Nokia N900

De Nokia N900 is het eerste toestel van Nokia dat loopt op het vernieuwde Maemo OS. Het Maemo-team is inmiddels aangekomen bij de vijfde versie van het OS. All About Phones neemt Maemo 5 uitvoerig onder de loep en uiteraard zal de Nokia N900 daarbij niet achterblijven.

De stille Nokia-revolutie begon ongeveer vijf jaar geleden. Nokia begon met de ontwikkeling van een nieuw platform gebaseerd op Linux genaamd Maemo. Maemo is gebaseerd op Debian Linux en heeft dan ook veel eigenschappen van het OS geërfd. Aangezien Linux open source is heeft Nokia deze trend doorgezet in Maemo en bijna alle aspecten van het OS zijn dan ook open source. Je hoort het ons natuurlijk al zeggen, bijna. Zo zijn applicaties van andere ontwikkelaars waarop een patent ligt uiteraard niet open source, deze onderdelen liggen derhalve buiten de scope van Nokia, aldus de producent. Maar op de vraag wat je allemaal aan het OS zelf mag aanpassen is het antwoord simpel: alles.

In een vraaggesprek met All About Phones en het hoofd van Maemo Ari Jaaksi kwamen een paar interessante feiten naar voren over het OS. Het antwoord op onze eerste vraag, waarom volgens Jaaksi het OS van Nokia zo krachtig is in combinatie met de N900 was simpel: Maemo 5 bevat de drivers voor de processor van de N900 die overigens dezelfde is als die van een iPhone 3GS. Het OS ondersteunt echter ook OpenGL 2.0 waardoor 3D-acceleratie mogelijk wordt op het toestel en dat is op zijn zachts gezegd indrukwekkend te noemen. Daarnaast gaat Maemo 5 beter om met de processor als het gaat om belasting. Volgens Jaaksi doet de processor zijn werk op 600MHz en dankzij de OpenGL 2.0-ondersteuning zou deze krachtpatser een van de snelste beestjes in een telefoon zijn op dit moment. De iPhone 3GS ondersteunt OpenGL 2.0 niet waardoor 3D-acceleratie daar slechts op zeer beperkte schaal mogelijk is.

Ook het feit dat het OS echt open source is en dat we dus volgens Jaaksi geen praktijken hoeven te verwachten zoals bij Android soms het geval was zou een grote ‘motivator’ kunnen zijn voor ontwikkelaars om het OS te adopteren. Wel moeten we als kanttekening erbij vermelden dat Maemo 5 nog niet af is en daar komt Nokia dan ook openlijk voor uit. Zo kunnen we in de toekomst multitouch verwachten voor het OS en ook ondersteuning voor portrait-mode in verschillende menu’s zal in de toekomst als een update worden uitgerold. Overigens hoeven N900-gebruikers niet op multitouch te rekenen aangezien de hardware van het toestel dit niet ondersteunt.

De N900 zelf is ook een bijzonder apparaat. Bijzonder in het opzicht dat het toestel hardware bevat die tijdens de release van het toestel niet door het OS ondersteund wordt. Zo zit er een radiotransmitter in het toestel maar ook een radio-ontvanger. Voor dit laatste stukje hardware bestaan nog geen drivers maar Nokia gaat ervan uit dat de Maemo-gemeenschap deze functionaliteit zal gaan activeren. Ook de infraroodmodule van de N900 wordt niet ondersteund door het toestel maar ontwikkelaars zijn er al in geslaagd om er desondanks een tv mee te bedienen. Nokia beschouwt de N900 als een toestel dat een nichemarkt moet gaan bedienen: die van ontwikkelaars en hackers. De producent geeft openlijk aan dat men niet verwacht dat het toestel even veel verkocht zal worden als de N97 maar voor de producent is het een prima eerste stap om Maemo aan de man te brengen.

Al met al geven deze mededelingen veel stof om te bespreken en uiteraard zijn we erg benieuwd hoe het vernieuwde OS van Nokia presteert in het dagelijks leven. We gaan op pad met Maemo 5 en de nieuwe Nokia N900.

Nokia N900

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N900
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Maemo 5
Schermafmeting 3,5″
Schermtype TFT
Schermresolutie WVGA, 800 x 480
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Ja, resistief
Processor en Geheugen
Processor ARM Cortex A8 600 MHz met PowerVR SGX graphics en OpenGL 2.0
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 32GB waarvan 1,86 GB voor applicaties
Kleur
Kleuren Zwart
Energie
Gesprekstijd 660 minuten
Standby-tijd 360 uur
Accu 1320mAh BL-5J
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-usb en infrarood
Multimedia
Camera 5MP Carl Zeiss optics, autofocus
Videocamera WVGA 848 x 480 @ 25fps
Radio FM-radio met RDS maar zonder drivers, FM-transmitter met drivers
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi
Videospeler mp4, 3gp
Audiouitgang 3.5MM
Extra’s Maemo 5, Linux, applicatie repository en SDK’s

Nokia N900

Het pakket waarin de Nokia N900 voor het eerst op iemands deurmat zal vallen ziet er nagenoeg hetzelfde uit als de doos van de Nokia N97. De zwarte doos van het toestel ademt iets spannends uit en als we het pakket openmaken zien we uiteraard als eerste het toestel erin liggen. De telefoon is afgeschermd door zwarte folie die het scherm moet beschermen tijdens het transport. Als we vervolgens het toestel uit de doos halen dan zien we allereerst de oplader die een micro-usb-aansluiting heeft. Daarnaast is er ook een omvormer aanwezig voor compatibiliteit met oude Nokia-opladers. Ook vinden we een poetsdoekje in de doos zodat je de N900 goed schoon kunt houden.

Als we wat verder graven dan vinden we de headset in de doos. De headset is een in-ear headset die erg prettig in de oren zit maar daar tegenover staat dat je daar wel van moet houden. De bass van de headset is erg goed maar de headset voelt helaas wel een beetje goedkoop aan. Van de N97 kennen we nog de headset met een nette afstandsbediening om de muziekspeler te bedienen. Deze headset wordt echter niet ondersteund door Maemo 5 niet waardoor Nokia een andere headset in de doos heeft gedaan. Met de headset kun je dus muziek afspelen maar ook bellen en dat gaat allemaal prima. Ook films kijken op het toestel is een genot dankzij de headset.

Tot slot vinden we ook nog een tv-out-kabel in de doos om je N900 op de tv aan te sluiten. Maemo 5 en de kabel zorgen ervoor dat het beeld geupscaled wordt naar de beamer of tv waardoor het beeld haarscherp is en dat betekent uiteraard genieten met een grote G. De kabel kan worden aangesloten via de bekende drie pinnen van een scart-aansluiting en alle redelijk nieuwe tv’s kunnen uiteraard met deze standaard overweg. De gebruiksaanwijzing en de 1320mAh-sterke BL-5J batterij mogen verder niet in de doos ontbreken. Wat je eventueel zou kunnen missen is een micro-SD-kaart maar dankzij het ruime interne geheugen zullen er weinig mensen zijn die deze alsnog aanschaffen.

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

De N900 is een relatief groot toestel waarvan je moet houden. Het toestel is erg strak vormgegeven waardoor het bij ons erg in de smaak valt maar daar tegenover staat wel dat het wat fors is zowel in de hoogte als in de breedte. Vergeleken met de Nokia N97 is de N900 een fractie minder lang maar wel een stukje breder. De dikte is nagenoeg gelijk maar ook hier geldt dat de N900 aan het kortste eind trekt.

Het toestel is rondom in de kleur zwart afgewerkt en zal ook alleen in deze kleur op de markt gaan komen. Wat vooral opvalt is dat het scherm aan de voorkant lekker groot en breed is maar dat het niet van hoek tot hoek loopt, iets wat het toestel wederom gemeen heeft met de N97. Je kunt het toestel het gemakkelijkst bedienen door het toetsenbord uit te schuiven maar dat is niet verplicht. Wel is het zo dat in principe alle menu’s behalve het belmenu in landscape mode weergegeven worden. Desondanks kun je overal goed met je duimen bij. Het toestel voelt af en toe wat groot en zwaar aan maar over het algemeen valt het redelijk mee. Wel is hij iets zwaarder dan de N97 hoewel dat niet erg vervelend is.

Aan de voorkant van de N900 vinden we uiteraard het scherm dat ongelooflijk scherp is. Zelden hebben we zo’n mooi scherm op een toestel gezien, de kleuren spatten werkelijk van het scherm af. Ook is het scherm erg helder wat vooral prettig is als het scherm van buitenaf verlicht wordt. Dankzij de grootte van het scherm is alles goed leesbaar op het toestel en ook alle icoontjes zijn dermate groot dat je er gemakkelijk bij kunt. Wel lijkt het scherm in de hoeken iets minder gevoelig maar daar komen we in het volgende hoofdstuk op terug.

Verder vinden we aan de voorkant de UMTS-camera die nog niet door Nokia ondersteund wordt. Nokia gaat ervan uit dat de community dit probleem zelf oplost en dat is iets wat volledig in lijn ligt met de filosofie van de N900 en het Maemo OS waar we later uitvoerig op terug zullen komen. Naast de camera is ook nog een klein sensortje te vinden dat meet of het toestel tegen je wang zit zodat het scherm uitgeschakeld kan worden om rare dingen te voorkomen. Deze proximity-sensor werkt prima en is netjes weggewerkt onder het glas. Wat verder opvalt aan de voorkant is dat er een klein opstaand randje is van het zwarte aluminium dat om het scherm heen zit. Dit randje is bedoeld ter bescherming en gelukkig staat het randje niet in de weg tijdens het bedienen van het scherm. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een soort houvast biedt om het toestel beter vast te houden wat uiteraard erg prettig is. Tot slot kunnen we het toestel ook uitschuiven waarna een qwerty-toetsenbord tevoorschijn komt. Dit toetsenbord zullen we uitvoerig bespreken in het volgende hoofdstuk.

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Aan de achterkant van de N900 vinden we uiteraard de 5-megapixelcamera. Deze keer heeft Nokia gekozen voor een ander mechanisme om de camera te beschermen. De lens van de camera wordt beschermd door een stukje ruimte tussen het schuifmechanisme en de spiegel voor de lens. Bij de Nokia N97 was dit klepje in sommige gevallen verkeerd gemonteerd waardoor er krassen op het glaasje van de camera kwamen en dat bevorderde uiteraard de kwaliteit van de foto niet. Dit probleem is dus gelukkig opgelost en zou nu tot het verleden moeten behoren. Om de cameramodule heen vinden we ook een active kickstand waarmee je de N900 in een hoek kunt neerzetten op een klein pootje. Zo kun je bijvoorbeeld in de trein een film bekijken zonder het toestel vast te moeten houden.

De batterijklep van de N900 is in eerste instantie wat lastig te verwijderen maar na wat nagelwerk moet het dan toch lukken. Nokia zou dit probleem in de volgende batch hebben opgelost maar desalniettemin is het wel iets om mee rekening te houden als je het toestel voor de eerste keer openmaakt. Nokia heeft overigens ook een paar mooie details aangebracht aan de achterkant van het scherm. Hierop valt te lezen hoe veel geheugen het toestel heeft en welke processor er in het toestel zit. Daarnaast laat de producent ook weten dat het toestel in Finland ontworpen is. Overigens wordt de N900 in de nieuwe fabriek van Nokia in Korea gemaakt. Tot slot kunnen we melden dat het matte plastic van het achterklepje niet vingerafdrukgevoelig is, wat wel zo prettig is.

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Aan de linkerkant van de N900 vinden we de meeste knopjes voor het toestel. We beginnen met de linkerkant waar de infraroodpoort zit. Deze module wordt nog niet ondersteund door Nokia maar de fabrikant gaat ervan uit dat de community dit zelf oppakt met behulp van de SDK. Inmiddels zijn de eerste ontwikkelaars hier succesvol mee aan de slag gegaan en het resultaat is dat een aantal tv’s al bestuurd kunnen worden met een applicatie op de N900. Naast de infraroodpoort vinden we de cameraknop waarmee je de camera kunt activeren en een foto kunt maken. De knop wordt tevens gebruikt voor de autofocus tijdens het maken van een foto. Iets verder naar benden vinden we de aan- en uitknop die een speciaal menu oproept om het toestel te beveiligen of te locken via het touchscreen. Nog verder naar benden vinden we de volumeknop die uiteraard het standaardwerk voor zijn rekening neemt.

Aan de andere kant van het toestel vinden we alleen een stylus die naar onze mening overbodig is met Maemo 5. De stylus lijkt een beetje op die van de 5800 maar is iets dunner en langer. Hij werkt verder prima maar echt nodig is hij niet. Er zijn slechts een paar bèta-applicaties waarin geen rekening is gehouden met de afmetingen van het touchscreen en de hardwareknoppen.

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Aan de bovenkant van het toestel vinden we in het hoekje uiteraard ook nog de stylus maar daarnaast vinden we de 3,5mm headphone-jack. Deze ingang dient eveneens voor de tv-out-kabel die we in de doos aantroffen en het is uiteraard altijd prettig dat je een eigen headset op het toestel kunt aansluiten. Overigens is de meegeleverde headset van Nokia lang niet verkeerd, we kunnen die aan eenieder aanraden maar misschien heb je zelf nog een goede headset liggen en gebruik je die liever, dat is dus nu mogelijk. Onduidelijk is nog of de poort ook gebruikt kan worden voor andere uitbreidingen. Volgens Nokia zou er geen softwarematige beperking zijn om deze toe te staan dus misschien kunnen we in de toekomst een desktopstand tegemoet zien die hiervan gebruik gaat maken. Naast de genoemde ingang vinden we nog de standby-schuiver die we ook van de Nokia N97 kennen. Deze schuiver voelt een stukje steviger aan dan bij zijn voorganger en heeft als enige taak het toestel in standby te zetten of het er uiteraard vanaf te halen.

Aan de onderkant van het toestel zien we alleen nog de micro-USB-ingang zitten die de Europese standaard wordt voor laders en usb-aansluitingen. Verder zie je ook aan beide kanten twee speakertjes zitten die een fijn hard geluid kunnen produceren. Het geluid dat er uit voortkomt is niet optimaal want een serieuze vorm van bass is onhoorbaar en tonen klinken soms wat schel. Normale stemmen en geluiden kun je er desondanks prima mee verstaan.

Nokia N900

 

Nokia N900

 

Scherm

Nokia N900

De Nokia N900 beschikt nog over een resistief touchscreen, met als voordeel dat je met een stylus kunt werken. Een resistief touchscreen houdt in dat het touchscreen uit twee kleine glasplaatje bestaat die druk waarnemen doordat de plaatjes op een punt tegen elkaar aan komen. Steeds meer andere toestellen maken gebruik van een capacitief touchscreen dat op warmte werkt. Het nadeel daarbij is dat je geen normale stylus kunt gebruiken. Nokia heeft ons laten weten dat het scherm van de N900 niet de techniek in huis heeft om multitouch te ondersteunen en daarnaast ondersteunt Maemo 5 het ook nog niet. De software zal later wel hiervoor aangepast worden maar consumenten hoeven er dus niet van uit te gaan dat de N900 multitouch-eigenschappen bevat.

Maar dan komen we bij de weergave van het WVGA-scherm met een resolutie van 800 x 480 pixels en niet minder dan zestien miljoen kleuren. En die kleuren zijn er want ze spatten werkelijk van het scherm af. We kunnen hier lang en kort over zijn maar wat ons betreft heeft de N900 het mooiste scherm in een telefoon tot nu toe. Alle kleuren worden haarscherp weergegeven en ook al is de resolutie niet erg hoog, daarvan merk je niets tijdens het gebruik. Een filmpje ziet er heerlijk uit en het spelletje dat echt in 3D is opgebouwd is adembenemend om te zien. Alles loopt heerlijk vloeiend en alle menu’s zijn simpel maar tegelijkertijd een lust voor het oog. Er zijn eigenlijk geen minpunten aan het scherm, behalve dat het resistief is maar of dat veel uitmaakt is maar de vraag. Wat ons betreft is het scherm van de Nokia N900 vele malen prettiger en beter dan dat van een iPhone 3GS die toch ook wel om zijn goede scherm bekendstaat.

Toetsen

Nokia N900

De layout van het toetsenbord is net wat anders dan die van de N97. Zo zitten deze keer de punt en de komma niet op dezelfde toets wat een hoop frustraties kan voorkomen in de zoektocht naar de komma. Het toetsenbord is erg logisch opgebouwd, ook al zitten de toetsen niet altijd waar je ze verwacht, doordat ze vanuit de linkerkant niet netjes uitgelijnd zijn zoals op een normaal toetsenbord. Het toetsenbord beschikt ook over navigatietoetsen die prima werken en ook de extra optietoets is aanwezig in de vorm van een blauw pijltje. Exotische tekens kunnen via het touchscreen gevonden worden in een speciaal menu waardoor je over alle tekens kunt beschikken.

De toetsen voelen erg stevig aan en dat komt doordat er amper ruimte is tussen de toetsen. Het is een erg compact keyboard dat maar drie rijen kent. De toetsen lopen vanuit het midden bol af waardoor ze iets de lucht in steken en dat is wel prettig omdat je er op die manier zeker van bent dat je de juiste toets hebt. Al met al is het toetsenbord redelijk goed te bedienen maar als je grote vingers hebt dan kunnen we het je niet echt aanraden. Wel heeft het Maemo-team een paar leuke shortcuts toegevoegd aan de toetsen waarvan we er hieronder een aantal opnoemen:

  • Screenshot maken: Ctrl + Shift + P
  • In de browser op een pagina zoeken: Ctrl + F
  • Nieuwe pagina in de browser: Ctrl + N
  • Pagina herladen in de browser: Ctrl + R
  • Bookmarks openen in de browser: Ctrl + B
  • Terug naar het standby-scherm: Ctrl + backspace

Nokia N900

 

Maemo.org

De Nokia N900 is voorzien van het vernieuwde OS van Nokia genaamd Maemo 5. Maemo is een OS dat bijna vijf jaar in ontwikkeling is binnen Nokia en sinds een paar jaar is het geheel open source. Doordat het OS open source is heeft Nokia vanaf het begin een community rondom het OS gecreëerd die koortsachtig bezig is geweest om eigen applicaties voor het OS te schrijven en er lekker mee te hacken. Op het moment van schrijven telt de community van Maemo iets meer dan 25.000 aanhangers en dat is redelijk veel als je nagaat dat het grootste deel hiervan uit ontwikkelaars bestaat. Tijdens de Maemo-conferentie in Amsterdam verblijdde Nokia nog eens 300 ontwikkelaars met een Nokia N900 die ze zes maanden te leen kregen van de producent. Al met al indrukwekkende cijfers voor een open OS en men is dus geneigd om te denken dat de applicaties voor Maemo niet lang op zich zullen laten wachten.

Gedeeltelijk zal deze stelling kloppen want dankzij de Maemo-summit wist Nokia wederom veel ontwikkelaars aan zich te binden, die nu druk aan het spelen zijn met hun nieuwe N900. Echter voor ontwikkelaars, en dan met name de softwarebedrijven, is Maemo nog lang niet zo interessant als Nokia ons doet geloven. Met de N900 heeft Nokia namelijk een apart doel voor ogen. Het wil graag de hackers aan zich binden en Nokia richt het toestel dan ook specifiek voor hen in. Zo worden verschillende hardwarefunctionaliteiten niet standaard ondersteund door Maemo, het achterliggende idee is dat de community hierdoor aangespoord wordt om dit voor elkaar te krijgen. Gedeeltelijk is dat idee goed maar het probleem hiermee is dat de N900 niet de grote massa zal gaan bereiken. Zo geeft Nokia ruiterlijk toe dat het niet verwacht dat het toestel even goed zal gaan lopen als de N97. Maar doordat het toestel de massa niet zal bereiken zal ook het Maemo OS niet massaal gebruikt worden en zo wordt het voor een ontwikkelaar veel minder interessant om programma’s te gaan schrijven voor een OS. Sander van der Wal van het ontwikkelingsbedrijf mBrain plaatste dan ook zijn bedenkingen bij het OS, voor zijn bedrijf is het nog niet interessant om van Symbian naar Maemo over te stappen omdat het OS simpelweg niet de benodigde massa heeft om zijn producten af te zetten. Je kunt dus nog zo open zijn, nog zo mooi zijn maar aan het eind van de dag moet Maemo niet alleen voor Nokia geld op gaan leveren maar ook voor de ontwikkelaars waar het zijn pijlen op richt.

Maar Nokia is uiteraard niet op het achterhoofd gevallen en heeft een mooie strategie ontwikkeld om dit te bewerkstelligen. Allereerst is het Maemo-team sterk uitgebreid in Finland. Zo wist All About Phones Maemo topman Ari Jaaksi in een vraaggesprek aan de tand te voelen met de vraag hoe veel personen nou direct onder zijn bewind vallen. Jaaksi wilde dit niet vertellen wat al suggereert dat Maemo dusdanig groot en belangrijk voor Nokia is dat het Maemo-team naar verwachting volgend jaar de grootste club is binnen Nokia die aan een OS werkt. Geruchten gingen al langer dat Symbian naar de mid-range en de low-end toestellen zal worden geschoven en dat Maemo 5 en 6 bedoeld zijn voor het neusje van de zalm bij de fabrikant. Dit alles zou je kunnen doorredeneren naar de conclusie dat Nokia volgend jaar zal gaan proberen om het OS naar de massa te brengen. De Nokia N900 kan dus gezien worden als een mooie springplank om het OS te testen en de reacties eens goed te peilen en, misschien wel het belangrijkste, om de ontwikkelaars ermee te laten kennismaken. Jaaksi antwoordde op de vraag of Maemo een toetsenbord nodig heeft met: “Nee dat is zeer zeker geen vereiste. Als vereiste hebben we een touchscreen, een degelijke processor en telefoonmogelijkheden nodig.” Dit zou dus de weg kunnen vrijmaken voor de Nokia N920 die zonder toetsenbord zal uitkomen en daarnaast betekent het dat andere fabrikanten ook niet gelimiteerd zijn tot een bepaalde hardwareconfiguratie.

Het jaar 2010 zou dus best wel eens het jaar van Maemo 5 en 6 kunnen worden. De Nokia N900 heeft in dit proces een relatief ondergeschikte rol en dient dus als studiemodel voor Nokia en de fabrikant komt daar openlijk voor uit. Nokia geeft ook duidelijk aan dat het OS nog niet klaar is maar inmiddels staan alle ontwikkelaars klaar om hierop in te springen en naar de volgende release toe te werken. Het OS is al uiterst stabiel te noemen en herbergt al een hoop functionaliteit wat allemaal kan betekenen dat Maemo nog beter zal worden en dat concurrenten als Android er naar verwachting een zeer geduchte concurrent bij zullen gaan krijgen van ’s werelds grootste telefoonfabrikant.

Nokia N900

 

Maemo 5 software

Uiteraard is iedereen benieuwd hoe een vernieuwd OS presteert. Het systeem is al vijf jaar in ontwikkeling maar kent pas sinds versie 5 daadwerkelijke ondersteuning voor het telefoonsignaal. Ook veel consumenten zijn nauwelijks bekend met het OS doordat het voorheen alleen op internettelefoons van Nokia zoals de N800 en de N810 was te vinden. Deze toestellen beschikten over Maemo 3 en 4 maar ermee bellen ging uiteraard niet. Met het nieuwe OS weet het Maemo-team een grafisch spektakel neer te zetten maar het geeft daarbij aan dat het OS nog niet af is. De Nokia N900 is dan ook bedoeld voor de tweakers, hackers en fanatiekelingen maar de vraag is uiteraard of dat terecht is. Wij zijn van mening dat Maemo 5 ook geschikt is voor de consument maar dat het hier en daar nog wat scherpe randjes heeft. Stap voor stap zullen we dan ook gaan uitleggen hoe Maemo 5 eruit ziet en wat je ervan kunt verwachten in combinatie met de N900.

Standby

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

Het standby-scherm van Maemo is niet alleen uiterst functioneel maar ook nog eens erg strak te noemen. In totaal beschik je over vier standby-schermen waartussen je kunt schakelen door met je vinger van links naar rechts of andersom over het scherm te swipen. Elk scherm is anders in te richten door middel van shortcuts of door widgets die Nokia beschikbaar heeft gesteld of door een applicatie die deze functionaliteit biedt te installeren. Nokia heeft uiteraard de standaard widgets zoals contacten, sms’jes en e-mail. Steeds meer applicaties ondersteunen nu ook widgets, zoals de Twitter-client Mauku. Je kunt elke widget of shortcut zelf positioneren en doordat alles transparant is zou je eventueel alles over elkaar heen kunnen zetten.

Ook zijn er applicaties zoals de browser die directe shortcuts kunnen maken naar de desktop. Zo kun je in de browser een directe shortcut van je favoriete pagina op je desktop maken zodat je snel bij een pagina terecht kunt. Ook kun je verschillende contacten op je desktop laten weergeven en door een foto toe te voegen kun je de desbetreffende personen gemakkelijk herkennen en uiteraard direct bellen. Ook de achtergrond van de desktops kun je aanpassen zodat elke pagina een andere afbeelding heeft of, zoals in ons geval, een doorlopende afbeelding. Op het toestel zijn ook verschillende thema’s te vinden die de widgets en het menu bijvoorbeeld een blauw of oranje kleurtje meegeven. Je kunt geen bestanden op je desktop kwijt maar er zijn weinig mensen die dat wel zouden willen, denken we. Je kunt wel een shortcut maken op je desktop van menu’s of applicaties die je geïnstalleerd hebt.

Als je met je vinger op het batterij-icoontje klikt dan krijg je een nieuw klein menu voorgeschoteld waarop informatie over de status van het toestel te zien is. Op de voorkant van het toestel vinden we een signaallampje dat de status van het toestel weergeeft. Deze status is op zijn beurt weer terug te vinden in dit menu. Zo kun je bijvoorbeeld het toestel gelijk op stil zetten of Bluetooth aan- of uitzetten. Ook kun je snel en gemakkelijk een alarm activeren en je internetverbinding aanzetten of verbreken. Het lichtje aan de voorkant kent overigens vier verschillende statussen:

  • Wit licht – de N900 werkt normaal en staat aan
  • Blauw knipperend – een nieuwe e-mail, sms of gemist gesprek
  • Groen licht – de batterij is volgeladen
  • Oranje knipperend licht – het toestel is aan het opladen

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Nokia N900 Maemo 5 stand-by

 

Menu

Nokia N900 Maemo 5 menu

In elk menu of applicatie zie je links bovenin twee raampjes op elkaar gestapeld. Door deze aan te tikken krijg je het multitaskingmenu en als je vervolgens nog eens op dezelfde positie drukt kom je in het menu van het toestel. Als je echter een enkele keer drukt en vervolgens in een lege ruimte drukt dan kom je terug op je desktop. Het is even wennen maar er zit een logica in die je zoals altijd even door moet hebben. Het menu van de Maemo is overzichtelijk te noemen. De icoontjes zijn groot en er zit meer dan voldoende ruimte tussen de items. Wel is het irritant dat je echt op het icoontje moet drukken en niet net ernaast kunt drukken omdat het toestel in dat geval de invoer niet registreert. Ook is het soms even onduidelijk hoe je nou een menu terug kunt maar ook dit moet je even weten; door op de lege ruimte bovenaan het scherm te drukken ga je een menuutje omhoog.

Elk menu is opvallend overzichtelijk. Dankzij het uiterst scherpe scherm is alles kraakhelder en dus goed leesbaar. Tussen de items bevindt zich altijd meer dan voldoende ruimte zodat je ook met grote vingers niet bang hoeft te zijn dat je iets verkeerd indrukt. Alle knoppen binnen de opties zijn ook dermate groot dat je kunt concluderen dat je de N900 gemakkelijk zonder stylus kunt bedienen. Wij hebben letterlijk nog geen enkele keer tijdens het gebruik van de N900 de stylus nodig gehad. Wel kunnen we ons voorstellen dat sommige applicaties die nog niet goed aangepast zijn aan Maemo deze manier van bedienen nodig hebben, denk hierbij aan de applicatie OpenTTD.

Wat als minpunt aangemerkt kan worden in het menu is dat je de icoontjes niet zelf kunt rangschikken of verplaatsen. Ook kun je er niet een lijstweergave van maken zoals dat bij Symbian wel kan. Dit zijn overigens overkomelijke minpuntjes maar sommige gebruikers hechten hier toch waarde aan.

Nokia N900 Maemo 5 menu

 

Nokia N900 Maemo 5 menu

 

Nokia N900 Maemo 5 menu

 

Nokia N900 Maemo 5 menu

 

Nokia N900 Maemo 5 menu

 

Nokia N900 Maemo 5 menu

 

Multitasking

Nokia N900 Maemo 5 multi-tasking

Multitasking en Maemo kun je eigenlijk in een enkele adem zeggen. Maemo is gebouwd op Linux dat we van de desktopcomputer kennen en waarop het draaien van meerdere applicaties tegelijkertijd uiteraard gewoon mogelijk is. Zo ook op Maemo aangezien het OS bijna alle basisfunctionaliteiten aan het Linux OS ontleent. Multitasking op Maemo 5 is niet alleen erg eenvoudig maar het werkt ook nog eens erg goed. Theoretisch kun je oneindig veel applicaties tegelijkertijd draaien op de achtergrond maar hoe meer je er opent en hoe zwaarder die zijn hoe trager het toestel wordt. In onze test hadden we negen zware applicaties openstaan en toen pas merkten we aan het toestel dat het wat lastiger werd. Met twaalf applicaties open werd het toestel toch wel wat langzaam in het overzichtsmenu voor multitasking maar zodra we in de applicatie terugkeerden viel dat weer mee. Je kunt er dus van uitgaan dat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt hoe veel applicaties je nou daadwerkelijk open hebt staan.

Elke applicatie draait moeiteloos in de achtergrond mee en dat is een standaard gegeven met Maemo. Vanuit elke applicatie kun je eenvoudig in het multitaskingmenu komen door op de twee raampjes linksboven te drukken. Je krijgt dan een realtime menu voorgeschoteld van de applicaties die momenteel actief zijn. Een applicatie openen doe je door simpelweg op het raampje van de applicatie te klikken. Een applicatie sluiten doe je door op het kruisje in het overzicht te drukken of door de applicatie af te sluiten. Uiteraard is er ook een sneltoets om in het multitaskingmenu te komen en dat is ctrl + backspace. Dit maakt het schakelen tussen applicaties nog eenvoudiger.

De interface is erg goed, duidelijk en simpel uitgewerkt en werkt gewoon altijd. Overigens is het ook leuk om te weten dat je vanuit de multitasking-view alle applicaties in hun miniatuurweergave gewoon kunt zien doorwerken. Zo zie je de RSS-feed verversen, het spelletje doordraaien en de banners op een internetpagina vrolijk doorspelen. Het zijn vaak de kleine dingen die het hem doen.

Nokia N900 Maemo 5 multi-tasking

 

Nokia N900 Maemo 5 multi-tasking

 

Prestaties

Nokia N900 Maemo 5 prestaties

De prestaties van Maemo in combinatie met de N900 zijn uiteraard erg interessant. Aangezien wij niet met de final van het OS hebben gespeeld kunnen we uiteraard niet met honderd procent zekerheid zeggen dat deze hetzelfde zal gaan werken. Wij hebben met een versie voor de final mogen werken en deze was uiterst stabiel te noemen. In de periode dat we de N900 gebruikt hebben is het toestel geen enkele keer vastgelopen of gecrasht. Wij hebben Maemo als uiterst stabiel ervaren, zelfs met een meer dan twaalf applicaties open. Uiteraard zal het OS vanaf een bepaald punt traag worden als je meerdere applicaties open hebt staan maar in de regel gebeurt dat eigenlijk niet of nauwelijks. Alle menu’s worden ook altijd met een leuke overgang tevoorschijn getoverd of uitgezet en ook het switchen tussen de bureaubladen gaat simpel en kinetisch zoals bijvoorbeeld op de iPhone. Als we dan toch de iPhone erbij pakken dan zijn wij van mening dat Maemo krachtiger is, stabieler is en dat de menu’s prettiger werken.

Doordat Maemo een Linux-based OS is kun je met de standaard meegeleverde terminalapplicatie ook de load bekijken van je apparaat. Dit doe je simpelweg door “top” in te toetsen in de terminal en dan krijg je netjes te zien hoeveel geheugen er vrij is, hoe druk de processor het heeft en wat de gemiddelde load van het toestel is. Bij een Linux-computer is de normale load meestal tussen de 1 en de 2. Als er geen applicaties open staan op de N900 dan is de load ongeveer 0.20. Met ongeveer 12 applicaties open is de load rond de 3.67 en hoe meer je er opent hoe zwaarder het toestel het krijgt. Deze cijfers zijn erg netjes ook al is het wat lastig vergelijken met een normale Linux-pc of server. Meer informatie over de load-aanduiding in Linux kun je hier vinden. Duidelijk is wel dat de N900 snel is en dat Maemo 5 gebouwd is om zware processen netjes af te handelen en om altijd goed om te gaan met applicaties die belangrijk zijn. Zo zal de telefoonfunctie een hogere prioriteit krijgen dan de applicatie waarin je bezig bent omdat dit een basisfunctie van het toestel is.

Hieronder nog een mooi voorbeeld van mobiel werken. Even via SSH inloggen op je server en kijken of alles nog netjes loopt en waar nodig even een schop geven zodat alles weer in het gareel staat.

Nokia N900 SSH

 

NOkia N900 Maemo 5 applicaties

Maemo is het platform waarmee Nokia eindelijk zijn applicatiedromen hoopt te ontsluiten. De Ovi Store is vooralsnog niet het succes waarop Nokia gehoopt had en de downloads vallen er relatief tegen. Omdat ook Nokia ziet dat er veel toekomst zit in applicaties heeft het bedrijf met Maemo vanaf het begin een andere aanpak gehanteerd. Als je de juiste ontwikkelaar kent kun je een applicatie laten maken voor Maemo. Hier is een overzicht van wat je op dit gebied kunt verwachten op de Nokia N900 en Maemo 5.

Ovi Store en app manager

NOkia N900 Maemo 5 Ovi Store

Het Maemo-team heeft bedacht dat je via twee wegen applicaties op je toestel kunt verkrijgen. Allereerst is er de Ovi Store die ook voor het Symbian-platform beschikbaar is. Deze winkel is nog niet operationeel op het moment van schrijven maar dat zou niet lang meer moeten duren. De Ovi Store zal gebruikt worden voor applicaties die helemaal klaar zijn, getest zijn door Nokia en dus echt goed werken op Maemo. Nokia zal via deze portal zowel betaalde als gratis applicaties beschikbaar stellen en ontwikkelaars kunnen hun applicatie via deze portal commercieel aanbieden.

Naast de Ovi Store kent Maemo ook nog een echt Linux-systeem voor applicaties: de repository. Een repository is een plek op een server waar veelal bèta-applicaties te vinden zijn. Je kunt simpelweg via het menu een repository toevoegen om zo meer applicaties te ontsluiten. Let er wel op dat je de repository ook daadwerkelijk activeert aangezien die van Nokia standaard niet geactiveerd was in het menu. De meeste repositories kun je hier vinden. Door simpelweg met de browser van Maemo er naar de juiste locatie te gaan en op het install-knopje te drukken krijg je er automatisch een nieuwe locatie bij voor applicaties. Een repository die we je kunnen aanraden is de Fremantle Extras-devel, waarin je veel bruikbare bèta-applicaties kunt vinden. Het installeren van die applicaties is uiteraard niet aan te raden omdat deze portals vooral worden gebruikt door ontwikkelaars om testers te zoeken voor hun applicaties. Maar mocht je toch de maag ervoor hebben dan is het zeker de moeite waard.

Het installeren van een applicatie is erg simpel en overzichtelijk. Zo kun je allereerst zoeken op een bepaalde categorie binnen de repository of via een simpele zoekopdracht. Als je vervolgens op het icoontje klikt begint Maemo gelijk met het voorschotelen van een waarschuwing dat het potentieel gevaarlijk is en dat je akkoord moet gaan. Door een vinkje aan te zetten gaat het feest van start en wordt de applicatie automatisch gedownload en geïnstalleerd. Vervolgens is de applicatie onder de overige applicaties in je menu te vinden. Het mooie van de repository is echter dat hij ook regelmatig kijkt of er updates zijn voor de applicaties die je geïnstalleerd hebt. En dat is redelijk interessant aangezien het allemaal zogenaamde 3rd party-applicaties zijn. Je kunt ook handmatig hiertoe opdracht geven via het menu. Ook de update all-functie ontbreekt niet en zodra er een update gevonden is krijg je een erg nette melding in de vorm van een driehoekje in de status-bar van je telefoon. De updater bekijkt ook of het OS zelf toe is aan een update en via het netwerk updaten is dan ook geen enkel probleem. Het verwijderen van een applicatie is ook kinderwerk, dat gaat via het uninstall-menu. Overigens is het goed om te weten dat er net geen 2GB beschikbaar is om applicaties te installeren. Wel kunnen we ervan uitgaan dat een hacker een kleine applicatie zal maken om dit te kunnen aanpassen, het blijft een open OS en de mogelijkheden zijn dus nagenoeg eindeloos.

NOkia N900 Maemo 5 applicaties

 

Nokia N900 Maemo 5 applicaties

 

Nokia N900 Maemo 5 applicaties

 

Nokia N900 Maemo 5 applicaties

 

Nokia N900 Maemo 5 applicaties

 

Nokia N900 Maemo 5 applicaties

 

Agenda

Nokia N900 Maemo 5 agenda

De agenda van Maemo is heerlijk om mee te werken. Alles is overzichtelijk, de opties zijn nagenoeg eindeloos en theoretisch zou ook alles via Exchange prima moeten synchroniseren. We zeggen hierbij theoretisch omdat de telefoon niet met onze Exchange-server wilde syncen maar daar komen we wat later op terug. Het overzicht van afspraken is erg goed en uiteraard is er ook een widget voor de desktop waarop je overzichtelijk kunt zien wat er aan zit te komen. De agenda kun je per maand, week of dag laten weergeven en de opties om een afspraak aan te maken zijn legio. Het geheel ziet er grafisch ook lekker uit en ook hier hoeft geen stylus aan te pas te komen. Je hebt ook de mogelijkheid om verschillende agenda’s aan te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld eentje voor je werk aanmaken en deze een rood kleurtje meegeven en een andere agenda aanmaken voor prive, die een blauw kleurtje meekrijgt. Dit zorgt ervoor dat je alles overzichtelijk kunt overzien en dat werkt in de praktijk dan ook erg goed.

Een klein minpuntje is dat je standaard geen afspraken kunt delen via e-mail, Bluetooth of iets anders. Een simpel bestandje zou niet al te moeilijk moeten zijn maar wie weet pakt een ontwikkelaar ook dit wel op. Wat dan wel weer een handige applicatie is die hierbij aansluit is de Nokia Sync Tool. Met dit programmaatje kun je alle gegevens met een andere Nokia-telefoon syncen via Bluetooth. Dit ging perfect met een Nokia N97 en binnen een minuut waren alle 200 contacte, 120 agenda-items en notities gekopieerd naar de N900 en alles stond ook gelijk goed.

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Browser

Nokia N900 Maemo 5 agenda

Browsen op een telefoon betekende tot nu toe steeds compromissen maken. Op een iPhone heb je geen Flash of add-ons tot je beschikking, op een Windows Mobile-apparaat met 6.5 erop werken die zaken redelijk maar is de interface niet lekker. Verder is het nog steeds niet mogelijk om alle content op de juiste manier te laten renderen. Opera probeert in dit gat te springen, maar is daarmee slechts ten dele succesvol. Je zou kunnen zeggen dat de top drie tot nu toe samengesteld is uit de iPhone-browser, de nieuwe Windows Mobile-browser en de Opera-browser. Wij zijn verheugd met het feit dat we kunnen melden dat er een nieuwe nummer één zijn intrede heeft gedaan en dat écht browsen naar de telefoon is gekomen. Het was een bevalling maar het is dus zover!

De browser die in Maemo 5 te vinden is, is ontwikkeld door Nokia en Mozilla. De twee bedrijven hebben hier hard aan gewerkt en ze hebben hierbij geen enkel compromis gedaan. Nokia benadrukt dat het hier niet om de Fennec-browser van Mozilla gaat maar om een andere variant. De core is wel degelijk hetzelfde maar Nokia heeft het voor elkaar gekregen om Flash te ondersteunen en nog een paar andere handige opties te integreren. Elke pagina die wij bezocht hebben met de browser werd gerenderd zoals een normale Firefox-browser dat ook zou doen. De ervaring komt eigenlijk precies overeen. Flash wordt meestal moeiteloos weergegeven bij banners, maar echte Flash-filmpjes vereisen wat langere laadtijden. Via de normale netwerkverbinding betekent dat vooral een kwestie van geduld hebben. Het werkt wel gewoon en dit is dus niet toe te schrijven aan Maemo maar eerder aan de gebruikte internetverbinding.

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

De interface van de browser is bijzonder overzichtelijk. Zodra je een adres hebt ingevuld en gaat met de banaan dan schakelt de browser automatisch over in full-screen browsen en dat is uiteraard erg prettig. Wat je hierin een beetje mist is uiteraard wel multi-touch maar Nokia heeft hier iets anders op gevonden om de pijn een beetje te verlichten. Door met je vinger rondjes te maken op het scherm naar een bepaald punt zal de browser inzoomen. Andersom draaien zorgt voor uitzoomen. Je kunt ook twee keer tikken op een bepaald gebied en dan zoomt de browser precies ver genoeg in om dat overzichtelijk naar voren te halen zoals ook bekend is van een iPhone.

We kregen tijdens het gebruik van de browser sterk het idee dat bijna alle functionaliteit van de desktopversie van Firefox geporteerd is naar Maemo. Zo ondersteunt ook de Maemo-browser extensies voor de browser. Momenteel zijn er nog geen beschikbaar maar wij kunnen niet wachten tot de Adblock Plus-plugin naar Maemo komt. Ook andere extensies kunnen gemakkelijk via het menu toegevoegd worden maar het is nu vooral een kwestie van tijd voordat ontwikkelaars ook dit oppakken. De browser kent ook genoeg privacy-opties waardoor je er zeker van kunt zijn dat je niets achterlaat en ook het downloaden van complete pagina’s is geen probleem meer. Overigens zijn de return-optie en de geschiedenis-optie binnen de browser ook erg goed uitgewerkt. Als je een pagina terug wilt dan krijg je een mooi visueel overzicht van de pagina’s waarop je geweest bent. Nadeel is wel dat de browser deze niet in zijn cache opslaat waardoor hij de oude pagina weer opnieuw moet laden.

De browser voelde doorgaans erg snel aan maar vertoonde toch hier en daar een paar kleine vertragingen. De browser is nog nooit gecrasht of ergens op gestopt. Het Maemo-team heeft laten weten dat de browser met elke firmware-update verbeterd zal worden maar wij kunnen nu al concluderen dat deze browser verreweg de beste browser is die op een mobiele telefoon te vinden is op dit moment.

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Nokia N900 Maemo 5 agenda

 

Overige applicaties en games

Nokia N900 Maemo 5 agenda

Het aantal applicaties dat op de N900 voorgeïnstalleerd is niet groot maar voldoet aan de verwachtingen. Je zult er vooral een paar spelletjes op vinden en de benodigde readers. Zo is er een PDF-reader en een Office-reader. Beide applicaties kunnen geen bestanden aanpassen maar Nokia zou bezig zijn met een applicatie om wel Office-bestanden aan te kunnen passen. Je zult op het toestel ook een RSS-reader vinden die ook een widget voor de desktop heeft en daarnaast zullen ook een paar nieuwssites hun diensten aanbieden door middel van een kleine applicatie op het toestel. Uiteraard biedt Nokia ook standaard een Terminal-applicatie om in de root van Maemo te komen en ook de backup-applicatie mag niet ontbreken. Deze applicatie schrijft een bestand weg op het interne geheugen waarin data van de calendar en de bookmarks, instellingen, een lijst van je applicaties en je contacten en sms-berichten worden opgeslagen.

Zoals gezegd heb je standaard 2GB om applicaties te installeren en een gemiddelde applicatie is tussen de 1 en 5 MB. Grotere applicaties zijn we nog niet tegengekomen maar als er ook daadwerkelijke navigatie-applicaties komen dan kun je de kaarten gewoon kwijt op de vrije 27GB. De applicatie zelf die slechts een paar MB is komt dan in de 2GB-ruimte terecht. Er zit wel een interessant spelletje op de N900 genaamd Bounce. Dit het eerste spel dat gebruikmaakt van OpenGL 2.0 hardware-acceleratie in Maemo. In normale mensentaal betekent het dus dat je nu eindelijk in echt 3D kunt gamen op je telefoon. Het spel ziet er grafisch erg hoogstaand uit en loopt ook lekker soepel. De kwaliteit ervan is volgens ons beter dan die van een iPhone en misschien wel gelijkwaardig aan die van een Sony PSP. De omgeving wordt echt in 3D gerenderd en waar je vroeger minimaal een 1GHz-processor en een serieuze videokaart nodig had om een spelletje te kunnen spelen, kan dat tegenwoordig gewoon op een Nokia N900.

Nokia N900 Maemo 5 app

 

Nokia N900 Maemo 5 app

 

Nokia N900 Maemo 5 app

 

Nokia N900 Maemo 5 app

 

De camera van de Nokia N900 is er eentje die 5 megapixels herbergt met een lens van Carl Zeiss. Je kunt er bijna van uitgaan dat de camera prima zal presteren aangezien het exact dezelfde camera betreft als die van de N97. Wij hebben de N97 en de N900 samen getest en gekeken welke van de twee de betere camera heeft.

Foto

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

Het cameramenu van de N900 is simpel en overzichtelijk. Ook hier kan alles met de vinger bestuurd worden en zijn alle knopjes zeker groot genoeg om met een grote duim ingedrukt te worden. Je kunt de camera activeren door lang op de cameraknop te drukken of door de klep van de lens te halen waarna de camera automatisch geactiveerd wordt. Er zijn niet zo heel veel opties om de camera in te stellen en dat is ook logisch want de N900 is een smartphone pur sang die niet zo heel zwaar de nadruk legt op het multimediagedeelte. Veel mensen zullen waarschijnlijk al beginnen te roepen dat het jammer is dat er niet een 8-megapixelsensor in het toestel zit maar Nokia is hier altijd behoudend in en probeert zich steeds meer te focussen op de lens die ook deze keer van Carl Zeiss komt.

Je kunt in twee standen fotograferen met de N900. Je hebt de keuze uit de 5-megapixeloptie waarbij het beeld in een vierkant gevuld wordt en de breedbeeldoptie die 3,5 megapixels kan benutten. Deze laatste is uiteraard beeldvullend en is niet echt een veelvoorkomende standaard maar het idee erachter is dus dat je fullscreen kunt fotograferen en dat is prima. Je kunt de resolutie ook zelf aanpassen als je dat wilt maar de meeste mensen zullen een van de twee standaardinstellingen kiezen. Uiteraard is ook in dit toestel de standaardfunctionaliteit terug te vinden die onder andere de macromodus, portretmodus en snelheidsfotografie omvat. Je kunt ook de geo-tagging optie aanzetten om zo de gps-coördinaten van de locatie waar de foto gemaakt is te embedden. Een foto maken gaat simpelweg door op de cameraknop te drukken waarna de autofocus zijn werk doet en de foto wordt gemaakt. Dit gaat lekker snel en je ziet ook een bevestiging dat de foto, die je hierna in het album terug kunt vinden, gemaakt is.

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

 

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

 

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

 

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

 

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

 

In onze test hebben we gebruikgemaakt van de N97. Je zou ook een andere concurrent erbij kunnen pakken maar die beschikken allemaal over een 8-megapixelsensor tegenwoordig en wij zijn ook wel benieuwd of er softwarematig verschil is tussen Symbian en Maemo. Op de Maemo Summit in Amsterdam spraken we iemand van het Maemo-team over de camera-intrgratie. Volgens hem is de software erg getuned door Nokia en is vooral gelet op kleuren, verzadiging, snelheid van de camera de opties voor het delen van foto’s. In vergelijking met de N97 zijn wij inderdaad ook tot de conclusie gekomen dat de kleuren op de foto’s van de N900 wat beter tot hun recht komen. Dit is vooral goed te zien bij plekken met veel licht. Wel valt op dat langere afstanden wat minder goed weergegeven worden bij de N900 en juist wat sterker bij de N97.

De N97 lijkt steeds een beetje overbelicht terwijl de N900 juist precies goed het licht heeft gemeten en daardoor de kleuren beter uit laat komen. De N900 is ook wat scherper hierdoor terwijl de N97 steeds een soort dofheid heeft. Overigens hebben we bij de eerste foto van de N900 zelf per ongeluk bewogen maar dat zie je pas achteraf. De software is lekker snel op de N900 en indrukken, scherpstellen en een foto nemen is secondenwerk en wekt dan ook geen irritaties op. Je hoeft ook niet echt een stille hand te hebben maar ook hier geldt: hoe stiller hoe beter. Wat ons betreft is de N900 de winnaar puur omdat de kleuren meer tot hun recht komen over het geheel gezien.

Nokia N900 | Nokia N97

Nokia N900 camera

 

Nokia N97 camera

 

Nokia N900 camera

 

Nokia N97 camera

 

Nokia N900 camera

 

Nokia N97 camera

 

Nokia N900 camera

 

Nokia N97 camera

 

De camera van de N900 presteert opmerkelijk goed in het donker. Hoewel het toestel over twee led’jes als flits beschikt is het erg scherp en zijn de kleuren goed te noemen. Bij de N97 krijg je vaak vervormde kleuren en al erg snel strepen op de foto. De N900 wil hiervan niets weten en wederom is de lichtmeting hier weer erg goed waardoor je een prima scherpe foto uit het toestel krijgt. Over langere afstanden heeft het minder zin in het donker maar toch zijn we aangenaam verrast dat de camera in het donker blijft presteren. Er is relatief weinig ruis te zien op de foto’s ook al is vooral bij de tweede foto het wat erger dan bij de eerste. In de regel geldt dan ook: hoe verder de afstand in het donker hoe meer ruis en dat is hieronder goed te zien.

Nokia N900 camera donker

 

Nokia N900 camera donker

 

Video

Nokia N900 Maemo 5 camera menu

Video’s opnemen kan de N900 uiteraard ook en hij doet dat in het Mpeg 4-formaat. De kwaliteit van de camera is goed ook al valt er bar weinig in te stellen in het cameramenu. Je kunt alleen de witbalans enigszins aanpassen en de hoeveelheid licht die de lens binnenlaat tijdens de opname. De opnames zijn erg vloeiend en op de computer ziet het resultaat er netjes uit. De beeldstabalisator laat hier en daar wat te wensen over maar het is dan ook geen professionele camera die je in je handen hebt. Er zit af en toe wel een kleine lag in de opname die vooral goed te zien is als je snel heen en weer beweegt. Je merkt ook dat de lens steeds probeert scherp te stellen wat wel voor beter beeld zorgt maar ook voor kleine hick-ups. Al met al is de video-opname prima maar er kan hier en daar nog wel wat verbeterd worden.

Hieronder kun je een sample vinden die we hebben gemaakt met de N900.

Galerij

Nokia N900 Maemo 5 camera galerij

De cameragalerij lijkt sterk op die van de N97 en het Symbian OS. Alle foto’s worden in een thumbnail weergegeven en je kunt er lekker doorheen scrollen. Een paar foto’s selecteren zorgt ervoor dat je ze gelijk kunt delen via een netwerk, e-mail of Bluetooth of kunt verwijderen. Dankzij Maemo zitten er ook uitgebreide filteropties in het menu en uiteraard kun je ook netjes alles foto’s van een tag voorzien. Het Maemo-team heeft vooral veel tijd gestoken in het organiseren van alle foto’s, er zijn erg veel opties voor het groeperen en weergeven van foto’s. Het menu is dus overzichtelijk en werkt goed maar is grafisch niet indrukwekkend. Het is lekker functioneel en dat is ook een prima uitgangspunt.

Nokia N900 Maemo 5 camera galerij

 

Nokia N900 Maemo 5 camera galerij

 

Muziek

Nokia N900 Maemo 5 media

Het mediamenu is niet alleen een genot om naar te kijken maar ook nog eens erg functioneel. Waar eerder Eldar Murtazin van Mobile-Review wist te melden dat de knopjes te klein zouden zijn en het niet overzichtelijk was, kunnen wij alleen melden dat het tegendeel waar is. Zodra je in het mediamenu komt, dat overigens via het normale menu is op te vragen, krijg je een overzichtelijk scherm voor je snater met de opties waaruit je kunt kiezen. Zo kun je voor muziek, video’s of internetradio-zenders kiezen. Als we even het muziekmenu in duiken dan zien we eerst een mooi overzicht van alle albums die op het geheugen van het toestel staan. De N900 beschikt ook over album art mits je die zelf hebt toegevoegd waardoor je snel en makkelijk kunt zien welk album je wilt afspelen. Als je eenmaal muziek gaat afspelen dan zie eveneens de album art weer verschijnen met daarbij het aantal minuten en de bijbehorende afspeelopties. Al met al is het erg overzichtelijk, de knoppen zijn groot genoeg om met je vingers te bedienen. Als je weer helemaal bovenaan in het menu klikt tijdens het afspelen van muziek, dan krijg je iets meer opties voorgeschoteld zoals de FM-transmittor. Als je muziek aan het beluisteren bent dan kun je gelijk gebruikmaken van deze radiozender om de afgespeelde muziek bijvoorbeeld op je autoradio te laten klinken. Dit werkt erg goed en makkelijk en het geluid is meer dan acceptabel te noemen. De radiozender werkt alleen in het muziekmenu en kan niet gebruikt worden om het andere geluid uit het toestel te verzenden.

Ook kun je via internet radio luisteren op de N900. Standaard zitten er vier zenders van elk land in het toestel waaronder ook vier uit Nederland. Als je zelf een adres weet voor een zender dan kun je die gemakkelijk zelf toevoegen. Ook is er de mogelijkheid om de radio uit te zenden via de fm-transmittor, uiteraard een beetje omgedraaide wereld maar het kan wel. Zoals gezegd kun je de interne radiomodule activeren via een ander programma dat nog in bèta-fase verkeert. De kwaliteit van de internetradio is prima te noemen, het is een redelijk handige functionaliteit die dus prima werkt.

Nokia N900 Maemo 5 muziek

 

Nokia N900 Maemo 5 muziek

 

Nokia N900 Maemo 5 muziek

 

Video

Nokia N900 multimedia

Het afspelen van een video gaat bijzonder goed. In onze testcase hadden we een onze favoriete serie gedownload via de torrent-client Transmission die je op de N900 kunt zetten. Nadat het .avi bestand was gedownload begon het toestel gelijk fullscreen af te spelen en met het kraakheldere en scherpe beeld was dit uiteraard één groot feest. Er zijn een paar opties waarover je de beschikking hebt tijdens het afspelen van een video. Zo kun je naast de standaard functies ook de video gelijk delen via e-mail, Bluetooth of een netwerksite van eigen gelang. Uiteraard krijg je ook de optie om de video te verwijderen maar voor de rest houd het daarbij ook op. Er zitten standaard al een hoop codecs op het toestel dus de meeste standaard formaten worden gewoon netjes ondersteund. Mocht jouw codec er toch nog niet in zitten dan kun je die vast wel vinden via de repository van beta-applicaties waarover in het volgend hoofdstuk meer. Uiteraard geld het codec-verhaal ook voor de verschillende muziek bestanden.

Nokia N900 Maemo 5 video

 

Nokia N900 Maemo 5 video

 

Nokia N900 Maemo 5 video

 

Nokia N900 Maemo 5 tranmission

 

Nokia N900 Maemo 5 tranmission

 

Nokia N900 Maemo 5 tranmission

 

Telefoon

Nokia N900 bellen

Het bel-menu van de Nokia N900 is wederom overzichtelijk te noemen. Dit is ook gelijk het enigste menu dat in een portrait-mode weergegeven kan worden op het toestel en dat is uiteraard erg handig tijdens het bellen. Je kunt het toestel zo instellen dat als je hem omgooit naar portrait dat hij automatisch de bel-applicatie voor je opent en gelukkig staat het toestel niet erg scherp afgesteld hierop waardoor dit een handige functionaliteit is. Het bel-menu is vooral functioneel vormgegeven en het gaat dan ook hier puur om het bellen. Veel opties krijg je niet aangezien je gewoon kunt zien wie jouw gebeld heeft of welke oproepen je gemist hebt. Daarnaast kun je ook gelijk iemand via het adresboek op te vragen bellen. Ook deze applicatie werkt snel en gemakkelijk en dat siert dan ook het toestel. Ook hier zijn alle knoppen weer lekker groot zodat je altijd het goede indrukt en niet bang hoeft te zijn dat je per ongeluk je maîtresse belt als je vriendin naast je staat.

Je kunt ook een voip-account opzetten zoals die van van Skype, Google Talk, Jabber, SIP of Ovi van Nokia via het bel-menu en gelijk daar een gesprek mee opzetten. Dit is een erg handige toevoeging aan dit menu wat ook een erg logische keuze is om gelijk vanuit het menu een voip-gesprek op te zetten. Skype werkt overigens erg goed met de N900 maar de telco’s willen er liever zo min mogelijk nog van weten dus we kunnen het niet aanraden om het via het netwerk te gebruiken.

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

E-mail en sms

Nokia N900 Maemo 5 bellen

Het sms’en op de N900 is erg makkelijk en leuk. Dit menu is wat uitgebreider dan die van zijn voorganger aangezien er wat meer opties in verwerkt zitten. Zo kun je gemakkelijk een smilie toevoegen aan je bericht en ook berichten aan meerdere mensen tegelijkertijd sturen moet geen enkel probleem zijn. Wat ook erg prettig is, is dat alle sms-conversaties netjes in een threaded overzicht worden geplaatst waardoor je de sms’jes netjes onder elkaar ziet. Dit is iets dat de nieuwe Windows Mobile ook heeft en uiteraard doet de iPhone hier ook vrolijk aan mee. Al met al een prima interface die goed werkt en vooral goed uitgewerkt is. Er zitten voldoende opties is om lekker weg te kunnen typen en daarnaast is de threaded-view ideaal om mee te werken.

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 Maemo 5 bellen

 

Nokia N900 e-mail

E-mailen op de N900 begon met een wat verontrustende start. De N900 wou klaarblijkelijk niet door een deur met onze Exchange-server waardoor we dit niet aan de praat konden krijgen. Na tientallen keren het geprobeerd te hebben, tracerouts uitgepluist te hebben en de aanmeldingen van het toestel bij onze server nagetrokken te hebben, kwamen we tot de conclusie dat de Activesync-protocol van de N900 wat verouderd is. Dit kan liggen aan onze software versie maar uiteraard kan dat ook een bug zijn die het Mameo-team nog moet aanpakken. Jammer is wel dat we hier dus niet mee konden testen.

We zijn dus genoodzaakt geweest om onze smtp-instellingen uit de oude doos op te graven en in te stellen. Dit ging overigens moeiteloos en was binnen mum van tijd ingesteld op het toestel en werkte dan ook probleemloos met onze server. Alle e-mail worden netjes gedownload en weergegeven in een nette en simpele lijst. Als je de e-mail vervolgens opent dan zie je dat het toestel ook HTML-mail ondersteunt en ook dit wordt moeiteloos weergegeven. Wel dien je even in te stellen dat hij standaard de plaatjes moet downloaden of je kunt dit handmatig doen door op het plaatje te drukken. Het doorsturen, reply’en gaat eveneens probleemloos en daarnaast zijn er meer dan genoeg opties om je mail te bewerken of instellingen aan te passen. Een handige functie is uiteraard om te zoeken binnen een e-mail en ook dit werk vlekkeloos. Het is zonde dat we Exchange niet aan de gang hebben gekregen van e-mailen met de N900 is genieten tot en met.

Nokia N900 e-mail

 

Nokia N900 e-mail

 

Nokia N900 e-mail

 

Nokia N900 e-mail

 

Nokia N900 e-mail

 

Nokia N900 e-mail

 

Nokia N900

De Nokia N900 beschikt over een 1320mAh sterke batterij die rugnummer BL-5J heeft mee gekregen van de producent. De batterij zou dus meer dan voldoende capaciteit moeten hebben om het toestel minstens twee dagen vooruit te duwen. Niets blijkt minder waar en wij zijn dan ook op het grootste probleem van dit toestel gestuit. De batterij gaat op een normale dag waarbij je een normale RSS-reader aan hebt staan, af en toe belt en internet net geen 10 uur mee. Ga je het toestel wat intensiever gebruiken dan kun je er vanuit gaan dat de batterij tussen de 6 en 8 uur mee zal gaan. Dit is erg zonde want tegenwoordig lijkt het haast of producenten hun aandacht laten verschuiven naar de functionaliteit in plaats van de duurzaamheid. De N900 laat dan ook op dit vlak flink wat steekjes vallen en dat is zonde omdat er voor de rest erg weinig op het toestel is aan te merken. Aangezien we Exchange niet aan de gang kregen is het lastig te zeggen wat de batterij zou doen met een actieve Exchange-verbinding aan. Maar gekeken naar de overige batterij-prestaties kan dit weinig goeds voorspellen en we gaan er dan ook vanuit dat je met een actieve verbinding net niet de zus uur zult halen.

Nokia heeft aangegeven dat Maemo 5 relatief zuinig met de batterij om zal gaan en dat de final-versie van het OS misschien een uurtje erbij zal geven. Echter kun je softwarematig maar zo veel doen aan dit probleem dus je hoeft niet te verwachten dat de telefoon het dubbele aan tijd zal gaan werken. Het zou mooi zijn als dit geheel op een dag zou uitkomen zodat je hem pas ’s avonds hoeft op te laden als je thuis komt. In ons geval ging dat vaak goed en konden we 10 uur gebruik van maken alvorens we hem aan het infuus moesten leggen.

De bouw van het toestel is overigens wel erg goed te noemen. Om het scherm zitten een zwarte metalen rand die het scherm beschermd tegen stoten. De achterkant is gemaakt van stevig plastic dat vingerafdruk afstotend is. Het achterklepje gaat er wel wat lastig vanaf maar even wat nagels er tussen zetten en dan zit ook dat wel snor. Ook de knoppen aan de zijkant voelen erg stevig aan en de unlock-knop is er dan ook sterk op vooruit gegaan vergeleken met die van de N97. Al met al is het een erg stevig toestel dat solide aanvoelt. Tot slot is het goed om te weten dat het schuifmechanisme erg soepel aanvoelt maar dat de stevigheid van het mechanisme ook dik in orde is. Er is geen spelling te bekennen tussen de body en het scherm waardoor je een vast apparaat in je handen voelt zitten.

Nokia N900

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters