Nokia Lumia 710

De Nokia Lumia 710 is de tweede Lumia-telefoon van Nokia, die dit keer bedoeld is om zo veel mogelijk zieltjes te winnen door middel van een lage prijs. De Lumia 710 is de goedkoopste Windows Phone van dit moment, maar zeker niet die met de slechtste features.

Nokia Lumia 710 hoofdfoto

 

De Nokia Lumia 710 werd tegelijk met de Lumia 800 aangekondigd als kleinere broertje van de 800. Daarmee werd het toestel trouwens zeker niet als buitenbeentje neergezet, de twee apparaten bedienen simpelweg een andere markt. De Lumia 710 strijdt voor de titel beste budget Windows Phone, terwijl de Lumia 800 voor de gouden plak op het gebied van beste Windows Phone gaat. En zo hebben de twee toestellen op de markt dus eigenlijk niets met elkaar te maken, hoewel dat op het gebied van specs wel anders is. De Lumia 710 heeft een wat slechtere 5-megapixelcamera, een wat slechter LCD scherm, de helft van het geheugen en een minder geavanceerd industrieel ontwerp, maar that’s it. Die beperkte differentiatie is overigens een kwaal waar elke Windows Phone aan leidt.

De Lumia 710 zal binnen Nokia’s lineup zeker niet de rol van goedkoopste smartphone gaan bekleden. Zeker niet zolang Symbian nog ronddwaalt door de fabrieken van Nokia, maar ook als we het halfdode systeem niet meerekenen. Er zijn al geruchten over een Lumia 601 en de kans lijkt erg groot dat Nokia tijdens het Mobile World Congress later deze maand met één of meerdere goedkopere Lumia’s op de proppen gaat komen. Er bestaat immers geen betere manier om een flinke achterban te krijgen dan om veel goedkope toestellen op de markt te zetten.

De concurrentie van de Lumia 710 bestaat hoofdzakelijk uit de Samsung Omnia W en HTC Radar. Die beide toestellen zijn pas op de markt gezet, hebben ongeveer dezelfde specs en ook ongeveer dezelfde prijs. Dan is er nog de wat minder bekende Acer Allegro, die ook binnen de bovenstaande beschrijving past. De andere concurrerende toestellen komen vooral uit het jaar 2010, in de vorm van de LG Optimus 7.5 en Samsung Omnia 7. De HTC 7 Trophy inmiddels niet meer verkrijgbaar. Buiten de Windows Phones zijn er nog toestellen als de Samsung Galaxy W, Sony Ericsson Xperia neo en LG Optimus Black.

Nokia Lumia 710

 

Nokia Lumia 710

 

Nokia Lumia 710

 

Nokia Lumia 710

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type Lumia 710
Besturingssysteem Windows Phone 7.5
Ontwerp
Afmetingen 119x62x12,5 mm
Gewicht 126 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Type TFT Clear Black Display
Diagonaal 3,7″
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 8GB, plus 25GB SkyDrive
Chipset 1,4GHz Qualcomm MSM8255
Accu 1300mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Frontcamera Geen
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth v2.1 met A2DP
Applicatiewinkel Windows Phone Marketplace
Exchange Ja

Unboxing

De Lumia 710 komt in hetzelfde strakke doosje als de Lumia 800, maar met een iets minder uitgebreide inhoud. Het toestel is namelijk niet geleverd met een hoesje, maar alleen met de bekende accessoires: een headset, een lader en een USB-kabel. Die headset is gelukkig wel een inearexemplaar, wat altijd een betere beleving biedt dan de goedkopere oneardopjes.

Design

Wat meteen opvalt aan het design van de Nokia Lumia 710 is dat het een 1 op 1 kopie is van dat van de in Nederland nooit uitgebrachte Nokia 603 met Symbian erop. Dat betekent dat het toestel een redelijk fris uiterlijk heeft, mede doordat Nokia creatief omgegaan is met de kleuren van het toestel. De voorkant is in wit en zwart verkrijgbaar, de achterkant in bijna alle kleuren van de regenboog. En die achterkantjes zijn ook verwisselbaar.

Het toestel is onmiskenbaar een Nokia en dat is natuurlijk positief, omdat het betekent dat het toestel geen eenheidsworst is zoals de gemiddelde smartphone tegenwoordig. Het toestel heeft een eigen identiteit en ligt ook erg lekker in de hand. Het toestel is weliswaar helemaal van plastic gemaakt, het is wel stevig plastic dat fijn in de hand ligt. En de afgeronde vormen van de Lumia 710 maken dat helemaal af. En dus zit de Lumia 710 al met al prima in elkaar, ondanks dat hij kwalitatief wat achter blijft bij toestellen als de Lumia 800.

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Bij de communicatiepoorten van de Nokia Lumia 710 valt op dat één belangrijke ontbreekt: de geheugenkaartingang. Zoals iedere Windows Phone, ondersteunt ook de Lumia 710 geen extern geheugen. En de 8GB die ingebouwd zit, is wel wat weinig voor veel gebruikers, maar Windows Phone biedt standaard ook 25GB SkyDrive ruimte in de cloud van Microsoft. Ook de simingang is niet gebruikelijk: de Lumia 710 werkt met een MicroSIM. Dat is trouwens verder geen probleem, want je kunt je gewone sim zo bij (laten) knippen en dan merk je er niets meer van. De MicroUSB-poort zit aan de bovenkant, evenals de 3,5mm ingang.

De speaker, camera, microfoon, secundaire speaker en secundaire microfoon zitten allemaal op de gebruikelijke plaatsen. Een microfoon en een speaker voorop, en een tweede speaker en microfoon achterop. De camera zit eveneens aan de achterkant, vergezeld met een LED-flitsertje. Natuurlijk zitten er boven het scherm op de voorkant ook een aantal sensoren.

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Nokia Lumia 710 design

 

Scherm

De Nokia Lumia 710 heeft een zogenaamd Clear Black Display. Dit schermtype hebben we ook op eerder Nokia’s al gezien, over het algemeen in de vorm van een Amoledpaneel. In het geval van de Lumia 710 is het een ‘simpel’ TFT-scherm, dat een stuk minder presteert dan de andere Clear Black Display’s van Nokia en zodoende ook een beetje afbreuk doet aan de term. Het scherm is niet slecht, maar er is ook weinig speciaals aan. Het is gewoon een middenmotor met aardige kleuren, een bovengemiddeld goed contrast en een wat slechte inkijkhoek. Dat lijkt dan ook de enige doel van het Clear Black Display te zijn: het zwart iets zwarter maken en daarmee het contrast verbeteren. Dat is gelukt, maar allerminst spannend. De scherpte van het scherm is met een doorsnede van 3,7″ en een WVGA-resolutie wel gewoon prima. De helderheid van het scherm, en daarmee ook de zichtbaarheid in direct zonlicht, zijn niet slecht.

Toetsen

Screenshot Nokia Lumia 710

De Lumia 710 is uitgerust met het standaard Windows Phonetoetsenbord, en dat doet prima zijn ding. Knopjes zijn niet extreem groot op het 3,7″-schermpje, maar het toetsenbord werkt nauwkeurig en is gevoelig genoeg. Het toetsenbord heeft twee knoppen waarmee je naar achterliggende borden kunt komen, eentje met cijfers en leestekens en eentje met smileys. Dat is een nuttige toevoeging.

Spellingscontrole werkt ook probleemloos op het toetsenbord van de Lumia. Woorden worden goed aangepast over het algemeen en mocht er iets misgaan, dan kun je een woord selecteren en vervolgens een van de andere beschikbare opties kiezen. Of in het ergste geval natuurlijk het woord herschrijven.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij Nokia BP-3L
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Nokia Lumia 710 batterij

 

De interface en de prestaties van de Lumia 710 zullen iedereen die de telecommarkt een beetje volgt niet verbazen: het toestel heeft de bekende Metro UI van Microsoft in combinatie met de bekende Snapdragonchipset van Qualcomm. En dat zorgt samen voor een bekende ervaring, die stabiel, vloeiend, mooi en simpel is.

Homescreen

Het homescreen van Windows Phone 7 bestaat, minimalistisch als het is, alleen uit een x-aantal tegels. Die kunnen zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma dienen. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En, wat nieuw is in de Mango update, ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Het nadeel van deze opbouw is dat elke snelkoppeling een relatief grote tegel nodig heeft en je zonder te scrollen maximaal acht snelkoppelingen kunt bekijken, wat betekent dat je al snel moet gaan scrollen in je homescreen. Het voordeel is dat relevante informatie direct op je startscherm te vinden is en dat het een stuk strakker en rustiger overkomt dan de homescreenstructuur van Android. Ook zijn de tegels zo groot dat je nooit binnen je homescreen nog naar het goede programma zit te zoeken, wat bij Android wel het geval is als je je hele scherm vol snelkoppelingen plaatst.

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Menu

Screenshot Nokia Lumia 710

‘Naast’ het homescreen zit een tweede scrollbare lijst: het menu. Daar kom je dan ook door op het pijltje aan de rechter zijkant te klikken of door een swypebeweging te maken. Het menu bestaat uit een lange lijst met al je programma’s, wat niet erg overzichtelijk is. Erg gecharmeerd van het menu dat Microsoft in Windows Phone 7 gebruikt zijn we dan ook niet, hoewel we ons wel voor kunnen stellen dat Microsoft voor deze opbouw gekozen heeft: het past wel erg goed bij de rest van de interface van het OS.

Klein lichtpuntje is dat je kunt zoeken door het menu, waardoor je als je echt een lange lijst met apps hebt toch nog redelijk snel bij de goede kunt komen. Ook heeft het menu een aantal andere handige features, zoals de mogelijkheid om een app direct te verwijderen.

Multitasking

Screenshot Nokia Lumia 710

Multitasking op Windows Phone werkt helaas nog niet ideaal. Zodra je een applicatie verlaat zonder die expliciet af te sluiten blijft hij open staan en kun je er in principe dus direct weer bij zonder gegevens te verliezen. Tot zo ver niets raars, maar de manier waarop je vervolgens verder moet gaan naar de app is niet ideaal. Dat moet je doen door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een overzicht met alle open applicaties. Doe je dat niet en open je een applicatie vanuit het menu of je homescreen, dan zal hij weer opnieuw opstarten met de nodige wachttijd tot gevolg.

Iets dat mist in Windows Phone, is de uitklapbare statusbalk die we kennen van Android en iOS. In plaats daarvan krijg je meldingen bovenin het beeld over de statusbalk heen en kun je al je actieve dingen daarna op het homescreen terugvinden. Zo zal bijvoorbeeld een nieuw bericht als een cijfertje in je berichtentegel verschijnen en een gemiste oproep levert een cijfertje boven de telefoontegel op.

Prestaties

Aangedreven door een 1,4GHz Scorpionprocessor doet de Qualcomm Snapdragon MSM8255-chipset in de Nokia Lumia 710 het prima. De chip zet het toestel ook meteen naast de duurste Windows Phones: die draaien namelijk op exact dezelfde hardware. De prestaties van de Lumia 710 zijn dan ook prima. Het apparaat draait net zo soepel als de Androidtoestellen met een dualcoreprocessor, alleen de applicaties starten soms net wat minder snel op.

Waar het toestel met zijn Windows Phone 7-besturingssysteem een groot voordeel heeft is de stabiliteit. We hebben in onze testperiode geen enkele serieuze vastloper of restart meegemaakt, en dat is bij veel Androids wel anders. Al met al heb je aan de Lumia 710 dus gewoon een snel en stabiel toestel.

Een ding dat opvalt in het multimediagebeuren van de Nokia Lumia 710 is de camera. Waar de Lumia 800 met een uitmuntende camera is uitgerust, zit er in de Lumia 710 een camerasensor waar we allerminst blij van worden. Verder zit het multimediadeel van de Lumia wel goed, met een prima muziekspeler, goede galerij en niet slechte video-opname.

Foto

Screenshot Nokia Lumia 710

De camerainterface van de Lumia 710 is wat kaal, maar er is prima mee te werken. Het schermpje waar ook de zoeker in zit bevat helemaal geen snelkoppelingen en is alleen voorzien van een tweetal zoomknoppen en knopjes om de instellingen te openen en de videocamera aan te zetten. Voor alle opties moet je dus bij het instellingenmenu zijn, waar ze als een lange lijst zonder enige visualisatie zijn weergegeven. Een groot voordeel is de fysieke cameraknop die aanwezig is bij de telefoon, waardoor je de camera erg snel en makkelijk opstart en ook makkelijk foto’s kan maken.

Het grootste probleem van de camera-afdeling van de Lumia 710 is wel dat het toestel gewoon geen scherpe foto’s produceert. Zelfs buiten lijken foto’s niet goed gefocust te zijn, terwijl het toestel toch echt autofocus heeft. Closeups doen het iets beter, maar missen ook de nodige scherpte. En dan is er nog de ruis, die als het een klein beetje donker wordt aardig duidelijk aanwezig is. Kleuren daarentegen zijn wel goed: niet onrealistisch levendig, maar ook niet te saai.

Camersample Nokia Lumia 710

 

Camersample Nokia Lumia 710

 

Camersample Nokia Lumia 710

 

Camerasample Nokia Lumia 710

 

Screenshot Nokia Lumia 710

Als galerij is in Windows Phone 7 een zogenaamde fotohub aanwezig, waar je zowel locale foto’s als foto’s op Facebook kunt vinden. Daarvoor heb je, zoals we gewend zijn van de hubs, een aantal verschillende tabbladen en zoals het een galerij betaamt ook verschillende albums. Zowel de achtergrond van de hub als de tegel voor je homescreen worden gevormd door een van je foto’s, die rouleert. Het aantal extra opties van de galerij is vooral gericht op de sociale media. Zo kun je foto’s direct delen en kun je ook reageren op foto’s op Facebook die je direct in de galerij vindt. Verder is er een functie om foto’s automatisch te verbeteren, maar daar houdt het wel een beetje mee op.

Muziek

Screenshot Nokia Lumia 710

Zoals we gewend zijn van Windows Phone, moet je langs de Zune-software om muziek op je telefoon te zetten. Op zich werkt het wel prima: als je het toestel aansluit aan je PC start Zune direct op en na één keer instellen zal het toestel gewoon automatisch met een geselecteerde map synchroniseren. Dat werkt hetzelfde voor video’s en foto’s. Maar toch zijn we er niet echt blij me dat dat verplicht is. Massaopslag is er niet bij dus.

De muziekspeler zelf is ontzettend minimalistisch en er is ook maar een klein aantal opties aanwezig. Centraal in de interface staat de albumart, met natuurlijk een aantal knoppen er omheen. Een tik op de naam van de artiest, die boven de albumart staat, roept een pagina met info over de artiest op. Dat is een leuke extra functie. De FM-radio is zo mogelijk nog minimalistischer, en werkt prima.

Naast de Zune-software om muziek mee te luisteren op de telefoon heeft Nokia ook haar eigen Nokia Music-applicatie op het toestel gezet. Met Nokia Music kun je een aantal dingen doen. Allereerst kun je muziek kopen via de muziekwinkel van Nokia. Hierin zitten miljoenen nummers, keuze genoeg dus. De tweede functionaliteit is mix radio. Deze dienst is geheel gratis en hiermee kun je gratis muziek streamen naar je telefoon. Je kunt streams ook offline bewaren door ze te downloaden via 3G of Wifi. De streams zijn gecategoriseerd doormiddel van genre en je kunt dus niet op artiest zoeken en een nummer afspelen. Maar desondanks is de gratis dienst erg leuk en kom je hierdoor snel in aanraking met nummers die je nog niet kent.

De kwaliteit van de muziek die de speaker van de Lumia 710 produceert is niet zo heel denderend. Het is een beetje zacht en een beetje schel. Als je een goed paar oortjes in de Lumia 710 plugt ben je overigens wel voorzien van een goede muziekspeler.

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Video

De Lumia 710 kan, naar het schijnt, geen DivX- en Xvid-video’s afspelen. Dat maakt echter vrij weinig uit omdat je die toch alleen via Zune op het toestel kan krijgen, en niet ondersteunde video’s dan direct geconverteerd worden. En verder is de Lumia 710 met z’n prima software best een goede draagbare videospeler.

In tegenstelling tot de foto’s, zijn de video’s die de Lumia 710 schiet niet slecht. Er zijn betere filmcamera’s verkrijgbaar in de telecommarkt, maar om gewoon zo nu en dan een filmpje te schieten is de Lumia 710 prima geschikt. Wat erg jammer is, is dat je die 720p-video’s handmatig moet instellen. Normaal staat het toestel namelijk op VGA ingesteld. En de kans is groot dat je dat vergeet en dus totdat je het ontdekt met een VGA-resolutie zit te filmen.

YouTube kun je niet standaard vinden op Windows Phone 7, en dus ook niet op deze Lumia. Een applicatie uit de Marketplace downloaden kan wel.

Productief zijn met de Lumia 710 is geen enkel probleem, mede dankzij de sublieme Office-integratie en goede agendafunctie. En de basis is ook gewoon goed gecoverd op het toestel. Een groot pluspunt is de navigatiesoftware, die exclusief voor Nokia is op Windows Phone 7 voorlopig. Een tegenvaller is dat we de Wi-Fi-hotspotfunctie die wel in andere Windows Phones te vinden is missen.

Telefoon

Een gesprek starten met de Nokia Lumia 710 is niet moeilijk. Je kunt via het toetsenbordje een nummer intikken, of meteen een contact opzoeken via de contactenapplicatie.Die dient echter voor meer dan alleen je contacten weergeven, want Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contactenapplicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek.

De kwaliteit van gesprekken op de Lumia 710 hebben we niets over te klagen, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. Hoewel: bij de ringtones, of eigenlijk de hele volumeregeling van het toestel, zit een irritatiepuntje. Er is maar één volumeniveau voor het hele toestel. Dus als je het volume van je muziek omlaag gooit, dan gaat je beltoon mee. En dat is gewoon irritant. Overigens staat je wekker hier als enige los van.

Sms’en gaat gewoon prima met de 710, daarvoor heeft Microsoft een nette applicatie bedacht waar je conversaties gewoon terecht komen. Die zijn gecombineerd met Facebook chat en MSN, maar berichten van die netwerken komen vaak niet of niet direct binnen, dus dat is niet optimaal.

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Email

Screenshot Nokia Lumia 710

Erg handig aan de mailfunctie van Windows Phone is dat je verschillende mailboxen bij elkaar kunt voegen, en zo één mailbox kunt maken voor al je mailtjes als je meerdere adressen hebt. Qua mailservers worden de belangrijkste spelers natuurlijk gewoon gewoon ondersteund. Zo kun je Yahoo! Mail en Gmail toevoegen, waar Live mail en Exchange natuurlijk vanzelf spreken bij een toestel van Microsoft. En verder kun je via een pop- of imapserver andere mailboxen toevoegen.

Mailboxen kun je kwijt op het homescreen in tegels, los of dus gecombineerd. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Browser

Screenshot Nokia Lumia 710

De browser doet zijn werk snel en goed, maar het is wel jammer dat er niet makkelijk op tekst ingezoomd kan worden. Tekstkolommen worden niet geresized naar je zoomniveau. Je kunt wel door dubbel te tikken precies op de tekstkolom inzoomen, maar of dat leesbaar wordt hangt af van de breedte van de kolom natuurlijk. Met een pinchbeweging op de Lumia kun je wel eenvoudig inzoomen, maar de tekst loopt dan aan de zijkanten uit het beeld. Daardoor blijf je heen en weer scrollen en dat is jammer.

Verder presteert de browser dus prima. Html 5 wordt ondersteund, Flash en Silverlight niet. Maar over het algemeen kun je de meeste webpagina’s toch wel zonder probleem bezoeken. En renderen van pagina’s gaat snel zat, net als scrollen over de pagina’s.

Applicaties

Screenshot Nokia Lumia 710

Windows Phone 7 is standaard best wel goed uitgerust met applicaties, en daar doet de Lumia nog een schepje bovenop. Nog altijd erg blij zijn we met de standaard Office-applicatie, die werkt ontzettend goed. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken.

Ook Nokia Drive zijn we erg blij mee. Met Drive kun je navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen. Je dient eerst een gebied of kaart te downloaden en vervolgens kun je navigeren. Het is jammer genoeg nog niet offline navigatie aangezien je de route online dient te berekenen en herbereken. Een optie is wel om de route te berekenen als je weg gaat thuis en zolang je niet van de navigatiebaan af dwaalt zul je offline kunnen navigeren. Dwaal je wel af dan dient hij opnieuw online te berekenen. Nokia zal met een update komen zodat je helemaal offline kunt navigeren, iets dat nu ook met Nokia Maps voor Symbian al kan. De bijbehorende Nokia Maps-software is niet zo goed als Google Maps, maar zeker een stuk beter dan Bing Maps wat normaliter op een Windows Phone zit. Zoeken werkt voor de verandering wel redelijk goed en als je een locatie in de buurt selecteert staat er direct bij hoe lang het duurt om erheen te lopen.

Verder is de telefoon natuurlijk uitgerust met een groot aantal ‘standaard’ applicaties. Zo is er een prima agenda aanwezig, heeft het toestel een rekenmachine en is er een wekker aanwezig.

Voor meer apps kun je uiteraard terecht in de Windows Phone Marketplace. De interface van de Marketplace past mooi binnen de rest van Windows Phone 7 en ziet er erg goed uit. Er zijn aparte hubs voor games en applicaties, die weer onderverdeeld zijn in categorieën. Misschien niet de meest praktische indeling, maar vanwege de vele lijstjes aanbevolen apps en populaire apps is het redelijk makkelijk de weg te vinden tussen het app-aanbod.

Dat aanbod is niet geweldig, maar je komt er een heel eind mee. Windows Phone 7 is zeker nog niet op het niveau van iOS of Android, maar heeft toch wel enkele tientallen duizenden apps en omvat inmiddels de belangrijksten onder hen wel. Zo is er WhatsApp, Buienradar, een OV-planner, Angry Birds en binnenkort ook WordFeud. Wel jammer is dat de apps over het algemeen wat duurder zijn dan bij Android.

Om je alvast aan de slag te kunnen laten gaan met je toestel, hebben we een lijstje samengesteld van een aantal applicaties die de moeite waard zijn.

 • SoundHound
 • Treinplanner
 • Adobe Reader
 • WhatsApp
 • Rocket Riot
 • IMDb
 • YouTube
 • Jet Car Stunts WP
 • Penguin

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Screenshot Nokia Lumia 710

 

Onze review score
Pluspunten
 • Stabiel, snel en gebruiksvriendelijk
 • Uitgebreid softwarepakket
 • Goede integratie sociale netwerken
 • Erg goede prijs/kwaliteitverhouding
Minpunten
 • 8GB ingebouwd geheugen is niet uitbreidbaar
 • Matige camera
 • Windows Phone nog wat beperkt in een aantal opzichten
 • Geen Wi-Fi-hotspotfunctionaliteit

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters