Nokia E72

Nokia brengt met de E72 de langverwachte opvolger van de immens populaire Nokia E71. Het toestel komt onder andere met een nieuw design, een betere camera en een 3,5mm audiojack zodat hij nog geschikter is voor de echte zakenman die ook wat ontspanning wil hebben uit zijn telefoon. Het toestel komt net optijd in de winkel om onder de kerstboom te belanden, maar is hij die plaats onder onze groene vriend wel waard? We onderzoeken het in deze uitgebreide review van het toestel.

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold vs. Nokia E71

 

De E72 komt als opvolger voor de vorig jaar geïntroduceerde Nokia E71, die ongelofelijk populair bleek te zijn. Nu nog steeds wordt het toestel als warme broodjes verkocht en voor velen is het al uitgegroeid tot een van de beste smartphones ooit. Niet lang nadat de E71 in de winkel kwam lekte de opvolger al uit, toen nog onder de naam E75. Ook maakten we toen als eerste kennis met de naam E72, maar op dat moment waren de namen nog omgewisseld. Echt duidelijke informatie over het toestel kwam pas begin afgelopen zomer, in de vorm van een promotiefilmpje. Een aantal dagen later werd het toestel aangekondigd. Nu ligt het toestel eindelijk net in de winkels en is het dus hoogste tijd voor ons om hem even onder handen te nemen.

Dat de Nokia E72 een zakelijke telefoon is, dat moge duidelijk zijn. Het toestel heeft een strak design, mooie bouw en is daarnaast uitgerust met een qwerty-toetsenbordje en extra makkelijke messaging-functies. Natuurlijk is ook Exchange volledig aanwezig en heeft het toestel zowel een zakelijke-modus als een privé-modus zodat je je zakelijke- en privé-leven makkelijk gescheiden houdt. Of het toestel ook een waardige opvolger is voor zijn legendarische voorganger, dat is echter maar de vraag. Veel viel er niet te verbeteren op zakelijk vlak en media wordt, hoewel in de E72 ruim aanwezig, wat naar de achtergrond gedrukt. In deze review zullen we dat dan ook onderzoeken.

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

Nokia E72 vs. BlackBerry 9700 Bold

 

De E72 heeft heel wat concurrentie te verdragen en die komt niet in de laatste plaats van Nokia zelf. De E71 is nog steeds een heel goed toestel in dit segment en heeft nu als enorme voordeel zijn prijs. De specificaties verschillen nog niet eens zo heel veel en het toestel gaat voor een dikke €100 minder over de toonbank. Ook de E75 is een geduchte concurrent voor het toestel. Het grootste verschil is eigenlijk de vorm van het toestel. De E75 heeft een uitschuifbaar qwerty-toestenbordje en een gewoon numeriek toetsenbord en verder ongeveer dezelfde functies. De prijs ligt zo’n €70 lager en daarmee wordt de E75 wel een heel aantrekkelijk alternatief. Ook de E52 mag niet ongenoemd blijven, hoewel die geen qwerty-toetsenbord heeft.

Een andere concurrent van de E72 komt van Samsung in de vorm van de B7330 OmniaPRO. Dit toestel heeft net iets mindere specificaties en draait op Windows Mobile, maar verder hebben de twee veel van elkaar weg. De OmniaPRO is echter wel in groot voordeel met zijn prijs, die bijna €100 lager ligt.

Natuurlijk mogen ook de BlackBerry’s niet ongenoemd worden als het gaat om zakelijke toestellen met een dergelijke form-factor. De Curve 8520 is de budget-optie die wat minder geavanceerd is dan de E72 maar ook gelijk een stuk minder kost. Voor een wat hogere prijs kun je een BlackBerry Bold 9700 krijgen, die de E72 qua specificaties met een redelijk klein verschil verslaat.

Tot slot heeft HTC nog een concurrent voor de E72 in zijn portfolio, namelijk de Snap. Dit toestel wint het ook niet van de E72 qua specs en heeft ook geen geweldig positieve review van ons achter de rug, maar voor een prijs die €100 lager ligt is hij toch wel het vermelden waard.

Nokia E72 vs. Nokia E71

 

Nokia E72 vs. Nokia E71

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E72
Telefoonmodel Qwerty-candybar
Besturingssysteem Symbian S60 3rd edition fp2
Schermafmeting 2,4″
Schermtype TFT
Schermresolutie QVGA, 240×320 pixels
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Nee
Processor en Geheugen
Processor ARM11, 600MHz
RAM 128MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 250MB
Kleur
Kleuren Zwart; grijs; bruin
Energie
Gesprekstijd 750 minuten
Standby-tijd 480 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Videocamera VGA, 640×480 @ 15fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi, ra
Videospeler mp4, 3gp, rv, wmv
Audiouitgang 3,5mm
Extra’s Digitaal compas, Nokia Mail

Nokia E72 unboxing

De E72 komt in een doosje met een standaard uiterlijk, zoals we die wel vaker zien bij Nokia. De buitenkant is allerminst interessant, er staat een lijstje met key-specs en een foto van het toestel op, samen met wat logo’s en een sticker met wat toestelgebonden informatie. De binnenkant van de doos is echter des te interessanter, het is een erg compleet pakket met natuurlijk allereerst wat papierwerk. Daarnaast zijn de standaard lader, USB-kabel en headset aanwezig, waarbij de USB-kabel opmerkelijk klein is en de headset een redelijk on-ear-exemplaar is. Naast deze standaard dingen vind je ook nog een 4GB geheugenkaartje in het toestel en is er een klein doekje aanwezig waarmee je het scherm kunt ontdoen van zijn vlekken. Als neusje van de zalm heeft Nokia nog een lederen hoesje en een polsbandje toegevoegd voor het toestel. We kunnen dan ook niets anders concluderen dat het pakket van de E72 erg verzorgd en compleet is.

De Nokia E72 hoort bij de nieuwe generatie van de E-series en daar hoort ook een nieuwe generatie design bij. Het toestel ziet er net wat strakker uit dan zijn voorganger, de E71. Hij heeft een beetje dezelfde futuristische look als zijn normale candybar-broertje, de E52. Het toestel is natuurlijk wel wat aan de brede kant vanwege zijn aparte form-factor, maar daardoor houdt hij niet minder goed vast. Het toestel is prima te gebruiken met één hand en voelt redelijk aan in je handen. Ook in je broekzak vormt het toestel nauwelijks een probleem vanwege zijn geringe dikte. Het toestel is vrij zwaar en deels gemaakt van metaal, waardoor hij een premium gevoel achterlaat. Ook de delen die niet van metaal zijn voelen goed vanwege hun hoogwaardige plastic. De bouwkwaliteit van het toestel is over het algemeen erg goed, hoewel er wel een irritant foutje aanwezig is. Deze ligt, net als bij de E52, aan de onderkant van het toestel. Hoewel hij in dit geval niet extreem makkelijk los gaat, zit hij ook niet erg goed vast. Er zit aan de onderkant wat speling tussen de front-cover van het toestel en de daaronder liggende middenlaag. Daardoor voel je elke keer als je erop drukt het geheel een beetje naar beneden gaan, wat erg irritant is. Gelukkig is het verder, in tegenstelling tot bij de E52, niet storend.

Nokia heeft de E72 in flink wat kleurtjes uitgerust, naast de traditionele zwarte en zilveren varianten, is er ook een bruine versie van het toestel. Hoewel het misschien een beetje vreemd klinkt voor een zakelijke telefoon, past de kleur bruin erg goed bij het toestel en is het dan ook een mooie toevoeging voor iedereen die een beetje wil opvallen.

De voorkant van de E72 is grotendeels gemaakt van plastic, met alleen rondom de navigatietoets wat metaal. Boven de navigatietoets staat natuurlijk het scherm van het toestel centraal, dat met zijn 2,4″ niet heel groot is, maar wel groot genoeg. Boven het scherm is het typenummer en het Nokia-logo te vinden en daarboven de speaker waarmee je gesprekken voert samen met een lichtsensor om de achtergrondverlichting van het scherm te regelen en een tweede camera om videogesprekken mee te voeren. Onder de rij met snel- en navigatietoetsen is het volledige qwerty-toetsenbord te vinden waarover we in het volgende hoofdstuk meer zullen vertellen. De hele voorkant is omlijst met een chromen randje.

Nokia E72 voorkant

 

Nokia E72 voorkant detail

 

Nokia E72 voorkant detail

 

Nokia E72 voorkant detail

 

De achterkant van de Nokia E72 heeft een mooi ontwerp, maar zit wel met één flink probleem. Dit kennen we van onder andere de HTC HD2 en is dat de camera ongeveer een milimeter boven het oppervlakte uitsteekt. Hierdoor wipt de telefoon wat als je hem op een vlak oppervlakte hebt liggen en beschadigd de camera ook een stuk sneller. Het is allemaal niet zo erg als bij de HD2, maar toch vervelend. Naast de camera zit de speaker van de E72 en eigenlijk alles daaronder bestaat uit de batterijklep, gemaakt van RVS. Helaas pakt hij door zijn glanzende finish wel heel makkelijk vlekken op, die er ook nog eens lastig af te poetsen zijn omdat de klep een beetje geribbeld is.

Nokia E72 achterkant

 

Nokia E72 achterkant detail

 

Nokia E72 achterkant detail

 

De zijkanten van de E72 zijn relatief simpel. Beide kanten zijn voorzien van een aantal objecten bovenin, rechts drie toetsen en links twee communicatiepoorten. Allen zijn netjes weggewerkt en verstoren het design niet. De rechterkant bevat drie toetsen: de twee volumeknopjes en daar tussenin een sneltoets. Links zijn, direct naast elkaar, de Micro-USB-poort en de geheugenkaart sleuf te vinden. Die laatste is trouwens erg vervelend in gebruik, het kost heel wat moeite om een geheugenkaart uit de sleuf te halen en dat is natuurlijk jammer.

Nokia E72 rechterkant

 

Nokia E72 linkerkant

 

Net als de zijkanten, zijn ook de onder- en bovenkant lekker simpel gehouden. De bovenkant bevat in het midden een klein knopje waarmee je het toestel aan- of uit kan zetten en aan de linkerkant zit een gaatje waar je een 3,5 millimeter headset-plug in kan steken. De onderkant is alleen maar voorzien van één gat, die bedoeld is voor de lader.

Nokia E72 bovenkant

 

Nokia E72 onderkant

 

Scherm

Onder direct zonlicht doet het scherm van de E72 het redelijk. In princiepe is hij wel goed te lezen onder de zon, maar omdat het laagje over het scherm heen redelijk reflecterend is wordt het soms wat lastiger vanwege een sterke reflectie. Binnen presteert het scherm wel prima, de helderheid is ruim voldoende en de kleuren zijn mooi genoeg. Het contrast kan, zoals bij de meeste TFT-schermen, wat beter, maar ook deze is voldoende goed.

De liggende orientatie van het scherm is een beetje ongebruikelijk, maar zeker niet storend. Je kan er eigenlijk wel meteen mee overweg en voor het bekijken van afbeeldingen en het browsen van internet is het eigenlijk een stuk prettiger. Ook de grootte van het scherm is met 2,4 inch prima te noemen.

Toetsen

Nokia E72 toetsenbord

De E72 heeft voor het eerst in de geschiedenis van de E-Series een optische muis in de navigatietoets verwerkt zitten. Het middelste gedeelte van de toets dient als muis waardoor je door lijsten kan scrollen en over het web kan navigeren door alleen maar met je vinger over deze toets heen te schuiven. Het werkt echter niet heel soepel en een ander probleem is dat je snel een dergelijke beweging maakt terwijl je gewoon met de gewone navigatietoets door het menu navigeert. Gelukkig kan je hem, mocht je dat willen, ook uitzetten. De rest van het bedieningstoetsenbord, dat bestaat uit de navigatietoets, twee slectietoetsen, vier sneltoetsen en de bel- en ophangtoetsen, werkt prima en is groot genoeg.

Het belangrijkste deel van het toetsenbord van de E72 is echter het deel dat onder het bedieningstoetsenbord zit: het qwerty-toetsenbordje dat de E72 bevat. Hoewel de toetsen hier erg klein zijn, typt hij redelijk weg. Dit onder andere omdat elke toets gevormd is als een klein bobbeltje zodat het onderscheid tussen de toetsen enorm is. Natuurlijk maak je wat vaker verkeerde aanslagen dan met een toetsenbord van een toestel met uitschuifbaar qwerty-toetsenbord, maar over het algemeen werkt het toch wel prettig.

De toetsen die de E72 aan de zijkant heeft zitten zijn prima. Ze zijn niet te klein, lekker soepel en simpel te onderscheiden. De aan/uit-toets is daarop een kleine uitzondering, die is op hetzelfde niveau als de rest van de bovenkant en dus wat minder lekker in te drukken. Gelukkig gebruik je die niet vaak en is het dus niet zo’n groot probleem.

Nokia heeft haar E72 uitgerust met het bekende Symbian S60-besturingssysteem. Het gaat hierbij om de derde editie met fp2 erop, waardoor het praktisch de nieuwste versie die je kan krijgen is. Het systeem is zakelijk aantrekkelijk, maar velen vinden de interface wat minder. In dit hoofdstuk zullen we het allemaal nog een keertje bespreken.

Standby

Net als in veel andere Nokia’s heeft de E72 een zogenaamde actieve standby. Dat betekend dat het standby scherm meer is dan alleen een achtergrond en wat basisinformatie, namelijk een scherm vol met snelkoppelingen en informatie uit bijvoorbeeld je agenda. Welke informatie je precies neer wilt zetten kun je allemaal zelf kiezen en zo krijg je een handig persoonlijk stand-by scherm dat direct toegang verschaft tot 90% van de taken die je dagelijks doet met je telefoon. Natuurlijk kun je ook een beperkte widget van de muziekspeler op het standbyscherm plaatsen. Mocht je nou geen actief stand-by scherm willen, dan kun je altijd nog één van de twee andere mogelijkheden kiezen. Er is een leeg standby-scherm, waar je alleen een achtergrond ziet mocht je die ingesteld hebben en een standby-scherm met een aantal handige items die voorgelezen worden. Dat laatste is handig als je dingen wilt doen in situaties waarin je niet de mogelijkheid hebt om op het scherm te kijken en ook voor slechtziende mensen kan het erg handig zijn, maar het is toch vooral een gimmick.

Nokia E72 screenshot standby

 

Nokia E72 screenshot standby

 

Nokia E72 screenshot standby

 

Menu

Nokia E72 screenshot menu

De Nokia E72 heeft een standaard Nokia-menu, dat naar wens in te delen is. Enige verschil met de meeste Nokia-telefoons is wel dat hij alleen maar in landscape-modus beschikbaar is. Je kunt kiezen uit een raster- en een lijstweergave, waarbij je de items zelf kunt rangschikken. Hierbij kun je er ook nog voor kiezen om items in bepaalde mappen te zetten, waardoor je alles precies neer kunt zetten zoals je wilt. Standaard staat alles soms een beetje vreemd ingedeeld, maar met een beetje tweaken kun je het menu voor jezelf heel handig indelen. Alle menu’s en instellingen zijn gemakkelijk te bereiken en zitten meestal niet dieper dan drie menu’s diep. Deze zijn tot één niveau diep vaak als raster of lijst weergegeven en nog dieper alleen als lijst.

Multitasking

Aangezien de E72 op Symbian draait, ondersteunt het toestel ook prima multitasking. Het toestel heeft hiervoor een speciaal menuutje, dat je kunt betreden via het opties-menuutje in het menu of door de home-toets van het toestel ingedrukt te houden. Dit menu is hetzelfde als bij de andere Symbian S60-toestellen die we kennen, dat wil zeggen dat het niet heel uitgebreid is maar dat je er wel alle basisdingen kunt doen. Je ziet een overzichtje van alle open programma’s en je kunt door naar een programma te navigeren en op het midden van de navigatietoets te drukken direct naar een programma gaan. Verder kun je door op een programma te gaan staan en daarna op de wistoets te drukken een programma afsluiten. De multitaskmogelijkheden zijn wat ons betreft prima, hoewel het iets uitgebreider had gemogen.

Nokia E72 screenshot multi-tasking

 

Prestaties

De prestaties van de Nokia E72 zijn, mede dankzij zijn flinke processor, behoorlijk goed. Hoewel het openen van programma’s en menu’s niet heel snel gaat, is navigatie door het toestel verder wel erg goed. Jammer is wel dat het toestel niet heel veel RAM-geheugen heeft waardoor het toestel als je veel applicaties naast elkaar draait snel wat trager wordt. Hoewel je hier niet heel veel van merkt met een normaal aantal programma’s open, zal je het probleem toch soms tegenkomen aangezien het toestel alle programma’s standaard open laat staan als je gewoon op de terug-toets drukt. Voor een E-Series toestel viel de stabiliteit ons een beetje tegen, het toestel is een aantal keer vastgelopen. Overall is de stabiliteit echter zeker nog wel op het gemiddelde, zoniet daarboven. Over het algemeen zijn we dan ook blij met de prestaties van de telefoon.

Natuurlijk hebben gebruikers van de Nokia E72 ook een camera en een galerij tot hun beschikking. De camera van het toestel is een 5-megapixelexemplaar met autofocus en een klein flitsertje. Natuurlijk is ook filmen mogelijk met het ding. De telefoon heeft een redelijk uitgebreide galerij ter beschikking. In dit hoofdstuk zullen we alles in detail bespreken.

Foto

De camera-interface van de Nokia E72 kennen we al van andere Nokia-toestellen. Dat betekent dat het sluiterscherm bestaat uit een zoeker met, als je op één van de softkeys drukt, aan de rechterkant een balkje met wat opties waar je met de navigatietoets doorheen kunt scrollen. Als je op een van de sneltoetsen in dat balkje klikt komt er een pop-up over het scherm die helaas niet transparant is maar op een egale achtergrond gepresenteerd wordt. Voor meer instellingen is er een menu beschikbaar, waarin je ook de balk met snelkoppelingen kunt aanpassen naar je eigen wensen. Deze interface werkt prima en is goed aanpasbaar, het is alleen jammer van de pop-ups die niet transparant zijn.

Nokia E72 screenshot camera

 

Nokia E72 screenshot camera

 

Foto’s gemaakt met de Nokia E72 zijn van best goede kwaliteit. De kleuren zijn een beetje saai, maar wel redelijk waarheidsgetrouw. De foto’s zijn goed scherp en er is weinig ruis, wat maar zelden samengaat in telefoons. In de plaats van de ruis is wel een soort vreemde blokjes structuur in de foto’s aanwezig die niets te maken heeft met de resolutie. Waarschijnlijk heeft Nokia hier een redelijk apart ruisonderdrukkingsmechanisme gebruikt, maar het resultaat is wel beter dan wanneer alle details uitgesmeerd worden. De flitser is leuk op een meter afstand, maar voor verder is hij redelijk zinloos eigenlijk.

Camerasample Nokia E72

 

Camerasample Nokia E72

 

Camerasample Nokia E72

 

Video

Natuurlijk kan de Nokia E72 ook filmpjes opnemen, zoals elke hedendaagse telefoon dat doet. Dit gaat met een framerate van 15fps, maar toch zijn de filmpjes nog redelijk vloeiend. De VGA-resolutie maakt daarnaast dat ze redelijk groot zijn en het overal resultaat van de videocamera is dan ook wel bevredigend. De interface is dezelfde als bij de stille camera, wat betekend dat hij redelijk handig in gebruik is maar zeker niet mooi. Hieronder kun je een filmpje bekijken dat met de telefoon geschoten is.

Galerij

De software die onder het kopje galerij staat bij de Nokia E72 maakt het mogelijk om alle soorten media te bekijken: afbeeldingen, muziek, video’s, streams en presentaties, het is allemaal mogelijk. We zullen ons hier even beperken tot de afbeeldingen, over de andere onderdelen zullen we in het volgende hoofdstuk wat vertellen. Als je op afbeeldingen klikt in het galerij-menu, kom je in een schermpje waar je een filter kunt selecteren. Zo kun je al je foto’s bekijken, alleen de foto’s van de camera, de foto’s van een bepaalde maand, foto’s per foto-album of foto’s per tag. De software is dus erg uitgebreid. Als je iets hebt geselecteerd, kom je in een schermpje waar alle foto’s die bij jouw selectie horen in een rondje staan, zodat je ze allemaal alvast kunt zien en zo kunt besluiten welke kant je op gaat scrollen. Als je een foto selecteert krijg je die te zien met eenzelfde balkje ernaast als in de camera. Via dat balkje kun je de foto uploaden, versturen, taggen, aan een album toevoegen of verwijderen. De galerij werkt lekker. Auto-rotate is niet aanwezig aangezien het toestel al een landscape-scherm heeft en draaien dus weinig zin heeft. Al met al is de galerij erg uitgebreid en ook nog eens mooi, we zijn er dan ook erg tevreden over.

Nokia E72 screenshot galerij

 

Nokia E72 screenshot galerij

 

Nokia E72 screenshot galerij

 

Meeting hier, vergadering daar, even naar kantoor en dan in een volle, rumoerige trein naar huis. Een gemiddelde zakeman reist heel wat kilometertjes af. Dan is het natuurlijk wel prettig als je wat ontspanning kan hebben in de vorm van je favoriete muziek. Zoals je mag verwachten van een telefoon van meer dan €350,- kan de E72 je hier prima in voorzien. Het toestel heeft een muziekspeler, een FM radio en een 3,5mm ingang en nog een videospeler ook. In dit hoofdstuk vind je het.

Muziekspeler

Net als de rest van de interface van de Nokia E72, is de interface van de muziekspeler niet erg spannend te noemen. De speler is echter wel erg uitgebreid, zo kun je muziek zoeken door de titel, artiest, album of afspeellijst in te spreken via een speciaal programmatje dat je onder het kopje media in het menu vindt. Hoewel deze functie niet geweldig goed werkt, is hij wel leuk en kan het een snelle manier zijn om je muziek te vinden. Verder heeft de E72 een ingebouwde muziekwinkel, waar je gemakkelijk en snel nieuwe muziek kunt kopen. Als je muziek afspeelt via het toestel kom je terecht in een saai maar overzichtelijk afspeelschermpje, met links een album art en rechts daarvan een balkje met de voortgang en de functies van de navigatietoets. Onder het geheel staat wat informatie over het nummer dat je afspeelt. Via het menu kun je een equalizer instellen, de shuffle- en herhaalmodus activeren en deactiveren en wat optionele zaken zoals de balans tussen rechts en links of stereo widening instellen.

Nokia E72 screenshot muziekspeler

 

Nokia E72 screenshot muziekspeler

 

Nokia E72 screenshot muziekspeler

 

De E72 klinkt door de speakers niet al te best. Het volume valt tegen en het geheel begint als snel een beetje krakerig te worden. De headset is een ander verhaal bij het toestel, deze klinkt namelijk erg goed. Vooral de helderheid is veelbelovend en ook de bas klinkt goed genoeg. Het volume is eerder te hard dan te zacht via de headset en, hoewel het misschien wat minder goed is voor de oren van mensen die gewend zijn hun muziekspeler op z’n hardst te zetten, kunnen we hier niet over klagen.

FM radio

Natuurlijk heeft de E72 ook een FM-radio, compleet uitgerust met RDS. Deze is net als de muziekspeler erg simpel vormgegeven, maar heeft alle standaardfuncties en functioneert goed. De interface is simpel met linksboven een radiopictogram om aan te geven wat de applicatatie doet, daaronder een balk waar de frequentie en RDS-informatie in te vinden is en rechtsboven pictogrammen die aangeven wat de navigatietoets in de FM-radio doet. De muziekkwaliteit is net als bij de mp3-speler door de speakers niet zo goed maar door de headset wel mooi en daar zijn we dan ook heel tevreden mee. In het menu zijn zaken zoals alternative frequenties in te stellen, waardoor je dezelfde radiozender houdt in een zone waar de frequentie anders is. Zoals altijd werkt het niet perfect, maar je kunt er een heel eind mee komen.

Nokia E72 screenshot radio

 

Video playback

Video’s afspelen via de E72 kan zowel met de galerij-applicatie als met RealPlayer. De enige toegevoegde functionaliteit die wij in RealPlayer hebben kunnen vinden is dat je kan kiezen tussen volledig scherm of normaal scherm, wat neerkomt op het volledige scherm of een deel van het scherm waarbij de rest zwart is. Ook kun je bij RealPlayer wat informatie bekijken en de video gebruiken als ringtone, maar verder zijn de spelers vrijwel identiek. Ook de codec-ondersteuning van beide spelers komt overeen. Het toestel kan standaard geen DivX- of Xvid-video’s afspelen, dat is alleen mogelijk met extra, vaak dure software. Mp4 en 3gp worden wel ondersteund door de E72 en die speelt het toestel vaak ook gewoon goed af. Hoge kwaliteit filmpjes kan de E72 echter niet aan, dan speelt het toestel alleen het geluid af. De speler is opgedeeld in een aantal onderdelen, namelijk streams en gewone video’s. In RealPlayer zijn streams in de vorm van een koppeling, in de galerij gaat het streamen via podcasts. We zijn niet ontevreden over de videospeler, hoewel het wel wat beter had gekund.

Nokia E72 screenshot video

 

Nokia E72 screenshot video

 

De applicaties die op de E72 staan zijn natuurlijk eigenlijk het belangrijkste gedeelte van het toestel. Vooral de organiser is belangrijk voor de gemiddelde zakenman en ook Exchange is een belangrijke schakel in het geschikt zijn voor de zakelijke markt. Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele extra, soms handige, soms leuke, applicaties. Games zijn ook aanwezig op het toestel, voor wat ontspanning tussendoor, hoewel deze natuurlijk minder aansluiten bij de doelgroep van het toestel. De leukste, handigste en belangrijkste applicaties komen in dit hoofdstuk langs.

Ovi Store

De Nokia Ovi Store is kort voor de introductie van de N97 gelanceerd door Nokia. Om de Ovi Store te kunnen gebruiken moet je hem eerst één keer zelf downloaden, waarna je hem voor eens en voor altijd kan gebruiken. Het aanbod van de Ovi Store is inmiddels redelijk uitgebreid en zeker stukken beter dan dat van de Windows Mobile Marketplace. De prijzen liggen gemiddeld wat hoger dan bij de Android Market en de App Store, maar lager dan bij de WinMo Marketplace.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Wel is het jammer dat je vooralsnog alleen met een creditcard kunt betalen en niet via een machtiging bij de bank of een PayPal-account. Onbekend is nog of deze opties later volgen, maar naar verwachting zullen de betaalmogelijkheden wel uitgebreid gaan worden. Overigens heb je geen creditcard nodig om gratis applicaties te kunnen downloaden. De applicatie pagina is een beetje standaard met beoordelingen, wat info en wat extra links, maar geen screenshots helaas. Een leuke optie is om een lijst met persoonlijke aanbevelingen weer te geven, op basis van je eerdere downloads. Ook zijn er natuurlijk enkele filters te vinden in de Ovi Store en al met al is het dan ook een redelijk goede applicatiewinkel.

Nokia E72 screenshot ovi store

 

Nokia E72 screenshot ovi store

 

Nokia E72 screenshot ovi store

 

Agenda

Een belangrijk onderdeel voor een zakelijke telefoon is de agenda, zo dus zeker ook bij de E72. Standaard bestaat het hoofdscherm van de agenda uit een maandweergave met rechts alle afspraaken van de geselecteerde dag. Als je op zo’n dag drukt kan je via het dagoverzicht dat verschijnt de afspraakdetails bekijken. De weergave is overzichtelijk en vanzelfsprekend heeft de agenda implementatie op het standby-scherm van de E72, hoewel die alleenmaar de afspraken van vandaag weergeeft. De ondersteuning van exchange is ook prima op het toestel en die synchroniseert moeiteloos je kalender, zoals je dat mag verwachten.

Nokia E72 screenshot agenda

 

Nokia E72 screenshot agenda

 

QuickOffice

De E72 is standaard uitgerust met QuickOffice wat het mogelijk maakt om Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden te bekijken en te bewerken. Uiteraard is QuickOffice niet zo uitgebreid als de echte Office-versie die je op je computer vindt, maar een simpel Excel-, Powerpoint- of Word-bestand is goed te bekijken en eventueel aan te passen. Als je via internet een Office-document downloadt kun je dit gelijk openen in QuickOffice. Office 2007-bestanden worden prima ondersteund door QuickOffice, waardoor je nooit met compatibiliteitsproblemen komt te zitten. Op de E72 zit naast QuickOffice ook Adobe PDF voor PDF-bestanden. Hiermee zijn de meest gebruikte zakelijke bestandsformaten prima handelbaar met de telefoon. Mooi is ook dat er een lifetime licentie meegeleverd is met de E72 zodat je je nooit druk hoeft te maken om te betalen voor office op je telefoon.

Nokia E72 screenshot office

 

Nokia E72 screenshot office

 

Nokia E72 screenshot office

 

Ovi Maps

Nokia E72 screenshot maps

Nokia heeft met Ovi Maps op de E72 een redelijk goed navigatieprogramma staan daat helaas een licentie heeft van slechts tien dagen. Daarna zal je moeten gaan betalen voor de software. Voordeel is wel dat je elke dag apart kan kiezen en dat het programma ook eerst vraagt of je een dag van je licentie wilt gebruiken. Na je testperiode kan je een abonnement nemen van €6,49 per maand of een jaar voor €59,99. Je kunt ook losse navigatiedagen kopen voor €1,80. Het gaat om versie 3.01 en het is allemaal erg makkelijk te begrijpen en werkt ook goed.

Het programma heeft zowel satelietbeelden als kaarten en kan ze in 2D of 3D weergeven. Nadeel is wel dat je de kaarten van internet moet downloaden en dat kost nogal wat als je in het buitenland bent. Wel is er de mogelijkheid om de kaarten te downloaden en vervolgens offline te navigeren. De software heeft vele mogelijkheden zoals verkeersinfo, iets dat trouwens nog eens €2,39 per maand extra kost bij een doorlopend abonnement. Een losse dag verkeersinfo kost €0,89 en een jaar €17,99. Een andere mooie functie is een digitaal compas, zodat je altijd weet in welke richting je loopt. De GPS-ontvanger in het toestel is daarnaast prima, hij heeft snel een fix en is zelfs binnenshuis accuraat.

Nokia E72 screenshot maps

 

Nokia E72 screenshot maps

 

Games

De E72 heeft twee spelletjes voorgeïnstalleerd staan: Block Cascade Fusion en Solitaires. De tweede is een verzameling van een aantal, in Nederland vrij onbende, kaartspelletjes met een vrij slechte gameplay. Block Cascade Fusion is een leuker spelletje, dat een beetje op Tetris lijkt. Het is de bedoeling om met vallende blokjes van drie verschillende kleuren combinaties te maken waar minimaal vijf gelijk gekleurde blokjes op een rij in zitten. Om de zoveel tijd komt er een zogenaamde Fusion langs die de afgeronde combinaties laat verdwijnen en zodra je toren de bovenkant heeft bereikt ben je game-over. Dit blijkt nog best uitdagend te zijn en voor de liefhebbers van simpele Arcade-games is het dan ook een vermakelijk spelletje.

Nokia E72 screenshot maps

 

Nokia E72 screenshot maps

 

Zeker bij een zakelijk toestel als de E72 zijn de berichten- en internetfuncties niet te verwaarlozen en de telefoonfunctie van een mobiele telefoon blijft natuurlijk het belangrijkste deel van het toestel. In dit hoofdstuk zullen we het dan ook uitgebreid gaan hebben over zowel de telefoonfunctie als de browse-, sms-, en mail-mogelijkheden.

Bellen

Nokia E72 screenshot bellen

Beginnen met bellen is heel simpel op de E72, je kunt gewoon direct een nummer invoeren in het standby-scherm. Een andere optie is om de naam van één van je contacten in te typen op het standby-scherm, waarna je een lijstje met overeenkomende contacten krijgt voorgeschoteld. In de contactenapplicatie werkt dat hetzelfde en daarin kun je dus ook alleen op naam zoeken. De contactenapplicatie is lekker uitgebreid en je kan in een contact alle mogelijke informatie kwijt. Denk hierbij aan mobiele nummers, fax-nummers een speciaal nummer voor videobellen en VoIP-informatie. Ook zijn er invoervelden beschikbaar voor de naam en het nummer van de assistent van je contact ook dingen als verjaardagen, gedenkdagen of de rest van de familie zijn beschikbaar. Het toestel heeft ook een logboek waar je al je gesprekken kunt bijhouden en waaruit je ook direct kunt bellen.

Tijdens een gesprek kun je via de sneltoetsen in het toestenbord je telefoon gewoon bedienen en zijn er een aantal instellingen beschikbaar in het menu van het belscherm. De ringtones en het trilalarm van de E72 zijn prima en ook de ontvangst- en belkwaliteit zijn goed genoeg.

Nokia E72 screenshot bellen

 

Nokia E72 screenshot bellen

 

Berichten

In de berichtenapplicatie is een overzicht van de verschillende berichtmogelijkheden te zien waaronder een nieuw bericht maken, SMS-inbox en de e-mailaccounts. De SMS-inbox geeft veel sms-berichten onder elkaar weer met links de afzender, in het midden een deel van de sms en rechts de datum. Door op het bericht te klikken verschijnt de inhoud van het bericht. Het schrijven van een bericht gaat dankzij het qwerty-toetsenbord makkelijk . Door bij “Aan:” een deel van de naam van de contactpersoon te typen en vervolgens op de centerknop van de d-pad te klikken verschijnen de mogelijke contactpersonen om te selecteren. Vervolgens kun je onderin het bericht typen en staat linksboven het aantal gebruikte tekens (linksonder in landscape-modus). Door aan een sms-bericht een extra inhoud als een afbeelding, muziek of video toe te voegen verandert de sms in een mms-bericht. De sms werkt goed, alleen is het jammer dat Nokia geen threaded-sms ondersteunt waarbij de sms met een contactpersoon als een chatbericht is te bekijken.

Mailen met de E72 gaat net als sms’en lekker vanwege het toetsenbordje. Het is erg simpel om een mail-account in te stellen dankzij de Nokia Mail-software. Je kunt heel simpel een mailaccount toevoegen via Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Hotmail, Exchange of Lotus Notes Traveler. Ook imap- en pop-mail wordt ondersteund, maar dat lijkt niet altijd te werken. Onze imap-account via Gmail kon het toestel in ieder geval niet aan. Mailtjes schrijven, doorsturen en beantwoorden gaat allemaal heel simpel.

Nokia E72 screenshot berichten

 

Nokia E72 screenshot berichten

 

Nokia E72 screenshot berichten

 

Browser

Voor een telefoon die niet uitgerust is met een touchscreen heeft de Nokia E72 een erg prettige browser die zowel goed werkt als makkelijk te bedienen is. Pagina’s worden volledig, maar soms wel wat traag, geladen. Hij heeft met de meeste moderne webpagina’s geen enkel probleem. Helaas werkt hij niet met tabbladen, maar je kunt wel ontzettend simpel schakelen binnen je geschiedenis via de terugknop, waarna je een soort carrousel te zien krijgt waarin je een pagina uit je geschiedenis kunt kiezen. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit, zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij onze site het geval is. Daarnaast zijn er veel privacy-instellingen. Iets wat we nog een beetje missen, is volledige Flash-ondersteuning. Sommige dingen zoals YouTube mobiel ondersteunt de E52 wel, maar bijvoorbeeld filmpjes op All About Phones behoren niet tot de mogelijkheden.

Navigeren over een pagina gaat prima met de browser van de E72, zo kun je een paginaoverzicht laten weergeven waarmee je gemakkelijk naar een ander deel van de pagina kunt navigeren. Ook kun je inzoomen, hoewel dat op een nogal vreemde manier gebeurt, namelijk met de toetsen “*” en “#”. Gewoon navigeren gaat met een virtuele muis die je beweegt via de navigatietoets. Hierbij kun je zowel kiezen om gewoon op de navigatietoets te drukken, of om het binnenste deel ervan als optische muis te gebruiken. Autorotate is niet aanwezig aangezien het beeld alleen maar minder overzichtelijk zou worden als je hem omdraait.

Nokia E72 screenshot browser

 

Nokia E72 screenshot browser

 

Het uithoudingsvermogen van de Nokia E-Series staat goed te boek en de Nokia E72 is geen uitzondering op deze regel. Het toestel houdt het relatief lang uit, als hij constant met Exchange in verbinding staat en je hem verder niet heel veel gebruikt houdt hij het wel een dag of drie uit. Met veel gebruik zal hij ongeveer twee dagen actief blijven, waar de gemiddelde smartphone elke avond aan de lader moet. Een mooie prestatie dus. Om dit allemaal vol te houden heeft de E72 trouwens een Nokia BP-4L batterij met een capaciteit van 1500mAh.

Nokia E72 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters