Nokia E75

Begin mei komt Nokia’s nieuwste messagingtoestel, de Nokia E75, op de Nederlandse markt. Het toestel heeft ook wel de naam “Appeltje eitje”. Deze term slaat op de eenvoud waarmee e-mailen mogelijk moet zijn op het toestel. In onze review bekijken we het toestel uitgebreid om te bepalen of het echt allemaal appeltje-eitje is, zoals Nokia claimt met zijn nieuwe E75.

Halverwege april verblijde Nokia ons met zijn nieuwste zakelijke toestel, de Nokia E75. Anders dan normaal kregen we het toestel geleverd in een houten mandje met een paasei gevuld met snoep en een appel. In eerste instantie dachten we aan een paascadeautje maar na een blik op de doos bleek het te gaan om de slogan waarmee de E75 op de markt komt. “Appeltje eitje” wordt bijnaam van de E75. De bijnaam komt voort uit het gemak waarmee een gebruiker zijn of haar e-mail kan instellen. Volgens Nokia is enkel het invoeren van het e-mailadres en wachtwoord voldoende. Uiteraard bekijken wij graag of het instellen van de e-mail inderdaad zo simpel is. Nokia heeft ons onlangs laten weten dat de Nokia E75 het grootste deel van het marketingbudget van Nokia zal gaan opslokken in dit kwartaal. De vraag wordt dus of Nokia hier verstandig aan doet en of de E75 nou wel zo vernieuwend is, in deze review gaan we dit uitzoeken.

E75 Appeltje eitje 

De Nokia E75 is de opvolger van de Nokia E71, al is dat aan het uiterlijk niet direct te merken. De E75 heeft een uitschuifbaar toetsenbord gekregen in tegenstelling tot de E71 waar het toetsenbord aan de voorkant van het toestel is te vinden. Niet alleen het toetsenbord is anders, maar ook de standaardrotatie van het scherm. De software van het toestel is verbeterd, vooral het e-mailgedeelte. Zo is het instellen van e-mail vereenvoudigd en ondersteunt de E75 HTML e-mail. Hier komen we later in deze review nog op terug.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van de Nokia E75. De volledige specificaties zijn te vinden op de website van Nokia.

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E75
Telefoon model Zijwaarts uitschuifbaar en volledig toetsenbord
Scherm afmeting 2,4″
Scherm type TFT
Scherm resolutie WVGA, 320×240 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 50MB
Energie
Gesprekstijd 9 uur en 12minuten (GSM)
Stand-by tijd 280 uur (GSM)
Accu 1000 mAh
E-mail
Exchange ondersteuning Ja
HTML e-mail ondersteuning Ja
Verbindingen
Verbindingstypes Quad-band gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS aGps
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Video opname 640×480 pixels @30fps
Radio Internetradio, FM radio
Audio .mp3, .wma, .aac, AAC+, eAAC+
Videospeler .mp4, .3gp; codecs: H.263, MPEG-4 VSP
Extra’s Camera aan voorkant voor videobellen

De Nokia E75 komt in een compacte doos met op de voorkant duidelijk de kreet “Appeltje eitje”. Aan de andere kant van de doos staat uitgelegd waarom het toestel zo simpel is. De inhoud van de doos is minder uitgebreid dan bij sommige andere toestellen van Nokia. In de doos zit uiteraard de E75, een lader, een datakabel, een accu, een bekabelde headset en gebruiksaanwijzingen met wat extra flyers. In ons toestel zat al een 4GB Micro-SD-geheugenkaart geïnstalleerd. De benodigde software zoals Nokia PC Suite is te vinden op het geheugenkaartje. In de doos zit dus geen cd met daarop benodigde software. In de handleiding staat beschreven hoe de gebruiker de PC Suite kan installeren vanaf de geheugenkaart. Van ons had er wel een hoesje in de doos mogen zitten om het toestel te beschermen. Onbekend is nog of Nokia voor dit toestel een speciaal hoesje zal gaan uitbrengen.

Een uitschuifbaar toetsenbord met keypad aan de voorkant zoals de Nokia E75 heeft is niet uniek. De Nokia Communicators en enkele toestellen van HTC (S730, S740) bezitten ook twee toetsenborden. Wat de E75 uniek maakt is de compactheid van het toestel. Het toestel is een stuk dunner dan andere toestellen met uitschuifbaar toetsenbord. Ook heeft het apparaat een moderne en vooral luxe uitstraling.

Het eerste wat ons opvalt bij het oppakken van het toestel is het gewicht. Het toestel weegt met zijn 139 gram zwaarder dan zijn voorganger de E71 met 126 gram. De E75 ligt ondanks het zware gewicht zeer goed in de hand en voelt degelijk aan.

Nokia E75

 

Aan de voorkant van het toestel zit een dialpad voor de snelle invoer van gegevens en om eenvoudig een nummer te bellen. Het menu is te besturen met de ‘d-pad’ en enkele sneltoetsen naar onder andere de agenda en e-mail. Boven de dialpad zit het scherm met daarboven een camera voor videobellen, een luidspreker voor tijdens het bellen en een lichtsensor. Rondom het toestel zit een verchroomde rand die het toestel een luxe uitstraling geeft.

Nokia E75 headset aansluiting

 

Nokia E75 power aansluiting

 

Aan de onderkant van het toestel zit de ingang voor de lader om het toestel te laden. In tegenstelling tot de E71 is de E75 ook te laden via de usb-poort. Verder zit rechtsonder de microfoon voor tijdens het bellen. Aan de bovenkant zit een 3,5mm aansluiting voor koptelefoons en headsets. Bij de meeste Nokia-toestellen is aan de bovenkant een aan- of uitknop te vinden, deze is afwezig bij de E75. Om het toestel aan of uit te zetten moet de gebruiker de rode ophangknop gebruiken.

Nokia E75 rechterzijkant

 

Nokia E75 linkzijkant

 

Aan de rechter zijkant zitten vier knoppen. De twee knoppen met daarop een pijltje zijn er om het geluid harder en zachter te zetten. Om een foto te maken is er de cameraknop, door deze knop lang in te duwen start de camera. De cameraknop heeft twee standen, half induwen voor autofocus en doorduwen om de foto te maken. Door de knop met daarop een stip lang in te duwen start de spraakherkenning. Hiermee is het mogelijk om door middel van gesproken opdrachten contacten te bellen. Aan de linker zijkant zitten de Micro-USB-aansluiting en het Micro-SD-slot.

Nokia E75 achterkant

 

Nokia E75 scherm aan

 

Nokia E75 camera

 

De achterkant bestaat voor een groot deel uit een metalen plaat met kleine ribbels erin. Deze geeft het toestel een luxe uitstraling en voelt degelijk aan. Onderin zit een schuif om de metalen plaat los te maken en zo de sim-kaart en batterij te plaatsen. Verder zien we aan de achterkant een 3,2-megapixelcamera met een led-flash en een klein spiegeltje.

Nokia E75 naast iPhone

 

Nokia E75 naast N82 en Tytn2

 

Op de foto links is de Nokia E75 te zien naast de iPhone 3G. Op de rechterfoto ligt het toestel in het midden met links de HTC TyTN2 en rechts de Nokia N82. De E75 is een stuk slanker dan de TyTN2 en de N82 wat ervoor zorgt dat het toestel lekkerder in de hand ligt. Door het smalle ontwerp vinden wij de E75 ook prettiger in de hand liggen dan de brede iPhone.

Toetsenbord

Zoals we in deze review al een paar keer gezegd hebben, heeft de Nokia E75 een uitschuifbaar toetsenbord. Door het scherm vanaf de zijkant naar buiten te duwen komt het toetsenbord tevoorschijn. Het toetsenbord heeft vier regels met knoppen, waarbij de nummers in te voeren zijn via de functieknop links onderin. Op de onderste regel zit een functieknop om de knoppen met blauwe opdruk aan te roepen, een shiftknop om hoofdletters te typen en een “chr”-knop die een menu met niet al te vaak gebruikte karakters oproept. De toetsen hebben een mooi formaat en zijn gelukkig groter dan de toetsen van zijn voorganger, de Nokia E71. Het indrukken van de knoppen gaat wat zwaar en zal in het begin enige gewenning vragen. Wij vonden het toetsenbord zeer prettig in gebruik, op de spatiebalk na, deze is wat aan de kleine kant. Een handige feature die Nokia in het toetsenbord heeft ingebouwd is dat de knoppen met daarop een blauwe afdruk ook aan te roepen zijn door de knop lang in te duwen, dus door wat langer de “w” in te duwen verschijnt de “2”. Hierdoor is het gebruik van de functieknop min of meer overbodig en is het eenvoudiger om cijfers te typen. Een zinvolle invulling van de “Ctrl”-knop hebben we niet kunnen vinden.

Nokia E75 toetsenbord zijkant

 

Op de onderstaande foto is het toetsenbord van de Nokia E75 te zien naast het toetsenbord van de HTC TyTN2. Ondanks het compacte formaat van de E75 zijn de knoppen vrijwel even groot als die van het HTC-toestel. Het toetsenbord heeft in het donker achtergrondverlichting waardoor het ’s avonds prima te gebruiken is.

Nokia E75 toetsenbord naast Tytn2

 

Via de instellingen is de optie tekstvoorspellen aan te zetten die nuttig kan zijn bij het typen van berichten. De functie tekstvoorspellen kan woorden afmaken, maar ook verbeteren. Indien we “Amsterdum” invoeren maakt het toestel er automatisch “Amsterdam” van. Bij het snel invoeren van teksten kan deze functie handig zijn om taalfouten te voorkomen.

Woordvoorspellen woord afmaken

 

Woordvoorspellen woord verbeteren

 

Naast het uitschuiftoetsenbord heeft de Nokia E75 ook een dialpad aan de voorkant. Dit zijn de numerieke knoppen inclusief de menubesturing. De numerieke knoppen zijn eenvoudig te gebruiken en ondersteunen ook tekstvoorspellen voor snelle invoer. De d-pad om door de menu’s te bladeren is goed in gebruik alleen ligt hij dicht op de knoppen eromheen, hierdoor drukten we soms de naastgelegen e-mailknop in. Ook onhandig is dat de rechtermenuknop rechts naast de backspace-knop zit. Het is meerdere malen voorgekomen dat we een menu-item wilden selecteren en per ongeluk de backspace-knop induwden, waarna soms een verwijder-bevestigingsscherm verscheen.

Nokia E75 opengeschoven

 

Nokia E75 toetsenbord closeup

 

Scherm

De nieuwe zakelijke telefoon van Nokia heeft een 2,4″ tft-scherm met een resolutie van 320×240 pixels. De inhoud op het scherm kan door het toestel worden weergeven in landscape (liggend) en portrait (staand) formaat. Bij het openschuiven van het scherm draait de inhoud van het scherm naar landscape-formaat waardoor er altijd optimaal te werken is met het scherm. De resolutie van het scherm had van ons hoger gemogen. Vooral met internet is een hogere resolutie prettiger aangezien er dan meer in het beeld verschijnt. Wat ons verder opviel is dat het scherm perfect leesbaar is in zonlicht. Dit komt mede door het gekozen thema waarbij de tekst vaak wit is op een donkere achtergrond. Via een lichtsensor past het toestel de helderheid van het scherm automatisch aan naar de lichtintensiteit van de omgeving. Indien het donker is in de ruimte is de schermhelderheid laag en bij veel (zon)licht is de helderheid van het scherm hoog.

Besturingssysteem en interface

De Nokia E75 draait op het S60 (3de editie) platform inclusief de aanwezigheid van Feature Pack 2. Het hoofdscherm geeft de gebruiker direct veel informatie over de status van de mailbox, agenda, gemiste sms’jes, enzovoorts met bovenin een balk met programma’s om snel te starten. De belangrijkste zakelijke informatie is eenvoudig in één oogopslag te zien. Het agenda-item laat de eerstvolgende afspraken zien en het e-mail-item het aantal nieuwe e-mailberichten. Het envelopje onderin op de afbeelding geeft aan dat er twee nieuwe sms-berichten zijn binnengekomen. Door het envelopje te selecteren komt er meer informatie over waar de sms’jes vandaan komen, vanuit daar is het mogelijk direct de sms te openen.

E75 Interface hoofdscherm E75 Interface Hoofdmenu 

Door op “menu” te klikken of de menuknop te gebruiken opent het standaard Nokia-menu. Hierin zijn de belangrijkste standaardtoepassingen snel te selecteren. Voor enkele minder gebruikte instellingen is het wel nodig om vele onderliggende menu’s door te bladeren. Over het algemeen zijn de meeste programma’s redelijk eenvoudig op te starten en terug te vinden.

Door het toetsenbord open te schuiven of de rotatiesensor in te schakelen is het toestel ook met een liggend scherm te gebruiken. Aan de interface verandert er niet heel veel behalve dat alles een kwartslag is gedraaid. De onderstaande foto laat het instellingenmenu zien in landscape-modus.

E75 Instellingen menu landscape 

Om een lijst op te vragen van actieve programma’s is het mogelijk het taakbeheer op te roepen door langdurig op de menuknop te duwen. Via het taakbeheer kun je snel schakelen tussen actieve programma’s, maar ook programma’s afsluiten door op de backspace-knop te drukken. Het taakbeheer is in alle programma’s op te roepen en erg handig om te schakelen tussen de verschillende geopende toepassingen.

E75 Interface taakbeheer E75 Interface startscherm instellen 

De onderdelen van het hoofdscherm zijn aanpasbaar via de instellingen. Hierdoor kun je de gewenste onderdelen activeren en niet-gewenste onderdelen weglaten. Ook de onderdelen van de programmabalk op het hoofdscherm zijn via de instellingen aan te passen zodat je favoriete programma’s snel op te starten zijn.

Een leuke extra feature die Nokia heeft ingebouwd is de mogelijkheid om snel te schakelen tussen privé- en zakelijke modus. Door tussen privé en werk te schakelen is het mogelijk de indeling van het hoofdscherm te veranderen, een ander thema te kiezen en het weergeven van berichten op het hoofdscherm aan te passen. Zo is het mogelijk om in zakelijke modus de nadruk te leggen op e-mail en bij privé meer op multimedia.

Internetbrowser

In voorgaande reviews hebben we wel vaker hebben geschreven dat het S60-platform 3de editie een goede internetbrowser heeft, dit is bij de E75 niet anders. De internetbrowser doet eigenlijk niet onder voor een desktop internetbrowser als het om de weergave van websites gaat. Een bijkomend voordeel is de ondersteuning voor flash en flash-filmpjes. Na uitvoerig testen bleek dat een website als YouTube prima werkt op de E75 inclusief het afspelen van filmpjes. Ook onze eigen website ziet er goed uit op het toestel.

E75 Browser AllAboutPhones 

Na het starten van de browser is de eerste vraag die je krijgt hoe je wilt verbinden met internet. Hierbij is er de keuze tussen 3g/gprs of Wi-Fi indien er een beschikbaar netwerk in de buurt is. Bij het invoeren van een websiteadres geeft het toestel suggesties over eerder bezochte websites waardoor bekende sites intypen snel en eenvoudig gaat. Door op de “8”-knop te duwen verschijnt er een overzicht van de pagina zodat je daarna een gebied van de website kunt selecteren om daarop in te zoomen.

E75 browser vorige pagina E75 browser invoeren adres 

Bij het terugbladeren naar een vorige pagina verschijnt er een overzicht van de vorige pagina’s, hierdoor kun je snel en direct naar de juiste vorige pagina gaan. De browser kent verder nog zoom-opties, een print-mogelijkheid, favorieten, geschiedenis en een optie om de pagina te doorzoeken. Wat we helaas missen is een mogelijkheid om snel meerdere vensters te openen wat het lastig maakt om meerdere websites naast elkaar te bezoeken.

Met de browser is het ook mogelijk om flash-animaties en flash-filmpjes af te spelen. Niet alle flash-websites zullen even goed werken, maar YouTube werkt in ieder geval probleemloos. We hebben probleemloos meerdere filmpjes soepel en zonder gestotter afgespeeld.

E75 Browser YouTube 

E-mail

Zoals we in het begin van de review al beschreven draagt het toestel de bijnaam “Appeltje eitje”. Dit slaat op de eenvoudige manier waarop e-mail in te stellen is. In principe zou alleen het invullen van een e-mailadres en een wachtwoord voldoende moeten zijn om de e-mail in te stellen. Dit zou ook voor zakelijke e-mail moeten gelden. Een systeembeheerder moet dan bijvoorbeeld eenmalig de juiste gegevens invoeren waarna de medewerkers geen problemen meer moeten hebben met het instellen van hun e-mail op de E75.

Zonder dat we ooit onze servergegevens voor e-mail aan Nokia hebben doorgegeven hebben we geprobeerd om één van onze e-mailaccounts in te stellen. Na het invoeren van het e-mailadres en wachtwoord stelde de E75 probleemloos het e-mailaccount in en konden we de e-mail bekijken. Veel eenvoudiger kan het niet, in ons geval was het inderdaad “appeltje eitje”. In de onderstaande afbeeldingen zijn de genomen stappen terug te zien.

E75 e-mail instellen e-mailadres E75 e-mail instellen wachtwoord 
E75 e-mail instellen melding E75 e-mail instellen voltooid 

Na het instellen begint het toestel direct met het uitlezen van het e-mailaccount. De e-mailberichten komen standaard op datum (van nieuw naar oud) gesorteerd in de lijst te staan. Standaard haalt het toestel de laatste dertig berichten op, via de instellingen is dit aantal aan te passen. De sortering van de berichten is ook aanpasbaar, zo kun je eenvoudig de ongelezen berichten opvragen of de berichten met bijlagen. Indien een titel van het bericht langer is dan op het scherm past verschuift de titel van rechts naar links.

E75 Interface overview e-mail E75 Interface sorteren e-mail 

In de lijst van e-mailberichten is het mogelijk om bij ieder e-mailbericht de knop naar rechts in te duwen waarna een extra menu verschijnt met opties voor het e-mailbericht. Op deze manier is het mogelijk om zeer snel e-mailberichten te verplaatsen, te beantwoorden, of te verwijderen. Het beheren van de e-mailberichten werkt erg prettig, maar ook vooral snel en eenvoudig. Bij het versturen van een nieuw e-mailbericht selecteert het toestel bij het intypen van de naam automatisch mogelijke e-mailadressen uit het adresboek. Verder is het mogelijk om bijlagen met een e-mail mee te sturen.

E75 Interface berichtopties E75 Interface e-mail opstellen 

Een mooie, zeer nuttige functie van de E75 is de ondersteuning van HTML e-mail. Steeds meer bedrijven versturen HTML e-mailberichten omdat deze er mooier uitzien en meer mogelijkheden voor de opmaak kennen. Bij berichten die eigenlijk een HTML e-mail zijn komt er een melding “HTML-bericht weergeven”. Door op deze melding te klikken verschijnt de HTML e-mail die een stuk beter te bekijken is dan het oorspronkelijke niet-HTML-bericht.

E75 Interface e-mailbericht E75 Interface e-mail html 

De Nokia E75 kan goed omgaan met meerdere e-mailaccounts. Voor het testen hebben we twee imap-accounts ingesteld en één Exchange-account voor de synchronisatie van agenda, contacten en e-mail. Indien we via het hoofdmenu naar e-mail gaan komen we op een overzichtspagina waar alle e-mailboxen staan en waar we ook een nieuw account kunnen toevoegen of een bestaande kunnen aanpassen. Het schakelen tussen de e-mailboxen kan ook heel snel vanuit een mailbox zelf.

E75 Interface e-mailboxen instellen E75 Interface e-mail mappen en mailboxen kiezen 

Op het numerieke toetsenbord aan de voorkant van het toestel zit een e-mailknop om snel het belangrijkste e-mailaccount te openen. Door de e-mailknop lang in te duwen kunnen we direct een nieuw e-mailbericht schrijven. Het gebruik van de e-mail is op de Nokia E75 erg gemakkelijk en zoals Nokia het noemt “Appeltje eitje”. De term “Appeltje eitje” geldt alleen niet als je helemaal handmatig een e-mailaccount wilt instellen. Het handmatig instellen van een account lukte ons alleen door eerst een foutief e-mailadres in te vullen met een niet bestaand domein. Aangezien het toestel het e-mailadres niet kende mochten we alles handmatig invoeren, alleen vonden we dat een erg omslachtige omweg.

Exchange

De mogelijkheid om gebruik te maken van Exchange-servers zit standaard in de Nokia E75. In veel andere modellen van Nokia was het vaak noodzakelijk om voor Exchange de toepassing “Mail for Exchange” te installeren. Het grote voordeel van Exchange is de ondersteuning van push e-mail, maar ook live synchronisatie van contacten, agenda en taken. Outlook en de telefoon hebben met behulp van Exchange continu dezelfde inhoud waardoor je nooit een afspraak, e-mail of contactpersoon op de telefoon hoeft te missen. Voor zakelijk gebruik is de E75 in combinatie met Exchange ideaal. Exchange werkt probleemloos op onze E75, op HTML e-mail na. Hoewel onze server HTML e-mail ondersteunt (op Windows Mobile 6.1 en iPhone) werkte dit niet op de Nokia E75.

Telefonie

Het bellen op de Nokia E75 gaat heel eenvoudig vanuit het hoofdmenu. Via de dialpad aan de voorkant of het volledige toetsenbord kun je de naam van de persoon intypen waarna je ervoor kunt kiezen de gevonden persoon te bellen. Naast bellen kun je bij de persoon ook kiezen om een e-mail, sms, agendapunt of mms te sturen.

E75 Interface telefoonboek E75 Interface telefoonboek contactopties 

Indien een contactpersoon meerdere nummers heeft vraagt de telefoon welk nummer je wenst te bellen. De spraakoproepen van de Nokia E75 klinken goed en helder. Bij het bellen is er de optie de telefoon op de luidsprekerstand te zetten waarna het geluid over de speaker gaat. Het geluid dat uit de speaker komt kan vrij luid gezet worden, waardoor het in een rumoerige omgeving nog goed te verstaan is. Alle binnenkomende en uitgaande gesprekken zijn terug te zien in het logboek. Standaard houdt het toestel een logboek bij van de laatste 30 dagen. In het logboek staan ook alle internetsessies, via een instelbare filter hebben we gekozen om deze niet weer te geven.

E75 Interface bellen E75 Interface telefoon logboek 

SMS-berichten

In het berichtencentrum krijgen we een overzicht van de verschillende berichtmogelijkheden te zien waaronder een nieuw bericht maken, SMS-inbox en de e-mailaccounts. De SMS-inbox geeft veel sms-berichten onder elkaar weer met links de afzender, in het midden een deel van de sms en rechts de datum. Door op het bericht te klikken verschijnt de inhoud van het bericht. Voor het schrijven van een bericht is het handig om het toetsenbord te gebruiken voor de snelle invoer. Door bij “Aan:” een deel van de naam van de contactpersoon te typen en vervolgens op de centerknop van de d-pad te klikken verschijnen de mogelijke contactpersonen om te selecteren. Vervolgens kun je onderin het bericht typen en staat linksboven het aantal gebruikte tekens (linksonder in landscape-modus).

E75 Interface berichten E75 Interface berichtenoverzicht 
E75 Interface SMS bericht typen 

Door aan een sms-bericht een extra inhoud als een afbeelding, muziek of video toe te voegen verandert de sms in een mms-bericht. De sms werkt goed, alleen is het jammer dat Nokia geen threaded-sms ondersteunt waarbij de sms met een contactpersoon als een chatbericht is te bekijken.

E75 Interface inhoud toevoegen E75 Interface MMS 

Agenda

Een belangrijk onderdeel voor een zakelijke telefoon is de agenda. Vanuit het hoofdscherm kan de gebruiker direct de eerstvolgende agendapunten zien, dit is ook mogelijk via de agendaknop op het dialpad. Door op de agenda te klikken vanuit het hoofdscherm verschijnt er een lijst van agendapunten waarin de eerstvolgende afspraken worden weergegeven. De agendaknop geeft alle dagen van de maand weer met eronder de afspraken van de geselecteerde dag. De dagen waarop een afspraak is, zijn eenvoudig te onderscheiden van de rest vanwege een blauw driehoekje rechtsonder bij de dag.

E75 Interface agenda lijstweergave E75 Interface agenda maandweergave 

De agenda kent vele verschillende soorten van weergaven. Afhankelijk van de drukte van de agenda is het handig om een maand-, week- of dagweergave in te stellen. Een agendapunt invoeren kan vanuit de agenda zelf of door lang op de agendaknop te drukken. Bij ieder agendapunt is in te stellen wanneer je op de hoogte gebracht wilt worden van het ingevoerde evenement. Rond de ingestelde tijd verschijnt er een duidelijke melding met geluid en een boodschap op het scherm van het ingestelde agendapunt.

E75 Interface agenda weekweergave E75 Interface agendapunt toevoegen 
E75 Interface agendapunt toevoegen E75 Interface agenda reminder 

Kantoorapplicaties

De E75 is standaard uitgerust met QuickOffice wat het mogelijk maakt om Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden te bekijken en te bewerken. Uiteraard is QuickOffice niet zo uitgebreid als de echte Office-versie op een desktop pc maar een simpel Excel-, Powerpoint- of Word-bestand is goed te bekijken en eventueel aan te passen. Als je via internet een Office-document downloadt kun je dit gelijk openen in QuickOffice. Op de E75 zit naast QuickOffice ook Adobe PDF voor PDF-bestanden. Hiermee zijn de meest gebruikte zakelijke bestandsformaten te bekijken op de zakelijke Nokia. Andere kantoorapplicaties op de Nokia E75 zijn een vertaler, rekenmachine, omrekenprogramma en notities.

E75 Interface kantoorapplicaties E75 Interface zoeken 

Een andere handige applicatie die we ook bij andere Symbian-toestellen van Nokia terugzien is de zoekmogelijkheid. Met de zoekfunctie is het mogelijk om snel door de hele telefoon te zoeken naar e-mailberichten, agendapunten, contactpersonen, bezochte websites, muziek, enzovoort.

Naast alle zakelijke mogelijkheden is de Nokia E75 ook uitgerust met de nodige multimedia-opties. Wij zien de Nokia E75 echter voornamelijk als een zakelijk toestel waardoor we de multimedia-opties wat beperkt bespreken. De multimedia-opties zijn vrijwel vergelijkbaar met die van de Nokia N82, alleen is de camera van mindere kwaliteit. Onze Nokia E75 werd inclusief Nokia Maps en spraakgestuurde aanwijzingen voor drie maanden geleverd.

E75 Interface Media opties 

Muziek

De muziekspeler van de Nokia E75 is niet veel anders dan die van andere Nokia-toestellen gebaseerd op het Symbian-platform. Het toestel indexeert zelf alle muziek op het toestel waarna je uitgebreid kunt zoeken naar je favoriete muziek. De muziekspeler kent verder een equalizer om het geluid naar eigen wens in te stellen. Door de 3,5mm plug is het mogelijk om via je favoriete oordopjes of koptelefoon naar de muziek te luisteren. Het geluid via een professionele koptelefoon klinkt fantastisch.

E75 Interface muziekkeuze E75 Interface muziek afspelen 

Radio

De Nokia E75 heeft een FM-radio maar ook een internetradio. Internetradio kent vele verschillende radiozenders gesorteerd op land of muziekgenre. Voor de FM-radio is het mogelijk om via internet een overzicht per stad te downloaden van de beschikbare radiostations, dit bespaart veel instelwerk.

E75 Interface Radio 
E75 Interface radio luisteren 

Camera

De Nokia E75 is uitgerust met een 3,2-megapixelcamera met autofocus en led-flits om snel een fotootje te maken. De kwaliteit van de camera is niet hoogstaand maar leuk voor een snelle foto. De camera kent vele instellingen zoals zelfontspanner, scene-selectie, video- of fotomodus, voor- of achtercamera, kleurtoon, witbalans, scherpheid, enzovoort. Links is een macrofoto en rechts een standaardfoto.

E75 Interface camera 
E75 foto close-up

 

E75 foto tuin

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters