Nokia Lumia 800

De Nokia Lumia 800 is de eerste Windows Phone van Nokia, en tevens het huidige vlaggenschip. De telefoon zal dan ook in niet geringe mate bepalend zijn voor het succes van het noodlijdende Nokia. In deze review bekijken we of het toestel überhaupt een kans heeft, en of hij het kopen waard is.

Nokia Lumia 800 hand

 

De Nokia Lumia 800 is zonder twijfel één van de meest besproken smartphones van dit jaar. Al toen Microsoft en Nokia begin dit jaar hun samenwerking op mobiel gebied aankondigden, werd er natuurlijk gespeculeerd over de eerste telefoon die hieruit zou voortvloeien. Sterke nog, eigenlijk dateren de eerste geruchten over een dergelijk toestel al van anderhalf jaar geleden, toen voor het eerst bekend werd dat Nokia wellicht gebruik zou gaan maken van Windows Phone 7. Toen Nokia de eerste mock-ups van een Windows Phone liet zien begon de geruchtemolen echt te draaien, hoewel van die mock-ups weinig terug te zien is in de uiteindelijke toestellen.

Het design van de Lumia 800, toen nog bekend als Sea Ray, werd ‘pas’ echt bekend toen Nokiabaas Stephen Elop de telefoon half juni in een besloten meeting liet zien en dat ‘per ongeluk’ op film kwam te staan. Later volgden talloze andere lekken rond de Sea Ray en eigenlijk was er weinig meer onbekend over de telefoon tegen de tijd dat hij aangekondigd werd. Niet in de laatste plaats ook omdat Nokia met de N9 al een toestel dat er precies hetzelfde uitziet had laten zien. Een dag voor de keynote op Nokia World lekte zelfs de uiteindelijke naam al en zo kwamen we tijdens de officiële presentatie van de Lumia 800 niet heel veel meer te weten.

De transitie naar Windows Phone, die definitief ingezet is met de Nokia Lumia 800, is erg belangrijk voor Nokia en Microsoft. Beide bedrijven zijn alles behalve succesvol op de mobiele markt op dit moment en hebben elkaar dan ook hard nodig om dat wel te worden. Hoewel Symbian en Windows Mobile, de voormalige besturingssystemen van de twee producenten, vroeger heer en meester waren in de smartphonemarkt, zijn zowel Microsoft als Nokia ingehaald door concurrenten Apple en Google en tot op heden nog niet in staat geweest daar iets aan te doen. Door te lang blijven hangen in hun oude systeem hebben zowel Nokia als Microsoft de boot gemist. Microsoft besloot daarop helemaal opnieuw te beginnen en Windows Phone 7 te ontwerpen, maar dat heeft voorlopig nog niet tot verkoopsuccessen geleid. Nokia kwam er nog later achter dat het allemaal niets meer ging worden met Symbian en besloot daarop begin dit jaar de handen in één te slaan met Microsoft.

Omdat Microsoft een goed stukje software heeft neergezet en Nokia zoals altijd geweldige hardware maakt, zou deze samenwerking zeker kunnen werken. Maar tegelijkertijd moet er dan wel nog veel gebeuren, want beide bedrijven hebben een slecht imago in de smartphonemarkt op het moment. Microsoft heeft er in ieder geval zin in en denkt met hulp van onder andere Nokia honderd miljoen Windows Phones per jaar te kunnen verkopen. Het gerucht gaat zelfs dat Microsoft een bod heeft gedaan op Nokia, maar dat spreekt de Finse fabrikant voorlopig nog tegen.

Als back-up zal Nokia voorlopig Symbian behouden, maar tijdens Nokia World heeft men toch wel laten zien vol in te gaan op Windows Phone. Nu nog met een relatief standaard, maar op het eerste gezicht zeker niet slechte, telefoon, maar later ook met veel meer aanpassingen en unieke dingen, zo heeft de fabrikant al laten doorschemeren. Voorlopig zul je het echter moeten doen met de Nokia Lumia 800, die we in deze review uitgebreid door zullen nemen.

Nokia Lumia 800 handson

 

Nokia Lumia 800 handson

 

Nokia Lumia 800 handson

 

Het groepje concurrenten van de Nokia Lumia 800 is eigenlijk in tweeën gesplitst. Ten eerste zijn er de mede Windows Phones, wat nog een vrij beperkt groepje is waarbij bijna iedereen met elkaar concurreert. Daarnaast zijn er de grootmachten in de smartphonewereld, die misschien minder direct verwant zijn aan de Lumia 800, maar waar Nokia juist wel de aanval op opent.

De eerste groep bestaat voornamelijk uit de HTC Radar en Samsung Omnia W. Beiden Windows Phone Mango-toestellen die een schermformaat in de buurt van die van de Lumia 800 hebben en die ook net nieuw op de markt komen. Verder is er de HTC Titan, die met zijn extreem grote scherm iets minder te maken heeft met de Nokia Lumia 800. Tot slot is er nog de oude garde Windows Phones, bestaande uit de LG Optimus 7, Samsung Omnia 7 en HTC 7 Trophy. Die zijn allemaal wat minder geavanceerd, maar draaien inmiddels wel net als de Lumia 800 op de Mango-update en zijn vanwege hun leeftijd een stuk goedkoper.

De twee toestellen die de smartphonemarkt op het moment overheersen, de Apple iPhone 4S en Samsung Galaxy S II, zijn met hun dualcore-processoren en meer dan volwassen besturingssystemen misschien wat hoog gegrepen voor de Lumia 800, maar het zijn wel de toestellen die Nokia van de troon wil stoten. En zeker op het gebied van grafisch genot en eenvoud heeft de producent misschien best een kans.

En dan zijn er natuurlijk nog tal van andere smartphones die ook een bedreiging vormen voor de Nokia Lumia 800. De belangrijksten daarvan hebben we ook even op een rijtje gezet. Dat zijn de HTC Sensation, Samsung Galaxy Nexus, Sony Ericsson Xperia arc S en Nokia’s eigen N9, die om die reden overigens niet officieel in Nederland verkrijgbaar is.

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800

 

Nokia Lumia 800 handson

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type Lumia 800
Besturingssysteem Windows Phone Mango
Ontwerp
Afmetingen 117x61x12,1 millimeter
Gewicht 142 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic unibody
Kleuren Zwart, magenta, cyaan
Scherm
Diagonaal 3,7″
Type Amoled
Verbeteringen Clear Black Display
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Qualcomm MSM8255
CPU 1,4GHz Qualcomm Scorpion
GPU Adreno 205
RAM 512MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 780 minuten
Standby-tijd 335 uur
Accu 1450mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
NFC Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Na update
Communicatiepoort MicroUSB
HDMI-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera Ne
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Ja
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Nokia Maps, Bing Maps
Navigatie Nokia Drive
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Phone Marketplace
Muziekwinkel Nokia Music
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja

De Nokia Lumia 800 wordt, en dat is een unicum voor een telefoon tegenwoordig, geleverd met een mooi hoesje. Nou is het design van de telefoon zo mooi dat je hem eigenlijk niet in een hoesje wilt stoppen, maar de softcase die bij de Lumia 800 is meegeleverd laat het design zo goed als in tact. Verder wordt het toestel geleverd met de standaard oortjes, USB-kabel en netstroomadapter. Een prima pakket dus al met al.

“We gaan niet om de hete brij heen draaien; de Nokia N9 is wat ons betreft de best gebouwde telefoon tot nog toe.” Dat zeiden we dik drie weken geleden over de Nokia N9 in onze review van dat toestel. Aangezien het design van de Nokia Lumia 800 los van wat tweaks en een wat kleiner scherm precies gelijk is aan dat van de Nokia N9, blijft die uitspraak wat ons betreft staan voor de Nokia Lumia 800.

Dan is natuurlijk wel de vraag wat het design van de N9 en de Lumia 800 zo goed maakt. Dat zijn allereerst de ontzettend strakke vormen en de mooie afwerking. Maar het is zeker ook de unibody van polycarbonaat die het toestel speciaal maakt. Nou is polycarbonaat niet zo’n spannend materiaal: het is een van de meest gebruikte plastics die ook in eerdere telefoons, maar ook in bijvoorbeeld veiligheidshelmen, drinkflessen, cd’s, veiligheidsbrillen of voedselverpakkingen gebruikt wordt.

De manier waarop Nokia het materiaal toegepast heeft is gewoon briljant. In plaats van een slap frontje en een slap achterkantje die geverfd zijn en aan elkaar geklikt of geschroefd zijn, heeft Nokia een echte unibody gemaakt. Er is uitgegaan van een blokje gekleurd plastic, waar ruimte voor alle onderdelen van de telefoon uitgefreesd is. Daarna is de toestel er als het ware past, waardoor het toestel geen naden heeft en ontzettend solide aanvoelt. Overigens heeft Nokia hiervan een erg mooi filmpje gemaakt, dat je hier kunt vinden.

Het formaat van de Lumia 800 is prima, hoewel het schermformaat relatief klein is als je bekijkt hoe groot de body is. En sommige mensen aan wie we het toestel lieten zien vonden hem aan de dikke kant. Daar zijn wij het niet helemaal mee eens, maar de 800 is met ruim 12 millimeter dikte inderdaad niet zo dun als sommige van zijn concurrenten.

Het toestel komt in drie kleuren: cyaan, magenta en zwart. Daarbij is er geen lullig verflaagje over het toestel gespoten, maar is het toestel echt van een andere kleur plastic gemaakt. Dus het hele toestel, behalve het scherm, is in een andere kleur en bij krassen zal de kleur behouden blijven.

De glasplaat over het scherm is aan de randen licht gebogen, maar daar merk je eigenlijk weinig van . Die glasplaat beslaat het grootste deel van de voorkant en daar zitten ook nog de nodige knopjes onder verwerkt. Verder is de voorkant nog voorzien van de secundaire speaker, die in een nette uitsparing net boven het scherm zit.

Nokia Lumia 800 front

 

Nokia Lumia 800 front top

 

Nokia Lumia 800 fron bottom

 

De achterkant van het toestel is opvallend leeg. Aan de achterkant vinden we een groot oppervlak dat afloopt naar alle randen. Er zit dus een kleine bolling in het toestel waardoor hij ook gelijk prettig vasthoudt. De camera steekt niet uit en is netjes in het oppervlak van de achterkant verwerkt. Om de camera heen zit een mooi zilver plaatje waarin tevens het Nokia-logo staat. Buiten dit zilveren plaatje vinden we nog twee led-lampjes.

De achterkant is verder helemaal clean. Zelfs zo clean dus dat je geen naden, randen of klepjes kunt zien aangezien deze er simpelweg niet zijn. Dit betekent wel dat je de 1450mAh sterke batterij niet zelf kunt vervangen, maar de vraag is hoe veel mensen dat dan ook daadwerkelijk willen.

Nokia Lumia 800 back

 

Nokia Lumia 800 back bottom

 

Nokia Lumia 800 back top

 

De twee zijkanten van deze Lumia geven ook niet veel prijs. Zo is de linkerkant van het toestel helemaal leeg en dat is prettig vasthouden. Aan de rechterkant vinden we drie knopjes die er strak uitzien, maar net iets minder strak vastzitten. Er zit een klein beetje speling in de knoppen, maar niet zo dat het echt een probleem is.

Nokia Lumia 800 right side

 

Nokia Lumia 800 left side

 

Als we kijken naar de bovenkant en de onderkant van het toestel, dan is het eerste wat opvalt dat ze beide helemaal vlak zijn. Je kunt het toestel op zijn onderkant op een tafel zetten en dan staat hij stabiel en hoef je niet bang te zijn dat hij omvalt. Aan de onderkant vinden we ook een grote speaker waarvan de gaatjes gefreesd zijn in de body van het toestel.

De bovenkant is eveneens slim gebruikt. Aan de bovenkant vinden we twee klepjes. De linkse gaat open door erop te drukken en daaronder vinden we de MicroUSB-aansluiting die gebruikt wordt om het toestel op te laden en te verbinden met de computer. Daarnaast vinden we de microsim-slot. Deze kun je openen door hem voorzichtig naar links te schuiven en vervolgens komt een simhouder helemaal naar buiten zodat je niet hoeft te priegelen. De twee openingen sluiten erg goed en zijn beide stevig. Daarnaast is er geen ruimte voor stof om binnen te treden als ze dicht zijn. Tot slot is er nog een 3,5mm ingang aanwezig op de bovenkant, die eveneens mooi weggewerkt is.

Nokia Lumia 800 design

 

Nokia Lumia 800 design

 

Scherm

Het scherm van de Nokia Lumia 800 is een Amoled Clear Black Display, wat in principe een amoledscherm met een speciaal laagje waardoor het contrast verhoogd wordt over het scherm. Dat betekent dat de Lumia 800 een erg mooi scherm heeft met erg felle kleuren, mooie contrasten en ook een goede helderheid, waardoor hij ook in de directe zon goed zichtbaar is.

Wat ook een unicum is voor Nokia, is dat de Lumia 800 een WVGA-scherm heeft. Nokia gebruikte eerst altijd nHD-schermen, maar is nu, conform de standaarspecificaties van Microsoft, overstapt op een WVGA-resolutie. Daardoor past er simpelweg meer op het scherm en is hij ook scherper.

Een nadeeltje van het verder erg mooie scherm van de Lumia 800 is dat men gebruik maakt van een PenTile-matrix. Dat wil zeggen dat de pixels niet op de normale manier gerangschikt zijn, maar dat ze op een aparte manier gerangschikt zijn waardoor de effectieve resolutie lager is en je een rare paarse rand ziet om objecten met een groot contrast, zoals tekst en de pictogrammen in de tegels van je homescreen. Dat is minimaal, maar niet erg mooi.

Nokia Lumia 800 screen

 

Toetsen

Nokia Lumia 800 keyboard

Het toetsenbord van de Nokia Lumia 800 is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone 7, dat prettig werkt. De knoppen zijn niet heel groot, maar het toetsenbord is toch redelijk trefzeker en je kunt er dan ook lekker mee typen. De autocorrectie werkt ook goed en het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk.

Microsoft heeft twee leestekens, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet.

De fysieke knopjes zijn niet groots in aantal, maar ze zijn er wel en zijn ook prima in gebruik. Helaas doen ze wel een beetje afbreuk aan de goede bouwkwaliteit van de Lumia, de cameraknop zit namelijk een beetje los en je hoort hem ook bewegen als je bijvoorbeeld met het toestel heen en weer gaat, hem neerlegt of erop tikt.

De Nokia Lumia 800 heeft Windows Phone 7, en dan is eigenlijk alles over de interface wel gezegd. Die mag namelijk nog steeds niet aangepast worden door producenten en dat betekent dat de 800 de bekende Metro UI heeft. Ook de prestaties zijn zoals altijd bij Windows Phone goed, hoewel de telefoon door zijn 1,4GHz-processor nog net iets beter werkt dan de oudere modellen.

Lockscreen

Nokia Lumia 800 lock

Je komt in het lockscreen door de powerknop aan de zijkant te ontgrendelen. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen. Maar verder zul je altijd via dat scherm je telefoon moeten ontgrendelen.

Het lockscreen bestaat uit een, vrij te kiezen, afbeelding met daar overheen de datum van vandaag, de tijd en eventuele aankomende afspraken. Ook gemiste gesprekken, sms’jes en dergelijken komen op dit scherm terecht. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Homescreen

Het homescreen van de Lumia 800 bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En, wat nieuw is in de Mango update, ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Het nadeel van deze opbouw is dat elke snelkoppeling een relatief grote tegel nodig heeft en je zonder te scrollen maximaal acht snelkoppelingen kunt bekijken, wat betekent dat je al snel moet gaan scrollen in je homescreen. Het voordeel is dat relevante informatie direct op je startscherm te vinden is en dat het een stuk strakker en rustiger overkomt dan de homescreenstructuur van Android. Ook zijn de tegels zo groot dat je nooit binnen je homescreen nog naar het goede programma zit te zoeken, wat bij Android wel het geval is als je je hele scherm vol snelkoppelingen plaatst.

Een leuk detail is trouwens de zwarte achtergrond van het standby-scherm. Microsoft vertelde het zelf al eens: de zwarte achtergrond is bedoeld om energie te besparen. Dat heeft er mee te maken dat bij een amoled-scherm de pixels gewoon uit staan als ze zwart moeten weergeven, terwij alle drie de subpixels aan staan bij een witte kleur. Het is wel mogelijk om de achtergrondkleur naar wit te veranderen, wat dan overigens door de hele interface gebeurt, maar het toestel zal je dan wel waarschuwen dat het scherm geoptimaliseerd is voor zwarte achtergronden en dat een witte achtergrond meer stroom verbruikt. Dat is, samen met de kleur van de tegels, ook meteen alles wat je voor wat betreft het grafische gedeelte kunt instellen.

Nokia Lumia 800 homescreen

 

Nokia Lumia 800 homescreen

 

Menu

Nokia Lumia 800 menu

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties.

Multitasking

Echt multitasking is nieuw in de Mango-update van Windows Phone, en die nieuwheid is ook goed te merken. Het werkt helaas nog niet vlekkeloos en aardig omslachtig. Zodra je een applicatie verlaat zonder die expliciet af te sluiten blijft hij open staan en kun je er in principe dus direct weer bij zonder gegevens te verliezen. Tot zo ver niets raars, maar de manier waarop je vervolgens verder moet gaan naar de app is niet ideaal. Dat moet je doen door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een overzicht met alle open applicaties.

Doe je dat niet en open je een applicatie vanuit het menu of je homescreen, dan zal hij weer opnieuw opstarten met de nodige wachttijd tot gevolg. Ben je bijvoorbeeld aan het WhatsAppen met iemand en doe je tussendoor iets anders, dan staat de applicatie nog wel open. Maar als je op de tegel op je homescreen ziet dat je een nieuw bericht hebt en via die tegel de applicatie opent, dan opent hij wel weer opnieuw en moet je dus wachten. Hetzelfde geldt voor berichten die je aan het typen bent. Mocht je tijdens het typen van een bericht WhatsApp, of welke andere app dan ook, even verlaten, dan blijft je halve bericht gewoon staan. Maar daarvoor moet je wel via je ‘taakbeheerder’ de app openen. Doe je dat niet, dan wordt de app opnieuw opgestart en je halve bericht gewist. Erg onhandig dus.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt.

Nokia Lumia 800 multitasking

 

Nokia Lumia 800 multitasking

 

Prestaties

Dat de Nokia Lumia 800 een Windows Phone is betekent ook eigenlijk automatisch dat hij erg stabiel en snel is. De Lumia 800 is zelfs nog wat sneller dan de gemiddelde Windows Phone met zijn 1,4GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255-processor. Nou moet gezegd worden dat je dat verschil in het dagelijkse gebruik niet heel erg merkt, alleen laadtijden en dergelijken zijn wat korter. Maar de navigatie door de interface ging al heel snel en dat is niet veel veranderd.

Ook over de stabiliteit hebben we niets te klagen. Het toestel is in onze testperiode niet vastgelopen en bijna altijd soepel blijven werken. Heel soms had het toestel last van een tijdelijke hapering, maar dat is zeker te overzien.

Mooi scherm om video’s af te spelen, goede camera, Nokia Music voor muziekstreaming, FM Radio en de gebruikelijke Zune-speler. Het lijkt alsof de Nokia Lumia 800 het heel goed voor elkaar heeft op multimediagebied. En dat is ook zeker waar, hoewel er één ding wat minder in de smaak valt bij onze redactie: om media van je computer over te zetten moet je per se de Zune-software gebruiken.

Foto

De camerainterface van de Nokia Lumia 800 is nou niet zo denderend. Het schermpje waar ook de zoeker in zit bevat helemaal geen snelkoppelingen en is alleen voorzien van een tweetal zoomknoppen en knopjes om de instellingen te openen en de videocamera aan te zetten. Voor alle opties moet je dus bij het instellingenmenu zijn, waar ze als een lange lijst zonder enige visualisatie zijn weergegeven. Overigens zijn er wel redelijk wat instellingen beschikbaar, zoals het contrast, de verzadiging, de ISO, de witbalans en een aantal scènes.

Waar we wel te spreken over zijn, is dat dat de Nokia Lumia 800 een fysieke cameraknop heeft. Die is dan weliswaar niet zo heel erg goed gebouwd, hij is wel erg handig in gebruik. Zeker ook omdat je de camera er mee kunt opstarten zonder dat je het toestel eerst hoeft te ontgrendelen of ook maar een andere knop hoeft aan te raken.

Iets anders wat op de Lumia 800 gewoon weer aanwezig is, wat we eerder misten bij Nokia, is autofocus. En dat betekent dat de potentie van de toch niet erg slechte camera’s van Nokia weer goed benut wordt in dit toestel. Temeer ook omdat hij één van de beste 8-megapixelcamera’s op een telefoon heeft. De details zijn goed, de foto’s zijn scherp en de kleuren zijn mooi. Alleen in het donker zijn de foto’s niet ideaal en hebben ze nogal last van ruis.

Nokia Lumia 800 foto

 

Nokia Lumia 800 foto

 

Nokia Lumia 800 camera

 

Nokia Lumia 800 camera

 

Nokia Lumia 800 camera

 

Nokia Lumia 800 camera

 

Nokia Lumia 800 camera

 

Nokia Lumia 800 camera

 

Galerij

Nokia Lumia 800 gallerij

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de galerij zich. En dan kun je, zoals we van Windows Phone gewend zijn, het scherm weer een paar keer naar rechts vegen om diverse mogelijkheden te benutten.

De eerste mogelijkheid is camera-album: die laat de foto’s zien die met het toestel zijn gemaakt. Daaronder vind je nog meer albums, die je zelf kunt aanmaken, en nog verder in de toepassing tref je de foto’s aan van de contacten in je sociale netwerkfeeds. Zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. En ga je nog verder naar rechts, dan keer je weer terug in het eerste scherm, want zo werkt dat in Windows Phone: als de mogelijkheden met al die schermen zijn uitgeput, begin je gewoon weer opnieuw. Dat werkt intuïtief en de opzet is helder.

De foto’s zijn op datum en personen te rangschikken. Profielfoto’s van Facebook en andere sociale netwerken verschijnen ook. De foto’s aantikken betekent dat ze groot in beeld verschijnen. Tik je lang op een foto, dan kun je kiezen die foto te delen met een emailcontact, met Facebookvrienden of je kunt hem als achtergrond gebruiken, verwijderen of aan een lijstje favoriete foto’s toevoegen die zich dan weer tussen die schermen nestelt. Mooi is de mogelijkheid ‘automatisch verbeteren’, waardoor de plaatjes wat helderder worden gemaakt of juist donkerder, en kleurechter.

Video

Nokia Lumia 800 video

De Lumia 800 kan DivX en Xvid video’s afspelen, wat best goed werkt vanwege het grote scherm. Het nadeel is wel dat je die via Zune op het toestel moet zetten, omdat directe bestandsoverdracht niet mogelijk is met Windows Phone 7.

De video’s die het toestel opneemt zijn in 720p resolutie en zien er best goed uit. Het toestel kan zich goed aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en de kleuren van de video’s zijn redelijk mooi. Wel heeft de camera soms moeite met het scherpstellen op een bepaald punt. Dit is een bekend probleem en zal middels een software-update in de toekomst verbeterd worden, aldus de producent.

Muziek

Nokia Lumia 800 muziek

Muziek op de Lumia 800 zetten moet via de Zune-software. Die snort zelf de muziek op je pc op zodat je die makkelijk naar de telefoon kunt overzetten. Dat werkt makkelijk. De interface voor het afdraaien van muziek werkt intuïtief en makkelijk, zoals bijna alles met Windows Phone 7.5. Je kunt weer naar alle kanten scrollen om diverse mogelijkheden in beeld te krijgen.

Ook zit er een in-ear headset bij de Lumia 800 mee geleverd waarmee zowel muziek beluisterd kan worden als ook gebeld kan worden. De headset is van goede kwaliteit en de oortjes zitten prettig in het oor. Ook worden er extra vormpjes mee geleverd zodat de headset in elk oor past. De kwaliteit van het geluid is goed te noemen. De bas is diep, stevig en ook lage en hoge tonen komen goed over. Soms lijkt het wat dof maar over het algemeen is de headset van zeer goede kwaliteit.

Naast de Zune-software om muziek mee te luisteren op de telefoon heeft Nokia ook haar eigen Nokia Music-applicatie op het toestel gezet. Met Nokia Music kun je een aantal dingen doen. Allereerst kun je muziek kopen via de muziekwinkel van Nokia. Hierin zitten honderdzuidende nummers, keuze genoeg dus. De tweede functionaliteit is mix radio. Deze dienst is geheel gratis en hiermee kun je gratis muziek streamen naar je telefoon. Je kunt streams ook offline bewaren door ze te downloaden via 3G of Wifi. De streams zijn gecategoriseerd doormiddel van genre en je kunt dus niet op artiest zoeken en een nummer afspelen. Maar desondanks is de gratis dienst erg leuk en kom je hierdoor snel in aanraking met nummers die je nog niet kent.

De derde functionaliteit is de gig finder. met deze app kun je feesten in de buurt van je locatie vinden. In de toekomst wordt het ook mogelijk om gelijk een kaartje te kopen via deze app. Al met al is Nokia Music al erg uitgebreid en de producent verzekert ons dat er nog veel meer functies in de toekomst toegevoegd zullen worden middels een update.

Games

Nokia Lumia 800 muziek

Spelletjes staan niet op het toestel; die moet je zelf binnenhalen via de downloadwinkel. Wel staat prominent op een groene tegel op het homescreen de XBox Live-applicatie, die direct toegang geeft tot het deel van de Windows Marketplace waar die spellen te vinden zijn. Daar kun je ze direct aankopen of een testversie downloaden.

Als we spellen spelen op de Lumia 800, merken we dat die bijzonder vloeiend en levendig op het scherm verschijnen. We hebben testversies van Angry Birds, Need for Speed Underground en Jet Car Stunts WP gespeeld. Vooral Need for Speed is geweldig om te spelen op de telefoon. De beelden van het racespel lopen vloeiend over het scherm en het spel reageert goed op de besturing die door beweging van het hele toestel wordt geactiveerd. Angry Birds speelt ook lekker. De Lumia 800 kan wat ons betreft goed meekomen als gametelefoon.

Marketplace

Nokia Lumia 800 games

De Windows Marketplace is de downloadwinkel die bij elk Windows Phonetoestel hoort. Daar zijn inmiddels enkele tienduizenden apps te vinden. Maar sommige apps die je wel bij iOS of Android kunt krijgen, zijn er nog niet voor Windows Phone. Zoals de Google Reader, die we node misten, totdat we een heleboel klonen tegenkwamen in de Marketplace; keuze genoeg als je maar even zoekt. Dat geldt ook voor de originele Twitterapplicatie. Die staat niet in de Marketplace, maar met een app als Motweets kun je bijna hetzelfde doen als met Twitter zelf.

Downloaden gaat snel, rap en inzichtelijk. Het viel ons op dat de apps en games in de Marketplace nogal duur zijn vergeleken met die in de Android Market of de App Store van Apple. De goedkoopste apps en games die we vonden, kostten nog altijd 2,99 euro. Dat is niet om vrolijk van te worden.

De kwaliteit van sommige apps is twijfelachtig. De WhatsApp voor Windows Phone staat wel keurig in de Marketplace, maar die app is beretraag met opstarten en er missen veel functies die de broertjes in de Android Market of de App Store wel hebben, zoals de vele smileys die je in de tekst kan plakken. Windows Phonegebruikers moeten het zonder doen.

De Marketplace laat zich indelen in apps, games, en Nokia-apps. Apps staan overzichtelijk gerubriceerd in categorieën. Er zijn echt handige apps bij die speciaal worden uitgelicht door Microsoft onder het kopje aanbevolen. Zoeken naar bepaalde apps op naam is net zo makkelijk als in de andere downloadwinkels, hoewel apps die parasiteren op die namen dan ook wel allemaal in beeld komen.

Agenda

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de Lumia 800. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat.

Druk je op die tegel, dan verschijnt een mooie strak vormgegeven agenda in beeld met de eerstvolgende afspraken. Door naar rechts te scrollen kom je in de lijst taken, het dagoverzicht, en dat was het dan, want nog een keer vegen en je bent weer in de agenda.

Een menuutje verschijnt onder de agenda met drie iconen erop. De eerste brengt je terug naar de dag van vandaag. De tweede is er om een afspraak aan de agenda toe te voegen. En de derde geeft een maandkalender in beeld.

Bij de takenlijst is ook een klein menuutje van twee knoppen. Een om een taak toe te voegen, en een om een lijst van taken in beeld te krijgen. Je kunt taken weergeven op prioriteit, en het is mogelijk om kleuiren in te stellen en de diverse agenda’s te kiezen die je wilt weergeven.

Nokia Lumia 800 agenda

 

Nokia Lumia 800 agenda

 

Nokia Lumia 800 agenda

 

Office

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. (Met uitzondering van Zune, maar daarover later meer.) Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de Lumia 800 ook goed meekomen als zakelijke telefoon.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen.

Nokia Lumia 800 office

 

Nokia Lumia 800 office

 

Nokia Lumia 800 office

 

Browser

De browser doet zijn werk snel en goed, maar het is wel jammer dat er niet makkelijk op tekst ingezoomd kan worden. De door HTC aangepaste browser in diens Androidapparaten brengt de tekst precies in beeld, ongeacht het zoomniveau. Met een pinchbeweging op de Lumia kun je wel eenvoudig inzoomen, maar de tekst loopt dan aan de zijkanten uit het beeld. Daardoor blijf je heen en weer scrollen en dat is jammer.

Nokia Lumia 800 browser

 

Nokia Lumia 800 browser

 

Nokia Lumia 800 browser

 

Navigatie

Nokia heeft de Bing Maps-applicatie van Microsoft vervangen met twee eigen apps. Als eerste is er Nokia Maps dat we ook kennen van de Symbian-smartphones van de producent. Met Nokia Maps kun je kaarten van de hele wereld opzoeken en bekijken. Daarnaast kun je in jouw omgeving kijken wat er allemaal te doen is qua hotspots. Ook satelietkaarten zijn in deze app te zien. De app doet veel denken aan Google Maps, maar is wat uitgebreider en laat sommige gebouwen ook in 3D zien.

De tweede applicatie heet Nokia Drive. Met Drive kun je navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen. Je dient eerst een gebied of kaart te downloaden en vervolgens kun je navigeren. Het is jammer genoeg nog niet offline navigatie aangezien je de route online dient te berekenen en herbereken. Een optie is wel om de route te berekenen als je weg gaat thuis en zolang je niet van de navigatiebaan af dwaalt zul je offline kunnen navigeren. Dwaal je wel af dan dient hij opnieuw online te berekenen. Nokia zal met een update komen zodat je helemaal offline kunt navigeren, iets dat nu ook met Nokia Maps voor Symbian al kan.

Met Nokia Drive kun je in zowel 2D als 3D navigeren en het is uiteraard gesproken navigatie en turn by turn. De stem is verschillende talen, waaronder Nederlands, te downloaden en in te stellen. Het instellen van een bestemming is erg makkelijk en overzichtelijk geworden. Daarnaast zijn de kaarten zeer gedetailleerd te noemen en worden ook belangrijke gebouwen in 3D op de kaart geprojecteerd. Al met al zijn deze gratis applicaties een zeer welcome toevoeging en weet de producent zich hiermee beter te onderscheiden van diens concurrenten.

Nokia Lumia 800 navigatie

 

Nokia Lumia 800 navigatie

 

Nokia Lumia 800 navigatie

 

Bellen

De geluidskwaliteit van de Lumia is waarschijnlijk de beste die we tot nog toe gehoord hebben, beide zijden van een telefoongesprek verstaan elkaar prima. Zo heeft Nokia de antenne van het toestel helemaal opgenomen in de body en is de body eigenlijk een grote antenne. Dit heeft als positief gevolg dat het bereik van het toestel uitstekend is. Bijkomend voordeel is dat de speaker aan de bovenkant amper opvalt maar wel erg goed geluid geeft. De grote speaker aan de onderkant van het toestel kan erg hard en is zuiver te noemen. Dit is dan ook een mooi pluspunt voor de Lumia 800.

Bellen doe je met de meest prominente tegel in het homescreen: die met een telefoonhoorn erop. Daar kun je kiezen voor het raadplegen van de contactenlijst of het onscreen numerieke toetsenbord. Ook kun je de tegel rechtsboven gebruiken, de ‘people’-tegel. Daarachter zit de contactenlijst en bellen van daaruit kan natuurlijk ook, net als sms-en. Het werkt vrij intuïtief.

Nokia Lumia 800 bellen

 

Nokia Lumia 800 bellen

 

SMS

Nokia Lumia 800 sms

Een derde tegel die tamelijk prominent in het homescreen staat, bevat de tekst ‘berichten’. Daar komen niet alleen de smsjes binnen, maar ook berichten die via Facebook worden verstuurd. Wat voor bericht je precies hebt gekregen, weet je pas als je de tegel hebt aangetikt.

In die tegel kun je ook zelf een sms opstellen, maar we vinden het makkelijker om dat te doen via de people-tegel. Daar kun je bij elk contact met een telefoonnummer kiezen voor bellen of sms-en. Een sms is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar. Dat is handig.

E-mail

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Nokia Lumia 800 e-mail

 

Nokia Lumia 800 e-mail

 

Nokia Lumia 800 e-mail

 

Sociale netwerken

De sociale netwerken zijn volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij het een pluspunt is dat je ook meerdere accounts per netwerk kunt instellen. Bij de Windows Live-accounts moet je wel even oppassen, omdat het toestel in de war kan raken als je het aan een pc hangt, en de Zune-software heeft het daar toch al zo moeilijk mee (zie hieronder).

Nokia Lumia 800 social

 

Nokia Lumia 800 social

 

Nokia Lumia 800 social

 

Zune PC Software

Hoe goed alles op de telefoon ook werkt, alles gaat mis zodra je het toestel aan een pc hangt. Terwijl we op de Nokia Lumia 800 tijdens de hele reviewperiode geen enkel ‘blue screen of death’ waarnamen, waar Windows zo berucht om is, ging het faliekant verkeerd op het moment dat we wat foto’s en muziek wilden overzetten tussen de telefoon en de pc.

De telefoon verplicht je dan om de Zune-software te installeren, maar daar komt het toestel niet meteen mee; eerst wordt getracht om een stuurprogramma te installeren. Als de pc na een paar minuten doorheeft dat er een Windows Phone aan hangt, wordt eindelijk de mogelijkheid geboden om Zune te downloaden (101 mb) en te installeren. En daarna kregen we foutmelding na foutmelding, zagen we ons gedwongen om de pc twee of drie keer te herstarten, werkte het nog niet, moesten we via taakbeheer allerlei applicaties en stuurprogramma’s uitzetten, enzovoorts, enzovoorts.

Om een lang verhaal kort te maken: na anderhalf uur knoeien kregen we eindelijk een werkende verbinding tussen de pc en de telefoon. Maar eenvoudig liedjes en foto’s overslepen tussen beide apparaten: niks ervan. Dat staat Zune niet toe, die er een eigen applicatie tussen schuift die volop gebruik maakt van allerlei Windows Live-toestanden. Na veel vijven en zessen mochten we eindelijk wat foto’s en liedjes van de een naar de ander overslepen. Waarbij Zune ons ook nog ongevraagd te pas en te onpas probeerde te verleiden om tussendoor nog wat online aankopen te verrichten voor het toestel.

Het is onbegrijpelijk dat Microsoft inmiddels zulke goede software voor telefoons maakt, maar het met de desktopsoftware zo laat afweten. Zune werkt, althans bij ons, ontzettend op de zenuwen en werkt nog vervelender dan iTunes met een iPhone onder Windows. Hier valt een groot verbeterpunt te noteren.

Dit gezegd te hebben is de software voor de Mac wel goed en werkt deze naar behoren. De functionaliteit is daar dan ook gelijk een stuk minder, maar desondanks weet hij wel gelijk de telefoon te vinden en gegevens over te pompen.

Nokia Lumia 800 zune

 

Nokia Lumia 800 zune

 

Windows Phone Sync Mac OSX

 

De batterij van de Lumia 800 is niet bijzonder goed. De 1450mAh batterij gaat ongeveer even lang als elke andere smartphone en dat is een dag. Zelf hebben we met normaal tot intensief gebruik ongeveer 9 tot 10 uur gedaan met de batterij op een enkele lading. Dat is verder prima, maar niet bijzonder. Met normaal gebruik zal de telefoon het ongeveer 16 uur uit houden en mocht je er helemaal niets mee doen dan gaat hij 2,5 dagen mee. De batterij van de Lumia is dan ook adequaat te noemen.

Accutijd (dagen) ~1 ~2,5 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1450mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters