Nokia Lumia 1320

Met de Lumia 1320 brengt Nokia zijn tweede phablet op de markt. Deze mid-ranger beschikt over minder indrukwekkende specs als zijn voorganger, de high-end Lumia 1520. Toch is het een echte eyecatcher.

Nokia Lumia 1320 img 5214 

Nokia veroorzaakte op het Mobile World Congress in Barcelona nogal wat ophef. De Finse fabrikant staat op het punt te worden ingelijfd door Microsoft, maar kondigde in Spanje toch de komst van drie Android-toestellen aan. Met die mobieltjes richt Nokia zich vooral op ontwikkelingslanden.

Dat betekent niet dat het bedrijf haar Lumia-lijn links laat liggen. Integendeel. Eerder dit jaar behandelden wij al de eerste phablet die Nokia op de markt heeft gebracht. De 1520 is een high-end telefoon. De 1320 is dat niet. Daar zijn de specificaties ook naar.

De Lumia 1320 kan het best gezien worden als een grote versie van de Lumia 620. Qua vormgeving wijken de toestellen nauwelijks van elkaar af. In formaat verschillen ze echter flink van elkaar. De 620 heeft een schermgrootte van 3,8 inch. Daar gaat de 1320 met zijn scherm van 6 inch dik overheen.

Met het gigantische scherm volgt Nokia de trend van andere telefoonfabrikanten. Phablets zijn erg in trek bij consumenten en Nokia brengt met de 1320 de phablet naar het mid range-segment. Voor ongeveer 290 euro ben je al de bezitter van de Lumia 1320. Dat is nogal een verschil met bijvoorbeeld grote broer 1520, die ongeveer 590 euro kost.

Specificaties en prijzen

Hieronder vind je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Nokia Lumia 1320. Deze review is geschreven op basis van softwareversie 8.0.10517.150.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 1320

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op January 2014 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400dualcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 310

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 220 gramLengte: 164mmBreedte: 85mmDikte: 9,8mm

Scherm/invoer

6″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3400mAhSpreektijd van 25 uurStandby-tijd van 672 uur

Unboxing

De Nokia Lumia 1320 wordt in een rechthoekig, blauw doosje geleverd. De doos met het toestel moet je uit het omhulsel schuiven. De Lumia 1320 ligt op een soort vlonder. Daaronder liggen een set oordopjes die je als headset kunt inzetten, maar ook voor het luisteren van muziek. Uiteraard zit er ook een oplader bij het toestel geleverd. De micro-USB-kabel kun je uit de adapter halen. Je kunt je telefoon dus ook opladen door ‘m aan te sluiten op een computer.

Design

“Ook voor een phablet is de 1320 wel érg groot.”

Op het gebied van zijn vormgeving is de Lumia 1320 niet echt een radicaal nieuwe telefoon om te zien. Hij wijkt wel af van de Lumia 1520, Nokia’s andere phablet. Waar dat toestel hoekig is, heeft Nokia bij de 1320 voor ronde vormen gekozen.

Er zit een zes inch-scherm in de 1320, maar toch is de telefoon een stuk groter dan alleen het scherm. Dit vonden wij nogal een tegenvaller. De telefoon lijkt onnodig groot te zijn. Onder de navigatieknoppen bevindt zich nog een strook van een halve centimeter. Waarom is de grote vraag. De randen naast het scherm tot de rand zijn ook net iets te groot. De telefoon had, met zijn grote scherm, net wat minder reusachtig en lomp er uit gezien als deze overbodigheden uit het ontwerp waren gehaald.

Officieel is de Nokia Lumia 1320 in Nederland alleen in het zwart en wit verkrijgbaar, maar er is ook een rode en gele versie beschikbaar. Dat verklaart ook gelijk het gegeven waarom de klep van het toestel gehaald kan worden. De mogelijkheid om je telefoon op deze manier te personaliseren, weegt in onze ogen echter niet op tegen het feit dat het toestel al gevolg daarvan wat goedkoop en lomp aanvoelt.

Als je de klep van het toestel er af haalt, kun je je SIM-kaart of microSD-kaart in het apparaat steken. Vroeger had Nokia daar een betere oplossing op, doordat je met een bijbehorend sleuteltje (een soort paperclip) een klepje uit het toestel kon schuiven. Dat lijkt ons een betere optie dan dat je nu van klepje kunt verwisselen. Het maakt de telefoon nog een stuk groter dan hij al is. Bij een phablet weet je dat je een groot toestel geleverd krijgt, maar de 1320 is wel érg groot. Hierin hindert het soms in het daadwerkelijke gebruik van de telefoon.

Wat wel een voordeel is van het wat lompe voorkomen van de 1320, is dat je niet het gevoel hebt alsof je glas in handen hebt. De Nokia kan waarschijnlijk wel tegen een stootje. Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we op dat gebied de telefoon niet aan een test hebben onderworpen.

Nokia Lumia 1320 img 5209 
Nokia Lumia 1320 img 5215 
Nokia Lumia 1320 img 5211 
Nokia Lumia 1320 img 5213 
Nokia Lumia 1320 img 5216 
Nokia Lumia 1320 img 5218 

Aan de bovenkant van het toestel vind je een ingang voor je koptelefoon. De linker zijkant is vrij gebleven van knopjes: die blijven gereserveerd voor de rechterkant. Daar vind je halverwege het midden en de bovenkant de volumeknoppen en pal daaronder de unlockbutton. Halverwege het midden en de onderkant zit de cameraknop. Aan de onderkant zit een micro-USB-aansluiting om je toestel mee op te laten. Nokia heeft wat betreft de zijkantknoppen haar zaakjes goed voor elkaar. Je hebt het zo uitgevogeld en bovendien voelt het al snel heel natuurlijk aan.

Nokia Lumia 1320 design 
Nokia Lumia 1320 design 
Nokia Lumia 1320 design 
Nokia Lumia 1320 design 

Scherm

Wat gaaf is, is dat je bij de instellingen van het toestel de kleurweergave kunt personaliseren.”

De Nokia Lumia 1320 is uitgerust met een 720p-scherm. Hij doet hierdoor wat onder ten opzichte van grote broer 1520. Die heeft dezelfde schermgrootte, 6 inch, maar beschikt over een Full HD-scherm. Niet verwonderlijk: behalve dat het allebei phablets zijn, hebben de toestellen weinig met elkaar gemeen. De twee telefoons bevinden zich elk in een totaal ander segment en heeft elk zijn eigen doelgroep.

Dat doet niets af aan de schermkwaliteit van de 1320. Die is namelijk prima. Het contrast in kleuren is uitstekend. Nokia heeft zijn zaakjes wat dit betreft prima op orde. Wel kan het incidenteel voorkomen dat de kleurweergave van je scherm opeens, na het unlocken, helemaal door de war is gegooid en dat je livetiles zonder aanleiding er heel vaal met gemixte, lelijke kleuren, door de war is gegooid. Dat is een minpuntje. Ook zijn er een aantal punten in de display waarbij de glaslaag een beetje doordrukt. Dit draagt niet bij aan het gevoel dat de Lumia een state-of-the-art toestel is.

Wat wel gaaf is, is Nokia’s kleurprofiel voor de Lumia 1320. Bij de instellingen van het toestel kun je de kleurweergave van het apparaat personaliseren. Ook is er een speciale modus om de leesbaarheid in de directe zon te verbeteren, waarvoor de content op het scherm op een bepaalde manier gerenderd wordt. Dat is vrij effectief, maar ziet er wel een stuk lelijker uit dan in de normale modus. De 1320 volgt hiermee het spoor van de 1520.

Prestaties

Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0010

De Lumia 1320 is de eerste mid range-phablet die Nokia op de markt brengt. Eerder dit jaar voelden we al de 1520, Nokia’s eerste phablet, aan de tand. Dat toestel beschikt over state of the art-specificaties. Dat hoef je bij deze beter betaalbare phablet niet te verwachten.

Er zit een Snapdragon 400-processor in de Lumia 1320, met twee kernen die 1,7 GHz leveren. Het toestel heeft 1 GB aan werkgeheugen en er is 8 GB aan opslag. Dit kun je nog verder aanvullen met een microSD-kaart.

Hoewel deze phablet dus over mindere specificaties beschikt dan het huidige vlaggenschip, presteert de 1320 prima. Het toestel hapert nooit. Wat dat betreft irriteert de Lumia 1320 geen moment. Nokia lijkt alles op hardwaregebied prima in orde te hebben. Applicaties starten snel op en functioneren prima Dat is een erg prettig aspect van de phablet: hij laat je niet in de steek.

Hoewel de telefoon een beetje lomp eruit ziet, lijkt Nokia daar in ieder geval het maximale uit te hebben gehaald. Zo zit er een uitstekende batterij in het toestel. Tijdens het intensief uittesten van deze telefoon, ging de 1320 moeiteloos een dag mee. Als je verder niet te gek doet, kan de 1320 het gewoon twee hele dagen volhouden. Ook op dit vlak is de Nokia een verademing. Andere telefoons moeten soms binnen no-time alweer aan het zuurstof, terwijl de Nokia als een soort Duracell-konijntje nog vrolijk verder gaat.

Software

Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0002

Het toetsenbord kan voor irritaties zorgen. Nokia heeft de Lumia 1320 een gigantisch scherm meegegeven, maar maakt op dit vlak daar totaal geen gebruik van. De spatiebalk is onhandig klein, en dus komt het vaak voor dat je in plaats daarvan op de komma drukt. Erg irritant. Nokia had wat langer moeten nadenken over de indeling van haar toetsenbord. Kleinere toestellen met minder ruimte voor een goed toetsenbord, slagen er ook in, dan moet een phablet al helemaal niet voor irritaties zorgen.

Het toestel draait op Windows Phone 8.0. Ondanks zijn tekortkomingen, zeker op het gebied van beschikbare applicaties, blijft Windows Phone een mooi, origineel vormgegeven besturingssyssteem. Veel mensen hebben nog nooit een apparaat die op Windows Phone draait gezien, en hij valt eigenlijk altijd in de smaak met zijn stijlvolle vormgeving.

De livetiles kun je in drie vormen op je startscherm plaatsen. Gevolg is dat je startscherm niet zo klinisch overkomt als dat van een iOS- of Android-toestel. Microsoft onderscheidt zich hiermee duidelijk ten opzichte van de concurrentie en daarvoor verdient het bedrijf waardering. Vanuit het startscherm bereik je de lijst met alle applicaties met een veeg naar links. Bij veel applicaties wordt het ingedeeld op alfabet. Echt overzichtelijk is het niet, maar het werkt wel aardig.

Je kunt eenvoudig tussen alle openstaande applicaties wisselen door de terug-toets ingedrukt te houden. Ook kun je via die overzichtspagina applicaties op die manier uitschakelen.

Wat wel een gemis blijft, is dat Windows Phone 8 geen notificatiecentrum heeft. Je kunt dus niet snel even je GPS of wifi inschakelen, maar veel belangrijker: je krijgt maar kort een melding van bijvoorbeeld een nieuw binnengekomen WhatsApp-berichtje. Als je dan net je telefoon in handen hebt, is het prima: dan klik je gewoon op de melding die bovenaan je scherm verschijnt. Als je later bent kun je echter, door gemis van het notificatiescherm, niet met een veeg naar beneden en een druk op de scherm bij je bericht, mail, gemiste oproep of software-update terecht. Microsoft introduceert zijn notificatiescherm pas in Windows Phone 8.1.

Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0008 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0012 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0004 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0006 

Dat is in Windows Phone 8 dus nog niet aanwezig, maar er worden wel meerdere prima applicaties meegeleverd bij de Lumia 1320. Zo heb je gratis Office en staat LinkedIn er bij voorbaat ook al op. Verder geeft Nokia meerdere fotobewerkingsprogramma’s mee bij de Lumia 1320.

Opnieuw heeft Nokia ook een uitstekend navigatiesysteem meegeleverd, onderdeel van de Here-applicaties. Naast Here Drive levert Nokia ook Here Maps en Here Transit, een soort 9292OV-app, mee bij de Lumia 1320. Het is een fantastische unique selling point van de Finnen.

Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0014 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0017 

Here Drive is uitstekend in zijn gebruik. Je kunt zelf kiezen in welke taal je genavigeerd wil worden. Ook kun je per land een kaart downloaden. Doe dit wel als je een wifi-verbinding hebt, want zo’n bestand is wel meer dan 100 MB. Het navigeren zelf kost je echter geen dataverkeer en dat is ideaal. Bovendien is de phablet dankzij zijn formaat natuurlijk ideaal in zijn gebruik als navigatiesysteem.

Extra applicaties haal je uit de Store. Dat is na de applicatiewinkel van Android en iOS de grootste applicatiewinkel, maar hij haalt het qua aanbod nog niet bij zijn twee grote concurrenten. De Store is wordt steeds wat completer, maar er zijn nog wel belangrijke apps die missen. Zo zijn Dropbox en YouTube nog steeds niet als officiële app beschikbaar, hoewel daar wel aardige 3rd party apps voor zijn. En je zult merken dat bijvoorbeeld apps van evenementen of lokale bedrijven niet of later op het platform gelanceerd worden. Een ander nadeel is dat apps soms van mindere kwaliteit zijn dan op andere besturingssystemen. WhatsApp bijvoorbeeld werkt net wat minder dan op andere platformen.

Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0019 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0022 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0020 

Dat betekent niet dat alle applicaties van derde partijen voor Windows Phone minder goed zijn. Hoewel Nokia MixRadio op de telefoon hebt gezet, is er bijvoorbeeld een soortgelijke applicatie in de store beschikbaar. Via TuneIn heb je beschikbaar tot vrijwel elk radiostation dat er is. In ieder geval de belangrijkste Nederlandse stations staan erop. En dat werkt meer dan prima. Het geluid uit de speakers is wel aardig te noemen. Als je oordopjes of een koptelefoon inhebt, is de geluidskwaliteit gewoon prima te noemen.

Camera

Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0023 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0024 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0026 
Nokia Lumia 1320 wp ss 20140319 0027 

De Lumia 1320 beschikt over een camera die plaatjes in 5 MP schiet. Het apparaatje heeft autofocus, een LED-flitser en neemt video’s op in 1080p. De camera aan de voorkant is met 0,3 MP eigenlijk te verwaarlozen.

Voor je een foto schiet kun je allerlei dingen aanpassen om je eigen smaak in het kiekje te leggen. Denk aan het aanpassen van de ISO-waarden, de witbalans en belichting. Daar ligt het niet aan, maar de camera op an sich is gewoon niet een geweldig goed apparaat. Verwacht daar dus niet te veel van. Wel is het leuk dat Nokia je de mogelijkheid biedt een foto aan te passen aan je eigen smaak, door middel van het foto-intellingenmenu.

Wat dat betreft heeft Nokia haar zaakjes goed voor elkaar. Zodra je gaat daadwerkelijk plaatjes schiet, moet je wel bij de les zijn. Je moet je toestel echt goed stil houden om een goede foto te maken. Zo niet: dan verliest het geschoten kiekje al snel aan scherpte. Inzoomen kan wel, maar blijft voor een telefoon uit het mid range-segment niet fantastisch.

Het is een minpunt dat je tijdens het filmen van een video niet kunt inzoomen. Dit kan voor het filmen wel, maar vervolgens kan je dat niet meer aanpassen als je bezig bent het fragment te schieten.

Nokia Lumia 1320 wp 20140319 011 
Origineel
Nokia Lumia 1320 wp 20140319 013 
Witbalans aangepast
Nokia Lumia 1320 wp 20140319 010 
Belichting aangepast

Conclusie

Voor een telefoon van dit formaat betaal je niet al te veel geld. Het apparaat is rond de 290 euro verkrijgbaar. De tweede phablet van Nokia is niet van hetzelfde niveau als de 1520, wat het vlaggenschip van de Finse fabrikant is. Toch zijn wij wel te spreken over de prijs-kwaliteitsverhouding van de 1320.

Het apparaat presteert prima. Hij hapert geen moment en trekt alle applicaties met moeite. En dat terwijl de specificaties dus niet beste zijn. Ook zijn wij erg te spreken over de software die Nokia met de 1320 meelevert.

Voor niet al te veel geld ben je de eigenaar van een phablet, een telefoon die zeker opvalt. Keerzijde: het apparaat draait op Windows Phone, en dat besturingssysteem is toch een stuk minder volledig dan Android of iOS. Ook oogt de telefoon wat lomp, met zijn – in onze ogen – overbodige achterkant die je van het toestel kunt halen. Als je die dingen voor lief neemt, heb je voor een relatief lage prijs een keurige phablet in huis.

Nokia Lumia 1320 design 
Nokia Lumia 1320 design 
Nokia Lumia 1320 design 

Onze review score
Pluspunten
  • Goede batterij
  • Betaalbaar
  • Bijgeleverde software
Minpunten
  • Nogal lomp
  • Onhandig toetsenbord
  • Relatief beperkt app-aanbod

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters