Nokia Lumia 520

Nokia’s Lumia 520 is de goedkoopste Lumiatelefoon die voorlopig op de markt zal staan. Het toestel brengt Windows Phone 8 naar de bodem van de markt en moet zo nieuw terrein veroveren voor Nokia’s smartphones.

Nokia Lumia 520 hoofdfoto 

Na eind 2011 begonnen te zijn met de Lumia-lijn is Nokia nu vooral bezig met de uitbreiding ervan. Misschien nog wel belangrijker dan de paradepaardjes, die vaak toch niet helemaal kunnen concurreren met de Androidtop vanwege de limitaties die Microsoft met Windows Phone aan Nokia oplegt, zijn de goedkopere toestellen. Kort geleden testten we al de Lumia 620 waar we erg tevreden over waren voor zijn prijs en nu is het de beurt aan de Lumia 520. De Lumia 520 zet samen met Huawei’s Ascend W1 een nieuwe ondergrens voor Windows Phones. Maar door de zware minimumspecificaties van het systeem, is de Lumia 520 toch voorzien van een redelijk specificatiekaartje. En dat moet zorgen voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding.

De Lumia 520 richt zich dan ook vooral op mensen die niet teveel geld overhebben voor een telefoon, maar wel een prettige smartphone willen. Het toestel richt zich niet op zoveel mogelijk functies, maar biedt liever een goed ontwerp en prima gebruikservaring voor weinig geld. Met het bekende Lumia-ontwerp, een snelle dualcoreprocessor en een 4″ WVGA-scherm lijkt dat zeker te lukken.

Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 20 

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 1030.6408.1309.0001.

Nokia Lumia 520

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op May 2013 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8227 (Krait)dualcore-processor op 1GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 124 gramLengte: 119mmBreedte: 64mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

4″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch800×480 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames1MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPSG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/gInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1430mAhSpreektijd van 14 uurStandby-tijd van 360 uur

Waar gelukkig niet op bespaard is door Nokia is design. Deze Lumia 520 ziet er prima uit en voelt goed aan. Op het scherm is wel het nodige bespaard, maar het is nog steeds goed te doen. Het toetsenbord en de batterij zijn prima.

Unboxing

Design

“Met zijn onmiskenbare Lumia-design heeft de Lumia 520 voor zijn segment een erg goede bouwkwaliteit.”

De Lumia 520 is voorzien van het onmiskenbare Lumia-ontwerp. Felle kleuren, een stevige achterklep die om het toestel heen gevormd lijkt te zijn en een strakke voorkant. Volgens dat concept zijn de meeste Lumia’s uitgebracht en zo ook deze Lumia 520. En daarmee heeft hij voor zijn segment een erg goede bouwkwaliteit en een leuk design. Het enige echte nadeel dat we hebben kunnen bespeuren bij dit toestel is dat hij vrij hoekig is en dat de hoekjes zelfs zo scherp zijn dat ze een beetje kunnen gaan irriteren in je handpalm. En hij is wat dik, maar het blijft goed binnen de perken.

De Lumia 520 is er dus in vele kleuren. Er zijn in Nederland vier versies: zwart, wit, geel en rood. Internationaal bestaat er nog een vijfde versie, die blauw is. Overigens omvat de batterijklep het hele gekleurde deel en kun je dus makkelijk een nieuw kleurtje aan je toestel toekennen. Tot 1 augustus heeft Nokia zelfs een promotie lopen dat je een extra cover bij het toestel krijgt.

Nokia Lumia 520 design 
Nokia Lumia 520 design 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 22 
verwisselbare achterkanten Lumia 520 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 21 

Alle belangrijke designelementen van de Lumia 520 zitten op de gebruikelijke plaatsen. De minijack bovenop, de MicroUSB onderop, de speaker en de camera achter en de volume-, power- en cameratoetsen aan de rechterkant. Onder de batterijklep zitten de MicroSIM- en MicroSD-ingang en natuurlijk de batterij. Overigens komt de batterijklep op een beetje een rare manier los: je moet op de camera drukken en het klepje tegelijk aan een hoekje lostrekken.

Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 26 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 25 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 24 
Eerste ervaring met de Nokia Lumia 520 23 

Scherm

Het scherm van de Lumia 520 is qua specs niet verkeerd. Met een diameter van 4 inch en een resolutie van 480×800 pixels is hij voor een low-endtelefoon erg ruim bedeeld. Kwalitatief gezien is er echter duidelijk op beknibbeld. De kleuren zijn wat flets en het contrast stelt weinig voor. De helderheid is ook niet heel hoog waardoor het scherm in het zonlicht wat lastig af te lezen is. De kijkhoeken zijn goed genoeg. Al met al is de Nokia Lumia 520 zeker niet uitgerust met het mooiste smartphonescherm dat we gezien hebben, maar voor de prijs zijn we al lang blij met het grote formaat van het scherm en is de kwaliteit ruim voldoende.

Wel een voordeel van het scherm is dat hij extra gevoelig is en zodoende ook met handschoenen aan te bedienen.

Toetsen

Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn lekker gevoelig en de autocorrectie doet goed zijn werk. Het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk. Leuk is ook dat het toestel voordat je begint met het typen van je volgende woord al een suggestie geeft wat dat moet worden.

Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij BL-5J
Capaciteit 1430mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de Nokia Lumia 520 is precies wat je ervan kunt verwachten. Windows Phone 8 met een aantal toevoegingen van Nokia. De telefoon draait soepel en stabiel en heeft natuurlijk toegang tot alle apps van Windows Phone.

Interface

Nokia Lumia 520 screenshot

Het homescreen van de Lumia 520 is opgebouwd uit zogenaamde ‘live tiles’, tegels die als widget of snelkoppeling dienen en informatie kunnen doorgeven. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. Het systeem ziet er erg strak en mooi uit en werkt altijd soepel en stabiel.

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Groot nadeel daarvan is dat je niet kunt kiezen hoe de apps gerangschikt worden en door de lange lijst verlies je het overzicht snel. Er is een zoekfunctie die dat euvel enigszins verhelpt, maar ideaal is het helaas niet.

Multitasken op Windows Phone is nog altijd niet ideaal. Het grootste nadeel is dat wisselen tussen apps niet instant gaat zoals bij bijvoorbeeld Android. Je moet steeds even wachten als de app zichzelf hervat. Dat switchen gaat overigens door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een lijstje met je laatst geopende apps.

Een ander groot gebrek is het missen van een notificatiecentrum. Meldingen komen bovenaan in het scherm binnen, maar zullen daar snel weer verdwijnen en zijn dan echt weg. Ze blijven wel zichtbaar als cijfertje boven de betreffende Live Tiles, maar we vinden een notificatiecentrum toch wel een stuk beter.

Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 

Prestaties

“Daardoor is deze Lumia 520 een van de snelste telefoons in zijn prijsklasse, zo niet de snelste.”

De Nokia Lumia 520 heeft als groot voordeel dat WIndows Phone pittige minimumspecs heeft waar de telefoon ondanks zijn lage prijs aan voldoet. De telefoon is voorzien van een dualcore Qualcomm Snapdragon S4 Plus-processor met twee snelle Krait-kernen. Dat is bijna dezelfde chip als die in dure Windows Phones, alleen iets lager geklokt en met een slechter GPU. Dat merk je tijdens het opstarten van zware applicaties, maar niet in het bladeren door de interface. Daardoor is deze Lumia 520 een van de snelste telefoons in zijn prijsklasse, zo niet te de snelste.

In de benchmarks zit het toestel met zo’n 7000 punten op hetzelfde niveau als andere goedkope Windows Phones. Daar is dus weinig op aan te merken.

Foto

Nokia Lumia 520 screenshot

De interface die de Lumia 520 voor de camera gebruikt is niet anders dan de standaard van Windows Phone 8. Die bestaat uit een paar snelkoppelingen naast het scherm en twee instellingenmenu’s: een voor foto’s en een voor video’s. Dat werkt niet heel handig, maar het is te doen. Leuke toevoegingen zijn Smart Shoot en Cinemagraph. Met de eerste kun je groepsportretten maken waar iedereen leuk op kijkt en met de tweede kun je delen van je foto laten bewegen.

De foto’s die de Lumia 520 schiet vallen ons alleszins mee. We hadden gezien den prijs van de telefoon niet veel verwacht, maar het resultaat is zeker niet verkeerd. De Lumia 520 maakt redelijk gedetailleerde en scherpe foto’s. Ook de kleuren zijn mooi en bij goede lichtomstandigheden zijn de foto’s gewoon goed. Alleen de automatische witbalans gaat nog weleens mis. Als het wat donkerder wordt merk je wel dat de kwaliteit achteruit holt

Foto’s bekijken op de Lumia 520 doe je via de fotohub. Die hub bestaat onder andere uit een galerij met al je foto’s erin. Daar staan ook foto’s van Facebook in en je kunt je foto’s op een aantal manieren rangschikken. Verder is de hub uitgerust met een feed van je sociale netwerken.

Nokia Lumia 520 camerasample 
Nokia Lumia 520 camerasample 
Nokia Lumia 520 camerasample 
Nokia Lumia 520 camerasample 

Video

“Zoals ook voor de foto’s geldt, vallen de video’s ons zeker niet tegen van dit toestel.”

Nokia Lumia 520 screenshot

Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook dit toestel, niet uit. Er zit bijvoorbeeld geen YouTube ingebouwd in het toestel. Ook de videospeler zelf is niet heel denderend. Je kunt .wmv en .mp4 bestanden afspelen, maar daar houdt het een beetje op. Overigens kun je video’s wel automatisch laten converteren als je ze vanaf je Windows PC overbrengt.

De opgenomen filmpjes zijn aardig. De Lumia 520 schiet 720p-filmpjes en kan daarbij focussen tijdens het filmen. Zoals ook voor de foto’s geldt, vallen de video’s ons zeker niet tegen van dit toestel. De filmpjes zijn voor de prijsklasse van de Lumia 520 gewoon goed.

Muziek

Muziek wordt ook weer in een speciale hub samengebracht. De muziek hub is ook bedoeld voor video’s, en dient daarnaast om apps voor video’s en muziek te benaderen. De muziekspeler heeft een prima interface. Muziek afspelen kan zoals bij elke smartphone en er zijn een aantal filters aanwezig zoals artiesten, nummers en afspeellijsten. Verder leuk zijn de artiestpagina’s die van een flink aantal artiesten aanwezig zijn.

Als aanvulling daarop heeft de Lumia 520 nog Nokia Music. Dat is een soort Music Hub van Nokia zelf, met een interessante toevoeging. Dat is mix radio, een gratis radio-achtige dienst van Nokia. De dienst bevat een veelheid aan muziekmixen met allerlei thema’s en genres. Mixen bestaan uit volledige nummers waarvan je er een aantal per uur kunt doorspoelen. Een mix u je ook offline beschikbaar maken. Losse nummers downloaden kan ook, maar kost geld.

De muziek die uit de Lumia 520 komt is best goed. Het speakertje op de achterkant van het toestel weet vrij hard en ook aardig vol geluid weer te geven. Als je een goed paar oortjes in de Lumia 520 plugt kun je er ook prima muziek mee luisteren.

Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 

Games

Games worden verzameld in de Xbox Hub. Deze game hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Het aanbod blijft wel achter bij Android en iOS, maar als je mobiel gamen puur als tijdverdrijf op loze momenten ziet is het ruim voldoende. Ook voor de serieuzere gamer is er wel het een en ander aanwezig, waaronder bijvoorbeeld Sonic en Need For Speed.

Applicaties

Nokia Lumia 520 screenshot

Op applicatiegebied heeft de Nokia Lumia 520 twee grote voordelen. Ten eerste is dat de volledige Microsoft Office-suite die voor alle Windows Phones beschikbaar is maar los daarvan vrij uniek in dit prijssegment. Prima ondersteuning voor Powerpoint, Excel en Word is aanwezig en ook Office 365 kan gebruikt worden. Overigens kun je zelf geen Powerpoints maken.

Ten tweede is er de Nokia Here-suite, met een aantal handige locatieservices. De Here Suite bestaat uit Here Maps, Here Drive en Here Transit. De eerste is een redelijk goede kaartenapp. Niet zo goed als Google Maps, maar zeker niet verkeerd. Here Drive is een prima navigatieprogramma met gesproken navigatie en offline kaarten. Nokia levert een licentie voor het land van aankoop aan, of in het geval van Nederland de Benelux. Here Transit is sinds kort actief in Nederland en is een handige OV-reisplanner. Er wordt bij reizen een mooi overzichtskaartje getoond en een mooie grafische vergelijking van de verschillende mogelijkheden. Ook handig is dat je met een druk op de knop naar je eindpunt kunt navigeren als je nog een stukje moet lopen vanaf het station of de bushalte.

Verder staan er natuurlijk nog wat standaard apps op het toestel. Tot de standaarduitrusting behoren bijvoorbeeld een rekenmachine, een wekker, een browser en een agenda. Andere apps kun je downloaden in de Windows Phone Store. De meeste belangrijke apps zijn er wel, maar er zijn ook nog belangrijke dingen zoals Dropbox die ontbreken. De meeste van die apps zijn overigens wel onderweg naar het platform. Verder werken sommige apps duidelijk slechter of trager dan op andere platformen. Met namen WhatsApp werkt niet heel goed op Windows Phone.

Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 

Telefoon

Nokia Lumia 520 screenshot

De bel-applicatie van Windows Phone 8 heeft een nadeel, namelijk dat hij geen smart-dialing ondersteunt. Dat is een redelijk gemis omdat het simpelweg het gemak waarmee je kunt bellen met dit toestel vermindert. Je kunt wel door je contacten zoeken en er is ook een redelijk goede contacten-app aanwezig met uitgebreide ondersteuning voor sociale netwerken. Beltonen zijn hard genoeg en de belkwaliteit is goed. Alleen het volumemanagment is zoals we dat kennen van Windows Phone behoorlijk slecht. Er is een systeemvolume waar alles mee geregeld wordt. Je wekker hard zetten en je beltoon zacht kan bijvoorbeeld niet. Dat is onbegrijpelijk en behoorlijk irritant.

Berichtjes sturen kan via een app waar alle soorten van berichten in geïntegreerd zijn. Zo kun je ermee op Facebook chat of Windows Live Messenger, of natuurlijk gewoon sms’en. Dat gaat allemaal in een chatweergave. Een nadeel van de app is dat vooral Facebookberichtjes soms behoorlijk laat kunnen doorkomen.

Mailen op de telefoon gaat prima. Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen. Ook handig is de mogelijkheid om makkelijk meerdere mails te selecteren. Daarvoor hoef je slechts links naast de kop van een mailtje te tikken.

Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 
Nokia Lumia 520 screenshot 

De Nokia Lumia 520 is voor de €170, of in een prepaidpakket zelfs €150 die je ervoor betaald een heel erg goed toestel. Qua gebruiksgemak misschien wel ongeëvenaard en qua features ook heel compleet.

De Nokia Lumia 520 heeft een snelle dualcoreprocessor en een redelijk licht besturingssysteem. Zodoende is hij in het dagelijks gebruik lekker snel en voor zijn prijs zelfs uitzonderlijk snel. We durven in ieder geval te beweren dat deze Lumia 520 voor zijn prijs de snelste smartphone is die we in handen hebben gehad, en waarschijnlijk ook wel de snelste die in Nederland verkrijgbaar is. En ook verder doet het toestel eigenlijk alles goed: hij heeft een leuk en stevig ontwerp, een goede camera, een prettig toetsenbord, een voldoende grote batterij en een ruime softwareverzameling. De Office- en Here-suites zijn zeker het vermelden waard.

Het gaat alleen op kleine puntjes mis. Zo zijn de hoekjes van het toestel wat scherp waardoor hij niet geweldig in de hand ligt en is het scherm in de zon slecht leesbaar door zijn lage helderheid. Ook is het app-aanbod beperkter dan bij concurrenten met Android en werken sommige apps als WhatsApp minder lekker. Maar dat zijn allemaal kleine puntjes die zeer zeker niet opwegen tegen de voordelen van de Lumia 520.

Het gebeurt niet vaak dat we een telefoon de maximale score van vijf sterren geven, en zeker niet als het een low-endtelefoon is. Maar deze Lumia 520 krijgt het dankzij zijn grote gebruiksgemak en lage prijs toch voor elkaar.

Concurrentie

De belangrijkste concurrent van de Nokia Lumia 520 is de Huawei Ascend W1. Dat toestel kost in een prepaidpakketje hetzelfde als de Lumia 520, los is hij twee tientjes duurder. De twee telefoons hebben heel veel van elkaar weg, maar de W1 heeft een groot nadeel. Hij heeft maar 4GB intern geheugen, die ook nog eens snel opgeslokt wordt door een geheugenbug van Windows Phone. Die bug zit ook in de Lumia 520, maar is vanwege de 8GB intern geheugen niet tot nauwelijks merkbaar. Een andere belangrijke concurrent is de iets duurdere Lumia 620 van Nokia. Die is op een aantal vlakken iets beter, maar heeft bijvoorbeeld wel een wat kleiner scherm.

Verdere concurrentie komt van het Android-front. Alle toestellen daar hebben gemeen dat ze niet zo snel zijn als de Windows Phones in deze prijsklasse, maar bieden wel meer mogelijkheden en een grotere keuze aan applicaties. We hebben het dan onder andere over de Sony Xperia U, Samsung Galaxy Ace 2, Acer Liquid E1 en Samsung Galaxy Fame.

Huawei Ascend W1 hands-on 
Nokia Lumia 620 hoofdfoto 
Samsung Galaxy Ace 2 hoofdfoto 
Acer Liquid E1 hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Groot scherm
  • Leuk design met verwisselbare covers
  • Snel en stabiel
  • Prima camera
  • Nokia Here suite
Minpunten
  • Scherm slecht leesbaar in de zon
  • App aanbod Windows Phone beperkter dan Android of iOS

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters