Nokia Lumia 820

Veel aandacht gaat uit naar zijn grotere broertje, maar de Nokia Lumia 820 is ook een Windows Phone 8-smartphone om rekening mee te houden. In deze review neemt All About Phones het iets lager gepositioneerd toestel van Nokia volledig onder de loep.

Nokia Lumia 820 review hand 

De Nokia Lumia 820 heeft sinds het begin van haar aankondiging in de schaduw gestaan van haar grotere broer, de Lumia 920. Dit terwijl de twee telefoons niet eens zoveel van elkaar verschillen. Weliswaar heeft het scherm een wat lagere resolutie en is de camera niet voorzien van PureView-technologie, desondanks zitten er nog genoeg snufjes in de Lumia 820 om het een bijzonder toestel te maken. Daarnaast scheelt het in de adviesprijs een dikke 100 euro waardoor de Lumia 820 een stuk betaalbaarder is dan de Lumia 920.

De Lumia 820 beschikt over een andere bouw dan de Lumia 920. Daar waar Nokia voor de Lumia 920 gekozen heeft voor een unibody-bouw, is de Lumia 820 voorzien van een systeem waarbij het achterkantje aangepast kan worden. Nokia komt met een tal van gekleurde achterkantjes om het product te personaliseren. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een achterkantje aan te schaffen waardoor draadloos-opladen mogelijk wordt met het toestel. In de eerste twee maanden van de introductie van de Lumia 820 krijg je zelfs dit speciale achterkantje erbij in een kleur die je zelf wilt. Wel dien je nog zelf een draadloospad aan te schaffen die nog 70 euro kost.

Nokia heeft ervoor gekozen om de Lumia 820 samen met de Lumia 920 pas in januari 2013 in Nederland te introduceren. Dit heeft er alles mee te maken met het feit dat Nederland geen prioriteit-land meer is voor de fabrikant. Daar waar het met de introductie van de Lumia 800 het dat nog wel was, wordt sinds de introductie van de Lumia 920 de voorkeur gegeven voor Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Ergens hierachter zit dan nog Nederland en dat heeft tot gevolg dat wij pas in januari van deze twee paradepaardjes gebruik mogen maken.

In deze review lichten we de nieuwe Lumia 820 van top tot teen en bekijken we of hij het kan opboksen tegen de Samsung Galaxy S III en de HTC One X.

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Nokia Lumia 820

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm S4 Plusdualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 160 gramLengte: 123mmBreedte: 68mmDikte: 10mm

Scherm/invoer

4,3″ Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)800×480 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-out

Batterij

Batterijcapaciteit van 1650mAhBatterij is draadloos te ladenSpreektijd van 14 uurStandby-tijd van 330 uur

Unboxing

Design

Het design van de Nokia Lumia 820 is een onmiskenbaar Nokia-design. Het toestel heeft dan wel geen unibody-bouw zoals zijn grotere broer, de smartphone zit nog steeds erg goed in stevig in elkaar. Het toestel is gemaakt van plastic en dit heeft met namen te maken met de achterkant die losgemaakt kan worden. Het klepje van de Lumia 820 vormt zich om alle randjes van het toestel heen en zit daardoor erg stevig op het toestel. Sterker nog; het kelpje loskrijgen is nog een heel karwij en dat is prima. Het klepje zelf komt overigens in twee uitvoeringen, een matte en een gladde uitvoering. De matte is voorzien van de draadloze-lader optie, dit terwijl de gladde niet draadloos opgeladen kan worden. Overigens krijg je tot eind februari 2013 gratis een klepje waarmee draadloos geladen kan worden.

Onder het klepje vinden we een tweetal belangrijke zaken. Allereerst vinden we daar de microSD-ingang. Dit is een voordeel voor veel gebruikers en iets dat de Lumia 920 niet heeft. Ook kan de batterij verwisseld worden voor een nieuwe, ook dat is een voordeel voor veel mensen. Onder de batterij zit ook de simsleuf voor de micro-sim. Overigens is aan de achterkant ook Carl Zeiss-camera te vinden die iets dieper in het klepje ligt zodat hij niet zo snel beschadigd.

Nokia Lumia 820 review front 
Nokia Lumia 820 review front top 
Nokia Lumia 820 review front bottom 

Aan de voorkant van het toestel vinden we glad oppervlakte met daarin verwerkt het 4.3-inch scherm met een resolutie van 480×800 pixels. Onder het scherm zitten de drie Windows Phoen 8-knoppen voor het startscherm, menu-terug/multitasking en het zoeken via Bing. Ook is er een VGA-camera aanwezig om zo te kunnen videobellen met het toestel. Een voordeel is dat de voorkant helemaal vlak is en dat er geen opstaande randjes rondom het scherm zijn. Dit is iets wat de Lumia 900 wel had en gelukkig met de nieuwe lijn is verholpen.

De telefoon zelf is niet zo zwaar en houdt door de rondingen lekker vast in de handen. Al met al is er weinig tot niets mis met de bouw en afwerking van deze Lumia 820.

Nokia Lumia 820 review back 
Nokia Lumia 820 review back top 
Nokia Lumia 820 review back bottom 
Nokia Lumia 820 review bottom 
Nokia Lumia 820 review right 
Nokia Lumia 820 review top 
Nokia Lumia 820 review left 

Batterij

De batterij van de Nokia Lumia 820 krijgt van ons een ruime voldoende. De smartphone wist het tijdens onze test makkelijk een dag uit te houden en ging de volgende dag ook nog een paar uurtjes mee. Als je de telefoon echter intensief gebruikt dan gaat hij ongeveer 9 uur mee op een dag. Met weinig gebruik ongeveer 3 dagen. Dit betekent wel dat je dan constant aan het wifi hangt en eigenlijk alleen belt met het toestel.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~3
Batterij Lumia 820
Capaciteit 1650mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het scherm van een smartphone is erg belangrijk. Desondanks heeft Nokia niet het zelfde paneel gebruikt als die in de Lumia 920 voor deze 820. Wel kun je het scherm met een handschoen bedienen.

Scherm

Nokia Lumia 820 review front top

Ondanks dat de prijs van de Lumia 820 nog best hoog is, 499 euro, heeft Nokia toch gemeend dat het toestel geen HD-resolutie nodig heeft. Dat betekent dat de Lumia 820 is voorzien van een 4.3-inch paneel met ClearBlack technologie die we kennen van ondermeer de Lumia 900. Dit scherm heeft echter een resolutie van 480×800 pixels en dat is tegenwoordig aan de lage kant aangezien concurrende-smartphones op het zelfde prijspunt al over een 1280 x 720 pixel resolutie beschikken. Dit is dan ook gelijk het grootste minpunt van deze Lumia aangezien dit de prijs/kwaliteit-verhouding naar beneden haalt.

Overigens is het scherm niet slecht te noemen. Het ClearBlack-touchscreen is een Amoled-paneel dat prima contrast-waarden heet. Desondanks zijn de donkere waarden niet zo goed als bij de Lumia 920. Verder is er dus wat meer spraken van pixelvorming, al zal dit je niet zo snel opvallen als je nog geen HD-scherm gewend bent. Wat ook al helpt, is dat Nokia de PenTile-matrix bij dit scherm overboord heeft gegooid waardoor de effectieve resolutie hoger is dan de meeste 4,3″ amoled-schermen. Al met al is het scherm dan ook zeker niet lelijk en heb je weinig last van de wat lage resolutie. Bijkomend voordeel is ook nog eens dat de meeste apps voor Windows Phone 8 toch nog niet geoptimaliseerd zijn voor de HD-resoluties van de nieuwe lijn toestellen en wel voor de resolutie van de Lumia 820.

Toetsen

Het toetsenbord van de Lumia 820 is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone 7 en niet anders werkt op Windows Phone 8. Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn lekker groot en de autocorrectie werkt ook goed. Het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk. Leuk is ook dat het toestel voordat je begint met het typen van je volgende woord al een suggestie geeft wat dat moet worden.

Microsoft heeft twee leestekens, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet. Als je de punt of in de browser .com ingedrukt houdt, krijg je alternatieven zoals .nl of .co.uk.

Nokia Lumia 820 review toesten 
Nokia Lumia 820 review  
Nokia Lumia 820 review  
Nokia Lumia 820 review  

Windows Phone 8 heeft nog weinig geheimen voor eindgebruikers, waarschijnlijk omdat het OS niet zo heel veel verschilt met die van zijn voorganger. Ook Nokia heeft hier weinig invloed op, maar desondanks blijft het een antrekkelijk OS.

Homescreen

Het homescreen van Windows Phone 8, en daarmee dus de Lumia 820, bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Deze tegels kunnen drie formaten zijn. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Het homescreen is een mooi strak opstapje naar de rest van je telefoon. En de verschillende tegelformaten zorgen ervoor dat je veel op het scherm kwijt kunt en toch al je belangrijke informatie groot in beeld kunt hebben. Wel is het geheel minder dynamisch dan bij Android, en zijn de Live-tiles minder functioneel dan de widgets van Android.

Nokia Lumia 820 review homescreen 
Nokia Lumia 820 review homescreen 
Nokia Lumia 820 review homescreen 

Menu

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren, delen of beoordelen voor de Marketplace.

Nokia Lumia 820 review menu 
Nokia Lumia 820 review menu 
Nokia Lumia 820 review menu 
Nokia Lumia 820 review menu 

Multitasking

Multitasking is in Windows Phone 8 gedeeltelijk aangepakt. Het UI is het zelfde gebleven maar de prestaties zijn verbeterd en apps, mits ingebouwd door de app-bouwer, blijven nu daadwerkelijk in de zelfde status waarin je ze hebt achtergelaten. De apps worden op dit moment geüpdatet zodat dat gaat werken, zo heeft Facebook bijvoorbeeld al zo’n update gehad. Overigens gaat het switchen naar apps niet instant zoals bij Android, maar moet je steeds even wachten als de app zichzelf hervat.

Het switchen tussen applicaties gaat via het ingedrukt houden van de terugknop. Dan krijg je een lijstje te zien met de laatst gebruikte apps. Dat werkt handig, hoewel het gebruik van de terugknop even wennen kan zijn als je van Android of iOS komt. Bij die besturingssystemen wordt de homeknop voor deze functie gebruikt.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt. Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8, iets dat iOS en Android wel al hebben. En dat is nog wel een belangrijk gemis aan dit besturingssysteem, hoewel Microsoft al heeft laten doorschemeren dat binnenkort op te lossen.

Nokia Lumia 820 review multitasking 
Nokia Lumia 820 review multitasking 

Prestaties

Nokia Lumia 820 review prestaties

Windows Phone blijft erg prettig in gebruik en daarbij zijn de prestaties nog steeds erg goed gebleven. Ook met de Windows Phone 8 update loopt alles nog steeds erg soepel en zul je tijdes het dagelijks gebruik weinig verschil merken qua prestaties. Waar je vooral de nieuwe processor op zal kunnen loslaten en de extra ram is het opstarten van applicaties en het spelen van games. Windows Phone is namelijk niet de snelste als het gaat om het opstarten van applicaties; je krijgt veelal eerst een laadscherm te zien alvorens een app daadwerkelijk data weergeeft. Voor alle andere handelingen zijn laadtijden een stuk korter en dat is zeker welkom.

De Lumia 820 draait net als de meeste andere Windows Phone 8-apparaten, maar ook bijvoorbeeld de HTC One S of de Sony Xperia T, op een Qualcomm Snapdragon S4 Plus-chip met twee moderne Krait-kernen als basis. Die is erg snel en dat zorgt er, samen met de prima snelheid van Windows Phone zelf, voor dat de Lumia 820 als een zonnetje draait. Directe vergelijkingen met Android maken is natuurlijk lastig, maar de Lumia 820 doet in ieder geval in dagelijks gebruik niet onder voor veel andere high-end smartphones op Android.

Alle klachten die we over de stabiliteit van het toestel hebben zijn niet terug te voeren tot Nokia, maar komen van apps. Niet alle Windows Phone-apps zijn even stabiel, zo vliegt Facebook er weleens uit en werkt WhatsApp niet geweldig. Maar de kans is groot dat dat redelijk snel opgelost gaat worden.

Nokia-smartphones staan altijd bekend om hun goede camera en de fijne multimedia-eigenschappen. Dankzij Windows Phone 8 is dat alleen maar verbeterd op de Lumia 820.

Foto

De camera van de Nokia Lumia 820 doet veel denken aan die van de Nokia Lumia 900. Het toestel maakt goede foto’s, al heeft hij soms wel wat last van ruis. Vooral foto’s die vanaf veraf geschoten worden laten al snel ruis zien, maar foto’s die van dichtbij genomen worden maken mooie en nette kleuren. Wat vooral opvalt is dat de kleuren van de camera goed overeenkomen met de werkelijkheid. Weinig verzadiging en daarnaast weet de camera ook goed de helderheid te corrigeren.

Waar we ook over te spreken zijn, is dat dat de Nokia Lumia 820 een fysieke cameraknop heeft. Vooral omdat je de camera er mee kunt opstarten zonder dat je het toestel eerst hoeft te ontgrendelen of ook maar een andere knop hoeft aan te raken. De camera weet overigens snel foto’s te nemen en op te starten. Al met al presteert de Lumia 820 op dit vlak prima.

Nokia Lumia 820 test foto 
Nokia Lumia 820 test foto 
Nokia Lumia 820 test foto 
Nokia Lumia 820 test foto 

De camerainterface is wat uitgebreid in Windows Phone 8. Het lijkt erop dat Microsoft veel nadruk wil leggen op de nieuwe camera-software en dat is goed te zien. Er zijn de nodige instellingen aanwezig, zoals ISO, witbalans, resolutie en flits. Maar interessanter zijn de zogenaamde ‘lenzen’.Lenzen zijn apps die ontwikkelaars kunnen maken en daarmee vervolgens de camera kunnen gebruiken voor speciale functionaliteiten. Dat is een erg leuke toevoeging, hoewel hetzelfde bij Androidtelefoons ook kan door middel van losse apps.

Standaard staat alleen Bing Vision op de Lumia 820, dat is een lens waarmee je bijvoorbeeld barcodes kunt scannen. Verder zijn er al links naar Panorama, Smart Shoot en Cinemagraph van Nokia. Met Smart Shoot kun je een reeks foto’s maken van groepen mensen waarbij je per persoon het best gelukte gezicht kan uitkiezen en alles tot één foto samenvoegen. Cinemagraph maakt een soort foto met bewegende delen erin, en Panorama spreekt voor zich. Een andere leuke lens die je gratis kunt downloaden is Translate. Daarmee kun je in het zoekerscherm dingen vertalen. Bijvoorbeeld als je een bordje in het buitenland niet begrijpt. Dat werkt niet geweldig, maar wel goed genoeg om nuttig te zijn in sommige situaties.

Nokia Lumia 820 review camera 
Nokia Lumia 820 review camera 
Nokia Lumia 820 review camera 
Nokia Lumia 820 review camera 

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de foto hub zich. Daar kun je alles wat met foto’s te maken heeft op het toestel doen, behalve ze maken.

Die foto hub bestaat natuurlijk uit een galerij met al je foto’s erin. Daar staan ook foto’s van Facebook in en je kunt je foto’s op een aantal manieren rangschikken. Verder is de hub uitgerust met een feed van je sociale netwerken. Daar komen alle foto’s die door je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn geplaatst zijn. Tot slot is er een sectie applicaties, waar alle foto gerelateerde apps terecht komen. Standaard is dat er eentje: Creative Studio.

Creative Studio is een programma waarmee je filters over je foto’s kunt zetten. Daarbij kun je kiezen tussen filters die afgeleid zijn van verschillende edelstenen. Achteraf kun je de kleurbalans, helderheid en verzadiging nog aanpassen. Je kunt er wel leuke plaatjes mee maken, maar uniek is het zeker niet.

Video

Nokia Lumia 820 review video

De Lumia 820 filmt in 1080p, wat nog niet erg speciaal is. De beeldkwaliteit van filmpjes is redelijk voor een midrange-end-smartphone. De camera heeft af en toe moeite met het scherpstellen en corrigeren van het licht. Desondanks komt het beeld goed over, al is het soms wat donker. Gelukkig is het beeld veelal niet oververzadigd zoals bij veel andere smartphones of te licht. Al met al is de camera en de video-opname prima te noemen.

Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook deze Lumia 820, niet uit. Er zit bijvoorbeeld geen YouTube ingebouwd in het toestel. Daar zijn wel goede apps voor te downloaden, bijvoorbeeld Metrotube, en Microsoft heeft zelf een plugin beschikbaar waarmee je ondersteuning kan toevoegen in de browser, maar het blijft behelpen. Ook de videospeler zelf is niet heel denderend. Je kunt .wmv en .mp4 bestanden afspelen, maar daar houdt het een beetje op. Dat gaat wel gewoon in 1080p, maar is toch wat beperkt voor een hedendaagse smartphone.

Muziek

Een groot voordeel van Windows Phone 8 is dat je toestellen met het besturingssysteem erop als USB-opslag aan je computer kunt hangen. En dan kun je je muziek dus makkelijk kopiëren. Als je Windows 8 draait zul je bij de eerste keer aansluiten een Windows Phone-app te zien krijgen, daarmee kun je ook content op je Lumia 820 beheren.

Net als bij de foto hub, kun je met de music hub niet alleen muziek spelen maar ook naar andere apps gaan. Tevens is de music hub ook bedoeld voor video’s, dus ook video-apps kun je vanaf hier benaderen. En als je zo’n app hebt, bijvoorbeeld eentje voor YouTube, dan zullen de video’s die je daar als laatst gespeeld hebt ook gewoon tussen je geschiedenis verschijnen.

De muziekspeler heeft een prima interface. Muziek afspelen kan zoals bij elke smartphone en daarnaast is de interface van de speler gericht op het ontdekken van nieuwe content. Zo kun je op de naam van de artiest van je nummer klikken en dan krijg je zijn complete discografie te zien, plus een biografie, als dat beschikbaar is een lijst met evenementen en een aantal verwante artiesten. Ook kun je van een artiest een zogenaamde Smart DJ-mix maken, waarbij je toestel gerelateerde muziek vanuit Xbox Music achter elkaar plakt. Dat werkte bij ons overigens niet altijd, en als het werkt dan pakt het toestel steeds maar 30 seconden van een nummer als je geen premium-account hebt.

Xbox Music, ook bekend uit Windows 8, is nieuw toegevoegd aan Windows Phone 8. Je hebt de keuze om per nummer of per album te kopen, maar je kunt ook een abonnement nemen. Als je dat doet dan betaal je 9,99 euro per maand of 99.90 per jaar en vervolgens kun je onbeperkt muziek streamen naar je telefoon en ook offline opslaan in hoge kwaliteit. Microsoft claimt een paar miljoen nummers in de winkel te hebben en ook lokale artiesten zoals Blof zijn in de app te vinden.

Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review muziek 
Nokia Lumia 820 review  

Als aanvulling daarop heeft de Lumia 820 nog Nokia Music. Dat is eigenlijk een soort kopie van de music hub. Ook hier kun je je eigen muziek luisteren, zij het met een iets minder uitgebreide speler. En ook bij Nokia kun je muziek kopen, met een vergelijkbaar assortiment en vergelijkbare prijzen als bij Microsoft. En ook Nokia Music laat concerten zien, hoewel dat beter gaat dan bij de music hub.

Wel een interessante toevoeging is mix radio, een gratis radio-achtige dienst van Nokia. Dat lijkt op de Smart DJ-mixen van Microsoft, maar gaat niet per artiest en werkt beter. Hier krijg je gewoon zonder dat je hoeft te betalen de volledige nummers te horen en tevens kun je mixen downloaden. Per uur kun je zes nummers overslaan, en als je een leuk nummer hoort kun je die meteen, tegen betaling, downloaden. Er zijn allerlei soorten mixen beschikbaar. Bijvoorbeeld Nederlandstalig, pop of rock, maar ook bijvoorbeeld nieuwe releases. En er zijn verschillende thematische mixen. Zo is er een mix voor tijdens het schoonmaken, een mix voor tienerfeestjes en was er vorig rond kerst een speciale kerstmix.

Games

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze game hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Daarnaast wordt het ook mogelijk om je Xbox te bedienen via de indrukwekkende app Smartglass, waarover hieronder meer. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Er zijn nog niet zo heel veel games momenteel die met je Xbox samenwerken, maar de verwachting is dat zodra de sdk va Windows Phone 8 beschikbaar is ontwikkelaars hiermee aan de gang gaan.

Met Xbox SmartGlass kan gemakkelijk content met de Xbox 360 gedeeld worden via een smartphone of een tablet, en dus de televisie waarop deze is aangesloten. Zo kun je een film van een Lumia 820 op de Xbox 360 weergegeven en vervolgens meer achtergrondinformatie over de film of serie op je smartphone voorgeschoteld krijgen. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was zodra je op de Xbox stopt met kijken. Dit geldt zowel voor de smartphone als de tablet. SmartGlass werkt erg goed en is indrukwekkend te noemen, de mogelijkheden van deze app in combinatie met een Xbox 360 zullen alleen maar toe gaan nemen, zo is de verwachting. Overigens is deze app niet Windows Phone 8-exclusief. Ook Windows 8 en Android hebben hem, bijvoorbeeld.

Nokia Lumia 820 review games 
Nokia Lumia 820 review games 
Nokia Lumia 820 review games 
Nokia Lumia 820 review games 

Nokia heeft de Lumia 820 net als de Lumia 920 volgestopt met eigen apps. Daarnaast worden ook de apps van Microsoft zelf goed vertegenwoordigd op het toestel.

Standaard applicaties

Zowel Nokia als Microsoft hebben nog een setje apps toegevoegd aan de Lumia 820. Een standaard Windows Phone-app is Portemonnee. Deze NFC-applicatie moet je eerst koppelen aan een creditcard waarna je middels NFC kunt betalen bij winkels die het ondersteunen. In de praktijk heb je hier uiteraard nog weinig aan omdat er amper winkels zijn waarmee je met NFC kunt betalen en daarnaast hebben relatief weinig Nederlanders een creditcard. Overigens is er wel ondersteuning voor PayPal.

Een tweede app die misschien voor sommige mensen wel handig is, is de Speelhoek. Wat deze app doet is de telefoon instellen op een bepaalde modus die je zelf vooraf heb ingesteld zodat mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Een voorbeeld is dan ook dat je aangeeft dat in deze speciale modus er alleen gebruik gemaakt mag worden van bepaalde games die jij geselecteerd hebt en de overige apps onbruikbaar worden gemaakt. Je kunt dan de telefoon aan je kinderen gegeven zodat zij veilig met het toestel kunnen spelen en je niet bang hoeft te zijn dat er iets verwijderd wordt. Om uit de modus te geraken moet je een viercijferige code opgeven. De vraag is wel hoeveel mensen in de praktijk daadwerkelijk hun telefoon willen afgeven aan andere zodat ze er uitgebreid mee kunnen spelen.

Wat simpele standaardapps zoals een rekenmachine en een wekker zijn er natuurlijk ook. En Nokia heeft nog wat toegevoegd. Zo is er Nokia Care, een soort digitale gebruiksaanwijzing. En ook Angry Birds Roost is toegevoegd. Dat is een soort Angry Birds hub, met links naar alle games, video’s, nieuws, downloads en de zogenaamde Angry Cam. Daarmee kun je allerlei vogeltjes en bouwstenen in een foto plakken. Misschien is het een leuke app voor die hard Angry Birds-fans, maar voor de gemiddelde gebruiker stelt het niets voor.

Nokia Lumia 820 review lockscreen 
Nokia Lumia 820 review nfc 
Nokia Lumia 820 review kids corner 
Nokia Lumia 820 review kids corner 

Extra applicaties

Applicaties haal je uit de Store. Dat is na de applicatiewinkel van Android en iOS de grootste applicatiewinkel, maar hij haat het kwalitatief gezien duidelijk nog niet bij zijn twee concurrenten. De meeste belangrijke apps zijn er wel, maar er zijn ook nog belangrijke dingen zoals Dropbox die ontbreken. De meeste van die apps zijn overigens wel onderweg naar het platform. Een ander puntje is dat lang niet alle apps voor Windows Phone 8 geoptimaliseerd zijn. Zo zijn er applicaties die echt multitasken nog niet ondersteunen.

De interface van de Store is verder prima. Je kunt bladeren door apps, games en muziek met verschillende categorieën. Ook zijn er lijsten van populaire apps en dergelijken beschikbaar. En Nokia heeft een eigen hoekje ingericht met applicaties die het bedrijf heeft uitgegeven. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard, maar ook met PayPal kan betalen in de Store.

Nokia heeft zelf nog een app toegevoegd waarmee je de Store kunt verkennen. Daar zitten populaire apps in, maar ook bijvoorbeeld nieuwe apps of applicaties die Nokia exclusief uitgeeft voor haar Lumiatelefoons. Het is niet meer dan een linkje naar de Store, maar kan best handig zijn om applicaties te verkennen.

Nokia Lumia 820 review ov 
Nokia Lumia 820 review ov 
Nokia Lumia 820 review store 
Nokia Lumia 820 review store 

Telefoon

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smartdialing aanwezig, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten.

De contactenapplicatie is één van de mooiere dingen van Windows Phone. Deze ‘people hub’ is namelijk meer dan alleen een contactenapplicatie. Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek.

De kwaliteit van gesprekken op de Lumia 820 hebben we niets over te klagen, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. Hoewel: bij de ringtones, of eigenlijk de hele volumeregeling van het toestel, zit een irritatiepuntje. Er is maar één volumeniveau voor het hele toestel. Dus als je het volume van je muziek omlaag gooit, dan gaat je beltoon mee. En dat is gewoon irritant.

Nokia Lumia 820 review telefoon 
Nokia Lumia 820 review telefoon 
Nokia Lumia 820 review telefoon 

Email

Nokia Lumia 820 review e-mail

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen en daarbij worden ook de agenda en het adresboek gesynct.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Browser

De browser doet zijn werk snel en goed en lijkt pagina’s sneller te renderen dan zijn IE9 voorganger. De browser op de Lumia 820 is gebaseerd op de IE 10 engine en lijkt daarmee aan alle HTML5-standaarden te moeten voldoen. In de praktijk heeft hij desondanks moeite met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden. Ook vinden we de manier waarop tabbladen worden beheerd net wat te omslachtig omdat je drie tikken moet doen om je tabblad te kunnen selecteren. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad. Overigens kun je wel instellen dat er een speciale knop voor komt naast de adresbalk, maar dan nog steeds is het meer werk dan bij de concurrerende browsers.

De browser werkt gewoon naar behoren, maar ook leuke extra functies ontbreken. Zo kun je in Google Chrome en Safari voor iOS je bookmarks via Apple en Google syncen met je PC. Microsoft heeft deze optie dan weer niet ingebouwd. Het is een simpele recht toe, recht aan browser. Niet meer niet minder, en dat is jammer.

Nokia Lumia 820 review browser 
Nokia Lumia 820 review browser 
Nokia Lumia 820 review browser 
Nokia Lumia 820 review browser 

De Nokia Lumia 820 lijkt borduurt voort op het gedachtengoed van de Nokia Lumia 900. Het toestel heeft veel weg van zijn voorganger en kent een relatief hoge prijs desondanks.

Nokia lijkt nog een lange weg te gaan hebben alvorens het de top weet te bereiken. Desondanks is de Lumia 820 een prima voorbeeld van een smartphone die erg goed in elkaar steekt maar waarop een verkeerde prijsstrategie is losgelaten. De Lumia 820 doet namelijk erg veel dingen goed. Allereerst is Windows Phone 8 nog steeds een erg fijn OS om mee te werken en is het qua snelheid nagenoeg ongeëvenaard. Jammer is wel dat veel apps nog niet geoptimaliseerd zijn voor het nieuwe OS, met alle gevolgen van dien.

Microsoft propagandeert dan wel dat ze 46 van de 50 belangrijkste applicaties al op hun platform hebben zitten middels de Windows Phone Store, maar letterlijk 45 hiervan werken niet zo prettig zoals op Android en iOS. Zo is WhatsApp nagenoeg onbruikbaar omdat de app uiterst instabiel is en functionaliteit mist, daarnaast geld voor Twitter het zelfde en beide apps kunnen nog niet omgaan met de nieuwe manier van werken. Alleen Facebook spring er hier positief boven uit, al mist hierin ook de nodige functionaliteit zoals pagina’s beheren. Dit alles heeft te maken met de late data dat Microsoft de SDK van WP8 heeft vrijgegeven. Het kan nog wel enkele maanden duren alvorens dit probleem is opgelost.

De telefoon zelf heeft een erg mooi scherm met prima zwartwaarden. Wel zetten we vraagtekens bij het feit waarom het scherm een dermate lage resolutie heeft mee gekregen voor een high-end smartphone. Voordeel hiervan wel is dat alle Windows Phone 7.5-apps gemaakt zijn voor deze resolutie. Een ander positief punt is de bouw van het toestel en de mogelijkheid om hem draadloos op te laden. Het klepje sluit naadloos aan op de body en de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden zal veel mensen goed doen. Daarnaast is ook de camera van de Lumia 820 niet verkeerd te noemen en zijn de lenzen een leuke toevoeging aan het OS.

Nokia Lumia 820 review black front 

Ook het aantal apps dat Nokia op de Lumia 820 en 920 mee weet te leveren doet een mensen veel goed. Vooral Nokia Drive blijft simpelweg de beste mobiele navigatie-app die men zich kan wensen aangezien je van bijna de gehele wereld gratis offline kaarten mee geleverd krijgt en de navigatie ook nog eens erg makkelijk werkt. Andere apps zoals OV en Mix Radio zijn we iets minder over te spreken maar zijn desondanks wel leuke toevoegingen die andere fabrikanten op het platform nog niet hebben weten te brengen.

Het is echter niet alleen maar rozenkleur en maneschijn met deze Lumia 820. De prijs blijft voor ons onredelijk hoog, vooral als je hem vergelijkt met een Samsung Galaxy S III en een HTC One X. Mocht het toestel rond de 350 tot 400 euro geprijsd zijn dan was dit een waardig alternatief geweest voor deze twee concurrenten, maar nu is het toestel simpelweg duurder dan haar Android-concurrenten waardoor wij de Lumia 820 niet kunnen aanbevelen op dit prijspeil. Overigens is de kans groot dat de prijs over een aantal maanden daadwerkelijk tot dat niveau zakt.

De Lumia 820 heeft simpelweg weg te weinig voordelen tegenover zijn concurrenten om als interessant alternatief te gelden. Zo is de resolutie van het scherm laag, is het een redelijk fors toestel en zijn er nog weinig apps van hoge kwaliteit voor de smartphone te vinden. Nokia zou er dan ook verstandig aan doen om hem iets lager in de markt te positioneren aangezien je nu beter af bent met een Samsung of een HTC op dit prijspeil.

Nokia Lumia 820 review black front top 
Nokia Lumia 820 review black front bottom 

Concurrentie

De Nokia Lumia 820 concurreert door zijn hoge prijspeil met nagenoeg alle high-end smartphones. Ondermeer de Samsung Galaxy S III is al 50 euro goedkoper online te vinden en ook de HTC 8X is op het moment van schrijven op een prijspeil van 480 euro te vinden. Daarnaast heeft HTC ook nog de One X die over betere specs en bouw dan de 820 beschikt. Dit toestel kost momenteel 430 euro.

De grootste concurrent is wat ons betreft dan ook de HTC 8X. Dit toestel heeft een betere bouw dan de Nokia dankzij haar unibody-design en is daarnaast voelt de 8X is ook wat prettig in de handen dan de Lumia 820 door haar flinke hoeken. Qua dikte zijn ze gelijk maar wij prefereren dan toch het strakke design van de 8X. De specificaties zijn nagenoeg het zelfde, al beschikt de 8X wel over een HD-scherm en een goede camera.

HTC 8X review hand 
HTC One X review hand 
Samsung Galaxy S III review hand 
Onze review score
Pluspunten
  • Draadloos opladen mogelijkheid
  • Prima bouw
  • Goede camera
  • Snel en stabiel in gebruik
  • Gratis offline-navigatie van Nokia
  • MicroSD-ondersteuning
Minpunten
  • Duur in de aanschaf
  • Weinig apps voor Windows Phone 8
  • Lage schermresolutie
  • Fors toestel

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters