Nokia E72

Nokia brengt met de E72 de langverwachte opvolger van de immens populaire Nokia E71. Het toestel komt onder andere met een nieuw design, een betere camera en een 3,5mm audiojack zodat hij nog geschikter is voor de echte zakenman die ook wat ontspanning wil hebben uit zijn telefoon. Het toestel komt net optijd in de winkel om onder de kerstboom te belanden, maar is hij die plaats onder onze groene vriend wel waard? We onderzoeken het in deze uitgebreide review van het toestel.

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold vs. Nokia E71

 

De E72 komt als opvolger voor de vorig jaar geïntroduceerde Nokia E71, die ongelofelijk populair bleek te zijn. Nu nog steeds wordt het toestel als warme broodjes verkocht en voor velen is het al uitgegroeid tot een van de beste smartphones ooit. Niet lang nadat de E71 in de winkel kwam lekte de opvolger al uit, toen nog onder de naam E75. Ook maakten we toen als eerste kennis met de naam E72, maar op dat moment waren de namen nog omgewisseld. Echt duidelijke informatie over het toestel kwam pas begin afgelopen zomer, in de vorm van een promotiefilmpje. Een aantal dagen later werd het toestel aangekondigd. Nu ligt het toestel eindelijk net in de winkels en is het dus hoogste tijd voor ons om hem even onder handen te nemen.

Dat de Nokia E72 een zakelijke telefoon is, dat moge duidelijk zijn. Het toestel heeft een strak design, mooie bouw en is daarnaast uitgerust met een qwerty-toetsenbordje en extra makkelijke messaging-functies. Natuurlijk is ook Exchange volledig aanwezig en heeft het toestel zowel een zakelijke-modus als een privé-modus zodat je je zakelijke- en privé-leven makkelijk gescheiden houdt. Of het toestel ook een waardige opvolger is voor zijn legendarische voorganger, dat is echter maar de vraag. Veel viel er niet te verbeteren op zakelijk vlak en media wordt, hoewel in de E72 ruim aanwezig, wat naar de achtergrond gedrukt. In deze review zullen we dat dan ook onderzoeken.

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

De E72 heeft heel wat concurrentie te verdragen en die komt niet in de laatste plaats van Nokia zelf. De E71 is nog steeds een heel goed toestel in dit segment en heeft nu als enorme voordeel zijn prijs. De specificaties verschillen nog niet eens zo heel veel en het toestel gaat voor een dikke €100 minder over de toonbank. Ook de E75 is een geduchte concurrent voor het toestel. Het grootste verschil is eigenlijk de vorm van het toestel. De E75 heeft een uitschuifbaar qwerty-toestenbordje en een gewoon numeriek toetsenbord en verder ongeveer dezelfde functies. De prijs ligt zo’n €70 lager en daarmee wordt de E75 wel een heel aantrekkelijk alternatief. Ook de E52 mag niet ongenoemd blijven, hoewel die geen qwerty-toetsenbord heeft.

Een andere concurrent van de E72 komt van Samsung in de vorm van de B7330 OmniaPRO. Dit toestel heeft net iets mindere specificaties en draait op Windows Mobile, maar verder hebben de twee veel van elkaar weg. De OmniaPRO is echter wel in groot voordeel met zijn prijs, die bijna €100 lager ligt.

Natuurlijk mogen ook de BlackBerry’s niet ongenoemd worden als het gaat om zakelijke toestellen met een dergelijke form-factor. De Curve 8520 is de budget-optie die wat minder geavanceerd is dan de E72 maar ook gelijk een stuk minder kost. Voor een wat hogere prijs kun je een BlackBerry Bold 9700 krijgen, die de E72 qua specificaties met een redelijk klein verschil verslaat.

Tot slot heeft HTC nog een concurrent voor de E72 in zijn portfolio, namelijk de Snap. Dit toestel wint het ook niet van de E72 qua specs en heeft ook geen geweldig positieve review van ons achter de rug, maar voor een prijs die €100 lager ligt is hij toch wel het vermelden waard.

Nokia E72 vs. Nokia E71

 

Nokia E72 vs. Nokia E71

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E72
Telefoonmodel Qwerty-candybar
Besturingssysteem Symbian S60 3rd edition fp2
Schermafmeting 2,4″
Schermtype TFT
Schermresolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Nee
Processor en Geheugen
Processor ARM11, 600MHz
RAM 128MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 250MB
Kleur
Kleuren Zwart; grijs; bruin
Energie
Gesprekstijd 750 minuten
Standby-tijd 480 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera VGA, 640×480 @ 15fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi, ra
Videospeler mp4, 3gp, rv, wmv
Audiouitgang 3,5mm
Extra’s Digitaal compas, Nokia Mail

Nokia E72 unboxing

De E72 komt in een doosje met een standaard uiterlijk, zoals we die wel vaker zien bij Nokia. De buitenkant is allerminst interessant, er staat een lijstje met key-specs en een foto van het toestel op, samen met wat logo’s en een sticker met wat toestelgebonden informatie. De binnenkant van de doos is echter des te interessanter, het is een erg compleet pakket met natuurlijk allereerst wat papierwerk. Daarnaast zijn de standaard lader, USB-kabel en headset aanwezig, waarbij de USB-kabel opmerkelijk klein is en de headset een redelijk on-ear-exemplaar is. Naast deze standaard dingen vind je ook nog een 4GB geheugenkaartje in het toestel en is er een klein doekje aanwezig waarmee je het scherm kunt ontdoen van zijn vlekken. Als neusje van de zalm heeft Nokia nog een lederen hoesje en een polsbandje toegevoegd voor het toestel. We kunnen dan ook niets anders concluderen dat het pakket van de E72 erg verzorgd en compleet is.

De Nokia E72 hoort bij de nieuwe generatie van de E-series en daar hoort ook een nieuwe generatie design bij. Het toestel ziet er net wat strakker uit dan zijn voorganger, de E71. Hij heeft een beetje dezelfde futuristische look als zijn normale candybar-broertje, de E52. Het toestel is natuurlijk wel wat aan de brede kant vanwege zijn aparte form-factor, maar daardoor houdt hij niet minder goed vast. Het toestel is prima te gebruiken met één hand en voelt redelijk aan in je handen. Ook in je broekzak vormt het toestel nauwelijks een probleem vanwege zijn geringe dikte. Het toestel is vrij zwaar en deels gemaakt van metaal, waardoor hij een premium gevoel achterlaat. Ook de delen die niet van metaal zijn voelen goed vanwege hun hoogwaardige plastic. De bouwkwaliteit van het toestel is over het algemeen erg goed, hoewel er wel een irritant foutje aanwezig is. Deze ligt, net als bij de E52, aan de onderkant van het toestel. Hoewel hij in dit geval niet extreem makkelijk los gaat, zit hij ook niet erg goed vast. Er zit aan de onderkant wat speling tussen de front-cover van het toestel en de daaronder liggende middenlaag. Daardoor voel je elke keer als je erop drukt het geheel een beetje naar beneden gaan, wat erg irritant is. Gelukkig is het verder, in tegenstelling tot bij de E52, niet storend.

Nokia heeft de E72 in flink wat kleurtjes uitgerust, naast de traditionele zwarte en zilveren varianten, is er ook een bruine versie van het toestel. Hoewel het misschien een beetje vreemd klinkt voor een zakelijke telefoon, past de kleur bruin erg goed bij het toestel en is het dan ook een mooie toevoeging voor iedereen die een beetje wil opvallen.

De voorkant van de E72 is grotendeels gemaakt van plastic, met alleen rondom de navigatietoets wat metaal. Boven de navigatietoets staat natuurlijk het scherm van het toestel centraal, dat met zijn 2,4″ niet heel groot is, maar wel groot genoeg. Boven het scherm is het typenummer en het Nokia-logo te vinden en daarboven de speaker waarmee je gesprekken voert samen met een lichtsensor om de achtergrondverlichting van het scherm te regelen en een tweede camera om videogesprekken mee te voeren. Onder de rij met snel- en navigatietoetsen is het volledige qwerty-toetsenbord te vinden waarover we in het volgende hoofdstuk meer zullen vertellen. De hele voorkant is omlijst met een chromen randje.

Nokia E72 voorkant

 

Nokia E72 voorkant detail

 

Nokia E72 voorkant detail

 

Nokia E72 voorkant detail

 

De achterkant van de Nokia E72 heeft een mooi ontwerp, maar zit wel met één flink probleem. Dit kennen we van onder andere de HTC HD2 en is dat de camera ongeveer een milimeter boven het oppervlakte uitsteekt. Hierdoor wipt de telefoon wat als je hem op een vlak oppervlakte hebt liggen en beschadigd de camera ook een stuk sneller. Het is allemaal niet zo erg als bij de HD2, maar toch vervelend. Naast de camera zit de speaker van de E72 en eigenlijk alles daaronder bestaat uit de batterijklep, gemaakt van RVS. Helaas pakt hij door zijn glanzende finish wel heel makkelijk vlekken op, die er ook nog eens lastig af te poetsen zijn omdat de klep een beetje geribbeld is.

Nokia E72 achterkant

 

Nokia E72 achterkant detail

 

Nokia E72 achterkant detail

 

De zijkanten van de E72 zijn relatief simpel. Beide kanten zijn voorzien van een aantal objecten bovenin, rechts drie toetsen en links twee communicatiepoorten. Allen zijn netjes weggewerkt en verstoren het design niet. De rechterkant bevat drie toetsen: de twee volumeknopjes en daar tussenin een sneltoets. Links zijn, direct naast elkaar, de Micro-USB-poort en de geheugenkaart sleuf te vinden. Die laatste is trouwens erg vervelend in gebruik, het kost heel wat moeite om een geheugenkaart uit de sleuf te halen en dat is natuurlijk jammer.

Nokia E72 rechterkant

 

Nokia E72 linkerkant

 

Net als de zijkanten, zijn ook de onder- en bovenkant lekker simpel gehouden. De bovenkant bevat in het midden een klein knopje waarmee je het toestel aan- of uit kan zetten en aan de linkerkant zit een gaatje waar je een 3,5 millimeter headset-plug in kan steken. De onderkant is alleen maar voorzien van één gat, die bedoeld is voor de lader.

Nokia E72 bovenkant

 

Nokia E72 onderkant

 

Scherm

Onder direct zonlicht doet het scherm van de E72 het redelijk. In princiepe is hij wel goed te lezen onder de zon, maar omdat het laagje over het scherm heen redelijk reflecterend is wordt het soms wat lastiger vanwege een sterke reflectie. Binnen presteert het scherm wel prima, de helderheid is ruim voldoende en de kleuren zijn mooi genoeg. Het contrast kan, zoals bij de meeste TFT-schermen, wat beter, maar ook deze is voldoende goed.

De liggende orientatie van het scherm is een beetje ongebruikelijk, maar zeker niet storend. Je kan er eigenlijk wel meteen mee overweg en voor het bekijken van afbeeldingen en het browsen van internet is het eigenlijk een stuk prettiger. Ook de grootte van het scherm is met 2,4 inch prima te noemen.

Toetsen

Nokia E72 toetsenbord

De E72 heeft voor het eerst in de geschiedenis van de E-Series een optische muis in de navigatietoets verwerkt zitten. Het middelste gedeelte van de toets dient als muis waardoor je door lijsten kan scrollen en over het web kan navigeren door alleen maar met je vinger over deze toets heen te schuiven. Het werkt echter niet heel soepel en een ander probleem is dat je snel een dergelijke beweging maakt terwijl je gewoon met de gewone navigatietoets door het menu navigeert. Gelukkig kan je hem, mocht je dat willen, ook uitzetten. De rest van het bedieningstoetsenbord, dat bestaat uit de navigatietoets, twee slectietoetsen, vier sneltoetsen en de bel- en ophangtoetsen, werkt prima en is groot genoeg.

Het belangrijkste deel van het toetsenbord van de E72 is echter het deel dat onder het bedieningstoetsenbord zit: het qwerty-toetsenbordje dat de E72 bevat. Hoewel de toetsen hier erg klein zijn, typt hij redelijk weg. Dit onder andere omdat elke toets gevormd is als een klein bobbeltje zodat het onderscheid tussen de toetsen enorm is. Natuurlijk maak je wat vaker verkeerde aanslagen dan met een toetsenbord van een toestel met uitschuifbaar qwerty-toetsenbord, maar over het algemeen werkt het toch wel prettig.

De toetsen die de E72 aan de zijkant heeft zitten zijn prima. Ze zijn niet te klein, lekker soepel en simpel te onderscheiden. De aan/uit-toets is daarop een kleine uitzondering, die is op hetzelfde niveau als de rest van de bovenkant en dus wat minder lekker in te drukken. Gelukkig gebruik je die niet vaak en is het dus niet zo’n groot probleem.

Nokia heeft haar E72 uitgerust met het bekende Symbian S60-besturingssysteem. Het gaat hierbij om de derde editie met fp2 erop, waardoor het praktisch de nieuwste versie die je kan krijgen is. Het systeem is zakelijk aantrekkelijk, maar velen vinden de interface wat minder. In dit hoofdstuk zullen we het allemaal nog een keertje bespreken.

Standby

Net als in veel andere Nokia’s heeft de E72 een zogenaamde actieve standby. Dat betekend dat het standby scherm meer is dan alleen een achtergrond en wat basisinformatie, namelijk een scherm vol met snelkoppelingen en informatie uit bijvoorbeeld je agenda. Welke informatie je precies neer wilt zetten kun je allemaal zelf kiezen en zo krijg je een handig persoonlijk stand-by scherm dat direct toegang verschaft tot 90% van de taken die je dagelijks doet met je telefoon. Natuurlijk kun je ook een beperkte widget van de muziekspeler op het standbyscherm plaatsen. Mocht je nou geen actief stand-by scherm willen, dan kun je altijd nog één van de twee andere mogelijkheden kiezen. Er is een leeg standby-scherm, waar je alleen een achtergrond ziet mocht je die ingesteld hebben en een standby-scherm met een aantal handige items die voorgelezen worden. Dat laatste is handig als je dingen wilt doen in situaties waarin je niet de mogelijkheid hebt om op het scherm te kijken en ook voor slechtziende mensen kan het erg handig zijn, maar het is toch vooral een gimmick.

Nokia E72 screenshot standby

 

Nokia E72 screenshot standby

 

Nokia E72 screenshot standby

 

Menu

Nokia E72 screenshot menu

De Nokia E72 heeft een standaard Nokia-menu, dat naar wens in te delen is. Enige verschil met de meeste Nokia-telefoons is wel dat hij alleen maar in landscape-modus beschikbaar is. Je kunt kiezen uit een raster- en een lijstweergave, waarbij je de items zelf kunt rangschikken. Hierbij kun je er ook nog voor kiezen om items in bepaalde mappen te zetten, waardoor je alles precies neer kunt zetten zoals je wilt. Standaard staat alles soms een beetje vreemd ingedeeld, maar met een beetje tweaken kun je het menu voor jezelf heel handig indelen. Alle menu’s en instellingen zijn gemakkelijk te bereiken en zitten meestal niet dieper dan drie menu’s diep. Deze zijn tot één niveau diep vaak als raster of lijst weergegeven en nog dieper alleen als lijst.

Multitasking

Aangezien de E72 op Symbian draait, ondersteunt het toestel ook prima multitasking. Het toestel heeft hiervoor een speciaal menuutje, dat je kunt betreden via het opties-menuutje in het menu of door de home-toets van het toestel ingedrukt te houden. Dit menu is hetzelfde als bij de andere Symbian S60-toestellen die we kennen, dat wil zeggen dat het niet heel uitgebreid is maar dat je er wel alle basisdingen kunt doen. Je ziet een overzichtje van alle open programma’s en je kunt door naar een programma te navigeren en op het midden van de navigatietoets te drukken direct naar een programma gaan. Verder kun je door op een programma te gaan staan en daarna op de wistoets te drukken een programma afsluiten. De multitaskmogelijkheden zijn wat ons betreft prima, hoewel het iets uitgebreider had gemogen.

Nokia E72 screenshot multi-tasking

 

Prestaties

De prestaties van de Nokia E72 zijn, mede dankzij zijn flinke processor, behoorlijk goed. Hoewel het openen van programma’s en menu’s niet heel snel gaat, is navigatie door het toestel verder wel erg goed. Jammer is wel dat het toestel niet heel veel RAM-geheugen heeft waardoor het toestel als je veel applicaties naast elkaar draait snel wat trager wordt. Hoewel je hier niet heel veel van merkt met een normaal aantal programma’s open, zal je het probleem toch soms tegenkomen aangezien het toestel alle programma’s standaard open laat staan als je gewoon op de terug-toets drukt. Voor een E-Series toestel viel de stabiliteit ons een beetje tegen, het toestel is een aantal keer vastgelopen. Overall is de stabiliteit echter zeker nog wel op het gemiddelde, zoniet daarboven. Over het algemeen zijn we dan ook blij met de prestaties van de telefoon.

Natuurlijk hebben gebruikers van de Nokia E72 ook een camera en een galerij tot hun beschikking. De camera van het toestel is een 5-megapixelexemplaar met autofocus en een klein flitsertje. Natuurlijk is ook filmen mogelijk met het ding. De telefoon heeft een redelijk uitgebreide galerij ter beschikking. In dit hoofdstuk zullen we alles in detail bespreken.

Foto

De camera-interface van de Nokia E72 kennen we al van andere Nokia-toestellen. Dat betekent dat het sluiterscherm bestaat uit een zoeker met, als je op één van de softkeys drukt, aan de rechterkant een balkje met wat opties waar je met de navigatietoets doorheen kunt scrollen. Als je op een van de sneltoetsen in dat balkje klikt komt er een pop-up over het scherm die helaas niet transparant is maar op een egale achtergrond gepresenteerd wordt. Voor meer instellingen is er een menu beschikbaar, waarin je ook de balk met snelkoppelingen kunt aanpassen naar je eigen wensen. Deze interface werkt prima en is goed aanpasbaar, het is alleen jammer van de pop-ups die niet transparant zijn.

Nokia E72 screenshot camera

 

Nokia E72 screenshot camera

 

Foto’s gemaakt met de Nokia E72 zijn van best goede kwaliteit. De kleuren zijn een beetje saai, maar wel redelijk waarheidsgetrouw. De foto’s zijn goed scherp en er is weinig ruis, wat maar zelden samengaat in telefoons. In de plaats van de ruis is wel een soort vreemde blokjes structuur in de foto’s aanwezig die niets te maken heeft met de resolutie. Waarschijnlijk heeft Nokia hier een redelijk apart ruisonderdrukkingsmechanisme gebruikt, maar het resultaat is wel beter dan wanneer alle details uitgesmeerd worden. De flitser is leuk op een meter afstand, maar voor verder is hij redelijk zinloos eigenlijk.

Camerasample Nokia E72

 

Camerasample Nokia E72

 

Camerasample Nokia E72

 

Video

Natuurlijk kan de Nokia E72 ook filmpjes opnemen, zoals elke hedendaagse telefoon dat doet. Dit gaat met een framerate van 15fps, maar toch zijn de filmpjes nog redelijk vloeiend. De VGA-resolutie maakt daarnaast dat ze redelijk groot zijn en het overal resultaat van de videocamera is dan ook wel bevredigend. De interface is dezelfde als bij de stille camera, wat betekend dat hij redelijk handig in gebruik is maar zeker niet mooi. Hieronder kun je een filmpje bekijken dat met de telefoon geschoten is.

Galerij

De software die onder het kopje galerij staat bij de Nokia E72 maakt het mogelijk om alle soorten media te bekijken: afbeeldingen, muziek, video’s, streams en presentaties, het is allemaal mogelijk. We zullen ons hier even beperken tot de afbeeldingen, over de andere onderdelen zullen we in het volgende hoofdstuk wat vertellen. Als je op afbeeldingen klikt in het galerij-menu, kom je in een schermpje waar je een filter kunt selecteren. Zo kun je al je foto’s bekijken, alleen de foto’s van de camera, de foto’s van een bepaalde maand, foto’s per foto-album of foto’s per tag. De software is dus erg uitgebreid. Als je iets hebt geselecteerd, kom je in een schermpje waar alle foto’s die bij jouw selectie horen in een rondje staan, zodat je ze allemaal alvast kunt zien en zo kunt besluiten welke kant je op gaat scrollen. Als je een foto selecteert krijg je die te zien met eenzelfde balkje ernaast als in de camera. Via dat balkje kun je de foto uploaden, versturen, taggen, aan een album toevoegen of verwijderen. De galerij werkt lekker. Auto-rotate is niet aanwezig aangezien het toestel al een landscape-scherm heeft en draaien dus weinig zin heeft. Al met al is de galerij erg uitgebreid en ook nog eens mooi, we zijn er dan ook erg tevreden over.

Nokia E72 screenshot galerij

 

Nokia E72 screenshot galerij

 

Nokia E72 screenshot galerij

 

Meeting hier, vergadering daar, even naar kantoor en dan in een volle, rumoerige trein naar huis. Een gemiddelde zakeman reist heel wat kilometertjes af. Dan is het natuurlijk wel prettig als je wat ontspanning kan hebben in de vorm van je favoriete muziek. Zoals je mag verwachten van een telefoon van meer dan €350,- kan de E72 je hier prima in voorzien. Het toestel heeft een muziekspeler, een FM radio en een 3,5mm ingang en nog een videospeler ook. In dit hoofdstuk vind je het.

Muziekspeler

Net als de rest van de interface van de Nokia E72, is de interface van de muziekspeler niet erg spannend te noemen. De speler is echter wel erg uitgebreid, zo kun je muziek zoeken door de titel, artiest, album of afspeellijst in te spreken via een speciaal programmatje dat je onder het kopje media in het menu vindt. Hoewel deze functie niet geweldig goed werkt, is hij wel leuk en kan het een snelle manier zijn om je muziek te vinden. Verder heeft de E72 een ingebouwde muziekwinkel, waar je gemakkelijk en snel nieuwe muziek kunt kopen. Als je muziek afspeelt via het toestel kom je terecht in een saai maar overzichtelijk afspeelschermpje, met links een album art en rechts daarvan een balkje met de voortgang en de functies van de navigatietoets. Onder het geheel staat wat informatie over het nummer dat je afspeelt. Via het menu kun je een equalizer instellen, de shuffle- en herhaalmodus activeren en deactiveren en wat optionele zaken zoals de balans tussen rechts en links of stereo widening instellen.

Nokia E72 screenshot muziekspeler

 

Nokia E72 screenshot muziekspeler

 

Nokia E72 screenshot muziekspeler

 

De E72 klinkt door de speakers niet al te best. Het volume valt tegen en het geheel begint als snel een beetje krakerig te worden. De headset is een ander verhaal bij het toestel, deze klinkt namelijk erg goed. Vooral de helderheid is veelbelovend en ook de bas klinkt goed genoeg. Het volume is eerder te hard dan te zacht via de headset en, hoewel het misschien wat minder goed is voor de oren van mensen die gewend zijn hun muziekspeler op z’n hardst te zetten, kunnen we hier niet over klagen.

FM radio

Natuurlijk heeft de E72 ook een FM-radio, compleet uitgerust met RDS. Deze is net als de muziekspeler erg simpel vormgegeven, maar heeft alle standaardfuncties en functioneert goed. De interface is simpel met linksboven een radiopictogram om aan te geven wat de applicatatie doet, daaronder een balk waar de frequentie en RDS-informatie in te vinden is en rechtsboven pictogrammen die aangeven wat de navigatietoets in de FM-radio doet. De muziekkwaliteit is net als bij de mp3-speler door de speakers niet zo goed maar door de headset wel mooi en daar zijn we dan ook heel tevreden mee. In het menu zijn zaken zoals alternative frequenties in te stellen, waardoor je dezelfde radiozender houdt in een zone waar de frequentie anders is. Zoals altijd werkt het niet perfect, maar je kunt er een heel eind mee komen.

Nokia E72 screenshot radio

 

Video playback

Video’s afspelen via de E72 kan zowel met de galerij-applicatie als met RealPlayer. De enige toegevoegde functionaliteit die wij in RealPlayer hebben kunnen vinden is dat je kan kiezen tussen volledig scherm of normaal scherm, wat neerkomt op het volledige scherm of een deel van het scherm waarbij de rest zwart is. Ook kun je bij RealPlayer wat informatie bekijken en de video gebruiken als ringtone, maar verder zijn de spelers vrijwel identiek. Ook de codec-ondersteuning van beide spelers komt overeen. Het toestel kan standaard geen DivX- of Xvid-video’s afspelen, dat is alleen mogelijk met extra, vaak dure software. Mp4 en 3gp worden wel ondersteund door de E72 en die speelt het toestel vaak ook gewoon goed af. Hoge kwaliteit filmpjes kan de E72 echter niet aan, dan speelt het toestel alleen het geluid af. De speler is opgedeeld in een aantal onderdelen, namelijk streams en gewone video’s. In RealPlayer zijn streams in de vorm van een koppeling, in de galerij gaat het streamen via podcasts. We zijn niet ontevreden over de videospeler, hoewel het wel wat beter had gekund.

Nokia E72 screenshot video

 

Nokia E72 screenshot video

 

De applicaties die op de E72 staan zijn natuurlijk eigenlijk het belangrijkste gedeelte van het toestel. Vooral de organiser is belangrijk voor de gemiddelde zakenman en ook Exchange is een belangrijke schakel in het geschikt zijn voor de zakelijke markt. Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele extra, soms handige, soms leuke, applicaties. Games zijn ook aanwezig op het toestel, voor wat ontspanning tussendoor, hoewel deze natuurlijk minder aansluiten bij de doelgroep van het toestel. De leukste, handigste en belangrijkste applicaties komen in dit hoofdstuk langs.

Ovi Store

De Nokia Ovi Store is kort voor de introductie van de N97 gelanceerd door Nokia. Om de Ovi Store te kunnen gebruiken moet je hem eerst één keer zelf downloaden, waarna je hem voor eens en voor altijd kan gebruiken. Het aanbod van de Ovi Store is inmiddels redelijk uitgebreid en zeker stukken beter dan dat van de Windows Mobile Marketplace. De prijzen liggen gemiddeld wat hoger dan bij de Android Market en de App Store, maar lager dan bij de WinMo Marketplace.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Wel is het jammer dat je vooralsnog alleen met een creditcard kunt betalen en niet via een machtiging bij de bank of een PayPal-account. Onbekend is nog of deze opties later volgen, maar naar verwachting zullen de betaalmogelijkheden wel uitgebreid gaan worden. Overigens heb je geen creditcard nodig om gratis applicaties te kunnen downloaden. De applicatie pagina is een beetje standaard met beoordelingen, wat info en wat extra links, maar geen screenshots helaas. Een leuke optie is om een lijst met persoonlijke aanbevelingen weer te geven, op basis van je eerdere downloads. Ook zijn er natuurlijk enkele filters te vinden in de Ovi Store en al met al is het dan ook een redelijk goede applicatiewinkel.

Nokia E72 screenshot ovi store

 

Nokia E72 screenshot ovi store

 

Nokia E72 screenshot ovi store

 

Agenda

Een belangrijk onderdeel voor een zakelijke telefoon is de agenda, zo dus zeker ook bij de E72. Standaard bestaat het hoofdscherm van de agenda uit een maandweergave met rechts alle afspraaken van de geselecteerde dag. Als je op zo’n dag drukt kan je via het dagoverzicht dat verschijnt de afspraakdetails bekijken. De weergave is overzichtelijk en vanzelfsprekend heeft de agenda implementatie op het standby-scherm van de E72, hoewel die alleenmaar de afspraken van vandaag weergeeft. De ondersteuning van exchange is ook prima op het toestel en die synchroniseert moeiteloos je kalender, zoals je dat mag verwachten.

Nokia E72 screenshot agenda

 

Nokia E72 screenshot agenda

 

QuickOffice

De E72 is standaard uitgerust met QuickOffice wat het mogelijk maakt om Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden te bekijken en te bewerken. Uiteraard is QuickOffice niet zo uitgebreid als de echte Office-versie die je op je computer vindt, maar een simpel Excel-, Powerpoint- of Word-bestand is goed te bekijken en eventueel aan te passen. Als je via internet een Office-document downloadt kun je dit gelijk openen in QuickOffice. Office 2007-bestanden worden prima ondersteund door QuickOffice, waardoor je nooit met compatibiliteitsproblemen komt te zitten. Op de E72 zit naast QuickOffice ook Adobe PDF voor PDF-bestanden. Hiermee zijn de meest gebruikte zakelijke bestandsformaten prima handelbaar met de telefoon. Mooi is ook dat er een lifetime licentie meegeleverd is met de E72 zodat je je nooit druk hoeft te maken om te betalen voor office op je telefoon.

Nokia E72 screenshot office

 

Nokia E72 screenshot office

 

Nokia E72 screenshot office

 

Ovi Maps

Nokia E72 screenshot maps

Nokia heeft met Ovi Maps op de E72 een redelijk goed navigatieprogramma staan daat helaas een licentie heeft van slechts tien dagen. Daarna zal je moeten gaan betalen voor de software. Voordeel is wel dat je elke dag apart kan kiezen en dat het programma ook eerst vraagt of je een dag van je licentie wilt gebruiken. Na je testperiode kan je een abonnement nemen van €6,49 per maand of een jaar voor €59,99. Je kunt ook losse navigatiedagen kopen voor €1,80. Het gaat om versie 3.01 en het is allemaal erg makkelijk te begrijpen en werkt ook goed.

Het programma heeft zowel satelietbeelden als kaarten en kan ze in 2D of 3D weergeven. Nadeel is wel dat je de kaarten van internet moet downloaden en dat kost nogal wat als je in het buitenland bent. Wel is er de mogelijkheid om de kaarten te downloaden en vervolgens offline te navigeren. De software heeft vele mogelijkheden zoals verkeersinfo, iets dat trouwens nog eens €2,39 per maand extra kost bij een doorlopend abonnement. Een losse dag verkeersinfo kost €0,89 en een jaar €17,99. Een andere mooie functie is een digitaal compas, zodat je altijd weet in welke richting je loopt. De GPS-ontvanger in het toestel is daarnaast prima, hij heeft snel een fix en is zelfs binnenshuis accuraat.

Nokia E72 screenshot maps

 

Nokia E72 screenshot maps

 

Games

De E72 heeft twee spelletjes voorgeïnstalleerd staan: Block Cascade Fusion en Solitaires. De tweede is een verzameling van een aantal, in Nederland vrij onbende, kaartspelletjes met een vrij slechte gameplay. Block Cascade Fusion is een leuker spelletje, dat een beetje op Tetris lijkt. Het is de bedoeling om met vallende blokjes van drie verschillende kleuren combinaties te maken waar minimaal vijf gelijk gekleurde blokjes op een rij in zitten. Om de zoveel tijd komt er een zogenaamde Fusion langs die de afgeronde combinaties laat verdwijnen en zodra je toren de bovenkant heeft bereikt ben je game-over. Dit blijkt nog best uitdagend te zijn en voor de liefhebbers van simpele Arcade-games is het dan ook een vermakelijk spelletje.

Nokia E72 screenshot maps

 

Nokia E72 screenshot maps

 

Zeker bij een zakelijk toestel als de E72 zijn de berichten- en internetfuncties niet te verwaarlozen en de telefoonfunctie van een mobiele telefoon blijft natuurlijk het belangrijkste deel van het toestel. In dit hoofdstuk zullen we het dan ook uitgebreid gaan hebben over zowel de telefoonfunctie als de browse-, sms-, en mail-mogelijkheden.

Bellen

Nokia E72 screenshot bellen

Beginnen met bellen is heel simpel op de E72, je kunt gewoon direct een nummer invoeren in het standby-scherm. Een andere optie is om de naam van één van je contacten in te typen op het standby-scherm, waarna je een lijstje met overeenkomende contacten krijgt voorgeschoteld. In de contactenapplicatie werkt dat hetzelfde en daarin kun je dus ook alleen op naam zoeken. De contactenapplicatie is lekker uitgebreid en je kan in een contact alle mogelijke informatie kwijt. Denk hierbij aan mobiele nummers, fax-nummers een speciaal nummer voor videobellen en VoIP-informatie. Ook zijn er invoervelden beschikbaar voor de naam en het nummer van de assistent van je contact ook dingen als verjaardagen, gedenkdagen of de rest van de familie zijn beschikbaar. Het toestel heeft ook een logboek waar je al je gesprekken kunt bijhouden en waaruit je ook direct kunt bellen.

Tijdens een gesprek kun je via de sneltoetsen in het toestenbord je telefoon gewoon bedienen en zijn er een aantal instellingen beschikbaar in het menu van het belscherm. De ringtones en het trilalarm van de E72 zijn prima en ook de ontvangst- en belkwaliteit zijn goed genoeg.

Nokia E72 screenshot bellen

 

Nokia E72 screenshot bellen

 

Berichten

In de berichtenapplicatie is een overzicht van de verschillende berichtmogelijkheden te zien waaronder een nieuw bericht maken, SMS-inbox en de e-mailaccounts. De SMS-inbox geeft veel sms-berichten onder elkaar weer met links de afzender, in het midden een deel van de sms en rechts de datum. Door op het bericht te klikken verschijnt de inhoud van het bericht. Het schrijven van een bericht gaat dankzij het qwerty-toetsenbord makkelijk . Door bij “Aan:” een deel van de naam van de contactpersoon te typen en vervolgens op de centerknop van de d-pad te klikken verschijnen de mogelijke contactpersonen om te selecteren. Vervolgens kun je onderin het bericht typen en staat linksboven het aantal gebruikte tekens (linksonder in landscape-modus). Door aan een sms-bericht een extra inhoud als een afbeelding, muziek of video toe te voegen verandert de sms in een mms-bericht. De sms werkt goed, alleen is het jammer dat Nokia geen threaded-sms ondersteunt waarbij de sms met een contactpersoon als een chatbericht is te bekijken.

Mailen met de E72 gaat net als sms’en lekker vanwege het toetsenbordje. Het is erg simpel om een mail-account in te stellen dankzij de Nokia Mail-software. Je kunt heel simpel een mailaccount toevoegen via Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail, Exchange of Lotus Notes Traveler. Ook imap- en pop-mail wordt ondersteund, maar dat lijkt niet altijd te werken. Onze imap-account via Gmail kon het toestel in ieder geval niet aan. Mailtjes schrijven, doorsturen en beantwoorden gaat allemaal heel simpel.

Nokia E72 screenshot berichten

 

Nokia E72 screenshot berichten

 

Nokia E72 screenshot berichten

 

Browser

Voor een telefoon die niet uitgerust is met een touchscreen heeft de Nokia E72 een erg prettige browser die zowel goed werkt als makkelijk te bedienen is. Pagina’s worden volledig, maar soms wel wat traag, geladen. Hij heeft met de meeste moderne webpagina’s geen enkel probleem. Helaas werkt hij niet met tabbladen, maar je kunt wel ontzettend simpel schakelen binnen je geschiedenis via de terugknop, waarna je een soort carrousel te zien krijgt waarin je een pagina uit je geschiedenis kunt kiezen. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit, zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij onze site het geval is. Daarnaast zijn er veel privacy-instellingen. Iets wat we nog een beetje missen, is volledige Flash-ondersteuning. Sommige dingen zoals YouTube mobiel ondersteunt de E52 wel, maar bijvoorbeeld filmpjes op All About Phones behoren niet tot de mogelijkheden.

Navigeren over een pagina gaat prima met de browser van de E72, zo kun je een paginaoverzicht laten weergeven waarmee je gemakkelijk naar een ander deel van de pagina kunt navigeren. Ook kun je inzoomen, hoewel dat op een nogal vreemde manier gebeurt, namelijk met de toetsen “*” en “#”. Gewoon navigeren gaat met een virtuele muis die je beweegt via de navigatietoets. Hierbij kun je zowel kiezen om gewoon op de navigatietoets te drukken, of om het binnenste deel ervan als optische muis te gebruiken. Autorotate is niet aanwezig aangezien het beeld alleen maar minder overzichtelijk zou worden als je hem omdraait.

Nokia E72 screenshot browser

 

Nokia E72 screenshot browser

 

Het uithoudingsvermogen van de Nokia E-Series staat goed te boek en de Nokia E72 is geen uitzondering op deze regel. Het toestel houdt het relatief lang uit, als hij constant met Exchange in verbinding staat en je hem verder niet heel veel gebruikt houdt hij het wel een dag of drie uit. Met veel gebruik zal hij ongeveer twee dagen actief blijven, waar de gemiddelde smartphone elke avond aan de lader moet. Een mooie prestatie dus. Om dit allemaal vol te houden heeft de E72 trouwens een Nokia BP-4L batterij met een capaciteit van 1500mAh.

Nokia E72 batterij

 

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Frank Hagen -

  Probleem Nokia E72 geheugen vol opgelost.
  Mijn Nokia E72 gaf ook telkens de melding geheugen vol.
  Ik baalde van mijn Nokia en moest ik nu weer naar een samsung uitkijken?
  Nee het probleem is opgelost op een eenvoudige manier.
  Waarschijnlijk is het probleem opgetreden doordat de telefoon een update van de software heeft uitgevoerd. Naar versie 091.004 van 02juni 2012. Dit is een goede versie alleen die moet je overschrijven met de versie die je download van de Nokia site met de software Nokia Suite.
  Sluit de Nokia E72 met de meegeleverde kabel aan op een PC of LapTop en vervang dan de telefoon software met Nokia Suite.
  Hierna werkt je Nokia E72 perfect en kun je internetten met je Nokia E72.
  Ik heb gisteren 2 Nokia's E72 de software geupdated en mijn vrouw en ik kunnen weer de Nokia E72 zonder problemen gebruiken.

  Heel veel succes, Frank Hagen

 2. Jeroen -

  @Nonam,

  Zelf heb ik de Nokia E72 al ruim anderhalf jaar en naar volle tevredenheid, voor de E72 is ook al een opvolger en dat is de Nokia E6.

  De Nokia E6 heeft een touchscreen maar ook een toetsenbord zoals de E72.

 3. nonam -

  Hallo,
  ik wil graag een nieuwe mobiel in een blackberryvorm,
  maar ik hoor dat blackberry's heel slecht zijn dus
  wil ik liever geen blackberry. Ik wil graag weten of dit een goed mobiel is ?
  groetjes nonam

 4. Jeroen -

  Ik heb een oplossing voor jullie, heb zelf ook Nokia E-72 :Y:

  Je moet het volgende doen: Menu –> Bed. paneel –> Instellingen –> Verbinding –> Packet-ggvns –> nu hebben jullie waarschijnlijk bij Packet-ggvnsverbinding Automat. bij signaal aan staan, dit moet je dan veranderen in Wanneer nodig.

  Als je dit gedaan hebt maakt hij alleen internetverbinding als je naar het internet gaat.

 5. ronald -

  Klopt het dat de nokiaE72 constant verbinding heeft met internet zoja kan je dat ook uitzetten
  gebruik nml op de vakantie wifi en dan moet het gewone internet uitstaan?

  groetjes ronald

 6. sander -

  Hallo,

  Ik heb ook een probleempje met mijn Nokia E72…ik krijg de melding geheugen vol wis enkele gegevens. Ik heb de gsm al teruggezet naar fabrieksinstellingen maar mijn geheugen op de C blijft 2 mb…mijn geheugenkaart geeft 355 mb aan maar deze neemt hij niet mee als ik berichten ofdergelijke verstuur..Ik heb weinig foto's, video's, installaties etc op mijn telefoon staan..wie kan mij helpen?
  Groeten,
  Sander

 7. Linda -

  Ik heb nu al een tijdje een probleem met de nokia e72. En ik krijg het maar niet opgelost. Ik hoop dat iemand van jullie enig idee heeft wat ik hieraan kan doen..

  Het zit namelijk zo, ik heb foto's gemaakt met de e72. Nou, wie doet dat niet? Dus no problem. Maar nu wil ik foto's verwijderen en herkent hij ze niet meer.. met als gevolg dat je telkens, wanneer je het probeert te verwijderen, een systeemfout krijgt. De foto's kunnen dus niet verwijderd worden.

  Het ligt niet aan de SD card, want die is leeg. Heel de telefoon is leeg, behalve het mapje met foto's, die dus niet herkend worden. Maar wanneer je de simkaart, de telefoon of het SD kaartje koppelt aan de computer staat er telkens niets op. Dus er valt ook vrij weinig te verwijderen. Toch blijft hij op de telefoon aangeven dat er 145 items opstaan bij de afbeeldingen. Open je het fotomapje, dan zie je alleen maar gebroken icons, ofwel niet herkende foto's.

  Ook heb ik al geprobeerd het met PC suite te verwijderen maar ook dat helpt niet. Fabrieksinstellingen terugzetten werkt ook niet.

  Heeft er iemand misschien een idee hoe ik dit kan verhelpen? Het grootste probleem is namelijk dat ik de telefoon van mijn vader geleend heb en hij per se wil dat ik de telefoon terug laat sturen naar Nokia, zodat zij het oplossen en dat ik de rekening kan betalen. Wat ik natuurlijk niet van plan ben, want het moet toch zo op te lossen zijn. En natuurlijk wil mijn vader de telefoon niet terug zolang die bestanden er nog 'opstaan'..

  Mocht je weten hoe ik dit kan verwijderen, laat het me weten, want ik weet het echt niet meer!

 8. Patries -

  Kan iemand mij vertellen waar ik de é kan vinden… Ben me gek aan t zoeken, bij de e71 stond ie onder contr, maar e72 dus niet…
  Wie komt er met de gouden tip?!

 9. remco -

  als ik wil internet op wil en ik open een paar pagina's geeft hij geheugen vol aan en stopt. hoe kan ik dit voor komen heb nog ruim 3 gb op kaart over.
  wie o wie kan mij helpen

 10. Johan van Bijnen -

  Nokia E72 Agenda Item is op het toestel niet te verwijderen,kan het ook niet meer openen springt terug naar agenda icoon, heeft iemand een idee, in het het item zit een stuk om aantekeningen te maken daar had ik onder openbaar waar een boodschappenlijst ,het item wordt wekelijks herhaald.in Outlook en PC suite is het wel weg. graag hoor ik wat van jullie
  grts Johan

 11. Johan van Bijnen -

  Nokia E72 Agenda Item is op het toestel niet te verwijderen,kan het ook niet meer openen springt terug naar agenda icoon, heeft iemand een idee, in het het item zit een stuk om aantekeningen te maken daar had ik onder openbaar waar een boodschappenlijst ,het item wordt wekelijks herhaald.in Outlook en PC suite is het wel weg. graag hoor ik wat van jullie
  grts Johan

 12. Donta -

  Ik heb een e72, maar hij loop dus echt de hele tijd vast.. met email openen, twitter en noem maar op. sinds vandaag doet mijn internet het ook niet meer, en heb eeninternet abbobement. beetje raar.. moet hem dagelijks 6 tot 7 keer uitschakelen en opnieuw inschakelen en dan nog de vraag gaat hij wel aan… ben al in de winkel geweest, en toen zeiden ze dat ik updates moest doen, nou dit heb ik heel veel gedaan, maar het helpt niks..moet straks terug naar de winkel, want nu moet hij terug gestuurd worden, en dan maar de vraag hoe lang ben je hem kwijt..

 13. mail for exchange -

  Zou iemand mij kunnen vertellen of je de verloren mails weer terug kunt halen bij mail for exchange.
  Ik weet niet wat ik gedaan heb maar hij stond ineens terug tussen de andere icoontjes en de mailtjes waren verdwenen. wel weet ik dat ik niet op wissen o.i.d. gedrukt heb. Ik zat bij dat sychroniseren te kijken. Ik had hem ook niet op de pc aangesloten. Mail for exchange had ik voorin staan zodat ik makkelijk met 1 druk op de toets erbij kon. Nu ben ik alle mailtjes kwijt. Wie kan mij helpen???

 14. Felini -

  Ik wil mijn toestel leegmaken omdat ik n nieuwe heb. Ik gebruik daarvoor *#7370# en dan de blokkeringscode 12345, echter geeft het toestel aan dat de blokkeringscode niet juist is. Iemand een tip hoe ik hem toch in 1 keer leeg kan maken.

 15. els -

  ik heb sinds kort de e72 maar ik krijg met geen mogelijkheid m'n msn erop en die wil ik wel graag
  via de ovishop geprobeerd maar daar kan ik m niet downloaden en via internet zegt ie dat bestand niet ondersteund wordt
  wie o wie kan mij helpen

 16. Rene -

  Kan iemand mij helpen!? Wanneer je een foto maakt met de E72 dan hoor je een geluid bij het afdrukken, wanneer ik dit geluid weg wil halen dan heb ik de keus uit 4 tonen maar geen mogelijkheid om dit geluid uit te zetten. Ook al zet je de telefoon op "stil" dan nog hoor je geluid.
  Weet iemand of het mogelijk is om het geluid uit te zetten??

  Alvast bedankt voor alle reacties.

  1. Dominick -

   Klopt, dat hebben ze gedaan tegen het stiekem foto's maken van mensen. Is bij een flink aantal telefoons zo en daar kan je niets tegen doen helaas.

 17. Andee -

  Ik moet persoonlijk zeggen, dat als je een telefoon wilt kopen, koop dan de E72 ABSOLUUT NIET. Wij hadden er 20 aangeschaft, waarvan er minstens 10 problemen veroorzaakte. Allereerst de mail-bug, die je met de speciale MfE patch moest oplossen. Waarna er 2 even later op een systeemfout sprongen.
  Daarnaast vind ik de scroll-test waanzinnig irritant. Die heb je op de E5 niet, en ik mis dat ding ook niet. En ik heb er nog wel enkele rare bugs op gevonden.

  Waardeloos toestel voor zakelijk gebruik, naar mijn mening.

 18. Jan Harteveldt -

  Heeft iemand al ervaring met de nieuwe software update 054.005? Bezit zelf een Nokia E72. Na deze update krijg ik geen naam & foto te zien bij het ontvangen van een sms? Weet iemand hoe ik dit mogelijk kan herstellen? Alvast dank, Groeten, Jan

 19. Marco -

  Ik heb na een laatste update van mijn toestel niet meer de mogelijkheid mijn mail te lezen (veiligheidsbeleid staat het niet toe) Dit lijkt op de oude bug hierboven eerder beschreven. Wat kan ik hier aan doen???:S

 20. Robin -

  Ik wil een foto als achtergrond plaatsen, opzich geen probleem, maar zie maar een klein stukje van die afbeelding… Hoe kan ik dat aanpassen??

  Hoor t graag.

  Grt
  Robin

 21. martina -

  vind het behoorlijk irritant dat ik hem iedere dag aan de oplader moet leggen!
  whatsapp vreet heel veel stroom & tweets60..
  verder staat er niks open..

 22. Ruud -

  In "menu" dan "toepassingen". Daar zou je hem moeten kunnen vinden.
  Verder over de E72: Het is gewoon een hele goede smartphone. Ik heb ook de E71 gehad en die was(is)ook nog kei-goed. Dit is het soort smartphone waar je alles mee kunt. En hij kan best tegen een stootje. Bij mij al eens flink gevallen.
  Alles doet het gewoon.

 23. qwer -

  Ik heb whatsApp gedowload en die werkt goed. Alleen nu kan ik m nergens meer vinden op mn telefoon. Weet iemand waar ie gebleven is? En mn andere apps? Waar staan die?

 24. StefanO -

  Hallo, ik heb de E72 en het overzetten van mijn contacten van mijn oude telefoon verliep zonder problemen. Nu heb ik sinds gisteren mijn e-mail account geinstalleerd en heeft de E72 mijn contacten (telefoonnummers) vervangen door mijn e-mailcontacten (Outlook).

  Hoe kan ik mijn telefooncontacten terugkrijgen? Waren er zo'n 500 en heb ze niet meer op mijn oude telefoon staan. Baal hier flink van.:(

  Bedankt alvast. StefanO

 25. Tessa -

  Hallo, ik heb de e72 nu een paar dagen maar ik kan de beltonen met aac en mp4 niet afspelen. Tevens licht het middelste knopje vaak op, ook als ik geen bericht binnen krijg. Weet iemand hoe dit werkt?

  1. Astrid -

   Dit kan je makkelijk veranderen, namelijk:

   Menu, Instellingen, Algemeen, Persoonlijk, Meldingsindicatoren, Stand-by comm., Comm. lampje aan/uit.

 26. Ozzie -

  kelly, als die whatsapp via ovimarket downlaod dan moet je het ook mog instaleren, dat staat dan in die groene balkje.
  Of de makkelijke manier is naar de site van whattsapp te gaan en daar te downlaoden want dan instaleert die meteen. En trouwes over 1 jaar moet je het betalen 7 dollar ofzo…
  Het is maar een "trial".
  En ik heb heel deze stuk met mijn e72 getypt!
  De toetsen zijn veel fijner dan van BB.

 27. Irene -

  hoi, ik heb net de nieuw Nokia E72, maar ik kan niet zelf smssen. Steeds krijg ik mijn outbox mislukt staan. Ik kan wel berichten ontvangen en bellen. Mijn outbox is niet te vol. Wat kan ik doen?

  groet, Irene

 28. kelly -

  Ik heb een probleem met mijn Nokia E72. Ik had altijd whats app op mijn telefoon, dat had ik gedownload zodat ik kon pingen met vrienden die een BB hebben of iphone of whatever… Maar nu moest ik mijn telefoon resetten en nu ben ik het kwijt. Nu wou ik het weer downloaden maar doet ie dus niet. Hij download hem niet op me telefoon, heeeel irritant dus en ik kan nergens op internet vinden waarom ie het niet zou kunnen doen. Iemand hetzelfde probleem?
  Groet, Kelly

 29. Lot12 -

  Hallo,

  ik heb 2 vragen:
  hebben jullie ook dat als je je telefoon even op vergrendelen hebt dat je daarna in het beeld krijgt een internet kiezen?:S
  en mijn tweede vraag:
  hoe kun je je berichten beveilingen met een wachtwoord?

 30. ricardoP -

  Heb de e72 sinds 3 maanden..heb nog steeds plezier aan, 5mp camera valt een beetje tegen, moet nog heel wat uitproberen, navigatie is top, en geluid is heel okay, heeft dit toestel nou 1 of 2 camera's , zo ja, waar is de 2e?
  berichten verzenden gaat ook top.

 31. annemarije -

  Ik heb sinds kort de nokia e72 en ik vroeg me af of je bij de berichten, net zoals bij de Iphone, onder elkaar kunt zetten. De verstuurde en ontvangen berichten..
  Alvast bedankt!

 32. Linda -

  Ik heb de Nokia E72 nu een aantal weken in m'n bezit en ben er erg tevreden over. Dit is m'n eerste smartphone, dus is sowieso al een verbetering na een telefoon waarmee je alleen maar kunt sms-en en bellen :).
  Wel heb ik 2 vragen, waarop ik het antwoord nog niet heb kunnen vinden:
  * als ik m'n navigatie opstart, krijg ik geen GPS fix, ook al sta ik een uur buiten. Met Google Maps heb ik geen probleem, ik snap er niets van…
  * ik heb m'n Ziggo mail account ook op m'n telefoon staan, maar krijg voor m'n gevoel niet alle mail binnen die ik op m'n vaste PC binnen krijg. Ook blijft deze mail niet in m'n inbox of verzonden mail staan, terwijl ik deze niet handmatig verwijder… nu kan ik me voorstellen dat e.e.a. verdwijnt als ik dezelfde mailtjes op m'n vaste PC heb gelezen en/of verwijderd, maar is er een mogelijkheid dat alle mail gewoon in de betreffende mappen in m'n Ziggo mail blijft staan?
  Hoop dat iemand me kan helpen… Alvast bedankt!

 33. Ludwig -

  Ik heb sinds een 2tal maanden een E72 en ben er best wel tevreden over. Dit is mijn eerste smartphone. Tot hiertoe heb ik mijn mails alleen via webmail gelezen, maar ik wil die liever gewoon in het mailprogramma lezen. Alleen zit ik dan met 1 vraag: krijg je de mails achteraf nog in Outlook binnen of kan je ze vanaf de E72 nog met Outlook synchroniseren ? Ik bewaar belangrijke zakelijke mails nl. graag op mijn PC.

  1. Calvin -

   Nokia waarschuwt bij het instellen vd exchange dat mogelijk data verloren kan gaan bij het synchronisern tussen app. Voor zover het zakelijk email betreft hoef je alleen de optie "bericht achterlaten op de server" aan te klikken bij emailacc. van je provider

 34. Vienna -

  ik heb de nokia E72 nog maar net een maand maar ben er zeer tevreden over, al die slechte dingen die ik er tot nu toe over gelezen heb kan ook te maken hebben met je provider en hoe intensief je hem gebruikt,hoe meer je ermee doet kwa downloaden,internet enz.. hoe trager die wordt natuurlijk :Y, en over licht doorval bij de toetsen pff dan let je ook wel overal op natuurlijk haha. Zeer mooi,goed toestel:) Dikke 10!!

 35. sumo010 -

  Hoi Biggie,
  ik ken het probleem, heb inmiddels mijn 2e Nokia E72 en hij blijft vastlopen.
  Zou bijna zeggen: ben blij dat jij het ook hebt.:S
  Ik wil een Blackberry…
  Groeten, Lex

  1. Biggie -

   Ik heb gelezen dat als je Navigatie verwijdert ,hij dan een stuk sneller gaat, maar ''verwijderen'' staat niet bij de opties bij de Navigatie, dus ik weet het niet….:S:(

   1. sumo010 -

    De eerste is twee keer in reparatie geweest en na de tweede keer kreeg ik een nieuw toestel. Als ie het gewoon doet vind ik het een heel fijn toestel, dat dan weer wel…

   2. Biggie -

    Ik heb de Nokia e72 terug gebracht en heb nou HTC Desire gehaald 10000x beter dan Nokia E72.
    Ik werd gek dat die steeds vast liep.

 36. Biggie -

  Ik heb al 2 dagen de Nokia E72 en het bevalt me heel erg,
  hij is ook heel erg mooi en betere toetsen dan een blackberry.
  Maar aan een ding heb ik zo'n hekel dat ik hem gewoon uit de raam wil gooien!
  bij mij loopt die steeds vast, dan klik ik op die knopje waar je terug naar de bureaublad gaat en dan wil ik weer naar de ding gaan die vastliep maar dan opent die hem niet, en dan moet ik hem opnieuw starten en dan doet ie het weer.
  in 2 dagen al meer dan 10x opnieuw gestart!:(
  en ook de internet is behoorlijk langzaam en kan niet meer inloggen in hyves, facebook enz.
  maar heb nou opera mobile gedowload en nou lukt dat maar is nog langzaam.
  kan iemand zeggen waarom die steeds vastloopt?

 37. alain -

  Beste Nokia collega's,

  Zijn er nog mensen dit problemen hebben met slecht werkende toetsen?
  Bepaalde toetsen werken soms wel en soms niet.
  Het gaat steeds om dezelfde toetsen op dezelfde moment met name de opname toets, de U-, J, M en , toetsen.
  Weet er iemand wat er aan de hand is?
  Het lijkt me eerder een software dan hardware probleem

  bedankt

  Alain

  1. Wpragt -

   Beste Alain,

   Ik las net je bericht en heb daar inderdaad ook last van. Een bepaald aantal toetsen werkt helaas niet..

   Heb jij er heel toevallig al een oplossing voor gehoord?

 38. Steven -

  Hey, Hey!!

  Weet iemand hoe ik Per. autom. blokk.(in Telefoon en Simkaart) kan uitzetten??? Als ik "geen" kies dat geeft ie de volgende melding "kan telefoon niet ontgrendelen"

  Doei!

  Steven

 39. Anouk -

  Hoi,
  Ik heb een probleem met mijn nokia e72. Het lukt me niet mijn mail in te stellen.
  Als ik naar de wizard ga "mail instellen" en volg al de stappen lukt het niet.
  Ik ga dus naar mail instellen. Daarna kan ik kiezen wat voor mail ik in wil stellen. Ik kies daar dan voor hotmail (ik heb live maar dat valt gewoon onder hotmail..dus dat kan gewoon?). Dan vraagt ie naar mn email adres. Dat vul ik in. Dan vraagt ie om mijn wachtwoord en ook dat vul ik in. En dan gaat ie gewoon weer terug naar het scherm waar ik kan kiezen wat voor mail ik in wil stellen. Hij geeft dus geen melding dat het gelukt is en er is verder geen account aangemaakt. Ook als ik verkeerde info invoer gebeurd er niets. Of als ik mijn gegevens bij anders invul, er gebeurd gewoon niks..kan iemand mij misschien helpen?
  Groetjes,
  Anouk

 40. cindy -

  hoi,

  heb op telefoon logboek voor belgegevens, maar is dat er ook voor sms?? zie nergens aantal sms verstuurd nml.
  iemand enig idee?? :S of moet ik elke x handmatig alle smsjes gaan tellen die ik heb verstuurd??

  gr cindy

 41. Marion -

  je gebruikt dan het streepje links en rechts onder je scherm boven de home en agenda toets en de contactpersonen en berichten toets. als je hem wilt ontgrendelen dan gewoon hetzelfde herhalen.

 42. Bert -

  Ik heb net een nokia e72 gekocht. Ik zit nu echter met een zeer banaal probleem….ik kan nl geen sms verzenden. Als ik dit probeer te doen, staan ze eerst even bij 'outbox' en daarna krijg ik een melding dat het verzenden mislukt is……echt heel raar. Iemand een oplossing ?
  Thx

  1. Saskia -

   Ik heb de telefoon ook sinds kort en heb hetzelfde probleem.
   Heb echt alles geprobeerd maar ook mij lukt het niet een sms te verzenden. Blijft in outbox staan…
   Wie heeft de gouden tip?
   Groet, Saskia

 43. wendy -

  Weet iemand hoe ik het achtergrond licht aan kan schakelen?? Ik heb sinds vandaag de E 72 en ik kan nergens vinden hoe ik het achtergrond licht aankrijg.

  1. Sarah -

   Hoi Wendy,

   Heb je al gekeken bij Menu> Bed.paneel> Instellingen> Algemeen> Persoonlijk> Weergave? Daar staan een aantal opties, waaronder 'lichtsensor'. Het kan ook liggen aan hoe je de 'time-out spaarstand' of 'time-out verlichting' heb ingesteld.

   Hopelijk heb je hier wat aan:S
   Succes!

 44. Erica -

  Dit probleem heb ik nu ook. Heb gekeken bij opties, simberichten ed, maar die is leeg. harde rest werkt niet… iemand een idee hoe dit op te lossen?

  Het icoontje "bericht verzenden" blijft maar staan…

 45. cindy -

  ik heb de nokia e72 in het wit en ben er blij mee al verloopt de mail niet echt naar behoren mail blijt te lang in outbox hangen, maar heb meer het idee dat dat een servers probleem is van t mobile!

  hoe kom ik erachter welke firmware er op m`n telefoon staat en of ik de nieuwste heb of dat ik hem moet updaten????? waar kan ik dat in de telefoon vinden? heb er totaal geen verstand van…… alvast bedankt!

 46. mark -

  De exchange problemen betreffen vooral het feit, dat de agenda items die in de telefoon worden gezet bij synchronisatie niet in outlook komen te staan (zakelijke omgeving).
  Dit probleem is makkelijk op te lossen, door de telefoon voorang te geven bij conflicten ipv de server.
  Na deze aanpassing werkte bij mij het verkeer na en van de server perfect.

 47. Sara -

  Hallo allemaal,

  ik heb een vraagje over de E72. Hoe kun je als je met internet bezig bent een nieuwe tweede pagina openen?

  Hoop dat iemand me kan helpen.

  Alvast bedankt.

 48. Frank -

  Als je het toestel net hebt zul je zien dat er véél geheugen van je kaartje al gebruikt is. De oorzaak hiervan is dat alle OVI kaarten en stemmen geinstalleerd zijn. Deze kun je via de Ovi Suite verwijderen (duurt wel lang) en dan kun je alleen de gewenste kaart(en) en stem(men) installeren. Scheelt ruim 3Gb.In vind het een erg fijn toestel:)
  Verder vind ik het USB kabeltje aan de korte kant!:S

  1. Wouter -

   De USB kabel is idd nogal aan de korte kant, beetje raar. Bij m'n Nokia E51 was deze ook al aan de korte kant maar bij de E72 is dit wel belachelijk.

   Verder een top toestel! Eens je de E-series gewend bent bij Nokia wil je niks anders meer 🙂

 49. peter -

  Goede middag
  Heb zelf net ook een nokia E72 gekocht
  Nu is mijn vraag. ik wil mail installeren maar in mijn maiadres komen 2 streepjes voor, en wel _ _ streepjes beneden dus. wie kan mij vertellen hoe ik dat op t toetsenbord voor elkaar krijg. zoek dus eigelijk de shift toets. alvast bedankt

 50. dude -

  Heb mijn e72 al 10 keer laten vallen en geen centje pijn.
  Internet wat traag maar kan ook aan vodafone liggen.
  Verder een super toestel met een erg goede batterij. Waarschijnlijk mn door zakelijke gebruikers erg gewaardeerd.

 51. eric -

  Hallo allemaal,
  Bij mij valt tijdens het navigeren het beeldscherm steeds in standy stand, het lukt mij niet om het scherm continu aan te laten. weet iemand hoe dit is in te stellen.
  Groeten Eric

  1. Jeroen -

   @gast Eric,

   Om je scherm continu aan te laten staan moet je het volgende doen. Ga naar Ovi Maps –> opties –> Instellingen –> Navigatie –> in het menu wat je nu krijgt heb ik achtergrondverlichting op altijd aan staan.

   Succes verder

 52. Gertjan Schutten -

  Valt mij trouwens op dat mijn toestel vaak tijdens sms de toetsenbord verlichting uitschakelt en vervolgens vanzelf weer aanzet.

  Meer die deze verschijnselen hebben.

  1. Luigi -

   dat komt denk ik door een sensor op het toestel, die meet namelijk de "hoeveelheid" licht. als het te donker is dan schakelt automatisch de verlichting in. probeer het maar eens als je van een goed verlicht naar donkere ruimte gaat.

 53. Brian -

  Ehhm ik heb dit toestel aangeboden gekregen, maar weet nog niet zeker of ik deze telefoon neem. Kan je je mail checken zonder een internet abo? en ook instant messenger gebruiken zonder internet abo?:Y

  groet

  1. Jeroen -

   Om je mail te kunnen lezen moet je wel een internet abonnenment hebben, wanneer je thuis draadloos internet hebt kan je ook op die manier je mail binnenhalen.

 54. pietje -

  Hallo, ik lees hier heel verschillende meningen over de E72. Ik was van plan om er zelf ook een aan te schaffen maar begin toch te twijfelen:X..

  weet een van jullie misschien waar dit toetstel LOS verkrijgbaar is in het wit? kan 'm namelijk nergens vinden..

 55. Gertjan Schutten -

  Ik heb nu een aantal dagen de E72 binnen.
  Nokia N96 ingeruild omdat deze meerdere keren kapot was geweest mocht ik van Nokia een nieuw toestel uitzoeken. :Y

  Vind het een super fijn toestel.
  Werkt goed, internet is snel, agenda duidelijk en overzichtelijk en de bediening is (bekend van nokia) heel gemakkelijk.
  Ik snap het switchen tussen 2 accounts nog niet helemaal. Wil namelijk op mijn privé account ook mijn privé mail en op mijn zakelijke account mijn zakelijke mail.
  Dit is echter nog niet helemaal duidelijk hoe ik dit moet doen.

  Verder is in mijn ogen het toestel perfect.

  Groet,
  Gertjan

 56. ellen -

  Ik was t bijna vergeten te vragen maar waar in je menu kan ik een overzicht vinden van de bestanden op mn geheugenkaart? Ik heb de e 72 net een dag en op zich bevalt ie goed. Maar kleine dingetjes tijdens het personaliseren kan ik niet vinden.. Hopelijk kan iemand me verder helpen.

 57. ellen -

  Hallo, ik zit met t volgende.. Hoe vergrendel je handmatig de toetsen? Het is wel in te stellen met in het menu maar zijn er geen sneltoetsen?:S

 58. sander -

  hallo, ik heb deze telefoon net binnen en begrijp iets niet:
  ik heb net mijn muziek van de computer overgezet naar mijn mobiel, bij geheugenkaart en dan sounds.
  maar nu staan ze bij 3d geluiden en ik krijg ze daar niet weg of ook niet naar de muzieklijst zelf?
  iemand enig idee hoe ik dit kan veranderen
  alvast bedankt.

 59. Vera Sophie -

  De Nokia E72 is in Nederland in drie kleuren te krijgen. Ben afgelopen week in Berlijn geweest en daar is deze ook in het wit en compleet zwart (zonder grijze keypads) te verkrijgen. Weet iemand wanneer deze compleet zwarte E72 in Nederland te koop is? En waar, etc.?

 60. Kees -

  Ik heb de e72 nog maar net. De eerste dag werkte de koppeling met de pc prima ( pc suite), maar nu kan er geen contact meer gemaakt worden via de usb kabel. PC suite herkent de mobiel niet meer op de een of andere manier. Heb al een soft reset gedaan. vervolgens zegt pc suite dat ik een verkeerde verbing maak ( tabje massa-opslag). Als ik de telefoon weer gewoon op pc suite terug zet, kan de pc weer geen verbinding maken. Wie weet de oplossing.

  1. dude -

   de laatste versie van pc suite moet op je toestel en op je pc staan, anders lukt het niet.

   Probeer: ovi suite te installeren of anders nokia software updater

 61. cino -

  dat icoontje kan daar staan omdat je smsgeheugen vol zit. dat was in iedergeval het geval bij me broer. bij mij doet internet het een week lang prima, en sinds gister laad die het opeens niet. zeer bizar

 62. Spiv -

  Ik heb een vraag over de nokia Ovi Store ik heb daar msn gedownload. Nu heb ik een nieuwe geheugen kaart dus wil ik weer msn downloaden staat er een vinkje met downloaded in de ovi store. Hoe kan ik nu toch opnieuw msn downloaden? Iemand een idee?

 63. Piet -

  Ik heb helemaal nergens last van op mijn e72. Misschien ligt het aan de provider of je e-mailprovider? Vind de toetsen veel minder goedkoop dan die van de blackberry, die tikken van dat goedkope plastic.

 64. wasima -

  IK heb ook net nokia e72 ben er niet tevrede over, die blokkeerde al na twee dagen en hebt ook hetzelfde probl als GAST ALMUND het icoontja op mijn scherm blijft zichtbaar heb géén mails of berichte op mijn gsm of kaart staan.. wiee o wiee weet wat ik moet doen

  1. eendje -

   I faced the same problem a while back. All that icon means is that there are msgs stored on the SIM card. Just delete the msgs as follows:

   -Go to Messaging -> Options menu -> SIM messages

   Now delete/move the messages.

   1. eendje -

    even een vertaling:
    ga naar -Berichten- , dan -Opties-.
    klik dan op -SIM-berichten-, en verwijder of verplaats deze.

 65. Almund -

  Heb e-mail met videobestandje verstuurd op E72; ik krijg een melding dat het verzenden mislukt is. Het Outbox-icoontje op mijn scherm blijft zichtbaar, ook al is de outbox leeg. Als ik mijn simcard eruit haal, blijft het icoontje zichtbaar, dus moet aan toestel liggen, lijkt me. Ik kan nog steeds e-mail verzenden, maar alleen fotobestandjes komen aan, video's nogsteeds niet. Iemand enig idee hoe ik het icoontje wegkrijg? Alvast bedankt!

 66. cmore -

  Hoi,
  Kan iemand mij vertellen hoe ik dat geluid van het opstarten (met nokia logo, handjes die schudden) uit kan zetten. Vind het erg vervelend als ik me mob. aanzet en dat ding gaat luid geluid maken. alvast bedankt!

 67. Visionboy -

  Weet iemand hoe je een achtergrond foto erop krijgt ? Nu blijft de foto achter een zwart scherm zitten waar de tijd en andere functies op staan.

  Bedankt alvast.

 68. Paul -

  Als ik op internet bezig ben op mijn nokia e72 dan laadt hij het scherm niet, en vraagt hij om een gebruikersnaam en wachtwoord.
  Ik heb echter geen gebruikersnaam of wachtwoord opgegeven, en nu?

 69. ralf -

  Sinds vandaag de nokia E72.
  ik ben van de nokia 5800 xpres music afgestapt en de eerste uren was vooral wennen.
  Nu is mijn vraag. ik open ovi winkel en de ene keer kan ik een appl downloaden en als ik die gedownload heb en daar ga geeft ie een fout melding met het laden?

  weet iemand waar dat aan licht ?

 70. Willem -

  Na de E71 ruim een jaar gebruikt te hebben ben ik nu sinds december met de E72 onderweg. Ook weer een heel fijn toestel. Na wat opstart problemen, het installeren van de verschillende mailaccounts koste enige moeite ben ik nu zeer tevreden. De gratis navigatie en de 5 megapixel camera zijn goede plus punten.

  Nu zit ik sinds deze week met een melding van Google in het scherm. Zodra je het actief iets gaat doen verschijnt de melding: G druk op C om te zoeken.
  Wat ik ook doe of waar ik ook op druk google verschijnt niet! Wie weet de oplossing voor deze melding.
  Een tevreden Nokia gebruiker

 71. Dominique -

  Heb 'm sinds vrijdag en ben er zeer tevreden over!
  Ik kan er alleen niet achter komen hoe ik mn sms inbox kan beveiligen met wachtwoord..
  Kan dit niet of kijk ik er gewoon simpelweg overheen?:S

 72. roel -

  Heerlijk toestel. Heb 1,5 maand de N97 gehad, maar snel weggedaan voor dit toestel. Even schakelen naar een kleiner scherm maar t QWERTY bordje is heerlijk!!!

  Alleen jammer dat er nog weinig goede app's voor zijn. Zo miss ik NU.nl en NOS.nl. Zij moeten snel met een applicatie komen, want dat trage crap nieuws van de METRO app is echt slecht!

 73. said -

  ik heb problemen met me internet verbinding en het openen van sites en online app's ,hij geeft ook systeem fout aan , en kn niet verbinden terwijl ik via w-lan ben ingelogd op een netwerk :S ik heb hem pas 3 dagen , kan iemand er meer over vertellen ?

 74. Mariska -

  Ik krijg mijn e-mailaccounts niet goed ingesteld. Ik wil zowel mijn hotmailaccount als mijn telfort account instellen, maar als ik dat automatisch doe, kan ik alleen mijn hotmailaccount volledig gebruiken (dus zowel ontvangen als verzenden). Met mijn telfortaccount kan ik alleen ontvangen, dus niet verzenden. Nu wil ik mijn telefoontje weer helemaal leegmaken en opnieuw beginnen. Fabrieksinstellingen terugzetten biedt niet voldoende soelaas. Iemand een idee?

 75. sema -

  Zou iemand mij kunnen vertellen wanneer de topaz brown versie van de e72 uitkomt? Deze is nog nergens leverbaar. Heb zo lang op dit toestel gewacht en nou is toevallig die kleeur die ik wil nergens leverbaar.

   1. sema -

    Stel dat er niet genoeg vraag naar is, zou deze kleur dan helemaal niet worden geleverd?
    Ik heb nog een vraag hierover:
    Nou heb ik op marktplaats 1 advertentie gevonden die de e72 topaz brown aanbied, terwijl deze nog in geen enkele winkel leverbaar is… is dat niet een beetje vreemd? wat voor toestel kan het dan zijn.. moet ik daar wat achter zoeken?:S

  1. Mariska -

   Heb de topaz brown besteld en geleverd gekregen via phoneshop.nl. Ik wilde ook per se deze kleur. De kleur is echter niet leverbaar in de Benelux en het is ook niet zeker dat deze er komt, aldus Nokia. Dit telefoontje komt uit Duitsland, is helemaal prima. Gewoon Nederlands talig en toetsenbord werkt ook prima. Echt een prachtkleur en vrij uniek 🙂

 76. leonieke -

  ik heb sinds een maand de e72, erg prettige telefoon. Hyves installeren lukt nog niet. Kan iemand mij vertellen hoe? (via hyves zelf kent die hem niet)

 77. Dominique -

  Ik heb ook net een nieuwe E72 maar ik krijg er geen muziek via de computer op. Kan iemand mij dat uitleggen? want ik kan geen sounds/dig. geluiden vinden (wat ollie zei):S

 78. peter paul -

  Gebruiken jullie Exchange 2007 en kreeg je ook de melding dat het veiligheidsbeleid dat downloaden van HTML berichten toestaat is uitgeschakeld?

  zo ja heb je een microsoft update nummer of linkje?

 79. peter paul -

  Door DaannO, 9 januari 2010 – 18:15
  reageerOverigens is de Exchange-bug van ons opgelost. Dit door middel van een update van de Exchange software op onze server

  Beste Daan(n0),
  Zou je iets specifieker kunnen zijn over de Exchange bug? o.a. welke versie van Exchange en welke foutmeldingen???:)

 80. Ynokia-e72 -

  Inderdaad is er al 3gb in gebruik.
  En weet iemand hoe je toevallig muziek erop kan zetten zonder de nokia ovi player te gebruiken want die loopt namelijk de hele tijd vast

  1. DerOllie -

   aansluiten via USB, geen software verder gebruiken, maar windows explorer gebruiken om door de mappen de navigeren. Dan navigeer je naar sounds en Dig. geluiden of tonen map om je muziek in de knippen-plakken / slepen. daarna wel even je muziekbieb vernieuwen…

   sinds gister ook de E72 in bezit… fijn apparaat. Peronaliseren duurt wel ff trouwens…

 81. nokia care point -

  Na een softupdate zal je de verdwenen gb`s weer terug zien. In de eerste softwareversie van Nokia toestellen zitten altijd dat soort bugs.

 82. Alex Monett -

  Aangaande Gmail instellingen in je E-72. Zorg dat je in je Internet Gmail account bij instellingen het vinkje omzet naar IMAP. Daarna werkt het perfect. :Y

   1. DerOllie -

    Er staat standaard een kaart van Europa (of een groot deel daarvan) op volgens mij voor Nokia Maps. Dat neemt de meeste ruimte in gebruik… Checkk het forum op tweakers maar eens, daar hebben meer mensen die al gemeld..:Y

 83. wiro -

  Heb sinds vandaag de e72. In het toestel zit een 4 gb geheugenkaartje, maar hij geeft aan dat er nog maar 1gb vrij is. Vreemd daar er nog niets op is gezt.

  wie weet hoe dat zit.

 84. MRAmsterdamNL -

  Interessante comments…

  De bouwkwaliteit is zeker een puntje van kritiek, vooral als je van de E71 komt die toch een stuk beter in elkaar zit. De E72 is wat meer platic-achtige en dat het licht langs de toetsen heen valt is aanwezig, ook op die van mij, maar niet storend! Zo maak je wel van elke mug een olifant… T is nu wat meer BlackBerry stijl… 😉

  Ik vind het storender dat de mailapplicatie van Nokia Messaging gewoon beduidend minder is dan in de E71. Ok, hij zat al in de E75, maar daarna heeft hem de ontwikkeling bij Nokia stilgezet.

  Als je meerdere accounts hebt, is het enorm lastig te achterhalen of je nog openstaande mails hebt. Naast de naam van de accounts vind je geen indicatie meer zoals deze wel op de E71 aanwezig was. Ook op het homescreen zie je niet meer staan: U heeft nog X nieuwe berichten in andere acounts.

  Dergelijke missers zijn in mijn ogen vele malen storender dan een ledje dat tussen de toetsen schijnt.

  Andere punten die ik graag beter had gehad, waren een cameratoets om foto's mee te maken, een iets betere gevoeligheid van de centrale trackpad in de browser (Net zoals de INNOV8 ;)) en eindelijk eens een fatsoenlijke ingebouwde client voor al je instant messaging en Twitter. Ok Facebook app is te downloaden nu, maar waar is die Instant Messaging app waar Nokia zoveel ophef over maakte? Niet vertaald in het Nederlands zeker…. 🙁

  MR

 85. DerOllie -

  Ik heb trouwens nog een vraag: waarom doen jullie geen geluid bij jullie uitpak filmpjes? Lijkt me toch handig om iets wat commentaar te geven of willen jullie dat niet?

  1. Danijel -

   Nee eigenlijk doen we dat niet om de simpele reden dat we daar geen stem voor hebben die een beetje weet te boeien. Als we met een video-kanaal gaan komen dan willen we een mooie dame die het woord gaat doen 😉

 86. DerOllie -

  Op telefoon en internet pagina heb je het een gegeven moment over de E52, dat moet natuurlijk de E72 zijn…

  en op de conclusie pagina heb je het over "zo heeft het ding een onhandige uitstekende camera", waarbij ik "uistekende" op 2 manieren kan opvatten. Ik las het dus ook eerst verkeerd. Is daar ook een ander woord voor?

  verder een uitstekende (;):P) review, dit wordt zeer zeker mijn nieuwe telefoon. Kosten bij verlengen van abbo's vallen me nog mee, dus dat ga ik binnenkort doen. Levertijden is het enige wat me momenteel nog even terughoudt, tenminste bij Tmobile dan…

   1. DerOllie -

    Geen probleem. Ik ga binnenkort ff buurten bij de Tmobile winkel of ze hem ff kunnen vasthouden voor me als er eentje binnenkort. Tis en blijft een hele interessante telefoon, met ontzettend veel mogelijkheden en dan ben ik ook eindlijk af van de hinderlijke blauwe ruis op mn foto's van de N73… (ja, ik weet dat ik een firmware update had kunnen doen):P

  1. Dominick -

   "en op de conclusie pagina heb je het over "zo heeft het ding een onhandige uitstekende camera", waarbij ik "uistekende" op 2 manieren kan opvatten. Ik las het dus ook eerst verkeerd. Is daar ook een ander woord voor?"

   ROFL. My bad, helemaal niet aan gedacht 😛

 87. w00fer -

  Er wordt in deze review niets verteld over de Active Noise Cancellation, toch een van dé USP's van dit toestel. Jammer. Daarnaast is de bouwkwaliteit niet helemaal goed op dit moment. Er schijnt licht langs de randen van het toetsenbord. Dit irritante lekken hoort niet op een smartphone van 400 euro. Blackberry heeft dit bijvoorbeeld niet.

  1. Dominick -

   Over de Active Noise Cancellation moet ik heel eerlijk zeggen dat ik die hele feature gewoon niet opgemerkt heb. Of dat komt omdat het niet heel duidelijk aanwezig is of omdat ik gewoon dom ben dat weet ik niet, maar is idd niet zo slim.

   Dat licht heb ik wel opgemerkt, maar er zijn zoveel telefoons die op een plaats wel wat licht lekken dat ik het een beetje flauw vindt om dat te noemen en imo stoort het ook totaal niet. De bouwkwaliteit vond ik verder, behalve de losse onderkant die wel in de review staat, prima.

 88. Aeon -

  Er worden veel slechte verhalen gepost over de slechte build-kwaliteit van de E72. Ook klagen gebruikers over instabiliteit. (bron: o.a. gathering.tweakers.net)

  Andere reviewers reppen hier ook niet over. Toch zijn er veel slechte verhalen. Ik vraag me af wie gelijk heeft. 🙂

  1. Danijel -

   Heb het toestel zelf een paar dagen in gebruik en ben er erg tevreden over. De bouwkaliteit is imho niets mis mee. Heb alleen een bug in de exchange met onze server, maar dat zou komen door Nokia en onze exchange server. 🙂

  2. Koen Hoekstra -

   Er zijn heel wat negatieve dingen verteld over de behuizing. Over het uiterlijk kan ik weinig zeggen want dat is berust op een mening. Ik vind het overegens prachtig. Wat ik wel een groot voordeel vind aan de behuizing zit links aan de telefoon.
   Het zijn de kleine klepjes voor de USB en de sd-kaart.
   In de E71 zitten aan de rubbertjes een soort kleine flapjes waardoor je de afsluitinkjes (die flapjes) makkelijk los kan krijgen. Nu is het probleem dat dat na 10 keer losmaken lelijk word. In de E72 is dat beter verwerkt!:Y
   Het is iets kleins maar dat is iets waar ik mij bij de E75 en E71 erg aan stoor.

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters