Nokia Lumia 930

De Microsoft Nokia Lumia 930 is het laatste vlaggenschip dat door Nokia als onafhankelijke smartphonefabrikant is gebouwd. De Finse firma is inmiddels in handen van Microsoft, het bedrijf achter het Windows Phone dat op de Lumia 930 draait. Is deze telefoon een waardige laatste toptelefoon van Nokia?

Nokia Lumia 930 img 7590 

“Lumia-smartphones hebben altijd een paar pijlers waarmee ze zich onderscheiden”

Lumia’s hebben altijd een paar pijlers die ervoor zorgen dat het unieke smartphones zijn. Het ontwerp, de camera en Windows Phone, om er maar een paar te noemen. Windows Phone ziet er leuk uit, maar is nog wel van een stuk lager niveau dan Android en iOS. Maar Microsoft zit met betrekking tot haar mobiele besturingssysteem alles behalve stil.

Want het bedrijf heeft met Windows Phone 8.1 haar mobiele besturingssysteem fors weten te verbeteren. Hoewel het enige verschil op het eerste gezicht slechts een getal is achter de komma, is de update van Windows Phone veel groter dan die naam doet vermoeden. Het brengt Windows Phone weer een stukje dichter in de buurt van Android en iOS.

De Lumia 930 is het eerste vlaggenschip van Nokia dat op Windows Phone 8.1 draait. Alleen daarom lijkt de smartphone al een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de Lumia 925. Die conclusie willen we echter niet te voorbarig trekken, daarom gaan we in deze review alle onderdelen van de Lumia 930 uitgebreid bespreken.

De Nokia’s van deze tijd kunnen altijd op veel sympathie rekenen. Al is het maar omdat het een roemruchte naam is uit het verleden, maar ook omdat de Lumia’s zich qua ontwerp onderscheiden van andere, veelal grauwe en saaie, smartphones. Toch is Nokia nog steeds een speler die aanmoddert in de marge. Is dat terecht, of biedt – bijvoorbeeld – de Lumia 930 veel meer dan deze positie in de markt doet vermoeden?

Daar proberen we in deze review achter te komen. Eerst maar eens een blik werpen op de specificaties van de Lumia 930.

“Ook de Nokia’s van deze tijd kunnen op veel sympathie rekenen”

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder vind je de specificaties van de Microsoft Nokia Lumia 930. Wij hebben dit toestel, ter waarde van 494 euro, gereviewed met softwarenummer 8.10.12397.895

Nokia Lumia 930

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op June 2014 Draait op Windows Phone 8.1Behuizing van plastic, glas

Processor

Qualcomm Snapdragon 800quadcore-processor op 2,2GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)32GB Opslag geheugen

Afmetingen

Gewicht: 167 gramLengte: 137mmBreedte: 71mmDikte: 9,8mm

Scherm/invoer

5″ Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)1920×1080 schermresolutie

Camera

20MP camera met autofocusDual LED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Nano-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2420mAhSpreektijd van 15 uurStandby-tijd van 432 uur

Unboxing

Net als veel andere fabrikanten probeert ook Nokia een originele draai aan haar verpakking te geven. Zo is de box waarin de Lumia 930 zit vierkant, maar loopt de hoes schuin af. Dit is best netjes gedaan. Op een plateautje vind je vervolgens de smartphone. Daaronder zit de oplader en de quickguide. Er zitten dus geen oordopjes bij, wat toch een minpuntje is als je dit vergelijkt met meegeleverde spullen van menig ander fabrikant.

Design

Net zoals andere Lumia-toestellen is ook deze 930 opvallend vormgegeven. Of je ervan houdt is een tweede: dat verschilt waarschijnlijk per persoon. De kleurrijke achterkanten van de Lumia’s zijn in onze ogen in ieder geval een mooie verschijning, zo ook deze oranje Lumia 930. Deze Nokia-smartphone is in het zwart, wit, groen en dus oranje beschikbaar.

Nokia Lumia 930 img 7603 
Nokia Lumia 930 img 7623 
Nokia Lumia 930 img 7605 
Nokia Lumia 930 img 7611 
Nokia Lumia 930 img 7633 
Nokia Lumia 930 img 7637 

De zijkanten zijn van metaal gemaakt en de smartphone is hierdoor redelijk zwaar. Hij weegt 167 gram en dat is toch wel best pittig. Hij heeft geen ronde randen, maar is gewoon hoekig. Het zorgt voor een opvallend uiterlijk, maar hierdoor ligt de Nokia voor sommige mensen misschien minder goed in de hand. Het polycarbonaat aan de achterkant zorgt er echter weer voor dat de telefoon niet glad is en zomaar uit je handen glijdt. Dat is prettig.

Ondanks zijn zware voorkomen krijg je in geval van de Nokia het gevoel dat de 930 niet echt tegen een stootje kan. Je hebt al snel het idee dat, wanneer hij valt, de dreun niet door de randen wordt opgevangen, maar door andere onderdelen van de smartphone die daar nog minder voor gebouwd zijn. Dit hebben we niet uitgeprobeerd. Het neemt niet weg dat de Lumia 930 er fraai uit ziet, met knoppen op logische plaatsen en een camera die maar een klein beetje uitsteekt. Dat is in onze ogen niet hinderlijk. De fysieke knoppen bewegen echter naar onze mening wel iets te veel. Heel stabiel en sterk komen ze niet over. Wij kregen het gevoel dat, als we even gingen pielen, de knopjes snel los zouden laten.

“De Lumia 930 weegt 167 gram en dat is toch wel pittig”

Nokia Lumia 930 img 7642 
Nokia Lumia 930 img 7655 
Nokia Lumia 930 img 7661 
Nokia Lumia 930 img 7671 

Scherm

“Het scherm heeft een matige witkleur, maar andere kleuren zijn juist erg mooi”

Net als veel andere toptelefoons heeft de Lumia 930 een full HD amoled-scherm, wat gelijk staat aan een resolutie van 1920×1080 pixels. Deze heeft een formaat van 5 inch. Een behoorlijk scherm, dus, dat aan de bovenkant uitsteekt ten opzichte van de metallic frame. Of dat mooi is, laten we in het midden: opmerkelijk is het wel.

Het scherm van de Lumia 930 heeft zijn goede en slechte kanten. Wat in negatieve zin opvalt is de witkleur van de smartphone. Het ‘wit’ van de Nokia is niet zo mooi te noemen. Het ziet er een beetje uit als een krant van een paar jaar oud die je op een gegeven moment te voorschijn tovert. De krant is niet meer wit, maar wat vergeeld. In iets minder extreme zin gaat dat ook op voor de Lumia. Het is een beetje dof en het valt helemaal op als je ‘m naast bijvoorbeeld de LG G3 legt, al is die wel zo’n honderd euro duurder.

Wat wel weer mooi aan het scherm is, zijn de kleuren. Zelfs naast de G3 komen die zeer mooi naar voren. Gezichten zien minder bleek op de Lumia 930. Wel zo handig, dat de kleuren van de Lumia 930 mooi worden weergegeven, want het uiterlijk van Windows Phone is een grote verzameling van kleuren. Deze zien er daarom op de smartphone zeer mooi uit, dus dat is een mooi antwoord op de matige witkleur. Dat is ook te danken aan de pixeldichtheid, die met 441 ppi uitstekend te noemen valt.

Toch blijven dingen niet altijd zo heel mooi worden weergegeven, wat misschien eerder een manko van Windows Phone is, dan van de Lumia 930. Zo ogen buttons in sommige apps, zoals Facebook, korrelig. Aangezien we dit bij andere Lumia-modellen ook zagen, denken we dat dit eerder met het OS te maken heeft. Ondertussen zijn we wel weer gecharmeerd van de prima kijkhoek van de Lumia 930.

Het is ook fijn dat je het kleurenprofiel van de Lumia 930 naar je eigen smaak kunt aanpassen. Dit kun je doen op warmte, tint en kleurverzadiging. Ook zijn er al voorgeprogrammeerde standen voor de kleurweergave van je scherm.

“Het is fijn dat je het kleurenprofiel kunt aanpassen”

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0001 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0002 

Prestaties

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0047

Het fijne aan Windows Phone is dat het een zeer licht besturingssysteem is ten opzichte van Android en iOS. Het vreet daardoor heel weinig energie. De batterij van de Lumia 930 heeft een inhoud van 2420 mAh. Dat is een gemiddelde inhoud, maar de smartphone houdt het in tegenstelling tot concurrenten die op andere besturingssystemen heel lang mee. De Lumia 930 hoeft echt niet elke dag aan de lader en dat kan voor mensen een reden zijn om voor deze smartphone te gaan. De batterij is echter niet verwisselbaar.

Dit voordeel aan Windows Phone zorgt er ook voor dat de Lumia 930 met zijn goede specificaties apps snel opstart en games makkelijk kan draaien. Want vergeet niet: de vierkernige Snapdragon 800-processor klokt met zijn Krait 400-kernen een mooie 2,2 GHz, en er staat 2 GB aan ram voor je klaar. Dat de opslag van 32 GB niet uitbreidbaar is, is wel een nadeel.

Tijdens onze reviewperiode hebben we de geluidskwaliteit van de Lumia 930 als in orde ervaren. Ook het geluid van de speakers is best redelijk. Zoals het een echte toptelefoon betaamt, ondersteunt natuurlijk ook deze Nokia-smartphone 4G-internet.

Software

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0009

De Lumia 930 is een van de eerste smartphones die draait op Windows Phone 8.1. Omdat we daar al een uitgebreide review over hebben geschreven, zullen we je daar vandaag niet al teveel mee vervelen. Je kunt ‘m hier in zijn geheel teruglezen. Samenvattend: Windows Phone 8.1 is een forse verbetering ten opzichte van Windows Phone 8.0. Het notificatiescherm werkt goed en je kunt in datzelfde scherm ook snel instellingen aanpassen. Het menu voor instellingen is echter nog steeds een zooitje.

De meegeleverde software van Nokia is wederom top. Nokia Here Drive is een navigatiesysteem dat zich kan meten met systemen van Garmin of TomTom. En het is helemaal gratis. Omdat je kaarten van tevoren download, verbruik je ook geen data. In deze tijd van beperkte databundels zeer welkom. Het navigatiesysteem werkt daardoor ook redelijk vloeiend, al zat hij tijdens een lange autorit waarmee wij navigeerden dankzij de Lumia 930 er wel een paar keer naast.

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0049 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0048 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0044 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0051 

“Het switchen tussen apps gaat nog steeds niet gemakkelijk”

Het switchen tussen applicaties is met Windows Phone nog altijd niet een feestje. Wanneer je de return-knop ingedrukt houdt zie je welke apps je allemaal hebt openstaan. Je kunt dan naar een andere app schakelen, of apps afsluiten. Als je een app al open hebt staan, maar je vanaf het home-menu of vanuit je programmalijst de app opent, opent Windows Phone ‘m opnieuw op. Erg onhandig.

Ondertussen is het wel fijn dat je nu per type het geluid kunt aanpassen. Wanneer je wel je ringtone wilt horen als je gebeld wordt, maar geen muziek tijdens games, kun je het volume nu eindelijk los van elkaar bepalen. Het maakt Windows Phone in ieder geval weer een stukje uitgebreider.

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0017 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0046 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0045 

“De Windows-store is nog steeds een stuk minder compleet dan die van Android of iOS”

Qua meegeleverde software zijn alle standaard Bing-applicaties van Windows Phone aanwezig, waar best een aantal leuke tussen zitten. Natuurlijk krijg je ook zaken als een agenda, notitie-app, rekenmachine en wekker meegeleverd en je kunt dus direct goed uit de voeten.

De Windows Phone-store is nog altijd een flink stuk minder uitgebreid dan die van concurrenten Android en iOS. Voor je de Lumia 930 koopt, moet je je afvragen wat voor belang je aan apps voor je smartphone hecht. Ontwikkelaars maken eerst voor hun game of toepassing een app voor Android en iOS. Later kijken ze nog of ze tijd en zin hebben om er eentje voor Windows Phone te maken.

Nokia heeft zelf ook wat apps meegeleverd, zoals de eerder genoemde Here-suite met Here Drive. Daarnaast is er ook het fotobewerkingsprogramma Creative Studio, dat erg handig in zijn gebruik is. Je kunt foto’s makkelijk qua kleur wat bewerken en een fotocollage maken. Een fijne app die een leuke toevoeging is omdat het zo makkelijk toegankelijk is.

Camera

Nokia Lumia 930 wp 20140613 13 45 22 pro 
Nokia Lumia 930 wp 20140613 13 45 46 pro 
Nokia Lumia 930 wp 20140613 13 30 30 smart 

“De foto-instellingen zijn zeer uitgebreid”

Ook in deze Nokia zit weer de bekende PureView-camera. Nokia staat er om bekend bij hoogwaardige telefoons flinke camera’s mee te leveren en dat is met de Lumia 930 eigenlijk niet anders. De camera schiet namelijk foto’s in 20 MP en dat is te merken ook. Deze camera is ook mooi in het toestel verwerkt. In het verleden wilden camera’s bij Lumia’s nog wel eens uitsteken, maar dat is bij de 930 niet het geval. Goede zaak!

Naast de standaard camera-app heeft Nokia ook haar eigen camera-interface meegeleverd, Nokia Camera. Deze applicatie is zeer fijn in haar gebruik en in de app kun je uitgebreid sleutelen aan de instellingen van de camera. Witbalans, iso, helderheid en sluitertijd: het zijn zomaar wat aspecten die je aan de Lumia 930 kunt aanpassen. Dat is voor de liefhebber natuurlijk een fijne bijkomstigheid. Zonder aan de instellingen te sleutelen maak je echter ook al prima foto’s met de Nokia.

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0007 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0006 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0029 

Ze zijn vol van kleur. Het contrast is mooi en de camera is snel in zijn gebruik. Prima ingrediënten voor een goede camera en dat gaat in het geval van de Lumia 930 dan ook helemaal op. Leuke toevoeging is ‘foto’s in een reeks’. Razendsnel plakt de Lumia 930 deze foto’s achter elkaar in een soort filmpje. Zeer leuk gedaan en een grappige, onderscheidende toevoeging.

Uiteraard kun je ook video’s schieten met de Lumia 930. Deze filmt in full HD, wat redelijk standaard is voor een smartphone in deze prijsklasse. Ook de kwaliteit van de video’s valt goed te noemen. De 930 stelt snel scherp en lijkt ook het geluid aardig op te vangen. Ook als je een beetje inzoomt blijft de kwaliteit goed, en dat is ook wel een keer fijn.

Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0030 
Nokia Lumia 930 wp ss 20140613 0038 
Nokia Lumia 930 wp 20140613 16 20 59 pro 
Nokia Lumia 930 wp 20140613 17 29 39 pro 
Nokia Lumia 930 wp 20140613 17 30 01 pro 
Nokia Lumia 930 wp 20140613 17 30 31 pro 

Conclusie

Wanneer je van een opmerkelijk design houdt, op wil vallen met je Windows Phone, het je niet uitmaakt dat er misschien wat minder applicaties voor zijn en je een batterij wil hebben die lang mee gaat, dan kan de Lumia 930 voor jou een uitstekende smartphone zijn. Het toestel presteert degelijk, al is hij wel net wat langzamer dan de gemiddelde Android-smartphone voor ongeveer dezelfde prijs.

De meegeleverde software van Nokia blijft een groot voordeel. De Finse fabrikant heeft met Drive de beste gratis navigatie meegeleverd en ook met de fotostudio van Nokia kun je leuk spelen. De Lumia 930 is gewoon een stabiele smartphone die je niet in de steek laat. Datzelfde geldt voor zijn meegeleverde applicaties. Dit in combinatie met het verbeterde Windows Phone 8.1 zorgt ervoor dat de Lumia 930 een zeer prettig toestel is.

“De Microsoft Nokia Lumia 930 is een stabiele smartphone die je niet in de steek laat”

Maar Windows Phone 8.1 is nog altijd geen superbesturingssysteem. Het is minder compleet qua app-aanbod en ook praktisch werkt hij niet zo handig als Android en iOS. Neem maar een kijkje naar het instellingenmenu in onze review van het besturingssysteem. Dat is nog steeds een rommeltje. Met Windows Phone an sich is niet zoveel mis, maar Android en iOS zijn gewoon verder in hun ontwikkeling en kwaliteit.

Hier kun je aan winnen, en dan heb je met de Lumia 930 een smartphone die wél opvalt, in tegenstelling tot de meeste dertien-in-een-dozijn Android-smartphones. Als je besluit veel geld uit te trekken voor een smartphone en je telkens over het nieuwste van het nieuwste wilt beschikken, dan is de Lumia 930 waarschijnlijk geen geschikte smartphone.

Voor zo’n 50 euro extra heb je een Samsung Galaxy S5 of een Sony Xperia Z2. De LG G3 is slechts een euro of 15 duurder dan de 930. Goedkoper is de LG Nexus 5, dat altijd als eerste met nieuwe Android-updates is uitgerust. Er zijn natuurlijk prima redenen om wel voor de 930 te gaan, zoals zijn prima camera en de eerder genoemde aspecten zoals design en levensduur van de batterij.

Onze review score
Pluspunten
  • Fraai design
  • Meegeleverde software
  • Goede camera
  • Batterij niet snel leeg
Minpunten
  • Beperkt app-aanbod
  • Zwaar
  • Matige multitasking

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters