Nokia Lumia 610

De Nokia Lumia 610 is het Windows Phone-toestel waarmee de Finse fabrikant de concurrentie op de smartphonemarkt voor jongeren wil aangaan. Wij bekijken of dit toestel het waard is om de op Nederlandse schoolpleinen gevierde BlackBerry voor aan de wilgen te hangen.

Lumia 610 hoofdfoto

 

Nokia positioneert de Lumia 610 helemaal onderaan zijn nieuwe Windows Phone-line up. Het toestel is er dan ook naar geprijsd: voor 160 euro is het al simlockvrij te krijgen. Het toestel wordt dan ook gratis geleverd bij heel veel goedkope abonnementen.

In die goedkope hoek is nogal wat concurrentie van andere smartphones, vooral Androidtelefoons en een enkele BlackBerry. Wie echter zijn zinnen heeft gezet op Windows Phone als besturingssysteem, zal voor de Lumia 610 in dit prijssegment eigenlijk geen concurrentie aantreffen. Of het moet zijn dat je net iets meer wilt met je telefoon, en dan ligt de Lumia 710 qua prijs wel erg dichtbij de 610. Voor vijf tientjes meer heb je dan ook echt wel wat meer mogelijkheden in handen, want die van de Lumia 610 zijn beperkt.

Het is dan ook de vraag of de Lumia 610, die inmiddels breed verkrijgbaar is in Nederland, een plek zal kunnen veroveren op de markt. Het toestel heeft minder mogelijkheden en slechtere specificaties dan menig Androidtelefoon in het goedkope segment. Daar staat tegenover dat de bouwkwaliteit van het toestel beter is dan die van de meeste concurrenten uit de Android-hoek. In de komende hoofdstukken gaan we daar beter naar kijken.

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Nokia Lumia 610 MWC 2012

 

Specificaties

De specificaties van de Nokia 610 zijn in grote mate vergelijkbaar met die van andere Windows Phone telefoons omdat Microsoft voor een groot deel de hardware eisen bepaald. Aangezien de 610 draait op Windows Phone Tango is het toch mogelijk om net wat goedkopere hardware te gebruiken. Zo heeft de telefoon een tragere processor (800Mhz tegenover 1,4Ghz bij de Lumia 710 en 800) en minder geheugen (256MB tegenover 512 bij de andere Lumia telefoons). Ook het scherm is ten opzichten van de Lumia 710 net wat minder door het ontbreken van de ClearBlack technologie. Verder zijn er weinig verschillen op het design na. Op de volgende pagina’s zullen we dieper in gaan op enkele specificaties en de werking van het toestel zelf.

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type Lumia 610
Besturingssysteem Windows Phone 7.6 (Tango)
Ontwerp
Afmetingen 119x62x12 millimeter
Gewicht 132 gram
Form-factor Monoblock
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart, magenta, cyaan, wit
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type LCD
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 65536
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Energie, geheugen en netwerk
Chipset Qualcomm MSM7227A
CPU 800Mhz (Single core)
RAM 256MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 8GB, plus 25GB SkyDrive
Accu 1300mAh
GSM Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
Wi-Fi hotspot Ja
Multimedia
Camera 5MP
Frontcamera Nee
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 640×480
FM Radio Ja
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Navigatie Nokia Drive
Applicatiewinkel Windows Phone Marketplace
Exchange Ja
Bluetooth Bluetooth v2.1

Unboxing

De Lumia 610 komt in hetzelfde strakke doosje als de Lumia 800, maar met een iets minder uitgebreide inhoud. Het toestel is namelijk niet geleverd met een hoesje, maar alleen met de bekende accessoires: een headset, een lader en een USB-kabel zoals we ook bij de Lumia 710 zien. Die headset is gelukkig wel een in-ear exemplaar, wat altijd een betere beleving biedt dan de goedkopere on-eardopjes.

Design

De Lumia 610 mag er weliswaar niet zo spectaculair uitzien als de Lumia’s 800 en 900, die met hun unibody de show hebben gestolen. De 610 is een stuk simpeler uitgevoerd, maar dat betekent niet dat het toestel er saaier of onaantrekkelijker door is. Mensen die minder hebben met het unieke design van de high-endmodellen, maar meer met het ‘traditionele’ ontwerp van een smartphone, zullen door de Lumia 610 niet worden teleurgesteld.

De bouwkwaliteit is daarnaast weer typisch Nokia. Een bijzonder stevig aanvoelend toestel, met softplastic aan de achterkant en een glimmende chromen rand om de voorkant van de telefoon.

De voorkant van de telefoon bestaat zoals bij alle smartphones voornamelijk uit het scherm. Daarboven het Nokia-logo en een gat voor de telefoonspeaker, daaronder de drie Windows besturingsknoppen. Onder de chromen rand aan de onderkant zit nog een stukje plastic, dat bij de verwijderbare achterkant behoort en een stukje over de voorkant heen krult.

De achterkant bevat een glimmend Nokia-logo en de -megapixelcamera, vergezeld door een led-fitser. Aan de onderkant is ruimte voor een tamelijk groot rooster voor de luidspreker.

nokia lumia 610 voorkant boven

 

Nokia Lumia 610 nokia lumia 610 voorkant onder

 

nokia lumia 610 achterkant

 

nokia lumia 610 camera achterkant

 

Aan de linkerkant van het toestel valt niets te beleven, evenals aan de onderkant. Aan de bovenkant van de 610 treffen we een gaatje aan om een polsbandje door te steken. In het midden bevindt zich de ingang voor de bijgeleverde oortjes, en voorts zien we hier de usb-ingang. waarmee het toestel zowel geladen als gesynchroniseerd wordt.

De rechterkant van het toestel is vrij druk met een cameraknop, een volumeknop en een aan-uitknop, precies in het midden. Dat vinden wij overigens een wat merkwaardige plek voor een aan-uitknop en wat onpraktisch in het gebruik aangezien deze snel te verwarren is met een van de andere knoppen.

De Lumia 610 heeft een verwisselbare achterkant. Wie op zijn kleur is uitgekeken, kan bij Nokia een ander kleurtje krijgen: wit, zwart, magenta of blauw.

Nokia Lumia 610 nokia lumia 610 bovenkant

 

Nokia Lumia 610 nokia lumia 610 linker zijkant

 

nokia lumia 610 onderkant

 

nokia lumia 610 rechter zijkant

 

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BP-3L
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Een van de opvallende punten aan de Lumia 610 is dat het een hoog resolutie scherm heeft. Dit zien we bij vrijwel geen enkele andere smartphone in dezelfde prijsklasse terug. Het scherm is dan ook haarscherp, alleen met 65536 kleuren niet heel erg levendig. Het toetsenbord is wat we gewend zijn van Windows Phone degelijk en goed in gebruik.

Scherm

De Lumia 610 is een goedkoop toestel zodat het met een prepaid pakket te koop is. Hierdoor heeft Nokia op enkele componenten geld bespaard om het toestel voor een scherpe prijs op de markt te krijgen. Dit is deels zichtbaar in het scherm dat met een kleurdiepte van 65536 kleuren toch een stuk minder mooi en levendig overkomt als de meeste AMOLED schermen en de schermen van de Lumia 710, 800 en 900. Een groot voordeel van het scherm vergeleken met andere toestellen in dezelfde prijsreeks is dat de Lumia 610 een resolutie heeft van 800×480 waarbij de meeste Android toestellen in deze prijsklasse het nog steeds moeten doen met een veel lagere resolutie. Dit betekend dat het scherm van de 610 mooi scherp is en websites bekijken heel prettig is wat bij andere goedkope toestellen vaak toch een tegenvaller is.

De helderheid en de kleuren van het scherm zijn overigens niet slecht. De kleuren komen natuurlijk over, maar zijn een stuk fletser en minder diep dan dat we bij de duurdere high-end toestellen zien. Door het standaard zwarte thema van Windows Phone in combinatie met een vrij hoge helderheid is het scherm in de zon nog goed leesbaar.

Toetsen

Nokia Lumia 610 toetsenbord

De Lumia 610 is uitgerust met het standaard Windows Phonetoetsenbord, en dat doet prima zijn werk. De toetsen zijn niet extreem groot op het 3,7″-schermpje, maar het toetsenbord werkt nauwkeurig en is gevoelig genoeg. Het toetsenbord heeft twee knoppen waarmee je naar achterliggende borden kunt komen, eentje met cijfers en leestekens en eentje met smileys. Dat is een nuttige toevoeging. Helaas zijn het alleen tekstuele smileys en worden deze niet omgezet naar een leuke afbeelding.

Spellingscontrole werkt ook probleemloos op het toetsenbord van de Lumia. Woorden worden goed aangepast over het algemeen en mocht er iets misgaan, dan kun je een woord selecteren en vervolgens een van de andere beschikbare opties kiezen. Of in het ergste geval natuurlijk het woord herschrijven.

Als we kijken naar de interface van de Lumia 610 is deze weinig anders dan die van de Lumia 710, 800 en andere Windows Phone toestellen. Ondanks het mindere geheugen en tragere processor is de interface gelijk. Hieronder zullen we de belangrijkste Windows Phone interface elementen bespreken en nog wat meer in gaan op de prestaties van het toestel.

Homescreen

Nokia Lumia 610 homescreen

Het homescreen van de Lumia 610 bestaat uit de bekende Windows Phone tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Ook veel applicaties hebben een optie om een tegel toe te voegen aan het startscherm. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Het nadeel van deze opbouw is dat elke snelkoppeling een relatief grote tegel nodig heeft en je zonder te scrollen maximaal acht snelkoppelingen kunt bekijken, wat betekent dat je al snel moet gaan scrollen in je homescreen. Met een toekomstige update naar Windows Phone 7.8 zal het ook mogelijk zijn kleinere tegels toe te voegen, maar dat kan op dit moment nog niet. Een voordeel van de tegels is dat relevante informatie direct op je startscherm te vinden is en dat het een stuk strakker en rustiger overkomt dan de homescreenstructuur van Android.

De standaard achtergrond kleur van de tegels valt in de instellingen aan te passen, dus als je het standaard blauw niet mooi vind is dit ook in vele andere kleuren in te stellen.

Menu

Nokia Lumia 610 menu

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Het idee van Microsoft is eigenlijk dat je alle veel gebruikte applicaties vastpint aan het startscherm zodat je de lange applicatie lijst niet teveel nodig hebt. De lijst met alle apps is gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt.

Het menu ziet er strak uit en past goed bij de rest van de interface. Wat handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties.

Multitasking

Nokia Lumia 610 multitasking

Multitasking op Windows Phone werkt helaas nog niet ideaal. Zodra je een applicatie verlaat zonder die expliciet af te sluiten blijft hij open staan en kun je er in principe dus direct weer bij zonder gegevens te verliezen. Tot zo ver niets raars, maar de manier waarop je vervolgens verder moet gaan naar de app is niet ideaal. Dat moet je doen door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een overzicht met alle open applicaties. Doe je dat niet en open je een applicatie vanuit het menu of je homescreen, dan zal hij weer opnieuw opstarten met de nodige wachttijd tot gevolg. Ook lang niet alle applicaties kunnen even goed omgaan met multitasking en zullen standaard opnieuw opstarten. Aan de andere kant werkt multitasking op de Nokia 610 niet minder dan andere Windows Phones ondanks het mindere geheugen. Het toestel kan dus omgaan met multitasking maar werkt minder prettig dan op Android en iOS apparaten.

Prestaties

De meeste Windows Phone toestellen beschikken over een 1,4Ghz Qualcomm Snapdragon MSM8255-chipset processor met 512MB intern geheugen. Door de komst van de Windows Phone 7 – Tango – update is het mogelijk voor fabrikanten om ook toestellen met mindere specificaties uit te brengen. De Lumia 610 beschikt dan ook over een tragere 800Mhz processor en slechts 256MB intern geheugen.

Als we puur naar de interface en de standaard applicaties van Windows Phone kijken valt ons op dat er maar weinig snelheidsverschil merkbaar is met bijvoorbeeld de Lumia 800 en 900. Het bewegen door menu’s en starten van de standaard applicaties gaan allemaal razend snel en nauwelijks trager dan de duurdere Windows Phone toestellen. Wanneer we wat zwaardere applicaties openen op de Lumia 610 zien we wel dat het opstarten net wat langer duurt dan op een Windows Phone toestel die draait op 1,4Ghz. Het verschil is echter minimaal en zal vooral opvallen wanneer je er een sneller toestel naast legt. Voor een smartphone die in het prepaid segment valt voelt de 610 razend snel aan en in veel gevallen sneller dan gelijk geprijsde Android toestellen.

Een nadeel van de wat lagere specificaties is dat sommige applicaties uit de Marketplace niet werken. Angry Birds is een applicatie die niet zal gaan werken op de Lumia 610 en valt dan ook niet te kopen. Op zich is dit best opmerkelijk aangezien we vele andere spellen in de Marketplace vinden die voor ons gevoel zwaarder zijn voor de processor dan Angry Birds en wel prima werken. Zo konden we probleemloos Fruit Ninja, Asphalt 5 en Super Monkey Ball als spellen installeren en spelen. Bij Fruit Ninja hadden we wel het gevoel dat de Lumia 800 net wat soepeler speelde maar de game deed het verder prima op de 610. Bij het racespel Asphalt en het 3D spel Super Monkey Ball waren eigenlijk op de kleine verschillen in laadtijd na geen verschillen merkbaar. Gelukkig zullen de meeste applicaties werken op de Lumia 610 al zijn er dus enkele applicaties, waarvan de meeste spelletjes zijn, die door het beperkte geheugen niet te installeren zijn.

Een groot voordeel van de Lumia 610 en ook andere Windows Phone 7 toestellen is de stabiliteit. We hebben in onze testperiode geen enkele serieuze vastloper of restart meegemaakt, en dat is bij veel Android smartphones wel anders. Al met al heb je aan de Lumia 610 dus gewoon een soepel en stabiel toestel.

Op deze pagina kijken we naar de multimedia mogelijkheden van de Lumia 610. Als eerste naar de 5MP camera met LED flash voor het maken van foto’s en video’s. Voor het afspelen van muziek beschikt het toestel over de standaard in Windows Phone geintegreerde Zune player en Nokia Music. Ook beschikt het toestel voor de gamers over de XBox Live functionaliteit welke we aan het eind van deze pagina kort zullen bespreken.

Foto

De standaard camerainterface van de Lumia 610 is wat kaal, maar er is prima mee te werken. Het schermpje waar ook de zoeker in zit bevat helemaal geen snelkoppelingen en is alleen voorzien van een tweetal zoomknoppen en knopjes om de instellingen te openen en de videocamera aan te zetten. Voor alle opties moet je dus bij het instellingenmenu zijn, waar ze als een lange lijst zonder enige visualisatie zijn weergegeven. Een groot voordeel is de fysieke cameraknop die aanwezig is bij de telefoon, waardoor je de camera erg snel en makkelijk opstart en ook makkelijk foto’s kan maken. Door de cameraknop half in te duwen is het mogelijk om te focussen en zodra je doorduwt maakt het toestel een foto. Een nadeel is dat de cameraknop doorduwen relatief zwaar gaat wat er mogelijk voor zorgt dat je bewogen foto’s krijgt.

Aangezien de standaard camera in Windows Phone wat beperkt is in de opties heeft Nokia via de MarketPlace een extra applicatie beschikbaar gesteld onder de naam Camera Extra’s waarmee de camera meer opties krijgt. Met het programma is het mogelijk om panorama foto’s, actie shot foto’s en selftimer foto’s te maken. Ook biedt de applicatie de mogelijkheid voor gezichtsherkenning wat er voor moet zorgen dat mensen uiteindelijk beter op de foto komen te staan.

Nokia Lumia 610 camera

 

Nokia Lumia 610 Camera Extras

 

Nokia Lumia 610 camera settings

 

Nokia Lumia 610 albums

 

De foto’s die de Lumia 610 maakt zijn niet van hele geweldige kwaliteit maar zijn zeker niet slecht als je de prijs van het toestel meeneemt. Helaas missen de foto’s wat scherpte en komen daardoor soms wat korrelig over. Aan de andere kant kan je er prima snel een foto mee maken en delen met vrienden. De kleuren komen waarheidsgetrouw over al missen ze wel wat kleurdiepte.

De laatste foto is een foto om de macro stand van de camera te testen en waren extreem kleine letters achterop de verpakking van de doos. Ondanks de ruis is de tekst prima leesbaar.

Nokia Lumia 610 foto 2

 

Nokia Lumia 610 foto 3

 

Nokia Lumia 610 foto 4

 

Nokia Lumia 610 test foto

 

Als galerij is in Windows Phone 7 een zogenaamde fotohub aanwezig, waar je zowel lokale foto’s als foto’s op Facebook kunt vinden. Daarvoor heb je, zoals we gewend zijn van de hubs, een aantal verschillende tabbladen en zoals het een galerij betaamt ook verschillende albums. Zowel de achtergrond van de hub als de tegel voor je homescreen worden gevormd door een van je foto’s, die rouleert. Het aantal extra opties van de galerij is vooral gericht op de sociale media. Zo kun je foto’s direct delen en kun je ook reageren op foto’s op Facebook die je direct in de galerij vindt. Verder is er een functie om foto’s automatisch te verbeteren, maar daar houdt het wel een beetje mee op.

Nokia heeft wel een extra applicatie gemaakt onder de naam Creative Studio om de foto’s te kunnen bewerken. Deze applicatie moet je wel eerst installeren via Market Place. Na de installatie kun je foto’s maken met verschillende effecten of effecten aan eerder gemaakte foto’s toevoegen. Ook kun je foto’s draaien en bijsnijden en verschillende kleur en scherpte instellingen aanpassen.

Video

De Lumia 610 kan, naar het schijnt, geen DivX- en Xvid-video’s afspelen. Dat maakt echter vrij weinig uit omdat je die toch alleen via Zune video’s op het toestel kan krijgen. Zune zet automatisch de video’s om die het toestel niet standaard kan afspelen. Dit vraagt helaas extra tijd, maar daarna ben je er wel zeker van dat het toestel de video kan afspelen.

Voor video opnames is de Lumia 610 beperkt tot een VGA resolutie van 640×480 waarbij veel andere toestellen tegenwoordig al in HD kwaliteit kunnen opnemen. Dit is een nadeel van de video camera. De video opname kwaliteit is magertjes en mist ook wat scherpte. Op de gemaakte video’s is wel goed te zien dat de camera geen moeite heeft met snelle beelden. Alle video’s zien er soepel uit, maar de kwaliteit is wat teleurstellend.

YouTube kun je niet standaard vinden op Windows Phone 7, en dus ook niet op deze Lumia. Gelukkig zijn er meerdere applicaties te vinden in de MarketPlace waarmee je uiteindelijk wel YouTube video’s kunt bekijken. Ook HTML5 video’s op websites kan het toestel prima afspelen, maar flash video’s zullen helaas niet werken door het ontbreken van Flash ondersteuning.

Muziek

Nokia Lumia 610 Zune player

Zoals we gewend zijn van Windows Phone, moet je langs de Zune-software om muziek op je telefoon te zetten. Op zich werkt het wel prima: als je het toestel aansluit aan je PC start Zune direct op en na één keer instellen zal het toestel gewoon automatisch met een geselecteerde map synchroniseren. Dat werkt hetzelfde voor video’s en foto’s. Sommige zullen dit misschien omslachtig vinden aan de andere kant werkt het allemaal wel vrij probleemloos. Voor Mac gebruikers is er een Windows Phone connector tool waarmee iTunes muziek simpel is over te zetten naar de Lumia 610.

De muziekspeler zelf is ontzettend minimalistisch en er is ook maar een klein aantal opties aanwezig. Centraal in de interface staat de albumart, met natuurlijk een aantal knoppen er omheen. Een tik op de naam van de artiest, die boven de albumart staat, roept een pagina met info over de artiest op. Dat is een leuke extra functie. De FM-radio is zo mogelijk nog minimalistischer met alleen de mogelijkheid een frequentie te zoeken en deze als favoriet op te slaan, waarbij je het station geen naam kan geven. Verder werken de radio en muziekspeler prima. Ook heeft Zune goede ondersteuning voor Podcasts en kun je snel andere muziekprogramma’s starten vanuit de muziekspeler.

Naast de Zune-software om muziek mee te luisteren op de telefoon heeft Nokia ook haar eigen Nokia Music-applicatie op het toestel gezet. Met Nokia Music kun je een aantal dingen doen. Allereerst kun je muziek kopen via de muziekwinkel van Nokia. Hierin zitten miljoenen nummers, keuze genoeg dus. De tweede functionaliteit is mix radio. Deze dienst is geheel gratis en hiermee kun je gratis muziek streamen naar je telefoon. Je kunt streams ook offline bewaren door ze te downloaden via 3G of Wifi. De streams zijn gecategoriseerd doormiddel van genre en je kunt dus niet op artiest zoeken en een nummer afspelen. Maar desondanks is de gratis dienst erg leuk en kom je hierdoor snel in aanraking met nummers die je nog niet kent.

Een nadeel van de Lumia 610 is dat de speaker aan de achterkant van het toestel zit. Zodra je de telefoon ergens neerlegt zal het geluid heel gedempt klinken. Ook is de kwaliteit van de speakers, die wat schel klinken, niet van hele hoge kwaliteit maar voor het prepaid segment nog zeer acceptabel. Met de meegeleverde in-ear oortjes ben je overigens wel voorzien van een stuk beter geluid.

Games

Nokia Lumia 610 XBox Live

Spelletjes staan standaard niet op het toestel. Misschien maar goed ook omdat dit vaak proefversies of niet gewenste spellen zijn. Gelukkig is het voor de gamers onder ons niet ingewikkeld om spellen te vinden. Spellen zijn terug te vinden in de MartketPlace en ook in de speciale XBox Live hub. Alle geïnstalleerde spelletjes verschijnen in de XBox Live hub.

Er zijn zowel spellen te koop met als zonder een XBox Live logo. De spellen met logo behoren vaak tot de uitgebreidere en populairdere games. Ook hebben deze spellen vaak onderscheidingen (achievements) die je kunt halen en synchroniseren met je XBox live account. Een nadeel van deze spellen is dat je er vaak voor moet betalen. Daarnaast zullen ook niet alle spellen te installeren zijn door het beperkte hoeveelheid geheugen. Gelukkig krijg je hierover vooraf een waarschuwing. Naast de XBox Live spellen zijn er zat andere spellen die gratis zijn te vinden in de MarketPlace.

Als we spellen spelen op de Lumia 610, merken we dat dit lekker soepel gaat en dat het toestel zeer goed kan meekomen met andere Windows Phone toestellen. Het toestel laat vele andere prepaid toestellen achter zich als het om gamen gaat.

Productief zijn met een Windows Phone toestel is geen enkel probleem, zo ook niet met de Lumia 610. Het toestel heeft een goede Office integratie en een prima browser, email applicatie en agenda. Een groot pluspunt is de gratis navigatiesoftware die zonder internet werkt en kaarten van een groot deel van de wereld bevat (na downloaden). Deze navigatie is exclusief voor Nokia op Windows Phone. Ook heeft het toestel alle gebruikelijk Wifi en 3G communicatie middelen die op andere prepaid toestellen soms nog wel eens willen ontbreken. Daarnaast kan het toestel mede dankzij de Tango update ook internet tethering aan waarmee je het internet van de telefoon ook op een laptop of ander apparaat kunt gebruiken.

Standaard applicaties

Windows Phone 7.5 is standaard best wel goed uitgerust met applicaties, en daar doet de Lumia nog een schepje bovenop. Nog altijd erg blij zijn we met de standaard Office-applicatie, die werkt ontzettend goed. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelfs, vaak wel in beperkte mate, aan te maken.

Ook Nokia Drive zijn we erg blij mee. Met Drive kun je navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen. Je dient eerst een gebied of kaart te downloaden en vervolgens kun je navigeren. Een ander voordeel is dat de kaarten en navigatie offline werken zodat het geen datakosten met zich meebrengt. De bijbehorende Nokia Maps-software is niet zo goed als Google Maps, maar zeker een stuk beter dan Bing Maps wat normaliter op een Windows Phone zit. Zoeken werkt voor de verandering wel redelijk goed en als je een locatie in de buurt selecteert staat er direct bij hoe lang het duurt om erheen te lopen. Ook kun je snel zien of er ergens files zijn en in beperkte mate de openbaar vervoer opties (alleen de metro in Nederland).

Verder is de telefoon natuurlijk uitgerust met een groot aantal ‘standaard’ applicaties. Zo is er een prima agenda aanwezig, heeft het toestel een rekenmachine en is er een wekker aanwezig.

Nokia Lumia 610 Office 
Nokia Lumia 610 Nokia Drive 
Nokia Lumia 610 Marketplace 

Extra applicaties

Voor meer apps kun je uiteraard terecht in de Windows Phone Marketplace. De interface van de Marketplace past mooi binnen de rest van Windows Phone 7 en ziet er erg goed uit. Er zijn aparte hubs voor games en applicaties, die weer onderverdeeld zijn in categorieën. Misschien niet de meest praktische indeling, maar vanwege de vele lijstjes aanbevolen apps en populaire apps is het redelijk makkelijk de weg te vinden in het app-aanbod.

Het aanbod van applicaties is ondertussen vrij groot en vele iOS en Android spellen zijn dan ook te vinden voor Windows Phone. Ook populaire Nederlandse applicaties zijn terug te vinden in de MarketPlace. Een nadeel is wel dat applicaties vaak iets duurder zijn dan op een Android toestel.

Om je alvast aan de slag te kunnen laten gaan met je toestel, hebben we een lijstje samengesteld van een aantal applicaties die de moeite waard zijn. Die kun je onderaan deze pagina vinden. Door op het zoekknop te klikken en vervolgens het oogje onderin kun je eenvoudig de QR-code scannen en gelijk de applicatie installeren.

Telefoon

Nokia Lumia 610 telefoon

Een gesprek starten met de Nokia Lumia 610 is niet moeilijk. Je kunt via het schermtoetsenbord een nummer intikken, of meteen een contact opzoeken via de contacten hub. Deze dient echter voor meer dan alleen je contacten weergeven, want Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier volledig in geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Door op de laatste update te klikken kun je gelijk je status aanpassen. In de contacten hub zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek. Hierdoor heb je al snel een leuk fotootje bij je contacten staan. Het geluid tijdens het bellen is prima zoals we eigenlijk niet anders van Nokia hadden verwacht.

Sms’en gaat hetzelfde als op andere Windows Phone toestellen. In de SMS zitten ook Facebook chat en MSN geïntegreerd. Helaas komen Facebook en MSN berichten niet altijd even goed door wat jammer is. Verder werkt het SMS-en prima en doet WhatsApp het op het toestel ook prima na installatie. Wel hebben we het idee dat WhatsApp relatief veel van de accuduur vraagt.

Email

Een groot voordeel van Windows Phones is dat het probleemloos communiceert met Exchange servers. Zakelijk is het apparaat dus ideaal om via Exchange je contacten, email en agenda bijgewerkt mee te hebben.

De mailapplicatie zelf werkt erg goed en heeft veel mogelijkheden. Erg handig aan de mailfunctie van Windows Phone is dat je verschillende mailboxen bij elkaar kunt voegen, en zo één mailbox kunt maken voor al je mailtjes als je meerdere adressen hebt. Qua mailservers worden de belangrijkste spelers natuurlijk gewoon gewoon ondersteund. Zo kun je Yahoo! Mail en Gmail toevoegen, waar Live mail en Exchange natuurlijk vanzelf spreken bij een toestel van Microsoft. En verder kun je via een pop- of imapserver andere mailboxen toevoegen.

Mailboxen kun je kwijt op het homescreen in tegels, los of dus gecombineerd. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Ook worden emails die bij elkaar horen gegroepeerd zodat je nooit al te lang hoeft te zoeken. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Nokia Lumia 610 Email inbox 
Nokia Lumia 610 Linked inboxes 
Nokia Lumia 610 Email bericht 

Browser

Nokia Lumia 610 browser

De browser op de Lumia 610 is gebaseerd op Internet Explorer 9. Een voordeel hiervan is dat deze om kan gaan met HTML5 waarin de meeste moderne (mobiele) websites geprogrammeerd. De browser doet zijn werk snel en goed, maar het is wel jammer dat er niet makkelijk op tekst ingezoomd kan worden. Door op een tekstkolom te klikken zal de browser daarop inzoomen maar bij een brede kolom zal de browser de tekst niet ver genoeg inzoomen om leesbaar te maken. Gelukkig werkt het zoomen met behulp van een pinchbeweging erg eenvoudig waarna teksten goed leesbaar zijn. Ook het scrollen gaat soepel.

De browser heeft geen ondersteuning voor Flash en Silverlight waardoor niet alle websites even goed zullen werken. Het is maar de vraag of dit echt een probleem is aangezien Adobe al heeft aangegeven volledig te stoppen met Flash voor mobiele telefoons waaronder Android telefoons. Hierdoor zullen steeds meer ontwikkelaars uiteindelijk over gaan op HTML5 wat prima werkt op het toestel. Een ander nadeel is dat de browser standaard zoekt via Bing. Helaas zijn de zoekresultaten van Bing Nederland toch duidelijk van mindere kwaliteit dan de resultaten die Google geeft op zoekopdrachten. Dit is helaas niet aan te passen.

Onze review score
Pluspunten
  • Toestel voelt degelijk aan
  • Hoog resolutie scherm voor prijssegment
  • Stabiel, snel en gebruiksvriendelijk
  • Gratis wereldwijde offline navigatie
  • Te koop als prepaid telefoon
  • Veel mogelijkheden en kwaliteit voor het geld
Minpunten
  • Speaker zit op onlogische plek en klinkt wat schel
  • Niet alle MarketPlace applicaties werken (beperkt intern geheugen)
  • De 8GB geheugen is niet uitbreidbaar
  • Geen Windows Phone 8 upgrade

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters