Nokia Lumia 830 review

De Nokia Lumia 830 is de laatste telefoon onder het Nokia-merk. De smartphone wordt door Microsoft getypeerd als ‘voordelig vlaggenschip’ en in deze review bekijken we hem nader.

Nokia Lumia 830 hoofdfoto 

“De Lumia 830 heeft alle typische Nokia-kenmerken en werd onlangs nog bekroond met een Telecom Award”

Nokia is niet meer. Tenminste, niet in de oude vorm. De smartphonetak van het bedrijf is door Microsoft overgenomen en de eerste Microsoft-telefoon is inmiddels aangekondigd in de vorm van de Lumia 535. Dat betekent dat de Lumia 830, samen met de Lumia 735, de laatste telefoon onder het Nokia-merk is. En het ziet er naar uit dat Nokia zijn lange aanwezigheid op de smartphonemarkt afsluit met een goede telefoon. De Lumia 830 heeft alle typische Nokia-kenmerken en werd onlangs nog bekroond met een Telecom Award.

Hoewel Microsoft de term voordelig vlaggenschip gebruikt, is de Lumia 830 eigenlijk een midrange-telefoon pur sang. De smartphone heeft een 5-inch 720p-scherm, een Snapdragon 400-processor en een 10-megapixelcamera. Het vlaggenschip-gehalte moet volgens de fabrikant meer van de kwaliteit van die dingen en het ontwerp komen. Het ontwerp komt met zijn metalen rand hoogwaardig over, het scherm ziet er erg goed uit en de camera is zoals we dat van Nokia mogen verwachten een meesterwerkje. Dat moet de telefoon een aantal mooie voordelen tegenover de concurrentie bieden ondanks de niet erg speciale specificaties.

Ander duidelijk onderscheidend punt is natuurlijk Windows Phone. Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar in ieder geval zijn er weinig smartphones in deze prijsklasse die op dat besturingssysteem draaien. Daarmee onderscheidt de Lumia 830 zich dus direct al van veel van zijn concurrenten.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie 8.10.14157.200 en een prijs van €300.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Nokia Lumia 830

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op October 2014 Draait op Windows Phone 8.1Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400quadcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 150 gramLengte: 139mmBreedte: 70mmDikte: 8,8mm

Scherm/invoer

5″ IPS LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)720×1280 schermresolutie

Camera

10MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames0,9MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2200mAhBatterij is draadloos te ladenSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 528 uur

Unboxing

De Lumia 830 wordt helaas geleverd zonder headset, die zul je dus zelf moeten aanschaffen als je er nog geen hebt. Verder is het verkooppakket van de telefoon vrij standaard. Een paar boekjes, een usb-kabel, een oplader en natuurlijk het toestel en de batterij kun je in de doos vinden.

Design

“Overall gezien is de bouwkwaliteit van de Lumia 830 erg goed”

De Lumia 830 is een typische Lumiatelefoon. Een solide bouw, felle kleurtjes en zelfs de mogelijkheid om de kleur van het toestel te vervangen ontbreekt niet. Het toestel is wel wat hoekiger dan de meeste andere Lumia’s, maar dat vinden we wel mooi. De rand is nu gemaakt van aluminium waardoor het toestel een wat hoogwaardigere uitstraling krijgt.

Overall gezien is de bouwkwaliteit van de Lumia 830 erg goed. De smartphone heeft dus zijn metalen frame waar hij zijn hoogwaardige uitstraling grotendeels aan ontleent. De telefoon voelt daarnaast erg solide en heeft een verwisselbare achterkant waardoor de batterij eruit kan.

Toch zitten er wat haken en ogen aan de bouw van het toestel. De afwerking is niet op alle vlakken optimaal. Zo sluit het scherm net niet overal perfect aan op de aluminium rand en heeft de achterkant wat speling. Dat merk je vooral bij de camera, waar het glazen plaatje rond de lens wat lager ligt dan het omringende plastic. Als je wat druk uitoefent op het plastic zakt het in en komen de twee op hetzelfde niveau. Ook aan de randen zit er een klein kiertje tussen de batterijklep en het aluminium. Overigens is dat bij ons toestel een vrij groot verschil. We zijn even langs wat winkels geweest om andere apparaten te bekijken en daar was het probleem significant kleiner, maar vaak nog wel aanwezig. Daarnaast is het ook niet zo’n groot probleem. De telefoon voelt er niet minder solide door en functioneel merk je er ook niets van. Alleen het is wel een beetje slordig.

Er zijn zoals altijd weer wat leuke kleuren beschikbaar, in dit geval zwart, wit, oranje en groen. Die laatste twee zijn erg fel en ogen daardoor fris maar misschien wel wat over the top. Die kleur kun je middels een ander achterkantje dus ook vervangen en dat is een leuke toevoeging.

Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 

Alle knopjes zijn aan de rechterkant van de telefoon te vinden, inclusief een cameraknop. Onder de batterijklep kun je zowel je sim- als geheugenkaart kwijt. Daar zijn dus geen klepjes voor aanwezig in de zijkant. Zowel de audiopoort als de usb-ingang zitten aan de bovenkant, in het geval van de usb-poort is dat een beetje onhandig. Het betekent namelijk dat je als je met het toestel wilt navigeren de oplader bovenin in moet pluggen. Het kabeltje dat omhoog loopt kan dan voor je scherm gaan hangen en in de weg zitten. Overigens is daar een oplossing voor: de Lumia 830 ondersteunt draadloos opladen via Qi en Microsoft verkoopt een autohouder met draadloze laadfunctie.

Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 

Scherm

“Het scherm van de Lumia 830 is inderdaad goed leesbaar in de zon en dat is erg prettig”

De Lumia 830 heeft een 5-inch scherm met een resolutie van 720×1280 pixels. Het gaat om een IPS-scherm met zogenaamde ClearBlack-technologie. Dat laatste wil zeggen dat er een polariserend laagje over het scherm ligt wat het contrast moet verhogen en reflecties van inkomend zonlicht flink moet verminderen. Het scherm van de Lumia 830 is inderdaad goed leesbaar in de zon en dat is erg prettig.

De zwartwaarden van het scherm zijn we wat minder enthousiast over, zwart is toch wel duidelijk een beetje grijzig. Maar los daarvan ziet het display er erg mooi uit. Kleuren zijn levendig en de witbalans van het scherm is behoorlijk goed. De helderheid had wat hoger gekund, maar is wel voldoende.

De pixeldichtheid van het scherm is niet bijzonder goed, maar wel ruim voldoende. Toch ziet tekst er niet altijd helemaal scherp uit, wat waarschijnlijk te maken heeft met de manier waarop het gerenderd wordt. Dat is een klein nadeeltje, maar los daarvan is het scherm helemaal prima.

Prestaties

“De Lumia 830 voelt als je door de interface bladert bijna net zo snel als menig topmodel”

De Lumia 830 loopt op de inmiddels wat belegen Snapdragon 400-processor van Qualcomm. Vier Cortex A7-kernen geklokt op 1,2GHz gekoppeld aan een Adreno 305-GPU. Het is een combinatie die in het merendeel van de midrange- en low-endtelefoons van het afgelopen jaar zit en nog nooit voor slechte resultaten gezorgd heeft. Maar voor een toestel dat zich ‘voordelig vlaggenschip’ noemt is het niet iets om trots op te zijn. Net als de wat magere gigabyte werkgeheugen, trouwens.

Maar Windows Phone zou Windows Phone niet zijn als het niet toch nog het beste van deze hardware zou maken. De Lumia 830 voelt als je door de interface bladert bijna net zo snel als menig topmodel en presteert wat dat betreft goed. Alleen als je applicaties opstart merk je wel dat er een beetje power mist. Als je enthousiast aan het multi-tasken bent zul je soms even een paar seconden tegen een scherm met de tekst ‘hervatten’ erop aan moeten kijken, omdat het toestel de opgevraagde app dan al uit het wat beperkte ramgeheugen heeft gegooid. Grote problemen zijn het allemaal niet.

Een wat groter probleem ligt in het feit dat de Lumia 830 niet alle applicaties stabiel weet te draaien. Of dit aan de telefoon of aan de app te wijten valt durven we niet te zeggen, maar een beperkt aantal apps vlogen er bij ons regelmatig uit. De belangrijkste daarvan was 9292. Het lijkt alleen om apps van derde partijen te gaan en is geen groot issue, maar wel een beetje irritant. We hebben één keer een grote vastloper van het toestel meegemaakt. Niets om je zorgen over te maken, maar wel iets dat niet erg des Windows Phone’s is.

“De smartphone kan met gemak een dag mee met intensief gebruik”

De Lumia 830 is natuurlijk gewoon voorzien van ondersteuning voor 4G-netwerken en ook NFC, 3G, bluetooth en wifi zijn van de partij. De ontvangst van de Lumia 830 is prima en ook de belkwaliteit van de telefoon is goed.

Accutechnisch doet de Lumia 830 het op papier niet zo heel goed met zijn 2200mAh. Het praktijkbeeld is gelukkig een stuk positiever. De smartphone kan met gemak een dag mee met intensief gebruik. Als je er niet al teveel mee doet dan kun je zelfs met een beetje moeite wel de twee dagen halen. Dat betekent dat de Lumia 830 op batterijgebied gewoon ruim voldoende is en zelfs tot de beteren in zijn segment behoort.

Software

Nokia Lumia 830 screenshot

In de basis draait de Lumia 830 gewoon op Windows Phone 8.1, waarover je in onze review over dat platform meer kunt lezen. Er zijn echter wel een aantal updates geweest aan het OS die onder de noemer ‘Windows Phone 8.1 update 1’ door Microsoft zijn vrijgegeven. Die update staat standaard al op de Lumia 830. Daarnaast heeft het Microsoft een aantal Lumia-specifieke toevoegingen gedaan, vooral in de vorm van extra applicaties.

Om nog heel even kort wat informatie over Windows Phone 8.1 zelf te geven: de basis van de interface is een lange lijst met ‘live tiles’ als homescreen, bijgestaan door een lijst met al je apps als menu. Dat werkt fijn en ziet er netjes en strak uit, en is wat minder ingewikkeld dan Android over het algemeen. Nadeel van de interface is dat multitasking nog altijd niet zo heel handig werkt, vooral omdat je een gepauzeerde app in de meeste gevallen alleen via het speciale multitask-menu weer kunt oproepen. Doe je dat niet dan start er een nieuwe sessie en ben je de vorige vaak kwijt. Een enkele systeemapp laat zien dat het wel kan, maar de meeste applicaties hebben dat nog altijd niet ingebouwd gekregen. Ook het instellingenmenu is niet erg handig: dat is een lange lijst zonder illustraties waar de logica ook nog eens ver te zoeken is. De belangrijkste vernieuwing in deze eerste update van Windows Phone 8.1 is dat je nu mappen kunt maken op het homescreen, wat werkt door twee tegels op elkaar te slepen.

Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot

Naast de standaardapps van Windows Phone heeft Microsoft dus nog wat Lumia-specifieke apps toegevoegd. Veel daarvan zijn multimedia-apps, die bespreken we in het volgende hoofdstuk. Los daarvan is de Here-suite weer aanwezig, die inmiddels naam voor zichzelf gemaakt heeft als een uitstekend setje locatie-apps. Op onze Lumia 830 stonden alleen Here Maps en Here Drive+, de kaarten- en navigatie-app van Here. De OV-app, Here Transit, is apart te downloaden. Net als City Lens, dat AR-diensten biedt en wat minder nuttig is wat ons betreft.

De koppeling tussen Here Maps en Here Drive+ is niet altijd briljant uitgewerkt, maar de dienst biedt wel wereldwijde offline navigatie en dat is natuurlijk heel handig. Als je online bent dan biedt de app ook actuele reisinformatie. Om te voorkomen dat je in het buitenland tegen onverwachte kosten komt te staan zit er een knop in de app om de internetverbinding eenvoudig uit te zetten. Zowel Here Maps als Here Drive zijn daarmee erg handige applicaties die kwalitatief goede navigatie bieden. Enige nadeel is dat de apps niet zo goed zijn met nuttige plaatsen. De database aan beschikbare plaatsen is vrij beperkt en je kunt ook niet tijdens het navigeren even eenvoudig je route omplannen om via bijvoorbeeld een tankstation te rijden. Je kunt wel tankstations, cafés en dergelijken vinden met de app, maar die niet als ‘via punt’ in je route toevoegen.

Extra applicaties kun je downloaden in de Store, die helaas niet zo uitgebreid is als de applicatiewinkels van iOS en Android. De meeste belangrijke apps zijn aanwezig en voor velen zal het enigszins beperkte aanbod dan ook geen probleem zijn, maar als je bijvoorbeeld apps van lokale evenementen wilt hebben moet je niet bij Windows Phone zijn. Ook is de kwaliteit van veel apps vaak wat lager dan die van hun Android- en iOS-versies.

Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 

Multimedia

Nokia Lumia 830 screenshot

Op multimediagebied is de Lumia 830 erg compleet. De smartphone is voorzien van veel extra applicaties, heeft een goede camera en kan natuurlijk prima muziek en video’s afspelen. Daarnaast is er een FM radio aanwezig.

Op muziekgebied worden de FM radio en de standaard muziekspeler van Microsoft geflankeerd door Mix Radio. Dat is een dienst waarmee je allerlei muziekmixen kunt opzetten, bijvoorbeeld op thema of via de ‘Play Me’ knop passend bij jouw muzieksmaak. Een leuke manier om wat nieuwe muziek te leren kennen. Je kunt mixen ook offline opslaan als je wilt. Je kunt helaas geen individuele nummers luisteren en je kunt binnen een mix maar zes nummers per uur doorspoelen met de gratis variant van de app. Een abonnement om die beperking op te heffen kost €3,99 per maand.

De muziekkwaliteit die uit de Lumia 830 komt via een headset is prima. De speaker van het toestel zit aan de achterkant, dat is jammer omdat je muziek dan slecht hoort als je het toestel op tafel hebt liggen. Hij klinkt aardig, maar steekt zeker niet boven de concurrentie uit.

Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot

Op fotogebied heeft Microsoft heel wat extra apps toegevoegd. Lumia Storyteller bijvoorbeeld, dat op basis van de plaats en tijd van je foto’s ‘verhalen’ maakt. Die groepen foto’s kun je van omschrijvingen voorzien om een mooi verhaal te maken en vervolgens ook publiceren via de app. Of je kunt een video van het ‘verhaal’ maken. Via Lumia Creative Studio kun je foto’s bewerken. De mogelijkheden variëren van eenvoudige filters tot vrij uitgebreide manipulatiemogelijkheden van foto’s, waarbij je bijvoorbeeld de schaduwen of verzadiging kunt aanpassen. De laatste toevoeging is Lumia Selfie, waarmee je zoals de naam doet vermoeden selfies kunt maken die je vervolgens kunt bewerken. Bijvoorbeeld met een filtertje of een aantal gezichtsaanpassingen. Leuk is dat je ook een selfie met de achtercamera kunt maken via de app. Dan zal het toestel zelf kijken wanneer je hoofd in het midden van het beeld is en dan een foto schieten.

Natuurlijk is er ook een normale galerij aanwezig, waar je tevens foto’s van Facebook en OneDrive kunt weergeven. Die is verder vrij eenvoudig. De aparte video-app biedt de mogelijkheid om je eigen filmpjes te kijken, maar ook om films te kopen in de Xbox Video-winkel van Microsoft.

Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 

“Microsoft beloofde tijdens de aankondiging wat speciale camerafuncties, die zijn nog niet beschikbaar”

Microsoft beloofde tijdens de aankondiging van de Lumia 830 een aantal speciale functies in de camera onder de naam Rich Capture. Daarmee kun je bijvoorbeeld achteraf de invloed van de flits bepalen en HDR-foto’s maken. Helaas zijn die functies momenteel nog niet beschikbaar. Ergens begin 2015 zullen ze uitgerold worden, zo belooft Microsoft. Een nieuwe functie die wel al beschikbaar is, is Living Images. Daarmee worden bij een foto een aantal seconden video opgenomen, die bijvoorbeeld in de Lumia Storyteller video’s gebruikt worden.

Los daarvan krijg je gewoon dezelfde Lumia Camera-software als in andere toestellen. Je kunt hier opvallend veel instellen, namelijk de witbalans, focus, iso, sluitertijd en helderheid van een foto. Het enige dat eigenlijk mist is een variabel diafragma, maar dat geldt voor alle telefoons. De app kent ook nog de fotomodus ‘fotoreeks’, eerder bekend als Smart Cam. Daarmee schiet het toestel meerdere foto’s achter elkaar en kun je een aantal dingen doen, zoals een foto waar het bewegende onderwerp op meerdere momenten na elkaar afgedrukt staat of een foto waaruit je een bewegend onderwerp juist verwijdert. Als je die modus gebruikt duurt het verwerken van een foto trouwens wel erg lang, bij de gewone camera gaat dat voldoende snel.

De videomodus is heel wat minder uitgebreid, daar kun je allen de witbalans en het punt waarop initieel gefocust wordt instellen.

Nokia Lumia 830 screenshot 
Nokia Lumia 830 screenshot 

“De resolutie is niet heel hoog, maar de foto’s zien er erg goed uit”

De Lumia 830 heeft een 10-megapixelsensor, maar je kunt maximaal foto’s met een resolutie van 9 megapixel maken. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat Microsoft net als bij de Lumia 1020 een ronde sensor gebruikt, zodat zowel 4:3- als 16:9-foto’s een relatief hoge resolutie hebben omdat er een ander deel van de sensor gebruikt kan worden. Die resolutie is al met al niet heel erg hoog, maar dat is geen probleem. De foto’s zien er namelijk heel goed uit. Ze zijn detailrijk en scherp en zien er ook bij minder licht nog goed uit dankzij de optische beeldstabilisatie. De kleuren zijn soms wat oververzadigd maar daar is goed mee te leven. Het enige dat echt aan te merken is op de foto’s van de Lumia 830 is dat ze in het midden lichter zijn dan in de hoeken. Vooral buiten zorgt dat vaak voor een grote overbelichte vlek in het midden van de lucht, wat vanzelfsprekend niet echt mooi is. Maar over het algemeen gezien beschikt de Lumia 830 zeker over een camera die erg mooie plaatjes schiet onder heel veel omstandigheden.

De selfiecamera van de Lumia 830 heeft een resolutie van nog geen megapixel. Dat is wel een beetje karig, maar toch zijn de resultaten best aardig. Dat heeft er vooral mee te maken dat Nokia nauwelijks ruisonderdrukking gebruikt. Daardoor zit er wel veel ruis in de foto’s, maar blijven details goed behouden. Desondanks moet je niet verwachten dat je erg mooie selfies met deze telefoon kunt maken.

De filmpjes die de Lumia 830 schiet zijn best mooi. Het beeld is lekker stabiel vanwege de optische beeldstabilisatie, de filmpjes zijn vrij detailrijk en het geluid dat de smartphone tijdens het filmen opneemt is ook mooi. Als videocamera krijgt hij dus een dikke voldoende.

Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 
Nokia Lumia 830 camerasample 

Conclusie

“De Lumia 830 is op papier niet erg indrukwekkend, maar in de praktijk behoorlijk goed”

Hoewel de Nokia Lumia 830 op papier niet erg indrukwekkend is, weet Microsoft de term ‘voordelig vlaggenschip’ toch redelijk goed te rechtvaardigen. De telefoon komt hoogwaardig over, heeft een mooi scherm, werkt soepel en schiet mooie plaatjes met zijn camera. Daarnaast doet de accu goede zaken waardoor je in ieder geval een volle dag van de telefoon kunt genieten. Microsoft levert zoals gebruikelijk een goed setje software mee, waarvan de Here-suite er nog altijd uitspringt.

Toch kent de Lumia 830 ook zeker zijn tekortkomingen. Die hebben grotendeels met de software te maken. Windows Phone 8.1 is een fijn besturingssysteem, maar heeft vooral op het gebied van multitasking en app-aanbod wel zijn beperkingen. Een ander nadeel van de Lumia 830 is dat je tijdens het openen van applicaties toch wel merkt dat de hardware niet de snelste meer is. Voor de prijs van zo’n €300 mag je op dat vlak toch wel meer verwachten tegenwoordig. Tot slot de afwerking van de telefoon: die had wat beter gekund, vooral met betrekking tot de speling die de achterkant in sommige exemplaren heeft.

Over het geheel genomen heeft Microsoft met de Lumia 830 gewoon een prima telefoon afgeleverd, die het Nokia-tijdperk op een waardige manier afsluit. Als je op zoek bent naar een telefoon die goed aanvoelt, prettig werkt en mooie plaatjes schiet en je geeft wat minder om de kwaliteit én kwantiteit van het app-aanbod, dan is de Lumia 830 er zeker een om te overwegen.

Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 
Nokia Lumia 830 design 

Omdat Microsoft op het moment de enige aanbieder van Windows Phones in Nederland is, hoef je met dat besturingssysteem geen concurrentie te verwachten. De Lumia 930 en Lumia 735, die naast de 830 in Microsoft’s portfolio staan, zijn duidelijk anders gepositioneerd. Op Androidgebied zijn er wel een aantal interessante alternatieven.

De Honor 6, LG G2 en OnePlus One zijn allemaal vergelijkbaar geprijsd, maar bieden wel veel betere specificaties. Een veel snellere quad- of octacoreprocessor en een full HD-scherm, bijvoorbeeld. Maar door de prima optimalisaties van Windows Phone merk je daar in de prakijk minder van dan je zou denken. De Lumia 830 heeft op design- en cameragebied beslist een voorsprong. Andere interessante alternatieven zijn de Sony Xperia Z1 Compact, die een stuk compacter is, en de Huawei Ascend P7.

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi, hoogwaardig ontwerp
  • Werkt soepel
  • Goede meegeleverde software
  • Prima camera
Minpunten
  • Afwerking niet perfect
  • Processor voor zware taken wat beperkt
  • Stabiliteit niet top
  • App-aanbod Windows Phone

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters