Nokia E75

Begin mei komt Nokia’s nieuwste messagingtoestel, de Nokia E75, op de Nederlandse markt. Het toestel heeft ook wel de naam “Appeltje eitje”. Deze term slaat op de eenvoud waarmee e-mailen mogelijk moet zijn op het toestel. In onze review bekijken we het toestel uitgebreid om te bepalen of het echt allemaal appeltje-eitje is, zoals Nokia claimt met zijn nieuwe E75.

Halverwege april verblijde Nokia ons met zijn nieuwste zakelijke toestel, de Nokia E75. Anders dan normaal kregen we het toestel geleverd in een houten mandje met een paasei gevuld met snoep en een appel. In eerste instantie dachten we aan een paascadeautje maar na een blik op de doos bleek het te gaan om de slogan waarmee de E75 op de markt komt. “Appeltje eitje” wordt bijnaam van de E75. De bijnaam komt voort uit het gemak waarmee een gebruiker zijn of haar e-mail kan instellen. Volgens Nokia is enkel het invoeren van het e-mailadres en wachtwoord voldoende. Uiteraard bekijken wij graag of het instellen van de e-mail inderdaad zo simpel is. Nokia heeft ons onlangs laten weten dat de Nokia E75 het grootste deel van het marketingbudget van Nokia zal gaan opslokken in dit kwartaal. De vraag wordt dus of Nokia hier verstandig aan doet en of de E75 nou wel zo vernieuwend is, in deze review gaan we dit uitzoeken.

E75 Appeltje eitje 

De Nokia E75 is de opvolger van de Nokia E71, al is dat aan het uiterlijk niet direct te merken. De E75 heeft een uitschuifbaar toetsenbord gekregen in tegenstelling tot de E71 waar het toetsenbord aan de voorkant van het toestel is te vinden. Niet alleen het toetsenbord is anders, maar ook de standaardrotatie van het scherm. De software van het toestel is verbeterd, vooral het e-mailgedeelte. Zo is het instellen van e-mail vereenvoudigd en ondersteunt de E75 HTML e-mail. Hier komen we later in deze review nog op terug.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van de Nokia E75. De volledige specificaties zijn te vinden op de website van Nokia.

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type E75
Telefoon model Zijwaarts uitschuifbaar en volledig toetsenbord
Scherm afmeting 2,4″
Scherm type TFT
Scherm resolutie WVGA, 320×240 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen 50MB
Energie
Gesprekstijd 9 uur en 12minuten (GSM)
Stand-by tijd 280 uur (GSM)
Accu 1000 mAh
E-mail
Exchange ondersteuning Ja
HTML e-mail ondersteuning Ja
Verbindingen
Verbindingstypes Quad-band gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS aGps
USB Usb 2.0
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Video opname 640×480 pixels @30fps
Radio Internetradio, FM radio
Audio .mp3, .wma, .aac, AAC+, eAAC+
Videospeler .mp4, .3gp; codecs: H.263, MPEG-4 VSP
Extra’s Camera aan voorkant voor videobellen

De Nokia E75 komt in een compacte doos met op de voorkant duidelijk de kreet “Appeltje eitje”. Aan de andere kant van de doos staat uitgelegd waarom het toestel zo simpel is. De inhoud van de doos is minder uitgebreid dan bij sommige andere toestellen van Nokia. In de doos zit uiteraard de E75, een lader, een datakabel, een accu, een bekabelde headset en gebruiksaanwijzingen met wat extra flyers. In ons toestel zat al een 4GB Micro-SD-geheugenkaart geïnstalleerd. De benodigde software zoals Nokia PC Suite is te vinden op het geheugenkaartje. In de doos zit dus geen cd met daarop benodigde software. In de handleiding staat beschreven hoe de gebruiker de PC Suite kan installeren vanaf de geheugenkaart. Van ons had er wel een hoesje in de doos mogen zitten om het toestel te beschermen. Onbekend is nog of Nokia voor dit toestel een speciaal hoesje zal gaan uitbrengen.

Een uitschuifbaar toetsenbord met keypad aan de voorkant zoals de Nokia E75 heeft is niet uniek. De Nokia Communicators en enkele toestellen van HTC (S730, S740) bezitten ook twee toetsenborden. Wat de E75 uniek maakt is de compactheid van het toestel. Het toestel is een stuk dunner dan andere toestellen met uitschuifbaar toetsenbord. Ook heeft het apparaat een moderne en vooral luxe uitstraling.

Het eerste wat ons opvalt bij het oppakken van het toestel is het gewicht. Het toestel weegt met zijn 139 gram zwaarder dan zijn voorganger de E71 met 126 gram. De E75 ligt ondanks het zware gewicht zeer goed in de hand en voelt degelijk aan.

Nokia E75

 

Aan de voorkant van het toestel zit een dialpad voor de snelle invoer van gegevens en om eenvoudig een nummer te bellen. Het menu is te besturen met de ‘d-pad’ en enkele sneltoetsen naar onder andere de agenda en e-mail. Boven de dialpad zit het scherm met daarboven een camera voor videobellen, een luidspreker voor tijdens het bellen en een lichtsensor. Rondom het toestel zit een verchroomde rand die het toestel een luxe uitstraling geeft.

Nokia E75 headset aansluiting

 

Nokia E75 power aansluiting

 

Aan de onderkant van het toestel zit de ingang voor de lader om het toestel te laden. In tegenstelling tot de E71 is de E75 ook te laden via de usb-poort. Verder zit rechtsonder de microfoon voor tijdens het bellen. Aan de bovenkant zit een 3,5mm aansluiting voor koptelefoons en headsets. Bij de meeste Nokia-toestellen is aan de bovenkant een aan- of uitknop te vinden, deze is afwezig bij de E75. Om het toestel aan of uit te zetten moet de gebruiker de rode ophangknop gebruiken.

Nokia E75 rechterzijkant

 

Nokia E75 linkzijkant

 

Aan de rechter zijkant zitten vier knoppen. De twee knoppen met daarop een pijltje zijn er om het geluid harder en zachter te zetten. Om een foto te maken is er de cameraknop, door deze knop lang in te duwen start de camera. De cameraknop heeft twee standen, half induwen voor autofocus en doorduwen om de foto te maken. Door de knop met daarop een stip lang in te duwen start de spraakherkenning. Hiermee is het mogelijk om door middel van gesproken opdrachten contacten te bellen. Aan de linker zijkant zitten de Micro-USB-aansluiting en het Micro-SD-slot.

Nokia E75 achterkant

 

Nokia E75 scherm aan

 

Nokia E75 camera

 

De achterkant bestaat voor een groot deel uit een metalen plaat met kleine ribbels erin. Deze geeft het toestel een luxe uitstraling en voelt degelijk aan. Onderin zit een schuif om de metalen plaat los te maken en zo de sim-kaart en batterij te plaatsen. Verder zien we aan de achterkant een 3,2-megapixelcamera met een led-flash en een klein spiegeltje.

Nokia E75 naast iPhone

 

Nokia E75 naast N82 en Tytn2

 

Op de foto links is de Nokia E75 te zien naast de iPhone 3G. Op de rechterfoto ligt het toestel in het midden met links de HTC TyTN2 en rechts de Nokia N82. De E75 is een stuk slanker dan de TyTN2 en de N82 wat ervoor zorgt dat het toestel lekkerder in de hand ligt. Door het smalle ontwerp vinden wij de E75 ook prettiger in de hand liggen dan de brede iPhone.

Toetsenbord

Zoals we in deze review al een paar keer gezegd hebben, heeft de Nokia E75 een uitschuifbaar toetsenbord. Door het scherm vanaf de zijkant naar buiten te duwen komt het toetsenbord tevoorschijn. Het toetsenbord heeft vier regels met knoppen, waarbij de nummers in te voeren zijn via de functieknop links onderin. Op de onderste regel zit een functieknop om de knoppen met blauwe opdruk aan te roepen, een shiftknop om hoofdletters te typen en een “chr”-knop die een menu met niet al te vaak gebruikte karakters oproept. De toetsen hebben een mooi formaat en zijn gelukkig groter dan de toetsen van zijn voorganger, de Nokia E71. Het indrukken van de knoppen gaat wat zwaar en zal in het begin enige gewenning vragen. Wij vonden het toetsenbord zeer prettig in gebruik, op de spatiebalk na, deze is wat aan de kleine kant. Een handige feature die Nokia in het toetsenbord heeft ingebouwd is dat de knoppen met daarop een blauwe afdruk ook aan te roepen zijn door de knop lang in te duwen, dus door wat langer de “w” in te duwen verschijnt de “2”. Hierdoor is het gebruik van de functieknop min of meer overbodig en is het eenvoudiger om cijfers te typen. Een zinvolle invulling van de “Ctrl”-knop hebben we niet kunnen vinden.

Nokia E75 toetsenbord zijkant

 

Op de onderstaande foto is het toetsenbord van de Nokia E75 te zien naast het toetsenbord van de HTC TyTN2. Ondanks het compacte formaat van de E75 zijn de knoppen vrijwel even groot als die van het HTC-toestel. Het toetsenbord heeft in het donker achtergrondverlichting waardoor het ’s avonds prima te gebruiken is.

Nokia E75 toetsenbord naast Tytn2

 

Via de instellingen is de optie tekstvoorspellen aan te zetten die nuttig kan zijn bij het typen van berichten. De functie tekstvoorspellen kan woorden afmaken, maar ook verbeteren. Indien we “Amsterdum” invoeren maakt het toestel er automatisch “Amsterdam” van. Bij het snel invoeren van teksten kan deze functie handig zijn om taalfouten te voorkomen.

Woordvoorspellen woord afmaken

 

Woordvoorspellen woord verbeteren

 

Naast het uitschuiftoetsenbord heeft de Nokia E75 ook een dialpad aan de voorkant. Dit zijn de numerieke knoppen inclusief de menubesturing. De numerieke knoppen zijn eenvoudig te gebruiken en ondersteunen ook tekstvoorspellen voor snelle invoer. De d-pad om door de menu’s te bladeren is goed in gebruik alleen ligt hij dicht op de knoppen eromheen, hierdoor drukten we soms de naastgelegen e-mailknop in. Ook onhandig is dat de rechtermenuknop rechts naast de backspace-knop zit. Het is meerdere malen voorgekomen dat we een menu-item wilden selecteren en per ongeluk de backspace-knop induwden, waarna soms een verwijder-bevestigingsscherm verscheen.

Nokia E75 opengeschoven

 

Nokia E75 toetsenbord closeup

 

Scherm

De nieuwe zakelijke telefoon van Nokia heeft een 2,4″ tft-scherm met een resolutie van 320×240 pixels. De inhoud op het scherm kan door het toestel worden weergeven in landscape (liggend) en portrait (staand) formaat. Bij het openschuiven van het scherm draait de inhoud van het scherm naar landscape-formaat waardoor er altijd optimaal te werken is met het scherm. De resolutie van het scherm had van ons hoger gemogen. Vooral met internet is een hogere resolutie prettiger aangezien er dan meer in het beeld verschijnt. Wat ons verder opviel is dat het scherm perfect leesbaar is in zonlicht. Dit komt mede door het gekozen thema waarbij de tekst vaak wit is op een donkere achtergrond. Via een lichtsensor past het toestel de helderheid van het scherm automatisch aan naar de lichtintensiteit van de omgeving. Indien het donker is in de ruimte is de schermhelderheid laag en bij veel (zon)licht is de helderheid van het scherm hoog.

Besturingssysteem en interface

De Nokia E75 draait op het S60 (3de editie) platform inclusief de aanwezigheid van Feature Pack 2. Het hoofdscherm geeft de gebruiker direct veel informatie over de status van de mailbox, agenda, gemiste sms’jes, enzovoorts met bovenin een balk met programma’s om snel te starten. De belangrijkste zakelijke informatie is eenvoudig in één oogopslag te zien. Het agenda-item laat de eerstvolgende afspraken zien en het e-mail-item het aantal nieuwe e-mailberichten. Het envelopje onderin op de afbeelding geeft aan dat er twee nieuwe sms-berichten zijn binnengekomen. Door het envelopje te selecteren komt er meer informatie over waar de sms’jes vandaan komen, vanuit daar is het mogelijk direct de sms te openen.

E75 Interface hoofdscherm E75 Interface Hoofdmenu 

Door op “menu” te klikken of de menuknop te gebruiken opent het standaard Nokia-menu. Hierin zijn de belangrijkste standaardtoepassingen snel te selecteren. Voor enkele minder gebruikte instellingen is het wel nodig om vele onderliggende menu’s door te bladeren. Over het algemeen zijn de meeste programma’s redelijk eenvoudig op te starten en terug te vinden.

Door het toetsenbord open te schuiven of de rotatiesensor in te schakelen is het toestel ook met een liggend scherm te gebruiken. Aan de interface verandert er niet heel veel behalve dat alles een kwartslag is gedraaid. De onderstaande foto laat het instellingenmenu zien in landscape-modus.

E75 Instellingen menu landscape 

Om een lijst op te vragen van actieve programma’s is het mogelijk het taakbeheer op te roepen door langdurig op de menuknop te duwen. Via het taakbeheer kun je snel schakelen tussen actieve programma’s, maar ook programma’s afsluiten door op de backspace-knop te drukken. Het taakbeheer is in alle programma’s op te roepen en erg handig om te schakelen tussen de verschillende geopende toepassingen.

E75 Interface taakbeheer E75 Interface startscherm instellen 

De onderdelen van het hoofdscherm zijn aanpasbaar via de instellingen. Hierdoor kun je de gewenste onderdelen activeren en niet-gewenste onderdelen weglaten. Ook de onderdelen van de programmabalk op het hoofdscherm zijn via de instellingen aan te passen zodat je favoriete programma’s snel op te starten zijn.

Een leuke extra feature die Nokia heeft ingebouwd is de mogelijkheid om snel te schakelen tussen privé- en zakelijke modus. Door tussen privé en werk te schakelen is het mogelijk de indeling van het hoofdscherm te veranderen, een ander thema te kiezen en het weergeven van berichten op het hoofdscherm aan te passen. Zo is het mogelijk om in zakelijke modus de nadruk te leggen op e-mail en bij privé meer op multimedia.

Internetbrowser

In voorgaande reviews hebben we wel vaker hebben geschreven dat het S60-platform 3de editie een goede internetbrowser heeft, dit is bij de E75 niet anders. De internetbrowser doet eigenlijk niet onder voor een desktop internetbrowser als het om de weergave van websites gaat. Een bijkomend voordeel is de ondersteuning voor flash en flash-filmpjes. Na uitvoerig testen bleek dat een website als YouTube prima werkt op de E75 inclusief het afspelen van filmpjes. Ook onze eigen website ziet er goed uit op het toestel.

E75 Browser AllAboutPhones 

Na het starten van de browser is de eerste vraag die je krijgt hoe je wilt verbinden met internet. Hierbij is er de keuze tussen 3g/gprs of Wi-Fi indien er een beschikbaar netwerk in de buurt is. Bij het invoeren van een websiteadres geeft het toestel suggesties over eerder bezochte websites waardoor bekende sites intypen snel en eenvoudig gaat. Door op de “8”-knop te duwen verschijnt er een overzicht van de pagina zodat je daarna een gebied van de website kunt selecteren om daarop in te zoomen.

E75 browser vorige pagina E75 browser invoeren adres 

Bij het terugbladeren naar een vorige pagina verschijnt er een overzicht van de vorige pagina’s, hierdoor kun je snel en direct naar de juiste vorige pagina gaan. De browser kent verder nog zoom-opties, een print-mogelijkheid, favorieten, geschiedenis en een optie om de pagina te doorzoeken. Wat we helaas missen is een mogelijkheid om snel meerdere vensters te openen wat het lastig maakt om meerdere websites naast elkaar te bezoeken.

Met de browser is het ook mogelijk om flash-animaties en flash-filmpjes af te spelen. Niet alle flash-websites zullen even goed werken, maar YouTube werkt in ieder geval probleemloos. We hebben probleemloos meerdere filmpjes soepel en zonder gestotter afgespeeld.

E75 Browser YouTube 

E-mail

Zoals we in het begin van de review al beschreven draagt het toestel de bijnaam “Appeltje eitje”. Dit slaat op de eenvoudige manier waarop e-mail in te stellen is. In principe zou alleen het invullen van een e-mailadres en een wachtwoord voldoende moeten zijn om de e-mail in te stellen. Dit zou ook voor zakelijke e-mail moeten gelden. Een systeembeheerder moet dan bijvoorbeeld eenmalig de juiste gegevens invoeren waarna de medewerkers geen problemen meer moeten hebben met het instellen van hun e-mail op de E75.

Zonder dat we ooit onze servergegevens voor e-mail aan Nokia hebben doorgegeven hebben we geprobeerd om één van onze e-mailaccounts in te stellen. Na het invoeren van het e-mailadres en wachtwoord stelde de E75 probleemloos het e-mailaccount in en konden we de e-mail bekijken. Veel eenvoudiger kan het niet, in ons geval was het inderdaad “appeltje eitje”. In de onderstaande afbeeldingen zijn de genomen stappen terug te zien.

E75 e-mail instellen e-mailadres E75 e-mail instellen wachtwoord 
E75 e-mail instellen melding E75 e-mail instellen voltooid 

Na het instellen begint het toestel direct met het uitlezen van het e-mailaccount. De e-mailberichten komen standaard op datum (van nieuw naar oud) gesorteerd in de lijst te staan. Standaard haalt het toestel de laatste dertig berichten op, via de instellingen is dit aantal aan te passen. De sortering van de berichten is ook aanpasbaar, zo kun je eenvoudig de ongelezen berichten opvragen of de berichten met bijlagen. Indien een titel van het bericht langer is dan op het scherm past verschuift de titel van rechts naar links.

E75 Interface overview e-mail E75 Interface sorteren e-mail 

In de lijst van e-mailberichten is het mogelijk om bij ieder e-mailbericht de knop naar rechts in te duwen waarna een extra menu verschijnt met opties voor het e-mailbericht. Op deze manier is het mogelijk om zeer snel e-mailberichten te verplaatsen, te beantwoorden, of te verwijderen. Het beheren van de e-mailberichten werkt erg prettig, maar ook vooral snel en eenvoudig. Bij het versturen van een nieuw e-mailbericht selecteert het toestel bij het intypen van de naam automatisch mogelijke e-mailadressen uit het adresboek. Verder is het mogelijk om bijlagen met een e-mail mee te sturen.

E75 Interface berichtopties E75 Interface e-mail opstellen 

Een mooie, zeer nuttige functie van de E75 is de ondersteuning van HTML e-mail. Steeds meer bedrijven versturen HTML e-mailberichten omdat deze er mooier uitzien en meer mogelijkheden voor de opmaak kennen. Bij berichten die eigenlijk een HTML e-mail zijn komt er een melding “HTML-bericht weergeven”. Door op deze melding te klikken verschijnt de HTML e-mail die een stuk beter te bekijken is dan het oorspronkelijke niet-HTML-bericht.

E75 Interface e-mailbericht E75 Interface e-mail html 

De Nokia E75 kan goed omgaan met meerdere e-mailaccounts. Voor het testen hebben we twee imap-accounts ingesteld en één Exchange-account voor de synchronisatie van agenda, contacten en e-mail. Indien we via het hoofdmenu naar e-mail gaan komen we op een overzichtspagina waar alle e-mailboxen staan en waar we ook een nieuw account kunnen toevoegen of een bestaande kunnen aanpassen. Het schakelen tussen de e-mailboxen kan ook heel snel vanuit een mailbox zelf.

E75 Interface e-mailboxen instellen E75 Interface e-mail mappen en mailboxen kiezen 

Op het numerieke toetsenbord aan de voorkant van het toestel zit een e-mailknop om snel het belangrijkste e-mailaccount te openen. Door de e-mailknop lang in te duwen kunnen we direct een nieuw e-mailbericht schrijven. Het gebruik van de e-mail is op de Nokia E75 erg gemakkelijk en zoals Nokia het noemt “Appeltje eitje”. De term “Appeltje eitje” geldt alleen niet als je helemaal handmatig een e-mailaccount wilt instellen. Het handmatig instellen van een account lukte ons alleen door eerst een foutief e-mailadres in te vullen met een niet bestaand domein. Aangezien het toestel het e-mailadres niet kende mochten we alles handmatig invoeren, alleen vonden we dat een erg omslachtige omweg.

Exchange

De mogelijkheid om gebruik te maken van Exchange-servers zit standaard in de Nokia E75. In veel andere modellen van Nokia was het vaak noodzakelijk om voor Exchange de toepassing “Mail for Exchange” te installeren. Het grote voordeel van Exchange is de ondersteuning van push e-mail, maar ook live synchronisatie van contacten, agenda en taken. Outlook en de telefoon hebben met behulp van Exchange continu dezelfde inhoud waardoor je nooit een afspraak, e-mail of contactpersoon op de telefoon hoeft te missen. Voor zakelijk gebruik is de E75 in combinatie met Exchange ideaal. Exchange werkt probleemloos op onze E75, op HTML e-mail na. Hoewel onze server HTML e-mail ondersteunt (op Windows Mobile 6.1 en iPhone) werkte dit niet op de Nokia E75.

Telefonie

Het bellen op de Nokia E75 gaat heel eenvoudig vanuit het hoofdmenu. Via de dialpad aan de voorkant of het volledige toetsenbord kun je de naam van de persoon intypen waarna je ervoor kunt kiezen de gevonden persoon te bellen. Naast bellen kun je bij de persoon ook kiezen om een e-mail, sms, agendapunt of mms te sturen.

E75 Interface telefoonboek E75 Interface telefoonboek contactopties 

Indien een contactpersoon meerdere nummers heeft vraagt de telefoon welk nummer je wenst te bellen. De spraakoproepen van de Nokia E75 klinken goed en helder. Bij het bellen is er de optie de telefoon op de luidsprekerstand te zetten waarna het geluid over de speaker gaat. Het geluid dat uit de speaker komt kan vrij luid gezet worden, waardoor het in een rumoerige omgeving nog goed te verstaan is. Alle binnenkomende en uitgaande gesprekken zijn terug te zien in het logboek. Standaard houdt het toestel een logboek bij van de laatste 30 dagen. In het logboek staan ook alle internetsessies, via een instelbare filter hebben we gekozen om deze niet weer te geven.

E75 Interface bellen E75 Interface telefoon logboek 

SMS-berichten

In het berichtencentrum krijgen we een overzicht van de verschillende berichtmogelijkheden te zien waaronder een nieuw bericht maken, SMS-inbox en de e-mailaccounts. De SMS-inbox geeft veel sms-berichten onder elkaar weer met links de afzender, in het midden een deel van de sms en rechts de datum. Door op het bericht te klikken verschijnt de inhoud van het bericht. Voor het schrijven van een bericht is het handig om het toetsenbord te gebruiken voor de snelle invoer. Door bij “Aan:” een deel van de naam van de contactpersoon te typen en vervolgens op de centerknop van de d-pad te klikken verschijnen de mogelijke contactpersonen om te selecteren. Vervolgens kun je onderin het bericht typen en staat linksboven het aantal gebruikte tekens (linksonder in landscape-modus).

E75 Interface berichten E75 Interface berichtenoverzicht 
E75 Interface SMS bericht typen 

Door aan een sms-bericht een extra inhoud als een afbeelding, muziek of video toe te voegen verandert de sms in een mms-bericht. De sms werkt goed, alleen is het jammer dat Nokia geen threaded-sms ondersteunt waarbij de sms met een contactpersoon als een chatbericht is te bekijken.

E75 Interface inhoud toevoegen E75 Interface MMS 

Agenda

Een belangrijk onderdeel voor een zakelijke telefoon is de agenda. Vanuit het hoofdscherm kan de gebruiker direct de eerstvolgende agendapunten zien, dit is ook mogelijk via de agendaknop op het dialpad. Door op de agenda te klikken vanuit het hoofdscherm verschijnt er een lijst van agendapunten waarin de eerstvolgende afspraken worden weergegeven. De agendaknop geeft alle dagen van de maand weer met eronder de afspraken van de geselecteerde dag. De dagen waarop een afspraak is, zijn eenvoudig te onderscheiden van de rest vanwege een blauw driehoekje rechtsonder bij de dag.

E75 Interface agenda lijstweergave E75 Interface agenda maandweergave 

De agenda kent vele verschillende soorten van weergaven. Afhankelijk van de drukte van de agenda is het handig om een maand-, week- of dagweergave in te stellen. Een agendapunt invoeren kan vanuit de agenda zelf of door lang op de agendaknop te drukken. Bij ieder agendapunt is in te stellen wanneer je op de hoogte gebracht wilt worden van het ingevoerde evenement. Rond de ingestelde tijd verschijnt er een duidelijke melding met geluid en een boodschap op het scherm van het ingestelde agendapunt.

E75 Interface agenda weekweergave E75 Interface agendapunt toevoegen 
E75 Interface agendapunt toevoegen E75 Interface agenda reminder 

Kantoorapplicaties

De E75 is standaard uitgerust met QuickOffice wat het mogelijk maakt om Word-, Excel- en Powerpoint-bestanden te bekijken en te bewerken. Uiteraard is QuickOffice niet zo uitgebreid als de echte Office-versie op een desktop pc maar een simpel Excel-, Powerpoint- of Word-bestand is goed te bekijken en eventueel aan te passen. Als je via internet een Office-document downloadt kun je dit gelijk openen in QuickOffice. Op de E75 zit naast QuickOffice ook Adobe PDF voor PDF-bestanden. Hiermee zijn de meest gebruikte zakelijke bestandsformaten te bekijken op de zakelijke Nokia. Andere kantoorapplicaties op de Nokia E75 zijn een vertaler, rekenmachine, omrekenprogramma en notities.

E75 Interface kantoorapplicaties E75 Interface zoeken 

Een andere handige applicatie die we ook bij andere Symbian-toestellen van Nokia terugzien is de zoekmogelijkheid. Met de zoekfunctie is het mogelijk om snel door de hele telefoon te zoeken naar e-mailberichten, agendapunten, contactpersonen, bezochte websites, muziek, enzovoort.

Naast alle zakelijke mogelijkheden is de Nokia E75 ook uitgerust met de nodige multimedia-opties. Wij zien de Nokia E75 echter voornamelijk als een zakelijk toestel waardoor we de multimedia-opties wat beperkt bespreken. De multimedia-opties zijn vrijwel vergelijkbaar met die van de Nokia N82, alleen is de camera van mindere kwaliteit. Onze Nokia E75 werd inclusief Nokia Maps en spraakgestuurde aanwijzingen voor drie maanden geleverd.

E75 Interface Media opties 

Muziek

De muziekspeler van de Nokia E75 is niet veel anders dan die van andere Nokia-toestellen gebaseerd op het Symbian-platform. Het toestel indexeert zelf alle muziek op het toestel waarna je uitgebreid kunt zoeken naar je favoriete muziek. De muziekspeler kent verder een equalizer om het geluid naar eigen wens in te stellen. Door de 3,5mm plug is het mogelijk om via je favoriete oordopjes of koptelefoon naar de muziek te luisteren. Het geluid via een professionele koptelefoon klinkt fantastisch.

E75 Interface muziekkeuze E75 Interface muziek afspelen 

Radio

De Nokia E75 heeft een FM-radio maar ook een internetradio. Internetradio kent vele verschillende radiozenders gesorteerd op land of muziekgenre. Voor de FM-radio is het mogelijk om via internet een overzicht per stad te downloaden van de beschikbare radiostations, dit bespaart veel instelwerk.

E75 Interface Radio 
E75 Interface radio luisteren 

Camera

De Nokia E75 is uitgerust met een 3,2-megapixelcamera met autofocus en led-flits om snel een fotootje te maken. De kwaliteit van de camera is niet hoogstaand maar leuk voor een snelle foto. De camera kent vele instellingen zoals zelfontspanner, scene-selectie, video- of fotomodus, voor- of achtercamera, kleurtoon, witbalans, scherpheid, enzovoort. Links is een macrofoto en rechts een standaardfoto.

E75 Interface camera 
E75 foto close-up

 

E75 foto tuin

 

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Dinja -

  HELP!!
  Ik heb de Nokia E75 en krijg steeds de melding dat mijn geheugen vol is, maar mijn telefoon is helemaal leeg (afbeeldingen, sms, video, logboek, alles).
  Probeer een software update te doen, maar bij het uitvoeren hiervan kan hij niet downloaden, want dan zegt ie ook dat het geheugen vol is! :S

  Iemand enig idee hoe ik dit op kan lossen?

 2. Jasmin -

  Ik heb een nokia E72 en ik wil gebruik maken van Windows Live Messenger. Heb het al geinstalleerd op mijn telefoon alleen als ik mij wil aanmelden geeft hij het volgende aan: Telefoon is in de offline modus of controleer je netwerk instellingen.

  Hij staat gewoon op ALGEMEEN en mijn netwerk instelling kloppen allemaal, ik zou niet weten waar het aan moet liggen???

  Helpppp :S

 3. wendy -

  Sinds gisteren een Nokia E75, kan er niets negatiefs over zeggen, hij is wat zwaar, maar dat vind ik juist erg pettig. De navigatietoest blijft alleen steeds oplichten. Ik heb al gekeken bij de SIM bericht en daar staat niets in, weet iemand of dit blijvend is? Verder heb ik nog een vraag, ik heb de rode E75 en ik zou in de tokomst wel een zwart frontje willen, maar kan dit eigenlijk wel, ik kan ze nl. nergens vinden, terwijl je toch door gegooid wordt het op internet met frontjes van andere Nokia toestellen.

  Alvast bedankt!

 4. Myrthe -

  Hallo
  Ik heb nu al een aantal maanden deze telefoon. maar sinds gister staat er de hele tijd rechsboven een raar tekentje
  Het is zeg maar een onderstreepje met een pijltje naar boven. Normaal gaat deze altijd weg nadat het bericht verstuurd is alleen nu dus niet meer.
  ik irriteer me er aan en ik wil wel graag weten of iemand weet wat dit is en hoe ik het weg kan krijgen?
  groejetss

 5. staneppie -

  rechts onderin zit knop waarmee je de stilstand kan invoegen, daarmee kan je ook de stand algemeen mee instellen. houd die knop eens in en kijk dan nog eens of ie werkt… dit zou moeten lukken. ik heb nu een vraag voor jou: zit er een stopwatch of timer ofzo op dit toestel? ik kan het nergens vinden..

  mvg stan

 6. Geert -

  Hey,

  Ik heb sinds enkele dagen een nokia e75. Geen problemen mee gehad tot vandaag…

  Mijn geluid werkt niet meer. Als ik word gebeld gaat de mobiel wel trillen maar maakt geen geluid meer. Ook met de wekker gaat hij wel trillen maar maakt geen geluid meer.

  Terwijl hij het gisteren wel nog deed. En vanmorgen toen ik opstond ging de wekker dus zonder geluid af.

  Iemand een idee wat het kan zijn en hoe je het oplost ??

  MVG Geert

 7. mark -

  Beste Mensen,
  ik heb sindskort ook een mooie nokia E75. Ik heb mail for exchange ingesteld, aan het begin heb ik mijn e-mails kunnen binnehalen (eenmalig) en sindsdien doet ie het niet meer. Mijn exchange server gaat via google server.

  Heeft iemand enige idee hoe ik dit kan oplossen?

  alvast bedankt voor de moeite

  groeten

  mark
  mark@ozgul.nl

 8. jan V -

  Heb net een nw telefoon gekocht en wil nu de exchage en hotmail accounts van m'n Nokia E75 verwijderen. Kan iemand mij vertellen hoe dit moet. Al naar gekeken maar niet veel verder gekomen dan uitzetten sync.
  Zijn na verwijderen ook alle afspraken uit de agenda verwijderd.?
  :S:S

 9. egje -

  moet mijn nokia e75, weer inleveren bij m'n baas, maar lukt niet om gegevens te verwijderen wie o wie kan me helpen. fabrieks instelling is ingesteld maar sms, telnr enz staat er nog op.

 10. stan -

  als ik muziek op mijn mobiel zet kan ik de muziek niet openen bij de "muziek speler" maar wel bij "mijn bestanden".

  in welke map moet ik dan de muziek opslaan zodat ik mijn muziek kan openen in "muziekspeler"?
  of moet ik dan wat aan de instellingen doen?

 11. Latifah -

  Ik heb het probleem dat ik een wachtwoord op mijn berichten wil zetten.
  Maar is dat mogelijk?
  En zo ja, hoe moet ik dat doen?
  Er zijn namelijk mensen die daar niet tussen hoeven te kijken:P

 12. martijnvdv -

  in het bezit van een nokia e75 sinds januari 2010.
  waar zal ik beginnen het is een goed en simpel,
  te bedienen toestel.
  vooral het volledig qwerty toetsenbord werkt snel en gemakelijk.
  tot zover alleen maar positive geluiden over de nokia e75.
  het enigste minpunt van dit toestel het ontvangst van dit toestel, dit is gewoon waardeloos.
  de helft van de had heb ik zeer slecht ontvangst 1 streep dus dit ligt niet aan de provider hi in dit geval maar echt aan de telefoon.

 13. Mark -

  Ik heb sinds kort ook problemen met synchroniseren van de agenda via mail for exchange. Email komt wel binnen maar agenda niet up to date.Heeft iemand tips? :S HELP!

 14. niels -

  ik heb al een poosjede nokia e75, altijd goed gedaan maar nu komt er geen melding meer binnen bij een nieuwbericht, het nieuwe bericht staat wel in mn inbox, maar er komt geen melding dat er een nieuw bericht is

 15. Nico -

  Zakelijk wordt bij ons "Groupwise" voor mail en agenda gebruikt. Vooral de agenda zou ik graag willen synchroniseren met de agenda in de E75. Heeft iemand ervaring en kan mij uitleggen of de E75 met "Groupwise" kan werken?

 16. Arjen -

  Hallo ik heb nu een week mijn nokia E75 toen ik mijn sim-kaart er in deet komt er een envelopje rechts bovenin te staan en knippert en ik weet niet hoe ik het weg krijg in heb geen bericht er in staan dus help help :S

 17. Exchangeproblemen -

  Hey,
  Probleem hier. Hadden op kantoor eerst 1 E75, daar deed alles het goed op. Na omzetten van het abonnement naar belbundel, kregen we 2 E75's. Instellingen voor exchange staan goed, maar opeens werkt het voor beide toestellen niet meer. Internet werkt wel, maar er wordt niet gesynchroniseerd met de mail en agenda's van de betrokken personen.Zou volgens KPN met APN iets te maken hebben, maar volgens mij staan alle instellingen goed.
  Iemand een idee?

 18. Gasstt -

  Hey,

  ik heb een vraag waar iemand mij hopelijk mee kan helpen:)

  ik bezit de nokia 6290 en wil mijn fabrieks instellingen terugzetten. Is het mogelijk dat na het terug zetten van de fabrieks instellingen de verwijderde sms berichten terug te halen zijn met sms recovery? Zo nee, hoe verwijder ik dan die sms berichten zodat ze niet terug te halen zijn?

  Alvast bedankt.

 19. nezih -

  Hoi kan iemand mij helpen ? ik heb een Nokia E72 gekocht van iemand en diegene heeft een email en gmail account in het telefoon, ik probeer die beide accounts van hem te verwijderen maar deze lukt niet !! ik krijg een melding dat een alleen lezen bestand niet verwijderd kan worden. Nu is het zo dat ik elke keer als ik hotmail aanzet zijn emails ontvang en wordt hier moedeloos van , kan iemand mij AUB helpen ???

  1. mike29 -

   Je kan een eigen account aanmaken en die als standaard aanvinken.

   Als dat niet lukt, dan denk ik dat je een harde reset moet doen.

   succes.

   P.S een heel goede telefoon:Y

 20. Danielle -

  Hallo,

  Ik ben sinds gisteren ook de nokia E75 in mijn bezit.
  Heb mijn nokia helemaal ingesteld maar omdat mijn abbonement niet per direct was omgezet kon ik niet zoveel internetten.

  Heb mijn email geinstalleerd en gisteen haalde hij dus automatisch mijn mail binnen en nu niet meer.

  Nu moet ik zelf eerst internet starten. Weet iemand hoe ik dit kan veranderen?

 21. MeneerB -

  Hoi iedereen,

  Nokia E-75 vertoont bij mij een hoop problemen.
  2 maanden terug werd het toestel telkens erg heet, toetsen reageerden niet meer, men hoorde mij slecht & mijn contacten waren gewist.
  De o zo fijne Vodafone service (VIP service van 0,0) die niet op kwam dagen om het toestel op de afgesproken dag op te halen om daarna te repareren ( they forgot the appointment) heeft het gerepareerd. Technische stoornis opgelost en een update hadden ze uitgevoerd.
  Ik blij, maar schijn bedriegd, na een maand doen de toetsen het weer niet en men kon mij nog steeds heel slecht horen aan de hoorn.
  Ja? Dit toestel heeft leuke functies, maar echt degelijk is hij niet.

 22. Bloem -

  Hallo,

  E75 gekocht, heb Outlook connector draaien om mijn live account gegevens binnen te halen. In mijn outlook zet ik wat in mijn agenda maar dit wordt niet gesynchroniseerd met live account maar ook niet met telefoon.
  Wie kan me helpen?

  Gr.
  Bloem

 23. Karin Dr -

  Hallo,

  Ik probeer al enige tijd een zonnet account in te stellen op de Nokia E75. Ik kan alle mail ontvangen, maar uitgaande mail is echt niet mogelijk. In eerste instantie verzond ie ze helemaal niet en nu krijg ik de hele tijd een failure. Heb echt al de meest vreemde dingen geprobeerd.
  Ook als ik de mailbox helemaal verwijder en weer aanmaak krijg ik niet de optie om in geavanceerde instelling de uitgaandemailbox te wijzigen. Dit kan ik wel op en of andere nokia account maar sinds dien krijg ik de failures. Kan iemand me hier mee helpen?

 24. GTvdH -

  op mijn E75 heb ik in privé profiel 2 mail accounts, gmail en gmail/apps. dat ging altijd goed tot vorige week., het standaard gmail acc. weigert mail op te halen, de melding dat er geen contact gekregen kan worden blijft tevoorschijn komen. en inderdaad rechtsboven in blijft het rode rondje staan, bij het andere account gaat alles prima, ook zakelijk met exchange en pushmail geen problemen. iemand een tip?

 25. royy -

  hallo ik heb recentelijk een nokia e75 gekocht, maar nu heb ik opeens de fout zonder aan intstellingen te hebben geknoeid, : op het moment dat ik in me contact lijst zit en ik druk een M in om de mensen met de m naar voren te brengen krijg ik de hele tijd een melding dat het cache aan het bouwen is en ik kan op deze manier ook geen mensen meer bellen in me contactlijst.

 26. Heidy -

  Mijn E75 telefoon zegt steeds het volgende:
  Geheugen vol. Verwijder enkele gegevens uit het telefoongeheugen in C: of verplaats gegevens.

  Ik heb al mijn afbeeldingen enz. al verwijdert, verder ook nog alle smsjes, dus alleen mijn contacten staan er nog in. Maar krijg het nog steeds. Als ik mijn telefoon aansluit op de PC dan kan ik een C: map openen, maar dan is ie leeg.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen!!:O
  iemand een hele handige oplossing? Want ik word er best wel moe van. hij doet dit al paar weekjes, maar nu staat er echt niks meer op me telefoon en krijg ik steeds die melding.

 27. Gareth -

  Heb een Nokia E75 mijn profider is Vodafoon op de computer en via mijn telefoon is dat Hi. De mobiele werkt nu beter dan mijn computer Ik kan nu geen mailtjes op mijn computer ophalen vanwege een blokkade bij Vodafone die zegt dat er een andere server mijn toegang blokkeert. Nu naar 2 weken is ook op mijn Nokia niet meer mogelijk om mijn mail op te halen. Ze geven elkaar de schuld dat mijn mail wordt geblokkeerd Vodafone zegt dat is het toestel Nokia E75 en Nokia zegt dat is Hi server En Hi zegt dat is Vodafonevast server Weet iemand waar dit aan legt. En ook nog een kan ik mijn pop niet invoeren Hij springt automatisch op IMAP Ik kan overigens wel altijd zowel op mijn computer maar ook op mijn mobiel mail verzenden dat lukt altij. Maar al het ontvangen blokkeert Er staat het is locked by other server ???? Wie weet hier iets over ? Alvast bedankt

 28. Marco -

  Hallo allemaal, ik heb een Nokia E75, alleen werkt Exchange niet meer. Alle instellingen zijn goed, maar hij synchroniseert niet meer. weet iemand of Exchange ook opnieuw gedownload kan worden?

  1. Alex de Widt -

   Je zou het toestel een (hard)reset kunnen geven.

   Weet je zeker dat er niet een verandering is gemaakt op de exchange server? Of dat er een nieuw veiligheidscertificaat nodig is?

 29. boudewijn -

  Hallo,

  Ik heb laatst muziek erop gezet, gewoon het muziek bestandje gekopieerd naar mijn telefoon… Netjes hardware veilig verwijderen gedaan… Alleen nu staat er dat mijn database is beschadigd. En als ik nu naar mijn muziekspeler ga, krijg ik een foutmelding en kan ik niet verder en gaat de telefoon heel de tijd piepen!
  Wat zou ik nu moeten doen?

  Graag snel antwoordt.

 30. Frank -

  beste forum beheerders,

  wat ik me afvraag is of het toestel fatsoenlijk werkt zonder data abbo. Werkt het surfen/mailen/msn ook effectief wanneer je afhankelijk bent van plaatselijke WiFi spots? Oftewel, is de het gebruiksgemak met wifi het zelfde als met een data abbo? alvast bedankt voor een reply.

  1. Alex de Widt -

   Er zijn maar weinig WiFI spot die publiekelijk en gratis op mag.

   Wifi werkt prima op de e75 en kan niet minder dan mobiel internet via de telecomprovider. Alleen door het beperkte aanbod aan wifi spots is de kans dat je internet op kan een stuk kleiner.

   Als je het toestel vooral thuis gebruikt of op de studie/werk waar een draadloos netwerk beschikbaar is waarop je toegang hebt is de noodzaak van een data abonnement minder noodzakelijk. Het ligt er ook aan wat je allemaal op het toestel wilt doen wat internet nodig heeft.

  1. bertsmook -

   0k gebruik mijn telefoon als modem en werk heerlijk op mijn pc en ook het gebruik van outlook op mijn pc via het elke smtp moet ik gebruiken op mijn laptop. Smtp.telfortmai.nl werk wel in frankrijk als ik alleen mijn telefoon gebruik. Mijn vraag is wat moet ik doen om mijn laptop in buitenland geschikt te maken als ik de telefoon als modem wil gebruiken.

 31. svole -

  Ik had hetzelfde probleem, Je moet even een nieuwe update doen naar 202.12.01. Dan stop je al je bestanden qua contacten, foto's en video's even op je harde schijf van je computer en vervolgens een harde reset. Nu heb je weer genoeg ruimte op de interne harde schijf

  Alleen heb ik nu het probleem dat hij niet meer met gmail kan communiceren, niet via e-mail wizard van nokia en de google app voor nokia. Iemand een Idee?

 32. rian -

  ik heb de e75
  als ik op het envelopje druk om mijn email binnen te halen krijg ik oude post en geen nieuwe post binnen. naast de datum staat een rood rondje met een kruis erdoor heen. iemand enig ideen wat ik moet veranderen om mijn mail gewoon te kunnen ontvangen?

  alvast bedankt voor de reactie

 33. Jan -

  "Email: Geheugen vol. Sluit enkele toepassingen en probeer opnieuw"

  Deze melding krijg ik af en toe en ik wil er vanaf. Weet iemand hoe dit komt? Ik heb geen toepassingen openstaan. Gebruik Exchange Server voor ophalen mail. Ik heb een geheugenkaartje met 3GB vrije ruimte en weet niet waar de mail opgeslagen wordt.

  Alvast bedankt voor de reactie.

 34. cornelis -

  hallo,

  ik heb de nokia e75 nu een week.
  maar ik word gek van het berichten teken wat rechts boven in de hoek knippert. kan iemand me vertellen hoe je dat weg haalt.
  alvast bedankt

 35. Fred -

  Hallo

  Ik heb sinds 2 weken de Nokia E75,Ik ben er best tevreden over, Hij doet het goed met email zowel prive als zakelijk. Wel was zakelijke instellingen e-mail op Microsoft Exchanche lastig, dat samen met ICT op mijn werk binnen een kwartier opgelost. Opstarten gaat wat traag, maar de rest gaat goed. Toestel is een echte aanrader. Wanneer ik vrij ben schakel via Modi2 de scherm die ik als prive heb ingericht en de zakelijke emails worden dan niet (automatisch)opgehaald wat mij betreft is de E75 een aanrader.

 36. anneroos -

  Hallowa,

  Ik heb al bijna 4maanden de Nokia E75, heel erg tevrede over. Hij doet het altijd. Inderdaad frontje valt uit elkaar, althans het onderkant, met een beetje superlijm zit ie weer vast 😀

  Maar nu heb ik een probleem, misschien is ie wel al voorbij gekomen hoor en heb ik er wel overheen gelezen,
  Maar mijn telefoon zegt steeds het volgende:
  Geheugen vol. Verwijder enkele gegevens uit het telefoongeheugen in C: of verplaats gegevens.

  Ik heb al mijn afbeeldingen enz. al verwijdert, verder ook nog alle smsjes, dus alleen mijn contacten staan er nog in. Maar krijg het nog steeds. Als ik mijn telefoon aansluit op de PC dan kan ik een C: map openen, maar dan is ie leeg.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen!!:O
  iemand een hele handige oplossing? Want ik word er best wel moe van. hij doet dit al paar weekjes, maar nu staat er echt niks meer op me telefoon en krijg ik steeds die melding.

 37. sasb -

  Gebruik 'm nu ruim een 1/2 jaar, camera valt tegen met gebruik flitser, slecht beeld! Zonder flitser bij daglicht weinig scherpe foto's.
  Verder: frontje viel na een week of 6 al uit elkaar, bij navraag andere gebruikers bleek hetzelfde probleem. Op een of andere manier onlogische opbouw in toetsgebruik en functievolgorde, anders dan de "oudere" Nokia's, "misdrukken" aan de lopende band. Bovendien slecht geluid, veel klachten van de andere kant van de lijn over onverstaanbaarheid. Oplader heeft hoge, irritante pieptoon.
  Al met al een toestel dat ik snel ga vervangen…:(

 38. Distefano -

  Heb met NOKIA E75 gereageerd op ontvangen e-mail dmv beantwoorden maar krijg de e-mail niet weggestuurd.De boodschap "Kan bericht niet verzenden" komt onophoudelijk bij iedere klik tevoorschijn. De mail is niet te vinden in de outbox, ontwerpen zodat ik het bericht zou kunnen verwijderen.
  Hoe kan ik het bericht verwijderen? of zorgen dat de boodschap niet meer voorbij komt?

 39. Distefano -

  Heb met NOKIA E75 gereageerd op ontvangen e-mail dmv beantwoorden maar krijg de e-mail niet weggestuurd.De boodschap "Kan bericht niet verzenden" komt onophoudelijk bij iedere klik tevoorschijn. De mail is niet te vinden in de outbox, ontwerpen zodat ik het bericht zou kunnen verwijderen.

 40. pierrevc -

  Goede avond,

  Ik heb een probleem met mijn internetverbindingen.
  De verbinding met mijn wifi thuis is oké
  maar wanneer thuis ik mijn mails wil checken en mijn wifi aanstaat, blijft internet betalend en gaat het van mijn belkrediet af.
  hoe kan ik mijn mails bekijken zonder kosten te hebben?:S

  Alvast bedankt

 41. martijn -

  Hallo allemaal

  heb een E75 met Hi. Nu kan i niet meer smsjes versturen. Heb al geupdate, hard reset geprobeerd. etc.

  iemand een idee?

  Alvast bedankt. :S

 42. Hilde -

  goedenavond,
  ik ben sinds vandaag in bezit van een nokia E75. Tot nu toe ben er erg tevreden met de telefoon. Ik heb echter geen onbeperkt internet abonnement, en het ding blijft maar automatisch verbinding maken met GPRS. Dat gaat zo natuurlijk een hoop geld kosten. Iemand enig idee hoe ik dat uit kan schakelen??
  Alvast bedankt

  1. jpvdbos -

   Hai Hilda,

   Er zijn 2 instellingen die je moet doen:
   1. Zet je telefoon op GSM (only) netwerk. Dat doe je bij de instellingen van de telefoon (settings), categorie netwerk.

   2. Zorg dat je geen applicaties aan hebt staan die automatisch verbinding met het datanetwerk maakt. Zo heeft bijvoorbeeld een e-mail toepassing een schema dat bepaalt hoe vaak mail gesynchroniseerd wordt. Zet dit schema op "handmatig" (manual) – dan voorkom je dat de dataverbinding actief wordt.
   Andere programma's die data gebruiken zijn chat applicaties, navigatie en VoIP / SIP clients (bellen via data).

   Succes!
   Jan-Paul

   http://www.e-neo.nl
   [url=http://www.e-neo.nl][/url]

   1. gijs -

    Ik heb geen mobiel internet-abo en wil wel graag applicaties als Skype en What'sapp gebruiken via wifi. Is het mogelijk om data roaming uit te schakelen om hoge rekeningen te voorkomen?

 43. Bart -

  Goedenavond,

  Ben vandaag van een Nokia 6500 op een E75 overgestapt. Nu heb ik de contactpersonen (max. 250) op mijn simkaart gekopieert. Nu heb ik geen flauwbenul hoe ik deze op mijn E75 dient terug te kopieren.

  Zojuist is door mij een sms ontvangen, staat de naam van de persoon welke deze stuur gewoon in het berichten menu alleen in mijn contactpersonen lijst is geen enkele naam te bespeuren.

  Graag verneem ik van jullie hoe mijn contactpersonen in mijn contactpersonenlijst in mijn telefoon kan overzetten vanaf mijn simkaart. Momenteel bederft dit de pret, voor de rest vindt ik de telefoon zeer fijn.

  Alvast bedankt voor jullie hulp.

 44. Twan -

  Ik overweeg een E75 aan te schaffen. O.a. voor de agendafunctie. Nu las ik ergens dat je kunt overschakelen tussen zakelijke instellingen en persoonlijke instellingen. Betekent dit ook dat je hierdoor kunst schakelen tussen een via exchange gesynchoniseerde zakelijke agenda en een apparte persoonlijke agenda ?
  Hoe zit dit bij zakelijk en prive email ?

  1. jpvdbos -

   Hai Twan,

   De E75 heeft 1 agenda. Als je die aan Exchange (zakelijk) koppelt, is dat de enige agenda op de telefoon. Mocht jouw persoonlijke agenda in gmail of een andere webbased applicatie staan, dan kun je die wel via een browser bekijken. Maar dat is een stuk minder automatisch.

   De 2 modi van de E75 bepalen de inrichting van het scherm. Daar bepaal je welke applicaties je ziet. En kun je ook agenda tonen (maar dus alleen die 1-ne) en bijvoorbeeld ook mail, sms en knoppen (iconen) naar applicaties.

   Voor e-mail heb je wel goede mogelijkheden om twee accounts te gebruiken.

   Het antwoord op jouw vraag is dus voor agenda: nee. En voor e-mail: ja.

   Groeten,
   Jan-Paul
   [url=http://www.e-neo.nl][/url]

 45. Jacques -

  Ik heb sinds kort ook een E75. Alles is goed gegaan tot een dag of twee geleden. Nu kan ik geen sms meer ontvangen…..heeft iemand hier ook ervaringen mee gehad en wat kan ik nu het beste doen

 46. BenSp -

  Mijn E75 staat in de 0ffline stand en krijg hem daar met geen mogelijkheid meer uit. Eerst terug naar fabrieksinstellingen, niet gelukt. Harde reset lukt niet omdat hij in de offline modus staat. Weet iemand de oplossing of gewoon omruilen?

   1. Bensp -

    Simkaart is denk ik niet het probleem. Gebruik hem in de E51 zonder probleem. Het feit is dat er geen netwerk-verbinding tot stand komt en wanneer ik op "offline" druk er een melding komt dat de offline-status niet te activeren is. Het probleem heb ik eerder opgelost door te switchen tussen de twee modi maar dat werkt nu ook niet.

 47. rattenplan -

  Weet iemand hoe je msn messenger kan installeren? Vodafone heeft het niet als installatie bestand via nokia ovi en ik werdt door vodafone klantenservice doorgestuurd naar nokia zelf, Er telt kennelijk maar een ding voor vodafone en dat is geld…innen van mensen die ervan uitgaan dat je kan msnen op je toestel en doof zijn bij klachten ofzo.

  1. jpvdbos -

   Hai,
   Ik heb goede ervaringen met Fring. Dat biedt je niet alleen MSN, maar ook andere accounts zoals Skype (chat) en Google Talk.
   De applicatie kan ook VoIP bellen, maar dat hoef je niet te gebruiken. Dat laat je dan gewoon uit.

   Fring: [url=http://www.fring.com][/url]

   Groeten,
   Jan-Paul
   [url=http://www.e-neo.nl][/url]

 48. Gerben -

  ik heb voor de 2e keer een E75 in mijn bezit en probeer tervergeefs wederom contact te krijgen met via MFE met onze Exchange 2003 server.
  Ik had de E75 een half jaar geleden al in de hand en ben toen naar de E71 gegaan. Dit toestel werkt prima. Nu deze defect is heb ik van onze telecom provider weer een E75 gekregen echter ik heb de zelfde sync problemen als welke ik destijds had.

  Kent iemand hetzelfde probleem / is er een oplossing.

  Ik heb alle instellingen gelijk als mijn E71 maar hij schijnt geen mail/contacts/agenda te willen syncen.

  Help!!

  1. Alex de Widt -

   Kan je me duidelijker uitleggen bij welke stap het mis gaat?

   Lukt het bijvoorbeeld wel om alle exchange instellingen in te voeren, of kom je al niet tot deze stap?

   1. Gerben -

    ja, ik kan alle exchange instellingen invoeren en opslaan. Als ik vervolgens wil syncen via GPRS zi ik de GPRS verbinding ca 5 seconden actiev en verders gebeurd er niets dan dat ik een pop-up zie.
    Mijn telecom provider is de vorige keer ook al heel lang aan het puzzelen geweest en daht dat het te maken had met de grote hoeveeldeid mail die ik in m'n postvak in op exchange heb staan.
    Het rare vind ik dat de E71 wel de mail binnen trekt.

    enig idee wat dit kan zijn?

   2. Alex de Widt -

    Zorg in ieder geval dat je bij grote hoeveelheid mail het toestel alleen van de laatste week/maand laat binnenhalen zonder bijlages.

    Heb je het al geprobeerd via een WiFi netwerk?
    Dan weet je in ieder geval of het aan de netwerk provider ligt of MfE.

    Het kan ook goed zijn dat de exchange server waarmee je wilt verbinden bepaalde certificaten vereist. Dit is geheel afhankelijk van de server instellingen. In het geval dat certificaten nodig zijn, moet je bij je bedrijf of exchange server eigenaar de certificaten opvragen en deze eerst op je toestel installeren.

    In sommige gevallen kan je de certificaten eenvoudig installeren door te gaan naar de webmail van de exchange server. Weet alleen niet of dat op Symbian S60 toestellen ook werkt.

 49. raydewit -

  ik heb ff een vraag

  heeft er iemand problemen met de battarij?
  ik heb hem nu vanaf juni (was net uit) en nu is ineens mijn battarij binnen een dag leeg , normaal doe ik er 2 dagen mee ,
  het gekke is hij veranderd ook since dien uitzichzelf de ringtone's
  heeft iemand hier ervaring mee
  en zit op de battarij ook garantie??

  groeten Ray

  1. Dominick -

   Waarschijnlijk heeft het niets met de batterij zelf te maken maar is er ergens iets mis gegaan in de software waardoor hij veel minder efficient met zijn energie omgaat. Even updaten of laten updaten lijkt me een goed plan. Vergeet niet van tevoren je gegevens te back-uppen 😉

 50. Koen Willems -

  server vereist veilige verbinding -> ik krijg deze melding ook maar zou niet weten wat ik nog op de exchange server kan veranderen omdit werkend te krijgen.
  Andere telefoon met windows mobile erop werkt het wel gewoon alleen op deze E75 niet en geeft hij die melding.

 51. pepp -

  Iemand een idee om Avaya one x software die op een e51 draait op een e75 aan het draaien te krijgen, gewoon instaleren geeft de melding dat het een niet compatible versie is,

 52. Kuik -

  Ik heb oortjes bij mijn Nokia E75 gekregen, maar ik doe kennelijk iets verkeerds. Als ik die erin stop, en ik word gebeld dan kan ik wel opnemen met mijn telefoon zelf, maar hoor vervolgens niets door de oortjes en de andere persoon hoort mij ook niet. Met zelf bellen hetzelfde probleem. Zijn de oortjes soms niet bestemd voor handsfree bellen?

  1. bramcore -

   Even kijken of je koptelefoon wel er goed inzit, als je er wat instopt kun je een keuze maken als wat je hem wilt gebruiken. Bijvoorbeeld line out, line in, koptelefoon, headset etc.

 53. gael -

  Sinds gisteren gaat er iets mis met het invoeren van sms, ik kreeg nu allerlei leestekens en symbolen ipv letters. Ook als ik door mijn contacten heen scroll, markeert hij ze constant, en ook hier kan ik geen letters invoeren, HELP!

 54. conny -

  Nog maar net de E75 en nu al een beetje spijt?
  Want..krijg hem niet gekoppeld met de parrot 3100.
  Vinden elkaar wel maar er ontstaat geen blijvende verbinding. Wie kan mij helpen?

  1. bramcore -

   Ik had problemen met het koppelen van een nokia headsetje notabene, een hard reset gaf de oplossing.

   *#7370# en dan ja/yes. Let wel op dat je eerst alles backupped en weg zet op een veilige plaats! in principe zou je geheugen kaartje niet aangetast worden maar neem altijd het zekere voor het onzekere 😉 helaas ervaring mee :X

 55. MZW01 -

  hallo allemaal,
  HELP: E75 kan mail ontvangen, synchroniseren etc, behalve de agenda doet het niet. hij synchroniseert niet en blijft leeg. terwijl ik via de exchange mijn mail wel binnenkrijg. wie helpt mij hiermee. heb geen afspraken in mijn agenda nu en als ik in outlook kijk, dan staat mijn agenda vol.
  HELP kan zo niet werken,

 56. annep -

  Hoi allemaal!

  Ik heb 2 probleempjes met mijn e75

  1: als ik mijn telefoon koppel met mn laptop dmv die usb kabel, start Nokia PC Suite op mn laptop wel op, maar hij kan m'n mobiel niet vinden. M'n mobiel geeft wel die melding waarin ik moet aangeven dat ie moet verbinden met m'n laptop.
  Kan iemand me helpen?
  2: sommige t9 woorden gebruik ik nooit omdat het niet bestaande woorden zijn (bijv. helemaaj en leukd), kan je ergens het t9 woordenboek beheren?

  Thanks!

  Gr. Anne

 57. Defrie -

  Gisteren mijn E75 thuis gestuurd gekregen. Werkt op het eerste gezicht prima, ik mis alleen de opties 'Aanraakbediening' en 'draaibediening' in het menu. Met name de draaibediening wilde ik graag gebruiken. Iemand enig idee hoe dit kan of op te lossen is?
  Groet, Defrie

  1. bramcore -

   graag gebruiken wil je het niet echt meer na het instellen.. ik werd er hordendol van! :S

   maar instellen kun je bij: menu->bed. paneel->instellingen-> sensorinstellingen en dan je keuzes maken :Y

   1. Kuik -

    ik mis ook de opties 'Aanraakbediening' en 'draaibediening' in het menu, ook in het menu dat jij noemt Bramcore. Kan het zijn dat ze niet bij iedere telefoon beschikbaar zijn? Kan mij goed voorstellen dat je er horendol van wordt 🙂 Maar toch even zelf proberen.

 58. Ron Vosters -

  Hoi Ik heb de E75 nu een paar maanden.
  Is een fijn toestel ( ik heb hiervoor de E90 gehad )
  nu vindt ik dat de accu vrij snel leeg is.
  en als de accu een keer hellemaal leeg is gegaan omdat ik hem tussen door niet heb kunnen laden
  ben ik ook mijn mail instellingen kwijt.
  kan dan ook geen verbinding maken met het web.
  hebben jullie daar ook last van gehad of nog
  en zo ja wat hebben jullie hier aan gedaan

  1. bramcore -

   mijn accu geeft geen problemen, hou het ruim een dag vol exchange continu aan het synchroniseren!

   geen last van gehad van! misschien een software update doen?

 59. Andries -

  joo

  heb hier al heel wat gelezen over problemen met hotmail. Nu bij mij, gewoon email adres en paswoord gegeven en ik had het hotmail mapje. Echter geen mails binnenkrijgen.. maar dit komt omdat ik geen geld op kaart heb staan:p De vraag dus, kan ik instellen dat hij de mails via wifi binnenhaalt? Enkel als er een wlan netwerk is? Dit vind ik niet.

  En, als ik gps open vraagt hij een internet verbinding, waarom doet hij dit? a-gps staat uit.

  Verder, zijn er toffe links met programmatje's voor op je e75?

  Bedankt en groetjes

  1. bramcore -

   Je kan als het goed is onder geavanceerde e-mail instellingen aangegeven met welke internet verbinding je wilt dat verbinding wordt gemaakt. dit kan ook onder het knopje internet.

   Problemen met hotmail heb ik niet om dat al mijn email adressen binnenkomen op gmail 🙂
   hier in het software gedeelte staan wat programma's;)

 60. maikel -

  Ik heb mijn E 75 nu sinds de eerste dag dat ie uit is.
  Zoals heel veel mensen, heb ik ook problemen met het email verzenden(ontvangen gaat prima) van mijn prive account. Mijn exchange email gaat prima,zowel ontvangen als verzenden.
  Ik heb een vodafone abbonnement en mijn internet provider is online.
  Ik heb alle bovenstaande opties geprobeerd, maar het lukt niet.
  Kan iemand mij stap voor stap uitleggen hoe dit gaat?
  Eventueel een link?

  Voor de rest vindt ik het een super telefoon.

 61. annerooos -

  de nokia e75 heb ik nu ruim een maand in mijn bezit.
  De bediening is super makkelijk, kan zelfs niet meer op een andere telefoon met de knopjes overweg:p

  de e-mail instellen ging heel snel, heb gmail dus denk dat het daarom makkelijk ging.

  Kwa de kwalen die k veel lees over de batterij, k heb daar geen last van. Althans k twitter en msn veel en ook internetten tussen lessen door is makkelijk, ook sms k best veel, en mijn batterij haalt bijna 2dagen.

  Met de camera heb ook geen last, van een mobiele telefoon camera verwacht ik niet super mooie foto's, had hiervoor een samsung en die camera was waardeloos,
  zelfs tijdens uitgaan maakt deze telefoon mooie foto's.

  Nou tot nu toe, ben ik erg blij met mijn telefoontje!!

  Deze reactie heb ik er ook mee geschreven:p

 62. Anne -

  Ik heb een E75. Ik heb een eigen e-mailaccount die ik thuis ontvang via @home. Alles ingesteld op de E75 ik kan wel mail ontvangen maar bij verzenden zegt hij wacht op verzenden. Hij plaatst de berichten in postvak uit en verzend ze niet. De berichten zijn ook niet te openen (niet te openen tijdens verzenden). Ik heb als smpt server die van vodafone. Als ik dezelfde instellingen op mijn HTC gebruik kan ik gewoon mailen.

  Iemand een idee hoe ik dit probleem op kan lossen?

 63. Anne -

  Ik heb een E75. Ik heb een eigen e-mailaccount die ik thuis ontvang via @home. Alles ingesteld op de E75 ik kan wel mail ontvangen maar bij verzenden zegt hij wacht op verzenden. Hij plaatst de berichten in postvak uit en verzend ze niet. De berichten zijn ook niet te openen (niet te openen tijdens verzenden). Ik heb als smpt server die van vodafone. Als ik dezelfde instellingen op mijn HTC gebruik kan ik gewoon mailen.

  Iemand een idee hoe ik dit probleem op kan lossen?

 64. Maud -

  Heb nu nog 1 'probleem' en dat is het zorgen dat een bepaald contact een aparte beltoon krijgt.

  Ik heb de tune (mp3 file) op mijn geheugenkaart gezet maar deze kan ik niet selecteren als ik de beltoon wil aanpassen bij contacten. Dan kan ik alleen uit de lijst van standaarden selecteren. Ik weet niet welke map dat is dus kan de mp3 file daar ook niet naartoe kopieren. Kan iemand mij vertellen in welke map de standaard tunes staan?

  gr.
  Maud

  1. Alex de Widt -

   Dat zou volgens mij voldoende moeten zijn (op mijn Nokia N82 wel).

   Zelf heb ik een mapje ringtones gemaakt op mijn geheugenkaart en daar mp3's ingezet, maar het moet in alle mappen werken. Anders eens een ander mp3'tje proberen.

 65. maud -

  Hai Adewidt,
  Dat had ik al gevonden maar ze waren pas vanochtend gesorteerd op naam (in mijn geval voornaam). Hoe het kan weet ik niet maar waarschijnlijk na het uit het aan zetten dat dit gelukt is.
  dank voor het reageren
  Gr.
  Maud

 66. contacten sorteren -

  hallo,
  sinds vrijdag de telefoon ingebruik, super!
  Maar waar ik me aan stoor is dat mijn contacten niet te sorteren zijn op alfabetische volgorde.
  Kan iemand mij helpen of is het gewoon niet mogelijk?
  Gr.
  Maud

  1. Alex de Widt -

   Standaard staan je contacten gesorteerd op achternaam.
   Als je naar het adresboek gaat en dan opties opvraagt moet je als het goed is ook op voornaam kunnen sorteren.

 67. jeroen -

  Hoi,
  Sinds enkele maanden de E75 in bezit zeer te vreden, alleen meld toestel "Geheugen vol" en wordt gevraagd gegegevens te verwijderen of te verplaatsen vanuit telefoongeheugen.
  Echter alle mappen op C: zijn leeg en toch nog maar 128 kb vrij.
  Iemand een idee waar nog verborgen bestanden kunnen zitte.
  En waar worden mijn agenda items bewaard op C of E en hoe evt te wijzigen

  1. Alex de Widt -

   Agenda en mail worden geloof ik allemaal op C bewaard.
   Wat ik zelf altijd doe is alle programma's die ik installeer zetten op E (geheugenkaart).

   Verder is het handig om bijvoorbeeld niet al je mail te synchroniseren maar bijvoorbeeld alleen de laatste 2 weken (schilt in grote als je alle bijlages ook download).

   1. Arjan -

    'Geheugen vol' bericht heb ik ook last van. Tel blokkeert uiteindelijk helemaal. C: geheugen loopt helemaal vol met onzichtbare bestanden die niet gewist kunnen worden. Nokia wist hiervoor geen oplossing, dus ik ga het toestel maar terugbrengen…duidelijke bug in het toestel.

   1. Alex de Widt -

    Probeer zo weinig mogelijk muziek, ringtones, spellen en afbeeldingen op je c geheugen te hebben Deze werken prima vanaf een geheugenkaart.

   2. yvet -

    dank je ..en hoe kan ik mappen verplaatsen naar mijn geheugenkaart want die is namelijk zo goed als leeg.. of herken ik de naam vd geheugenkaart niet??
    bedankt.. ik heb nl op verschillende sites deze vraag gesteld en kreeg steeds geen juist antw hier gaat het gelukkig een stuk sneller.

   3. Alex de Widt -

    Ik heb het toestel zelf niet meer, dus het is voor mij ook een beetje raden hoe je het het best kan aanpakken.

    Zelf zou ik de Nokia aansluiten op de computer via Nokia PC Suite. Als je het toestel dan verbind via PC Suite modus kan je zowel het telefoon geheugen als geheugenkaartje benaderen.

    Ik geloof dat het geheugen op je telefoon "telefoon geheugen" heet en een geheugen kaart "extern geheugen", maar weet het niet zeker.

 68. henk -

  Ik ben helemaal blij met mijn e75. Ik nu echter een probleem met synchronisatie van mail.
  Ik krijg de volgende melding als ik op verzenden en ontvangen druk.

  Mail for exchange. Exchangeserver reageert niet. probeer later opnieuw

  Hoe los ik dit op?

 69. Speededwin -

  goedendag allemaal,

  even een vraag hoe kan ik of kan ik gratis op het internet of hoe stel ik het in want zonder sim kaart in ofline modus kan ik met WLAN op me router en dus internet inloggen en werkt het gratis en goed maar met mijn sim kaart doe ik het zelfde en nu kost het geldhoe kan dit? of kan het zijn dat ik youtube filmpjes download dat dit download tegoed kost ofso ik heb geen internet bij me abonnement genomen zit bij KPN. hoe stel ik het goed in stap voor stap graag handleiding geeft niks aan over dit

  met vriendelijke groet,

  Edwin ilbrink
  edwin_racer@hotmail.com

  1. bramcore -

   Bij je internet instellingen kun je kiezen via welke methode je wilt dat je op internet komt. om dit via je router te doen moet je hier steeds kiezen voor wlan (ook als je je simkaart er in hebt)

   Dit kun je aanpassen door: menu-> bedieningspaneel-> instellingen-> verbinding-> bestemmingen-> internet. Onder internet kun je de prioriteiten aangeven en ook "internet-toegangspunten" verwijderen. verwijder hier alles behalve je wlan verbinding. Als het goed is kan er nu alleen nog via je router verbinding worden gemaakt. Nu ga je naar je internet en als deze verbonden is met je wlan doe je het volgende:

   Opties-> instellingen -> algemeen -> toegangspunt. Hier kies je voor altijd vragen. Zodra je dan verbinding met internet wilt maken moet je eerst bevestigen via welke methode (zou er in principe geen meer moeten zijn.. maar toch voor de zekerheid..) je verbinding kan maken met internet..

   succes!

 70. wesju -

  :Sja heb ik maar hij doet het alweer egt raar:S
  maar nu heb ik msn gedownload maaralles gaat goed todat die de cont. gaat syngronizeren. dat zegt die dat ik een slechte verbinding heb terwijl ik gewoon op internet kan. het maakt ookniet uit of ik buiten of binnen gaat staan helemaal niks. wie weet wat?

  gr.

 71. Matje -

  Heeft iemand enige idee hoe ik een certificaat voor MS Exchange met de extensie .pfx op mijn Nokia E75 krijg gezet, zodat hij dit accepteerd tijdens het maken van een verbinding met pushmail via een Exchange Server.

  Thanks for the back-up,

 72. uwnavb -

  Ik heb een E75 en heb mijn mailadressen aangemaakt en lijkt dat alles werkt, nu wil ik mijn settings aanpassen afzender, handtekening etc. ik vul alles in en sluit af maar het wordt niet opgeslagen weet iemand een oplossing
  Alvast bedankt

 73. wesju -

  ik heb pas de nokia E 75 ma als ik nu op internet wil vraagt die om een gebruikers naam en wachtwoord eerst deed die dit niet ma ik haalde hem van de pc af en toen kwam dat in 1 keer snap er niks van wie wel ?

 74. Hasselt -

  Als ik gebeld word, rinkelt mijn E75 maar één toon. Wat ik ook instel in mijn profielen, hij rinkelt maar één toon? Iemand enig idee hoe ik dit oplos?

  1. bramcore -

   Had het zelfde probleem.. nadat ik alle sensor instellingen (onder menu->bedienings paneel-> instellingen ->algemeen -> sensorinstellingen) had ik er geen last meer van.. ben er niet 100% zeker van dat dit het was.. maar give it a shot;)

 75. sjakie -

  bedankt voor je tip bramcore.. heb m inmiddels aangeschaf en tot nu toe bevalt ie prima..
  klein vraagje kan iemand mij vertellen hoe ik een e-mail account verwijder.. ik heb denk iets verkeerd gedaan en wil nu deze account graag verwijderen maar kan niet vinden waar dat kan.

  1. bramcore -

   verwijderen doe je door menu->email->instellingen-> (kies het account wat je wilt verwijderen) -> opties -> mailbox verwijderen

   that should do the trick 🙂

 76. Paul -

  Ik was enkele dagen in Slovenie en daar kon ik met dit toestel al mijn mails ophalen en versturen;ik gebruikte mijn E75 ook als modem voor mijn laptop en het werkte weliswaar niet superrap maar het ging;ik hield het natuurlijk kort vanwege de kosten die nogal kunnen oplopen;alleen met de gps kan ik niet zo goed overweg,voor de rest een prachtig ding maar sommige toepassingen vergen heel wat studie en oefening.

 77. sjakie -

  hee hallo …sta op he punt een e75 aan te schaffen en vroeg me af hoe hij smst via het toetsen bord op de voorkant (zonder uitschuiven.) en hoorde dat de T9-invoer met sms geen woorden onthoud klopt dit of smst hij prima??? groet:)

  1. bramcore -

   Hij smst prima met de voorkant! Ik kan woorden invoeren bij de t9 en die worden onthouden.. durf alleen niet te zeggen hoeveel woorden hij kan onthouden.. (bij mijn sony was het beperkt..) maar geloof me als je gewend bent aan het uitschuif toetsenbord wil je niet anders meer!:Y

 78. RonX -

  Ik heb de E75 een maand in bezit maar het is een ramp. Via de exchange functie communiceert ie met de server op de zaak, maar hij is daar zo druk mee dat het ding gloeiend heet wordt en binnen 4 uur is de accu leeg. Wil je iemand bellen en ga je naar contactpersonen kan ie die 9 van de 10 keer niet zoeken omdat ie druk is met zijn cache geheugen. Ik ben er zakelijk van afhankelijk en heb mijn oude vertrouwde HTC maar weer gepakt. Verschillende ICT jongens hebben er naar gekeken maar een oplossing is er nog steeds niet. Ik denk dat ik maar een nieuwe HTC ga bestellen.

 79. Wouter zelf -

  In mijn Exchange-account ontvang ik regelmatig mailtjes met inhoud van totaal andere (wel ooit aan mij gerichtte mails). Nokia had er niet eerder van gehoord. Iemand vergelijkbare problemen?

 80. Grietje -

  hallo, ik heb het toestel een paar dagen in huis en ik heb een vraag over het internet radio.
  ik wil een zender benaderen, maar die staat niet in het rijtje thuis als je zenders gaat zoeken. Als ik de livestream van die radiozender opzoek, blijkt deze te werken onder window media player en niet met realplayer.Aangezien alleen de realplayer erop staat, kan ik die zender niet beluisteren. Heeft iemand een idee hoe ik dat moet aanpakken? Ik heb al van alles geprobeerd en zitten zoeken op internet.
  groeten Gr:S

 81. emile -

  Hallo, mooi toestel idd, maar wel wat vrage, wie kan mij helpen ?

  1. Mail in exchange : ophalen gaat goed, echter alleen via WLAN. Andere account is zonnet en dat gaat wel met mijn abbonoment (VODAFONE. Weet iemand hoe je dit kan oplossen ?

  2. Scheduled mail haalt hij niet op. Alleen maar handmatig.

  gr. Emile

 82. ronald -

  ik nu de e75 sinds eind mei,het is op zich een prima telefoon.maar de laatste tijd heb ik bij mensen die mij bellen of die ik bel dat de naam niey meer in het scherm komt te staan wat kan daar de reden van wezen heb dat met je instellingen temaken?
  maar als je hem terug zet naar frabrieksinst ben je dan niey alles kwijt kwa foto`s enz??

  alvast bedankt!

  1. Alex de Widt -

   Voordat je een reset doet eerst even een backup maken via de Nokia Suite. Foto's staan vaak op het micro-sd kaartje, deze zullen niet worden aangetast.

 83. TuxTiger -

  Ik heb de e75 al een tijdje maar dat Mail for Exchange vind ik een ramp. Tijdens het synchroniseren wordt al mijn interne geheugen (50Mb) opgeslokt en dan loopt de telefoon soort van 'vast'. Ik kan niet instellen dat hij hiervoor m'n 4Gb flash card moet gebruiken. Na verwijderen van de mailbox blijft de telefoon slecht reageren. Heb gisteravond een htc voor een vriend geconfigureerd….en da's echt! een stuk stabieler!

 84. Casikuyt -

  Hallo

  Ik heb ook een E75 alles werkt perfect mail for Exchange werkt hier ook goed.(eerst fake mail daarna handmatig de instellingen gedaan)

  heb alleen 1 probleempje de mail komt niet automatisch binnen. Moet telkens handmatig de mail binnen halen. Alles is ingesteld op altijd aan maar het werkt niet iemand die raad weet ????

 85. Leom -

  Heb mijn Planet mail account geinstalleerd op de E75, maar ik krijg geen melding (toon of andere melding) wanneer er een nieuwe mail is binnen gekomen.

  Alleen als ik naar de Inbox zelf ga dan zie ik het bericht staan.

  Iemand een idee hoe ik een (toon)melding kan krijgen?

 86. Paul -

  Ik heb onlangs ook een E75 aangeschaft en na veel gepruts geraak ik er overweg mee.
  Een ding blijkt moeilijk,nl. de Gps aan de praat krijgen,de kaarten heb ik wel maar de Gps krijg ik maar niet aan de praat,vindt geen satelieten en daar eindigd het spel.
  Is er iemand die me kan vertellen hoe het eigenlijk moet?

 87. apro -

  Kochten binnen bedrijf diverse Nokia E75.
  Minstens vijf klagers over de slechte ontvangst.
  Is dat een bekend fenomeen?
  Iets aan te doen?
  apro

 88. William -

  Hallo, ik heb bij deze telefoon nog een probleem, als ik gebeld word krijg ik het nummer weergeven en niet de naam en gegevens van de beller. hoe kan ik dat zo instellen dat als ik gebeld word ik de naam en gegevens krijg inplaats van het nummer!

  alvast bedankt.

  1. Japp -

   het zou kunnen dat je de desbetreffende contact persoon of het nummer 2 keer in je telefoonboek hebt staan waar door je tel. in de war raakt en gewoon het nummer weergeeft!….

   ik heb dit ook gehad met me nokia navigator…

 89. el_barto -

  Is het ook mogelijk om snelkoppelingen te maken van toepassingen die je zelf geinstaleerd hebt ?
  ik denk bijvoorbeeld aan men garminsotftware, windows live,… om deze te openen MOET ik via menu-> toepassingen -> …
  kan er een snelkoppeling gemaakt worden zoals andere toepassingen zodat ik die via het startschem kan openen.

 90. Gier -

  "Server vereist veilige verbinding. Wijzig Profiel > Verbinding > Veilige verbinding in Ja."

  Heb je dit al opgelost want ik heb ook deze melding.
  De systeembeheerder heeft een (nieuw) ssl certificaat geïstalleerd op de server

  Ik wordt er nuts van. :S

 91. Robby -

  voor de mensen die hotmail op hun E75 willen.

  [url=http://email.nokia.com/account/home.action][/url]

  Klik op de tekening van de E75 (bruin rode) en volg de stappen. vervolgens krijg je een berichtje op je telefoon (als je je telefoonnummer ingeeft kies je 31 en dan je nummer maar zonder de eerste nul!!!) in dat berichtje kies je voor installeren of instellen en dan maakt ie zelf je hotmail account aan in je telefoon en kan je je mail oproepen en versturen per telefoon!!!! wertk simpel en gratis.

 92. Peet -

  Nokia e75 1 week oud en ik heb problemen in mijn met de contactpersonen. Alles staat er dubbel in en de kopieen kan ik wel openen maar er staan geen gegevens in en ik deze niet verwijderen. Als ik het origineel verwijder gaat ook de kopie weg. Alles verwijderd en outlook gesynchroniseerd maar dan komen ze weer dubbel terug. Alles weggegooid en via back-up terug gezet maar dan komen ze ook weer dubbel terug. Overigens is de simkaart geheugen leeg. Dit alles is ontstaan na het installeren van de laatste up-date.
  Hoe krijg ik de lege kopieen verwijderd?
  Waar staat eventueel het wachtwoord om de fabrieksinstellingen terug te zetten?
  Alvast enorm bedankt..

 93. Johan -

  Ik heb met de E75 het probleem dat om de zoveel tijd(ong. 2 uur) hij in het beginscherm een melding geeft van gevonden WLAN netwerken, dit moet ik dan elke keer annuleren….ik heb geprobeerd dit in de instellingen te veranderen maar niets helpt…ook het terugzetten van de fabrieksinstelllingen niet….
  Hoe kan ik dit verhelpen?

 94. Jacgo -

  Ik heb nu enkele dagen een nokia e75 en het appeltje eitje verhaal is leuk maar het geeft toch de nodige problemen. Het instellen van email is net zo eenvoudig als op mijn e51, maaaaar in tegenstelling tot mijn blackberry bold die ik tot voor kort had haalt het nokia messenging centre mijn mail van de email server en kan ik ze niet meer op mijn pc ontvangen. Verder kan ik niet meer inloggen omdat de nokia de server openhoudt. Het meest frappante is nog dat ik niet kan synchroniseren met de exchange wat bij de e51 nu weer appeltje eitje was. Heeft iemand een idee hoe ik dat probleem kan omzeilen?

 95. Joost -

  Ook ik heb problemen met emails versturen 😉 zowel hetnet als met yousync. Wie niet? en bij welke provider? wie maakt mij blij 🙂

 96. el_barto -

  Is het ook mogelijk om snelkoppelingen te maken van toepassingen die je zelf geinstaleerd hebt ?
  ik denk bijvoorbeeld aan men garminsotftware, windows live,… om deze te openen MOET ik via menu-> toepassingen -> …
  kan er een snelkoppeling gemaakt worden zoals andere toepassingen zodat ik die via het startschem kan openen.

 97. kilauwi -

  Peuntje even omhooglezen;)

  Bij mijn msn messenger word de verbinding verbroken als ik mijn telefoon eventjes niet gebruik. wanneer ik deze dan weer pak dan krijg ik de volgende melding; status van je contacten worden gecontroleerd, en kom ik weer online. is er een manier om het zo in te stellen dat ik continue online blijf?

 98. harrylode -

  Sinds een paar dagen, ben ik ook in bezet van mijn nieuwe Nokia E75.
  Alles werkt perfect, alleen zit ik me af te vragen, of er ook een virus scanner voor de nokia nodig hebt. Heeft iemand een idee. Voor de zekerheid heb ik maar een Backup gemaakt, want je weet maar nooit.
  Met vriendelijke groet,
  Harry

  1. Alex de Widt -

   Over het algemeen niet, open alleen nooit ontvangen bluetooth bestanden als je ze niet verwacht.

   Open ook geen bijlages die niet van betrouwbare contacten komen.

   Gelukkig zijn er vrijwel geen mobiele telefoon virussen.

   Er zijn verder wel virusscanners, ik geloof dat onder andere F-Secure een virusscanner heeft voor Symbian.

 99. Julianus -

  Sinds vorige week een E75, kan e-mailadressen erin zetten behalve mijn Xs4all (alias) account. Tot op heden lukt het mij niet. Wel op mijn oude toestel (HTC Diamond) en die van mijn vriendin (Nokia E71).
  Vervelend, maar heeft iemand anders hier ervaring mee?
  Groet, Julianus

  1. Alex de Widt -

   Ik heb ook xs4all geprobeerd en dat gaf geen problemen :S . Voer anders een compleet onzin e-mailadres in waarna je als het goed is handmatig de instellingen mag aanpassen.

 100. Richard -

  Hoe maak je in de E75 verbinding met een mailserver? Ik zag in de beschrijving staan dat er een exchange account is aangemaakt, maar hoe gaat dat in zijn werk?

  Groet,
  Richard

  1. Alex de Widt -

   Om exchange te kunnen gebruiken heb je een account nodig voor een exchange server. Helaas is het op de E75 lastig om handmatig je mail in te stellen. Bij mij was de truc om een compleet niet bestaand emailadres in te vullen waarna ik alles handmatig mocht instellen.

   Standaard pop3 of imap e-mail moet geen problemen geven.

 101. adpatat -

  Nokia E75 en Planet.nl account is eenvoudig te combineren door "JA" te sms-en naar 1300. Dan krijg je de instellingen toegestuurd.

  succes

 102. raydewit -

  Hallo ik heb een vraag

  Ik download Windows live (versie via de foon gedownload) maar krijg hem niet aan de gang hij zegt elke keer ligt aan de service of de ontvangst is slecht , de ontvangst is dus goed volledig
  Maar lukt niet om online te komen
  Het zelfde geld voor hyves en
  De applicatie die ik heb gedownload van de NOS , die krijg ik ook niet online geeft ie aan of ik de juiste toegangspunt wel heb gekozen……
  Verder kan ik wel op internet gewoon via de normale manier, maar niet vanuit map toepassingen ,
  Help mij aub wand ben nu al een dag bezig en word er nu wat kriggel van

  Groeten Raymond

  1. Alex de Widt -

   Welk toegangspunt gebruik je voor internet?

   Verder kan het geloof ik bij Vodafone zo zijn dat een proxy server je internet in applicaties tegenhoud. Met T-Mobile, KPN en Hi heb ik in ieder geval geen problemen ervaren.

   1. raymond -

    ik heb gewoon (hi) van kpn ik zou niet weten hoe ik een toegangspunt moet instaleren heb gewoon ja naar 1300 gedaan en dan word ie geinstaleerd , verder kan ik gewoon onbeperkt online

    gr Ray

   2. proxy verwijderen -

    Probeer bij je KPN mobiele internet instelling ( geavanceerde instellinge de proxy 10.10.200.10 poort 5080) te verwijderen. Nogmaals proberen wellicht is dit de oplossing

  1. el_barto -

   het heeft gewerkt. Dus als het daaraan ligt zou msn geen enkele keer moeten openen. Maar ik ben ermee online kunnen gaan….
   voor alle zekerheid heb ik nog eens gekeken en dat is reeds geinstalleerd op mijn telefoon. Dus daar ligt het niet aan.

   1. kilauwi -

    Normaal gesproken zou het opnieuw installeren van deze patch het probleem moeten verhelpen. Ik denk dat je nadat je msn hebt gedownload een andere applicatie met andere patch hebt geinstalleerd waardoor de eerdere patch buiten werking is gezet. Probeer de patch in de link nogmaals te installeren.. moet werken

 103. sjors -

  naast het @ zit Chr.

  die indrukken dan krijg je em,

  kan iemand aub de stappen zeggen hoe ik msn erop krijg, heb alles al afgespeurd op de telefoon maar kan het niet vinden.

  en ik blijf telekens houden : Verbinding selecteren,. dan kan ik kiezen uit; Zkn naar WLAN, internet en nog iets:P

  1. Rivano -

   Ik heb hetzelfde met probleem, hij blijft maar vragen om "Verbinding Selecteren". Ik heb het boekje doorgelezen en alle mogelijke opties in het toestel gewijzigd maar ik blijf het behouden.

   Iemand hier een idee hoe dit uit te zetten?

 104. BenS -

  Heb een probleem met synchroniseren onde MfE. E-mail, agenda-itema, contactpersonen en taken worden keurig opgehaald. Maar wanneer ik een agenda-item op de telefoon verwijder wordt dit item niet in Outlook2007 verwijderd. Het gekke is dat e-mail wel over en weer verwijderd wordt.

  1. pieter -

   Het syncen van afspraken in de agenda duurt wat langer over het algemeen. Ik weet ook niet waarom maar maak even een neiuwe afspraak op je device en wacht 15 minuutjes. Vaak sync deze dan wel.

   mvg
   Pieter

 105. laurens -

  Ik heb de nokia e75 en kan niet bij alle websites komen. Er staat dan cookies niet geacepteerd. De instellingen staan goed en via de wlan wizard werken de sites wel gewoon.

 106. laurens -

  Ik heb de nokia e75 en het berichttekentje blijft in de hoek van de telefoon knipperen. Was al vanaf het begin en alle berichten al eens gewist. weet iemand hoe dit komt?

 107. Bart -

  Hoi,

  ik heb sinds enkele weken de E75. Ik ben zeer tevreden over eht toestel, ik heb er Garmin Mobile XT navigatiesoftwareopgezet enhet werkte prima, daarna nog msn erop gezet en ook dat werkte prima
  maar na 2dagen kon ik oppeens men garmin niet meer openen.
  ik wilde deze opnieuw instaleren maar dat lukte ook niet.
  ik heb het dus opnieuw verwijderd maar toen bleek dat msn ook niet meer werkte. Msn ook terug verwijderd en opnieuw geinstaleerd. 1keer kon ik me terug aanmelden en daarna niets meer :s
  nu ben ik al 2dagen vanalles aan het proberen om msn terug aaan de praat te krijgen maar tevergeefs :s
  heb trouwens de orginele msn gedownload via het 'download' menu

  1. Alex de Widt -

   Misschien een probleem met de geheugenkaart?
   Weet niet of hier de programma's op geïnstaleerd staan. Het klinkt niet echt normaaal.

 108. wessel -

  Ik kan met mijn E71 geen sms versturen en beantwoorden vanuit het buitenland.
  Wel ontvangen, wie weet raad?
  Mijn provider is KPN via Rabomobiel en deze kunnen mij ook niet verder helpen heb ik het idee, wat moet ik doen?

  Gr.

  1. Alex de Widt -

   Misschien een keer het toestel helemaal terugzetten naar fabrieksinstellingen. Anders staat mogelijk de sms server verkeerd ingesteld, maar hoe je dat aanpast met Symbian weet ik niet.

 109. harold -

  Hallo ik heb sinds een paar dagen de E75, eerst had ik een HTC Touch Pro maar dan is dit een verademing!
  Alleen afstemmen op de parrot gaat nog niet helemaal goed. Heeft hier iemand ook ervaring mee?

 110. BobS -

  Hallo,
  Ik ben sinds een paar dagen in het bezit van de Nokia E75. Ik heb een probleem: De telefoon "gaat niet af" als ik gebeld wordt, geen geluid + trillen. Terwijl hij ingesteld is op profiel: Algemeen. Ik had hiervoor 2 jaar de N95, vergelijkbare menu's, dus ik dacht wel iets van de E75 af te weten. Blijkbaar niet, ik krijg geen geluid! Wie kan mij helpen? Alvast bedankt.

  1. Alex de Widt -

   Toevallig een ringtone ingesteld staan die niet bestaat? Of toevallig je profiel "Algemeen" aangepast zodat deze stil is?

   1. BobS -

    Bedankt voor je reactie, maar ben er al achter. Iedereen die dit probleem ook heeft, houdt rekening met de Sensorinstellingen – aanraakbediening en draaibediening. Wanneer je telefoon af gaat en je hebt dit aan staan, stopt de ringtone bij het minste of geringste contact – dit is handig voor vergaderingen etc. maar niet als je (zoals ik) niet weet waarvoor die instellingen in eerste instantie zijn! 🙂

 111. KEvin -

  Dank je wel voor je tip Daann0..!!! het is me gelukt om de 'live Messenger' te downloaden.

  Ik hoop alleen niet dat ik over een paar weken moet betalen!!:S

  Groet

 112. Geert -

  Hoi, ik heb een vraag waar jullie misschien het antwoord op weten. Kan de telefoon ook omgaan met hotmail accounts waarbij de mail automatisch in mappen wordt gesorteerd? Mijn nokia E51 ziet namelijk alleen de inbox van mijn hotmail account waardoor ik al mijn gesorteerde mail misloop.

  Alvast bedankt voor de reactie!

 113. Gerard -

  Idd, ik heb ook het zelfde probleem!! ik kan messenger ook niet vinden. Lijkt me toch wel heel handig om met de nokia e75 te gaan msn´nen. Misschien is er misschien een alternatief programma voor Messenger??? :S

  Wie kan me helpen??:(

 114. Kevin -

  Beste adewidt,

  ik heb je antwoordt niet echt begrepen. zou je het misschien in stappen kunnen uitleggen?
  Ik heb ook gehoord van een andere msn progamma; Slicnk?
  Iemand enig idee hoe dat werkt?
  Heeft iemand ook het zelfde probleem?:S
  Alvast bedankt.

  Groet Kevin

  1. Alex de Widt -

   Ons testexemplaar moesten we helaas terug sturen.
   Ik kan dus lastig uitleggen hoe je aan Live messenger komt.

   Als goed is moet er een programma op de E75 staan dat heet "Download!". Hierin moet ergens Live Messenger staan (heet geen MSN meer tegenwoordig).

   Mogelijk is het netwerk afhankelijk :S .

 115. Kevin -

  Ik ben sinds vandaag ook in het bezit van de Nokia e75. Tot nu toe een prima telefoon, alleen ik weet niet hoe ik MESSENGER moet installeren en vanwaar ik dat moet doen.. Iemand een enig idee?:S
  alvast bedankt!

  Groet,
  Kevin

  1. Alex de Widt -

   Als goed is zit er een applicatie op de E75 waarmee je programma's kan downloaden (Downloads heeft het geloof ik). Hier staat ook Live Messenger tussen.

   1. Frank -

    Ovi heet dat programma daar kan je verschillende messaging programmas downloade

 116. michel -

  hoi ik ben sinds drie dagen ook in het bezit van de e75 maar zit bij tmobile en deze hebben nog niet de intellingen voor email en internet voor dit toestel heeft iemand een idee of ik de instellingen van een ander toestel kan gebruiken .Verder ben ik al drie dagen bezig met de instellingen voor email maar het lukt me maar niet ook krijg ik een melding als ik mijn accounts weg wil gooien dat hij verbinding moet hebben (geen idee) begin er nu wel moedeloos van te worden sorry voor al deze vragen maar mischien kan een van jullie het mij vertellen.Groetjes

  1. Alex de Widt -

   Ik begrijp je vraag niet helemaal.
   Heb je een e-mailadres van T-Mobile of een ander e-mailadres dat je wilt instellen?

   De smtp server van T-Mobile om mail te kunnen versturen moet als goed is zijn:
   smtp.gprs.t-mobile.nl

   1. michel -

    bedankt dat je zo snel reageerd,ja mijn vraag is niet echt duidelijk.Het zijn ook meerderen problemen .
    1= Ik krijg de instellingen niet juist van tmobile voor internet via GPRS(deze kun je normaal na je toe laten sturen maar dit type toestel wordt nog niet ondersteund.)Via wifi hier thuis werkt het allemaal.
    2= dan heb je het nokia messaging op dit toestel en krijg het niet aan de praat toestel geeft de volgende meldingen(kan geen verbinding maken met de server Probeer later opnieuw).Ik snap er niks meer van en ik moet je zeggen dat het heeft gewerkt ik dacht begin gewoon opnieuw door account te verwijderen maar dan zegt hij weer(kan account niet verwijderen u moet eerst contact met de server hebben )maar die krijg ik juist niet.Schiet mij maar lek.:S

   2. Michel -

    Het is gelukt voor zover het ontvangen.Verzenden lukt nog niet.Ik heb vanmiddag Nokia gebeld en ben keurig geholpen alles had ik goed gedaan maar niks werkte.In overleg met nokia mdw heb ik toen de software van de E75 met nokia pc suite er opnieuw opgezet en het werkte direct, dus mischien een tip voor andere nu alleen dus nog de juiste smtp server vinden en poort.

   3. Alex de Widt -

    Probeer je het verzenden te doen via het T-Mobile netwerk?

    En om welke e-mail provider gaat het?

    Ik heb hierboven al een paar keer geschreven dat heel veel providers het niet accepteren dat je hun smtp-server gebruikt buiten hun netwerk om. Vele providers als Ziggo, HetNet etc blokkeren hun standaard smtp server als je niet vanaf je eigen thuisnetwerk wilt verzenden. Dit zijn veiligheidsmaatregelen om spam te voorkomen. Sommige providers hebben een smtp-server met inlog optie om buiten het netwerk te kunnen e-mailen.

    In andere gevallen kan je de smtp server van T-Mobile gebruiken: smtp.gprs.t-mobile.nl. Alleen deze zal weer niet werken binnen je eigen thuisnetwerk en alleen via umts/gprs.

 117. E75 Newbie -

  Ik heb de E75 een paar dagen en had al een paar problemen. twee ervan zijn inmiddels opgelost, door deze site:D! Maar mijn laatste probleem niet, als ik gebeld wordt en mijn telefoon is vergrendeld krijg ik maar 1 noot te horen van de beltoon. Als ik gebeld wordt en mijn telefoon is toevallig ontgrendeld hoor ik weliswaar een paar tonen meer, maar dat houdt ook op, voordat ik heb opgenomen. Iemand ideeën?

 118. Michel le Coq -

  Om het knipperend envelopje weg te krijgen doe je het volgende:

  Ga naar berichten en kies Opties. Kies SIM-Berichten. Daar kun je je oude berichten verwijderen. Suc6:Y

 119. Jacco -

  Ik heb problemen met mail fo exchange. De scheduler doet het niet. Ik heb hem in piektijd om het kwartier staan en buiten de piek om de vier uur. Maar hij doet niets…Hij start geen synchronisatie op. Handmatig lukt het wel, dan wordt mijn mail, contacten, agenda, taken keurig gesynchroniseerd. Maar ge-scheduled lukt het niet. Heeft iemand een idee?

 120. Womby -

  Als ik probeer te synchroniseren met Mail for Exchange, krijg ik de volgende melding: "Server vereist veilige verbinding. Wijzig Profiel > Verbinding > Veilige verbinding in Ja."

  Dat is vreemd, want de MfE-versie op de E75 bevat geen profielen. Het lijkt een foutmelding van een oude versie van MfE. Bovendien staat de optie Beveiligde verbinding aan.

  Any ideas?

   1. Womby -

    Ik heb inderdaad wel een verlopen certificaat op mijn server staan. Maar daar kun je wel voorbij klikken. Zou het daaraan liggen?

   2. Alex de Widt -

    Weet ik niet exact, ik heb in ieder geval een geldig certificaat nodig op Windows Mobile toestellen. Mijn Nokia N82 is er weer soepeler in.

    Misschien is dat een instelling van exchange of de client een geldig certificaat moet hebben.

  1. Marcel -

   Ik kan ook niet synchroniseren en krijg de melding "Ongeldige mail for Exch.-referenties. Controleer ref. instellingen". Noch Vodafone, noch Nokia noch mijn Exchange-provider weet waar het aan ligt. Enig idee?:S

 121. svole -

  mijn E75 is soms een beetje traag, is dat symbian of staat er gewoon teveel op? Is er trouwens al een update van symbian? Ik heb hem begin mei gekocht.

  1. Alex de Widt -

   Mogelijk heb je veel taken op de achtergrond draaien. Dan wordt het toestel trager. Vaak helpt opnieuw opstarten om het toestel weer wat sneller te maken.

 122. AyaK -

  Ik ben er al uit. In plaats van in mn oude N73 heb ik mijn SIM-kaart in mijn nog oudere Samsung gedaan. Er bleken nog MMS berichten in te staan die ik op de N73 niet terug zag.
  He he, eindelijk van dat knipperding af!

 123. AyaK -

  Ik heb ook last van zo'n knipperend envelopje! (zie 15 mei) Heb inmiddels in mn oude telefoon echt alles qua berichten eraf gehaald (dus ook afleverrapporten enz.) maar hij blijft knipperen :S
  Weet iemand nog een andere remedie?

  1. Womby -

   Kijk eens naar: Berichten; Opties; SIM-berichten. Verwijder alle berichten die hier staan en het zou opgelost moeten zijn. Succes!

   1. Gier -

    "Server vereist veilige verbinding. Wijzig Profiel > Verbinding > Veilige verbinding in Ja."

    Heb je dit al opgelost want ik heb ook deze melding.
    De systeembeheerder heeft een (nieuw) ssl certificaat geïstalleerd op de server

    Ik wordt er nuts van. :S

   2. Koen Willems -

    server vereist veilige verbinding -> ik krijg deze melding ook maar zou niet weten wat ik nog op de exchange server kan veranderen omdit werkend te krijgen.
    Andere telefoon met windows mobile erop werkt het wel gewoon alleen op deze E75 niet en geeft hij die melding.

    Heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?

    Alvast bedankt

    Koen Willems

 124. Hans -

  Ik heb net de Nokia E75 gekocht en mijn led lichtje van het besturingsknopje blijft constant knipperen in de toetsenblokkering. Ik vroeg me af of dit normaal was? Ik heb geen ongelezen berichten of e-mails, hier kan het dus niet aan liggen.

  Bedankt!

  1. Alex de Widt -

   Ja dat had ik ook, dat laat zien dat het toestel aan staat. Als je een sms of e-mail ontvangt gaat het ledje volgens mij zenuwachtiger knipperen.

 125. Benny -

  ik geb de Nokia E75 en een Planet internet account. Inkomende mail is geen probleem op de E75 maar uitgaand wil het na 2 dagen nog steeds niet lukken. Heb echt van alles geprobeerd. Zijn er mensen die hier ook ervaring mee hebben en misschien de oplossing hebben ??

  gr. Benny

  1. Alex de Widt -

   Ik denk dat Planet het niet toestaat om vanbuiten het planet netwerk e-mails over hun smtp server te versturen. Mogelijk werkt het wel goed via wifi over het interne netwerk.
   Mogelijk heeft planet een beveiligde smtp server welke je van buiten het planet netwerk mag benaderen.

 126. Frans -

  Heb 'm nu een week, wat een goed ding!! Was nooit kapot van een schuif maar dit is echt goed. Nergens problemen mee. Ook niet met email. Iemand al navigatie erop staan?

 127. svole -

  Ik heb zelf net 2 weken een E75. Ik ben er wel tevreden mee. Alleen heb ik een probleem met de naamweergave. Wanneer ik gebeld wordt, komt op het scherm alleen het nummer maar niet de naam die gekoppeld is in mijn contacten. Weet iemand hoe je dat moet verhelpen.

   1. Hanneke -

    Nope, heb hetzelfde probleem, maar komst niet doordat er meerdere contacten met dezelfde naam zijn. Super irritant!

 128. hugoj -

  Mooi toestel, was wel even wennen na 8 jaar de 6310i (die is nog steeds niet kapot, overigens). Gewoon maar eens begonnen er mee te BELLEN. Met de oude PC Suite maakte ik mijn eigen beltonen, maar met de nieuwe PC Suite kom ik er niet achter hoe ik mijn eigen beltonen in de E75 profielen kan krijgen. Ik kan alleen de door Nokia aangeleverde beltonen kiezen, of downloaden. Maar hoe kan ik mijn zelf-gemaakte beltonen weer te pakken krijgen? Ik heb ze in .mp3, .mid, .wav etc. formaat beschikbaar. Weet iemand hoe je dat moet doen?

  Groet, Hugo

  1. Alex de Widt -

   Ik heb op moment helaas geen E75 meer, maar zo gaat het op mijn Nokia N82 die vergelijkbaar werkt:

   Plaats de ringtone (mp3 of dcf bij voorkeur) in de map:
   TelefoongeheugenDATASoundsDigital

   Ga vervolgens op je toestel naar:
   Menu -> Instrumenten -> Instellingen -> Algemeen -> Persoonlijk -> Tonen.
   Daar kun je vervolgens de Beltoon aanpassen.
   Als goed is staan in de lijst ook de eigen muziekbestanden.

   1. HugoJ -

    Sorry voor de late reactie (ziekte): dank voor de tip. Ik kan weer mijn eigen beltonen er in krijgen. Jammer dat er geen beltonen-editor meer in PCSuite zit…
    Groet,
    HugoJ

 129. wilco -

  Ik heb de e75 nu een week in bezit en hij bevalt prima alleen niet wat betreft voicedialing, dat functioneerd gewoon niet, ook nu via de spraakherkenning via de parrot. Met de e51 had ik hier geen problemen mee. Heeft iemand meer hier ook last van?

  grt Wilco

 130. thijs -

  Beste,

  Dit appeltje eitje toestel blijkt wel zijn gebreken te hebben.
  Ik heb 2 email adressen… een hetnet account en een @home account. Beide accounts waren idd ERG makkelijk intestellen. Alleen ik kan met beide accounts alleen maar emails ontvangen, maar niet verzenden. Als ik wil verzenden dan krijg ik een error mailtje terug.
  De smtp server staan bij beide accounts goed dus hier ligt het niet aan.

  Kan iemand mij vertellen wat hier aan te doen is ?

  Groet,

  Thijs

  1. Alex de Widt -

   Sommige smtp servers accepteren niet dat je vanaf buitenaf het netwerk e-mail verstuurd. Misschien dat je bij @home enkel e-mail mag versturen als je zit op het @home netwerk (via wifi).

   Sommige providers hebben een wachtwoordbeveiligde smtp-server welke het mogelijk maakt om van buitenaf het netwerk te e-mailen.

   Soms is het ook mogelijk de smtp server van KPN, Vodafone of T-Mobile te gebruiken voor mail verzenden, maar daar heb ik me niet in verdiept.

 131. ab de broei -

  Op casema aanmelden kan wel ,alleen heb ik hier voor wel een @ziggo email adres moet aanmaken.
  Met @ casema lukte dit niet helaas.

 132. kilauwi -

  Ik heb mail aanstaan. geen spellen of dergelijke. Af en toe msnnen aanstaan en smsen. Hetzelfde patroon bij de E71 gehad en die deed er makkelijk een dag of anderhalf mee…

  1. Alex de Widt -

   Om te zeggen of dat normaal is of niet moet ik weten wat je met je telefoon zo ongeveer per dag doet. Als je navigatie gebruikt, ngage, internetradio luisteren etc gaat het hard met de batterij.

   Ik kon tijdens het testen redelijk eenvoudig zo'n 2 uur internetten/mailen, paar korte telefoontjes doen en sms-en.

 133. William -

  Hallo,
  Ik heb na veel klooien ook de hotmail account eindelijk ingesteld. alleen nu bewaart ie de persoonlijke instellingen niet, dus dat ie het mobiel internet als standaart toegangspunt gebruikt en niet telkens vraagt en dat ie om de zoveel tijd gaan syncroniseren.

  Weet iemand hoe dit kan?

  1. Saskia -

   Heb ook het zelfde probleem, blijft telkens vragen met welk toegangspunt hij verbinding moet maken, heb alles op automatisch staan en ook al op alles uit gehad, maar blijft bestaan.. Iemand een idee?

   1. Pluimpie -

    Hoi Saskia,

    Ik denk dat je in de instellingen van je mailbox (home > email > mailbox, bijvoorbeeld gmail > opties > instellingen > mailbox instellingen > Geav. mailb. instellingen) daar vul je bij ink en uitgaande email in welke verbinding je wilt toestaan bij "toegangspunt in gebruik"

    Dat zou moeten werken!

 134. jage -

  ik heb van nokia care de oplossing gekregen voor het probleem van het niet kunnen instellen van een postvak voor verschillende mailadressen, voornamelijk hotmail.

  het toestel dient gestart te worden in offline modus (zonder simkaart). dan kan hotmail gemakklijk ingesteld worden en wanneer de simkaart vervolgens in het toestel wordt gedaan, blijft het account bestaan.

  het envelopje wat veel mensen zien rechtsboven is van simberichten die op de simkaart staan. in het menu van de berichten kunnen deze makkelijk bekeken en verwijderd worden.

  alstublieft!

 135. Peter -

  Hebben er meer mensen problemen die hun ziggo/casema mailaccount niet op de E75 geactiveerd krijgen? Wie helpt?

  Hoe kan ik de bestaande sms berichten van mijn simkaart alsnog overbrengen op de E75?

  1. Alex de Widt -

   Roamingsteken is dat je toestel zich niet op het "thuisnetwerk" bevindt. Bijvoorbeeld als je naar het buitenland gaat kom je op een buitenlandsnetwerk en dat heet roaming.

   Echter binnen Nederland zelf kan het ook. Als je een telfort simkaart hebt maak je gebruik van het KPN netwerk. Dit is ook een vorm van roaming, alleen zitten daar geen extra kosten aan zoals in het buitenland.

   Staat de R niet uitgelegd in de handleiding?

 136. anne -

  Hotmail werkt bij mij wel goed, maar heb een ander iets. r boven in scherm knippert envelop. heb geen berichten of wat dan ook. krijg hem niet weg, iemand een idee?

  1. benniebos -

   Heb je er een sim-kaart in gedaan die je al in een andere telefoon gebruikt hebt? Ik had dit probleem namelijk ook. Toen ik de sim-berichten van mijn simkaart gewist had (via mijn oude telefoon), was het knipperende envellopje weg. De e75 kon de sim-berichten ook niet weergeven.

  1. Michel le Coq -

   Om het knipperend envelopje weg te krijgen doe je het volgende:

   Ga naar berichten en kies Opties. Kies SIM-Berichten. Daar kun je je oude berichten verwijderen. Suc6:Y

   1. Arnoud -

    ;):)Ongelofelijk. Het werkt! Ik werd helemaal gek van dit knipperende envelopje. Was in staat om 'm het raam uit te gooien. Dank voor de goeie oplossing!

   2. Gert-Jan -

    Heerlijk! Deze oplossing werkte bij mij ook. Het knipperende envelopje irriteerde mij eveneens mateloos. Bedankt, hier had ik zelf nooit (of niet snel) opgekomen. Groet, Gert-Jan

   3. Niels -

    Ongelooflijk, ik begon me ook te irriteren aan dat envelopje…overal zitten kijken of ik nog een openstaand bericht had, je bent mijn held van vandaag:Y!!!:)

   4. Michel le Coq -

    Soms hoef je niet ver te zoeken voor de juiste oplossing. Ik heb me er ook suf naar gezocht totdat ik er achter kwam. En ook is was blij dat ik er vanaf was.

   5. Shaggy -

    Ik heb mijn sd-kaartje als opslag ingesteld. er staan geen berichten meer op de telefoon zelf. Maar er blijft een envelopje knipperen en ij zegt dat er geen ruimte beschikbaar is. Er is nog 5 Gb over? Iemand een tip?

   6. Annie -

    Bedankt voor je oplossing! ik had anders terug naar de winkel moeten gaan met mijn toestel!

 137. Jurgen -

  In een andere test staat dat de E75 niet overweg kan met office 2077 bestanden. Ik werk zelf met outlook 2007. wordt die dan wel gesynchroniseerd met bijv. exchange server via de E75?

  1. Alex de Widt -

   Ik denk dat die test bedoeld dat de E75 niet .docx etc kan inlezen. Wij hebben niet getest met exchange 2007, maar zou zo snel niet weten waarom dat een probleem moet geven.

 138. Goes -

  Mensen!

  Hoe zit het precies met MSN? Dit kan gewoon worden gedownload en worden geïnstalleerd?

  Verder prima toestel, nu een week in bezit!

  Groet

 139. bramcore -

  mijn hotmail komt ook terecht in mijn Gmail, en Gmail was wel makkelijk in te stellen.. wellicht ook een optie? [url=http://www.mydigitallife.info/2009/01/22/how-to-configure-gmail-to-download-get-and-transfer-mail-from-hotmail-via-pop3/]klik[/url] hier voor het instellen van je gmail

 140. mvth -

  het hotmail probleem ligt bij nokia, blijkt uit het volgende :

  http://email.nokia.com/account/home.action

  Dear Users,
  Some of you may have noticed that the Nokia Messaging Service for Hotmail is currently not allowing access to or from the Microsoft Hotmail Servers. We apologize for the inconvenience that this has caused, but be assured that we are working on this urgently and hope to have the service restored shortly.

  Thank you,

  Nokia Messaging Team

 141. Auke -

  Ik heb dit toestel nu een dag en heb even zoveel tijd gestoken in het activeren van Hotmail… Wat dus niet is gelukt…:( Help aub…:S

  1. Alex de Widt -

   Om dit te realiseren kan je bijvoorbeeld een onbestaand e-mail adres invullen waarna je alles handmatig moet instellen. Zie een paar posts hierboven en de review zelf 🙂 .

 142. jage -

  het is mij nog steeds niet gelukt om hotmail in te stellen…

  Heb het geprobeerd via het bovenstaande, maar dan kan ik niet verbinden of verzenden en ontvangen.

  Echt een mega probleem dit, want dit was waar ik het toestel voor heb gekocht. Kan iemand aub meer onderzoek doen??????

 143. mvth -

  via live messenger krijg je de berichten niet gepushed.
  Het toestel is wel voor hotmail geschikt , toch vreemd dat er veel mensen dan toch problemen hebben om het juist in te stellen . Wie is het al wel gelukt en kan de instellingen posten op deze site ?

  @jage , je moet een niet bestaand emailadres ingeven, daarna kun je de instellingen handmatig instellen , zie de post van adewidt hierboven

 144. Alex de Widt -

  Voor mensen met hotmail problemen:

  Je kan veel beter Live Messsenger downloaden en installeren. Deze biedt ook de mogelijkheid om via "Berichten" je hotmail te bekijken. Het heeft een eigen tabje en staat dus ook niet gemengt met andere e-mail of sms. Dat werkt bij mij het beste.

 145. vDijk -

  Heb hetzelfde probleem t.a.v. hotmail. erg vervelend, daarbij gaat mijn schuifpaneel loszitten, heb hem nu een week, baal er een beetje van!

  1. Alex de Widt -

   Als je schuifpaneel los gaat zitten is dat niet goed. Je kan dan het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een Nokia Service punt of de winkel waar het toestel vandaan komt.

   Hoe langer je ermee wacht hoe moeilijker ze om garantie etc gaan doen. Binnen een week valt het normaal onder RMA waarna het toestel omgewisseld wordt.

 146. jage -

  Hoe is het gelukt om alsnog een account aan te maken?

  Dit is mij tot op heden niet gelukt.

  Ik krijg nog steeds deze foutmelding:

  kan dit postvak niet in stellen ….@hotmail.com kan geen mobiele e-mail instellen voor een account met deze emailserviceprovider.

 147. mvth -

  Helaas is het nog niet gelukt om te verzenden en te ontvangen, wel is het account aangemaakt.

  bij inkomende mailserver staat pop3.live.com ( zoals hierboven vermeld ) alleen staat er nu daarvoor een roze sterretje . ook bij toegangspunt in gebruik staat een roze sterretje.

  moet ik daarnaast de poort op standaard zetten of moet ik een poortnummer invullen ?

  Als in in het beginscherm van het acoount sta dan staat er ook een rood krijs in een rondje naast.

  hoe kan ik dit oplossen ?

 148. mvth -

  als je hotmail wilt instellen , geeft het toestel de volgende melding : kan dit postvak niet in stellen ….@hotmail.com kan geen mobiele e-mail instellen voor een account met deze emailserviceprovider.

  Hoe kan dit worden opgelost ? / welke handmatige instellingen heb ik wellicht nodig ?

  1. Danijel -

   Vul bij server voor inkomende post in:
   Servernaam: pop3.live.com
   Gebruikersnaam: je e-mailadres
   Wachtwoord: het wachtwoord van je account

   Vul bij server voor uitgaande post in:
   Servernaam: smtp.live.com
   Gebruikersnaam: je e-mailadres
   Wachtwoord: het wachtwoord van je account

 149. henkvr -

  Ben sinds een week in het bezit van de Nokia E75, naast de standaard functionaliteiten die gewoon goed werken vind ik het toestel wel erg traag. Dit bij zowel standaard programma's als bij mail for exchange.
  Het opstarten van de mail duurt echt lang 30 seconden of meer. Het beantwoorden van email werkt niet, het synchroniseren van de contactpersonenen werkt niet, kortom voor zakelijk gebruik ben ik niet enthousiast.
  Ligt het aan mij of hebben er meerdere mensen deze ervaring?

  1. Danijel -

   Wij hadden dat probleem volgens mij niet. Ik zou even proberen om te kijken of er al een software update vrij is en anders even terug naar de winkel en om een ander model vragen voor de zekerheid.

  2. Pieter -

   heb de E75 nu een paar dagen maar heb met Mail Exchange precies dezelfde problemen. Retourmail blijft hangen in de outbox. Het geheel is erg traag. Mail duurt langer dan met de E71. Er zijn nog geen soft ware updates. Dus hij gaat retour!

  3. Marian -

   Ik heb hier ook een E75 die geen mail kan versturen via Mail for Exchange, tenminste soms, want er hangen diverse berichten in de Outbox, maar niet van iedere dag. Hoe krijg ik het weer werkend?

 150. Leijn -

  Het enige account wat ik in kan stellen is een gmail-account. van mijn werk ( exchange) of asema ( pop3 ) lukt niet. Ik kan alleen adres en wachtwoord invoeren; ik kan nergens verdere instellingen doen ( zpals pop 3 of de mailserver etc ( exchange). Hoe hebben anderen dat gedan?

  1. Alex de Widt -

   Wat ik al schreef is dat we een onbestaand e-mail adres hebben ingevoerd. Wat vaak werkt is iets met subdomeinen (voor mij werktniet@adw.xs4all.nl). Daarna kreeg ik een scherm dat ik alles handmatig mocht instellen (zowel pop3 als exchange).

 151. Henri53 -

  Ik heb 2 accounts aangemaakt (1 Imap-account en 1 Exchange-account.Openen van een Exchange-account mailbericht duurt ongeveer 9 seconden,terwijl het openen van een Imap-account binnen 1 seconde open is.Hoe komt dit?

  1. Alex de Widt -

   Duurt het opnenen zo lang, of het verbinden?

   Dat verbinden lang duurt heeft meer met de server te maken dan het accounttype.

   Ik had niet echt verschil in snelheid gemerkt tussen het openen van Exchange of IMAP boxen.

   1. Henri53 -

    Het verbinden gaat snel,maar het is bij het openen van een ongelezen bericht.

   2. Alex de Widt -

    Het toestel haalt wat ik me herinner een deel van het bericht op. Voor grotere emails zal het toestel dus nogmaals het gehele bericht van de server moeten aflezen wat ervoor kan zorgen dat het langer duurt. Zeker met HTML E-mail.

 152. nina -

  ik hem m een paar dagen in mijn mijn bezig (idd via een webwinkel) maar hij loopt steeds "vast" bij de camera / video. Krijg ook de melding "onverwachte fout opgetreden etc":S Hebben hier meer mensen ervaring mee?

 153. leon -

  hoe is de standby tijd van continu sync met exchange en de batterijduur?

  mail 4 exchange en continu sync was ook met laatste versie 2.9 op de e71 binnen een dag leeg….

  wat is jullie standbytime?

  1. Alex de Widt -

   Ik vind het lastig om iets over de accuduur te zeggen omdat dit heel erg verschilt per persoon. Het hangt er namelijk puur vanaf hoe je het toestel gebruikt. Ik had standaard Exchange aanstaan en vaak nog een uur internetten per dag en wat bellen en sms-en.

   Ik haalde iig met gemak het eind van de dag. Alleen is het voor mij een gewoonte het toestel iedere avond op de lader te zetten. Ik denk dat twee dagen aan met Exchange niet haalbaar is.

 154. WouterG -

  Top review! :Y
  Is er misschien bekend hoe de synchronisatie met een Mac verloopt? Ik wil hem gaan gebruiken in plaats van de iPhone (teveel een flipperkast dan gewoon een telefoon), omdat ik een telefoon wil waar ik mee kan bellen, sms'en, mailen en sporadisch internetten. Is de agenda bijvoorbeeld goed te sync'en met iCal? En kan ik mijn muziek via iTunes overzetten?

  1. Henk -

   WouterG, via de Nokia site is er software te downloaden om te synce van Ical em Endura voor de mac. Ik heb het getest met de E71 en werkte na behoren

 155. Youri -

  Bedankt voor je reactie 🙂
  Ik ben overtuigd van dit toestel! Weet jij wanneer het toestel in NL te koop is?want hoe kom jij er bijv. aan?

  1. Alex de Widt -

   Wij krijgen via Nokia testmodellen om recensies over te schrijven. Het toestel komt week 18 (4 tot 10 mei) in de winkels, webwinkels mogelijk al iets eerder, al is de kans groot dat ze ook pas week 19 gaan uitleveren.

 156. Youri -

  Alles eerst een compliment voor de het goede verhaal en uitgebreide omschrijving van het toestel.
  Op dit moment ben ik nog in het bezit van een Nokia 6300 dus je kan je voorstellen dat ik niet kan wachten op de E75! Ik denk dat ik er over heen gelezen heb maar zit er ook een 3G mogelijkheid op?

  Overigens ben ik het met Robert eens dat het lijkt alsof de camera een beetje vet door vingers was?

  1. Youri -

   Ohja ik las ook ergens dat je kunt switchen tussen een "werk" en "persoonlijk" desktop. Is dit ook het geval?zoja, is dit makkelijk te doen?

   1. Alex de Widt -

    Onder het kopje interface heb ik hier een stukje over geschreven.

    Het schakelen gaat erg makkelijk omdat op het hoofdscherm in de rij van 6 snelkoppelingen de laatste snelkoppeling voor het schakelen is.

    Je kan voor werk en persoonlijk een andere desktop, thema en ringtones instellen.

   2. sweel -

    Absoluut, bovenaan in het scherm zie je icoontjes, de meest rechtse zwart/wit is kwestie van selecteren, dat je de enige handeling die je moet uitvoeren. iedeaal, geen mail van de zaak in het weekend.:)

  2. Alex de Widt -

   Ja er zit 3G/Umts op, aangezien dit tegenwoordig vrijwel standaard is vermelden we het niet echt duidelijk meer.

   Het toestel kan ook HSDPA aan (3,5g).
   De snelheid die je haalt is afhankelijk van de provider.

 157. Robert -

  Als ik de testfotos van de camera bekijk, lijkt het alsof de camera wel prima foto's maakt maar dat de camera beslagen is, of dat er een vette vinger overheen staat. Weten jullie zeker dat dat niet het geval is?

  1. Alex de Widt -

   Ik vond vooral dat de camera erg veel ruis liet zien.
   Vrijdagmiddag zal ik wat nieuwe foto's maken, ook zal ik goed kijken of het cameralensje dan schoon is 😉 .

   Ben er vrijwel zeker van dat het beter moet kunnen.
   Zeker als ik de resultaten [url=http://www.flickr.com/photos/robertwebbe/sets/72157616821485663][hier][/url] zie.

   1. Ollie -

    Die foto's zien er wel goed uit! Ik neem aan dat ze niet bewerkt zijn, en met een beetje bewerking erover heen is dat heel respectabel. Zo te zien minder blauwe ruis dan dat ik nu heb met mijn N73!

   1. Angelique -

    Ik kan in het buitenland wel mail versturen, maar geen mail ophalen. Moet ik dan iets anders instellen?

  1. mark -

   ik heb sindskort ook een mooie nokia E75. Ik heb mail for exchange ingesteld, aan het begin heb ik mijn e-mails kunnen binnehalen (eenmalig) en sindsdien doet ie het niet meer. Mijn exchange server gaat via google server.

   Heeft iemand enige idee hoe ik dit kan oplossen?

   alvast bedankt voor de moeite

   groeten

   mark
   mark@ozgul.nl

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters