Nokia Lumia 920

Nokia’s Lumia 920 is het nieuwe toestel dat Nokia weer een nieuwe boost aan interesse uit de markt moet geven, en tevens volgens velen hét Windows Phone 8-toestel. Er zijn dan ook vele ogen op deze telefoon gericht. In deze review zullen we het toestel doorlichten.

Nokia Lumia 920 review hand 

Inmiddels bijna twee jaar geleden maakte Nokia de beslissing om over te stappen op Windows Phone als primaire besturingssysteem voor zijn smartphones. Hoe dat voor de korte termijn uitgepakt heeft is inmiddels duidelijk. Het aandeel Nokia is gekelderd evenals de verkopen. En de leidende positie die Nokia twee jaar geleden nog had is inmiddels verdwenen. Maar, zo beargumenteert ook Nokia, een verandering is moeilijk en het beste moet nog komen. De eerste serie Windows Phones van de Finnen, de Lumia 800, Lumia 710, Lumia 900 en Lumia 610 werd door de pers goed ontvangen, maar de toestellen waren niet de bestsellers die Nokia nodig had. En na de aankondiging van Windows Phone 8 en de bekendmaking dat de oude lijn geen update zou krijgen, stortte de verkoop van de toestellen in. Met als gevolg dat de eerste vier Windows Phones van Nokia inmiddels voor een fractie van de originele adviesprijs over de toonbank gaan.

Een valste start was het begin van Nokia’s Windows Phone-avontuur zeker niet te noemen, maar het eerste jaar ging ook niet zo goed als gehoopt. Inmiddels zijn we een jaar later en is het tijd voor de volgende ronde. Microsoft’s Windows Phone 8 is inmiddels beschikbaar, en het nieuwe systeem kan nu veel beter meekomen met de concurrentie vanuit Google en Apple. Uiteraard hoort daar ook een nieuwe generatie Nokia’s bij, gevormd door de Lumia 920 en Lumia 820 en voorgezeten door die eerste.

Overigens moet die generatie nog even wachten in Nederland. Via import druppelt er wel eens een nieuwe Lumia-telefoon in Nederland binnen, maar pas in januari 2013 zal Nokia echt los gaan met de verkoop van de Lumia 920 en Lumia 820 in ons land.

“De Lumia 920 is met stip de meest geavanceerde telefoon van Nokia tot nu toe”

Maar waar Nokia en Microsoft bij de lancering van Windows Phone 7.5 nog zulke goede vriendjes leken te zijn, is dat nu opeens een stuk minder. De relatie tussen de twee is zelfs zo verslechterd dat HTC twee toestellen uitbracht die onder de naam Windows Phone gaan en door Microsoft in ieder geval in ons land als launch-devices gebruikt zijn. Het gaat hier om de Windows Phone 8X en Windows Phone 8S. En dat terwijl Nokia all-in gaat op Windows Phone en het besturingssysteem voor HTC slechts een tweede keus is na Android. De Lumia 920 ligt dus misschien wel een klein stapje achter de toestellen van HTC, maar dat heeft Nokia er niet van weerhouden het toestel vol goede moed op de markt te zetten.

In september maakte Nokia onder veel belangstelling de Lumia 920 bekend en het toestel is met stip de meest geavanceerde telefoon van Nokia tot nu toe. Van prima core specificaties zoals een Snapdragon S4 Pro-chip en een 720p-scherm tot interessante eigen technieken van Nokia zoals een PureMotion-scherm, PureView-technologie in de camera en de mogelijkheid om draadloos op te laden.

Nokia Lumia 920 hands-on 

“Die PureView-camera is overigens wel interessant”

Die PureView-camera is overigens wel interessant. Begin dit jaar op het Mobile World Congress maakte Nokia haar eerste PureView-telefoon bekend. De 808 had een 41-megapixelcamera die waarschijnlijk voorlopig de beste camera in een telefoon zal blijven. De eerste geruchten over een Lumia telefoon met zo’n camera werden dan ook vol enthousiasme ontvangen. Zo’n geweldige cameratelefoon met ook nog een modern besturingssysteem leek bijna te mooi om waar te zijn. Helaas bleek het dat ook te zijn. De PureView-techniek in de Lumia 920 richt zich namelijk heel ergens anders op. Niet het aantal pixels of de fotokwaliteit werd met de term bedoeld in dit toestel, maar de optische stabilisatie. Die overigens niet minder indrukwekkend is. De lens van de Lumia 920 is opgehangen in een setje veren waardoor bewegingen tot op zekere hoogte gecompenseerd worden, iets dat Nokia duidelijk probeerde te maken met een reclamefilmpje dat later fake bleek te zijn. Maar inmiddels hebben de eerste testresultaten uitgewezen dat de techniek in het echt niet minder indrukwekkend is.

“Het moge dus duidelijk zijn dat we genoeg te bespreken hebben in deze review”

Het moge dus duidelijk zijn dat we genoeg te bespreken hebben in deze review. Onze eerste ervaringen waren alvast positief, en we zijn benieuwd of deze Lumia 920 ons ook in het dagelijks gebruik kan bekoren. Aan het eind van deze review zullen we dat en meer op een rijtje zetten.

Nokia Lumia 920 hands-on 
Nokia Lumia 920 hands-on 
Nokia Lumia 920 hands-on 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Lumia 920. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Nokia Lumia 920

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic unibody

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960 (Krait)dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 185 gramLengte: 130mmBreedte: 70mmDikte: 10,7mm

Scherm/invoer

4,5″ Amoled schermScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusXenon-flitser1080p (Full HD) video opnames1,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-out

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhBatterij is draadloos te ladenBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 17 uurStandby-tijd van 400 uur

Het doosje van de Lumia 920 is precies zoals we kennen van de andere Lumiatoestellen, met ook ongeveer dezelfde inhoud. Wel zal in Nederland de eerste tijd een draadloze lader extra geleverd worden bij sommige winkels. Die is overigens niet heel hard nodig: de batterij van de 920 houdt het redelijk goed vol.

Unboxing

De Nokia Lumia 920 wordt geleverd met een in-ear headset in de kleuren van het toestel, die best oké klinkt. Verder wordt het toestel met een stijlvolle witte lader geleverd en komt er natuurlijk een USB-kabel mee. Om de simkaart uit de telefoon te kunnen halen is er een speciaal tooltje meegeleverd en verder zijn er een aantal boekjes. Het doosje is zoals we kennen van Nokia. Redelijk stijlvol en redelijk groot. Daar heeft men sinds de Lumia 800 niets meer aan veranderd.

“De eerste 2 maanden zal de telefoon bij een aantal verkoop-punten met een gratis draadloze lader geleverd worden”

De draadloze laadmogelijkheid van de Lumia 920 hebben wij helaas niet kunnen testen, maar dat kunnen de eerste kopers van de Lumia 920 wel. De eerste twee maanden, januari en februari, zal de telefoon bij geselecteerde verkooppunten namelijk met een gratis draadloze lader geleverd worden. Dat gaat om KPN/Hi, The Phone House, CoolBlue en Bol.com. Hoogstwaarschijnlijk zul je die lader via een voucher kunnen claimen.

Misschien nog wel leuker is het feit dat Nokia volgens geruchten met onder andere de McDonalds een samenwerking is aangegaan om draadloze laders in tafels te integreren. In enkele honderden filialen in Europa zullen tafeltjes komen te staan waar je de Lumia 920 aan kan opladen door hem er simpelweg op te leggen. Of daar ook Nederlandse filialen tussen zullen zitten is onbekend. Overigens zijn dit dus onbevestigde berichten. In Amerika heeft Nokia al wel dergelijke partnerships officieel bekend gemaakt. Hopelijk zorgt dat er ook voor dat het hele draadloos opladen, wat bijvoorbeeld ook met de Nexus 4 kan, wat meer van de grond gaat komen. Al in 2007 werd de techniek getoond en sindsdien heeft bijvoorbeeld Palm de Pre uitgerust met en dergelijke functie.

Batterij

De Lumia 920 heeft een accu met een capaciteit van 2000mAh. Dat is redelijk groot voor een smartphone tegenwoordig, hoewel maar al lang niet meer speciaal. Het toestel houdt het op die accu bovengemiddeld lang uit. Je kunt best wel intensief gebruik maken van het toestel en dan is hij na een dag net of net niet leeg.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Lumia 920 heeft een design dat erg bekend aandoet. Zowel de Lumia 800 als de Lumia 900 lijken sterk op dit toestel, met hier en daar wat aanpassingen. De belangrijkste is dat de Lumia 920 een stuk groter is. Iets te groot, zouden we haast zeggen.

“De Lumia 920 is al met al dus een flinke jongen. Maar wel eentje die erg goed in elkaar zit”

De bouwkwaliteit van de telefoon is, net als bij zijn voorgangers, uitmuntend. Dat is inmiddels iets dat we ook bij andere toestellen, bijvoorbeeld de HTC One X en 8X, zien. Maar dat neemt niet weg dat deze Lumia 920 een van de best gebouwde toestellen op dit moment is. De plastic unibody van het toestel is erg stevig en kan het nodige weerstaan. Ook voelt het buitengewoon solide. Wel met een klein nadeel trouwens: de onderhoekjes van de body zijn vrij scherp en kunnen een beetje in je handpalm gaan irriteren als je het toestel met een hand vasthoudt.

Dat solide gevoel komt dus wel met een prijs. Het toestel is namelijk met een gewicht van 185 gram wel aardig zwaar, en met 10,7 millimeter is het ook niet het dunste toestel. Een ook de rest van de afmetingen zijn niet gering. Hoewel het toestel een scherm met een diameter van 4,5″ heeft, is het frontale oppervlakte zelfs iets groter dan dat van de gemiddelde telefoon met een 4,7″-scherm. De Lumia 920 is al met al dus een flinke jongen. Maar wel eentje die erg goed in elkaar zit.

De Lumia 920 komt in een groot kleurenpalet. Voor iedereen die een opvallende telefoon wil, zijn er rode, gele en witte versies. Deze zijn glanzend uitgerust en komen daarmee in onze ogen wat goedkoper over. Ook uit onze omgeving hebben we over onze rode Lumia 920 meer dan eens te horen gekregen dat hij wat speelgoed-achtigs heeft. Maar dat is geen probleem, want zijn die felle glimmende kleurtjes nou niet helemaal jouw ding, dan kun je ook een mat zwarte of mat grijze Lumia 920 kopen. En die zien er uiteraard een stuk zakelijker uit. Voor ieder wat wils, dus.

Nokia Lumia 920 review front 
Nokia Lumia 920 review front top 
Nokia Lumia 920 review front bottom 

De Nokia Lumia 920 heeft een voorkant die uitgerust is met zogenaamd 2,5D-glas. Dat wil zeggen dat het glas aan de randen als het ware wat om het toestel gebogen is, wat vooral swype-bewegingen vanaf de zijkant van het scherm prettiger maakt. Dat kennen we ook van de Lumia 800 en bijvoorbeeld de HTC One X. In dit toestel is het wel net wat minder goed uitgewerkt: tussen het glas en de body zit nog een kleine plastic strip. En dat doet toch wel een beetje afbreuk aan dit anders erg mooie design.

Verder is de voorkant bevolkt door de drie bekende Windows Phone-knoppen onder het scherm met een opvallend grote ruimte eronder. Boven het scherm zit de gespreksspeaker en de secundaire camera. En zoals altijd zijn hier ook wat sensoren geplaatst, netjes weggewerkt achter het glas.

Nokia Lumia 920 review back 
Nokia Lumia 920 review back top 
Nokia Lumia 920 review back bottom 

De achterkant van de Lumia 920 is voorzien van Nokia’s karakteristieke camerabalkje. Dit is een chromen balkje met de woorden Nokia en Carl Zeiss erin, en daarnaast natuurlijk de lens zelf. Die lens is overigens vrij speciaal, maar daar komen we in het betreffende hoofdstuk op terug. Links van de lens zit een klein flitsertje, dat opvallend fel is. Verder is de achterkant helemaal leeg en licht gekromd.

Nokia Lumia 920 review bottom 
Nokia Lumia 920 review top 

De zijkanten van deze Lumia zijn uitgerust met zwarte plastic knopjes. Geen verchroomde knoppen meer dus, maar ook dit plastic ziet er niet verkeerd uit. Alle knopjes zitten aan de rechterkant, te weten de volumeknop, powerknop en cameratoets. De linkerkant is helemaal clean. Aan de onderkant kun je de USB-kabel inpluggen en zijn de twee speakers van het toestel geplaatst. Boven zit de sim-ingang, de headphone-jack en de microfoon. Een geheugenkaart kun je niet in dit toestel kwijt, hij heeft wel 32GB aan geheugen uit zichzelf. De batterij is helaas niet verwisselbaar en een batterijklep is er dus niet.

Nokia Lumia 920 review right 
Nokia Lumia 920 review left 

De Lumia 920 heeft een bijzonder scherm. Niet alleen omdat het een zogenaamd ‘PureMotion HD+’ scherm is, maar ook omdat dit een van de eerste capacitieve schermen is die je met handschoenen aan kunt bedienen. Het toetsenbord is weinig veranderd sinds het begin van Windows Phone, maar was gewoon al erg goed.

Scherm

“Mits ze niet te dik zijn kun je het scherm met je handschoenen aan bedienen”

De Lumia 920 heeft een IPS-paneel met een diameter van 4,5″ en een resolutie van 768×1280 pixels. Dat zorgt voor een erg mooie beeldkwaliteit en ook een prima inkijkhoek. Het scherm is kwalitatief gezien ongeveer vergelijkbaar met dat van de HTC One X of de LG Optimus 4X HD en valt daarmee onder de betere schermen op de markt. Wel is het jammer dat het geen amoled-scherm is, dat is in combinatie met Windows Phone namelijk wel hel mooi. De helderheid van het scherm ligt erg hoog.

Verder bijzonder is dat de Lumia 920 een zogenaamd PureMotion-scherm heeft. Dat wil zeggen dat de refresh-rate hoger is dan dat van het gemiddelde smartphonescherm. Dat is leuk, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Waar je wel wat van merkt, is de hoge gevoeligheid van het scherm. De Lumia 920 is namelijk een van de weinige telefoons met een capacitief scherm dat je ook met andere voorwerpen kunt bedienen. Een metalen voorwerp bijvoorbeeld, of, nog veel handiger, je handschoenen. Mits ze niet te dik zijn kun je het scherm met je handschoenen aan bedienen. Daarvoor moet je om de juiste gevoeligheid te krijgen op het scherm wel eerst even je vinger met handschoen aan tegen het scherm houden. Dan stelt het scherm zich als het ware af en daarna werkt het redelijk vloeiend. Typen werkt niet zo goed als zonder handschoenen, maar het toestel is toch prima te bedienen. En dat is, zeker nu in de winter, wel erg handig.

Toetsen

Nokia Lumia 920 screenshot

Het toetsenbord van de Lumia 920 is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone 7 en niet anders werkt op Windows Phone 8. Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn lekker groot en de autocorrectie werkt ook goed. Het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk. Leuk is ook dat het toestel voordat je begint met het typen van je volgende woord al een suggestie geeft wat dat moet worden.

Microsoft heeft twee leestekens, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet. Als je de punt of in de browser .com ingedrukt houdt, krijg je alternatieven zoals .nl of .co.uk.

De interface van de Lumia 920 is bekend. Er zijn geen verschillen met die van andere Windows Phone 8-telefoons en het verschil met Windows Phone 7 is gering. Het is een erg mooie interface die makkelijk werkt. Bovendien is de telefoon stabiel en snel.

Lockscreen

Nokia Lumia 920 screenshot

Je komt in het lockscreen door de powerknop aan de zijkant te ontgrendelen. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen. Maar verder zul je altijd via dat scherm je telefoon moeten ontgrendelen.

Het lockscreen bestaat uit een, vrij te kiezen, afbeelding met daar overheen de datum van vandaag, de tijd en eventuele aankomende afspraken. Ook gemiste gesprekken, sms’jes en dergelijken komen op dit scherm terecht. Nieuw met Windows Phone 8 is dat ook interactieve zaken zoals het weer op het scherm kunnen worden getoverd. Daarnaast worden ook e-mails en andere notificaties van andere apps voortaan op dit scherm weergeven. De apps die dit mogen doen kun je zelf instellen via het instellingenmenu. Een welkome verbetering dus. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Wel is het jammer dat je notificaties niet kunt aantikken zoals in Android en iOS waarna gelijk de app die bij de notificatie hoort opent. Je dient dan eerst het scherm vrij te geven en vervolgens naar de app te gaan om te bekijken wat de meldingen precies inhouden. Dat is dus nog steeds een beetje omslachtig.

Homescreen

Nokia Lumia 920 screenshot

Het homescreen van Windows Phone 8, en daarmee dus de 920, bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Deze tegels kunnen drie formaten zijn. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

“Het homescreen is een mooi strak opstapje naar de rest van je telefoon”

Het homescreen is een mooi strak opstapje naar de rest van je telefoon. En de verschillende tegelformaten zorgen ervoor dat je veel op het scherm kwijt kunt en toch al je belangrijke informatie groot in beeld kunt hebben. Wel is het geheel minder dynamisch dan bij Android, en zijn de Live-tiles minder functioneel dan de widgets van Android.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Menu

Nokia Lumia 920 screenshot

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren, delen of beoordelen voor de Marketplace.

Instellingen

Nokia Lumia 920 screenshot

Microsoft heeft het instellingenmenu flink uitgebreid met nieuwe opties in Windows Phone 8. De weergave van de instellingen is exact het zelfde gebleven als bij zijn voorganger en is dus opgedeeld in twee gedeeltes. Eentje voor de telefoon-instellingen en eentje voor app-instellingen. Een erg handige en overzichtelijke indeling is dat overigens niet, wat ons betreft. Het kan nogal wat zoekwerk zijn voordat je de juiste instelling gevonden hebt.

Allereerst de thema’s. Deze zijn uitgebreid met nieuwe kleurtjes zodat je tegels en teksten van nieuwe kleurtjes kunt voorzien, altijd leuk. Een ander menu dat opvalt is find my phone en backup. Je kunt er namelijk voor kiezen om via je Microsoft-account je foto’s, sms’jes en applicaties plus instellingen te backuppen bij Microsoft. Dit is gratis en mocht er iets mis gaan met je telefoon is dat uiteraard wel zo veilig. Ook kun je via de website van Microsoft je telefoon met je Microsoft-account terug vinden, mits je dit ingesteld hebt.

Tot slot kun je in dit menu ook NFC aan en uitzetten en via NFC kun je draadloos bestanden versturen naar een andere Windows Phone 8-smartphone die in de buurt is. Overigens werkt dat deels samen met Android Beam: Androidtoestellen kunnen sommige app-inhoud, bijvoorbeeld websites, wel naar Windows Phones verzenden. Andersom lukt dat nooit.

Multitasking

“Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8”

Nokia Lumia 920 screenshot

Multitasking is in Windows Phone 8 gedeeltelijk aangepakt. Het UI is het zelfde gebleven maar de prestaties zijn verbeterd en apps, mits ingebouwd door de app-bouwer, blijven nu daadwerkelijk in de zelfde status waarin je ze hebt achtergelaten. De apps worden op dit moment geüpdatet zodat dat gaat werken, zo heeft Facebook bijvoorbeeld al zo’n update gehad. Overigens gaat het switchen naar apps niet instant zoals bij Android, maar moet je steeds even wachten als de app zichzelf hervat.

Het switchen tussen applicaties gaat via het ingedrukt houden van de terugknop. Dan krijg je een lijstje te zien met de laatst gebruikte apps. Dat werkt handig, hoewel het gebruik van de terugknop even wennen kan zijn als je van Android of iOS komt. Bij die besturingssystemen wordt de homeknop voor deze functie gebruikt.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt. Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8, iets dat iOS en Android wel al hebben. En dat is nog wel een belangrijk gemis aan dit besturingssysteem, hoewel Microsoft al heeft laten doorschemeren dat binnenkort op te lossen.

Prestaties

Windows Phone 7 was in het dagelijks gebruik al ontzettend snel en vloeiend. Dat resulteert erin dat bladeren door de interface op toestellen als de Samsung Omnia 7, die nog met een 1GHz singlecoreprocessor uit 2008 werken, eigenlijk maar nauwelijks trager is dan op deze Lumia 920, die theoretisch gezien ongeveer vier keer zo veel processorkracht heeft. Waar de winst wel ligt, is in het draaien van zware apps en het openen daarvan. Voor alle handelingen zijn laadtijden een stuk korter en dat is zeker welkom.

De Lumia 920 draait net als de meeste andere Windows Phone 8-apparaten, maar ook bijvoorbeeld de HTC One S of de Sony Xperia T, op een Qualcomm Snapdragon S4 Plus-chip met twee moderne Krait-kernen als basis. Die is erg snel en dat zorgt er, samen met de prima snelheid van Windows Phone zelf, voor dat de Lumia 920 als een zonnetje draait. Directe vergelijkingen met Android maken is natuurlijk lastig, maar de Lumia 920 doet in ieder geval in dagelijks gebruik niet onder voor veel andere high-end smartphones op Android.

Alle klachten die we over de stabiliteit van het toestel hebben zijn niet terug te voeren tot Nokia, maar komen van apps. Niet alle Windows Phone-apps zijn even stabiel, zo vliegt Facebook er weleens uit en werkt WhatsApp niet geweldig. Maar de kans is groot dat dat redelijk snel opgelost gaat worden.

De Lumia 920 heeft een erg indrukwekkende camera. Overdag is hij niet heel speciaal, maar ’s avonds wint de Lumia 920 het met gemak van alle andere cameratelefoons. En vanwege de optische stabilisatie zijn filmpjes erg vloeiend. De muziekspeler van het toestel is prima, en gamen gaat aardig.

Foto

“De optische stabilisatie levert in het donker erg indrukwekkende plaatjes op”

Nokia Lumia 920 screenshot

De camera van de Nokia Lumia 920 is om meerdere redenen speciaal. Alleereerst is dit een van de weinige toestellen waar een breedbeeldsensor in zit. Dat wil zeggen dat de volledige resolutie niet op 4:3-formaat benut wordt, maar op 16:9 formaat. Het toestel schiet dan 8,7-megapixelfoto’s. Stel je de camera in om geen breedbeeldfoto’s te maken, dan worden de zijkanten eraf geknipt en blijven er 8 megapixels over.

Een ander ding is dat dit de eerste telefoon is met een camera die gebruik maakt van optische stabilisatie. Dat wil zeggen dat de lens opgehangen is in een aantal veertjes, die bewegingen van het toestel compenseren. Bij foto’s betekent dat dat de sluiter langer open kan blijven staan zonder dat de foto bewogen wordt. En dat levert in het donker erg indrukwekkende plaatjes op. Waar een standaard cameratelefoon ’s nachts slechts een aantal lampjes als stipjes in een verder zwarte foto weergeeft, maakt deze Lumia het landschap lichter dan je met het blote oog kan zien. Overigens zijn foto’s in het donker niet helemaal scherp, hebben ze de nodige ruis en zijn ze in ongeveer een derde van de gevallen bewogen. Maar dan nog is er opvallend veel zichtbaar op de plaatjes.

Nokia Lumia 920 test foto nacht 
Nokia Lumia 920 test foto nacht 
Nokia Lumia 920 test foto nacht 
Nokia Lumia 920 test foto nacht 

De foto’s onder normale omstandigheden zijn prima, maar niet meer dan dat. Ze zijn wat minder detailrijk dan bijvoorbeeld foto’s van de Galaxy S III, maar het scheelt niet veel. De kleuren zijn mooi en de foto’s zijn goed scherp. Maar waar de camera echt uitblinkt is dus in het donker.

De camerainterface is wat uitgebreid in Windows Phone 8. Het lijkt erop dat Microsoft veel nadruk wil leggen op de nieuwe camera-software en dat is goed te zien. Er zijn de nodige instellingen aanwezig, zoals ISO, witbalans, resolutie en flits. Maar interessanter zijn de zogenaamde ‘lenzen’.Lenzen zijn apps die ontwikkelaars kunnen maken en daarmee vervolgens de camera kunnen gebruiken voor speciale functionaliteiten. Dat is een erg leuke toevoeging, hoewel hetzelfde bij Androidtelefoons ook kan door middel van losse apps.

Standaard staat alleen Bing Vision op de Lumia 920, dat is een lens waarmee je bijvoorbeeld barcodes kunt scannen. Verder zijn er al links naar Panorama, Smart Shoot en Cinemagraph van Nokia. Met Smart Shoot kun je een reeks foto’s maken van groepen mensen waarbij je per persoon het best gelukte gezicht kan uitkiezen en alles tot één foto samenvoegen. Cinemagraph maakt een soort foto met bewegende delen erin, en Panorama spreekt voor zich. Een andere leuke lens die je gratis kunt downloaden is Translate. Daarmee kun je in het zoekerscherm dingen vertalen. Bijvoorbeeld als je een bordje in het buitenland niet begrijpt. Dat werkt niet geweldig, maar wel goed genoeg om nuttig te zijn in sommige situaties.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 test foto 
Nokia Lumia 920 screenshot

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de foto hub zich. Daar kun je alles wat met foto’s te maken heeft op het toestel doen, behalve ze maken.

Die foto hub bestaat natuurlijk uit een galerij met al je foto’s erin. Daar staan ook foto’s van Facebook in en je kunt je foto’s op een aantal manieren rangschikken. Verder is de hub uitgerust met een feed van je sociale netwerken. Daar komen alle foto’s die door je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn geplaatst zijn. Tot slot is er een sectie applicaties, waar alle foto gerelateerde apps terecht komen. Standaard is dat er eentje: Creative Studio.

Creative Studio is een programma waarmee je filters over je foto’s kunt zetten. Daarbij kun je kiezen tussen filters die afgeleid zijn van verschillende edelstenen. Achteraf kun je de kleurbalans, helderheid en verzadiging nog aanpassen. Je kunt er wel leuke plaatjes mee maken, maar uniek is het zeker niet.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Video

Nokia Lumia 920 screenshot

Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook deze Lumia 920, niet uit. Er zit bijvoorbeeld geen YouTube ingebouwd in het toestel. Daar zijn wel goede apps voor te downloaden, bijvoorbeeld Metrotube, en Microsoft heeft zelf een plugin beschikbaar waarmee je ondersteuning kan toevoegen in de browser, maar het blijft behelpen. Ook de videospeler zelf is niet heel denderend. Je kunt .wmv en .mp4 bestanden afspelen, maar daar houdt het een beetje op. Dat gaat wel gewoon in 1080p, maar is toch wat beperkt voor een hedendaagse smartphone.

Wel briljant is de video-opname. De Lumia 920 filmt in 1080p, wat nog niet erg speciaal is. Maar de optische stabilisatie waar we het eerder over gehad hebben is dat wel. Het toestel kan alle kleine bewegingen compenseren wat ervoor zorgt dat je een erg vloeiende video krijgt. En ook de audio die de telefoon opneemt is erg goed en helder. De beeldkwaliteit van filmpjes is gemiddeld voor een high-end-smartphone.

Muziek

Een groot voordeel van Windows Phone 8 is dat je toestellen met het besturingssysteem erop als USB-opslag aan je computer kunt hangen. En dan kun je je muziek dus makkelijk kopiëren. Als je Windows 8 draait zul je bij de eerste keer aansluiten een Windows Phone-app te zien krijgen, daarmee kun je ook content op je Lumia 920 beheren.

Net als bij de foto hub, kun je met de music hub niet alleen muziek spelen maar ook naar andere apps gaan. Tevens is de music hub ook bedoeld voor video’s, dus ook video-apps kun je vanaf hier benaderen. En als je zo’n app hebt, bijvoorbeeld eentje voor YouTube, dan zullen de video’s die je daar als laatst gespeeld hebt ook gewoon tussen je geschiedenis verschijnen.

De muziekspeler heeft een prima interface. Muziek afspelen kan zoals bij elke smartphone en daarnaast is de interface van de speler gericht op het ontdekken van nieuwe content. Zo kun je op de naam van de artiest van je nummer klikken en dan krijg je zijn complete discografie te zien, plus een biografie, als dat beschikbaar is een lijst met evenementen en een aantal verwante artiesten. Ook kun je van een artiest een zogenaamde Smart DJ-mix maken, waarbij je toestel gerelateerde muziek vanuit Xbox Music achter elkaar plakt. Dat werkte bij ons overigens niet altijd, en als het werkt dan pakt het toestel steeds maar 30 seconden van een nummer als je geen premium-account hebt.

Xbox Music, ook bekend uit Windows 8, is nieuw toegevoegd aan Windows Phone 8. Je hebt de keuze om per nummer of per album te kopen, maar je kunt ook een abonnement nemen. Als je dat doet dan betaal je 9,99 euro per maand of 99.90 per jaar en vervolgens kun je onbeperkt muziek streamen naar je telefoon en ook offline opslaan in hoge kwaliteit. Microsoft claimt een paar miljoen nummers in de winkel te hebben en ook lokale artiesten zoals Blof zijn in de app te vinden.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

“Wel een interessante toevoeging is mix radio, een gratis radio-achtige dienst van Nokia”

Als aanvulling daarop heeft de Lumia 920 nog Nokia Music. Dat is eigenlijk een soort kopie van de music hub. Ook hier kun je je eigen muziek luisteren, zij het met een iets minder uitgebreide speler. En ook bij Nokia kun je muziek kopen, met een vergelijkbaar assortiment en vergelijkbare prijzen als bij Microsoft. En ook Nokia Music laat concerten zien, hoewel dat beter gaat dan bij de music hub.

Wel een interessante toevoeging is mix radio, een gratis radio-achtige dienst van Nokia. Dat lijkt op de Smart DJ-mixen van Microsoft, maar gaat niet per artiest en werkt beter. Hier krijg je gewoon zonder dat je hoeft te betalen de volledige nummers te horen en tevens kun je mixen downloaden. Per uur kun je zes nummers overslaan, en als je een leuk nummer hoort kun je die meteen, tegen betaling, downloaden. Er zijn allerlei soorten mixen beschikbaar. Bijvoorbeeld Nederlandstalig, pop of rock, maar ook bijvoorbeeld nieuwe releases. En er zijn verschillende thematische mixen. Zo is er een mix voor tijdens het schoonmaken, een mix voor tienerfeestjes en was er vorig rond kerst een speciale kerstmix.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

“De kwaliteit van de meegeleverde oortjes valt positief op”

De kwaliteit van de meegeleverde oortjes valt positief op. De oordopjes zijn opvallend licht, zitten lekker in je oor en produceren redelijk geluid. Het is geen vervanging van oortjes van 50 euro of meer, maar de oordopjes zijn wel zo goed dat je ze ook als je wat vaker muziek wilt luisteren nog goed kan gebruiken. Als je je eigen betere oortjes in het toestel plugt klinkt hij ook prima. De Lumia 920 heeft stereo-speakers die oké klinken. Het geluid is niet heel vol, maar ook niet schel en het kan best hard.

Games

Nokia Lumia 920 screenshot

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze game hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Daarnaast wordt het ook mogelijk om je Xbox te bedienen via de indrukwekkende app Smartglass, waarover hieronder meer. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Er zijn nog niet zo heel veel games momenteel die met je Xbox samenwerken, maar de verwachting is dat zodra de sdk va Windows Phone 8 beschikbaar is ontwikkelaars hiermee aan de gang gaan.

Met Xbox SmartGlass kan gemakkelijk content met de Xbox 360 gedeeld worden via een smartphone of een tablet, en dus de televisie waarop deze is aangesloten. Zo kun je een film van een Lumia 920 op de Xbox 360 weergegeven en vervolgens meer achtergrondinformatie over de film of serie op je smartphone voorgeschoteld krijgen. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was zodra je op de Xbox stopt met kijken. Dit geldt zowel voor de smartphone als de tablet. SmartGlass werkt erg goed en is indrukwekkend te noemen, de mogelijkheden van deze app in combinatie met een Xbox 360 zullen alleen maar toe gaan nemen, zo is de verwachting. Overigens is deze app niet Windows Phone 8-exclusief. Ook Windows 8 en Android hebben hem, bijvoorbeeld.

De Nokia Lumia 920 heeft als een van de grote voordelen een uitgebreid Officepakket. Verder kun je de meeste taken prima met het toestel uitvoeren, hoewel het aanbod van apps kleiner is dan bij concurrerende platformen.

Agenda

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de 920. Zo ondersteunt het toestel Google Calendar, Facebook en natuurlijk je Microsoft-kalender. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat, iets dat je uiteraard kunt veranderen.

De agenda zelf is mooi vormgegeven. Lorem ipsum-teksten geven in de maandweergave bij elke dag aan hoe vol die ongeveer zit. Als je verder klikt kun je je agenda voor één dag weergeven of al je aankomende afspraken laten zien. Daarbij zijn verschillende agenda’s gerepresenteerd door verschillende kleuren, wat mooi overzichtelijk is.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Office

“Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed.”

Nokia Lumia 920 screenshot

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. In de basis is het weinig veranderd in Windows Phone 8, vooral cosmetische aanpassingen zijn doorgevoerd. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de Lumia 920 ook goed meekomen als zakelijke telefoon. Overigens blijft het wel een telefoon, wat betekent dat grote documenten bewerken toch behelpen blijft. Powerpoints kun je wel bewerken, maar niet aanmaken op het toestel, wat enigszins vreemd is in onze ogen.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk bestanden delen met andere mensen en collega’s.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Browser

Nokia Lumia 920 screenshot

De browser doet zijn werk snel en goed en lijkt pagina’s sneller te renderen dan zijn IE9 voorganger. De browser op de Lumia 920 is gebaseerd op de IE 10 engine en lijkt daarmee aan alle HTML5-standaarden te moeten voldoen. In de praktijk heeft hij desondanks moeite met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden. Ook vinden we de manier waarop tabbladen worden beheerd net wat te omslachtig omdat je drie tikken moet doen om je tabblad te kunnen selecteren. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad. Overigens kun je wel instellen dat er een speciale knop voor komt naast de adresbalk, maar dan nog steeds is het meer werk dan bij de concurrerende browsers.

De browser werkt gewoon naar behoren, maar ook leuke extra functies ontbreken. Zo kun je in Google Chrome en Safari voor iOS je bookmarks via Apple en Google syncen met je PC. Microsoft heeft deze optie dan weer niet ingebouwd. Het is een simpele recht toe, recht aan browser. Niet meer niet minder, en dat is jammer.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Locatieservices

“Met Nokia Drive kun je ook navigeren over de hele aardbol”

Nokia Lumia 920 screenshot

Nokia heeft een deal met Microsoft gesloten waardoor Nokia Maps nu onderdeel is van Windows Phone 8. Dat betekent dat elk toestel, onafhankelijk van de fabrikant, geleverd wordt met de offline kaarten en navigatie-ervaring van Nokia. Dat is een zeer groot pluspunt van Windows Phone. Uiteraard ondersteunt deze Nokia de software ook, en als toevoeging is er Nokia Drive.

Met de Maps-app kun je kaarten van de hele wereld opzoeken en bekijken. Daarnaast kun je in jouw omgeving kijken wat er allemaal te doen is qua hotspots, maar jammer genoeg werkt dit nog niet in Nederland. Ook satellietkaarten zijn in deze app te zien. De app doet veel denken aan Google Maps, maar werkt op sommige punten net wat anders. Opvallend is ook dat de zoekresultaten een stuk minder uitgebreid zijn dan bij Google Maps. Dat is wel een nadeel. En Streetview ontbreekt natuurlijk. OV info heeft Nokia via een eigen app toegevoegd, maar die werkt nog niet in Nederland.

Met Nokia Drive kun je ook navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen. Een nadeeltje is dat je wel de kaarten echt moet downloaden voordat je het programma kunt gebruiken. Als je weinig geheugen hebt houdt het dus op en ook als je onderweg de app voor het eerst opstart kun je er niets mee: het is niet raadzaam om de redelijk grote kaartenpakketten te downloaden via je 3G-netwerk. Ook het spraakbestand moet je even downloaden, trouwens. Dit navigatieprogramma werkt goed, en een groot voordeel is dat je dus in de hele wereld gratis kan navigeren zonder internetverbinding.

Tot slot is er Nokia City Lens. Dat is een augmented reality-app waarmee je in verschillende categorieën interessante plaatsen kunt vinden via de camerazoeker. Dat is leuk, maar zul je in de praktijk niet heel vaak gebruiken. Tevens is er voor Android en iOS een vergelijkbare gratis app beschikbaar met meer mogelijkheden: Layar.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Standaard applicaties

Nokia Lumia 920 screenshot

Zowel Nokia als Microsoft hebben nog een setje apps toegevoegd aan de Lumia 920. Een standaard Windows Phone-app is Portemonnee. Deze NFC-applicatie moet je eerst koppelen aan een creditcard waarna je middels NFC kunt betalen bij winkels die het ondersteunen. In de praktijk heb je hier uiteraard nog weinig aan omdat er amper winkels zijn waarmee je met NFC kunt betalen en daarnaast hebben relatief weinig Nederlanders een creditcard. Overigens is er wel ondersteuning voor PayPal.

Een tweede app die misschien voor sommige mensen wel handig is, is de Speelhoek. Wat deze app doet is de telefoon instellen op een bepaalde modus die je zelf vooraf heb ingesteld zodat mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Een voorbeeld is dan ook dat je aangeeft dat in deze speciale modus er alleen gebruik gemaakt mag worden van bepaalde games die jij geselecteerd hebt en de overige apps onbruikbaar worden gemaakt. Je kunt dan de telefoon aan je kinderen gegeven zodat zij veilig met het toestel kunnen spelen en je niet bang hoeft te zijn dat er iets verwijderd wordt. Om uit de modus te geraken moet je een viercijferige code opgeven. De vraag is wel hoeveel mensen in de praktijk daadwerkelijk hun telefoon willen afgeven aan andere zodat ze er uitgebreid mee kunnen spelen.

Wat simpele standaardapps zoals een rekenmachine en een wekker zijn er natuurlijk ook. En Nokia heeft nog wat toegevoegd. Zo is er Nokia Care, een soort digitale gebruiksaanwijzing. En ook Angry Birds Roost is toegevoegd. Dat is een soort Angry Birds hub, met links naar alle games, video’s, nieuws, downloads en de zogenaamde Angry Cam. Daarmee kun je allerlei vogeltjes en bouwstenen in een foto plakken. Misschien is het een leuke app voor die hard Angry Birds-fans, maar voor de gemiddelde gebruiker stelt het niets voor.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Extra applicaties

Applicaties haal je uit de Store. Dat is na de applicatiewinkel van Android en iOS de grootste applicatiewinkel, maar hij haat het kwalitatief gezien duidelijk nog niet bij zijn twee concurrenten. De meeste belangrijke apps zijn er wel, maar er zijn ook nog belangrijke dingen zoals Dropbox die ontbreken. De meeste van die apps zijn overigens wel onderweg naar het platform. Een ander puntje is dat lang niet alle apps voor Windows Phone 8 geoptimaliseerd zijn. Zo zijn er applicaties die echt multitasken nog niet ondersteunen en zijn er applicaties die niet met de 720p-resolutie van het scherm overweg kunnen en zodoende lelijk opschalen of zwarte balken vertonen.

De interface van de Store is verder prima. Je kunt bladeren door apps, games en muziek met verschillende categorieën. Ook zijn er lijsten van populaire apps en dergelijken beschikbaar. En Nokia heeft een eigen hoekje ingericht met applicaties die het bedrijf heeft uitgegeven. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard, maar ook met PayPal kan betalen in de Store.

Nokia heeft zelf nog een app toegevoegd waarmee je de Store kunt verkennen. Daar zitten populaire apps in, maar ook bijvoorbeeld nieuwe apps of applicaties die Nokia exclusief uitgeeft voor haar Lumiatelefoons. Het is niet meer dan een linkje naar de Store, maar kan best handig zijn om applicaties te verkennen.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Vooral opvallend van Windows Phone 8 is de integratie met sociale netwerken. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn automatisch te koppelen en worden helemaal door het toestel verweven. Verder gaat bellen, mailen en sms’en ook prima.

Bellen

Nokia Lumia 920 screenshot

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smartdialing aanwezig, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten.

De contactenapplicatie is één van de mooiere dingen van Windows Phone. Deze ‘people hub’ is namelijk meer dan alleen een contactenapplicatie. Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek.

De kwaliteit van gesprekken op de Lumia 920 hebben we niets over te klagen, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. Hoewel: bij de ringtones, of eigenlijk de hele volumeregeling van het toestel, zit een irritatiepuntje. Er is maar één volumeniveau voor het hele toestel. Dus als je het volume van je muziek omlaag gooit, dan gaat je beltoon mee. En dat is gewoon irritant.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Berichten

“De berichtenapplicatie van Windows Phone 8 is vrij briljant”

De berichtenapplicatie van Windows Phone 8 is vrij briljant, en lijkt op die in Windows 8. De app ondersteunt niet alleen sms’jes, maar ook Facebook Chat en MSN. Dat betekent dus dat je standaard erg makkelijk kunt chatten met je toestel, en als je iemand een sms’je wilt sturen kun je ook meteen zien of hij misschien op Facebook bereikbaar is. Dat spaart mooi weer de kosten van een sms’je. Een best handige functie wat ons betreft. Een bericht is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar.

Nokia Lumia 920 screenshot 
Nokia Lumia 920 screenshot 

Email

Nokia Lumia 920 screenshot

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen en daarbij worden ook de agenda en het adresboek gesynct.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Chatten

Een nieuw chatprogramma op Windows Phone 8 is rooms. De app werkt eigenlijk het zelfde als WhatsApp, maar dan net wat omslachtiger, maar niet minder goed. Goed is om te weten dat deze messaging-service alleen met andere Windows Phone 8-apparaten werkt en niet met Windows 8-apparaten, iets wat Apple met iMessages wel voor elkaar heeft gekregen. Via de Poeple hub kun je een nieuwe Room aanmaken. Dat is wel wat lastiger vinden en werkt niet zo makkelijk zoals bijvoorbeeld iMessages waarbij je niets extra’s hoeft te doen om gratis te kunnen chatten. Standaard wordt deze de Family Room genoemd, maar een groep kun je hernoemen naar alles wat je wilt. Je kunt dus een groep voor je vrienden, familie en werk aanmaken en deze allemaal van een eigen naam en afbeelding voorzien. Je dient vervolgens eerst mensen uit te nodigen via je contactenlijst. Zij krijgen dan een sms’je met een link daarin waarna ze in de groep verschijnen.

Je kunt vervolgens gratis via het internet chatten met elkaar, net als WhatsApp. De conversatie verschijnt ook in je sms-app zodat je niet steeds naar de groep hoeft om de chat te volgen. Je kunt ook je locatie delen in deze stream. Als je vervolgens bestanden wilt delen, overigens alleen foto’s en video’s, dan moet je naar een tabje naar rechts gaan waar je de content kunt toevoegen.

Een andere optie is om samen noties online bij te houden. Je kunt een notie aanmaken, bijvoorbeeld een boodschappenlijst, en vervolgens kan iedereen hierin wat toevoegen of verwijderen. Daarnaast kun je ook agenda-items met elkaar delen en aanmaken.

Rooms werkt goed en is handig. Maar het is wel een applicatie waar je pas wat aan hebt als je veel vrienden hebt met een Windows Phone 8-toestel. En dat zal voorlopig voor de meesten niet het geval zijn.

Verder kun je dus chatten via de berichtenapplicatie via Facebook of MSN, en ook kun je zelf chatapps installeren. De belangrijkste daarvan is natuurlijk WhatsApp. Die applicatie werkt niet zo heel goed voor Windows Phone. Wij hadden wat moeite met de verificatie van ons nummer en los daarvan is het wat minder stabiel en geoptimaliseerd als bij Android. Overigens is hier de laatste tijd wel de nodige vooruitgang geboekt, en we gaan er vanuit dat het nog wel goed gaat komen.

Sociale netwerken

De sociale netwerken zijn volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij het een pluspunt is dat je ook meerdere accounts per netwerk kunt instellen. Verder zijn er prima Facebook- en Twitter-apps beschikbaar voor Windows Phone.

De Nokia Lumia 920 is misschien wel de beste Windows Phone op dit moment. De telefoon is misschien een beetje lomp, maar heeft wel heel veel nuttige functionaliteit en werkt prima. En daar kan mening concurrent niet tegenop.

Nokia Lumia 920 review red on black 

Draadloos laden, een scherm dat met handschoenen aan te bedienen is en een camera die geweldige foto’s maakt in slechte lichtomstandigheden. Dat zijn toch wel een aantal flink innovatieve toevoegingen van Nokia aan de Lumia 920 die hem een voordeel geven boven de concurrentie. En alle andere zaken zijn eigenlijk ook wel in orde bij dit toestel, los van de nadelen die Windows Phone 8 met zich meebrengt door bijvoorbeeld het beperkte app-aanbod. Alleen het gewicht en formaat van de smartphone zijn wel een beetje op het randje. Dat is meteen het punt waar de HTC 8X van deze smartphone wint, maar als je voor de HTC kiest lever je wel de nodige functionaliteit in.

De Nokia Lumia 920 heeft niet meer zo’n grote voorsprong op zijn Windows Phone-concurrenten als de Lumia 800 vorig jaar, maar het blijft de beste keuze wat ons betreft. En misschien wel belangrijker, sinds Windows Phone 8 kunnen de telefoons op het platform weer wat beter meekomen met de concurrentie. Op het moment heb je met Android of iOS nog wel een functioneler platform in handen, maar Windows Phone 8 heeft wel de potentie om binnen een half jaar door te groeien tot een platform dat zich echt kan meten met zijn twee grote concurrenten. Dan moeten alleen wel de 3rd party ontwikkelaars een beetje meewerken.

Wel is de prijs van de Lumia 920 aan de hoge kant. We zullen even moeten afwachten hoe hoog hij precies komt te liggen, maar de adviesprijs van €599 is pittig. Toestellen als de Samsung Galaxy S III zijn inmiddels in prijs gezakt tot rond de €450 online. Als de adviesprijs van €599 zich, zoals gebruikelijk, vertaalt in een prijs rond de €550, dan is de meerprijs van honderd euro ten opzichte van de andere high-end-toestellen wel heel veel. Een ander nadeel is natuurlijk dat de telefoon pas vanaf januari officieel in ons land verkrijgbaar is.

Nokia Lumia 920 review black top 
Nokia Lumia 920 review black bottom 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De primaire concurrentie van de Lumia 920 komt van de andere Windows Phone-producenten, maar ook daarbuiten is het knokken geblazen voor de Nokia. Het high-end-segment wordt overheerst door Samsung en Apple en naast Nokia zijn er nog vele anderen die een gooi doen naar de koppositie.

HTC 8X

HTC 8X hoofdfoto

De 8X van HTC is de belangrijkste directe concurrent van de Lumia 920. De bouw van het toestel is gelijkend aan die van de 920 en de features zijn grotendeels gelijk. Alleen heeft de 8X een wat kleiner 4,3″-scherm en ontbreken de innovatieve extra’s die de Lumia 920 wel heeft. Het is dus kiezen tussen die extra’s of een toestel dat een stuk slanker en eleganter is. Onze voorkeur gaat uit naar dat eerste. Maar de 8X is zeker ook geen slecht toestel en een geduchte concurrent voor de Lumia 920.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S hands-on

De Samsung Ativ S was de eerste Windows Phone 8-telefoon die bekend werd gemaakt, maar moet op het moment de markt nog bereiken. Het toestel heeft een flink nadeel op het gebied van bouwkwaliteit: hij is gemaakt van hetzelfde goedkoop aanvoelende plastic als de Galaxy S III. De grootste troef van deze Ativ S lijkt zijn grote Super amoled-scherm te zijn, maar daarmee gaat hij het niet winnen van de Lumia 920. Een echt oordeel kunnen we echter pas vellen wanneer de precieze prijzen van de twee bekend zijn.

Overigen

De rest van de concurrentie komt uit het Android-kamp. De belangrijkste daarvan is het broertje van de Ativ S: Samsung’s Galaxy S III. Los van het andere besturingssysteem wint die het van de Lumia 920 door zijn grotere Amoledscherm en snellere quadcoreprocessor. De camera maakt echter slechtere foto’s in mindere lichtomstandigheden en de bouwkwaliteit is significant minder. Verder zijn er nog de Sony Xperia T en de HTC One X+, twee prima alternatieven met Android erop.

Ook een belangrijke concurrent is de iPhone 5 van Apple. Misschien is het toestel qua formaat niet te vergelijken, de features hebben het nodige weg van de Lumia 920 en de telefoon blijft het model dat verslagen moet worden in de high-end-markt.

Samsung Galaxy S III hoofdfoto 
HTC One X+ hoofdfoto 
Sony Xperia T hoofdfoto 
Apple iPhone 5 hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
 • Uitmuntende bouwkwaliteit
 • Prima scherm dat ook met handschoenen aan te bedienen is
 • Snelle en intuïtieve interface
 • Prachtige low-light-foto's
 • Goede stabiele video's met goed geluid
 • Handige apps toegevoegd door Nokia
 • Draadloos opladen heeft veel potentie mits goede infrastructuur
Minpunten
 • Groot en zwaar
 • Geheugen niet uitbreidbaar en batterij niet verwisselbaar
 • App ecosysteem nog niet volgroeid
 • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters