Nokia N82

Twee weken geleden kregen we van Nokia de Nokia N82 opgestuurd om een recensie over te schrijven. De Nokia N82 is in veel opzichten te vergelijken met de Nokia N95. Het grote verschil is dat de Nokia N82 een vast numeriek toetsenbord heeft en geen uitschuifsysteem.

De Nokia N82 is te zien als de opvolger van de Nokia N73. Enkele interessante extra’s in de Nokia N82 zijn GPS, draadloos internet (Wi-Fi), 5-megapixelcamera met xenonflits en NGage.

Nokia N82

 

Uitpakken

De Nokia N82 kwam binnen in een redelijk simpele doos. Bij het openen van de doos zie je direct het toestel. De doos bestaat uit twee lagen. In de bovenste laag zit het toestel, de batterij, de headset en onder het toestel vind je direct een geheugenkaart met een MicroSD- naar SD-kaartadapter. In de onderste laag vind je handleidingen, CD-ROM met software, videokabel, lader en USB-kabel. In de doos die wij hadden ontvangen ontbrak helaas de datakabel, deze is daardoor niet op de foto terug te vinden.

Nokia N82

 

Nokia N82 

Nokia levert de Nokia N82 erg compleet. Een groot voordeel is de meegeleverde 2GB-kaart. Je kunt hierdoor het toestel gelijk optimaal gebruiken. Persoonlijk vind ik het jammer dat Nokia geen beschermhoesje of telefoonsok meelevert om het toestel veilig in op te bergen.

Uiterlijk

Ik ga het uiterlijk van de Nokia N82 bespreken door alle zijden van het toestel langs te gaan. De Nokia N82 die ik had ontvangen is de Titaniumkleurige versie. Naast de Titanium is er nog een witte variant en er komt binnenkort een zwarte variant.

Nokia N82

 

De voorkant is erg glimmend. Zelf vind ik het glimmende aan de voorkant er als blik uitzien. Gelukkig is het glimmende niet heel erg hinderlijk. De voorkant is redelijk standaard. Onderin is een numeriek toetsenbord te vinden. Boven het numerieke toetsenbord zitten navigatieknoppen (om door menu’s te bladeren). Bovenin zit een 2,4″ 320×240 scherm. Over het scherm zit een beschermlaag zodat het scherm niet beschadigt. Helemaal bovenin zit een camera voor videotelefonie.

Nokia N82

 

Aan de linkerzijkant zit een micro-USB-aansluiting. Persoonlijk vind ik het jammer dat Nokia heeft gekozen voor een micro-USB-aansluiting. Micro-USB-kabels zijn lastig te vinden en de aansluiting is nauwelijks kleiner te noemen dan mini-USB. Zelf zie ik liever een mini-USB-aansluiting. Naast de micro-USB-aansluiting zit een geheugenslot voor microSD-kaarten. Verder naar rechts zit de aansluiting voor de voeding.

Aan de onderkant van het toestel zit niets (op de microfoon ingang na). Een foto van de onderkant heb ik om deze reden weggelaten.

Nokia N82

 

Aan de rechterkant zitten enkele extra knoppen. Aan de rechterkant zitten knoppen om het volume te regelen. Aan de linkerkant zit een knop om snel naar het afbeeldingenmenu te gaan. Helemaal links zit de knop om foto’s te maken. De knop heeft twee indrukstanden (scherpstellen en foto maken).
Aan beide zijkanten is een speaker te vinden voor stereo geluidsweergave.

Nokia N82 

De powerknop van het toestel is aan de bovenkant te vinden. Naast de powerknop zit een 3,5mm-aansluiting voor een headset, videouitgang of normale oordopjes (koptelefoon). Aan de rechterkant van de bovenkant zit de mogelijkheid om een keycord te bevestigen.

Het toestel is vrijwel geheel van plastic gemaakt en voelt daardoor licht aan. Zelf vond ik het toestel degelijk aanvoelen en het ligt prettig in de hand. De achterkant heeft een vreemd patroon. Op de bovenstaande foto is dit goed te zien. Persoonlijk vind ik het toestel er wat goedkoop uitzien vergeleken met andere toestellen (HTC Touch Dual en Sony Ericsson K800i).

Nokia N82

 

Nokia N82

 

De achterkant van het toestel is voorzien van een 5-megapixelcamera. De cameralens is afgeschermd door middel van een beschermvenster. Het beschermvenster is door middel van een schuifje naast de lens eenvoudig weg te schuiven. Boven de cameralens zit een xenonflits.

Ten slotte heb ik de Nokia N82 naast een Sony Ericsson K800i geplaatst. De Nokia N82 is iets langer, maar een voordeel is dat de camera mooi in het toestel zit geïntegreerd. Verder zijn er wat betreft afmetingen niet veel verschillen en zijn de toestellen vrijwel even groot.

Nokia N82

 

Nokia N92

 

Nokia N82

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N82
Telefoon model Candybar
Besturingssysteem Java
Scherm 2,4″
240 x 320 pixels
16000000 kleuren
Geheugen
Geheugenkaart Type microSD
Intern geheugen 100MB
Kleur
Kleuren Zilver, Zwart
Gewicht en omvang
Gewicht (gram) 114 gram
Lengte 112 millimeter
Breedte 50,2 millimeter
Hoogte / Diepte 17,3 millimeter
Energie
Accu Li-Ion 1050 mAh (BP-6MT)
Verbindingen
Verbindingstypes GSM
GPRS
UMTS
HSDPA 7,2 Mbps
Wi-Fi 802.11b/g
A-GPS
Bluetooth 2.0
USB 2.0
Multimedia
Camera 5 MP, Carl Zeiss lens
Video 640×480, 30fps
352 x 288, 15fps
Audio MP3, AAC, AAC , eAAC , WMA
Videospeler MP4, 3GP

Het scherm

De Nokia N82 heeft een 2,4-inch scherm met een resolutie van 320×240. Op zich is hier weinig bijzonder over te vertellen, het is een standaard schermafmeting. De helderheid van het scherm is niet extreem helder. In zonlicht is het scherm niet goed zichtbaar. Echter is het niet slechter dan bij vergelijkbare toestellen.
Tijdens het gebruik van het toestel bleek de resolutie van 320×240 ook ruim voldoende.

Nokia N82 

Het toetsenbord

De Nokia N82 heeft aan de voorkant een vast numeriek toetsenbord. De toetsen zien er erg klein uit. Ondanks de kleine knoppen zijn de numerieke knoppen goed te bedienen. De indrukkracht die nodig is voor de knoppen is prettig. Je voelt duidelijk wanneer een knop is ingeduwd.
Ik ben minder te spreken over de knoppen boven de numerieke knoppen. Hiermee bedoel ik het d-pad om door menu’s te navigeren en de softkeys (inclusief menuknop en vorige-knop). Bij de softkeys was het lastig te voelen welke knop ik induwde. Ook het d-pad voelde niet prettig aan, ik duwde regelmatig een verkeerde knop in.

Voor de invoer kan je kiezen tussen T9 of de ouderwetse invoer waarbij je meerdere malen op een getal moet duwen om de gewenste letter te selecteren. Zelf vond ik de invoer niet altijd even prettig. Tekstberichten schrijven ging prima via T9. Het invoeren van website-adressen in de browser is een ramp. Om een “/” of “:”-teken te typen moet je heel vaak (rond de 10 keer) op de 1-knop duwen. Veel concurrerende toestellen zorgen ervoor dat als je op een website-adresveld staat, de speciale tekens zich aanpassen. Op veel toestellen zijn dan het “/” en “:”-teken de eerste tekens, wat het invoeren een stuk sneller maakt.

Batterij

Nokia levert de N82 met een 1050mAh herlaadbare Li-polymer batterij. De batterij is te plaatsen door achter het toestel een klepje los te maken. Dit doe je door eerst een knopje in te duwen en vervolgens het klepje van het toestel af te schuiven. Het batterijklepje zit stevig vast en is niet al te eenvoudig los te maken. Na het verwijderen van het klepje is er de mogelijkheid de batterij te plaatsen. Onder de batterij zit de simkaart. De batterij past maar net. Het verwijderen van de batterij kan lastig zijn.

Nokia N82 

Het omschrijven hoe lang de batterij mee gaat is erg lastig. Dit hangt helemaal af van hoe je het toestel gebruikt. Op het toestel heb ik “Mail for Exchange” geïnstalleerd om de telefoon continu te laten synchroniseren met mijn adresboek en e-mail (pushmail). Dit vraagt echter meer energie omdat er vrijwel voortdurend een dataverbinding actief is.

Ik kon gemiddeld twee dagen met de batterij doen. Dit was bij het volgende gebruik:

  • Continu pushmail aan
  • Zo’n uur internetten per dag
  • Gemiddeld 4 telefoontjes per dag
  • Uur per dag Snakes spelen

De Nokia N82 heeft zo goed als hetzelfde batterijverbruik als de HTC Touch Dual. Persoonlijk ben ik gewend om een telefoon iedere dag aan de lader te hangen. Indien je niet voortdurend een internetverbinding gebruikt moet de batterij het meer dan twee dagen kunnen volhouden.

Zelf ben ik tevreden over het batterijverbruik van de Nokia N82. Indien je van een niet-smartphone-toestel afkomt kan het zijn dat je de batterijduur te kort vindt.

Geheugen

Het toestel is voorzien van 128mb RAM-geheugen. Daarnaast is er 100mb dynamisch geheugen vrij. Het RAM-geheugen wordt gebruikt om programma’s te draaien. Ieder programma dat opstart verbruikt geheugen. De 128mb RAM is ruim voldoende om moderne en zware programma’s te draaien. Ook is het goed mogelijk meerdere programma’s tegelijk te laten draaien. De kans op te weinig geheugen is klein. Het dynamisch geheugen wordt gebruikt om gegevens in op te slaan. Hierbij moet je denken aan programma’s, documenten, muziek, foto’s, etc.

Naast het dynamisch geheugen is het mogelijk de opslagruimte uit te breiden met een geheugenkaart. In het toestel past een microSD-geheugenkaart. Het toestel kan omgaan met standaard microSD- en microSDHC-kaarten. De microSDHC-kaarten gaan op dit moment tot een capaciteit van 12gb. Ik heb zelf in het toestel een 8gb microSDHC-kaart geplaatst en deze werkte probleemloos.

Standaard levert Nokia een 2GB geheugenkaart mee. Voor veel mensen is 2GB ruim voldoende om muziek, afbeeldingen en programma’s op te slaan.

Verbindingsmogelijkheden

Het toestel is voorzien van de modernste verbindingsmogelijkheden. Het toestel kan omgaan met de volgende netwerken:

  • HSDPA/UMTS: 2100 MHz
  • HSDPA: Tot 384kbps voor upload en 3,6Mbps voor download
  • UMTS: Tot 384kbps voor upload en download
  • GSM/GPRS/EDGE: Quad-band 850, 900, 1800, and 1900 MHz

In Nederland wordt GSM 900 en 1800 gebruikt. GSM 850 en 1900 is te gebruiken in de Verenigde Staten.
Naast GSM hebben in Nederland de providers UMTS- en HSDPA-netwerken. HSDPA en UMTS is nog niet overal in Nederland te gebruiken, maar het toestel schakelt tussen GSM en UMTS/HSDPA. In de telefooninstellingen is op te geven met welk netwerk je wilt verbinden. Standaard staat het toestel op “Dual” ingesteld. Het toestel zoekt eerst naar een UMTS-netwerk. Indien UMTS niet beschikbaar is verbindt het toestel met GSM. Indien je geen gebruik maakt van UMTS of HSDPA kan het verstandig zijn je toestel te zetten op “alleen GSM-netwerken”. Dit bespaart in batterijverbruik.

Nokia N82 screenshot interface 

Het instellen van de netwerkinstellingen om mobiel internet op te kunnen gaat heel gemakkelijk. Op het toestel zit een “Installatie Wizard”. Via dit programma kun je eenvoudig de juiste netwerkinstellen automatisch laten instellen. Ook na de eerste keer opstarten van het toestel verschijnt de vraag of het toestel de juiste netwerkinstellingen moet instellen.

Het toestel heeft ook bluetooth 2.0 met ondersteuning voor A2DP (draadloos stereo geluid). Het versturen van foto’s naar mijn laptop vanaf de N82 ging zeer snel. Sneller dan ik gewend ben. A2DP met een Nokia HS12W werkte ook goed. Een leuke extra was dat de tijd verscheen op mijn A2DP-headset. Met andere (niet-Nokia) toestellen gebeurt dat niet. Heel uitgebreid heb ik bluetooth niet getest.

Naast UMTS en Bluetooth beschikt het toestel ook over Wi-Fi (draadloos internet). Dit maakt het toestel zeer compleet. De sterkte van Wi-Fi was beter dan ik had verwacht. De Nokia N82 wist meer toegangspunten te vinden dan een HTC Tytn2. Via het hoofdscherm kan je eenvoudig zoeken naar Wi-Fi netwerken. Na de zoekactie verschijnt een lijst met gevonden netwerken. Indien het netwerk beveiligd is vraagt het toestel om een toegangscode.

Nokia N82 screenshot interface 

Zodra je een programma start dat een internetverbinding nodig heeft, verschijnt er een scherm waarbij je de gewenste verbinding kan selecteren. In deze lijst staan de toegevoegde Wi-Fi-toegangspunten en UMTS-/GPRS-internetverbindingen.

Infrarood ontbreekt op het toestel. Over het algemeen vervangt bluetooth de functie van infrarood. Persoonlijk vind ik het ontbreken van infrarood geen nadeel.

Het toestel heeft ook GPS. Met GPS is mogelijk om te navigeren. De Nokia N82 is uitgerust met AGPS. AGPS is een uitbreiding op GPS. Het voordeel van AGPS is dat het toestel het telefoonnetwerk kan gebruiken om een snellere GPS-fix te behalen. Een GPS-fix betekent dat de GPS ontvanger de positie heeft weten te bepalen. Over het algemeen gaat het behalen van een GPS-fix extreem snel. In de meeste gevallen was de GPS-fix er vijf seconde na het opstarten van Nokia Maps. Nokia levert als Navigatie programma Nokia Maps mee. De kaarten om te navigeren worden direct via UMTS/GPRS gedownload. Indien je niet over een internetabonnement beschikt is dit een groot nadeel. Over het programma Nokia Maps ben ik niet echt te spreken. De mogelijkheden zijn minimaal en ook het navigeren ging niet geweldig. Meerdere malen is Nokia Maps volledig op tilt geslagen na het rijden van een andere route dan de route die Nokia Maps aangaf (slimmere route uit ervaring).

Afgelopen week kreeg ik Route 66 versie 8 binnen voor de Nokia N82. Helaas was de tijd te kort om deze mee te nemen voor de review. In de toekomst hoop ik een uitgebreidere navigatierecensie te maken voor navigeren met Nokia (Symbian) toestellen.

Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 

Ten slotte is het mogelijk een USB-kabel op het toestel aan te sluiten. Zodra je de USB-kabel in het toestel stopt verschijnt er een scherm met de vraag wat je met de USB-kabel wilt doen. Je kunt kiezen uit Gegevensoverdracht, PC Suite, Afbeeldingen afdrukken en Media Speler. Met “Gegevensoverdracht” maak je van je toestel een geheugenstick. Je kunt vervolgens bestanden op de geheugenkaart schrijven, bekijken en verwijderen. Met PC Suite maakt het toestel een verbinding met Nokia PC Suite. Deze dient wel aanwezig te zijn op je computer. Afbeeldingen afdrukken en Media Speler heb ik niet geprobeerd. De USB-aansluiting is USB2.0 al viel de snelheid van gegevensoverdracht me flink tegen. Mijn geheugenkaartlezer is ruim vier keer zo snel (verschil tussen 2mb/s en 8mb/s).

Besturingssysteem en prestaties

De Nokia N82 is uitgerust met Symbian OS v9.2 S60 3rd edition, Feature Pack 1. Dit is op moment van schrijven het modernste Symbian OS besturingssysteem voor mobiele telefoons. Binnenkort moet Feature Pack 2 uitkomen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een toestel had met Symbian OS. De omgang met het toestel was eenvoudiger dan ik had verwacht.

Nokia heeft de N82 uitgerust met een 332Mhz ARM-processor. Het toestel heeft ondersteuning voor 3D-graphics. Het toestel voelde vlot aan. Vrijwel alles wat ik op het toestel heb geprobeerd ging soepel. Ook meerdere programma’s naast elkaar uitvoeren was geen probleem. Vergeleken met Windows Mobile-toestellen reageert het toestel soms iets trager, maar hinderlijk is het zeker niet.

Om een idee van de prestaties te geven heb ik CorePlayer geïnstalleerd. Dit is een programma om vrijwel alle videobestanden mee af te spelen. Het programma is beschikbaar voor zowel Symbian OS als Windows Mobile.
Als test heb ik de film Cars afgespeeld. Deze film heb ik omgezet naar een resolutie van 320×240 in xVid formaat. De film is hierdoor zo’n 300mb groot en past met gemak op een geheugenkaart.
Via een benchmarkprogramma in CorePlayer wist de N82 de film op 145% van de oorspronkelijke snelheid af te spelen. Dit is anderhalf keer de oorspronkelijke snelheid. Ter vergelijking haalde een HTC P3600 (400Mhz processor) slechts een score van 120%. Op gebied van video presteert de Nokia N82 zeer goed!

Nokia N82 Benchmark results 

Software

Na het invoeren van de gebruike sim-pincode start het toestel op met een overzichtelijk startscherm. Bovenin staat duidelijk de tijd, datum, netwerkprovider, signaalsterkte en batterijniveau. In de bovenbalk kunnen ook extra iconen verschijnen als er een nieuwe sms of e-mail is binnengekomen. Ook bij gebruik van USB of Wi-Fi verschijnen extra iconen in de bovenbalk zodat je ziet welke activiteiten op het toestel bezig zijn.

Onder de bovenbalk is een rij met iconen. Deze iconen geven een snelle toegang tot enkele programma’s. Standaard zijn de iconen van links naar rechts: Contacten, Nieuwe SMS, Internet, Klok/wekker, Geluidsprofielen en Bluetooth. Onder de iconen zie je een zoekbalk. Het zoekprogramma zoekt snel door alle contacten, agendapunten, muziek, foto’s etc. Helaas ben ik vergeten hier een afbeelding van te maken.

Onder de zoekbalk staan de agendapunten. Daaronder is de mogelijkheid om snel te zoeken naar draadloos internet toegangspunten (accesspoints). Met de linker softkey ‘Bericht’ ga je naar het berichtenmenu. Met de rechter softkey ‘Kaarten’ start je Nokia Maps.

Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 

In het berichtenmenu kan je een nieuw bericht starten. Na het klikken op “Nieuw bericht” verschijnt de vraag wat voor bericht het is (sms, mms, e-mail). In het berichtenmenu gaat de knop ‘Inbox’ naar de inbox waar zowel ontvangen SMS-, MMS- als Bluetoothbestanden staan. Mailbox gaat naar je mailbox indien je die hebt ingesteld. Het item ‘Mail for Exchange’ is standaard niet aanwezig, dit verschijnt na de installatie van het programma ‘Mail for Exchange’ van Nokia.

Door te klikken op de Menu knop (bij de navigatie knoppen) opent het menuscherm. Het menu geeft snel toegang tot de contacten, berichten, kaarten, afbeeldingen, muziek, videocenter, zoeken, internet, spellen, instellingen, toepassingen en downloads. Als er bij een onderdeel linksboven een blauwe cirkel staat, betekent het dat er een programma van dat onderdeel actief is. Door langdurig op de menuknop te duwen verschijnt een taakbeheer. Via het taakbeheer kun je snel schakelen tussen actieve programma’s.

Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 

Op de Nokia N82 zit een uitgebreide webbrowser meegeleverd. Internetten via de N82 vond ik erg prettig. Een groot voordeel is dat je met één druk op de knop de website volledig in beeld krijgt. Vervolgens kun je met één druk op de knop inzoomen op het gewenste gedeelte. Op deze manier kan je eenvoudig door een website bladeren die niet geschikt is voor mobiele telefoons. Ook is de weergave erg goed. In tegenstelling tot Pocket Internet Explorer (op Windows Mobile) geeft Symbian OS de website AllAboutPhones wel goed weer. Ook een pagina terug gaan is erg overzichtelijk. Zodra je op ‘terug’ klikt verschijnen er miniafbeeldingen van de vorige pagina’s.

Naast de webbrowser zit er een videocentrum in het toestel. Hiermee kun je eenvoudig zoeken naar enkele video’s. Helaas is het video aanbod erg beperkt. Voor het afspelen van video’s gebruikt het toestel Realplayer. De kwaliteit was zeer acceptabel.

Nokia N82 screenshot browser Nokia N82 screenshot browser 
Nokia N82 screenshot browser Nokia N82 screenshot browser 

Op de Nokia N82 zitten enkele handige kantoortoepassingen. Zo is het mogelijk om Word-, Excel- en Powerpointdocumenten te bekijken. Het is helaas niet mogelijk de documenten te bewerken. Hiervoor moet je een dure upgrade van de programma’s kopen. Standaard is het ook mogelijk om PDF-documenten te bekijken en ZIP-bestanden uit te pakken. Met de barcodescanner kan je barcodes inlezen, zelf vind ik dit een nogal zinloze toevoeging. Tenslotte is er nog een omrekenprogramma en notitieprogramma aanwezig.

Voor spelletjes is er toegang tot NGage. Standaard zijn er twee demoversies aanwezig om uit te proberen. De NGage-spellen zagen er voor op een mobiele telefoon goed uit. Eén van de demospellen is Fifa07. Persoonlijk speel ik spellen als Fifa en racespellen veel liever achter een computer, dan op een klein minischerm met lastige bediening. Naast NGage-spellen werken Java-spellen ook. Standaard is een 3d-versie van Snakes aanwezig.

Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 

Een leuke extra in de Nokia N82 is het automatisch draaien van het scherm. Indien je het toestel horizontaal draait gaat het scherm van portrait naar landscape. Dit is soms erg handig tijdens het bekijken van afbeeldingen, websites etc.

In de twee weken waarin ik het toestel heb getest is het toestel geen enkele keer vastgelopen. Ik kan daaruit alleen maar concluderen dat het een stabiel toestel is.

Standaard levert Nokia veel software mee. Helaas is een groot deel een demo of een gelimiteerde versie. Ook heeft een groot deel van de software een internetverbinding nodig. Een telefoonabonnement met internetabonnement is zeker aan te raden indien je het toestel volledig wilt gebruiken.

Camera en multimedia

De Nokia N82 heeft een 5-megapixelcamera. De camera heeft een Carl Zeiss-lens en een xenonflits. Een xenonflits is vergelijkbaar met een flits op standaardcamera’s. De kwaliteit van een xenonflits is vele malen beter dan een led-flits.

De camera op het toestel is snel te activeren door het beschermklepje voor de cameralens open te schuiven. De camerasoftware start snel op. Een foto maak je door de foto knop aan de zijkant van het toestel in te duwen. Door de knop half in te duwen is de foto scherp te stellen, vervolgens duw je de knop helemaal in om een foto te maken. Door gelijk de knop helemaal in te duwen zal de camera eerst scherpstellen en direct daarna een foto nemen.

In de camerasoftware is zeer veel in te stellen. De onderstaande afbeeldingen laten een groot deel van de instellingen zien. De meeste instellingen zijn ook terug te vinden op digitale camera’s. Het zou makkelijk zijn geweest als Nokia voor enkele instellingen snelknoppen had gemaakt (die Sony Ericsson ook gebruikt). Het instellen van de flits en macro gaat allemaal via submenu’s.

Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface 

Helaas heb ik weinig tijd gehad om een uitgebreide cameratest uit te voeren. Om een idee te geven van de kwaliteit heb ik een aantal foto’s genomen met de Nokia N82 en Sony Ericsson k800i.

Links: Nokia n82
Rechts: Sony Ericsson k800i

 Nokia N82 camera sample

 

Sony Ericsson k800i camera sample

 

 Nokia N82 camera sample

 

Sony Ericsson k800i camera sample

 

Nokia N82 camera sample

 

Sony Ericsson k800i camera sample

 

Nokia N82 camera sample

 

Sony Ericsson k800i camera sample

 

Nokia N82 camera sample

 

Sony Ericsson k800i camera sample

 

Nokia N82 camera sample

 

Sony Ericsson k800i camera sample

 

De bovenstaande foto’s geven misschien een wat vertekend beeld. De Nokia N82 maakt een stuk betere foto’s dan de Sony Ericsson k800i. De kleuren zijn realistischer, dit is vooral goed te zien bij de macrofoto’s. Het nemen van de foto’s gaat op beide toestellen zeer snel. Tijdens uitgaan heb ik ook enkele foto’s met flits genomen. Uit privacyoverwegingen plaats ik de foto’s niet, maar de flitskwaliteit is zeer goed. Het bereik van de flits is groter dan bij de Sony Ericsson k800i. Let er alleen wel op om rode-ogenfilter te activeren.
Persoonlijk ben ik van mening dat de Nokia N82 de best beschikbare telefooncamera van dit moment bevat.

Foto galerij

De gemaakte foto’s zijn terug te vinden in het camera-album. Het laden van het camera-album kan even duren. Vervolgens kun je snel door alle foto’s bladeren. De fotogalerij geeft alle afbeeldingen op het toestel weer.

Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 

Muziekspeler

De muziekspeler werkt heel eenvoudig. Bij het opstarten zoekt de muziekspeler naar nieuwe muziek. Nieuwe muziek wordt automatisch aan de muziekbibliotheek toegevoegd. De muziek is eenvoudig terug te vinden door te navigeren naar de gewenste artiest, album, genre of alle nummers. Tijdens het afspelen is het mogelijk om verschillende visualisaties weer te geven. Een groot voordeel is het niet, maar het ziet er leuk uit.

Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 
Nokia N82 screenshot interface Nokia N82 screenshot interface 

Het geluid is af te spelen via de speaker, de meegeleverde headset of via A2DP (draadloos stereo). De meegeleverde headset heb je ook nodig indien je radio wilt luisteren. De geluidskwaliteit is niet echt geweldig. De geluidskwaliteit uit de speakers van de Nokia N82 vond ik zeer acceptabel voor een telefoon. Lage tonen waren hoorbaar, dit is iets wat bij veel telefoonspeakers ontbreekt. Een groot voordeel is de mogelijkheid om een eigen koptelefoon te gebruiken. Nokia gebruikt een standaard 3,5mm ingang. Ik had Bose In-Ear oordopjes aangesloten om de kwaliteit van het geluid te beluisteren. De geluidskwaliteit van de Nokia N82 is acceptabel maar niet geweldig. De betere mp3-spelers produceren beter geluid.

Video uitgang

Het is mogelijk het scherm van de Nokia N82 weer te geven op een televisie. Hiermee is het mogelijk om foto’s en video weer te geven op een tv. Het aansluiten is erg eenvoudig. Helaas was de videokwaliteit van de uitgang niet geweldig. Ik kreeg de resolutie niet hoger dan 320×240.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters