Nokia Lumia 925

Eind vorig jaar introduceerde Nokia de Lumia 920. De Windows Phone-draaiende moest het nieuwe paradepaardje voor het besturingssysteem zijn en werd dan ook goed ontvangen door critici. Bijna een jaar later brengt de Finse fabrikant met de opvolger van het vlaggenschip uit onder de naam Lumia 925. Of de telefoon een jaar na dato nog evengoed bevalt bespreken we in deze review.

Nokia Lumia 925 img 0505 

Het zijn interessante tijden voor Windows Phone. Het zal niemand ontgaan zijn dat Microsoft onlangs de gehele telefoon-divisie van Nokia heeft opgekocht voor 5 miljard euro, dit niet in de laatste plaats om Windows Phone relevant te houden. Het marktaandeel van het besturingssysteem van Microsoft is marginaal en aangezien Nokia al 2 jaar lang exclusief Windows Phone-telefoons produceert moet het bedrijf hard knokken om van haar telefoons te slijten. Wat er gaat gebeuren als de overname eenmaal rond is volgend jaar weet niemand, maar tot die tijd doet Nokia nog een paar pogingen om Windows Phone succesvol te maken.

De eerste poging die Nokia doet om Windows Phone in de broekzak van de consument de krijgen is de Lumia 925. Deze telefoon is in feite een Lumia 920 in een andere behuizing. Naast het design is er bar weinig veranderd. De camera is iets verbeterd en de Wireless Charging-functionaliteit ontbreekt.

Het is ons niet helemaal duidelijk waarom Nokia deze telefoon nu nog introduceert. Dat de fabrikant een goedkoper alternatief op de aankomende Lumia 1020 wil bieden snappen we, maar dat doel diende de Lumia 920 ook al prima. Het is ook niet alsof de Lumia 925 aanzienlijk goedkoper is dan zijn voorganger, intedeleel; de 920 is al voor 300 euro verkrijgbaar terwijl de 925 minimaal 100 euro meer kost. En dan te bedenken dat de 925 slechts over de helft van de 32GB aan opslag van de 920 beschikt.

Nokia Lumia 925 img 0478 
Nokia Lumia 925 img 0482 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor Lumia 925. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Nokia Lumia 925

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Aluminium

Processor

Qualcomm MSM8960dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 139 gramLengte: 129mmBreedte: 70mmDikte: 8,5mm

Scherm/invoer

4,5″ Super Amoled Plus schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8,7MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 6 uurStandby-tijd van 470 uur

Het doosje van de Lumia 925 is precies zoals we kennen van de andere Lumiatoestellen, met ook ongeveer dezelfde inhoud. In het doosje zit een headset, een oplader en wat papierwerk.

Unboxing

De Nokia Lumia 925 wordt geleverd met een in-ear headset in de kleuren van het toestel, die best oké klinkt. Verder wordt het toestel met een lader geleverd en komt er natuurlijk een USB-kabel mee. Om de simkaart uit de telefoon te kunnen halen is er een speciaal tooltje meegeleverd en verder zijn er een aantal boekjes. Het doosje is zoals we kennen van Nokia. Redelijk stijlvol en redelijk groot. Daar heeft men sinds de Lumia 800 niets meer aan veranderd.

Batterij

De Lumia 925 heeft een accu met een capaciteit van 2000mAh. Dat is redelijk groot voor een smartphone tegenwoordig, hoewel maar al lang niet meer speciaal. Het toestel houdt het op die accu bovengemiddeld lang uit. Je kunt best wel intensief gebruik maken van het toestel en dan is hij na een dag net of net niet leeg.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het grootste verschil tussen de Lumia 920 en de Lumia 925 zit hem in het design. Waar de 920 voorzien was van het welbekende plastic unibody heeft de 925 een aluminium afwerking meegekregen.

De Lumia 920 werd gewaardeerd om zijn bouwkwaliteit. De telefoon voelde solide aan en was mooi afgewerkt. De degelijke kwaliteit waar Nokia al jaren om bekend staat. De enige klacht over de 920 was dat hij allicht iets te zwaar was.

Het gewicht heeft Nokia weten te reduceren met de 925. Dankzij de alimunium behuizing weegt de 925 46 gram lichter dan zijn voorganger en komt daarbij uit op een bescheiden 139 gram. We vinden de nieuwe behuizing een mooie vooruitgang voor Nokia. We waren al niet ontevreden over het design van 920 maar de 925 ziet er een stukje zakelijker en degelijker uit.

Ondanks dat hij 2 millimeter dunner is dan de 920 is het toestel nog steeds een beetje aan de dikke kant. Hij behoort niet tot de dikste maar nog een paar millimeter minder was geen overbodige luxe geweest.

Nokia Lumia 925 img 0478 
Nokia Lumia 925 img 0479 
Nokia Lumia 925 img 0480 

De Nokia Lumia 925 heeft een voorkant die uitgerust is met zogenaamd 2,5D-glas. Dat wil zeggen dat het glas aan de randen als het ware wat om het toestel gebogen is, wat vooral swipe-bewegingen vanaf de zijkant van het scherm prettiger maakt. Dat kennen we ook van de Lumia 800 en bijvoorbeeld de HTC One X. In dit toestel is het wel net wat minder goed uitgewerkt: tussen het glas en de body zit nog een kleine plastic strip. En dat doet toch wel een beetje afbreuk aan dit anders erg mooie design.

Verder is de voorkant bevolkt door de drie bekende Windows Phone-knoppen onder het scherm met een opvallend grote ruimte eronder. Boven het scherm zit de gespreksspeaker en de secundaire camera. En zoals altijd zijn hier ook wat sensoren geplaatst, netjes weggewerkt achter het glas.

Nokia Lumia 925 img 0482 
Nokia Lumia 925 img 0484 
Nokia Lumia 925 img 0485 

De achterkant van de Lumia 925 gemaakt van het bekende Nokia-plastic. Dit materiaal past mooi bij de aluminium-behuizing en gaat vrijwel naadloos over in de metalen rand. Het karakteristieke camera-balkje van Nokia ontbreekt, de lens zit los op de achterkant met daaronder de woorden Pureview en Carl Zeiss. De lens zelf is iets verbeterd ten opzichte van de 920 maar daar komen we in het betreffende hoofdstuk op terug. Boven van de lens zit een klein flitsertje, dat opvallend fel is. Verder zit er nog een aansluiting voor de optionele wireless charging kit en een roostertje voor de speaker.

Nokia Lumia 925 img 0510 
Nokia Lumia 925 img 0508 

De rand rondom de telefoon is de grootste verandering die de Lumia 925 met zich mee brengt. De rand past mooi om het toestel en geeft de 925 een degelijk uiterlijk. De vier knoppen (twee maal volume, eentje om het scherm te vergrendelen en de vierde voor de camera-functie) hadden wat ons betreft een wat mooiere afwerking mogen krijgen; ze steken ver uit en doen afbreuk aan de rest van de rand. Toch is de metamorfose van de 925 wat ons betreft geslaagd.

Nokia Lumia 925 img 0513 
Nokia Lumia 925 img 0509 

De Lumia 925 heeft een bijzonder scherm. Niet alleen omdat het een zogenaamd ‘PureMotion HD+’ scherm is, maar ook omdat je dit scherm met handschoenen aan kunt bedienen. Dit was op de Lumia 920 ook mogelijk maar met de 925 kunnen weer iets dikkere handschoenen gebruikt worden. Het toetsenbord is weinig veranderd sinds het begin van Windows Phone, maar was gewoon al erg goed.

Scherm

“Zelfs met iets dikkere handschoenen valt de 925 nog te bedienen”

De Lumia 925 heeft een Amoled-scherm met een diameter van 4,5″ en een resolutie van 768×1280 pixels. Dat zorgt voor een erg mooie beeldkwaliteit en ook een prima inkijkhoek. Het scherm is kwalitatief gezien ongeveer vergelijkbaar met dat van de HTC One X of de LG Optimus 4X HD en valt daarmee onder de betere schermen op de markt. De helderheid van het scherm ligt erg hoog.

Verder bijzonder is dat de Lumia 925 een zogenaamd PureMotion-scherm heeft. Dat wil zeggen dat de refresh-rate hoger is dan dat van het gemiddelde smartphonescherm. Dat is leuk, maar daar merk je in de praktijk weinig van. Waar je wel wat van merkt, is de hoge gevoeligheid van het scherm. De Lumia 925 is namelijk een van de weinige telefoons met een capacitief scherm dat je ook met andere voorwerpen kunt bedienen. Een metalen voorwerp bijvoorbeeld, of, nog veel handiger, je handschoenen. Mits ze niet te dik zijn kun je het scherm met je handschoenen aan bedienen. Daarvoor moet je om de juiste gevoeligheid te krijgen op het scherm wel eerst even je vinger met handschoen aan tegen het scherm houden. Dan stelt het scherm zich als het ware af en daarna werkt het redelijk vloeiend. Typen werkt niet zo goed als zonder handschoenen, maar het toestel is toch prima te bedienen. En dat is, zeker met de winter voor de deur, erg handig.

Toetsen

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot

Het toetsenbord van de Lumia 925 is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone 7 en niet anders werkt op Windows Phone 8. Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn lekker groot en de autocorrectie werkt ook goed. Het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk. Leuk is ook dat het toestel voordat je begint met het typen van je volgende woord al een suggestie geeft wat dat moet worden.

Microsoft heeft twee leestekens, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet. Als je de punt of in de browser .com ingedrukt houdt, krijg je alternatieven zoals .nl of .co.uk.

De interface van de Lumia 925 is bekend. Er zijn geen verschillen met die van andere Windows Phone 8-telefoons en het verschil met Windows Phone 7 is gering. Het is een erg mooie interface die makkelijk werkt. Bovendien is de telefoon stabiel en snel.

Lockscreen

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 1

Je komt in het lockscreen door de powerknop aan de zijkant te ontgrendelen of door twee keer op het scherm te tikken. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen.

Het lockscreen bestaat uit een, vrij te kiezen, afbeelding met daar overheen de datum van vandaag, de tijd en eventuele aankomende afspraken. Ook gemiste gesprekken, sms’jes en dergelijken komen op dit scherm terecht. Nieuw met Windows Phone 8 is dat ook interactieve zaken zoals het weer op het scherm kunnen worden getoverd. Daarnaast worden ook e-mails en andere notificaties van andere apps voortaan op dit scherm weergeven. De apps die dit mogen doen kun je zelf instellen via het instellingenmenu. Een welkome verbetering dus. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Wel is het jammer dat je notificaties niet kunt aantikken zoals in Android en iOS waarna gelijk de app die bij de notificatie hoort opent. Je dient dan eerst het scherm vrij te geven en vervolgens naar de app te gaan om te bekijken wat de meldingen precies inhouden. Dat is dus nog steeds een beetje omslachtig.

Homescreen

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 2

Het homescreen van Windows Phone 8, en daarmee dus de 925, bestaat uit de bekende tegels, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Deze tegels kunnen drie formaten zijn. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze Live-tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Het homescreen is een mooi strak opstapje naar de rest van je telefoon. En de verschillende tegelformaten zorgen ervoor dat je veel op het scherm kwijt kunt en toch al je belangrijke informatie groot in beeld kunt hebben. Wel is het geheel minder dynamisch dan bij Android, en zijn de Live-tiles minder functioneel dan de widgets van Android.

Menu

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 5

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren, delen of beoordelen voor de Marketplace.

Instellingen

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 4

Microsoft heeft het instellingenmenu flink uitgebreid met nieuwe opties in Windows Phone 8. De weergave van de instellingen is exact het zelfde gebleven als bij zijn voorganger en is dus opgedeeld in twee gedeeltes. Eentje voor de telefoon-instellingen en eentje voor app-instellingen. Een erg handige en overzichtelijke indeling is dat overigens niet, wat ons betreft. Het kan nogal wat zoekwerk zijn voordat je de juiste instelling gevonden hebt.

Allereerst de thema’s. Deze zijn uitgebreid met nieuwe kleurtjes zodat je tegels en teksten van nieuwe kleurtjes kunt voorzien, altijd leuk. Een ander menu dat opvalt is find my phone en backup. Je kunt er namelijk voor kiezen om via je Microsoft-account je foto’s, sms’jes en applicaties plus instellingen te backuppen bij Microsoft. Dit is gratis en mocht er iets mis gaan met je telefoon is dat uiteraard wel zo veilig. Ook kun je via de website van Microsoft je telefoon met je Microsoft-account terug vinden, mits je dit ingesteld hebt.

Tot slot kun je in dit menu ook NFC aan en uitzetten en via NFC kun je draadloos bestanden versturen naar een andere Windows Phone 8-smartphone die in de buurt is. Overigens werkt dat deels samen met Android Beam: Androidtoestellen kunnen sommige app-inhoud, bijvoorbeeld websites, wel naar Windows Phones verzenden. Andersom lukt dat nooit.

Multitasking

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 3

Multitasking is in Windows Phone 8 gedeeltelijk aangepakt. Het UI is het zelfde gebleven maar de prestaties zijn verbeterd en apps, mits ingebouwd door de app-bouwer, blijven nu daadwerkelijk in de zelfde status waarin je ze hebt achtergelaten. De apps worden op dit moment geüpdatet zodat dat gaat werken, zo heeft Facebook bijvoorbeeld al zo’n update gehad. Overigens gaat het switchen naar apps niet instant zoals bij Android, maar moet je steeds even wachten als de app zichzelf hervat.

Het switchen tussen applicaties gaat via het ingedrukt houden van de terugknop. Dan krijg je een lijstje te zien met de laatst gebruikte apps. Dat werkt handig, hoewel het gebruik van de terugknop even wennen kan zijn als je van Android of iOS komt. Bij die besturingssystemen wordt de homeknop voor deze functie gebruikt.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt. Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8, iets dat iOS en Android wel al hebben. En dat is nog wel een belangrijk gemis aan dit besturingssysteem, hoewel Microsoft al heeft laten doorschemeren dat binnenkort op te lossen.

Prestaties

Windows Phone 7 was in het dagelijks gebruik al ontzettend snel en vloeiend. Dat resulteert erin dat bladeren door de interface op toestellen als de Samsung Omnia 7, die nog met een 1GHz singlecoreprocessor uit 2008 werken, eigenlijk maar nauwelijks trager is dan op deze Lumia 925, die theoretisch gezien ongeveer vier keer zo veel processorkracht heeft. Waar de winst wel ligt, is in het draaien van zware apps en het openen daarvan. Voor alle handelingen zijn laadtijden een stuk korter en dat is zeker welkom.

De Lumia 925 draait net als de meeste andere Windows Phone 8-apparaten, maar ook bijvoorbeeld de HTC One S of de Sony Xperia T, op een Qualcomm Snapdragon S4 Plus-chip met twee moderne Krait-kernen als basis. Die is erg snel en dat zorgt er, samen met de prima snelheid van Windows Phone zelf, voor dat de Lumia 925 als een zonnetje draait. Directe vergelijkingen met Android maken is natuurlijk lastig, maar de Lumia 925 doet in ieder geval in dagelijks gebruik niet onder voor veel andere high-end smartphones op Android.

Alle klachten die we over de stabiliteit van het toestel hebben zijn niet terug te voeren tot Nokia, maar komen van apps. Niet alle Windows Phone-apps zijn even stabiel, zo vliegt Facebook er weleens uit en werkt WhatsApp niet geweldig. Maar de kans is groot dat dat redelijk snel opgelost gaat worden.

De Lumia 920 had al een erg indrukwekkende camera. Overdag was hij niet heel speciaal, maar ’s avonds won de Lumia 920 het met gemak van alle andere cameratelefoons. Met de Lumia 925 heeft Nokia de camera nog verder geperfectioneerd. Met name de low-light foto’s zijn nog beter. De fabrikant beweert dat de sensor meer detail oppakt dan het menselijk oog en tijdens onze tests bleek dat in sommige gevallen zeker het geval te zijn.

Foto

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 10

De camera van de Nokia Lumia 925 is om meerdere redenen speciaal. Alleereerst is dit een van de weinige toestellen waar een breedbeeldsensor in zit. Dat wil zeggen dat de volledige resolutie niet op 4:3-formaat benut wordt, maar op 16:9 formaat. Het toestel schiet dan 8,7-megapixelfoto’s. Stel je de camera in om geen breedbeeldfoto’s te maken, dan worden de zijkanten eraf geknipt en blijven er 8 megapixels over.

Een ander ding is dat dit de eerste telefoon is met een camera die gebruik maakt van optische stabilisatie. Dat wil zeggen dat de lens opgehangen is in een aantal veertjes, die bewegingen van het toestel compenseren. Bij foto’s betekent dat dat de sluiter langer open kan blijven staan zonder dat de foto bewogen wordt. En dat levert in het donker erg indrukwekkende plaatjes op. Waar een standaard cameratelefoon ’s nachts slechts een aantal lampjes als stipjes in een verder zwarte foto weergeeft, maakt deze Lumia het landschap lichter dan je met het blote oog kan zien. Overigens zijn foto’s in het donker niet helemaal scherp, hebben ze de nodige ruis en zijn ze in ongeveer een derde van de gevallen bewogen. Maar dan nog is er opvallend veel zichtbaar op de plaatjes.

De foto’s onder normale omstandigheden zijn prima, maar niet meer dan dat. Ze zijn wat minder detailrijk dan bijvoorbeeld foto’s van de Galaxy S III, maar het scheelt niet veel. De kleuren zijn mooi en de foto’s zijn goed scherp. Maar waar de camera echt uitblinkt is dus in het donker.

Voor de Lumia 925 heeft Nokia de camera zowel hardwarematig als softwarematig verbeterd. De verschillen zouden met name merkbaar moeten zijn bij slechte belichting. In de praktijk blijkt dit de kloppen; de 925 lijkt net iets meer licht op te vangen dan zijn voorganger en die vonden we al heel goed in het donker. Over de gehele linie lijken de foto’s op de 925 een stukje scherper maar de twee toestellen liggen niet ver uit elkaar. De verbeteringen ten opzichte van de 920 zijn nauwelijks merkbaar maar dat vinden we niet erg; het was al een hele mooie camera.

De camerainterface is wat uitgebreid in Windows Phone 8. Het lijkt erop dat Microsoft veel nadruk wil leggen op de nieuwe camera-software en dat is goed te zien. Er zijn de nodige instellingen aanwezig, zoals ISO, witbalans, resolutie en flits. Maar interessanter zijn de zogenaamde ‘lenzen’.Lenzen zijn apps die ontwikkelaars kunnen maken en daarmee vervolgens de camera kunnen gebruiken voor speciale functionaliteiten. Dat is een erg leuke toevoeging, hoewel hetzelfde bij Androidtelefoons ook kan door middel van losse apps.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 11 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 13 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 12 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 9

Standaard staat alleen Bing Vision op de Lumia 925, dat is een lens waarmee je bijvoorbeeld barcodes kunt scannen. Verder zijn er al links naar Panorama, Smart Shoot en Cinemagraph van Nokia. Met Smart Shoot kun je een reeks foto’s maken van groepen mensen waarbij je per persoon het best gelukte gezicht kan uitkiezen en alles tot één foto samenvoegen. Cinemagraph maakt een soort foto met bewegende delen erin, en Panorama spreekt voor zich. Een andere leuke lens die je gratis kunt downloaden is Translate. Daarmee kun je in het zoekerscherm dingen vertalen. Bijvoorbeeld als je een bordje in het buitenland niet begrijpt. Dat werkt niet geweldig, maar wel goed genoeg om nuttig te zijn in sommige situaties.

Tussen de tegels op het homescreen treffen we een fototegel aan die twee tegels breed is. De foto’s die zijn gemaakt met het toestel circuleren daar voortdurend op, wat een mooi effect geeft aan het toestel. Tik je op die fototegel, dan opent de foto hub zich. Daar kun je alles wat met foto’s te maken heeft op het toestel doen, behalve ze maken.

Die foto hub bestaat natuurlijk uit een galerij met al je foto’s erin. Daar staan ook foto’s van Facebook in en je kunt je foto’s op een aantal manieren rangschikken. Verder is de hub uitgerust met een feed van je sociale netwerken. Daar komen alle foto’s die door je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn geplaatst zijn. Tot slot is er een sectie applicaties, waar alle foto gerelateerde apps terecht komen. Standaard is dat er eentje: Creative Studio.

Creative Studio is een programma waarmee je filters over je foto’s kunt zetten. Daarbij kun je kiezen tussen filters die afgeleid zijn van verschillende edelstenen. Achteraf kun je de kleurbalans, helderheid en verzadiging nog aanpassen. Je kunt er wel leuke plaatjes mee maken, maar uniek is het zeker niet.

Met Nokia Smart Cam introduceert Nokia een intelligentere variant op de Burst-modus die we van andere varianten kennen. Nadat de camera in een paar seconde een hele lading foto’s heeft geschoten kan men vervolgens onder andere de beste foto uitkiezen, een motion-blur effect toevoegen of bewegende objecten compleet verwijderen uit de foto. Zo is het mogelijk om een voorbij rijdende auto op de achtergrond te wissen of het beste shot van springende skater uitkiezen. We vinden dit een erg mooie feature die de mogelijkheden van de camera van de Lumia 925 optimaal benut.

Nokia Lumia 925 wp 20130831 001 
Nokia Lumia 925 wp 20130901 002 
Nokia Lumia 925 wp 20130901 007 
Nokia Lumia 925 wp 20130901 039 

Video

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 21

Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook deze Lumia 925, niet uit. Er zit bijvoorbeeld geen YouTube ingebouwd in het toestel. Daar zijn wel goede apps voor te downloaden, bijvoorbeeld Metrotube, en Microsoft heeft zelf een plugin beschikbaar waarmee je ondersteuning kan toevoegen in de browser, maar het blijft behelpen. Ook de videospeler zelf is niet heel denderend. Je kunt .wmv en .mp4 bestanden afspelen, maar daar houdt het een beetje op. Dat gaat wel gewoon in 1080p, maar is toch wat beperkt voor een hedendaagse smartphone.

Wel briljant is de video-opname. De Lumia 925 filmt in 1080p, wat nog niet erg speciaal is. Maar de optische stabilisatie waar we het eerder over gehad hebben is dat wel. Het toestel kan alle kleine bewegingen compenseren wat ervoor zorgt dat je een erg vloeiende video krijgt. En ook de audio die de telefoon opneemt is erg goed en helder. De beeldkwaliteit van filmpjes is gemiddeld voor een high-end-smartphone.

Muziek

Een groot voordeel van Windows Phone 8 is dat je toestellen met het besturingssysteem erop als USB-opslag aan je computer kunt hangen. En dan kun je je muziek dus makkelijk kopiëren. Als je Windows 8 draait zul je bij de eerste keer aansluiten een Windows Phone-app te zien krijgen, daarmee kun je ook content op je Lumia 925 beheren.

Net als bij de foto hub, kun je met de music hub niet alleen muziek spelen maar ook naar andere apps gaan. Tevens is de music hub ook bedoeld voor video’s, dus ook video-apps kun je vanaf hier benaderen. En als je zo’n app hebt, bijvoorbeeld eentje voor YouTube, dan zullen de video’s die je daar als laatst gespeeld hebt ook gewoon tussen je geschiedenis verschijnen.

De muziekspeler heeft een prima interface. Muziek afspelen kan zoals bij elke smartphone en daarnaast is de interface van de speler gericht op het ontdekken van nieuwe content. Zo kun je op de naam van de artiest van je nummer klikken en dan krijg je zijn complete discografie te zien, plus een biografie, als dat beschikbaar is een lijst met evenementen en een aantal verwante artiesten. Ook kun je van een artiest een zogenaamde Smart DJ-mix maken, waarbij je toestel gerelateerde muziek vanuit Xbox Music achter elkaar plakt. Dat werkte bij ons overigens niet altijd, en als het werkt dan pakt het toestel steeds maar 30 seconden van een nummer als je geen premium-account hebt.

Xbox Music, ook bekend uit Windows 8, is nieuw toegevoegd aan Windows Phone 8. Je hebt de keuze om per nummer of per album te kopen, maar je kunt ook een abonnement nemen. Als je dat doet dan betaal je 9,99 euro per maand of 99.90 per jaar en vervolgens kun je onbeperkt muziek streamen naar je telefoon en ook offline opslaan in hoge kwaliteit. Microsoft claimt een paar miljoen nummers in de winkel te hebben en ook lokale artiesten zoals Blof zijn in de app te vinden.

De kwaliteit van de meegeleverde oortjes valt positief op. De oordopjes zijn opvallend licht, zitten lekker in je oor en produceren redelijk geluid. Het is geen vervanging van oortjes van 50 euro of meer, maar de oordopjes zijn wel zo goed dat je ze ook als je wat vaker muziek wilt luisteren nog goed kan gebruiken. Als je je eigen betere oortjes in het toestel plugt klinkt hij ook prima. De Lumia 925 heeft stereo-speakers die oké klinken. Het geluid is niet heel vol, maar ook niet schel en het kan best hard.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 19 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 17 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 18 

Games

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 20

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze game hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Daarnaast wordt het ook mogelijk om je Xbox te bedienen via de indrukwekkende app Smartglass, waarover hieronder meer. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Er zijn nog niet zo heel veel games momenteel die met je Xbox samenwerken, maar de verwachting is dat zodra de sdk va Windows Phone 8 beschikbaar is ontwikkelaars hiermee aan de gang gaan.

Met Xbox SmartGlass kan gemakkelijk content met de Xbox 360 gedeeld worden via een smartphone of een tablet, en dus de televisie waarop deze is aangesloten. Zo kun je een film van een Lumia 925 op de Xbox 360 weergegeven en vervolgens meer achtergrondinformatie over de film of serie op je smartphone voorgeschoteld krijgen. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was zodra je op de Xbox stopt met kijken. Dit geldt zowel voor de smartphone als de tablet. SmartGlass werkt erg goed en is indrukwekkend te noemen, de mogelijkheden van deze app in combinatie met een Xbox 360 zullen alleen maar toe gaan nemen, zo is de verwachting. Overigens is deze app niet Windows Phone 8-exclusief. Ook Windows 8 en Android hebben hem, bijvoorbeeld.

De Nokia Lumia 925 heeft als een van de grote voordelen een uitgebreid Officepakket. Verder kun je de meeste taken prima met het toestel uitvoeren, hoewel het aanbod van apps kleiner is dan bij concurrerende platformen.

Agenda

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de 925. Zo ondersteunt het toestel Google Calendar, Facebook en natuurlijk je Microsoft-kalender. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat, iets dat je uiteraard kunt veranderen.

De agenda zelf is mooi vormgegeven. Lorem ipsum-teksten geven in de maandweergave bij elke dag aan hoe vol die ongeveer zit. Als je verder klikt kun je je agenda voor één dag weergeven of al je aankomende afspraken laten zien. Daarbij zijn verschillende agenda’s gerepresenteerd door verschillende kleuren, wat mooi overzichtelijk is.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 45 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 23 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 24 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 25 

Office

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. In de basis is het weinig veranderd in Windows Phone 8, vooral cosmetische aanpassingen zijn doorgevoerd. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de Lumia 925 ook goed meekomen als zakelijke telefoon. Overigens blijft het wel een telefoon, wat betekent dat grote documenten bewerken toch behelpen blijft. Powerpoints kun je wel bewerken, maar niet aanmaken op het toestel, wat enigszins vreemd is in onze ogen.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk bestanden delen met andere mensen en collega’s.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 26 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 27 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 28 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 29 

Browser

De browser doet zijn werk snel en goed en lijkt pagina’s sneller te renderen dan zijn IE9 voorganger. De browser op de Lumia 925 is gebaseerd op de IE 10 engine en lijkt daarmee aan alle HTML5-standaarden te moeten voldoen. In de praktijk heeft hij desondanks moeite met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden. Ook vinden we de manier waarop tabbladen worden beheerd net wat te omslachtig omdat je drie tikken moet doen om je tabblad te kunnen selecteren. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad. Overigens kun je wel instellen dat er een speciale knop voor komt naast de adresbalk, maar dan nog steeds is het meer werk dan bij de concurrerende browsers.

De browser werkt gewoon naar behoren, maar ook leuke extra functies ontbreken. Zo kun je in Google Chrome en Safari voor iOS je bookmarks via Apple en Google syncen met je PC. Microsoft heeft deze optie dan weer niet ingebouwd. Het is een simpele recht toe, recht aan browser. Niet meer niet minder, en dat is jammer.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 30 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 31 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 32 

Locatieservices

Nokia heeft een deal met Microsoft gesloten waardoor Nokia Maps nu onderdeel is van Windows Phone 8. Dat betekent dat elk toestel, onafhankelijk van de fabrikant, geleverd wordt met de offline kaarten en navigatie-ervaring van Nokia. Dat is een zeer groot pluspunt van Windows Phone. Uiteraard ondersteunt deze Nokia de software ook, en als toevoeging is er de Nokia Here suite.

Met de Maps-app kun je kaarten van de hele wereld opzoeken en bekijken. Daarnaast kun je in jouw omgeving kijken wat er allemaal te doen is qua hotspots. Ook satellietkaarten zijn in deze app te zien. De app doet veel denken aan Google Maps, maar werkt op sommige punten net wat anders. Opvallend is ook dat de zoekresultaten een stuk minder uitgebreid zijn dan bij Google Maps. Dat is wel een nadeel. En Streetview ontbreekt natuurlijk. Wel heeft Nokia OV informatie voor alle grote steden in Europa toegevoegd. Deze feature is terug te vinden onder de Here Transit noemer en is voorzien van een mooie overzichtelijke interface. Here Transit herkende tijdens onze tests zowel de informatie van de GVB als van de NS en dankzij de strakke interface konden we onze OV-route makkelijk inplannen.

Met Nokia Drive kun je ook navigeren over de hele aardbol. Nokia heeft inmiddels meer dan 100 kaarten beschikbaar van het gelijke aantal landen. Een nadeeltje is dat je wel de kaarten echt moet downloaden voordat je het programma kunt gebruiken. Als je weinig geheugen hebt houdt het dus op en ook als je onderweg de app voor het eerst opstart kun je er niets mee: het is niet raadzaam om de redelijk grote kaartenpakketten te downloaden via je 3G-netwerk. Ook het spraakbestand moet je even downloaden, trouwens. Dit navigatieprogramma werkt goed, en een groot voordeel is dat je dus in de hele wereld gratis kan navigeren zonder internetverbinding.

Tot slot is er Nokia City Lens. Dat is een augmented reality-app waarmee je in verschillende categorieën interessante plaatsen kunt vinden via de camerazoeker. Dat is leuk, maar zul je in de praktijk niet heel vaak gebruiken. Tevens is er voor Android en iOS een vergelijkbare gratis app beschikbaar met meer mogelijkheden: Layar.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 33 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 34 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 35 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 36 

Standaard applicaties

Zowel Nokia als Microsoft hebben nog een setje apps toegevoegd aan de Lumia 925. Een standaard Windows Phone-app is Portemonnee. Deze NFC-applicatie moet je eerst koppelen aan een creditcard waarna je middels NFC kunt betalen bij winkels die het ondersteunen. In de praktijk heb je hier uiteraard nog weinig aan omdat er amper winkels zijn waarmee je met NFC kunt betalen en daarnaast hebben relatief weinig Nederlanders een creditcard. Overigens is er wel ondersteuning voor PayPal.

Een tweede app die misschien voor sommige mensen wel handig is, is de Speelhoek. Wat deze app doet is de telefoon instellen op een bepaalde modus die je zelf vooraf heb ingesteld zodat mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Een voorbeeld is dan ook dat je aangeeft dat in deze speciale modus er alleen gebruik gemaakt mag worden van bepaalde games die jij geselecteerd hebt en de overige apps onbruikbaar worden gemaakt. Je kunt dan de telefoon aan je kinderen gegeven zodat zij veilig met het toestel kunnen spelen en je niet bang hoeft te zijn dat er iets verwijderd wordt. Om uit de modus te geraken moet je een viercijferige code opgeven. De vraag is wel hoeveel mensen in de praktijk daadwerkelijk hun telefoon willen afgeven aan andere zodat ze er uitgebreid mee kunnen spelen.

Wat simpele standaardapps zoals een rekenmachine en een wekker zijn er natuurlijk ook. En Nokia heeft nog wat toegevoegd. Zo is er Nokia Care, een soort digitale gebruiksaanwijzing. En ook Angry Birds Roost is toegevoegd. Dat is een soort Angry Birds hub, met links naar alle games, video’s, nieuws, downloads en de zogenaamde Angry Cam. Daarmee kun je allerlei vogeltjes en bouwstenen in een foto plakken. Misschien is het een leuke app voor die hard Angry Birds-fans, maar voor de gemiddelde gebruiker stelt het niets voor.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 37 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 39 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 38 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 40 

Extra applicaties

Applicaties haal je uit de Store. Dat is na de applicatiewinkel van Android en iOS de grootste applicatiewinkel, maar hij haat het kwalitatief gezien duidelijk nog niet bij zijn twee concurrenten. De Store is tegenwoordig wel een stuk completer dan een jaar geleden, zo is Dropbox inmiddels beschikbaar bijvoorbeeld. Een ander puntje is dat lang niet alle apps voor Windows Phone 8 geoptimaliseerd zijn. Zo zijn er applicaties die echt multitasken nog niet ondersteunen en zijn er applicaties die niet met de 720p-resolutie van het scherm overweg kunnen en zodoende lelijk opschalen of zwarte balken vertonen.

De interface van de Store is verder prima. Je kunt bladeren door apps, games en muziek met verschillende categorieën. Ook zijn er lijsten van populaire apps en dergelijken beschikbaar. En Nokia heeft een eigen hoekje ingericht met applicaties die het bedrijf heeft uitgegeven. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard, maar ook met PayPal kan betalen in de Store.

Nokia heeft zelf nog een app toegevoegd waarmee je de Store kunt verkennen. Daar zitten populaire apps in, maar ook bijvoorbeeld nieuwe apps of applicaties die Nokia exclusief uitgeeft voor haar Lumiatelefoons. Het is niet meer dan een linkje naar de Store, maar kan best handig zijn om applicaties te verkennen.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 43 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 42 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 44 

Vooral opvallend van Windows Phone 8 is de integratie met sociale netwerken. Facebook, Twitter en LinkedIn zijn automatisch te koppelen en worden helemaal door het toestel verweven. Verder gaat bellen, mailen en sms’en ook prima.

Bellen

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 46

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Een slimme vondst hier is een snelkoppeling naar je voicemail, die je na één keer het nummer ingesteld te hebben met één druk op de knop kunt bellen. Helaas is er geen smartdialing aanwezig, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten.

De contactenapplicatie is één van de mooiere dingen van Windows Phone. Deze ‘people hub’ is namelijk meer dan alleen een contactenapplicatie. Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek.

De kwaliteit van gesprekken op de Lumia 925 hebben we niets over te klagen, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. Hoewel: bij de ringtones, of eigenlijk de hele volumeregeling van het toestel, zit een irritatiepuntje. Er is maar één volumeniveau voor het hele toestel. Dus als je het volume van je muziek omlaag gooit, dan gaat je beltoon mee. En dat is gewoon irritant.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 47 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 48 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 49 

Berichten

De berichtenapplicatie van Windows Phone 8 is vrij briljant, en lijkt op die in Windows 8. De app ondersteunt niet alleen sms’jes, maar ook Facebook Chat en MSN. Dat betekent dus dat je standaard erg makkelijk kunt chatten met je toestel, en als je iemand een sms’je wilt sturen kun je ook meteen zien of hij misschien op Facebook bereikbaar is. Dat spaart mooi weer de kosten van een sms’je. Een best handige functie wat ons betreft. Een bericht is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar.

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 50 
Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 51 

Email

Nokia Lumia 925 nokia lumia 920 screenshot 52

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen en daarbij worden ook de agenda en het adresboek gesynct.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Chatten

Een nieuw chatprogramma op Windows Phone 8 is rooms. De app werkt eigenlijk het zelfde als WhatsApp, maar dan net wat omslachtiger, maar niet minder goed. Goed is om te weten dat deze messaging-service alleen met andere Windows Phone 8-apparaten werkt en niet met Windows 8-apparaten, iets wat Apple met iMessages wel voor elkaar heeft gekregen. Via de Poeple hub kun je een nieuwe Room aanmaken. Dat is wel wat lastiger vinden en werkt niet zo makkelijk zoals bijvoorbeeld iMessages waarbij je niets extra’s hoeft te doen om gratis te kunnen chatten. Standaard wordt deze de Family Room genoemd, maar een groep kun je hernoemen naar alles wat je wilt. Je kunt dus een groep voor je vrienden, familie en werk aanmaken en deze allemaal van een eigen naam en afbeelding voorzien. Je dient vervolgens eerst mensen uit te nodigen via je contactenlijst. Zij krijgen dan een sms’je met een link daarin waarna ze in de groep verschijnen.

Je kunt vervolgens gratis via het internet chatten met elkaar, net als WhatsApp. De conversatie verschijnt ook in je sms-app zodat je niet steeds naar de groep hoeft om de chat te volgen. Je kunt ook je locatie delen in deze stream. Als je vervolgens bestanden wilt delen, overigens alleen foto’s en video’s, dan moet je naar een tabje naar rechts gaan waar je de content kunt toevoegen.

Een andere optie is om samen noties online bij te houden. Je kunt een notie aanmaken, bijvoorbeeld een boodschappenlijst, en vervolgens kan iedereen hierin wat toevoegen of verwijderen. Daarnaast kun je ook agenda-items met elkaar delen en aanmaken.

Rooms werkt goed en is handig. Maar het is wel een applicatie waar je pas wat aan hebt als je veel vrienden hebt met een Windows Phone 8-toestel. En dat zal voorlopig voor de meesten niet het geval zijn.

Verder kun je dus chatten via de berichtenapplicatie via Facebook of MSN, en ook kun je zelf chatapps installeren. De belangrijkste daarvan is natuurlijk WhatsApp. Die applicatie werkt niet zo heel goed voor Windows Phone. Wij hadden wat moeite met de verificatie van ons nummer en los daarvan is het wat minder stabiel en geoptimaliseerd als bij Android. Overigens is hier de laatste tijd wel de nodige vooruitgang geboekt, en we gaan er vanuit dat het nog wel goed gaat komen.

Sociale netwerken

De sociale netwerken zijn volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij het een pluspunt is dat je ook meerdere accounts per netwerk kunt instellen. Verder zijn er prima Facebook- en Twitter-apps beschikbaar voor Windows Phone.

Onze review score
Pluspunten
  • Uitmuntende bouwkwaliteit
  • Prima scherm dat ook met handschoenen aan te bedienen is
  • Snelle en intuïtieve interface
  • Prachtige low-light-foto's
Minpunten
  • Minder opslagruimte dan de 920
  • Duurder dan de 920
  • Draadloos opladen niet meer standaard

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters