Nokia N8-00

De Nokia N8 is hét vlaggenschip van Nokia voor dit jaar en zal met zijn vernieuwde besturingssysteem Nokia weer terug op de smartphonemarkt moeten zetten. Daarnaast is het volgens Nokia zelf de beste cameratelefoon tot op heden. Hoog tijd om het toestel te onderzoeken en eens stevig aan de tand te voelen.

Nokia eventN8

 

De Nokia N8-00 is het toestel van Nokia waar iedereen de afgelopen tijd op heeft zitten wachten. Al vorig jaar lekte de eerste details over het toestel en in maart kwamen de eerste details en echte foto’s over het toestel naar buiten. In april volgde een volledige preview en later die maand werd het toestel dan ook echt aangekondigd als het volgende vlaggenschip van Nokia. In de weken daarna bleek wel dat Nokia flink gaat inzetten op het toestel. Zo begon het bedrijf een speciale applicatie-wedstrijd voor de telefoon. Ook organiseerde Nokia drie keer een gelegenheid voor Nederlandse journalisten om het toestel te ontmoeten, waar wij de gelegenheid kregen ons eerste ervaringen met het toestel op te doen. Tot slot was er natuurlijk nog het #eventN8, waarbij enkele van onze bezoekers alvast een gelegenheid kregen om met het toestel te spelen. Inmiddels is het toestel voorzichtig op de markt aan het belanden en hebben wij een exemplaar kunnen bemachtigen. Tijd voor een review dus, nadat we de positionering en de concurrentie van de N8 langs zijn gegaan.

De Nokia N8 is het hoogste toestel uit de Nseries van Nokia op het moment, en daarmee voorlopig ook het vlaggenschip van de Finse producent. Die taak zal echter niet lang behouden blijven en binnenkort zal de N9 het overnemen van het toestel. En eigenlijk is de term vlaggenschip niet echt meer van toepassing op het product, omdat hij min of meer naast de E7 en de C7 geplaatst zal worden, waarbij de N8 gericht is op fotografie, de E7 op business-klanten en de C7 meer een allround-telefoon is. Welk toestel de N8 opvolgt is ook niet helemaal duidelijk, want ondanks het feit de de N97 vorig jaar hét grote nieuws van Nokia was en de N8 dat dit jaar is, is het de E7 die het meeste op een opvolger van dat toestel lijkt. Op cameragebied zal de N8 de N86 opvolgen, maar waar de N86 echt een niche-product was, is de N8 gericht op de massamarkt.

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8 colors

 

Wat een stuk duidelijker is bij de N8-00, is de keiharde concurrentie die het toestel te verduren gaat krijgen. Hoewel het toestel eigenlijk helemaal niet gericht is op de iPhone 4, is het toch onvermijdelijk dat consumenten, en zelfs bloggers en journalisten, hem daarmee gaan vergelijken en in dat opzicht is de telefoon dan ook zeker een concurrent. En als je het hebt op een plaatsje in de smartphone-markt terug winnen, dan komt ook zeker Android om de hoek kijken.

Android is dan ook het systeem waar de meeste concurrenten gebruik van maken en hoewel er een wezenlijk verschil zit tussen de N8 en de Android-toestellen, zijn het wel die telefoons waar de N8 vooral klappen van gaat krijgen. Daarvan is de Galaxy S van Samsung misschien wel de grootste bedreiging, maar ook de Sony Ericsson Xperia X10 en de HTC Desire staan klaar om het marktaandeel van de N8 weg te snoepen.

Symbian was vroeger het meeste in strijd met Microsoft’s Windows Mobile, nu Windows Phone geheten. En hoewel de systemen flink uit elkaar gegroeid zijn, staat er nog steeds een heel bataljon Windows Phones klaar om het Nokia moeilijk te maken. Daarbij kun je denken aan de HTC HD2, maar vallen de klappen toch vooral binnenkort van de nieuwe Windows Phone 7-toestellen.

De enige twee echte concurrenten van de N8 zijn echter de Sony Ericsson Satio en de Samsung Pixon 12, die met hun 12-megapixelcamera’s op cameragebied de enige waardige concurrenten zijn. Ironisch genoeg zullen deze twee toestellen echter de kleinste bedreiging vormen voor de N8 qua verkopen en zullen maar weinig consumenten überhaupt aan de toestellen denken als mogelijk alternatief voor hun aan te schaffen N8. En dat terwijl de Satio gebaseerd op specificaties nagenoeg gelijk is aan de N8, iets dat overigens in de praktijk wel anders is. En dan te bedenken dat de Satio en de Pixon een flink aantal maanden eerder op de markt waren gekomen dan de Nokia N8.

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Nokia N8

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N8-00
Besturingssysteem Symbian^3
Ontwerp
Afmetingen 114x59x12,9 mm
Gewicht 135 gram
Form-factor Touchscreen bar
Kleuren Zilver; zwart; groen; oranje; blauw
Scherm
Diagonaal 3,5″
Type Amoled
Resolutie qHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor 680MHz ARM 1136JF-S
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 790 minuten
Standby-tijd 400 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 7,2Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Communicatiepoort MicroUSB, HDMI
Multimedia
Camera 12MP
Autofocus Ja
Flitser Xenon
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels @30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac, wav, ra
Video mp4, wmv, flv, DivX, Xvid, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Google Maps Nee
Navigatie Ovi Maps
Internetservices
Applicatiewinkel Ovi Store
Muziekwinkel Ovi Music
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Nee
YouTube Ja
Blogger Nee

De Nokia N8-00 komt in een dun doosje, dat in de andere twee richtingen flink groot is. Naast de telefoon zelf vind je hier een aantal accessoires. Ten eerste is er uiteraard een USB-kabel en een lader en daarnaast wordt de N8 geleverd met een kwalitatief redelijk goede in ear-headset. Interessanter zijn echter de twee adapters die Nokia meelevert. Ten eerste is er een adapter om de HDMI-ingang van het toestel om te zetten in een groter exemplaar en daarnaast is er een MicroUSB naar USB-adapter aanwezig. Daarmee kun je USB-sticks op het toestel aansluiten, waardoor je onderweg makkelijk content kunt overbrengen naar je eigen USB-stick of die van één van je vrienden. Een geheugenkaart is niet aanwezig, maar gezien het ingebouwde geheugen van 16GB is dat niet zo’n probleem.

De Nokia N8 heeft een aluminium ‘unibody’ zoals dat zo mooi heet, wat betekent dat het grootste deel van de behuizing uit één stuk aluminium bestaat. Dat geeft het toestel een erg solide gevoel in je hand en de N8 voelt dan ook heel goed aan. De ronde zijkanten zorgen er weliswaar voor dat het toestel niet kan staan om een foto te maken, ze houden wel lekker vast. Het formaat van de N8 is met een dikte van nog geen anderhalve centimeter erg binnen de perken gehouden ondanks de grote cameramodule en we hebben dan ook niets te klagen over de bouw van de N8. Een minpuntje is dat het toestel wel erg lang is voor een telefoon met een 3,5″-scherm, maar daar heb je in de praktijk weinig last van.

Er zijn vele kleuren voor de N8 beschikbaar waardoor er voor ieder wat wils is. Hoewel niet alle kleuren overal verkrijgbaar zijn, zal de keuze bij de meeste dealers wel ruim zijn. Allereerst is er een zwarte versie, die wij hebben. Uiteraard is ook zilver van de partij en daarnaast heeft Nokia nog drie aparte kleurtjes voor de N8 gereserveerd, namelijk groen, blauw en oranje. Alle versies hebben volledig hun eigen kleur, met uitzondering van de ruimte naast het scherm uiteraard.

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

De voorkant van de N8 wordt uiteraard ingenomen door een groot touchscreen, met een opstaande glanzende rand eromheen. Direct boven het scherm zitten de frontale camera en de gebruikelijke sensoren. Nog achter de plastic rand zit aan de onderkant, op het plastic afsluitkapje, de enige knop aan de voorkant van het toestel, waarmee je het menu kan oproepen. Ook boven is dit afsluitklepje te vinden, maar dan zonder iets erop.

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Op de achterkant vinden we een verhoging die de dezelfde indruk maakt als een lenscover. Echter is het geen lenscover die je weg kunt schuiven, maar zit de lens juist in deze verhoging. Deze kleine uitbouw is misschien niet de mooiste invulling van de achterkant van een telefoon, maar hij was simpelweg nodig om de lens ver genoeg van de sensor af te laten zitten, zodat er een grote sensor gebruikt kan worden. Naast deze uitbouw met de lens, flits en speaker erin is de achterkant redelijk leeg, afgezien van de tekst Nokia Nseries en een klein gaatje waar je een keycord aan kunt bevestigen.

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

De zijkanten van de N8 zijn zoals gezegd afgerond en bevatten een flink aantal poorten en knopjes. Rechts is natuurlijk helemaal gewijd aan de camera, met de cameraknop onder en de zoom- of volume-toetsen boven. In het midden zit een schuifje om het toestel te ver- en ontgrendelen. Links zitten een groot aantal ingangen, namelijk eentje voor de simkaart en eentje voor de geheugenkaart; beiden afgedekt met een klepje. Ook de MicroUSB-poort zit hier, alleen daar zit helaas geen klepje overheen waardoor er wat eerder vuil in komt.

De boven- en onderkant van de N8 doen eigenlijk een beetje onder voor de rest van het design van de N8. Het hele toestel voelt ontzetten goed aan en is gemaakt van premium-materialen, maar onder en boven is het toestel afgedekt met een laagje goedkoop, glanzen plastic. Daar komt nog eens bij dat alle keurmerken en logo’s op de onderkant gekalkt zijn, waardoor hij ook niet mooier wordt. Functioneel zijn ze overigens wel, onder is de laderpoort van het toestel, dat overigens ook via de MicroUSB-poort op te laden is, te vinden. Bovenop is de HDMI-uitgang verborgen achter een klepje en kun je de 3,5mm jackingang en de power-knop vinden.

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Nokia N8-00

 

Scherm

De Nokia N8 is een van de weinige Nokia-telefoons met een capacitief amoled-touchscreen die op het moment op de markt te vinden is. Het scherm presteert goed en geeft alle kleuren mooi weer, hoewel de qHD-resolutie eigenlijk wel een beetje onder de maat is. Je ziet dan ook wat meer losse pixels dan op de gemiddelde high-end-telefoon, maar in het dagelijkse gebruik heb je er geen last van. Een groot pluspunt van het scherm is dat hij, in tegenstelling tot de meeste amoled-schermen, erg goed zichtbaar blijft in de volle zon. Wat wel enigszins irritant is, is dat de kleurtemperatuur van het scherm veranderd naarmate de helderheid veranderd. Als het scherm op volle helderheid aanstaat, zijn de kleuren veel kouder dan als hij gedimd is omdat je hem even niet gebruikt hebt, waarna de kleurtemperatuur dus weer zal veranderen als je het toestel weer uit zijn slaap wekt.

Ook de touch-functionaliteit van het scherm is erg goed. Het gaat om een capacitief scherm en hij is erg gevoelig. Elke aanraking wordt geregistreerd, hoewel dat soms pas na een tijdje duidelijk wordt. Dat is echter een software-kwestie en ligt zeker niet aan de kwaliteit van het scherm.

Toetsen

Screenshot Nokia N8-00

De on-screen toetsenborden van Symbian zijn consistenter geworden, wat natuurlijk altijd goed is. Een nadeel is dat er nu geen qwerty-toetsenbord meer aanwezig is in de portretmodus, maar dat is simpel op te lossen door het toestel op zijn kant te draaien. Het toetsenbord ziet er nog steeds niet echt funky uit, maar zeker het qwerty-toetsenbord typt relatief lekker voor een exemplaar op het scherm. Toetsen zijn redelijk groot en je aanslag wordt zo snel geregistreerd dat je na een beetje oefenen snel kunt typen op de N8.

Minder te spreken zijn we over de toetsen op het toestel zelf. Hoewel ze niet slecht werken of iets dergelijks, zijn er toch wel een aantal knoppen die we liever wel hadden gezien. Bel- en ophangtoetsen waren handig geweest, maar het grootste gemis is toch wel de terugtoets. Deze is op het scherm wel in alle situaties aanwezig, maar is niet steeds op dezelfde plaats te vinden waardoor het soms even zoeken is en je uiteindelijk misschien de home-knop gebruikt, waardoor het programma open blijft staan en je batterij dus eerder leeg gaat.

Screenshot Nokia N8-00

 

De Nokia N8 is de eerste telefoon met Symbian^3 erop en heeft dus ook een vernieuwde interface. De verschillen zijn niet heel groot, maar de grootste irritaties zijn de wereld uit geholpen en het werkt allemaal net wat lekkerder. In dit hoofdstuk zullen we de interface en de prestaties van de N8 onder de loep nemen.

Standby

Één van de onderdelen die op de schop is gegaan bij Symbian^3 is het standby-scherm. Er zijn nu drie schermen aanwezig, met allemaal zes plaatsen voor een widget. Die kun je toevoegen door het scherm even ingedrukt te houden en dan op de plus die tevoorschijn is gekomen te drukken. Deze widgets zijn in de meeste gevallen interactief en tonen bijvoorbeeld je afspraken, nieuwe mails of een bedieningspaneel voor de muziekspeler. Er zijn uiteraard widgets aanwezig voor je contacten, je agenda, je muziekspeler, je mail en enkele RSS-feeds. Daarnaast zijn er programma’s die eigen widgets hebben die je kunt downloaden uit de Ovi Store en is er een widget die je zelf kunt invullen met vier snelkoppelingen. Niet zo flexibel als bij Android dus, maar wel erg compleet en het werkt prima.

Nokia heeft bij het wisselen tussen de schermen een vertraging ingebouwd, wat we niet zo op prijs stellen. Het idee erachter is dat je dan niet op een ander scherm terecht komt als je een widget probeert te bedienen, maar in de praktijk zijn er weinig tot geen widgets die een soortgelijke beweging nodig hebben, dus is het alleen maar irritant omdat je actie niet direct uitgevoerd wordt.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Menu

Screenshot Nokia N8-00

Het menu van de N8 is in essentie niets veranderd ten opzichte van de Symbian^1-telefoons, maar de werking is een wereld van verschil. Je hebt nog steeds een raster- of lijstweergave die je zo kunt indelen als je wilt. Die ziet er ook nog steeds niet echt fancy uit, hoewel hij niet lelijk is. Waar het vroeger echter nodig was om een een item twee keer aan te tikken voordat er iets gebeurt, gaat dat bij Symbian^3, en dus ook bij de N8, gewoon in één keer. Dat is misschien niet meer dan logisch, maar daarmee is wel één van de grote irritaties van Symbian de wereld uit geholpen. Het menu is trouwens ook gewoon in landscapemodus bruikbaar door het toestel simpelweg op z’n kant te draaien. Waar we minder tevreden over zijn, is het feit dat sommige items standaard drie niveaus diep zitten, waardoor het even zoeken kan zijn voordat je het gewenste item gevonden hebt.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Thema’s

Thema’s zijn op sommige smartphones ver te zoeken, maar ook met Symbian^3 heeft Nokia deze functie gewoon in stand gehouden. De Nokia N8 heeft dan ook een aantal thema’s voorgeïnstalleerd staan en er zijn nog veel meer thema’s te downloaden voor het toestel. Er zijn twee verschillende voorgeïnstalleerde thema’s beschikbaar, die alle kleuren van de telefoon kunnen aannemen.

Screenshot Nokia N8-00

 

Multi-tasking

De multi-tasking-feature is flink op de schop gegaan. In plaats van een klein pop-up-menuutje onder in het scherm, komt er een mooie geïllustreerde laag over het scherm heen waar al je programma’s zijn. Je kunt nog steeds alle programma’s of één programma beëindigen en natuurlijk is het ook mogelijk om naar een programma te switchen. Dat kan overigens ook heel makkelijk via het menu, want elke map waar een open applicatie in zit wordt gemarkeerd met een rondje boven het icoontje, wat ook voor open programma’s geldt.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Prestaties

De Nokia N8 draait op precies dezelfde ARM 1136JF-S-processor die ook bijvoorbeeld in de low-end Nokia 5230 en Nokia’s vlaggenschip van vorig jaar, de N97, zit. Als je denkt, dat kan niet goed gaan in een high-end-telefoon, dan kunnen we je zeker geen ongelijk geven. De processor is wel wat hoger geklokt op 680MHz, maar echt goed presteren doet hij niet. Zelfs bij redelijk simpele taken als een programma sluiten via het taakbeheer kost redelijk wat tijd en complexere taken vereisen redelijk wat tijd en sommige applicaties draaien dan ook traag. Crashes komen overigens niet voor in de software, die wel goed geoptimaliseerd is. Tevreden zijn over de prestaties van de N8 kunnen we, zeker gezien het een toestel van meer dan €400 is, echter niet.

Hoewel de N8 vooral gericht is op de camera, is het toestel zeker op muziek- en videogebied niet onderbedeeld. Hij kan HD video’s afspelen en met de HDMI-uitgang zelfs moeiteloos op de TV aansluiten. En er is zelfs een FM zender aanwezig in de N8, iets dat we al even niet meer gezien hebben. De muziekspeler is ook vernieuwd. Kortom, genoeg om te bespreken in dit hoofdstuk. Ook Ovi Music is aanwezig, maar daar kun je hier meer over lezen.

Muziekspeler

Screenshot Nokia N8-00

Over het algemeen zijn we positief over de muziekspeler van de N8, maar één irritatie moeten we toch wel kwijt. De speler is namelijk, zoals we dat van Symbian^1 gewend zijn, niet in staat om automatisch op de achtergrond je muziekbibliotheek bij te werken. Dit heeft als gevolg dat je een melding of je dat wilt doen krijgt als je hem opent nadat de telefoon aan de computer aangesloten is en zeker als je veel muziek toegevoegd hebt duurt het dan lang voordat je de speler echt kunt gaan gebruiken. Verder hebben we niets te klagen over de speler en is hij erg mooi te noemen. Je kunt direct een nummer kiezen, eerste een playlist openen, een podcast selecteren, via je genres zoeken of eerst een menu met artiesten en albums doorlopen. Bij dat menu krijg je als header een coverflow-achtig systeem voorgeschoteld waarmee je makkelijk een ander album kunt selecteren. Als je het toestel op z’n kant draait krijg je dat in het groot te zien en het is een erg mooie manier om een album te selecteren. Veel opties zijn niet aanwezig, maar er is wel een uitgebreide equalizer en er is één unieke functie, die overigens niet echt nuttig is. Je kunt namelijk kiezen naar welke kant je muziek gebalanceerd is, of zelfs maar één van de twee kanalen benutten.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

De muziekkwaliteit is niet speciaal, maar het toestel klinkt zeker goed. De speaker weet een redelijke bas neer te zetten en heeft een goed volume. Door een headset is de N8 helder en heeft hij een redelijk goede bas, hoewel hij soms een beetje kraakt.

FM radio

Screenshot Nokia N8-00

Uiteraard heeft de Nokia N8 ook een radio, die verder weinig spannende functies heeft. Het hoofdscherm bestaat uit een grote ruimte met de RDS-informatie of als die niet aanwezig is de frequentie die langzaam door het beeld beweegt. Veel instellingen en functies zijn er verder niet aanwezig, het enige dat je kunt doen is zenders opslaan en verwijderen en uiteraard wisselen tussen de luidspreker of de headset, hoewel de headset in beide gevallen aangesloten moet zijn. De muziekkwaliteit van de FM radio is gewoon goed en dat geldt ook voor de ontvangst.

FM zender

Wat bijzonderder dan de FM radio, is de FM zender. Een dergelijke zender was een tijdje geleden op een aantal telefoons wel aanwezig, maar is eigenlijk weer een beetje uit het mobiele landschap verdwenen. In de N8 is hij echter wel aanwezig. In de muziekspeler kun je via het menu voor de FM zender kiezen, waarna je een frequentie kan kiezen om op uit te zenden en dan zal je muziek via die frequentie gestreamd worden en via de RDS netjes “Nokia” meegezonden worden. Op het toestel zelf is de muziek dan niet meer te beluisteren en het werkt ook niet als je een headset ingeplugd hebt, wat jammer is als je bijvoorbeeld met een groep vrienden dezelfde muziek wilt luisteren. Dit kan nog steeds wel, mits je dicht bij elkaar staat, maar dan kan je niet meer zelf meeluisteren. Met een bereik van rond de vijf meter is de zender misschien ook beter geschikt als een goede manier om je toestel aan de autoradio of je stereo-installatie thuis te koppelen. Desalniettemin is het een leuke extra dat de functie beschikbaar is.

Screenshot Nokia N8-00

 

Video playback

De Nokia N8 heeft een speciale videospeler, en dat is er niet zomaar eentje. Er staat een link naar YouTube en eentje naar de video-afdeling van de Ovi Store, allemaal niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat de N8 behalve flash alle veelgebruikte videoformaten weet af te spelen en je dan ook vrij wel zeker je filmpje kwijt kunt op het toestel. En die zien er ook nog eens mooi uit. De N8 speelt moeiteloos HD-films af en met dank aan de HDMI-uitgang kun je die ook in HD overdragen naar een tv. Daarmee is de N8 dus een erg goede draagbare videospeler.

Screenshot Nokia N8-00

 

De camera is waar het allemaal om gaat bij de Nokia N8. De 12-megapixelcamera van het toestel heeft de grootste sensor die ooit in een telefoon gestopt is en onze eerste test met de camera zag er veelbelovend uit. In dit hoofdstuk zullen we iets verder op de camera en de omliggende software in gaan.

Foto

De camerainterface die in de Nokia N8 te vinden is precies hetzelfde als die van de Symbian^1-toestellen, maar heeft grafisch een aantal kleine veranderingen te verduren gekregen. Voor de meeste instellingen heb je een mooie doorzichtige pop-up en alleen voor dingen die je niet vaak hoeft te veranderen moet je een extra menu in. Via de pop-up kun je dingen doen als de witbalans aanpassen, de iso veranderen, het contrast manipuleren of de scherpte wijzigen. Ook de kleuren veranderen kan op deze manier en er is een aantal scènes aanwezig in dit menuutje. Zoomen kan eenvoudig via een balkje dat in het sluiterscherm verschijnt als je erop tikt en een foto maken gaat gewoon met een speciale cameratoets. Ook de secundaire camera kan gebruikt worden, wat we vaak missen op telefoons en dus een mooie bijkomstigheid is. Via de instellingen zijn verder nog dingen als geo-tagging en automatisch draaien aanwezig en al met al is de camera dan ook compleet en handig ingedeeld, alleen ziet alles er grafisch wat minder uit.

Waar het echter echt om gaat bij de N8 is de foto-kwaliteit en die is ontzettend goed. De kleuren zijn redelijk goed, de foto’s zijn erg gedetailleerd en scherp en de ruis is mooi onderdrukt gebleven. We hebben het toestel vergeleken met de twee beste cameratelefoons van vorig jaar: de Samsung Pixon 12 en de Sony Ericsson Satio. Daarnaast hebben we het toestel het op laten nemen tegen twee gewone camera’s, waarvan één spiegelreflex. De compactcamera die we het hebben laten opnemen tegen de N8 is de Nikon P5100 en de taak van spiegelreflex werd vervult door de Nikon D60. De foto’s van de D60, die een 10-megapixelsensor bevat, hebben we softwarematig uitvergroot naar 12 megapixels om gelijk te komen met de andere toestellen. Hoewel het toestel zich ondanks zijn voordeel qua megapixels uiteraard niet met de D60 kan meten, houdt hij heel aardig stand tegen de P5100 en worden de twee cameratelefoons door de N8 verslagen.

Naast de 100% uitsneden die op deze pagina staan hebben we een zip-bestandje met de originele foto’s toegevoegd, die je onder de uitsneden kunt vinden.

Fotovergelijking Nokia N8-00

 

Fotovergelijking Nokia N8-00

 

Fotovergelijking Nokia N8-00

 

Fotovergelijking Nokia N8-00

 

Fotovergelijking Nokia N8-00

 

Fotovergelijking Nokia N8-00

 

Video

Ook filmen doet de Nokia N8 als de besten. Je kunt 720p HD-video’s met de N8 maken en die zien er erg goed uit. De kleuren zijn een klein beetje aan de fletse kant, maar verder zijn filmpjes wel gedetailleerd en scherp en blokjes of haperingen komen nauwelijks voor. Soms is het toestel op een beetje blokkerig beeld te betrappen, maar dat is niet vaak en niet storend.

Galerij

De galerij van de Nokia N8 lijkt direct te zijn overgekomen uit een smartphone uit de hoogtijdagen van de Nseries en ziet er dan ook niet zo best uit. Je krijgt een simpele mapstructuur voorgeschoteld met daarin verschillende mappen die allemaal gevuld zijn met een deel van je foto’s, die je te zien krijgt als een raster van thumbnails. Dingen als Facebook- of Picasa-integratie zijn uit den boze, maar er is wel een knop aanwezig waarmee je een afbeelding direct kunt mms’en of mailen. Natuurlijk kun je ook een diavoorstelling beginnen en is het mogelijk om afbeeldingen wat op te leuken of te optimaliseren via de bewerk-knop in het menu dat je kunt oproepen als er een afbeelding openstaat. Op zich is de galerij dus wel uitgebreid en werkt hij prima, maar het is toch wel jammer dat social media totaal niet geïntegreerd is.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Met zijn Symbian-besturingssyteem staat de Nokia N8 garant voor heel wat applicaties, maar die zijn helaas niet altijd even goed te vinden. Omdat de applicatie-winkel, de Ovi Store, nog niet zo oud is, zijn er erg veel apps die niet in de winkel te vinden zijn. Uiteraard zit er ook al het een en ander op het toestel en dat zullen we in dit hoofdstuk langslopen. Games staan overigens niet voorgeladen op het toestel en ook een Office-suite waar je documenten kunt bewerken is niet aanwezig.

Ovi Store

Screenshot Nokia N8-00

De Ovi Store behoort tot de drie grootste applicatiewinkels, maar is daarvan wel de kleinste. Er zijn wel een groot aantal applicaties beschikbaar, maar er zijn toch ook wel een groot aantal apps die missen. Als je echt graag een bepaalde applicatie wilt is de kans overigens wel groot dat je hem via internet alsnog kunt bemachtigen, aangezien Symbian al een flinke app-base had voordat de Ovi Store bestond. Het aanbod van de winkel is wel redelijk geprijsd en we kunnen dan ook niet echt ontevreden zijn over de Ovi Store.

De interface van de winkel is clean en wat beter opgebouwd dan die van de oude Ovi Store. Het startscherm bestaat uit een aantal aanbevolen applicaties en via verschillende categorieën kun je door andere apps bladeren. Je kunt ook naar een applicatie zoeken uiteraard en daarnaast is er een scherm met je eigen applicaties en wat account-informatie. Op het applicatiescherm zelf kun je onder andere screenshots en beoordelingen zien en als je een applicatie al gedownload hebt is er ook een knop om de applicatie zelf te beoordelen.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Agenda

De organizer van de Nokia N8 werkt met meerdere agenda’s, wat handig kan zijn of juist niet. Agenda’s worden dus niet gecombineerd, maar alleen gecombineerd weergegeven, waarbij je kunt kiezen welke je wel en welke je niet ziet. Je moet bij het invoeren van een agenda-item dan ook kiezen in welke agenda hij terecht moet komen en als hij in twee agenda’s moet komen heb je een probleem omdat dat niet in één keer kan. Verder werkt de agenda wel prima en zit het allemaal goed in elkaar, met alle functies die je mag verwachten. Exchange werkt prima en ook integratie met Ovi kan.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Ovi Maps

Screenshot Nokia N8-00

Sinds een tijdje heeft Nokia Ovi Maps gratis gemaakt en daarmee heeft het bedrijf zeker een stapje voor op de concurrentie. Bij de N8 gaat het ook nog eens om een nieuwe versie van de software en daar zitten erg veel functies in. De belangrijkste functie, die overigens niet nieuw is, is dat je kaarten vrij simpel via je PC op het toestel kunt laden en dus in het buitenland niet hoeft te betalen voor een internetverbinding als je wilt navigeren. Daarnaast is er bijvoorbeeld de Michelin Guide waarmee je restaurants, toeristische spots en hotels kunt opzoeken en daarnaast is er een programma geïntegreerd genaamd ‘gebeurtenissen’ waarmee je films kunt zoeken en ernaartoe kunt navigeren. Het navigatiescherm is verder ook prima en kan zowel in 2D als in 3D weergegeven worden.

De GPS-ontvanger van de Nokia N8 weet ook goed te presteren. Een fix is snel gemaakt en over het algemeen is het signaal accuraat.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Sociaal

Nokia heeft ook een social networking-applicatie aan de N8 toegevoegd, die erg inspirerend ‘Sociaal’ heet. Hierin kun je zowel Facebook- als Twitter-updates bekijken en uiteraard kun je ook zelf een update plaatsen, die als je wilt ook op beide netwerken terecht kan komen. We waren prettig verrast dat je via de Twitter-applicatie ook foto’s kunt delen, maar helaas ontbreken andere dingen zoals een retweet-functionaliteit. De interface is echter wel prettig en veel tweets achter elkaar weergeven is geen probleem, zoals we dat soms bij andere producenten zien. Er zijn betere applicaties beschikbaar, zoals Gravity, maar voor een meegeleverde social networking-app is Sociaal zeker goed te noemen en we zijn er dan ook dik tevreden over.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Video editor

De Nokia N8 heeft een grafisch erg mooie video-editor ingebouwd gekregen. De functionaliteit van het programma is eigenlijk heel simpel: je kunt meerdere filmpjes of video’s aan elkaar zetten en daarvoor zijn een aantal vooraf gedefinieerde stijlen beschikbaar waar je alleen maar foto’s hoeft te kiezen of je kunt ook zelf alles samenstellen, inclusief overgangen en achtergrondmuziek. Ook teksten toevoegen behoort tot de mogelijkheden en je kunt zelfs audio bijsnijden zodat het beter in je filmpje past. Als bewerker krijg je een soort carrousel voorgeschoteld waar je al je foto’s in kunt zetten met daaronder een aantal knoppen voor belangrijke bewerkingen. Het werkt allemaal erg lekker en het is een leuke manier om je foto’s aan je vrienden te laten zien.

Ovi Suite

Natuurlijk heeft de N8 bijpassende PC-software, namelijk de Ovi Suite van Nokia. Daarmee kun je zowel media als je contacten, berichten, agenda enzovoort synchroniseren en beheren. Belangrijker is misschien nog wel de functie om kaarten voor Ovi Maps te downloaden, aangezien je de rest van de functies ook via massaopslag of via de internetverbinding op je telefoon zelf kunt doen. De software ziet er mooi uit, maar werkt helaas voor geen meter. Collega’s van ons rapporteren problemen met synchronisatie met Outlook en zelf kwamen we niet eens zo ver: hoewel onze computer de aangesloten N8 prima herkende en we ook alles dat buiten Ovi Suite om kan ermee konden doen, weigerde Ovi Suite zelf het toestel te herkennen.

Nokia Ovi Suite N8 fail

 

In dit hoofdstuk komen de kern-functies van de N8 aan bod: bellen en sms’en. En om het hoofdstuk ook voor hardcore smartphone-gebruikers interessant te maken, komt ook de browser van de N8 langs in het hoofdstuk.

Telefoon

Naast de gebruikelijke manieren om een gesprek te beginnen, heeft de N8 ook voice-dialing. Dit kun je activeren door de ‘bellen’-knop op het homescreen even ingedrukt te houden, waarna je een naam kan zeggen. Dan zal er een pop-up verschijnen met daarin de overeenkomende zoekresultaten, die je kunt aanklikken om te bellen. De contacten applicatie is de oude vertrouwde applicatie met een kleine aanpassing, namelijk de toevoeging van een social networking-knop. Daarmee wordt je contact in Sociaal geopend en kun je daar zijn laatste status-update bekijken en als die aanwezig is contactinformatie zien en gebruiken. Het bel-scherm van de Nokia N8 zit gewoon goed in elkaar en mocht dat nodig zijn dan kun je tijdens het bellen ook het toestel gewoon gebruiken.

De Nokia N8 heeft een prima ontvangst en totaal geen problemen met gemiste of wegvallende gesprekken. Ook de ringtone is luid genoeg en er is weinig aan te merken op het tril-alarm.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

Sms

Screenshot Nokia N8-00

Het berichtencentrum van de Nokia N8-00 is zowel uitgerust met sms- en mms-berichten, als met een mailbox. Nieuw is een chat-weergave die je onder het kopje conversaties kunt vinden. Daarnaast zijn er nog de gewone bericht-mappen, namelijk de inbox, verzonden items, concepten, outbox en leveringsrapporten. Ook een optie om je berichten in mappen in te delen is aanwezig en sms’en gaat uiteraard gewoon makkelijk. Mocht je liever een mms sturen, dan kun je onderaan je bericht een grote bijlage-knop vinden waarmee je media aan je bericht kunt toevoegen en hem zo omtoveren in een mms. De berichtenapplicatie ziet er zoals te verwachten was met Symbian niet heel mooi uit, maar het werkt dus wel gewoon goed en daar gaat het uiteindelijk om.

Email

Screenshot Nokia N8-00

Mailen is in principe erg makkelijk op de Nokia N8. Je mail zit wel een beetje weggestopt standaard, maar dat kun je veranderen mocht je het vervelend vinden. Je kunt makkelijk Exchange, pop, imap, Ovi Mail, Yahoo! Mail, Gmail, Ziggo en Hotmail instellen als mailaccount en daarmee zijn alle mogelijke accounts wel zo’n beetje ondersteund. Er is geen gezamenlijke inbox, maar je kunt wel met één druk op de knop van mailbox wisselen. Je mail is ook te sorteren op alle mogelijke criteria. Wat wel irritant is dat bij imap-accounts mail wel automatisch binnengehaald wordt, maar om mails die op de server verwijderd zijn ook op het toestel uit je postvak te laten verdwijnen moet je handmatig op synchroniseren drukken. De mail is echter zeker verbeterd ten opzichte van Symbian^1, waar je geen limiet kon instellen voor je mailbox; dat kan nu wel. De mail is dus niet perfect, maar zeker wel voldoende.

Browser

De browser is maar weinig veranderd, en is niet helemaal meer van deze tijd. Hoewel hij opzich niet slecht werkt, zijn er een aantal features gewoon niet erg makkelijk. Je kunt wel van tabblad wisselen, maar om een nieuw tabblad te openen moet je een hele trukendoos open trekken. Met andere woorden: het is gewoon niet mogelijk op een normale manier en je moet eerst bijvoorbeeld een link openen die in een nieuw tabblad opent. De URL-balk zit ook ergens achter een menu verstopt en het is gewoon allemaal niet zo praktisch. Ook op de Acid3-test weet het toestel met 47 van de 100 punten niet goed te scoren. De flash-ondersteuning gaat niet verder dan Flash Lite, maar dat kunnen we ook eigenlijk niet verwachten. Navigeren over een pagina gaat wel redelijk goed, hoewel het niet zo vloeiend werkt als je van een high-end smartphone mag verwachten. We zijn dan ook niet tevreden over de browser.

Screenshot Nokia N8-00

 

Screenshot Nokia N8-00

 

De Nokia N8 is uitgerust met een ingebouwde batterij om de unibody makkelijker in stand te kunnen houden, wat we uiteraard niet bejubelen. Wel prijzenswaardig is het uithoudingsvermogen, want dat is zeker goed te noemen. De dag kom je makkelijk door met de N8 en de meeste gebruikers zullen er zeker drie dagen mee kunnen doen.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters