Nokia N86

De Nokia N86 is het eerste toestel van Nokia dat voorzien is van een 8-megapixelcamera. Het toestel beschikt over indrukwekkende specificaties zoals een AMOLED-scherm, Wi-Fi, aGPS en 8GB intern geheugen. All About Phones test dit high-end toestel uit op zijn kunnen en we bekijken hierbij wie de megapixelrace gaat beslechten.

Nokia was een van de eerste producenten in de wereld die een VGA-camera verwerkten in een telefoon. De Nokia 7650 was een groot apparaat en voor zijn tijd erg duur maar hij kon fotograferen en dat was toen al heel wat. Nokia heeft echter nooit actief mee gedaan aan de megapixelrace. In plaats daarvan richtte de producent zich meer op de kwaliteit van de lens. Zo kondigde Nokia als een van de eerste producenten een samenwerking aan met Carl Zeiss met de lancering van de N90. Het ging Nokia dan ook niet zozeer om de megapixels maar meer om de kwaliteit van de foto’s, de lens en de videomogelijkheden.

Nokia N86 MWC

Nokia heeft pas dit jaar zijn eerste 8-megapixel toestel op de markt gebracht, de Nokia N86. Waar andere producenten zich al aan de 12-megapixels weten te wagen heeft Nokia wederom gekozen voor absolute kwaliteit in samenwerking met Carl Zeiss. De N86 werd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona aangekondigd. Toen was er nog enige verwarring doordat Nokia het model op het MWC had voorzien van de naam N85 8MP. Het toestel lijkt verdacht veel op de N85 en de gehele wereld nam toen ook aan dat er een 8-megapixelversie van dat toestel zou gaan uitkomen. Niets bleek minder waar en de volgende dag werd de N86 officieel aangekondigd tijdens de persconferentie van de gigant.

De N86 ligt inmiddels een klein weekje in de winkels en het toestel richt zich zowel op de multimediagebruikers als op de zakelijke gebruiker aangezien het toestel over alle moderne internettechnologieën beschikt. Het toestel draait op Symbian 60 v3.2 en wat gelijk opvalt is dat het toestel erg snel is. De N86 heeft ook een accelerometer waardoor het scherm automatisch kantelt als je het omdraait. Dit gebeurt ook tijdens het afspelen van video’s en dat werkt dan ook allemaal erg goed. In deze review gaan we in op verschillende aspecten van de Nokia N86, we zullen melding maken van wat je van deze 8-megapixelknaller kunt gaan verwachten.

Nokia N86 doos

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N86
Telefoonmodel Slide
Besturingssysteem Symbian OS v9.3, S60 rel. 3.2
Schermafmeting 2,6″
Schermtype AMOLED
Schermresolutie QVGA, 240 x 320 pixels
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Processor en Geheugen
Processor ARM 11 434 MHz processor
RAM 128MB
Geheugenkaarttype Micro SDHC tot 16GB
Intern geheugen 8GB
Kleur
Kleuren Blauw en wit
Energie
Gesprekstijd 318 minuten
Standby-tijd 312 uur
Accu 1200mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g met DLNA
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 8MP, autofocus
Videocamera VGA@30fps
Radio FM radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audio-uitgang 3,5mm jackplug
Extra’s DivX-/Xvid-ondersteuning, 3D motion-gaming

Nokia N86 inhoud doos

De Nokia N86 wordt geleverd in een normale verpakking die zelfs iets groter is dan die van de N97. Op de buitenkant van de doos zie je duidelijk wat er in de doos ligt en dat het toestel dat erin zit een 8-megapixelcamera heeft. De inhoud van de doos is niet erg spannend maar wel compleet te noemen. Zo zie je zodra je de doos opendoet de N86 liggen met daarnaast de batterij van het toestel. Daaronder vinden we een micro-USB datakabel en de oplader. Ook is de headset die we van de N97 kennen meegeleverd. De 3,5mm headset zit erg goed en is van prima kwaliteit. In combinatie met de afstandsbediening is muziek beluisteren een genot en dankzij de remote kun je gemakkelijk tussen nummers wisselen of alles stopzetten. De afstandsbediening is van prima kwaliteit en Nokia heeft ook nog drie verschillende maten meegeleverd voor de oortjes van de headset.

Al met al is het een prima pakket dat door Nokia geleverd wordt. Op de onderstaande uitpakvideo kun je het toestel en alle accessoires nog eens goed terugzien.

Nadat we op het Mobile World Congress even met de N86 hadden gespeeld waren we tot de conclusie gekomen dat het een leuk toestel was maar niet bijzonder. We realiseren ons echter ook dat het hier om de eerste 8-megapixeltelefoon van de producent gaat en dat de specificaties er ook niet om liegen. Wat ons nu opvalt en toen niet eigenlijk is dat de N86 best een zwaar toestel is. Sterker nog, het toestel is gevoelsmatig iets zwaarder dan de N97, maar dat toestel voelt wel bijzonder licht aan. De N86 heeft een mooie blauw/paarse rand om zijn voorkant heen en de achterkant voelt een beetje rubberachtig aan en dat is wel erg prettig, je hoeft niet bang te zijn dat het toestel uit je handen glijdt. Het toestel ligt prima in je handen maar het is wel lastig om het open te schuiven doordat de voorkant erg glad is. Zo gebruik je meestal de menutoets om je duim achter te zetten en het toestel open te schuiven, maar die menutoets is zo glad dat je daar weinig aan hebt. Door een beetje kracht tegen het scherm te zetten moet het toch wel lukken.

De voorkant van het toestel ziet er erg strak uit. Zo zie je aan de bovenkant van het scherm de lichtsensor en daarnaast de VGA-camera voor het videobellen. Onder het scherm zitten twee menuknoppen die erg dun maar weer wel verlicht zijn zodra je het toestel activeert. Aan de linker- en rechterkant vind je de opneem- en ophangknop. In het midden bevindt zich nog de navigatieknop die erg prettig werkt maar wel aan de gladde kant is voor je vingers. Tot slot hebben we nog een menuknop die op een andere manier ook verlicht is en dat ziet er wel erg leuk uit. De C-knop zorgt ervoor dat je typfoutjes kunt herstellen.

Nokia N86 voorkant dicht

 

Nokia N86 toetsen

 

Nokia N86 logo

 

Nokia N86 multimedia toetsen

 

Aan de achterkant van het toestel vinden we het standaard batterijklepje dat gemakkelijk opengaat. Aan de bovenkant zit de 8-megapixelcamera die beschermd wordt door een klepje dat we ook van de N97 kennen. Het probleem hiermee is dat het klepje erg soepel opengaat waardoor de camera automatisch geactiveerd wordt. Gezegd moet worden dat het ook belangrijk is om de lens te beschermen dus het is wel prima dat er een klepje aanwezig is. Naast de camera vinden we twee LED-flitsjes die garant staan voor een hoop licht in het donker. Verder kun je aan de achterkant een klein hendeltje uit de cameramodule halen, een zogenaamde ‘active stand’ om zo het toestel te laten ‘staan’ in portrait mode. Hierdoor kun je gemakkelijk door je filmpjes of foto’s bladeren en ze bekijken. Zodra deze standaard eruit klikt wordt direct het multimediamenu van het toestel geopend.

Nokia N86 achterkant

 

Nokia N86 achterkant camera

 

Nokia N86 achterkant logo

 

Nokia N86 camera

 

Aan de bovenkant va het toestel vinden we de 3,5mm headset-jack met daarnaast de aan- en uitknop en de oplader- en USB-aansluiting. Aan de rechterkant van het toestel zitten nog de volumeknop en de cameraknop. Opvallend is dat aan de boven- en onderkant van de rechterzijde speakeruitgangen zitten voor het geluid. Dit is gedaan omdat het scherm automatisch linksom draait als je een video afspeelt, waardoor de rechterkant naar boven staat. Het is iets kleins maar het is wel erg slim en het geluid van het toestel is hierdoor alleen maar beter.

Om de achterkant open te maken moet je vanaf onderen het klepje zachtjes open krikken en vervolgens rustig naar boven bewegen. Als je het toestel openmaakt zie je een BL-5K-batterij zitten. Je kunt de simkaart alleen verwisselen als je de batterij eruit haalt. Aan de zijkant zie je ook een micro-SDHC-slot. Je kunt de geheugenkaart verwisselen als het toestel aanstaat wat uiteraard best handig is. Officieel ondersteunt de N86 tot 16GB aan geheugen ook al heeft de SDHC-standaard een maximumcapaciteit van 32GB. Dankzij het interne geheugen van 8GB zul je echter niet zo snel een geheugenkaart nodig hebben. De batterij gaat ongeveer vier dagen mee, hier komen we later in het hoofdstuk over de duurzaamheid verder op terug.

Nokia N86 bovenkant

 

Nokia N86 onderkant

 

Nokia N86 zijkant

 

Aan de linkerkant van het toestel kunnen we tot slot nog een vergrendel- en een ontgrendeltoets vinden. Je kunt op drie manieren het toestel ontgrendelen: via de instructies op het scherm, door middel van de dedicated knop of door het toestel uit te schuiven. In het toestel is ook een accelerometer aanwezig die je bewegingen waarneemt. De sensor registreert de beweging opvallend goed als je het toestel kantelt en het scherm gaat dan ook gelijk mee. Overigens zijn de thema’s van het toestel helemaal afgestemd op de kleur van het toestel wat er allemaal erg goed uit ziet.

Gezegd moet worden dat de voorkant van het toestel wel vingerafdrukgevoelig is. De voorkant is helemaal vlak en zo ook het gedeelte rondom de toetsen onder het scherm. Je ziet dan ook erg goed waar je met je vingers bent geweest en ook om het toestel open te maken zul je veel op het scherm zitten wat voor strepen zorgt. De achterkant daarentegen is vingerafdrukafstotend en dat is wel zo prettig.

Nokia N86 vs Nokia N97

 

Nokia N86 vs Nokia N97

 

Nokia N86 vs Nokia N97

 

Nokia N86 vs Nokia N97

 

Het scherm

De N86 heeft van Nokia een AMOLED-scherm gekregen. Op het moment van schrijven zijn dit de beste kwaliteit schermen die in telefoons te vinden zijn. Voorheen gebruikte Nokia dit soort schermen in de 88xx-serie-telefoons en sinds kort mogen we ook bij andere high-end toestellen van dit scherm genieten. Het grote voordeel van deze schermen is dat ze in zonlicht nog erg goed leesbaar zijn en dat is ook het geval bij de N86. Jammer genoeg zie je vingerafdrukken wel erg goed op het scherm en daardoor zie je in het zonlicht het scherm minder goed.

In het donker is het scherm erg goed leesbaar en daarnaast worden alle toetsen prima opgelicht zodat je ook in het donker goed kunt werken. Zodra je een video gaat bekijken, wordt het scherm gekanteld naar landscape mode zodat je normaal video’s kunt bekijken. Dankzij de accelerometer die in dit toestel zit gaat dit erg gemakkelijk. Alle menu’s en applicaties zijn zo opgezet dat je in landscape kunt werken. Overigens, met alle menu’s bedoelen we ook echte alle menu’s aangezien je ook kunt sms’en in landscape mocht je dat handig vinden.

Als het scherm uit staat zie je een mooie klok als screensaver. Het toestel geeft door middel van kleine lichtpuntjes op het scherm de tijd weer en dat ziet er erg subtiel en mooi uit en is daarnaast ook handig.

Nokia N86 scherm

 

Nokia N86

 

Nokia N86 scherm onder hoek

 

Nokia N86 scherm

 

De toetsen

Het toetsenbord van de N86 is compact te noemen maar het is goed te bedienen. De toetsen zitten wil wat dicht op elkaar, ze zijn echter wel weer dusdanig breed dat je ook prima met grote vingers uit de voeten kunt. Wel is het zo dat de toetsen niet diep liggen en ook niet veel hoogte hebben. Hierdoor hoef je ze niet ver in te drukken waardoor je soms het gevoel hebt dat je ze niet of niet ver genoeg hebt ingedrukt. Het normale toetsenbord beschikt over de standaard letter- en cijfertoetsen. Daarnaast zit er onder de nul nog een sneltoets voor de browser en onder het hekje de sneltoets om het toestel op stil te zetten. Dit kan overigens ook bereikt worden door de aan- en uitknop even kort in te drukken en vervolgens de juiste omgeving te kiezen waarin je je op dat moment bevindt.

Als je het toestel naar de andere kant openschuift, dus naar benden, dan komt er een menu tevoorschijn dat we ook kennen van de Nokia N96. Deze speciale multimediastand zorgt ervoor dat je gemakkelijk door je films, foto’s of muziek kunt bladeren en ze direct kunt afspelen. Er komen in totaal vier extra toetsen te voorschijn, te weten een zoom-/forward-knop, focus-/play-knop, unfocus-/play-knop en een zoom-out-/backward-knop. Het menu is erg handig alleen is het jammer dat het multimediamenu van het toestel niet direct wordt geactiveerd tijdens het openschuiven van het toestel.

Nokia N86 multimedia toetsen

 

Nokia N86 toetsenbord

 

Nokia N86 navigatietoetsen

 

Nokia N86 multimediatoetsen

 

Standby-scherm

Nokia N86

Het standby-scherm is het eerste scherm dat tevoorschijn getoverd wordt als je het toestel voor de eerste keer aanzet. In dat overzicht kun je laten weergeven wat je volgende afspraken zijn, wie je gebeld heeft of welke e-mailtjes je binnen hebt gekregen. Het scherm is volledig aan te passen naar je eigen wensen waardoor je een eigen ‘persoonlijkheid’ aan je telefoon kunt geven. Naast de standaarditems die je kunt laten weergeven zoals je agenda en e-mail, kun je ook er voor kiezen om foto’s gelijk te delen. Daarnaast kun je alle snelkoppelingen zelf instellen en ook een extra regel van snelkoppelingen toevoegen zodat je jouw meestgebruikte applicaties altijd bij de hand hebt. Als je een liedje afspeelt dan komt automatisch de player op je standby-scherm terecht zodat je rechtstreeks bij je muziek kunt.

Je kunt de kleuren van het standby-scherm aanpassen door het thema van het toestel te wijzigen. Daarnaast kun je ook een eigen afbeelding op de achtergrond laten weergeven door simpelweg een plaatje uit je afbeeldingen te selecteren.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Menu

Nokia N86

Het menu van de Nokia N86 is niet ingewikkeld te noemen. Het toestel loopt op Symbian 60 3rd edition rev. 2 en dat houdt kortgezegd in dat het menu van het toestel nagenoeg identiek is aan het standaard Nokia-menu. Het menu kun je zowel in een raster laten weergeven of in een lijst. Daarnaast kun je alle items van het menu zelf rangschikken zodat je er zelf een handig overzicht van kunt maken. Alle menu’s en instellingen zijn gemakkelijk te bereiken en zitten meestal niet dieper dan drie menu’s diep. Alle menu’s zijn ook zo opgebouwd dat het menu meedraait zodra je het toestel kantelt, waardoor je alles in landscape mode kunt bekijken.

Het toestel gaat vlot door het menu heen en alles is gemakkelijk in te stellen. De eerste keer dat je het toestel aanzet wordt er aan je gevraagd om een paar basisdingen in te stellen en hierna is je toestel klaar voor gebruik. Aangezien het toestel met Symbian werkt, kun je ook programma’s en thema’s installeren en eigenlijk heel veel aanpassen naar je eigen wensen. Al met al een prima menu met meer dan voldoende mogelijkheden.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Muziek

Nokia N86

De muziekspeler op de Nokia N86 is uitgebreid, zo kun je je eigen albums en playlists aanmaken en uiteraard alles filteren op genre of artiest. De speler werkt simpel en zoals we het altijd van Nokia gewend zijn draait ook de muziekspeler moeiteloos op de achtergrond mee. De speler kan ook albumart weergeven waardoor je de cover van al je albums aan de tracks kunt koppelen en laten weergeven. De muziekspeler is ook voorzien van een optie waarmee je hem op je standby-scherm kunt plaatsen zoals we op de pagina hiervoor beschreven en via die optie kun je van nummers wisselen en daarnaast op pauze en play drukken. De meegeleverde afstandsbediening die bij de headset zit bestuurt daarnaast probleemloos ook de muziekspeler. Zo kun je van liedjes wisselen en wederom op pauze en play drukken.

Het toestel beschikt ook over een radio-ontvanger en een FM-transmitter. De radio-ontvanger heeft de beschikking over RDS waardoor je alle informatie die met het radiosignaal meegestuurd wordt kunt ontvangen en weergeven. Denk aan bijvoorbeeld file- en zenderinformatie. Dankzij de FM-transmitter kun je jouw muziek via de autoradio afspelen op een lege frequentie. De N86 zendt namelijk het signaal uit op een lege frequentie en daardoor kan je autoradio dat oppikken en de muziek vanaf je toestel afspelen. Hierdoor worden kabels overbodig. De kwaliteit van het signaal en de muziekweergave is goed te noemen.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Camera

Nokia N86 camera

De camera van de N86 is erg goed. We hebben het toestel vergeleken met de wat duurdere Nokia N97 en de Sony Ericsson W995. De Nokia N97 heeft een net wat andere lens dan de N86, die over een groothoeklens beschikt. Ook is het aantal megapixels kleiner bij de N97. De Sony Ericsson heeft eveneens 8,1 megapixels tot zijn beschikking waardoor de twee toestellen aan elkaar gewaagd zijn. De Sony Ericsson beschikt echter niet over een groothoeklens maar heeft wel een Sony-lens die regelrecht uit het Cybershot-huis komt, ook al staat dat niet meer aangegeven op het toestel.

Voor deze test hebben we drie foto’s overdag gemaakt, waaronder ook macrofoto’s, en in het donker hebben we er ook twee gemaakt zodat we kunnen zien welke toestellen het beste uit de verf komen. Uit onze test komt naar voren dat de Nokia N86 toch wel de winnaar is. Het toestel laat significante verbeteringen zien ten opzichte van de Nokia N97, zowel ’s avonds als overdag. Daarnaast heeft de N86 wat meer mogelijkheden in het cameramenu, zoals panaromashots en je kunt met de groothoeklens grotere oppervlaktes fotograferen. Ook de Sony Ericsson W995 moet het onderspit delven in deze strijd. De kwaliteit van de foto’s van het toestel is meer dan goed, maar de N86 is net wat scherper en heeft in het donker zeker een stapje voor op zijn concurrent. Opvallend is wel dat Nokia een grote compressie gebruikt bij het opslaan van de foto’s. Gemiddeld hoort een foto van een 8-megapixelsensor rond de 3,5MB te zijn. Bij de N86 is de foto slechts 1,5MB wat ons en andere sites doet vermoeden dat er een nieuwe vorm van compressie wordt gebruikt bij het maken van foto’s. Hier is op de foto’s weinig van te zien alleen tijdens het inzoomen gaat de kwaliteit rap achteruit. Inzoomen is dan ook niet aan te raden. De videomogelijkheden zijn bij alle toestel vergelijkbaar, ook al heeft de N86 een meer frames per seconde. De FPS zie je helaas niet gelijk terug in de video . Mocht je meer informatie willen hebben over de camera van de Nokia N86, dan raden we je aan om ’s werelds beste fot-blog er even op na te slaan omdat die de Nokia N86-camera aan een kleine test heeft onderworpen.

Nokia N86 panorama

 

Nokia N86 vs Nokia N97

Nokia N86 Camera

 

Nokia N97 Camera

 

Nokia N86 Camera

 

Nokia N97 Camera

 

Nokia N86 Camera

 

Nokia N97 Camera

 

Nokia N86 Camera

 

Nokia N97 Camera

 

Nokia N86 Camera

 

Nokia N97 Camera

 

Nokia N86 vs Sony Ericsson W995

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Nokia N86 camera

 

Sony Ericsson W995 camera

 

Video

Het opnemen van video’s gaat niet alleen erg gemakkelijk op de N86 maar de kwaliteit van de opnames is ook erg goed. De camera maakt een video met 30 frames per seconde. De video loopt soepel, de kleuren komen goed over en het geluid dat opgenomen wordt heeft geen bijzonderheden. Al met al zou je kunnen zeggen dat de videokwaliteit een van de betere is momenteel. Hieronder kun je een video vinden die we met de N86 hebben gemaakt. Het is een MP4-bestand waaraan niets is bewerkt, zodat je zelf kunt zien hoe de echte kwaliteit is van de video op de N86.

Nokia Ovi Store

Nokia N86 Ovi

De Nokia Ovi Store is kort voor de introductie van de N97 gelanceerd door de producent. Na wat opstartproblemen is de winkel inmiddels goed bereikbaar en werkt hij zonder problemen op alle Symbian-toestellen waaronder de N86. De applicatie dienden we eerst zelf wel te downloaden maar dat ging erg snel. Nokia zal er met nieuwe firmwares voor zorgen dat de applicatie standaard op het toestel zal komen te staan. Tijdens onze N97-review konden we melden dat we nog niet veel applicaties terug konden vinden in de winkel. Tegenwoordig trekt dat lekker bij en zijn er elke dag nieuwe applicaties te vinden in de winkel.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Wel is het jammer dat je vooralsnog alleen met een creditcard kunt betalen en niet via een machtiging bij de bank of een PayPal-account. Onbekend is nog of deze opties later volgen, maar naar verwachting zullen de betaalmogelijkheden wel uitgebreid gaan worden. Overigens heb je geen creditcard nodig om gratis applicaties te kunnen downloaden. Wat ons betreft kent Ovi Store een moeilijke start en zijn er hier en daar nog dingen die nodig bijgeschaafd dienen te worden. Desalniettemin is de winkel een handige toevoeging waarin zeker leuke en handige programma’s te vinden zijn.

Nokia N86 Ovi

 

Nokia N86 Ovi

 

Nokia N86

 

Multimedia afspelen

Nokia N86

Het afspelen van video’s op de Nokia N86 is kinderlijk eenvoudig. Naast de standaard afspeelmogelijkheden is er ook een Realplayer-applicatie meegeleverd door Nokia. Dankzij deze applicatie kun je bijna elk bestand afspelen. Door het openen van de applicatie zal het toestel zelf gaan zoeken naar mediabestanden in zijn geheugen. Vervolgens zal hij alle bestanden weergeven die je gelijk fullscreen kunt benaderen.

Ook het afspelen van YouTube wordt erg gemakkelijk gemaakt. Je kunt hiervoor twee dingen doen: je kunt via de browser naar de site browsen of via een dedicated applicatie naar de site browsen. Het komt op hetzelfde neer zoals je ziet. Zodra je een video hebt geselecteerd die je wilt bekijken gooit de N86 het scherm weer om naar fullscreen om je zo van de video te laten genieten. De kwaliteit is erg goed en daarnaast is de snelheid van het laden van de video heerlijk. Je wordt door YouTube wel doorgestuurd naar de mobiele pagina maar dat is zeker niet erg aangezien de kwaliteit er niet onder te lijden heeft naar onze mening.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Overige applicaties

Nokia N86

Naast de productiviteitsapplicaties zijn er ook applicaties aanwezig waarmee je kunt navigeren of een spelletje kunt spelen. Zo kun je een Facebook-applicatie op de N86 vinden en ook een NGage-applicatie om spelletjes te spelen. De meeste games binnen NGage kun je zelf een paar dagen testen alvorens ze te komen. Daarnaast is er ook nog de qik-applicatie waarmee je live via de qik-servers video’s kunt laten streamen vanaf je N86 met behulp van de camera. Zo kun je de hele wereld mee laten kijken met wat jij op dat moment aan het doen bent.

Navigeren via Nokia Maps gaat erg soepel. Wel heb je hiervoor een actieve internetverbinding nodig maar het is wel opmerkelijk hoe snel het toestel een fix heeft en hoe accuraat die fix is. Nokia Maps is ook erg uitgebreid te noemen want naast de 3D-weergave zijn er nog vele andere views om rustig te kunnen navigeren. Je kunt op de N86 ook andere applicaties zetten om mee te navigeren zoals Sygic of een andere app.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Kantoor applicaties

Nokia N86

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat de N86 vol zit met applicaties waarbij je productiviteit vergroot wordt. Zo kun je naast het openen en bekijken van office- en pdf-bestanden ook andere dingen ‘managen’ op je N86. Wel moet gezegd worden dat de office-applicatie een trial is en dat je voor het daadwerkelijk bewerken van de bestanden een licentie dient aan te schaffen. Maar afgezien van het licentieprobleempje zijn er voldoende applicaties op het toestel om het nieuws bij te houden en andere dingen te doen. Zo is er uiteraard een rekenmachine aanwezig en een uitgebreide Todo-applicatie zodat je er zeker van bent dat je geen taken vergeet. Het woordenboek zorgt ervoor dat je gelijk weet hoe je iets moet spellen en de omrekenmodule is altijd handig in het buitenland.

Nokia heeft ervoor gezorgd dat je ongeveer 7GB aan vrije ruimte op het toestel hebt en daarnaast is er nog rond de 40MB op het toestel vrij voor overige applicaties die per se op het interne geheugen geïnstalleerd dienen te worden. Uiteraard kun je het geheugen ook nog eens uitbreiden met een Micro-SDHC-kaartje.

Nokia N86  Nokia N86  

Bellen

Nokia N86

Bellen is uiteraard waarvoor een telefoon gemaakt is. Bij de N86 is dat niet anders en ook hier is het bellen simpel en tegelijkertijd uitgebreid te noemen. Je kunt op twee verschillende manieren opnemen met je N86. Je kunt het toestel uitschuiven om op te nemen en op te hangen. Maar je kunt ook de groene toets indrukken om op te nemen en de rode om op te hangen. In het menu voor het bellen kun je direct een nummer ingeven of iemand uit je telefoonboek selecteren en die persoon vervolgens bellen, een bericht sturen of bewerken. De menu’s voor gemiste oproepen zijn overzichtelijk en minimalistisch. Heel veel opties worden je niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen nog steeds bellen blijft. Voor een video-oproep kun je het menu induiken en de video-oproep selecteren, waarbij de tweede camera geactiveerd wordt.

Mocht je een oproep gemist hebben dan krijg je hiervan een melding op je standby-scherm en zie gelijk van wie je een oproep gemist hebt en hoe laat. Vervolgens kun je de desbetreffende persoon terugbellen of links laten liggen en verdergaan met waar je mee bezig was.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Berichten

Nokia N86

Op de N86 is speciale software te vinden om gemakkelijk een e-mailaccount in te kunnen stellen. Net als bij de E75 is het instellen van een All About Phones e-mailaccount een fluitje van een cent. Het was een minuutje werk al met al. Onze mail-accounts lopen via Imap of Pop3 en met beide standaarden heeft het toestel geen moeite gehad. Ook met onze Exchange-server kon het toestel overweg, al moet je daarbij wel even weten hoe je het geheel moet instellen. Het toestel had wat moeite met het ontdekken van de instellingen van de Exchange-server. Je kunt je e-mail automatisch laten ophalen van het netwerk of je kunt ervoor kiezen dat alles netjes synchroniseert zodra je de mail-applicatie opent.

Ook het sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Nokia en de instellingen zijn ook op de N86 erg uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en een audiobericht versturen mocht je dat willen. Zowel sms’en als e-mailen werkt via landscape mode, dat is echter niet erg handig als je aan het typen bent.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Browsen

Nokia N86

Toen we de Nokia 5800 voor een recensie in huis hadden viel ons gelijk op dat de browser zo sterk verbeterd is ten opzichte van de browser in de vorige Symbian-versie. Tegenwoordig kan de Symbian-browser moeiteloos Flash aan en daarnaast wordt bijna elke moderne website probleemloos weergegeven. Zo ook de website van All About Phones. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij onze site het geval is. Daarnaast zijn er een hoop privacy-instellingen en zou je eigenlijk kunnen zeggen dat de browser bijna evenveel opties heeft als een normale pc-browser.

Het inzoomen op de site werkt wel wat apart. Zo kun je twee keer klikken om in te zoomen of je kunt de scrollbar gebruiken om op een gebied in te zoomen. Dat laatste werkt niet erg lekker omdat hij de pagina dan opnieuw gaat renderen. Met de eerste optie kun je echter goed uit de voeten. Alle elementen van onze site en van andere sites worden prima weergegeven en sites zoals YouTube zijn ook geen probleem voor de Symbian-browser. Al met al kun je zeggen dat het een prima browser is die doorgaans elke site goed weergeeft en boordevol zit met opties waar je ook echt wat aan hebt.

Nokia N86

 

Nokia N86

 

Nokia N86

 

In de N86 zit een 1200mAh-sterke batterij die niet zo heel lang meegaat. Gemiddeld ging het toestel bij ons twee dagen mee waarna het ’s avonds toch echt aan de lader moest. Het opladen duurt een uurtje en dat is redelijk snel te noemen. Je moet wel nagaan dat wij tijdens het testen gebruik hebben gemaakt van 3G, Wi-Fi, Bluetooth, radio en dat we het toestel natuurlijk iets meer aan hadden dan op een gemiddelde gebruikersdag, wij waren er immers mee aan het testen geslagen. Het scherm hadden wij ingesteld op de hoogste helderheid en daarnaast liepen er op de achtergrond vaak applicaties mee en ook haalde het toestel zo nu en dan e-mails van ons op. Al met al presteert het toestel iets minder dan we hadden verwacht op basis van onze ervaring met de N97, toch is de batterijduur voldoende. We zijn dus redelijk tevreden met dit resultaat en voor de meeste gebruikers zal het ook genoeg zijn, verwachten wij.

Het toestel zelf is ook robuust en ligt erg stevig in je hand. De gebruikte materialen zijn kwalitatief prima en de afwerking is ronduit goed. Dit geldt voor zowel het toetsenbord als de rest van het toestel. Het toestel zal dan ook prima tegen een stootje kunnen, al moet je wel uitkijken met het krassen van het scherm aangezien de voorkant wel een beetje gevoelig overkomt. Daarentegen is de achterkant zeer robuust en kan die prima wat hebben.

Nokia N86 zijkant

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters