Nokia Lumia 900

De Nokia Lumia 900 is het nieuwe vlaggenschip van Nokia voor het komende kwartaal. De fabrikant gaat helemaal voor Windows Phone 7.5 en de Lumia 900 kan dan ook gezien worden als het paradepaardje voor het OS.

Nokia Lumia 900 review

 

Het zijn roerige tijden bij fabrikant Nokia. De beurskoers heeft een dieptepunt bereikt en het jaar 2012 is nog maar halverwege of analisten en investeerders schreeuwen al moord en brand over de nieuwe koers van Nokia. Bijna 18 maanden na het bekendmaken van de samenwerking tussen Nokia en Microsoft zijn er wel geteld vier Windows Phone-smartphones uit de fabriek van Nokia komen rollen. De Lumia 900 is daar het laatste en grootste broertje van. Deze telefoon moet de fabrikant in het overgangsjaar 2012 door de roerige tijd zien heen te lozen.

De Lumia 900 werd afgelopen januari bekend gemaakt voor de Verenigde Staten. De telefoon was daar vanaf maart exclusief beschikbaar bij de provider AT&T en de telefoon luidde gelijk de terugkeer van Nokia in voor de Verenigde Staten. De Lumia 900 weet tot de dag van vandaag redelijk goed te verkopen in het land en analisten zijn dan ook gematigd positief over de terugkeer van Nokia in de VS. Daarnaast wisselt de telefoon in het land stuivertje met de iPhone 4S als het gaat om de tevredenheid van de telefoon door consumenten bij webshop Amazon.

Nokia ook toe aan een Europese launch van haar nieuwe paradepaardje en afgelopen februari werd de telefoon dan ook voor Europa aangekondigd tijdens het Mobile World Congress. Nokia wilde toen nog geen prijzen bekend maken maar er werd toen gehint naar een introductieprijs die rond de 600 euro zal komen te liggen. Dat zou gelijk betekenen dat de Lumia 900 direct moest gaan concurreren met de Android knallers van dit moment, waaronder de HTC One X en de Samsung Galaxy S III. Veel journalisten zetten bij deze stap hun vraagtekens, waaronder wij ook.

Nokia Lumia 900 MWC 2012

 

Nokia Lumia 900 MWC 2012

 

Nokia Lumia 900 MWC 2012

 

Inmiddels is de launch van de Nokia Lumia 900 een feit en is duidelijk geworden dat het toestel een adviesprijs van 549 euro in Nederland heeft gekregen. Hiermee positioneert Nokia haar vlaggenschip direct tegenover de HTC One X, beide toestellen zijn momenteel voor rond de 500 euro online beschikbaar. Daarnaast lijken de iPhone 4S en met namen de Samsung Galaxy S III op de hielen te zitten van de Lumia 900 omdat de verwachting is dat de prijs van het paradepaardje van Samsung snel omlaag zal gaan.

We hebben zelf al even met de nieuwe Lumia 900 kunnen spelen tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. In onze video hands-on wisten we al op te merken dat het toestel veel op de Lumia 800 lijkt en nagenoeg de zelfde specificaties heeft. Tijdens deze review zullen we kijken wat de meerwaarde is van deze nieuwe Lumia en wat zijn plus en minpunten zijn.

Nokia Lumia 900 MWC 2012

 

Nokia Lumia 900 MWC 2012

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type Lumia 900
Besturingssysteem Windows Phone 7.5 (Tango-update)
Aangekondigde updates Geen
Updatezekerheid Onzeker
Ontwerp
Afmetingen 127.8×68.5×11.5 mm
Gewicht 160 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type Amoled
Verbeteringen Super Amoled
Resolutie 480×800 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Quaclomm Snapdragon
CPU 1,4GHz ARM Cortex A9
GPU Adreno 205
RAM 512GB
Meegeleverd geheugen 16GB (intern)
Energie
Accu Ingebouwd
Accucapaciteit 1830mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi a/b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Nee
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot Geen
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 2MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Nokia Maps
Navigatie Nokia Drive
Internetservices
Applicatiewinkel Windows Phone Market
Muziekwinkel Ja, Mix Radio
Exchange Ja

De Nokia Lumia 900 wordt jammer genoeg niet met een hoesje geleverd, daar waar zijn voorganger, de 800, dat wel mee kreeg. Verder wordt het toestel geleverd met de standaard oortjes, USB-kabel en netstroomadapter. Het is geen uitgebreid pakket jammer genoeg, maar het is wel de standaard die elke fabrikant standaard mee levert bij een toestel. Ongeacht de prijs van het toestel.

De Nokia Lumia 900 lijkt op velen vlakken op de Lumia 800, zo ook wat het design betreft. In onze review van de Nokia N9 en de Lumia 900 wisten we het volgende over het design te melden; “We gaan niet om de hete brij heen draaien; de Nokia N9 is wat ons betreft de best gebouwde telefoon tot nog toe.” We zouden dit nu ook van de Nokia Lumia 900 kunnen zeggen, maar dat is niet helemaal waar. Zo heeft de HTC One X inmiddels de zelfde bouw en materiaal mee gekregen als de Lumia-serie van Nokia.

De Lumia 900 is namelijk een stuk dikker en onhandzamer geworden dan zijn voorgangers. Ondanks dat de bouw dik in orde is, is de afwerking wel minder dan bij zijn twee voorgangers. Zo is ondermeer het usb-gleufje niet meer afgeschermd met een klepje waardoor er stof ik kan komen. Een ander hinderlijke toevoeging is een opstaand randje rondom het scherm. Bij de Lumia 800 was de voorkant van het toestel helemaal vlak en liep het scherm naadloos over in de body. Bij de Lumia 900 is dat jammer genoeg niet meer het geval en heeft Nokia een klein, scherp, opstaand randje toegevoegd rondom het scherm waar we ons niet in kunnen vinden.

Er wordt overigens verder weinig afgedongen op het design van het toestel. Dat zijn allereerst de ontzettend strakke vormen en doorgaans prima afwerking. Maar het is zeker ook de unibody van polycarbonaat die het toestel speciaal maakt. Nou is polycarbonaat niet zo’n spannend materiaal: het is een van de meest gebruikte plastics die ook in eerdere telefoons, maar ook in bijvoorbeeld veiligheidshelmen, drinkflessen, cd’s, veiligheidsbrillen of voedselverpakkingen gebruikt wordt.

De manier waarop Nokia het materiaal toegepast heeft is gewoon briljant. In plaats van een slap frontje en een slap achterkantje die geverfd zijn en aan elkaar geklikt of geschroefd zijn, heeft Nokia een echte unibody gemaakt. Er is uitgegaan van een blokje gekleurd plastic, waar ruimte voor alle onderdelen van de telefoon uitgefreesd is. Daarna is de toestel er als het ware past, waardoor het toestel geen naden heeft en ontzettend solide aanvoelt. Overigens heeft Nokia een mooi filmpje gemaakt van dit proces, dat je hier kunt vinden.

De Lumia 900 is wel een stuk groter en dikker geworden jammer genoeg. Daarnaast zijn de randjes aan de onderkant ook wat scherper, al hadden wij er niet heel veel last van. De telefoon heeft een 4.3-inch scherm mee gekregen maar is door zijn dikte niet erg fijn om te bedienen. Android-toestellen met een dergelijk groot scherm zijn veelal een stuk dunner en daardoor makkelijker te bedienen met de vingers omdat je met je vinger bijna het hele scherm kunt bereiken. Bij de Lumia 900 lukt ons dat niet door zijn afmetingen.

De telefoon is door Nokia in het wit, zwart en het blauw uitgedost. De witte kleur ziet er erg mooi uit en heeft een hoge glans laklaag mee gekregen. Hierdoor is hij wel een stuk gladder in de handen dan de zwarte en blauwe variant, maar dat is niet echt een probleem. Ook nieuw aan de voorkant van de Lumia 900 is de front-camera. Deze camera is bedoeld om mee te videobellen en de Lumia 800 ontbreekt dan ook deze functionaliteit. De overige knoppen van Windows Phone zijn wederom onder het mooie Amoled-scherm terug te vinden.

Nokia Lumia 900 front

 

Nokia Lumia 900 top

 

Nokia Lumia 900 bottom

 

De achterkant van het toestel is opvallend leeg. Aan de achterkant vinden we een groot oppervlak dat afloopt naar alle randen. Er zit dus een kleine bolling in het toestel waardoor hij ook gelijk prettiger vasthoudt. De camera steekt niet uit en is netjes in het oppervlak van de achterkant verwerkt. Om de camera heen zit een mooi zilver plaatje waarin tevens het Nokia-logo staat. Buiten dit zilveren plaatje vinden we nog twee led-lampjes.

De achterkant is verder helemaal clean. Zelfs zo clean dus dat je geen naden, randen of klepjes kunt zien aangezien deze er simpelweg niet zijn. Dit betekent wel dat je de 1830mAh sterke batterij niet zelf kunt vervangen, maar de vraag is hoe veel mensen dat dan ook daadwerkelijk willen.

Nokia Lumia 900 back

 

Nokia Lumia 900 back top

 

Nokia Lumia 900 back bottom

 

De twee zijkanten van deze Lumia geven ook niet veel prijs. Zo is de linkerkant van het toestel helemaal leeg en dat is prettig vasthouden. Aan de rechterkant vinden we drie knopjes die er strak uitzien, maar net iets minder strak vastzitten. Er zit een klein beetje speling in de knoppen, maar niet zo dat het echt een probleem is.

Nokia Lumia 900 left side

 

Nokia Lumia 900 right side

 

Als we kijken naar de bovenkant en de onderkant van het toestel, dan is het eerste wat opvalt dat ze beide helemaal vlak zijn. Je kunt het toestel op zijn onderkant op een tafel zetten en dan staat hij stabiel en hoef je niet bang te zijn dat hij omvalt. Aan de onderkant vinden we ook een grote speaker waarvan de gaatjes gefreesd zijn in de body van het toestel.

De bovenkant is eveneens slim gebruikt. Aan de bovenkant vinden we een klepje voor de micro-simkaart. De simkaart moet je met een speciaal pincetje dat meegeleverd wordt uit het toestel werpen. De micro-usb aansluitingen is open en bloot in de body gevreesd. Jammer genoeg is hier geen klepje voor gemaakt waardoor er wel stof in kan dringen. Tot slot is er nog een 3,5mm ingang aanwezig op de bovenkant, die eveneens mooi weggewerkt is.

Nokia Lumia 900 top view

 

Nokia Lumia 900 top phone

 

Scherm

Het scherm van de Nokia Lumia 900 is een Amoled Clear Black Display, wat in principe een amoledscherm met een speciaal laagje waardoor het contrast verhoogd wordt over het scherm. Dat betekent dat de Lumia 900 een erg mooi scherm heeft met erg felle kleuren, mooie contrasten en ook een goede helderheid, waardoor hij ook in de directe zon goed zichtbaar is.

De WVGA-resolutie van het scherm is een beetje aan de krappe kant op de 4,3″ doorsnede die het scherm van de Lumia 900 heeft. Wat wel al helpt, is dat Nokia de PenTile-matrix bij dit scherm overboord heeft gegooid waardoor de effectieve resolutie hoger is dan de meeste 4,3″ amoled-schermen. Al met al is het scherm dan ook zeker niet lelijk en heb je weinig last van de wat lage resolutie.

Het grootste nadeel van het scherm is niet het scherm zelf, maar het randje dat Nokia rondom het scherm geplaatst heeft. Het scherm heeft een opstaand randje gekregen dat erg scherm aanvoelt en daardoor het toestel een stuk minder prettig aanvoelt. Het randje zorgt gewoon voor een vervelend gevoel als je de telefoon stevig vastpakt en ook tijdens het scrollen kan het irriteren. Onduidelijk is waarom Nokia het randje heeft toegevoegd, daar waar zijn voorganger het randje niet had.

Nokia Lumia 900

 

Toetsen

Het toetsenbord van de Nokia Lumia 900 is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone 7, dat prettig werkt. De knoppen zijn niet heel groot, maar het toetsenbord is toch redelijk trefzeker en je kunt er dan ook lekker mee typen. De autocorrectie werkt ook goed en het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk.

Microsoft heeft twee leestekens, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet.

De fysieke knopjes zijn niet groots in aantal, maar ze zijn er wel en zijn ook prima in gebruik. Helaas doen ze wel een beetje afbreuk aan de goede bouwkwaliteit van de Lumia, de cameraknop zit namelijk een beetje los en je hoort hem ook bewegen als je bijvoorbeeld met het toestel heen en weer gaat, hem neerlegt of erop tikt.

Nokia Lumia 900 keyboard 

Nokia Lumia 900 keyboard

 

De Nokia Lumia 900 heeft Windows Phone 7.5, en dan is eigenlijk alles over de interface wel gezegd. Die mag namelijk nog steeds niet aangepast worden door producenten en dat betekent dat de 900 de bekende Metro UI heeft. Ook de prestaties zijn zoals altijd bij Windows Phone goed, hoewel de telefoon door zijn 1,4GHz-processor nog net iets beter werkt dan de oudere modellen.

Lockscreen

Nokia Lumia 900 lockscreen

Je komt in het lockscreen door de powerknop aan de zijkant te ontgrendelen. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen. Maar verder zul je altijd via dat scherm je telefoon moeten ontgrendelen.

Het lockscreen bestaat uit een, vrij te kiezen, afbeelding met daar overheen de datum van vandaag, de tijd en eventuele aankomende afspraken. Ook gemiste gesprekken, sms’jes en dergelijken komen op dit scherm terecht. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Homescreen

Het homescreen van de Lumia 900 bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En, wat nieuw is in de Mango update, ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Het nadeel van deze opbouw is dat elke snelkoppeling een relatief grote tegel nodig heeft en je zonder te scrollen maximaal acht snelkoppelingen kunt bekijken, wat betekent dat je al snel moet gaan scrollen in je homescreen. Het voordeel is dat relevante informatie direct op je startscherm te vinden is en dat het een stuk strakker en rustiger overkomt dan de homescreenstructuur van Android. Ook zijn de tegels zo groot dat je nooit binnen je homescreen nog naar het goede programma zit te zoeken, wat bij Android wel het geval is als je je hele scherm vol snelkoppelingen plaatst.

Een leuk detail is trouwens de zwarte achtergrond van het standby-scherm. Microsoft vertelde het zelf al eens: de zwarte achtergrond is bedoeld om energie te besparen. Dat heeft er mee te maken dat bij een amoled-scherm de pixels gewoon uit staan als ze zwart moeten weergeven, terwij alle drie de subpixels aan staan bij een witte kleur. Het is wel mogelijk om de achtergrondkleur naar wit te veranderen, wat dan overigens door de hele interface gebeurt, maar het toestel zal je dan wel waarschuwen dat het scherm geoptimaliseerd is voor zwarte achtergronden en dat een witte achtergrond meer stroom verbruikt. Dat is, samen met de kleur van de tegels, ook meteen alles wat je voor wat betreft het grafische gedeelte kunt instellen.

Nokia Lumia 900 home screen 

Nokia Lumia 900 home screen

 

Nokia Lumia 900 home screen

 

Menu

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren of beoordelen voor de Marketplace. Dat laatste is voor jou misschien niet direct een voordeel, maar het zal er wel voor zorgen dat applicaties beter beoordeeld worden en je dus beter wordt voorgelicht bij het downloaden van applicaties.

Nokia Lumia 900 menu 

Nokia Lumia 900 menu

 

Nokia Lumia 900 menu

 

Multitasking

Nokia Lumia 900 multitasking

Echt multitasking is nieuw in de Mango-update van Windows Phone, en die nieuwheid is ook goed te merken. Het werkt helaas nog niet vlekkeloos en aardig omslachtig. Zodra je een applicatie verlaat zonder die expliciet af te sluiten blijft hij open staan en kun je er in principe dus direct weer bij zonder gegevens te verliezen. Tot zo ver niets raars, maar de manier waarop je vervolgens verder moet gaan naar de app is niet ideaal. Dat moet je doen door de terugknop even ingedrukt te houden, dan krijg je een overzicht met alle open applicaties.

Doe je dat niet en open je een applicatie vanuit het menu of je homescreen, dan zal hij weer opnieuw opstarten met de nodige wachttijd tot gevolg. Ben je bijvoorbeeld aan het WhatsAppen met iemand en doe je tussendoor iets anders, dan staat de applicatie nog wel open. Maar als je op de tegel op je homescreen ziet dat je een nieuw bericht hebt en via die tegel de applicatie opent, dan opent hij wel weer opnieuw en moet je dus wachten. Hetzelfde geldt voor berichten die je aan het typen bent. Mocht je tijdens het typen van een bericht WhatsApp, of welke andere app dan ook, even verlaten, dan blijft je halve bericht gewoon staan. Maar daarvoor moet je wel via je ‘taakbeheerder’ de app openen. Doe je dat niet, dan wordt de app opnieuw opgestart en je halve bericht gewist. Erg onhandig dus.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt.

Prestaties

Dat de Nokia Lumia 900 een Windows Phone is betekent ook eigenlijk automatisch dat hij erg stabiel en snel is. De Lumia 900 is zelfs nog wat sneller dan de gemiddelde Windows Phone met zijn 1,4GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255-processor. Nou moet gezegd worden dat je dat verschil in het dagelijkse gebruik niet heel erg merkt, alleen laadtijden en dergelijken zijn wat korter. Maar de navigatie door de interface ging al heel snel en dat is niet veel veranderd. We laden apps vaak wat traag als je ze voor het eerst opstart of als je op de verkeerde ‘manier’ gebruik maakt van multitasking.

Ook over de stabiliteit hebben we niets te klagen. Het toestel is in onze testperiode niet vastgelopen en bijna altijd soepel blijven werken. Heel soms had het toestel last van een tijdelijke hapering, maar dat is zeker te overzien.

Mooi scherm om video’s af te spelen, goede camera, Nokia Music voor muziekstreaming, FM Radio en de gebruikelijke Zune-speler. Het lijkt alsof de Nokia Lumia 900 het heel goed voor elkaar heeft op multimediagebied. En dat is ook zeker waar, hoewel er één ding wat minder in de smaak valt bij onze redactie: om media van je computer over te zetten moet je per se de Zune-software gebruiken.

Foto

Nokia Lumia 900 camera interface

De camerainterface van de Nokia Lumia 900 is nou niet zo denderend. Het schermpje waar ook de zoeker in zit bevat helemaal geen snelkoppelingen en is alleen voorzien van een tweetal zoomknoppen en knopjes om de instellingen te openen en de videocamera aan te zetten. Voor alle opties moet je dus bij het instellingenmenu zijn, waar ze als een lange lijst zonder enige visualisatie zijn weergegeven. Overigens zijn er wel redelijk wat instellingen beschikbaar, zoals het contrast, de verzadiging, de ISO, de witbalans en een aantal scènes.

Waar we wel over te spreken zijn, is dat dat de Nokia Lumia 900 een fysieke cameraknop heeft. Die is dan weliswaar niet zo heel erg goed gebouwd, hij is wel erg handig in gebruik. Zeker ook omdat je de camera er mee kunt opstarten zonder dat je het toestel eerst hoeft te ontgrendelen of ook maar een andere knop hoeft aan te raken.

Iets anders wat op de Lumia 900 gewoon weer aanwezig is, wat we eerder misten bij Nokia, is autofocus. En dat betekent dat de potentie van de toch niet erg slechte camera’s van Nokia weer goed benut wordt in dit toestel. Temeer ook omdat hij een goede 8-megapixelcamera heeft met Carll Zeiss lens. De camera presteert over het algemeen prima, maar soms treden er rare vertekeningen op. Dit komt waarschijnlijk door de witbalans en is goed te zien bij de tweede foto. Er zitten dus nog een paar bugs in in de camera, iets wat bij de Lumia 800 ook het geval was. Desondanks presteert de camera over het algemeen gewoon goed. Echter presteert hij niet beter dan die van zijn concurrenten zoals de Galaxy S3 en de iPhone 4S of de HTC One X.

Nokia Lumia 900 camera sample

 

Nokia Lumia 900 camera sample

 

Nokia Lumia 900 camera sample

 

Nokia Lumia 900 camera sample

 

Nokia Lumia 900 camera sample

 

Nokia Lumia 900 camera sample

 

Galerij

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de galerij zich. En dan kun je, zoals we van Windows Phone gewend zijn, het scherm weer een paar keer naar rechts vegen om diverse mogelijkheden te benutten.

De eerste mogelijkheid is camera-album: die laat de foto’s zien die met het toestel zijn gemaakt. Daaronder vind je nog meer albums, die je zelf kunt aanmaken, en nog verder in de toepassing tref je de foto’s aan van de contacten in je sociale netwerkfeeds. Zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. En ga je nog verder naar rechts, dan keer je weer terug in het eerste scherm, want zo werkt dat in Windows Phone: als de mogelijkheden met al die schermen zijn uitgeput, begin je gewoon weer opnieuw. Dat werkt intuïtief en de opzet is helder.

De foto’s zijn op datum en personen te rangschikken. Profielfoto’s van Facebook en andere sociale netwerken verschijnen ook. De foto’s aantikken betekent dat ze groot in beeld verschijnen. Tik je lang op een foto, dan kun je kiezen die foto te delen met een emailcontact, met Facebookvrienden of je kunt hem als achtergrond gebruiken, verwijderen of aan een lijstje favoriete foto’s toevoegen die zich dan weer tussen die schermen nestelt. Mooi is de mogelijkheid ‘automatisch verbeteren’, waardoor de plaatjes wat helderder worden gemaakt of juist donkerder, en kleurechter.

Video

De Lumia 900 kan DivX en Xvid video’s afspelen, wat best goed werkt vanwege het grote scherm. Het nadeel is wel dat je die via Zune op het toestel moet zetten, omdat directe bestandsoverdracht niet mogelijk is met Windows Phone 7.

De video’s die het toestel opneemt zijn in 720p resolutie en zien er best goed uit. Het toestel kan zich goed aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden en de kleuren van de video’s zijn redelijk mooi. Wel heeft de camera soms moeite met het scherpstellen op een bepaald punt. Dit is een bekend probleem en zal middels een software-update in de toekomst verbeterd worden, aldus de producent.

Muziek

Muziek op de Lumia 900 zetten moet via de Zune-software. Die snort zelf de muziek op je pc op zodat je die makkelijk naar de telefoon kunt overzetten. Dat werkt makkelijk. De interface voor het afdraaien van muziek werkt intuïtief en makkelijk, zoals bijna alles met Windows Phone 7.5. Je kunt weer naar alle kanten scrollen om diverse mogelijkheden in beeld te krijgen.

Ook zit er een in-ear headset bij de Lumia 900 mee geleverd waarmee zowel muziek beluisterd kan worden als ook gebeld kan worden. De headset is van goede kwaliteit en de oortjes zitten prettig in het oor. Ook worden er extra vormpjes mee geleverd zodat de headset in elk oor past. De kwaliteit van het geluid is goed te noemen. De bas is diep, stevig en ook lage en hoge tonen komen goed over. Soms lijkt het wat dof maar over het algemeen is de headset van zeer goede kwaliteit.

Naast de Zune-software om muziek mee te luisteren op de telefoon heeft Nokia ook haar eigen Nokia Music-applicatie op het toestel gezet. Met Nokia Music kun je een aantal dingen doen. Allereerst kun je muziek kopen via de muziekwinkel van Nokia. Hierin zitten honderdzuidende nummers, keuze genoeg dus. De tweede functionaliteit is mix radio. Deze dienst is geheel gratis en hiermee kun je gratis muziek streamen naar je telefoon. Je kunt streams ook offline bewaren door ze te downloaden via 3G of Wifi. De streams zijn gecategoriseerd doormiddel van genre en je kunt dus niet op artiest zoeken en een nummer afspelen. Maar desondanks is de gratis dienst erg leuk en kom je hierdoor snel in aanraking met nummers die je nog niet kent.

De derde functionaliteit is de gig finder. met deze app kun je feesten in de buurt van je locatie vinden. In de toekomst wordt het ook mogelijk om gelijk een kaartje te kopen via deze app. Al met al is Nokia Music al erg uitgebreid en de producent verzekert ons dat er nog veel meer functies in de toekomst toegevoegd zullen worden middels een update.

Nokia Lumia 900 muziek 

Nokia Lumia 900 muziek

 

Nokia Lumia 900 muziek

 

Nokia Lumia 900 muziek

 

Games

Spelletjes staan niet op het toestel; die moet je zelf binnenhalen via de downloadwinkel. Wel staat prominent op een groene tegel op het homescreen de XBox Live-applicatie, die direct toegang geeft tot het deel van de Windows Marketplace waar die spellen te vinden zijn. Daar kun je ze direct aankopen of een testversie downloaden.

Als we spellen spelen op de Lumia 900, merken we dat die bijzonder vloeiend en levendig op het scherm verschijnen. We hebben testversies van Angry Birds, Need for Speed Underground en Jet Car Stunts WP gespeeld. Vooral Need for Speed is geweldig om te spelen op de telefoon. De beelden van het racespel lopen vloeiend over het scherm en het spel reageert goed op de besturing die door beweging van het hele toestel wordt geactiveerd. Angry Birds speelt ook lekker. De Lumia 900 kan wat ons betreft goed meekomen als gametelefoon.

Nokia Lumia 900 games 

Nokia Lumia 900 games

 

Nokia Lumia 900 games

 

Marketplace

Nokia Lumia 900 Market Place

De Windows Marketplace is de downloadwinkel die bij elk Windows Phonetoestel hoort. Daar zijn inmiddels enkele tienduizenden apps te vinden. Maar sommige apps die je wel bij iOS of Android kunt krijgen, zijn er nog niet voor Windows Phone. Zoals de Google Reader, die we nog misten, totdat we een heleboel klonen tegenkwamen in de Marketplace; keuze genoeg als je maar even zoekt. Dat geldt ook voor de originele Twitterapplicatie. Hiervan staat inmiddels wel de officiële app in de Marketplace. Vandaag de dag zijn er ongeveer 80.000 apps in de Marketplace voor Windows Phone te vinden, al zijn ze niet allemaal in Nederland beschikbaar.

Downloaden gaat snel, rap en inzichtelijk. Het viel ons op dat de apps en games in de Marketplace nogal duur zijn vergeleken met die in de Android Play Store of de App Store van Apple.

De kwaliteit van sommige apps is twijfelachtig, maar wordt wel met de weken beter. Daar waar WhatsApp eerst nog erg traag was is hij nu al een stuk verbeterd. Daarnaast update Nokia haar eigen applicaties ook met grote regelmaat waardoor er steeds minder bugs overblijven en de apps steeds prettiger gaan werken.

De Marketplace laat zich indelen in apps, games, en Nokia-apps. Apps staan overzichtelijk gerubriceerd in categorieën. Er zijn echt handige apps bij die speciaal worden uitgelicht door Microsoft onder het kopje aanbevolen. Zoeken naar bepaalde apps op naam is net zo makkelijk als in de andere downloadwinkels, hoewel apps die parasiteren op die namen dan ook wel allemaal in beeld komen.

Agenda

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de Lumia 900. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat.

Druk je op die tegel, dan verschijnt een mooie strak vormgegeven agenda in beeld met de eerstvolgende afspraken. Door naar rechts te scrollen kom je in de lijst taken, het dagoverzicht, en dat was het dan, want nog een keer vegen en je bent weer in de agenda.

Een menuutje verschijnt onder de agenda met drie iconen erop. De eerste brengt je terug naar de dag van vandaag. De tweede is er om een afspraak aan de agenda toe te voegen. En de derde geeft een maandkalender in beeld.

Bij de takenlijst is ook een klein menuutje van twee knoppen. Een om een taak toe te voegen, en een om een lijst van taken in beeld te krijgen. Je kunt taken weergeven op prioriteit, en het is mogelijk om kleuiren in te stellen en de diverse agenda’s te kiezen die je wilt weergeven.

Nokia Lumia 900 agenda 

Nokia Lumia 900 agenda

 

Nokia Lumia 900 agenda

 

Office

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. (Met uitzondering van Zune, maar daarover later meer.) Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de Lumia 900 ook goed meekomen als zakelijke telefoon.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen.

Nokia Lumia 900 office 

Nokia Lumia 900 office

 

Nokia Lumia 900 office

 

Browser

De browser doet zijn werk snel en goed, maar het is wel jammer dat er niet makkelijk op tekst ingezoomd kan worden. De door Nokia aangepaste browser in diens Symbianapparaten brengt de tekst precies in beeld, ongeacht het zoomniveau. Met een pinchbeweging op de Lumia kun je wel eenvoudig inzoomen, maar de tekst loopt dan aan de zijkanten uit het beeld. Daardoor blijf je heen en weer scrollen en dat is jammer.

Daarnaast duurt het laden van pagina’s soms wat lang, vooral in het begin als je voor het eerst op de pagina komt. Wel worden alle nieuwe standaarden netjes ondersteund door de browser en met de YouTube-app op het toestel geïnstalleerd kun je ook prima video’s bekijken vanuit websites.

Nokia Lumia 900 browser 

Nokia Lumia 900 browser

 

Nokia Lumia 900 browser

 

Navigatie

Nokia heeft de Bing Maps-applicatie van Microsoft vervangen met twee eigen apps. Als eerste is er Nokia Maps dat we ook kennen van de Symbian-smartphones van de producent. Met Nokia Maps kun je kaarten van de hele wereld opzoeken en bekijken. Daarnaast kun je in jouw omgeving kijken wat er allemaal te doen is qua hotspots. Ook satelietkaarten zijn in deze app te zien. De app doet veel denken aan Google Maps, maar is wat uitgebreider en laat sommige gebouwen ook in 3D zien.

De tweede applicatie heet Nokia Drive. Met Drive kun je navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen. Je dient eerst een gebied of kaart te downloaden en vervolgens kun je navigeren. Inmiddels is Nokia Drive ook geheel offline dankzij de laatste update die Nokia voor de app heeft vrijgegeven. Hierdoor kun je vooraf een kaart downloaden en vervolgens door heel Europa offline navigeren.

Met Nokia Drive kun je in zowel 2D als 3D navigeren en het is uiteraard gesproken navigatie en turn by turn. De stem is verschillende talen, waaronder Nederlands, te downloaden en in te stellen. Het instellen van een bestemming is erg makkelijk en overzichtelijk geworden. Daarnaast zijn de kaarten zeer gedetailleerd te noemen en worden ook belangrijke gebouwen in 3D op de kaart geprojecteerd. Al met al zijn deze gratis applicaties een zeer welcome toevoeging en weet de producent zich hiermee beter te onderscheiden van diens concurrenten.

Nokia Lumia 900 Nokia Drive 

Nokia Lumia 900 Nokia Drive

 

Nokia Lumia 900 Nokia Drive

 

Bellen

Nokia Lumia 900 bellen

De geluidskwaliteit van de Lumia is waarschijnlijk de beste die we tot nog toe gehoord hebben, beide zijden van een telefoongesprek verstaan elkaar prima. Zo heeft Nokia de antenne van het toestel helemaal opgenomen in de body en is de body eigenlijk een grote antenne. Dit heeft als positief gevolg dat het bereik van het toestel uitstekend is. Bijkomend voordeel is dat de speaker aan de bovenkant amper opvalt maar wel erg goed geluid geeft. De grote speaker aan de onderkant van het toestel kan erg hard en is zuiver te noemen. Dit is dan ook een mooi pluspunt voor de Lumia 900.

Bellen doe je met de meest prominente tegel in het homescreen: die met een telefoonhoorn erop. Daar kun je kiezen voor het raadplegen van de contactenlijst of het onscreen numerieke toetsenbord. Ook kun je de tegel rechtsboven gebruiken, de ‘people’-tegel. Daarachter zit de contactenlijst en bellen van daaruit kan natuurlijk ook, net als sms-en. Het werkt vrij intuïtief.

SMS

Nokia Lumia 900 SMS

Een derde tegel die tamelijk prominent in het homescreen staat, bevat de tekst ‘berichten’. Daar komen niet alleen de smsjes binnen, maar ook berichten die via Facebook worden verstuurd. Wat voor bericht je precies hebt gekregen, weet je pas als je de tegel hebt aangetikt.

In die tegel kun je ook zelf een sms opstellen, maar we vinden het makkelijker om dat te doen via de people-tegel. Daar kun je bij elk contact met een telefoonnummer kiezen voor bellen of sms-en. Een sms is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar. Dat is handig.

E-mail

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Nokia Lumia 900 e-mail 

Nokia Lumia 900 e-mail

 

Nokia Lumia 900 e-mail

 

Sociale netwerken

De sociale netwerken zijn volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij het een pluspunt is dat je ook meerdere accounts per netwerk kunt instellen. Bij de Windows Live-accounts moet je wel even oppassen, omdat het toestel in de war kan raken als je het aan een pc hangt, en de Zune-software heeft het daar toch al zo moeilijk mee (zie hieronder).

Nokia Lumia 900 social 

Nokia Lumia 900 social

 

Zune PC Software

Hoe goed alles op de telefoon ook werkt, alles gaat mis zodra je het toestel aan een pc hangt. Terwijl we op de Nokia Lumia 900 tijdens de hele reviewperiode geen enkel ‘blue screen of death’ waarnamen, waar Windows zo berucht om is, ging het faliekant verkeerd op het moment dat we wat foto’s en muziek wilden overzetten tussen de telefoon en de pc.

De telefoon verplicht je dan om de Zune-software te installeren, maar daar komt het toestel niet meteen mee; eerst wordt getracht om een stuurprogramma te installeren. Als de pc na een paar minuten doorheeft dat er een Windows Phone aan hangt, wordt eindelijk de mogelijkheid geboden om Zune te downloaden (101 mb) en te installeren. En daarna kregen we foutmelding na foutmelding, zagen we ons gedwongen om de pc twee of drie keer te herstarten, werkte het nog niet, moesten we via taakbeheer allerlei applicaties en stuurprogramma’s uitzetten, enzovoorts, enzovoorts.

Om een lang verhaal kort te maken: na anderhalf uur knoeien kregen we eindelijk een werkende verbinding tussen de pc en de telefoon. Maar eenvoudig liedjes en foto’s overslepen tussen beide apparaten: niks ervan. Dat staat Zune niet toe, die er een eigen applicatie tussen schuift die volop gebruik maakt van allerlei Windows Live-toestanden. Na veel vijven en zessen mochten we eindelijk wat foto’s en liedjes van de een naar de ander overslepen. Waarbij Zune ons ook nog ongevraagd te pas en te onpas probeerde te verleiden om tussendoor nog wat online aankopen te verrichten voor het toestel.

Het is onbegrijpelijk dat Microsoft inmiddels zulke goede software voor telefoons maakt, maar het met de desktopsoftware zo laat afweten. Zune werkt, althans bij ons, ontzettend op de zenuwen en werkt nog vervelender dan iTunes met een iPhone onder Windows. Hier valt een groot verbeterpunt te noteren.

Dit gezegd te hebben is de software voor de Mac wel goed en werkt deze naar behoren. De functionaliteit is daar dan ook gelijk een stuk minder, maar desondanks weet hij wel gelijk de telefoon te vinden en gegevens over te pompen.

Nokia Lumia 900 Mac OSX

 

De batterij van de Nokia Lumia 900 is redelijk te noemen. De telefoon houdt het net een dag uit bij normaal gebruik, maar zodra je het toestel veel gaat gebruiken dan schiet hij wat te kort. Zo is het niet te raden om de gehele dag pushmail aan te hebben staan en je social-app constant open te houden.

Accutijd (dagen) ~0,5 ~1 ~2
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1830mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Nokia Lumia 900 is een erg fijne smartphone waaraan weinig minpunten kleven. De bouw is erg goed, het design is uiterst strak vormgegeven en Windows Phone blinkt tot de dag van vandaag uit in haar elegantie en snelheid.

Daar waar vandaag de dag Android-smartphones elkaar beconcurreren met quadcore-processor, heeft Nokia daar geen boodschap aan met de Lumia 900. De Lumia 900 beschikt over een ‘simpele’ singlecore-processor die geklokt is op 1.4GHz en dat is ronduit prima. De prestaties van het toestel zijn goed te noemen en gelijkwaardig aan zijn voorganger, de Lumia 800. Apps starten wat traag op maar als ze eenmaal opgestart zijn dan gaat het schakelen tussen de apps, mits je de back-knop gebruikt, bijzonder soepel. De telefoon heeft daarnaast een prima bouw en Nokia weet het polycarbonaat erg goed te implementeren in een nagenoeg naadloos-design, afgezien van het irritante opstaande randje rondom het scherm, en erg stevige bouw. De telefoon blijft wel goed ‘plakken’ in je hand door de gladde coating.

Nokia weet daarnaast de telefoon ook te voorzien met bruikbare applicaties waar je dagelijks best veel aan hebt. Zo is Nokia Drive misschien wel de beste navigatie-software op een smartphone en nog eens gratis en geheel offline ook. Ook Nokia Mix Radio voegt wat toe en het muziekaanbod is goed te noemen. De camera van de Lumia 900 blijft eveneens goed, ondanks dat er weinig in te stellen valt in het camera-menu en de kleuren heel soms verkleurd zijn door een bugje. De tweede camera aan de voorkant van het toestel is een leuke toevoeging, maar blijft veelal onbenut. De kans is groot dat dit pas met een goede Skype-intergratie tot zijn recht zal gaan komen.

Nokia Lumia 900 black 
Nokia Lumia 900 black 

Maar uiteraard is de Lumia 900 niet het perfecte toestel waar iedereen op zat te wachten. De telefoon blinkt weliswaar uit in gebruikersgemak, bouw en design, maar de afwerking van het toestel is toch wat minder dan bij zijn voorganger. Met name het extra opstaande randje dat om het scherm heen geplaatst is wekte bij ons enige irritatie, daar waar zijn voorganger het niet had. Ook is de Lumia 900 wat aan de dikke en zware kant te noemen en vooral de dikte in combinatie met het groter scherm is niet altijd even handig omdat het scherm niet altijd met de duim overal goed te bereiken is. Maar misschien wel het grootste probleem met de Lumia 900 is de marginale verbetering tegenover zijn voorganger, de Lumia 800. De telefoon heeft een groter scherm mee gekregen van het zelfde type en een front-camera. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat er een duidelijk trend, en dus vraag, te zien is naar grotere schermen op toestellen en Nokia speelt daar vooral handig op in met de Lumia 900.

De Lumia 900 vergelijken met de high-end Android-smartphones van dit moment is een beetje appels met peren vergelijken omdat de Lumia 900 overklast wordt als het gaat om de specificaties. Echter als je de toestellen naast elkaar legt op basis van prijs en gebruiksvriendelijkheid dan heeft de Lumia 900 zeer zeker recht van spreken in het topsegment van Windows Phone.

Wel blijft een heikel puntje over en dat is de vraag of de Nokia Lumia 900 wel of juist geen update gaat krijgen naar de volgende Windows Phone-versie. Desondanks kunnen we de Nokia Lumia 900 een positief koopadvies mee geven. De telefoon kent enkele gebreken zoals het opstaande randje rondom het scherm, zijn dikte en de bijzondere manier van multitasken, maar Windows Phone blijft een erg fijn OS om mee te werken en de snelheid en de bouw van het toestel zijn beide erg goed te noemen. Wel is de prijs misschien wat aan de hoge kant.

Nokia Lumia 900 black 
Onze review score
Pluspunten
 • Goede bouw
 • Mooi scherm
 • Vlot in gebruik
 • Gratis office en navigatie
 • Overzichtelijk interface
Minpunten
 • Groot en dik toestel
 • Irritant randje rondom scherm
 • Multitasken werkt niet prettig
 • Apps starten traag op
 • Geen micro-sd slot
 • Paar bugs in de camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters