dezelfde chipset die Nokia al jaren en in alle segmenten gebruikt, waar het bedrijf ook geen punten mee verdient.

Desondanks draait de E7 best soepel. Gewoon navigeren door menu’s werkt eigenlijk vlekkeloos. Applicaties gebruiken en openen is wat minder snel, zo heeft de E7 nog weleens een hapering bij het spelen van Angry Birds. En ook browsen gaat niet erg snel. Het is echter allemaal niet slecht en voor het dagelijkse gebruik goed te doen. Wel is het onder de maat voor een toestel van €500.

De telefoon is, zoals we dat mogen verwachten van Symbian, wel ontzettend stabiel. We hebben één keer een kleine crash meegemaakt tijdens het openen van een zware webpagina over een slechte verbinding, maar verder is het toestel altijd probleemloos blijven draaien.

De Nokia E7-00 heeft niet zo’n geweldige muziekspeler, maar wel een erg goede muziekkwaliteit. En op videogebied doet de E7 het helemaal goed, met een speler die een grote diversiteit aan formaten tot 720p kan spelen en die ook nog eens met 5.1 surround-geluid via een kabeltje op een tv kan tonen.

Muziekspeler

Screenshot Nokia E7-00

Over het algemeen zijn we positief over de muziekspeler van de E7, maar één irritatie moeten we toch wel kwijt. De speler is namelijk, zoals we dat van Symbian^1 gewend zijn, niet in staat om automatisch op de achtergrond je muziekbibliotheek bij te werken. Dit heeft als gevolg dat je een melding of je dat wilt doen krijgt als je hem opent nadat de telefoon aan de computer aangesloten is en zeker als je veel muziek toegevoegd hebt duurt het dan lang voordat je de speler echt kunt gaan gebruiken.

Verder hebben we niets te klagen over de speler en is hij erg mooi te noemen. Je kunt direct een nummer kiezen, eerst een playlist openen, een podcast selecteren, via je genres zoeken of eerst een menu met artiesten en albums doorlopen. Bij dat menu krijg je als header een coverflow-achtig systeem voorgeschoteld waarmee je makkelijk een ander album kunt selecteren. Als je het toestel op z’n kant draait krijg je dat in het groot te zien en het is een erg mooie manier om een album te selecteren.

Veel opties zijn niet aanwezig, maar er is wel een uitgebreide equalizer en er is één unieke functie, die overigens niet echt nuttig is. Je kunt namelijk kiezen naar welke kant je muziek gebalanceerd is, of zelfs maar één van de twee kanalen benutten.

Screenshot Nokia E7-00

 

De kwaliteit van de muziek die uit de E7 komt is erg goed. De speaker is redelijk helder en er komt redelijk wat bas mee met de muziek die uit de speaker komt. Wel is de speaker een beetje aan de zachte kant, hoewel het ook niet te zacht is. Via de meegeleverde headset, die redelijk goed is, klinkt de muziek redelijk. Als je een betere headset aansluit zet de E7 goede resultaten neer, met heldere muziek en een lekkere bas. Dat is ook prima te tweaken via de equalizer en wat andere effecten.

FM radio

Screenshot Nokia E7-00

Uiteraard heeft de Nokia E7 ook een radio, die verder weinig spannende functies heeft. Het hoofdscherm bestaat uit een grote ruimte met de RDS-informatie of als die niet aanwezig is de frequentie die langzaam door het beeld beweegt. Veel instellingen en functies zijn er verder niet aanwezig, het enige dat je kunt doen is zenders opslaan en verwijderen en uiteraard wisselen tussen de luidspreker of de headset, hoewel de headset in beide gevallen aangesloten moet zijn.

De muziekkwaliteit van de FM radio is gewoon goed en dat geldt ook voor de ontvangst.

Ovi Music

Screenshot Nokia E7-00

Ovi Music is Nokia’s iTunes en omvat heel wat meer dan alleen wat software op de telefoon. Over het PC programma, de prijzen, het assortiment en de samenwerking tussen PC en telefoon hebben wel al eens iets geschreven in een apart artikel en hier zullen wel alleen even ingaan op de software op de telefoon.

Via het Ovi Music-pictogram kom je in een soort aangepaste browser waar je kunt bladeren door het hele assortiment van de Ovi Store op een aantal manieren. Zo kun je filteren op nieuwe of populaire items of gewoon zoeken in de content. Als je eenmaal bij een nummer aanbeland bent kom je op een pagina met wat info over het nummer en een koop-knop. Dat kopen gaat allemaal vlekkeloos en aangekochte muziek is DRM-vrij.

Video playback

De videospeler van de Nokia E7 is samengesteld uit een aantal apps, waaronder een CNN Video-app, een Movie Teasers-app en een snelkoppeling naar YouTube Mobile. We zullen ons even concentreren op de echte videospeler, die er uiteraard ook in verwerkt zit.

Dat is een simpele lijst met een aantal categorieën erin en natuurlijk al je video’s. Die kun je afspelen en daarbij zijn weinig mogelijkheden. Sterker nog, het enige dat je kunt doen is het volume aanpassen, pauzeren, doorspoelen, terugspoelen en details over het bestand bekijken.

Wat erg goed is aan de videospeler van de E7, is dat hij veel formaten ondersteunt. Zo kun je moeiteloos 720p mkv-bestanden en DivX- en Xvid-films tot 720p afspelen. En natuurlijk zijn ook mp4’tjes geen enkel probleem, waarbij ook de resolutiegrens van 1280×720 pixels geldt. Het komt er dus op neer dat je de meeste populaire formaten zonder te converteren kunt afspelen, mits je niet boven de 720p uitkomt. Vooral mkv is daarbij bijzonder en ook handig als je 720p HD-films wilt afspelen op een HD-tv.

Screenshot Nokia E7-00

 

Externe playback

Opvallend genoeg heeft de E7 van Nokia geen DLNA meegekregen. Wat wel aanwezig is om je video’s of foto’s op externe schermen af te spelen, is een HDMI-uitgang. Het gaat hier om een MiniHDMI-poort, waarvoor vreemd genoeg een kabeltje meegeleverd die hem veranderd in een gewone HDMI-uitgang. Dan kun je hem dus nog niet direct op je TV of monitor aansluiten. Daarvoor moet je nog een standaard HDMI-kabel hebben.

Als de boel eenmaal aangesloten is, via twee kabels dus, kun je gewoon het beeld van de E7 op het grote scherm weergeven. Dat beeld blijft ook op de telefoon zichtbaar, behalve als je een film afspeelt. Interessant is de mogelijkheid om 5.1 kanaals surround sound via het toestel af te spelen door de HDMI-uitgang. Daarmee kun je dus als je een home cinema set hebt ook van het volledige geluid van een film genieten, iets dat bij veel andere telefoons niet mogelijk is.

Iets anders dat de Nokia E7 heeft, is USB on the go. Daarmee kun je, met een ander meegeleverd kabeltje, USB-sticks en andere massaopslagapparaten met een USB-uitgang op de telefoon aansluiten. Als je dat doet wordt meteen de bestandsbeheerder geopend waarna je simpel door het apparaat kunt browsen.

Tot slot brengt de combinatie van die twee functies nog een interessante mogelijkheid met zich mee. Zo kan de E7 dienen als een tussenstation om content van bijvoorbeeld een USB-stick of een ander toestel van een van je vrienden zonder HDMI-out op een extern scherm af te spelen zonder al te veel moeite.

De camera van de Nokia E7-00 heeft, zoals we dat al eerder zagen bij Nokia, geen autofocus. De galerij is niet zo heel spannend en dat geldt eigenlijk ook voor de videocamera van de E7. Dat is allemaal prima, omdat de E7 een zakelijk toestel is en het multimediagedeelte zeker niet het speerpunt van de telefoon is.

Fotocamera

De camerainterface die in de Nokia E7 te vinden is gewoon de oude vertrouwde Nokia-interface. Voor de meeste instellingen heb je een mooie doorzichtige pop-up en alleen voor dingen die je niet vaak hoeft te veranderen moet je een extra menu in. Via de pop-up kun je dingen doen als de witbalans aanpassen, de ISO veranderen, het contrast manipuleren of de scherpte wijzigen. Ook de kleuren veranderen kan op deze manier en er is een aantal scènes aanwezig in dit menuutje. Zoomen kan eenvoudig via een balkje dat in het sluiterscherm verschijnt als je erop tikt en een foto maken gaat gewoon met een speciale cameratoets. Alles ziet er grafisch niet zo geweldig uit, maar werkt wel gewoon lekker.

De camera heeft qua features wel één groot probleem: er zit geen autofocus op. Er zit een cameramodule zonder focusmogelijkheid in het toestel. Die is wat geoptimaliseerd en het focussysteem van de E7 heeft dan ook van Nokia het stickertje ‘Full Focus’ opgeplakt gekregen. Daarmee is de range waarin de foto’s scherp zijn misschien iets groter dan bij een gewone non-autofocuscamera.

Het geheel heeft als positief gevolg dat het nemen van een foto een stuk sneller gaat, maar daar staat wel een groot minpunt tegenover: alles dat dichterbij is dan zo’n 40 centimeter kan simpelweg niet scherp op de foto gezet worden. Dat maakt ook het duidelijk fotograferen van tekst of het scannen van visitekaartjes onmogelijk.

De kwaliteit van de foto’s die de E7 neerzet is redelijk, maar niet meer dan dat. Zoals hieronder te zien bij onze vergelijkingsfoto, wint het toestel het van zijn twee broertjes de C7 en C6, maar daarmee zet de telefoon niet direct goede fotokwaliteit neer. Zelfs op foto’s die buiten geschoten zijn bij mooi weer, zijn er vrij weinig details aanwezig. Alles ziet er geschilderd uit, en als het wat donkerder is terwijl je de foto neemt wordt dat nog veel erger.

De kleuren van de foto’s zijn wel mooi, zoals we dat eigenlijk van Nokia gewend zijn. En ook als het donkerder wordt kun je nog vrij lang foto’s maken met mooie kleuren en redelijk scherp beeld, zij het erg detailarm. Dat is wel de redding van de camera van de E7, want als je foto’s niet al te groot bekijkt maken de details weinig uit en ziet alles er vanwege de mooie kleuren toch prima uit.

Camerasample Nokia E7-00

 

Camerasample Nokia E7-00

 

Camerasample Nokia E7-00

 

Camerasample Nokia E7-00

 

Camerasample Nokia E7-00

 

Camerasample Nokia E7-00

 

Camerasample Nokia E7-00 proefopstelling

 

Camerasample E7-00 proefopstelling vergelijking

 

Videocamera

De video’s die de Nokia E7 opneemt, iets dat overigens via dezelfde interface gaat als het maken van foto’s, zijn maximaal in 720p HD. Die zien er niet slecht uit, wat ook hier weer vooral te danken is aan de mooie kleurweergave van de E7. Daarnaast zijn de video’s scherp en bieden ze genoeg details.

Het geluid dat bij de filmpjes opgenomen wordt is niet erg hard, maar klinkt wel helder en warm, in tegenstelling tot het schelle geluid dat sommige telefoons produceren.

Galerij

Screenshot Nokia E7-00

Hoewel de galerij van de E7 werkt, ziet hij er op z’n zachtst gezegd niet zo ontzettend mooi uit. Je krijgt een simpele mapstructuur voorgeschoteld met daarin verschillende mappen die allemaal gevuld zijn met een deel van je foto’s, die je te zien krijgt als een raster van thumbnails. Natuurlijk kun je ook een diavoorstelling beginnen en is het mogelijk om afbeeldingen wat op te leuken of te optimaliseren via de bewerk-knop in het menu dat je kunt oproepen als er een afbeelding openstaat.

Hoewel je niet hoeft te verwachten dat je foto’s van het web ook in je galerij kunt bekijken, Flickr, Facebook en Picasa zijn nergens te bekennen, kun je wel met één druk op de knop een foto op Twitter knallen.

Op zich is de galerij dus wel uitgebreid en werkt hij prima, maar het is toch wel jammer dat social media verder totaal niet geïntegreerd is.

De E7 is een zakelijke telefoon en is dan ook geladen met een heel aantal office-gerelateerde applicaties. Documenten bewerken en bekijken is geen probleem, en je kunt je powerpoint-presentaties via de HDMI-out zelfs direct via je E7 geven. Verder is het toestel natuurlijk gewoon een Symbian^3-telefoon, die in staat is om applicaties te downloaden uit de Ovi Store en ook naast de zakelijke apps het een en ander aan boord heeft.

Ovi Store

De Ovi Store behoort tot de drie grootste applicatiewinkels, maar is daarvan wel verreweg de kleinste. Er is wel een groot aantal applicaties beschikbaar, maar er zijn toch ook wel veel apps die we missen. Als je echt graag een bepaalde applicatie wilt, is de kans overigens wel groot dat je hem via internet alsnog kunt bemachtigen, aangezien Symbian al een flinke app-base had voordat de Ovi Store bestond. Het aanbod van de winkel is wel redelijk geprijsd en we kunnen dan ook niet echt ontevreden zijn over de Ovi Store. Maar wil je echt veel applicaties simpel kunnen krijgen, dan moet je nog steeds bij Android of iOS zijn.

De interface van de winkel is clean en prima opgebouwd. Het startscherm bestaat uit een aantal aanbevolen applicaties en via verschillende categorieën kun je door andere apps bladeren. Je kunt ook naar een applicatie zoeken en daarnaast is er een scherm met je eigen applicaties en wat account-informatie. Op het applicatiescherm zelf kun je onder andere screenshots en beoordelingen zien en als je een applicatie al gedownload hebt is er ook een knop om de applicatie zelf te beoordelen.

Om je alvast op weg te helpen met een aantal leuke of nuttige apps hebben we een lijstje samengesteld met applicaties die je niet mag missen wat ons betreft:

  • Nu.nl
  • Shazam
  • Angry Birds
  • Buienradar
  • Metro
  • SPB TV
  • BounceBoingBattle
  • Palringo
  • Layar
  • Opera Mobile

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Agenda

Screenshot Nokia E7-00

De E7 is als zakelijke telefoon natuurlijk ook bij uitstek een toestel om je agenda te beheren en die mogelijkheid heb je dan ook met het toestel. De E7 werkt met verschillende agenda’s in één applicatie, waarbij je meerdere locale agenda’s kunt bijhouden en ook bijvoorbeeld een Exchange-agenda kunt toevoegen.

Agenda’s worden dus niet gecombineerd, maar alleen gecombineerd weergegeven, waarbij je kunt kiezen welke je wel en welke je niet ziet. Je moet bij het invoeren van een agenda-item dan ook kiezen in welke agenda hij terecht moet komen en als hij in twee agenda’s moet komen heb je een probleem omdat dat niet in één keer kan. Exchange werkt verder prima en ook integratie met Ovi kan.

Taken kun je ook met de agenda van de E7 bijhouden, en daar is een speciale ‘taakweergave’ voor waar je al je aankomende taken kunt zien. In dat overzicht worden vergaderingen en dergelijken dus niet meegenomen en dat geeft wat meer overzicht. Overigens zijn de instelmogelijkheden bij taken ook anders, zo kun je de prioriteit en een deadline instellen.

Quickoffice

Waar veel telefoons komen met een office-applicatie die alleen het bekijken van bestanden mogelijk maakt, is de E7 uitgerust met een volledige office-suite. Het gaat hier om QuickOffice, waarmee je Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden kunt maken, aanpassen en bekijken. Dat werkt volledig met .docx, .xlsx en .pptx bestanden en daar is dan ook niets op aan te merken.

Handig is ook de toevoeging van een Ctrl-knop aan het toetsenbord van de E7. Daardoor kun je via de bekende toetscombinaties zoals ctrl+c, ctrl+v en ctrl+s de nodige bewerkingen op een simpele en snelle manier uitvoeren.

Word documenten zijn natuurlijk de meest simpele documenten om te openen en dat gaat prima. Er zijn veel bewerkopties beschikbaar, zoals een zoek-en-vervang-functie, de mogelijkheid om tabellen en afbeeldingen in te voegen en de mogelijkheid om het lettertype aan te passen. De telefoon kan zelfs woorden voor je tellen.

Excel documenten zijn ook prima werkbaar op het toestel. Je kunt allerlei functies gebruiken op het toestel en zelfs een groot deel van de bekende cel-opmaak kun je zo toepassen op het toestel. Zo kun je instellen wat voor inhoud de cel heeft en hoe die precies weergegeven moet worden. Ook kolommen of rijen invoegen of verwijderen gaat vlekkeloos. Door de balkjes aan de zijkant te verslepen kun je cellen en kolommen ook zonder enig probleem een ander formaat geven. Door de pijltjestoetsen op het toetsenbord van de E7 kun je ook makkelijk en precies door je werkblad bladeren.

Powerpoints werken net wat minder lekker. Je lijkt .pptx-bestanden namelijk niet te kunnen bewerken, en dat is jammer. Ook heeft het toestel wat moeite met opmaakschema’s van Word. Een wat simpelere presentatie kun je echter vlekkeloos bewerken, maken en openen. Daarbij kun je je dia’s helemaal zelf indelen en uiteraard ook nieuwe dia’s invoegen. Dat is allemaal een beetje behelpen, maar beter ga je het eigenlijk niet krijgen op een telefoon.

Een interessante extra mogelijkheid is om je powerpointpresentaties, of eventueel andere offiice-bestanden, direct vanaf de E7 te vertonen. Via de MiniHDMI-poort kun je het toestel namelijk op een beamer aansluiten en je presentatie meteen op groot scherm weergeven. Dat deed Nokia tijdens haar E7ement en dat zag er allemaal prima uit.

Al met al is de office-functie van de Nokia E7 gezien alle extra’s die nog bovenop het prima softwarepakket komen, zoals de handige functietoetsen op het toetsenbord en de HDMI-out-functie, erg goed. We hebben niet vaak een toestel gezien dat zo goed met office-bestanden om kan gaan en wat dat betreft doet de E7 zijn voorganger, de E90, zeker eer aan.

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Bestandsbeheerder

Screenshot Nokia E7-00

Ook niet onbelangrijk voor de gemiddelde zakelijke gebruiker: je bestanden kunnen vinden, ordenen en gebruiken. Daarvoor heeft de Nokia E7 een bestandsbeheerder, iets dat in veel moderne smartphones helaas ontbreekt. In Symbian zit hij standaard ingebouwd dus dat is allemaal geen probleem, en hier zullen we hem even kort bespreken.

De bestandsbeheerder kan zelfs externe stations beheren, hoewel de werking daarvan ons niet volledig duidelijk is. Verder kun je natuurlijk door je bestanden zoeken, wat prima werkt. Je kunt naar een map browsen om het zoeken te versnellen, maar je kunt ook een heel station doorzoeken.

Natuurlijk kun je ook gewoon door je bestanden bladeren, je bestanden verplaatsen, kopiëren of verwijderen. Dat verplaatsen en kopiëren kan helaas niet door te knippen/kopiëren, naar een andere map te bladeren en daar op plakken te drukken. Je moet direct vanaf het bestand “kopiëren naar” of “verplaatsen naar” kiezen en dan een bestemming kiezen via een popupmenu.

Over het algemeen werkt de bestandsbeheerder prima en is er weinig op aan te merken. De externe stations zijn wellicht een interessante mogelijkheid, maar die is in ieder geval niet voor de gemiddelde gebruiker weggelegd en hebben we ook niet kunnen testen.

Ovi Suite

Met de Ovi Suite, Nokia’s PC software, kun je de meeste content van je toestel, dat wil zeggen contacten, muziek, foto’s, kaarten en sms’jes, synchroniseren. Handig als backup van je sms’jes en ook de manier om de kaarten van Ovi Maps op je toestel te zetten zodat je niet meer online hoeft te gaan om te navigeren. Dat werkt goed, maar is wel redelijk traag allemaal.

Met de Ovi Suite kun je ook je toestel van een software-update voorzien, wat overigens ook gewoon via het internetnetwerk op je telefoon kan.

We zijn over het algemeen best tevreden met de Ovi Suite. Het is alleen jammer dat hij een beetje traag is. Daarnaast kun je je agenda via het programma met Outlook synchroniseren, maar als je dat niet hebt is er geen mogelijkheid om je agenda te synchroniseren met je PC. Maar los van dat zitten er niet veel nadelen aan.

Screenshot Nokia E7-00 PC

 

De telefoonfuncties van de Nokia E7 zijn probleemloos, zoals we eigenlijk van een Nokia mogen verwachten. Emailen gaat natuurlijk erg goed met het apparaat en de Exchange-verbinding is ook nog eens extra beveiligd. Wat echter erg slecht is bij de E7-00, is de browser. Die werkt gewoon niet lekker soepel en ondersteunt een aantal features simpelweg niet.

Telefoon

De contactenapplicatie van de E7 is de oude vertrouwde applicatie met een kleine aanpassing, namelijk de toevoeging van een social networking-knop. Daarmee wordt je contact in Sociaal geopend en kun je daar zijn laatste status-update bekijken en als die aanwezig is contactinformatie zien en gebruiken.

Naast die applicatie kun je natuurlijk ook het logboek van de telefoon gebruiken om een contact op te zoeken. Daarnaast is er voice dialing aanwezig, wat je kunt activeren door de ‘bellen’ knop op het standby-scherm even ingedrukt te houden. Ook smart dialing is aanwezig bij het invoerscherm, of via het qwerty-toetsenbord direct vanuit het homescreen.

De belkwaliteit en de ontvangst van het toestel zijn zoals we die van Nokia mogen verwachten: goed. Ook ringtones en het trilalarm van de telefoon zijn van voldoende kwaliteit.

Een leuk extraatje is dat het toestel de naam van de beller kan uitspreken, wat natuurlijk alleen mogelijk is als degene die je belt in je telefoonboek staat.

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Sms

Het berichtencentrum van de Nokia E7 is uitgerust met sms- en mms-berichten. Daarin vind je een aantal mappen, zoals je postvak-uit, je concepten, je verzonden berichten en natuurlijk je postvak-in. Ook een optie om je berichten in mappen in te delen is aanwezig en sms’en gaat lekker makkelijk.

Daarnaast is er zoals we gewend zijn van Symbian^3 een chat-weergave beschikbaar, die bij de E7 wel goed werkt. Bij de andere toestellen was er nog het probleem dat het toetsenbord de rest van de berichten in je conversatie overschaduwd. Dat maakt het reageren op een bericht natuurlijk lastiger, maar dat probleem is bij de E7 vanwege het fysieke toetsenbord niet meer aan de orde.

Mocht je liever een mms sturen, dan kun je onderaan je bericht een grote bijlage-knop vinden waarmee je media aan je bericht kunt toevoegen en hem zo omtoveren in een mms. Ook het vermelden waard, is dat het toestel codes als “:)” en “:P” omzet in echte smileys. Dat is misschien voor de doelgroep van de E7 niet relevant, maar toch leuk dat de functie erin zit.

De berichtenapplicatie ziet er zoals te verwachten was met Symbian niet heel mooi uit. Maar al met al zijn de functies van de app prima en daar gaat het natuurlijk uiteindelijk om. Zeker bij een zakelijk toestel als de E7.

Screenshot Nokia E7-00

 

Email

De mailapplicatie van de E7 zit standaard weggestopt onder het kopje toepassingen in het menu, waardoor het een of andere secundaire functie lijkt van het toestel. Het moge duidelijk zijn dat dat niet zo is, en gelukkig zie je verder deze vreemde visie van Nokia ook niet aan de applicatie af.

Je kunt makkelijk Exchange, pop, imap, Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Ziggo en Hotmail instellen als mailaccount en daarmee zijn alle mogelijke accounts wel zo’n beetje ondersteund. Wat wel irritant is dat bij imap-accounts mail wel automatisch binnengehaald wordt, maar om mails die op de server verwijderd zijn ook op het toestel uit je postvak te laten verdwijnen moet je handmatig op synchroniseren drukken.

Binnen je mailboxen zijn er aardig wat functies. Zo kun je kiezen om mails te sorteren op van alles en nog wat, zoals de datum of de naam van de afzender. Met een grote knop kun je makkelijk tussen al je mailaccounts of mappen wisselen. Ook het toevoegen of downloaden van bijlagen is kinderspel en je kunt je mailtje makkelijk aanmerken als belangrijk of juist onbelangrijk.

Dat het typen van een mail erg makkelijk gaat vanwege het grote toetsenbord moge duidelijk zijn. Daarbij is wel een verbeterpuntje voor Nokia: het zou natuurlijk erg makkelijk zijn als je het toetsenbord openschuift terwijl je een mail aan het lezen bent, ook meteen in een antwoord scherm zou komen. En als je in je inbox bent en het toetsenbord openschuift direct kunt beginnen met het schrijven van je mail.

Over het algemeen is de mail-applicatie van de E7 erg goed te noemen en kun je als zakelijke gebruiker zeker uit de voeten met het toestel als mailapparaat.

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Screenshot Nokia E7-00

 

Browser

Screenshot Nokia E7-00

De browser van de Nokia E7 is simpelweg niet meer van deze tijd. Hoewel hij op zich niet slecht werkt, is een aantal features gewoon niet erg makkelijk. Je kunt wel van tabblad wisselen, maar om een nieuw tabblad te openen moet je een hele trukendoos open trekken. Met andere woorden: dit is gewoon niet mogelijk op een normale manier en je moet eerst bijvoorbeeld een link openen die in een nieuw tabblad opent. De URL-balk zit ook ergens achter een menu verstopt en het is gewoon allemaal niet zo praktisch.

Flash wordt in enige mate ondersteund en hoewel niet alles werkt, is de ondersteuning beter dan op de gemiddelde telefoon. De Flash-speler van onze video reviews samen met Hardwarewoensdag bijvoorbeeld werkt wel op het toestel, zij het erg traag. HTML5 werkt ook niet vlekkeloos en de ondersteuning die de browser biedt is dan ook niet zo best.

Scrollen over een pagina is traag en werkt niet altijd goed en dat geldt ook voor zoomen. Zeker als er een flash-object op een pagina is of als een pagina een beetje groot is dan is de performance van het navigeren over een pagina om te huilen, maar ook bij kleinere pagina’s worden we er niet echt blij van.

De Nokia E7-00 is een Symbian-telefoon en daarmee zou je verwachten dat de accu het wel redelijk lang volhoud. Dat valt bij de E7 echter tegen, die houdt het namelijk net een dag vol bij intensief gebruik en dat is niet langer dan de gemiddelde Android-telefoon. Wel lang genoeg overigens, voor de meeste gebruikers.

De telefoon heeft een ingebouwde batterij en het is dan ook niet mogelijk om die makkelijk te vervangen mocht er iets mis mee zijn. Met een aantal schroefjes kun je hem overigens wel zonder al te veel problemen vervangen in geval van nood.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters