Nokia N97 mini

Na de N97 als succesvol vlaggenschip op de markt gebracht te hebben, heeft Nokia besloten dit nog eens dunnetjes over te doen. Dit keer met het kleine broertje van de N97, de N97 mini. Dit elegante toestel met volledig qwerty toetsenbord is weliswaar iets minder qua specificaties, toch mag hij er met zijn kleinere en handzame design zeker zijn!

Na de opschudding die Nokia met de N97 veroorzaakte, moeten we uitkijken dat we alle specificaties van de mini niet te makkelijk lezen. Dit relatief kleine toestel heeft een 3,2 inch touch screen, 8 GB intern geheugen, GPS-ontvanger, 5 megapixel camera, Micro-SD slot en een volledig qwerty toetsenbord. Specificaties die we, als we ze een paar keer doorlezen, best indrukwekkend vinden. Zeker als we hierbij ook het formaat toestel in het oog houden. De N97 mini weet met al deze mogelijkheden ook nog eens soepel om te gaan.

De mini is net als de gewone N97 is gericht op consumenten en zakelijke gebruikers. Het toestel beschikt over alle moderne communicatiemogelijkheden en heeft daarnaast een uitschuifbaar toetsenbord. Dit toetsenbord zit erg logisch in elkaar en is ook makkelijk met twee duimen te bedienen. Nokia heeft er daarnaast voor gezorgd dat je ook ’s nachts met het toestel uit de voeten kunt en daarom is er backlight in alle toetsen verwerkt. Het scherm wordt door een erg mooi mechanisme gekanteld zodat je het toestel gewoon recht kunt houden. Het touchscreen werkt erg goed en is kraakhelder.

In deze review van All About Phones kijken we hoe de mini zich stand weet te houden tegenover zijn grotere broer, de N97. Hier is te zien dat het toestel wat moet inleveren aan specificaties, maar door zijn kleine en elegante vormgeving, is dit het in onze ogen zeker waard.

N97 mini

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N97 mini
Telefoon model Tilt-Slider
Besturingssysteem Symbian OS v9.4, Series 60 v5
Scherm afmeting 3,2″
Scherm resolutie 360 x 640 pixels,
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Processor en Geheugen
Processor ARM 11 434 MHz processor
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen ROM 8GB
Ram geheugen RAM 128MB
Kleur
Kleuren Cherry Black
Energie
Gesprekstijd 430 minuten
Stand-by tijd 320 uur
Accu 1200 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS (A-)gps
USB Micro-USB 2.0
Multimedia
Camera 5 megapixel Carl Zeiss optics, video-opname
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, amr, awb, qcp, mp3, wma, wav, midi
Videospeler wmv, asf, mp4, 3gp, 3g2, m4v, avi

Nokia N97 mini unboxing

De Nokia N97 mini wordt in een kleine en eenvoudige verpakking geleverd. Op de doos staat op een mooie manier gedrukt om welk toestel het gaat en wat de inhoud van het pakket is. Je krijgt direct de indruk dat meer minder is en dat er iets heel spannends op je ligt te wachten in de doos. Zodra je de doos openmaakt zie je een N97 mini liggen met de bijbehorende batterij. Daarnaast kunnen we ook nog een oplader en een micro-usb-kabel vinden.

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat er een mooie headset bij het toestel zit. De headset is in-ear, wat voor goede bastonen zorgt bij het luisteren van je muziek. Wij waren erg tevreden over de headset en de afstandsbediening die eronder zit. Op de onderstaande uitpakvideo kun je het toestel en alle accessoires nog eens goed terugzien.

Toen Nokia het kleinere broertje van de N97 aankondigde, was onze eerste verwachting dat het toestel te klein zou zijn om goed te kunnen bedienen. Maar dit valt erg mee; de N97 mini blijkt erg handzaam en prettig te zijn, en is in werkelijkheid niet erg veel kleiner dan de N97. Toch wekt het toestel wel de illusie om veel kleiner te zijn, als je deze in je hand hebt. Er is goed nagedacht over het model en zijn vormgeving en dat zie je allemaal terugkomen door het hele toestel heen. Zo zit er een zwarte rand om het scherm heen die ook terug te vinden is om het qwerty-toetsenbord. Dit geeft het toestel een erg mooie en vooral zakelijke uitstraling. Het toestel is niet voorzien van allemaal liflafjes om het uiterlijk op te vrolijken en dat is maar goed ook. Nu is het tenminste een toestel waarmee je goed voor de dag kan komen bij je zakelijke relaties.

De voorkant van het toestel beschikt ook over een extra camera die een VGA-resolutie heeft. Deze camera is eigenlijk bedoeld voor videobellen maar je kunt er in het cameramenu elk moment voor kiezen om deze te activeren, zodat je altijd een spiegeltje bij de hand hebt, mocht je dat nodig hebben. Verder kunnen we onder het scherm nog twee touch-knoppen vinden die bedoeld zijn om mee op te hangen en op te nemen. Naast deze twee knoppen is een grotere zilveren knop geplaatst, die je in het menu van het toestel brengt. Het is prettig dat die knop zo duidelijk aanwezig is, zodat je altijd gemakkelijk terug kunt en gemakkelijk in het menu kunt geraken. Aan de bovenkant van het toestel vinden we nog een sensor en de microfoon. Aan de rechter zijkant zit een volumeknop en de cameraknop. Links vinden we de stand-by-(schuif)knop en de USB- en opladeringang. En tot slot bevindt zich aan de bovenkant de aan- en uitknop en natuurlijk is daar de 3,5mm-ingang die overigens wel andere headsets accepteert maar daarmee helaas geen radio-ontvangst ondersteunt.

N97 mini opengeschoven

 

N97 mini, opengeschoven, schuin aanzicht

 

N97 mini, opengeschoven, achterkant

 

N97 mini, achterkant

 

Aan de achterkant van het toestel kunnen we de camera vinden. Nokia heeft voor de N97 mini net als bij zijn grotere broertje gekozen voor kwaliteit en daarom is er een Carl Zeiss-lens geplaatst met daarachter een 5-megapixelsensor. Als je het toestel omdraait is de lens te zien en twee ledjes die in het donker als flits fungeren. Een leuk detail is ook dat als je het toestel openschuift zodat het toetsenbord naar voren komt, wat iets minder soepel gaat dan bij de N97, je het stukje plastic te zien krijgt dat ervoor zorgt dat het toestel dan op zijn plaats blijft zitten. Op dat stukje plastic zijn alle hoofdspecificaties van de N97 mini en uiteraard het modelnummer gegraveerd.

Deze kleine details geven het toestel net dat beetje extra flair en het is gewoon leuk dat de persoon tegenover je precies ziet wat je in je handen hebt als jij in de trein zit te typen, en dat is zeker niet mis.

N97 mini, zijkant

 

Als je de klep van het toestel wilt openmaken dan dien je vanaf de zijkant je nagels ertussen te zetten en de klep rustig naar boven te bewegen. Onder de klep kunnen we de 1200 MAh-batterij vinden die zich uitstekend staande houdt. Zo is na een dag het toestel nog steeds 100% geladen als we de meter mogen geloven en dat is dan met Wi-Fi constant aan. Na twee dagen intensief gebruiken is de batterij wel een stuk leger. Een derde dag houdt het toestel, in tegenstelling tot de gewone N97, bij intensief gebruik niet vol.

Onder de klep kun je een simkaart kwijt, het is dus wel nodig om je toestel uit te zetten, omdat de simkaarthouder zich onder de batterij bevindt. De micro-SD-kaart kun je wel via hotswap vervangen, waarbij het toestel niet uitgezet hoeft te worden. De 8GB intern geheugen zorgt er eigenlijk al voor dat je geen geheugenkaart nodig hebt maar mocht je alsnog een uitbreiding willen dan kun je tot 16GB bijplaatsen. Soms is dit zelfs noodzakelijk omdat sommige navigatie-applicaties, bijvoorbeeld Sygic, de interne schijf nog niet kunnen waarderen.

N97 mini, close-up

 

N97 mini, box

 

Bij de vormgeving komt natuurlijk ook nog even de verpakking waarin het toestel is aangekomen aan bod. Het gaat hier om een sobere doos die erg strak en minimalistisch is vormgegeven. Op de doos is duidelijk te lezen welk toestel erin. Alles zit netjes in de doos weggestopt zoals je op de vorige pagina in het filmpje kon zien. Het toestel wordt erg compleet geleverd, toch zal het bedrijfsleven wel staan te springen om een tasje waarin het toestel kan worden vervoerd. Nokia zal het tasje ongetwijfeld later alsnog op de markt gaan brengen en dat is dan vervolgens tegen een meerprijs beschikbaar voor consumenten.

Het scherm

Het scherm van de N97 mini is net als van zijn grote broer erg goed te noemen. Het is helder, scherp en er zitten levendige kleuren in. Het is jammer dat de standaard aanwezige thema’s van de N97 mini een beetje saai zijn maar zodra je een video afspeelt zie je hoe mooi alle kleuren zijn. Het afspelen van een video gebeurt overigens altijd in fullscreen, ook YouTube-filmpjes. De input van je vingers wordt geruisloos opgevolgd. Elke input met je vingers moet wel bevestigd worden (dubbele aanraking), wat ook het geval is bij de gewone N97. Daarnaast is er haptic feedback zodat je weet dat het toestel je input ontvangen heeft en er iets mee doet.

Het scherm voelt snel aan en ook de bediening is prima te doen. De stylus is bij de mini weggelaten. Dit is niet erg omdat de onscreen knoppen groot zijn en scrollen gewoon via een swipe-beweging te bewerkstelligen is. Prettig is ook dat het scherm helemaal vlak is en er geen opstaande randjes zijn die je kunnen irriteren. Een mooi voorbeeld is dan ook het scrollen op het toestel dat erg soepel gaat. We waren eerder al te spreken over Symbian 60 v5, maar wederom merk je nu hoe snel Symbian is geworden op de touchscreen-toestellen. Het scrollen is met de nieuwste versie een genot geworden, het toestel reageert direct en de content wordt ogenblikkelijk weergegeven.

De haptic feedback is ook prettig, je weet daardoor zeker dat je iets hebt ingegeven. Wel is het soms irritant dat je alles wat je invoert moet bevestigen. Gelukkig geldt dat niet voor het onscreen toetsenbord, dat overigens erg goed werkt, maar wel voor alle opties en menu’s en dat is vooralsnog niet uit te zetten.

N97 mini, diagonaal

 

Het toetsenbord

Het toetsenbord is in tegenstelling tot dat van de gewone N97 erg logisch ingedeeld. Zodra je gaat typen vind je de toetsen als vanzelf. De toetsen zijn vierkant en liggen niet erg hoog boven de ondergrond waardoor je ze niet diep hoeft in te drukken. Alle toetsen zijn mooi verlicht met wit en oranje als kleur. De meeste toetsen hebben een dubbele functie. Zo is er een speciale oranje toets om de tweede functies te activeren en dat gaat allemaal prima.

Het qwerty-toetsenbord beschikt niet meer over de navigatie-toets die we gewend zijn van de N97, Als alternatief hierop is gekozen voor de 4 overbekende pijltjes rechts van het letterdeel, die we zo goed kennen van het reguliere qwerty-toetsenbord. Het typen gaat dus erg prettig op de N97 mini en ook het vasthouden van het toestel en tegelijkertijd typen met je duimen is een fluitje van een cent en misschien wel een genot te noemen.

N97, toetsenbord

 

Standby-scherm

Nokia N97 mini homescreen

Het standby-scherm van de Nokia N97 mini is versierd met allemaal widgets. Deze widgets zijn eigenlijk verlengstukken van applicaties die je op je N97 mini kunt installeren. Ontwikkelaars zullen dus voor de mini speciale widgets-addons moeten gaan ontwikkelen zodat gebruikers ze op hun standby-scherm kunnen weergeven. De widgets kun je allemaal zelf instellen en ook de rangschikking kun je uiteraard zelf bepalen door een speciaal menu in te gaan dat je linksonder ziet als je in het standby-scherm zit. Het scherm ververst zich, afhankelijk van de applicatie, automatisch. De mail-widget past zich aan als er een nieuwe mail is, de weer-widget doet dat vervolgens weer niet. Op het moment zijn er nog weinig applicaties die over een widget-addon beschikken maar Nokia heeft ons verzekerd dat daar heel snel verandering in gaat komen en hierdoor wordt het standby-scherm van de N97 mini erg functioneel.

Naast de widgets kun je uiteraard ook de achtergrond aanpassen van je ‘desktop’. Zo kun je een foto of een diavoorstelling op de achtergrond laten weergeven. De bedoeling is dat je een geheel eigen omgeving kunt maken en de uitwerking daarvan is prima gelukt. Door slechts een simpele swipe naar links of naar rechts te geven op het standby-scherm zorg je ervoor dat alle widgets verdwijnen waardoor je een leeg scherm overhoudt. Mocht je ze weer terug willen zien dan is een swipe voldoende om ze weer te laten verschijnen.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini menu

 

Nokia N97 mini

 

Menu

Nokia N97 mini

Het menu van Symbian 60 v5 is overzichtelijk te noemen en goed bereikbaar met de vingers. Je hebt geen toetsenbord of iets anders nodig om een instelling in het menu te bewerken, alles is groot genoeg om zelfs met de grootste duim prima uit de voeten te kunnen in het menu. Het topmenu telt twaalf iconen waaronder de instellingen, sms en het telefoonboek. Daarnaast kun je ook overige applicaties geordend terug vinden. De menu’s gaan wel relatief diep waardoor het soms wel even zoeken is naar de juiste instelling. Maar al met al is het prima te doen. Het topmenu kun je ook in een lijstweergave laten zetten en daarnaast kun je ook de indeling aanpassen. Dankzij de accelerometer die in de N97 mini zit kun je het toestel kantelen waardoor het menu meegaat. Ook hierbij staat het overzicht voorop en dat komt erg goed uit de verf in deze stand.

Overigens is het handig om te weten dat je in elk menu en in elke applicatie het scherm kunt omgooien om de menu’s en applicaties in landscape mode te laten weergeven. Je hoeft hiervoor niet per se het toestel uitgeklapt te hebben, wat wel zo prettig is. Voor meer menufoto’s kan gekeken worden bij de review van de gewone N97.

Prestaties

De prestaties van de Nokia N97 mini zijn goed; tijdens een test waarbij we zo veel mogelijk applicaties op de achtergrond hebben laten meedraaien bleef het toestel snel. Er was een kleine vertraging merkbaar tijdens het openen van het menu maar eenmaal in het menu was het toestel niet of nauwelijks langzamer te noemen. De prestaties tijdens het afspelen van video’s zijn ook prima en YouTube-video’s en andere bestanden afspelen is geen brug te ver voor de N97 mini.

Ook Flash op websites wordt moeiteloos afgespeeld en het aan- en uitzetten gaat relatief snel voor een smartphone. Het draaien van het scherm is zo gebeurd maar met meerdere applicaties open gaat het soms net wat langzamer. Gelukkig irriteert ons dat niet waardoor we er eigenlijk niets van merken.

Muziek

Nokia N97 mini

De muziekspeler op de Nokia N97 mini is uitgebreid, zo kun je je eigen albums en playlists aanmaken en uiteraard alles filteren op genre of artiest. De speler werkt simpel en zoals we het altijd van Nokia gewend zijn draait ook de muziekspeler moeiteloos op de achtergrond mee. De speler kan ook album-art weergeven waardoor je de cover van al je albums aan de tracks kunt koppelen en laten weergeven. De muziekspeler is ook voorzien van een widget die je op je standby-scherm kunt plaatsen en via die optie kun je van nummers wisselen en daarnaast op pauze en play drukken. De meegeleverde afstandsbediening die bij de headset zit bestuurt daarnaast probleemloos ook de muziekspeler. Zo kun je van liedjes wisselen en wederom op pauze en play drukken.

De N97 beschikt ook over een radio-ontvanger De radio-ontvanger heeft de beschikking over RDS waardoor je alle informatie die met het radiosignaal meegestuurd wordt kunt ontvangen en weergeven. Denk aan bijvoorbeeld file-informatie en zenderinformatie. De kwaliteit van het signaal en de muziekweergave is goed te noemen.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Camera

Nokia N97 mini camera

De camera van de N97 mini is goed, Nokia heeft besloten om niet actief deel te nemen aan de megapixelrace maar zich in plaats daarvan meer te richten op de lens die in het toestel verwerkt wordt. Zo hebben tegenwoordig bijna alle N-series toestellen een Carl Zeiss-lens meegekregen en dat zie je goed terug in de foto’s. Het opnemen van een foto gebeurt in full-screen zoals je hiernaast kunt zien. Er zijn legio opties in het menu om de fotokwaliteit aan te passen. Zo kun je de ISO-waarde instellen, de lichtbalans en nog tal van andere opties om de optimale fotokwaliteit te verkrijgen.

Opvallend is dat de fotokwaliteit met normaal licht buiten beter is dan binnen. Vooral het onderscheiden van de verschillende lagen wit vindt het toestel wat lastig. Met macrofoto’s kan het toestel beter uit de voeten en buiten zijn de foto’s perfect. Een leuk detail is overigens dat het toestel aangeeft 9999 foto’s kwijt te kunnen in zijn geheugen met de hoogste resolutie aan. Dat is natuurlijk te danken aan de 8GB intern geheugen waarmee je de komende jaren wel vooruit kunt. Het scherpstellen tijdens het nemen van een foto gaat relatief snel en kort daarna wordt de foto genomen, zonder merkbare vertraging. De autofocus werkt prima zolang je gewoon netjes je handen probeert stil te houden.

De videomogelijkheden van het toestel zijn ook prima. Je kunt een video van maximaal 90 minuten opnemen, dit is een softwarematige beperking van Symbian. Het toestel kan uiteraard veel meer opnemen maar de software gaat daar liever niet in mee. De leds aan de achterkant van het toestel zorgen er tijdens het filmen voor dat je voldoende licht hebt. De ledjes zijn best scherp en bieden tot ongeveer anderhalve meter licht in een omgeving als het echt donker is.

Nokia N97 mini camera

 

Nokia N97 mini camera

 

Nokia N97 mini camera sample

 

Multimedia afspelen

Nokia N97 mini

Het afspelen van video’s op de Nokia N97 is kinderlijk eenvoudig. Naast de standaard afspeelmogelijkheden is er ook een Realplayer-applicatie meegeleverd door Nokia. Dankzij deze applicatie kun je bijna elk bestand afspelen. Door het openen van de applicatie zal het toestel zelf gaan zoeken naar mediabestanden in zijn geheugen. Vervolgens zal hij alle bestanden weergeven die je gelijk fullscreen kunt benaderen.

Ook het afspelen van YouTube wordt erg makkelijk gemaakt. Je kunt hiervoor twee dingen doen: je kunt via de browser naar de site browsen of via een dedicated applicatie naar de site browsen. Het komt op hetzelfde neer zoals je ziet. Zodra je een video hebt geselecteerd die je wilt bekijken gooit de mini het scherm weer om naar fullscreen om je zo van de video te laten genieten. De kwaliteit is erg goed en daarnaast is de snelheid van het laden van de video heerlijk. Je wordt door YouTube wel doorgestuurd naar de mobiele pagina maar dat is zeker niet erg aangezien de kwaliteit er niet onder te lijden heeft naar onze mening.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 video youtube

 

Nokia N97 video youtube

 

Nokia N97 video youtube

 

Kantoor applicaties

Nokia N97 mini

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat de N97 mini vol zit met applicaties waarbij je productiviteit vergroot wordt. Zo kun je naast het openen en bekijken van office- en pdf-bestanden ook andere dingen ‘managen’ op je mini. Wel moet gezegd worden dat de office-applicatie een trial is en dat je voor het daadwerkelijk bewerken van de bestanden een licentie dient aan te schaffen. Maar afgezien van het licentieprobleempje zijn er voldoende applicaties op het toestel om het nieuws bij te houden en andere dingen te doen. Zo is er uiteraard een rekenmachine aanwezig en een uitgebreide Todo-applicatie zodat je er zeker van bent dat je geen taken vergeet. Het woordenboek zorgt ervoor dat je gelijk weet hoe je iets moet spellen en de omrekenmodule is altijd handig in het buitenland.

Nokia heeft ervoor gezorgd dat je ongeveer 7GB aan vrije ruimte op het toestel hebt en daarnaast is er nog rond de 35MB op het toestel zelf vrij voor overige applicaties die per se op het interne geheugen geïnstalleerd dienen te worden.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia Ovi Store

Nokia Ovi Store

De Nokia Ovi Store is kort voor de introductie van de N97 gelanceerd door de producent. Na wat opstartproblemen is de winkel inmiddels goed bereikbaar en werkt hij zonder problemen op de N97 mini. Sinds de introductie is de store al flink uitgebreid. Veel applicaties, zoals een Twitter-client en een Facebook-applicatie, zijn al aanwezig. Nokia benadrukt dat het de komende maanden erg hard zal gaan met de applicaties dus we kunnen de komende tijd nog veel meer nieuwe applicaties verwachten.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Wel is het jammer dat je vooralsnog alleen met een creditcard kunt betalen en niet via een machtiging bij de bank of een PayPal-account. Onduidelijk is nog of deze opties later volgen, maar naar verwachting zullen de betaalmogelijkheden wel uitgebreid gaan worden in de Ovi Store. Overigens heb je geen creditcard nodig om gratis applicaties te kunnen downloaden. Wat ons betreft staat Ovi Store nog redelijk in de kinderschoenen maar tot dusver heeft de winkel ons niet teleurgesteld en waarschijnlijk gaan er mooie dingen komen.

Nokia Ovi Store

 

Nokia Ovi Store

 

Nokia Ovi Store

 

Overige applicaties

Nokia N97 mini

Naast de productiviteitsapplicaties zijn er ook applicaties aanwezig waarmee je kunt navigeren of bijvoorbeeld het laatste nieuws kunt bekijken. Zo is er de Bloomberg-applicatie die ervoor zorgt dat je de laatste beursinformatie op je scherm getoverd krijgt. Uiteraard is het ook mogelijk om van deze applicatie een widget toe te voegen aan je standby-scherm. Wel moet je erop letten dat je hiervoor een actieve internetverbinding nodig hebt. Daarnaast is er ook nog de qik-applicatie waarmee je live via de qik-servers video’s kunt laten streamen vanaf je mini met behulp van de camera. Zo kun je de hele wereld mee laten kijken met wat jij op dat moment aan het doen bent.

Navigeren via Nokia Maps gaat erg soepel. Wel heb je hiervoor een actieve internetverbinding nodig maar het is wel opmerkelijk hoe snel het toestel een fix heeft en hoe accuraat die fix is. We hebben geprobeerd om Sygic op de mini te draaien maar helaas had die applicatie een externe geheugenkaart nodig. Nokia Maps is ook erg uitgebreid te noemen want naast de 3D-weergave zijn er nog vele andere views om rustig te kunnen navigeren.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Bellen

Nokia N97 mini

Bellen is uiteraard waarvoor een telefoon gemaakt is. Bij de mini is dat niet anders en ook hier is het bellen simpel en tegelijkertijd uitgebreid te noemen. Zo kun je als je gebeld wordt door middel van een swipe-beweging opnemen als het toestel in je zak zit. Daarnaast kun je natuurlijk ook de groene toets indrukken om op te nemen en de rode om op te hangen. In het menu voor het bellen kun je direct een nummer ingeven of iemand uit je telefoonboek selecteren en die persoon vervolgens bellen, een bericht sturen of bewerken. De menu’s voor gemiste oproepen zijn overzichtelijk en minimalistisch. Heel veel opties worden je niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen nog steeds bellen blijft. Voor een video-oproep kun je het menu induiken en de video-oproep selecteren, waarbij de tweede camera geactiveerd wordt.

Mocht je een oproep gemist hebben dan krijg je hiervan een melding op je standby-scherm en zie gelijk van wie je een oproep gemist hebt en hoe laat. Vervolgens kun je de desbetreffende persoon terugbellen of links laten liggen en verdergaan met waar je mee bezig was.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Berichten

Nokia N97 mini

De mini is natuurlijk een echte messaging-telefoon en daarom zit er ook op dit toestel speciale software om gemakkelijk een e-mailaccount in te kunnen stellen. Net als bij de E75 is het instellen van een All About Phones e-mailaccount een fluitje van een cent geweest. Het was een minuutje werk al met al. Onze mailaccounts lopen via Imap of Pop3 en met beide standaarden heeft het toestel geen moeite gehad. Ook met onze Exchange-server kon het toestel overweg, al moet je daarbij wel even weten hoe je het geheel moet instellen. Het toestel had wat moeite met het ontdekken van de instellingen van de Exchange-server. Je kunt je e-mail automatisch laten ophalen van het netwerk of je kunt ervoor kiezen dat alles netjes synchroniseert zodra je de mailapplicatie opent.

Ook het sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Nokia en de instellingen zijn ook op de mini erg uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en drie verschillende onscreen toetsenborden gebruiken om je data in te voeren. Zowel sms’en als e-mailen werkt ook via landscape mode waardoor je ook prima gebruik kunt maken van het qwerty-toetsenbord.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Browsen

Nokia N97 mini

Vanaf het moment dat we de Nokia 5800 voor een recensie in huis hadden viel ons gelijk op dat de browser zo veel verbeterd is ten opzichte van de browser in de vorige Symbian-versie. Tegenwoordig kan de Symbian-browser, die ook in de mini zit, moeiteloos Flash aan en daarnaast wordt bijna elke moderne website probleemloos weergegeven. Zo ook de website van All About Phones. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij ons het geval is. Daarnaast zijn er een hoop privacy-instellingen en zou je eigenlijk kunnen zeggen dat de browser bijna evenveel opties heeft als een normale pc-browser.

Het inzoomen op de site werkt wel wat apart. Zo kun je twee keer klikken om in te zoomen of je kunt de scrollbar gebruiken om op een gebied in te zoomen. Dat laatste werkt niet erg lekker omdat hij de pagina dan opnieuw gaat renderen. Met de eerste optie kun je echter goed uit de voeten. Alle elementen van onze site en van andere sites worden prima weergegeven en sites zoals YouTube zijn ook geen probleem voor de Symbian-browser. Al met al kun je zeggen dat het een prima browser is die doorgaans elke site goed weergeeft en boordevol zit met opties waar je ook echt wat aan hebt.

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Nokia N97 mini

 

Uithoudingsvermogen

In de mini zit een 1200mAh sterke batterij die een gemiddelde levensduur heeft voor dit soort toestellen. Gemiddeld ging het toestel bij ons twee dagen mee waarna hij ’s avonds toch echt aan de lader moest. Het opladen duurt een uurtje en dat is redelijk snel te noemen. Je moet wel nagaan dat wij tijdens het testen gebruik hebben gemaakt van 3G, Wi-Fi, Bluetooth, radio en dat we het toestel natuurlijk iets meer aan hadden dan op een gemiddelde gebruikersdag, wij waren er immers mee aan het testen… Het scherm hadden wij ingesteld op de hoogste helderheid en daarnaast liepen er op de achtergrond vaak applicaties mee en ook haalde het toestel zo nu en dan e-mails van ons op. Al met al presteert het toestel daarom goed op zijn batterij. We zijn dus redelijk tevreden met dit resultaat en voor de meeste gebruikers zal het ook genoeg zijn, verwachten wij.

Het toestel zelf is ook robuust en ligt erg stevig in je hand. De gebruikte materialen zijn kwalitatief prima en de afwerking is ronduit goed. Dit geldt voor zowel het toetsenbord als de rest van het toestel. Het toestel zal dan ook prima tegen een stootje kunnen, al moet je wel uitkijken met het touchscreen aangezien dat natuurlijk wel veel gemakkelijker beschadigd raakt dan een normaal scherm.

Nokia N97 mini accu

 

Het eerste wat wij ons afvroegen toen Nokia over de N97 mini sprak was wat de verschillen zouden zijn met de gewone N97. Natuurlijk hadden we met de naam een redelijk vermoeden dat de afmetingen kleiner zouden zijn, maar verder wat het afwachten wat ze er van maakten. Zou het echt een ‘light’ versie van de N97 worden of zou het Nokia toch gelukt zijn om alle specificaties in een nog kleinere behuizing te krijgen. Hieronder bespreken wij de belangrijkste verschillen tussen de N97 en de N97 mini.

N97 vs N97 mini

 

Afmetingen

N97 vs N97 mini

Volgens Nokia heeft de gewone N97 een afmeting van 117,2 x 55,3 x 15,9 mm en daarmee een inhoud van 88cc. Dit zijn aardige maten voor een toestel, maar is zeker niet extreem te noemen. Ook moeten we niet vergeten dat het toestel hierbij wel een 3,5 inch scherm heeft. Als we dit vergelijken met de mini die 113 x 52,5 x 14,2 mm als afmetingen heeft en 75cc als inhoud, zien we dat deze zo’n 17% kleiner is. Dit zijn natuurlijk alleen de objectieve getallen.

Als we echter op gevoel werken, lijkt de N97 mini net een magische grens te overschreiden. Hadden we bij de gewone N97 nog het gevoel een flink toestel in ons handen te hebben, bij de mini is dat gevoel er niet meer. Het toestel voelt compact en elegant aan. Toch hebben ze het bij Nokia weten te presteren dat ondanks de kleinere afmetingen, de bedienbaarheid prima blijft. Ook is het goed gelukt om het robuuste gevoel wat de N97 heeft vast te houden.

Nokia N97 vs N97 mini

 

Nokia N97 vs N97 mini

 

Nokia N97 vs N97 mini

 

Specificaties

Nokia N97 vs N97 mini

Bij het verkleinen van de N97 heeft Nokia wel wat specificaties moeten veranderen. Het is gewoon op dit moment nog niet mogelijk om alle componenten die in de N97 zitten in een toestel met een kleinere afmeting te krijgen. Toch heeft Nokia hier naar onze mening wijze beslissingen genomen waardoor de N97 mini geen compromissen toestel is geworden, maar gewoon een volwaardig toestel waarmee je alles kunt doen wat nodig is.

Het eerste en meest opvallende component waar Nokia aan heeft zitten sleutelen, is het scherm. De afmetingen van het scherm zijn van een diagonaal van 3,5 inch naar een diagonaal van 3,2 inch gegaan. Dit lijkt maar een klein verschil, en gelukkig is dat het ook in het geval van de N97 mini. Het scherm heeft de zelfde resolutie behouden, en alle menu’s blijven dankzij de goede indeling van Symbian goed bedienbaar. Wel zorgt een iets kleiner scherm natuurlijk ook voor iets kleinere letters. Of dat een probleem is, is waarschijnlijk erg afhankelijk van de persoon.

Het tweede verschil is de capaciteit van de accu. Had de Nokia N97 nog een 1500 mAh accu die zorgde voor een spreektijd van 570 minuten en een standby-tijd van 430 uur, bij de N97 mini is dit een 1200mAh accu met een spreektijd van 430 minuten en een standby-tijd van 320 uur. In de praktijk betekent dit dat de standaard N97 het bij redelijk intensief gebruik 3 dagen weet vol te houden op zijn accu, terwijl de mini na 2 dagen weer aan de lader moet. Dit zijn nog steeds prima prestaties als we het vergelijken met de meeste moderne smartphones.

Het derde en naar onze mening grootste verschil is het interne geheugen. Bij de N97 was er sprake van de immense opslagcapaciteit van 32GB. Dit maakte het tot een kunst om hem met je cd-collectie geheel te vullen. Bij de N97 mini hebben we het over een meer gebruikelijke, maar nog steeds zeer acceptabele 8GB. Hoewel dit een stuk minder is dan de 32GB van de N97, zien wij dit niet als een probleem. 8GB is voorlopig nog steeds voldoende om alle applicaties die je wilt te draaien, en daarbij nog een fatsoenlijk hoeveelheid muziek en foto’s op te slaan. Verder beschikt de N97 mini net als zijn grote broer over een Micro-SD slot, waardoor de opslagcapaciteit zonder veel moeite met nog eens 16GB te vergroten is.

Naast deze meest opvallende verschillen, zijn er nog wat kleine verschillen op te merken als we de toestellen naast elkaar houden. Zo heeft de N97 mini geen klepje meer om de lens van de camera af te schermen, en is de indeling van het toetsenbord veranderd. Wij denken dat Nokia ondanks de verschillen in specificaties hier toch een heel goed toestel op de markt zet voor in het hogere segment. Ze hebben goed nagedacht over waar ze componenten hebben aangepast, en waar dat vooral niet moest. Hierdoor is een toestel ontstaan waar je zeker goed mee voor de dag kan komen in de huidige tijd.

Nokia N97 vs N97 mini

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters