Nokia N9

De Nokia N9 is een bijzonder toestel dat een nieuw tijdperk van design binnen Nokia inluidt. Het toestel heeft een indrukwekkende bouw en bijzondere software. Tijd om de Nokia N9 eens goed onder handen te nemen en de nieuw ingeslagen weg van Nokia nader te bestuderen.

Nokia N9 hand

 

De Nokia N9 was voor de aankondiging van het toestel al beladen. Samen met de Nokia N950 was het de smartphone waar alle Nokia fans een dik jaar op hebben zitten wachten. Beide telefoons waren meerdere keren vroegtijdig uitgelekt, maar het probleem zat hem niet zo zeer in de hardware maar juist in de software. De samenwerking tussen Nokia en Intel om het MeeGo OS van de grond te krijgen verliep niet vlekkeloos met als gevolg dat het eerste MeeGo toestel ruim anderhalf jaar te laat op de markt kwam.

De productieproblemen van de Nokia N9 waren indirect verantwoordelijk voor het wijzigen van de koers van Nokia richting Windows Phone 7. Daarnaast heeft de vertraging van het toestel en het OS het hoofd van de CEO van Nokia gekost aangezien het allemaal te lang duurde. Eindelijk, op 21 juni 2011 was het zover, en werd de nieuwe Nokia N9 bekend gemaakt.

De telefoon werd erg goed ontvangen door het publiek en werd zelfs zo veel besteld dat Nokia het naar verluidt niet meer kon bijbenen en de pre-orders op slot gooide. Maar het was niet allemaal koek en ei met de Nokia N9; niet lang na de bekendmaking van de N9 werd plots bekend dat de telefoon niet in elk land verkocht zal gaan worden, waaronder Nederland. De Belgen zullen wel de Nokia N9 gaan krijgen maar wij Nederlanders zullen een andere en nieuwere generatie Nokia-smartphones in de winkels vinden; de Windows Phone 7.5-smartphones van de producent.

Nokia N9 preview

 

Nokia N9 preview

 

Er gaan verder ook geruchten dat de N9 in een relatief kleine oplage van slechts 90.000 stuks gefabriceerd zal worden door Nokia. De CEO van het bedrijf heeft dan ook gelijk maar laten weten dat dit pareltje de eerste en laatste MeeGO-telefoon zal worden van de Finnen. En daar heeft hij nu al gelijk in gekregen aangezien het MeeGo OS officieel niet meer bestaat. Het is samen met het Limo OS opgegaan in Tizen en Intel en Samsung gaan er verder mee aan de haal. Dat wil echter niet zeggen dat de N9 geen software-updates meer tegemoet zal kunnen zien; volgens Nokia zal de telefoon nog tenminste 18 maanden voorzien worden van de nodige updates van het MeeGo OS.

Hoewel dit de eerste en gelijktijdig de laatste MeeGo-smartphone van Nokia is, is het wel een uniek stukje hardware waar menig telecom-hartje harder van gaat kloppen, zo bleek uit onze preview van de Nokia N9. Eerder kwamen we al tot de voorlopige conclusie dat de hardware en dan met name de bouw van het toestel ongeëvenaard is. De N9 is gemaakt van polycarbonaat, hetzelfde materiaal waarvan bijvoorbeeld ijshockeyhelmen gemaakt worden, en dat is niet alleen erg stevig maar heeft ook als prettige eigenschap dat er amper krassen in komen. En als het al krast dan blijft de kleur van de kras dezelfde als die van het toestel.

Voor onze Belgische bezoekers hebben we dan ook speciaal deze review geschreven aangezien zij wel zullen beschikken over dit uniek stukje hardware van Nokia. Hoog tijd om de Nokia N9 eens stevig aan de tand te voelen in een 11 pagina tellende review.

Nokia N9 preview

 

Nokia N9 preview

 

Nokia N9 preview

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N9
Besturingssysteem MeeGo 1.2 Harmattan
Ontwerp
Afmetingen 116.5 x 61.2 x 12.1 mm
Gewicht 135 gram
Form-factor Bar
Behuizing Polycarbonaat
Kleuren Zwar, rood en blauw
Scherm
Diagonaal 3.9″
Type Amoled
Verbeteringen Gorilla Glass, anti-glare
Resolutie 480 x 854 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset TI OMAP 3630
CPU 1.0GHz ARM Cortex A8
GPU PowerVR SGX530 GPU
RAM 1GB
Geheugenkaart Nee
Intern geheugen 16GB
Energie
Gesprekstijd 7 uur
Standby-tijd 450 uur
Accu 1450mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 14,4Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Nee
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
TV-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 8MP Carl Zeiss
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Nokia Maps
Navigatie Ja, wereldwijd middels Nokia Maps
Internetservices
Applicatiewinkel Nokia Store
Muziekwinkel Ja
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Nee
YouTube Nee, alleen web-app

De Nokia N9 is goed voorzien van accessoires. Zo vinden we in het toestel een micro-usb kabel die aan de bovenkant in de telefoon gestoken moet worden. Overigens dienen we op te merken dat het klepje op een erg goede manier weggewerkt is in de body van het toestel. Je kunt op een gemakkelijke manier dan ook de micro-usb aansluiting bereiken en uiteraard ook de micro-simkaart verwisselen.

Verder vinden we in de doos ook een usb-oplader die via de usb-kabel aangesloten kan worden aan het toestel. Ook zit er een headset in de telefoon die prima geluid ten gehore weet te brengen. Jammer genoeg kun je met de headset niet het geluid harder en zachter zetten, maar wel kun je nummers doorschakelen en ermee ophangen en opnemen. Tot slot zit er in het toestel een siliconen hoesje standaard mee geleverd in de kleur van het toestel. Het hoesje beschermt voornamelijk de randen en de achterkant van het toestel, maar eigenlijk is het niet nodig aangezien de bouw van het toestel erg goed is.

Het design van de Nokia N9 is geïnspireerd op het design van de Nokia N8-00. De vormen van beide telefoons komen sterk overeen, maar Nokia heeft het design van de N9 flink doorontwikkeld en op alle vlakken weten te verbeteren. We gaan niet om de hete brij heen draaien; de Nokia N9 is wat ons betreft de best gebouwde telefoon tot nog toe. Hiermee bedoelen we dus puur de bouw en de gebruikte materialen van de hardware van de Nokia N9.

Het toestel is gemaakt van polycarbonaat, een zeer robust materiaal dat eigenlijk doorzichtig is. De Nokia N9 wordt dan ook in drie kleuren geproduceerd, zwart, rood en blauw. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt om cd’s van te maken, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen zijn vaak van polycarbonaat. Het voordeel van het gebruikte materiaal is dat het niet alleen erg stevig is, maar ook zeer krasbestendig. Mocht je toch een krasje op je toestel krijgen dan zal deze geen andere kleur krijgen en zal de kras dus de zelfde kleur als die van het toestel aannemen waardoor je hem minder snel ziet.

Het gebruikte materiaal voelt aan als aluminium en het mooie bij de Nokia N9 is dat het in een enkele keer gegoten is om de interne hardware heen. Hierdoor zijn er geen naden, klepjes of andere uitsteeksels of oneffenheden te vinden op de body van het toestel. Als we kijken naar de voorkant van het toestel dan vinden we daar het scherm dat wederom erg mooi in de body op gaat. Meer over het scherm in het volgend hoofdstuk. Boven het scherm vinden we een klein speakertje voor het bellen.

Rechts onder het scherm zit een camera om mee te videobellen. Hiermee belanden we gelijk bij het eerste minpuntje van de N9; de positie van deze camera is ons een raadsel aangezien je snel geneigd bent om met je handen op de camera te zitten aangezien je hem daar natuurlijk vasthoudt, mits je rechtshandig bent. Aan de andere kant van de camera, links onder het beeldscherm dus, zit een verborgen lampje die je niet ziet als hij niet aan staat. Dit lampje brandt als een hartslag als het toestel aan het opladen is.

Nokia N9 front

 

Nokia N9 front top

 

Nokia N9 front bottom

 

De achterkant van het toestel is opvallend leeg. Aan de achterkant vinden we een groot oppervlak dat afloopt naar alle ronden. Er zit dus een kleine bolling in het toestel waardoor hij ook gelijk prettig vasthoudt. De camera steekt niet uit en is netjes in het materiaal gefreesd. Om de camera heen zit een mooi zilver plaatje waarin tevens het Nokia-logo staat gefreesd. Buiten dit zilveren plaatje vinden we nog twee led-lampjes. Dat is jammer, want twee xenon’s hadden het toestel helemaal weten af te maken qua materiaal en specificaties, maar desondanks doen ze prima hun werk.

De achterkant is verder helemaal clean. Zelfs zo clean dus dat je geen naden, randen of klepjes kunt zien aangezien deze er simpelweg niet zijn. Dit betekent wel dat je de 1450mAh sterke batterij niet zelf kunt vervangen, maar de vraag is hoe veel mensen dat dan ook daadwerkelijk willen.

Nokia N9 back

 

Nokia N9 back top

 

Nokia N9 back top

 

De twee zijkanten van de N9 geven ook niet veel prijs. Zo is de linkerkant van het toestel helemaal leeg en dat is prettig vasthouden. Aan de rechterkant vinden we drie knopjes die erg stevig zijn en een mooie zilveren gloed mee hebben gekregen. De bovenste twee zijn om het volume van het toestel te regelen en de onderste is om het toestel aan en uit te zetten. Hiermee kun je uiteraard het toestel ook in stand-by zetten en er vervolgens weer uit halen.

Nokia N9 left side

 

Nokia N9 right side

 

Als we kijken naar de bovenkant en de onderkant van het toestel, dan is het eerste wat opvalt dat ze beide helemaal vlak zijn. Je kunt het toestel op zijn onderkant op een tafel zetten en dan staat hij stabiel en hoef je niet bang te zijn dat hij omvalt. Aan de onderkant vinden we ook een grote speaker waarvan de gaatjes gefreesd zijn in de body van het toestel. Een erg mooi detail van het vakmanschap van Nokia is dat.

De bovenkant is eveneens slim gebruikt. Aan de bovenkant vinden we twee klepjes. De linkse gaat open door erop te drukken en daaronder vinden we de micro-usb aansluiting die gebruikt wordt om het toestel op te laden en te verbinden met de computer. Daarnaast vinden we de micro-sim slot. Deze kun je openen door hem voorzichtig naar links te schuiven en vervolgens komt een simhouder helemaal naar buiten zodat je niet hoeft te priegelen. De twee openingen sluiten erg goed en zijn beide stevig. Daarnaast is er geen ruimte voor stof om binnen te treden als ze dicht zijn.

Nokia N9 bottom

 

Nokia N9 top

 

Scherm

Het Amoled-touchscreen van de Nokia N9 meet 3.9-inch. Het touchscreen is achter een stukje gebogen Gorilla glass weggewerkt waardoor hij erg robuust is en krasvast. De kromming van het scherm is overigens alleen aan de randen van het scherm om zo de contouren van het toestel te weergeven.

De kwaliteit van het scherm is opvallend. Het heeft zelfs voor ons veel weg van het Super Amoled-touchscreen van Samsung. Maar hier gaat het om een ‘normaal’ Amoled-paneel dat tevens een opvallend goede weergave geeft van de zwarte kleur. Dankzij de felle icoontjes van MeeGo spatten de kleuren van het scherm af en contrasteert het mooi met de zwarte achtergrond van het OS en de rest van het toestel.

De touch-input van het scherm is goed, al lijkt hij soms niet alles te registreren. Je moet af en toe iets harder indrukken maar doorgaans pakt hij alle input prima op. Het scherm is wel vingerafdrukgevoelig maar ook makkelijk schoon te maken. Aan de bovenkant en aan de onderkant zie je nog dikke randen van het scherm, deze zijn echter niet storend. Verder hebben we niet of nauwelijks pixelvorming op het scherm kunnen waarnemen en het Amoled-paneel complementeert dan ook prima de rest van de telefoon.

Nokia N9 screen

 

Toetsenbord

Het onscreen toetsenbord is prima in gebruik. In normale portrait mode is het toetsenbord aan de kleine kant, maar toch goed te gebruiken. In landscape is het allemaal een stuk beter te gebruiken. Ook alle cijfers en leestekens zijn in het toetsenbord beschikbaar door op de ?123-toets te drukken.

Het onscreen toetsenbord van het toestel beschikt ook over hapticfeedback. Het trilmotortje dat in de N9 verwerkt zit heeft erg veel weg van een oude typemachine als je aan het typen bent. Je krijgt een soort korte tril die nog even heel licht na trilt, net of je de toets van de typemachine optilt. Sommige mensen zullen dit prettig vinden en andere niet. Daarom kun je dit ook uitzetten en eventueel het de intensiteit van de tril aanpassen.

Nokia N9 toetsenbord

 

Nokia N9 toetsenbord

 

Nokia N9 toetsenbord

 

Lockscreen

Nokia N9 lockscreen

Het MeeGo OS van de Nokia N9 heeft twee verschillende lockscreens. Allereerst is er de volledig zwarte die alleen de tijd weergeeft en een @-icoontje als je een e-mail hebt. Dit scherm zie je wanneer je de telefoon in standby hebt staan en dus een tijdje niet aangeraakt hebt. Het klokje en het @-icoontje worden in het wit op een diep zwarte achtergrond weergegeven en doet weinig afbreuk aan de standby-tijd van de N9.

Zodra je het toestel wilt gaan gebruiken dan dien je twee keer op het scherm te tikken met je vinger en komt een lockscreen tevoorschijn. Het wallpaper hiervan kun je naar eigen inzicht aanpassen. Het wallpaper geeft meer informatie. Het laat bij een binnen gekomen e-mail de titel zien, de tijd en andere notificaties waar nodig. Je kunt de notificatie gelijk openen door met je vinger er overheen te swypen waarna de desbetreffende applicatie gelijk wordt geopend. Mocht je gewoon het toestel willen gaan gebruiken, dan dien je de wallpaper weg te vegen naar links of naar rechts waarna het applicatiemenu tevoorschijn komt.

Nokia N9 standby screen

 

Homescreen en menu

De Nokia N9 heeft niet echt een homescreen. Bij het MeeGo OS werkt het allemaal net even wat anders, maar dit wil niet zeggen dat het onlogisch is en moeilijk te leren. De N9 hanteert zoals gezegd het Swype principe; dit houdt in dat je veel naar links en naar rechts moet slepen met je vinger over het scherm om in een ander menu te komen.

Als je het lockscreen weg hebt geswypt is het eerste wat je gelijk ziet verschijnen alle applicaties. Dit is dan ook het beginpunt van het toestel. Als je vervolgens naar links of naar rechts swypt dan komt de social-feed tevoorschijn. In deze feed zie je in een enkele oogopslag het weer bij jou in de buurt, notificaties zoals een nieuwe e-mail en een lijst van je Facebook-wall gecombineerd met je Twitter-feed en eventueel RSS-feed, allemaal samengevoegd.

Dit alles werkt prima, hoewel de social feed wel handmatig geüpdatet dient te worden. Je kunt instellen dat hij om een x-aantal minuten zelf moet updaten, maar dit werkt niet altijd jammer genoeg.

Nokia N9 apps

 

Nokia N9 socialfeed

 

Nokia N9 weer

 

Multitasking

Het multitasking gedeelte van het MeeGo OS heeft erg veel weg van zijn voorganger, het Maemo OS. Als je een applicatie naar links, rechts of naar boven swypt, dan blijft deze nog draaien in de achtergrond. Je kunt een app sluiten door hem naar beneden weg te vegen en dan zal hij ook gelijk afgesloten worden. Als je naar het derde scherm gaat dan heb je een kaartweergave van alle applicaties die open staan. Dit multitasking-menu ziet er erg overzichtelijk uit en laat ook live alle draaiende applicaties zien. Door simpelweg een kaartje aan te klikken schakel je gelijk door naar de app en als je naar rechts veegt ga je weer naar het multitasking menu.

Je kunt ook applicaties via dit menu echt sluiten. Dit doe je door een kaartje lang aan te drukken waarna er kruisjes boven elke app komen. Zo kun je gemakkelijk meerdere apps sluiten.

Nokia N9 multitasking

 

Nokia N9 multitasking

 

Prestaties

Nokia N9 html5 browser

De prestaties van de Nokia N9 zijn over het algemeen goed tot zeer goed. Alles werkt erg vloeiend. Zo zijn de animaties van het schakelen van het scherm naar links, rechts en naar boven en onder erg gelikt en vloeiend. Ook het openen van apps gaat doorgaans soepel en zeer snel. Het schakelen tussen apps, het browsen en het afspelen van video’s zijn evenmin een probleem voor het toestel.

Desondanks heeft de telefoon af en toe wel last van vertragingen. Dit komt waarschijnlijk gewoon door een klein bugje ergens in de software dat prima valt op te lossen. De Harmatten variant van MeeGo die op de N9 draait is wel de final versie, maar kan hier en daar nog een klein beetje gepolijst worden. Nokia heeft al aangegeven dat deze oneffenheden eruit gehaald zullen worden middels OTA-updates. De kans is dan ook groot dat dit goed zal komen.

Foto

De camerakwaliteit van de Nokia N9 is bijzonder goed. Het toestel heeft bijna dezelfde lens als zijn voorganger de N8-00 mee gekregen en dat betekent dus dat Carl Zeiss wederom de lens van het toestel heeft geleverd. De kleuren zijn redelijk goed, de foto’s zijn erg gedetailleerd en scherp en de ruis is mooi onderdrukt gebleven. Hoewel we foto’s hebben genomen tijdens een mistige dacht, blijven alle kleuren realistisch. Ook ’s avonds zijn de kleuren van foto’s erg goed te noemen en ook de led-flits is opvallend scherp en geeft een verblindende bundel aan licht mee.

Een ander opvallend item aan de camera van de N9, is het zeer uitgebreide menu. Je kunt opvallend veel instellen, tot en met de ISO van de camera. Zo kun je ook foto’s gelijk laten geotaggen en meta-informatie toevoegen met copyright. Ook kun je de lichtsterkte instellen, witbalans en nog duizend en een andere dingen in een wederom zeer gelikt menu.

Nokia N9 camera

 

Nokia N9 camera

 

Nokia N9 camera

 

Nokia N9 foto sample

 

Nokia N9 foto sample

 

Nokia N9 foto sample

 

Galerij

Nokia N9 gallerij

De galerij van de Nokia N9 is overzichtelijk en simpel uitgevoerd. Desondanks ziet hij er erg strak uit, net als de rest van MeeGo. Via de galerij kun je foto’s en video’s delen op vier verschillende manieren, de kans is groot dat dit aantal overigens uitgebreid zal worden in de toekomst. Allereerst kun je gelijk een foto naar Facebook uploaden. Daarnaast via mms, e-mail en bluetooth. Tot slot kun je het ook via NFC overpompen naar een andere telefoon.

De N9 is dus voorzien van een NFC-chip waarmee je tot nog toe bestanden zoals foto’s en video’s snel en vooral gemakkelijk kunt overpompen naar een andere telefoon. Dit doe je door de telefoons slechts even bij elkaar te houden en dit is voldoende om de telefoons te ‘paren’. Via NFC kun je snel bestanden versturen, sneller dan met bluetooth, en het is dan ook een techniek die steeds meer gebruikt zal gaan worden in de toekomst.

Video

Nokia N9 video

Ook filmen doet de Nokia N9 als de beste. Je kunt 720p HD-video’s met de N9 maken en die zien er erg goed uit. De kleuren zijn een klein beetje aan de fletse kant, maar verder zijn filmpjes wel gedetailleerd en scherp en blokjes of haperingen komen nauwelijks voor. Soms is het toestel op een beetje blokkerig beeld te betrappen, maar dat is niet vaak en niet storend.

Ook het aantal instellingen voor video’s is door Nokia flink uitgebreid. Zo kun je het licht instellen, de resolutie en daarnaast ook video’s gelijk taggen en voorzien van een watermerk.

Muziek

Het muziekmenu van MeeGo ziet er zeer gelikt uit. Zo krijg je aan de bovenkant de albumart te zien van elk album dat op het toestel zit. Nokia heeft hier een eigen draai aan gegeven en ook deze applicatie ziet er weer uniek en modern uit. Het doet niet denken aan die van grote concurrenten en dat is uiteraard prijzenswaardig.

Naast het afspelen van muziek, weet Nokia ook gelijk de artiest en het album te herkennen en te matchen met zijn eigen muziekwinkel. Zo krijg je gelijk een stel alternatieven te zien voor het album van dezelfde artiest, of voor nummers uit hetzelfde album die je nog niet op je toestel hebt staan. Deze kun je vervolgens ook gelijk aanschaffen via de muziekwinkel.

Muziek kun je uiteraard ook op de achtergrond afspelen als je andere applicaties geopend hebt. Het afspelen van muziek gaat prima op de telefoon en zoals gezegd, de interface ziet er gelikt uit.

Nokia N9 music

 

Nokia N9 music

 

Nokia N9 music

 

Nokia N9 music

 

Nokia N9 music

 

Nokia N9 music

 

Games

De N9 wordt door Nokia standaard geleverd met vier games en dat zijn gelukkig niet de minste. Allereerst is het populaire Angry Birds naar MeeGo gebracht en is het standaard aanwezig op de N9. Ook de grafisch sterke game Galaxy On Fire 2 is aanwezig op de telefoon alsmede Need for Speed Shift en Real Golf 2011. Alle spelletjes spelen stuk voor stuk lekker weg en kunnen daarnaast rekenen op een vloeiende weergaven en nette graphics van de N9.

Het enige wat niet goed uitgewerkt is tijdens het spelen van games is het feit dat het swypen in games ook werkt. Nou moet je veelal al in games met je vingers bewegen en als je dat te dicht bij het rand van het scherm doet dan wordt de applicatie soms gesloten omdat het toestel aanneemt dat je dat ook wilt. De kans is groot dat Nokia dit in latere updates beter zal weten uit te werken, maar vooralsnog gaat het soms mis.

Nokia N9 games

 

Nokia N9 games

 

Nokia N9 games

 

Agenda

De agenda-applicatie van de N9 is overzichtelijk. Je kunt instellen dat je per dag een overzicht krijgt, per week of per maand. Daarnaast werkt de kalender moeiteloos met een Exchange-account. Ook weet de applicatie taken weer te geven. Uiteraard kun je ook agenda-items toevoegen, net als taken en ze bewerken. Al met al werkt de applicatie prima en is hij overzichtelijk. Ook het weergeven van meldingen van de agenda gaat het toestel prima af.

Nokia N9 agenda

 

Nokia N9 agenda

 

Nokia N9 agenda

 

Office

Nokia N9 documenten

Office op de N9 is jammer genoeg het slechts uitgewerkt van alle applicaties die standaard op het toestel te vinden zijn. De applicatie is jammer genoeg alleen een read-only en kan dus ook geen documenten genereren, alleen openen. Ook het bewerken van documenten gaat jammer genoeg niet met de applicatie. Wel kun je tekstdocumenten met de app openen, als ook excel, pdf en powerpoint.

Jammer genoeg is er nog geen office-applicatie beschikbaar in de Nokia Store zodat je deze alsnog kunt aanpassen. Dit is dan ook gelijk het grootste minpunt van de N9 dat we hebben kunnen vinden.

Browser

De browser van de N9 is erg goed, maar bevat wel weinig opties. Als we kijken naar het kunnen van de browser, dan doet hij zeker niet onder voor die van Android of iOS. Zo zit webkit standaard in de browser verweven waardoor bijna elke moderne pagina moeiteloos weergegeven kan worden. Flash zit er jammer genoeg niet standaard in verwerkt, maar desondanks is HTML5 wel goed doorgevoerd. HTML5 video’s worden dan ook moeiteloos afgespeeld op onze site en sites zoals YouTube.

Hoewel dit alles in de browser zit, missen er toch nog een paar zaken. Zo is het niet mogelijk om een bookmark te maken in de browser, een startpagina in te stellen en ook tabbed browsing gaat via het multitasking menu. Niet vervelend, maar erg handig is het ook niet.

Nokia N9 browser

 

Nokia N9 browser

 

Nokia N9 browser

 

Navigatie

Nokia heeft de N9 gelukkig ook uitgerust met Nokia Maps en onderdeel hiervan is driving. Dit is simpelweg gesproken navigatie in meer dan 80 landen over de hele wereld en dat ook nog eens offline als je de kaarten via de Nokia-applicatie op het toestel zet. Nokia Maps is op de N9 in twee gedeeltes opgedeeld, eentje is een kaarten-applicatie om gewoon te kijken wat er allemaal in de buurt is. En het tweede gedeelte is daadwerkelijk voor de navigatie.

Het navigeren gaat het toestel zonder meer goed af. De GPS-fix is snel gevonden en ook is de Nederlandse stem standaard aanwezig op het toestel, net als 20 andere stemmen. Via de applicatie kun je in 3D-navigeren, of in 2D en middels satellietkaarten. Bij elke afslag geeft het toestel netjes aan dat je moet afslaan en de kaarten zijn zeer nauwkeurig. Zoals gezegd is de halve wereld gratis te downloaden op het toestel via de computer, maar mocht je het intern geheugen niet vol willen stoppen met kaarten dan kun je ook gewoon navigeren via de internetverbinding van de telefoon.

Nokia N9 nokia maps

 

Nokia N9 nokia maps

 

Nokia N9 nokia maps

 

Tools

De N9 is qua standaard apps die op het toestel te vinden zijn ruim bemeten. De telefoon heeft een paar apps die de productiviteit dienen te verhogen en een paar standaard zaken moeten verhelpen. Zo is er een rekenmachine op geplaatst die simpel uitgevoerd is, maar wel gewoon goed werkt. Het leuke van de app is dat hij veel zwart laat zien en als je de applicatie opent hebt dan zie je pas hoe mooi het zwart is op het touchscreen van de N9. De randen van de telefoon gaan dan echt op in het scherm en je ziet er geen onderscheid meer tussen.

Ook zit er een RSS-feed applicatie op waarmee je RSS-feeds kunt inladen via de browser. Zodra er een nieuwe post is geplaatst op een website wordt hij ook gelijk weergegeven in de social-feed, oftewel, het tweede home-screen van de smartphone. Tot slot, en ook hier is goed over na gedacht, is er ook een Wifi-hotspot applicatie op de telefoon die niet gebonden is aan providers die het liever blokkeren en er dus geld voor willen zien. De app gebruikt de internetverbinding van de telefoon om een hotspot te maken zodat je gemakkelijk via een tablet of laptop gebruik kunt maken van het internet van de N9.

Nokia N9 calculator

 

Nokia N9 rss feeds

 

Nokia N9 hotspot

 

Nokia Store

De Nokia Store is jammer genoeg, en zal naar verwachting altijd zo blijven, de achilleshiel van de Nokia N9. Er zijn weinig apps in de winkel te vinden en jammer genoeg zal de motivatie van ontwikkelaars klein zijn om ook daadwerkelijk applicaties te maken voor het MeeGo-platform door de beperkte beschikbaarheid. Desondanks heeft Nokia 1500 N950-smartphones uitgedeeld aan developers die langzaam maar zeker aan applicaties werken voor het toestel.

Sommige apps zijn betaald, andere gratis. De meeste betaalde apps zijn niet van hoge kwaliteit maar desondanks heeft Nokia wel met EA een samenwerking waardoor bijvoorbeeld The Sims 3 wel te koop is in de Store. De applicatiewinkel zelf werkt verder prima, is overzichtelijk en update ook je applicaties waar nodig. Desondanks hoef je niet te verwachten dat apps als WhatsApp en Spotify op de N9 op termijn verkrijgbaar zullen zijn. Maar, eBuddy schijnt toch bezig te zijn met de XMS-applicatie klaar te stomen voor MeeGo, dus misschien kun je op termijn toch gratis chatten met je vrienden middels de N9.

Nokia N9 nokia store

 

Nokia N9 nokia store

 

Nokia N9 nokia store

 

Bellen

Het belmenu van de N9 is logisch opgebouwd en wederom minimalistisch, maar zeer duidelijk, weergegeven. Allereerst kun je zien met wie je het laatst gesproken hebt. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen normale telefoontjes en Skype-gesprekken aangezien Skype met MeeGo meegeleverd wordt. Vervolgens kun je kiezen om het keypad tevoorschijn te halen en een nummer te kiezen. De laatste tab is het telefoonboek om gelijk een persoon te selecteren en die te bellen. Mocht je gebruik maken van een Exchange-server, dan worden afbeeldingen van contacten automatisch mee gesynced.

De belkwaliteit van de N9 is prima, alsook het bereik van het toestel. Er is niet of nauwelijks ruis op de lijn te bespeuren en er wordt snel een nummer gekozen door het toestel. Ook is de kwaliteit van de microfoon goed en kan de telefoon lekker hard geluid weergeven. De speaker functioneert daarnaast ook prima.

Nokia N9 bellen

 

Nokia N9 bellen

 

Nokia N9 bellen

 

SMS

Nokia N9 sms

Sms’en kan de N9 uiteraard ook. Zodra je een sms’je wilt gaan maken dan moet je eerst kiezen of je een chat wilt starten of echt een sms. Dit komt door Skype, aangezien de applicatie diep in het toestel verweven zit, kun je ook uit dit menu een chat starten via de dienst. Dit is gewoon een kleine en handige toevoeging van Nokia die prima werkt.

Het sms’en zelf gaat het toestel prima af en verschilt niet veel van andere telefoons. Sms’jes worden in een threaded view weergegeven standaard door het toestel. Daarnaast kun je ook smilies toevoegen aan een conversatie of een bestand. Mocht je dat laatste doen dan maakt hij er automatisch een MMS van, iets dat nogal prijzig kan uitpakken vandaag de dag.

E-mail

Nokia N9 e-mail

E-mailen werkt prima op de N9. Zelf hebben we het toestel met een Exchange-account gebruikt en dit werkte zonder problemen. Je krijgt netjes een notificatie als er een nieuwe e-mail is ontvangen en als je over de notificatie veegt dan word je gelijk naar de mail-applicatie gebracht. De applicatie kan HTML-email prima weergeven en ook mappen, afbeeldingen en bestanden toevoegen zijn goed te bekijken en te versturen via de telefoon.

Jammer is dat conversaties niet standaard worden gebundeld in een thread, maar misschien dat dit nog met een update zal komen. Desondanks gaat het mailen de telefoon prima af. Af en toe krijgen we een melding dat een e-mailadres niet herkend werd zodra we een mailtje hadden ontvangen, waarschijnlijk is dit een klein bugje dat ingeslopen is in het toestel.

Nokia N9 e-mail

 

Nokia N9 e-mail

 

Nokia N9 e-mail

 

Sociale netwerken

De N9 is standaard voorzien van een Twitter-applicatie, Facebook-applicatie en een Skype-applicatie. De Twitter app en de Facebook app worden samen gebundeld in de social stream, het tweede homescreen van het toestel. De Twitter-applicatie ziet er, net als de Facebook app, erg gelikt uit maar werkt niet altijd helemaal goed. Soms crasht de app even maar gaat daarna weer vrolijk verder. Ook de auto refresh lijkt niet te werken en dit dien je dus handmatig te doen. Gelukkig zijn dit zaken waarmee we kunnen leven en die in de toekomst vast en zeker opgelost zullen worden. Reply’en, retweeten, direct messages en mensen opzoeken zit standaard in de app verwerkt en is goed uitgewerkt. Alleen het uploaden van een foto bij een bericht is nog niet ingebouwd.

De Facebook-applicatie kan wel standaard foto’s meesturen en ziet er eveneens gelikt uit. Ook kun je conversaties bekijken, berichten een like geven en foto’s inzien. Heel veel meer dan dit werkt jammer genoeg nog niet, maar kan eventueel nog worden toegevoegd door Nokia. Desondanks werkt de applicatie verder naar behoren, ziet hij er gewoon gelikt uit en is de basisfunctionaliteit aanwezig.

Ook Skype zit standaard in het OS ingebouwd zoals gezegd en dat is een prima toevoeging. Zo kun je bellen met je vrienden via 3G en Wifi en gelukkig zit ook de videocamera ingebouwd in de telefoon om mee te videobellen. Deze werkt echter nog niet met de app, of enig andere app, en het lijkt er dan ook op dat er nog geen ondersteuning voor is. Desondanks kun je prima met de telefoon via Skype gratis bellen, en daar draait het uiteindelijk om.

Nokia N9 twitter

 

Nokia N9 twitter

 

Nokia N9 facebook

 

Nokia N9 facebook

 

Nokia N9 skype

 

Nokia N9 skype

 

Hoewel we niet precies weten wat voor batterij er in de N9 zit, deze kun je namelijk echt niet zelf vervangen, weten we wel dat hij 1450mAh sterk is. De batterij gaat bij ons opvallend lang mee en het lijkt erop dat dit te maken heeft met een tweetal eigenschappen van het MeeGo OS. Allereerst is het UI van MeeGo donker en is de achtergrond in bijna elk menu zwart. De kleur zwart verbruikt door het scherm het minst energie en volgens sommigen worden de pixels zelfs door het scherm uitgezet die de kleur moeten weergeven. Ten tweede lijkt MeeGo erg zuinig om te gaan met de batterij aangezien het geoptimaliseerd is tot op bepaalde hoogte.

Als gevolg hiervan wisten wij bijna twee volle dagen met normaal gebruik het toestel te bedienen op een enkele lading. Exchange mail stond hierbij op push en af en toe browsen, Twitteren en Facebooken was aan de orde. Dit is een prima prestatie aangezien de iPhone en menig high-end Android-smartphone met moeite een dag haalt. Mocht je de telefoon minder dan dat gebruiken en ook geen push e-mail hebben dan kan hij prima 3 tot 5 dagen mee gaan.

Wat wel een beetje irritant was is dat het batterij icoontje slecht de lading aangeeft. Zo kwam het geregeld voor dat de batterij aangaf dat hij nog 60% lading had terwijl hij een kwartier later opeens een waarschuwing gaf dat hij bijna leeg was en de batterij tot 15% terug gebracht was.

Accutijd (dagen) ~2 ~3 ~7
Batterij Onbekend
Capaciteit 1450mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters