Nokia N97

De langverwachte Nokia N97 wordt het vlaggenschip van Nokia voor het jaar 2009. Het toestel beschikt over uitzonderlijk goede specificaties en is daarnaast een lust voor het oog. Nokia heeft de N97 gericht op zowel de zakelijke gebruikers als op normale consumenten. Inmiddels staat heel Nederland te popelen om het toestel in bezit te hebben en wij geven je alvast een uitgebreide review over de N97 zodat je weet wat je ervan kunt verwachten.

Eind vorig jaar veroorzaakte Nokia opschudding in de telecomwereld met de aankondiging van de Nokia N97. Het toestel heeft erg pittige specificaties zoals een touchscreen, 5-megapixelcamera en natuurlijk de 32GB intern geheugen die met nog eens 32GB kan worden uitgebreid door middel van een micro-SD-kaart. De Nokia N97 is het vlaggenschip van Nokia voor dit jaar, als we zoeken naar concurrentie dan vinden we op dit moment de HTC Touch Pro2 en de Samsung OmniaHD. Ook de Sony Ericsson Xperia X1 mogen we in het rijtje opnemen, hoewel dat toestel al wat langer meegaat dan de andere die momenteel op de markt te vinden zijn.

Opvallend is dat dit pas de tweede mainstream Nokia is die voorzien is van een touchscreen. De eerste was natuurlijk de Nokia 5800 XpressMusic en daarvoor had Nokia ook nog een ander model met een touchscreen maar dat liep lang niet zo hard als de 5800. De Nokia N97 zal naar verwachting de Nokia 5800 gaan evenaren in populariteit, ondanks zijn bijna drie keer zo hoge prijs.

De N97 is gericht op consumenten en zakelijke gebruikers. Het toestel beschikt over alle moderne communicatiemogelijkheden en heeft daarnaast een uitschuifbaar toetsenbord. Dit toetsenbord is wat apart vormgegeven, niet alle toetsen liggen zoals je in eerste instantie zou verwachten. Na er een dag mee gespeeld te hebben ben je er echter al aan gewend en dan typt het net zo lekker als een normaal toetsenbord. Nokia heeft er daarnaast voor gezorgd dat je ook ’s nachts met het toestel uit de voeten kunt en daarom is er backlight in alle toetsen verwerkt. Het scherm wordt door een erg mooi mechanisme gekanteld zodat je het toestel gewoon recht kunt houden. Het touchscreen werkt erg goed en is kraakhelder.

In deze review van All About Phones kijken we hoe de Nokia N97 zich staande houdt tegenover de HTC Touch Pro2 en welke meerwaarde de N97 biedt ten opzichte van zijn concurrenten. We zullen het toestel van top tot teen bespreken, natuurlijk ondersteund door de nodige lading aan foto’s en video’s.

Nokia N97

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N97
Telefoon model Tilt-Slider
Besturingssysteem Symbian OS v9.4, Series 60 v5
Scherm afmeting 3,5″
Scherm resolutie 360 x 640 pixels,
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Processor en Geheugen
Processor ARM 11 434 MHz processor
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen ROM 32GB
Ram geheugen RAM 128MB
Kleur
Kleuren Zwart; wit
Energie
Gesprekstijd 530 minuten
Stand-by tijd 432 uur
Accu 1500 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS (A-)gps
USB Micro-USB 2.0
Multimedia
Camera 5 megapixel Carl Zeiss optics, video-opname
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, amr, awb, qcp, mp3, wma, wav, midi
Videospeler wmv, asf, mp4, 3gp, 3g2, m4v, avi

Nokia N97 in de doos AAP

De Nokia N97 wordt in een kleine en eenvoudige verpakking geleverd. Op de doos staat op een mooie manier gedrukt om welk toestel het gaat en wat de inhoud van het pakket is. Je krijgt direct de indruk dat meer minder is en dat er iets heel spannends op je ligt te wachten in de doos. Zodra je de doos openmaakt zie je een N97 liggen met de bijbehorende batterij en een mooie stylus die aan het toestel gehangen kan worden. Daarnaast kunnen we ook nog een doekje om het toestel af te vegen, een oplader en een micro-usb-kabel vinden.

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat er een mooie headset bij het toestel zit. Je kunt hierin ook je eigen 3,5mm headset steken mocht je de oortjes niet prettig vinden. Overigens waren wij wel erg tevreden over de headset en de afstandsbediening die eronder zit. Op de onderstaande uitpakvideo kun je het toestel en alle accessoires nog eens goed terugzien.

Onze eerste gedachte toen vorig jaar de Nokia N97 werd aangekondigd was: dat moet dan wel een groot ding zijn, zeg! Maar niets is minder waar; de N97 blijkt erg handzaam en prettig te zijn. Er is goed nagedacht over het model en zijn vormgeving en dat zie je allemaal terugkomen door het hele toestel heen. Zo zit er een zilveren rand om het scherm heen die ook terug te vinden is om het qwerty-toetsenbord. Dit geeft het toestel een erg mooie en vooral zakelijke uitstraling. Het toestel is niet voorzien van allemaal liflafjes om het uiterlijk op te vrolijken en dat is maar goed ook. Nu weet tenminste iedereen dat hij een krachtpatser die respect afdwingt in zijn hand heeft.

De voorkant van het toestel beschikt ook over een extra camera die een VGA-resolutie heeft. Deze camera is eigenlijk bedoeld voor videobellen maar je kunt er in het cameramenu elk moment voor kiezen om deze te activeren, zodat je altijd een spiegeltje bij de hand hebt, mocht je dat nodig hebben. Verder kunnen we onder het scherm nog twee touch-knoppen vinden die bedoeld zijn om mee op te hangen en op te nemen. Naast deze twee knoppen is een grote zilveren knop geplaatst, die je in het menu van het toestel brengt. Het is prettig dat die knop zo duidelijk aanwezig is, zodat je altijd gemakkelijk terug kunt en gemakkelijk in het menu kunt geraken. Aan de bovenkant van het toestel vinden we nog een sensor en de microfoon. Aan de rechter zijkant zit een volumeknop en de cameraknop. Links vinden we de stand-by-knop en de USB- en opladeringang. En tot slot bevindt zich aan de bovenkant de aan- en uitknop en natuurlijk is daar de 3,5mm-ingang die overigens wel andere headsets accepteert maar daarmee helaas geen radio-ontvangst ondersteunt.

Nokia N97 voorkant

 

Nokia N97 zijkant

 

Nokia N97 detail

 

Nokia N97 zijkant

 

Aan de achterkant van het toestel kunnen we de camera vinden die beschermd is door een cover. Nokia heeft voor de N97 wederom gekozen voor kwaliteit en daarom is er een Carl Zeiss-lens geplaatst met daarachter een 5-megapixelsensor. De camera komt iets omhoog zetten vanuit de achterklep en dat is eigenlijk best wel prettig als je aan het bellen bent, aangezien je met behulp van die rand het toestel goed tegen je oor op zijn plaats kunt houden. Zodra je het cameraklepje opent, komt de lens tevoorschijn en twee ledjes die in het donker als flits fungeren. Een leuk detail is ook dat als je het toestel openschuift zodat het toetsenbord naar voren komt, wat overigens erg soepel gaat, je het stukje plastic te zien krijgt dat ervoor zorgt dat het toestel dan op zijn plaats blijft zitten. Op dat stukje plastic zijn alle hoofdspecificaties van de N97 en uiteraard het modelnummer gegraveerd.

Deze kleine details geven het toestel net dat beetje extra flair en het is gewoon leuk dat de persoon tegenover je precies ziet wat je in je handen hebt als jij in de trein zit te typen, en dat is zeker niet mis.

Nokia N97 achterkant

 

Nokia N97 achterkant

 

Nokia N97

 

Nokia N97 zijkant

 

Als je de klep van het toestel wilt openmaken dan dien je vanaf de onderkant je nagels ertussen te zetten en de klep rustig naar boven te bewegen. Onder de klep kunnen we de 1500 MAh-batterij vinden die zich uitstekend staande houdt. Zo is na een dag het toestel nog steeds 100% geladen als we de meter mogen geloven en dat is dan met Wi-Fi constant aan. Na twee dagen hebben wij nog vier streepjes over, na drie dagen resteren nog altijd twee streepjes en in de avond begint de batterij pas op te raken. Het opladen van het toestel duurt ongeveer drie kwartier wat een prima tijd is.

Onder de klep kun je een simkaart kwijt, het is dus wel nodig om je toestel uit te zetten, omdat de simkaarthouder zich onder de batterij bevindt. De micro-SD-kaart kun je wel via hotswap vervangen, waarbij het toestel niet uitgezet hoeft te worden. De 32GB intern geheugen zorgt er eigenlijk al voor dat je geen geheugenkaart nodig hebt maar mocht je alsnog een uitbreiding willen dan kun je tot 16GB bijplaatsen. Soms is dit zelfs noodzakelijk omdat sommige navigatie-applicaties, bijvoorbeeld Sygic, de interne schijf nog niet kunnen waarderen.

Nokia N97 open

 

Nokia N97 open

 

Nokia N97

 

Bij de vormgeving komt natuurlijk ook nog even de verpakking waarin het toestel is aangekomen aan bod. Het gaat hier om een sobere doos die erg strak en minimalistisch is vormgegeven. Op de doos is duidelijk te lezen welk toestel erin zit en welke specificaties deze bruut allemaal heeft. Alles zit netjes in de doos weggestopt zoals je op de vorige pagina in het filmpje kon zien. Het toestel wordt erg compleet geleverd, toch zal het bedrijfsleven wel staan te springen om een tasje waarin het toestel kan worden vervoerd. Nokia zal het tasje ongetwijfeld later alsnog op de markt gaan brengen en dat is dan vervolgens tegen een meerprijs beschikbaar voor consumenten.

Nokia N97 doos

 

Nokia N97 doos

 

Nokia N97 doos

 

Het scherm

Het scherm van de N97 is erg goed te noemen. Het is helder, scherp en er zitten levendige kleuren in. Het is jammer dat de standaard aanwezige thema’s van de N97 een beetje saai zijn maar zodra je een video afspeelt zie je hoe mooi alle kleuren zijn. Het afspelen van een video gebeurt overigens altijd in fullscreen, ook YouTube-filmpjes. De input van je vingers wordt geruisloos opgevolgd. Elke input met je vingers moet wel bevestigd worden, wat ook het geval is bij de Nokia 5800. Daarnaast is er haptic feedback zodat je weet dat het toestel je input ontvangen heeft en er iets mee doet.

Het scherm voelt snel aan en ook de bediening is prima te doen. De stylus is naar onze mening niet of nauwelijks nodig omdat de onscreen knoppen groot zijn en scrollen gewoon via een swipe-beweging te bewerkstelligen is. Prettig is ook dat het scherm helemaal vlak is en er geen opstaande randjes zijn die je kunnen irriteren, wat bij de Nokia 5800 soms nog wel het geval was. Een mooi voorbeeld is dan ook het scrollen op het toestel dat erg soepel gaat. We waren eerder al te spreken over Symbian 60 v5, maar wederom merk je nu hoe snel Symbian is geworden op de touchscreen-toestellen. Het scrollen is met de nieuwste versie een genot geworden, het toestel reageert direct en de content wordt ogenblikkelijk weergegeven.

De haptic feedback is ook prettig, je weet daardoor zeker dat je iets hebt ingegeven. Wel is het irritant dat je alles wat je invoert moet bevestigen. Gelukkig geldt dat niet voor het onscreen toetsenbord, dat overigens erg goed werkt, maar wel voor alle opties en menu’s en dat is vooralsnog niet uit te zetten. Nu heeft de Nokia 5800 dit ook en waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van even wennen maar het is redelijk onlogisch om iets twee keer te moeten ingeven.

Nokia N97 scherm

 

Nokia N97 scherm

 

Nokia N97

 

Nokia N97 zijkant

 

Het toetsenbord

Het toetsenbord is een geval apart op het toestel. Het eerste waar je aan denkt als je het toestel openklapt is: waarom zitten de toetsen zo raar? Zodra je gaat typen kom je tot de conclusie dat het erg meevalt en dat alles eigenlijk erg logisch en goed te bereiken is. De toetsen zijn vierkant en liggen niet erg hoog boven de ondergrond waardoor je ze niet diep hoeft in te drukken. Alle toetsen zijn mooi verlicht met wit en blauw als kleur. De meeste toetsen hebben een dubbele functie. Zo is er een speciale blauwe toets om de tweede functies te activeren en dat gaat allemaal prima. Uitzondering hierop zijn wel de punt en de komma die op dezelfde toets zitten. Mocht je een komma willen neerzetten dan moet je even shift-punt indrukken en dan werkt het prima. Het is even wennen maar lang niet zo erg als we eerst dachten.

Het qwerty-toetsenbord beschikt ook over een navigatietoets en een bevestigingstoets. Dit hoekje dat aan de linkerkant van het toestel is gesitueerd werkt erg lekker en je kunt er moeiteloos mee door de menu’s en pagina’s heenscrollen. Het typen gaat dus erg prettig op de N97 en ook het vasthouden van het toestel en tegelijkertijd typen met je duimen is een fluitje van een cent en misschien wel een genot te noemen.

Nokia N97 toetsenbord

 

Nokia N97 navigatietoets

 

Nokia N97 voorkant

 

Nokia N97 overall

 

Standby-scherm

Nokia N97 homescreen

Het standby-scherm van de Nokia N97 is versierd met allemaal widgets. Deze widgets zijn eigenlijk verlengstukken van applicaties die je op je N97 kunt installeren. Ontwikkelaars zullen dus voor de N97 speciale widgets-addons moeten gaan ontwikkelen zodat gebruikers ze op hun standby-scherm kunnen weergeven. De widgets kun je allemaal zelf instellen en ook de rangschikking kun je uiteraard zelf bepalen door een speciaal menu in te gaan dat je linksonder ziet als je in het standby-scherm zit. Het scherm ververst zich, afhankelijk van de applicatie, automatisch. De mail-widget past zich aan als er een nieuwe mail is, de weer-widget doet dat vervolgens weer niet. Op het moment zijn er nog weinig applicaties die over een widget-addon beschikken maar Nokia heeft ons verzekerd dat daar heel snel verandering in gaat komen en hierdoor wordt het standby-scherm van de N97 erg functioneel.

Naast de widgets kun je uiteraard ook de achtergrond aanpassen van je ‘desktop’. Zo kun je een foto of een diavoorstelling op de achtergrond laten weergeven. De bedoeling is dat je een geheel eigen omgeving kunt maken en de uitwerking daarvan is prima gelukt. Door slechts een simpele swipe naar links of naar rechts te geven op het standby-scherm zorg je ervoor dat alle widgets verdwijnen waardoor je een leeg scherm overhoudt. Mocht je ze weer terug willen zien dan is een swipe voldoende om ze weer te laten verschijnen.

Nokia N97 home screen edit

 

Nokia N97 homescreen leeg

 

Nokia N97 widgets edit

 

Menu

Nokia N97 menu

Het menu van Symbian 60 v5 is overzichtelijk te noemen en goed bereikbaar met de vingers. Je hebt geen toetsenbord of iets anders nodig om een instelling in het menu te bewerken, alles is groot genoeg om zelfs met de grootste duim prima uit de voeten te kunnen in het menu. Het topmenu telt twaalf iconen waaronder de instellingen, sms en het telefoonboek. Daarnaast kun je ook overige applicaties geordend terug vinden. De menu’s gaan wel relatief diep waardoor het soms wel even zoeken is naar de juiste instelling. Maar al met al is het prima te doen. Het topmenu kun je ook in een lijstweergave laten zetten en daarnaast kun je ook de indeling aanpassen. Dankzij de accelerometer die in de N97 zit kun je het toestel kantelen waardoor het menu meegaat. Ook hierbij staat het overzicht voorop en dat komt erg goed uit de verf in deze stand.

Overigens is het handig om te weten dat je in elk menu en in elke applicatie het scherm kunt omgooien om de menu’s en applicaties in landscape mode te laten weergeven. Je hoeft hiervoor niet per se het toestel uitgeklapt te hebben, wat wel zo prettig is.

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Prestaties

De prestaties van de Nokia N97 zijn goed; tijdens een test waarbij we zo veel mogelijk applicaties op de achtergrond hebben laten meedraaien, zie hiervoor de onderstaande video, bleef het toestel snel. Er was een kleine vertraging merkbaar tijdens het openen van het menu maar eenmaal in het menu was het toestel niet of nauwelijks langzamer te noemen. De prestaties tijdens het afspelen van video’s zijn ook prima en YouTube-video’s en andere bestanden afspelen is geen brug te ver voor de N97.

Ook Flash op websites wordt moeiteloos afgespeeld en het aan- en uitzetten gaat relatief snel voor een smartphone. Het draaien van het scherm is zo gebeurd maar met meerdere applicaties open gaat het soms net wat langzamer. Gelukkig irriteert ons dat niet waardoor we er eigenlijk niets van merken.

Muziek

Nokia N97 muziek

De muziekspeler op de Nokia N97 is uitgebreid, zo kun je je eigen albums en playlists aanmaken en uiteraard alles filteren op genre of artiest. De speler werkt simpel en zoals we het altijd van Nokia gewend zijn draait ook de muziekspeler moeiteloos op de achtergrond mee. De speler kan ook album-art weergeven waardoor je de cover van al je albums aan de tracks kunt koppelen en laten weergeven. De muziekspeler is ook voorzien van een widget die je op je standby-scherm kunt plaatsen en via die optie kun je van nummers wisselen en daarnaast op pauze en play drukken. De meegeleverde afstandsbediening die bij de headset zit bestuurt daarnaast probleemloos ook de muziekspeler. Zo kun je van liedjes wisselen en wederom op pauze en play drukken.

De N97 beschikt ook over een radio-ontvanger en een FM-transmitter. De radio-ontvanger heeft de beschikking over RDS waardoor je alle informatie die met het radiosignaal meegestuurd wordt kunt ontvangen en weergeven. Denk aan bijvoorbeeld file-informatie en zenderinformatie. Dankzij de FM-transmitter kun je jouw muziek via de autoradio afspelen op een lege frequentie. De N97 zendt namelijk het signaal uit op een lege frequentie en daardoor kan je autoradio dat oppikken en de muziek vanaf je toestel afspelen. Hierdoor worden kabels overbodig. De kwaliteit van het signaal en de muziekweergave is goed te noemen.

Nokia N97 muziek

 

Nokia N97 muziek

 

Nokia N97 muziek

 

Nokia N97 FM-zender

 

Nokia N97 radio

 

Nokia N97 FM-zender

 

Camera

Nokia N97 camera

De camera van de N97 is goed, Nokia heeft besloten om niet actief deel te nemen aan de megapixelrace maar zich in plaats daarvan meer te richten op de lens die in het toestel verwerkt wordt. Zo hebben tegenwoordig bijna alle N-series toestellen een Carl Zeiss-lens meegekregen en dat zie je goed terug in de foto’s. Het opnemen van een foto gebeurt in full-screen zoals je hiernaast kunt zien. Er zijn legio opties in het menu om de fotokwaliteit aan te passen. Zo kun je de ISO-waarde instellen, de lichtbalans en nog tal van andere opties om de optimale fotokwaliteit te verkrijgen.

Opvallend is dat de fotokwaliteit met normaal licht buiten beter is dan binnen. Vooral het onderscheiden van de verschillende lagen wit vindt het toestel wat lastig zoals te zien is op de foto met de dame hieronder. Met macrofoto’s kan het toestel beter uit de voeten en buiten zijn de foto’s perfect. Een leuk detail is overigens dat het toestel aangeeft 9999 foto’s kwijt te kunnen in zijn geheugen met de hoogste resolutie aan. Dat is natuurlijk te danken aan de 32GB intern geheugen waarmee je de komende jaren wel vooruit kunt. Het scherpstellen tijdens het nemen van een foto gaat relatief snel en kort daarna wordt de foto genomen, zonder merkbare vertraging. De autofocus werkt prima zolang je gewoon netjes je handen probeert stil te houden.

De videomogelijkheden van het toestel zijn ook prima. Je kunt een video van maximaal 90 minuten opnemen, dit is een softwarematige beperking van Symbian. Het toestel kan uiteraard veel meer opnemen maar de software gaat daar liever niet in mee. De leds aan de achterkant van het toestel zorgen er tijdens het filmen voor dat je voldoende licht hebt. De ledjes zijn best scherp en bieden tot ongeveer anderhalve meter licht in een omgeving als het echt donker is.

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia Ovi Store

Nokia Ovi Store

De Nokia Ovi Store is kort voor de introductie van de N97 gelanceerd door de producent. Na wat opstartproblemen is de winkel inmiddels goed bereikbaar en werkt hij zonder problemen op de N97. De store is nog niet erg groot op dit moment, maar de meeste basis applicaties, zoals een Twitter-client en een Facebook-applicatie, zijn al aanwezig. Nokia benadrukt dat het de komende maanden erg hard zal gaan met de applicaties dus we kunnen de komende tijd veel nieuwe applicaties verwachten.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Wel is het jammer dat je vooralsnog alleen met een creditcard kunt betalen en niet via een machtiging bij de bank of een PayPal-account. Onduidelijk is nog of deze opties later volgen, maar naar verwachting zullen de betaalmogelijkheden wel uitgebreid gaan worden in de Ovi Store. Overigens heb je geen creditcard nodig om gratis applicaties te kunnen downloaden. Wat ons betreft staat Ovi Store nog redelijk in de kinderschoenen maar tot dusver heeft de winkel ons niet teleurgesteld en waarschijnlijk gaan er mooie dingen komen.

Nokia Ovi Store

 

Nokia Ovi Store

 

Nokia Ovi Store

 

Multimedia afspelen

Nokia N97 video

Het afspelen van video’s op de Nokia N97 is kinderlijk eenvoudig. Naast de standaard afspeelmogelijkheden is er ook een Realplayer-applicatie meegeleverd door Nokia. Dankzij deze applicatie kun je bijna elk bestand afspelen. Door het openen van de applicatie zal het toestel zelf gaan zoeken naar mediabestanden in zijn geheugen. Vervolgens zal hij alle bestanden weergeven die je gelijk fullscreen kunt benaderen.

Ook het afspelen van YouTube wordt erg makkelijk gemaakt. Je kunt hiervoor twee dingen doen: je kunt via de browser naar de site browsen of via een dedicated applicatie naar de site browsen. Het komt op hetzelfde neer zoals je ziet. Zodra je een video hebt geselecteerd die je wilt bekijken gooit de N97 het scherm weer om naar fullscreen om je zo van de video te laten genieten. De kwaliteit is erg goed en daarnaast is de snelheid van het laden van de video heerlijk. Je wordt door YouTube wel doorgestuurd naar de mobiele pagina maar dat is zeker niet erg aangezien de kwaliteit er niet onder te lijden heeft naar onze mening.

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Kantoor applicaties

Nokia N97 kantoor

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat de N97 vol zit met applicaties waarbij je productiviteit vergroot wordt. Zo kun je naast het openen en bekijken van office- en pdf-bestanden ook andere dingen ‘managen’ op je N97. Wel moet gezegd worden dat de office-applicatie een trial is en dat je voor het daadwerkelijk bewerken van de bestanden een licentie dient aan te schaffen. Maar afgezien van het licentieprobleempje zijn er voldoende applicaties op het toestel om het nieuws bij te houden en andere dingen te doen. Zo is er uiteraard een rekenmachine aanwezig en een uitgebreide Todo-applicatie zodat je er zeker van bent dat je geen taken vergeet. Het woordenboek zorgt ervoor dat je gelijk weet hoe je iets moet spellen en de omrekenmodule is altijd handig in het buitenland.

Nokia heeft ervoor gezorgd dat je ongeveer 30GB aan vrije ruimte op het toestel hebt en daarnaast is er nog rond de 35MB op het toestel zelf vrij voor overige applicaties die per se op het interne geheugen geïnstalleerd dienen te worden.

Nokia N97 kantoor

 

Nokia N97 kantoor

 

Nokia N97 kantoor

 

Overige applicaties

Nokia N97 applicaties

Naast de productiviteitsapplicaties zijn er ook applicaties aanwezig waarmee je kunt navigeren of bijvoorbeeld het laatste nieuws kunt bekijken. Zo is er de Bloomberg-applicatie die ervoor zorgt dat je de laatste beursinformatie op je scherm getoverd krijgt. Uiteraard is het ook mogelijk om van deze applicatie een widget toe te voegen aan je standby-scherm. Wel moet je erop letten dat je hiervoor een actieve internetverbinding nodig hebt. Daarnaast is er ook nog de qik-applicatie waarmee je live via de qik-servers video’s kunt laten streamen vanaf je N97 met behulp van de camera. Zo kun je de hele wereld mee laten kijken met wat jij op dat moment aan het doen bent.

Navigeren via Nokia Maps gaat erg soepel. Wel heb je hiervoor een actieve internetverbinding nodig maar het is wel opmerkelijk hoe snel het toestel een fix heeft en hoe accuraat die fix is. We hebben geprobeerd om Sygic op de N97 te draaien maar helaas had die applicatie een externe geheugenkaart nodig. Nokia Maps is ook erg uitgebreid te noemen want naast de 3D-weergave zijn er nog vele andere views om rustig te kunnen navigeren. Nokia heeft aan All About Phones bevestigd dat er binnenkort een update uitkomt voor de N97 waarin ook Nokia Maps 3.0 aanwezig zal zijn.

Nokia N97 applicaties

 

Nokia N97 applicaties

 

Nokia N97 applicaties

 

Rondleiding

Hieronder kun je nog een video vinden met daarin een rondleiding door alle menu’s van de N97 heen. Daarbij roepen we ook een paar applicaties op zodat je een goede indruk kunt krijgen van de werking van de applicaties en welke er allemaal aanwezig zijn op de N97. Daarnaast krijg je een goede ‘feel’ hoe het toestel in het dagelijks gebruik is.

Bellen

Nokia N97 bellen

Bellen is uiteraard waarvoor een telefoon gemaakt is. Bij de N97 is dat niet anders en ook hier is het bellen simpel en tegelijkertijd uitgebreid te noemen. Zo kun je als je gebeld wordt door middel van een swipe-beweging opnemen als het toestel in je zak zit. Daarnaast kun je natuurlijk ook de groene toets indrukken om op te nemen en de rode om op te hangen. In het menu voor het bellen kun je direct een nummer ingeven of iemand uit je telefoonboek selecteren en die persoon vervolgens bellen, een bericht sturen of bewerken. De menu’s voor gemiste oproepen zijn overzichtelijk en minimalistisch. Heel veel opties worden je niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen nog steeds bellen blijft. Voor een video-oproep kun je het menu induiken en de video-oproep selecteren, waarbij de tweede camera geactiveerd wordt.

Mocht je een oproep gemist hebben dan krijg je hiervan een melding op je standby-scherm en zie gelijk van wie je een oproep gemist hebt en hoe laat. Vervolgens kun je de desbetreffende persoon terugbellen of links laten liggen en verdergaan met waar je mee bezig was.

Nokia N97 bellen

 

Nokia N97 bellen

 

Nokia N97 bellen

 

Berichten

Nokia N97 berichten

De N97 is natuurlijk een echte messaging-telefoon en daarom zit er ook op dit toestel speciale software om gemakkelijk een e-mailaccount in te kunnen stellen. Net als bij de E75 is het instellen van een All About Phones e-mailaccount een fluitje van een cent geweest. Het was een minuutje werk al met al. Onze mailaccounts lopen via Imap of Pop3 en met beide standaarden heeft het toestel geen moeite gehad. Ook met onze Exchange-server kon het toestel overweg, al moet je daarbij wel even weten hoe je het geheel moet instellen. Het toestel had wat moeite met het ontdekken van de instellingen van de Exchange-server. Je kunt je e-mail automatisch laten ophalen van het netwerk of je kunt ervoor kiezen dat alles netjes synchroniseert zodra je de mailapplicatie opent.

Ook het sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Nokia en de instellingen zijn ook op de N97 erg uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en drie verschillende onscreen toetsenborden gebruiken om je data in te voeren. Zowel sms’en als e-mailen werkt via landscape mode waardoor je ook prima gebruik kunt maken van het qwerty-toetsenbord.

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 e-mail

 

Nokia N97 e-mail

 

Browsen

Nokia N97 browser

Toen we de Nokia 5800 voor een recensie in huis hadden viel ons gelijk op dat de browser zo veel verbeterd is ten opzichte van de browser in de vorige Symbian-versie. Tegenwoordig kan de Symbian-browser moeiteloos Flash aan en daarnaast wordt bijna elke moderne website probleemloos weergegeven. Zo ook de website van All About Phones. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij ons het geval is. Daarnaast zijn er een hoop privacy-instellingen en zou je eigenlijk kunnen zeggen dat de browser bijna evenveel opties heeft als een normale pc-browser.

Het inzoomen op de site werkt wel wat apart. Zo kun je twee keer klikken om in te zoomen of je kunt de scrollbar gebruiken om op een gebied in te zoomen. Dat laatste werkt niet erg lekker omdat hij de pagina dan opnieuw gaat renderen. Met de eerste optie kun je echter goed uit de voeten. Alle elementen van onze site en van andere sites worden prima weergegeven en sites zoals YouTube zijn ook geen probleem voor de Symbian-browser. Al met al kun je zeggen dat het een prima browser is die doorgaans elke site goed weergeeft en boordevol zit met opties waar je ook echt wat aan hebt.

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

In de N97 zit een 1500mAh sterke batterij die relatief lang meegaat voor dit soort toestellen. Gemiddeld ging het toestel bij ons drie dagen mee waarna hij ’s avonds toch echt aan de lader moest. Het opladen duurt een uurtje en dat is redelijk snel te noemen. Je moet wel nagaan dat wij tijdens het testen gebruik hebben gemaakt van 3G, Wi-Fi, Bluetooth, radio en dat we het toestel natuurlijk iets meer aan hadden dan op een gemiddelde gebruikersdag, wij waren er immers mee aan het testen geslagen. Het scherm hadden wij ingesteld op de hoogste helderheid en daarnaast liepen er op de achtergrond vaak applicaties mee en ook haalde het toestel zo nu en dan e-mails van ons op. Al met al presteert het toestel daarom prima op zijn batterij. We zijn dus redelijk tevreden met dit resultaat en voor de meeste gebruikers zal het ook genoeg zijn, verwachten wij.

Het toestel zelf is ook robuust en ligt erg stevig in je hand. De gebruikte materialen zijn kwalitatief prima en de afwerking is ronduit goed. Dit geldt voor zowel het toetsenbord als de rest van het toestel. Het toestel zal dan ook prima tegen een stootje kunnen, al moet je wel uitkijken met het touchscreen aangezien dat natuurlijk wel veel gemakkelijker beschadigd raakt dan een normaal scherm en dat komt mede door zijn afmeting.

Nokia N97 batterij

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

In onze beleving is op dit moment de directe concurrent van de Nokia N97 de HTC Touch Pro2. Beide toestellen beschikken over nagenoeg dezelfde specificaties en daarnaast is de form-factor identiek te noemen. Wel draaien beiden toestellen op een ander platform maar alsnog vonden wij het waard om deze twee reuzen van het moderne tijdperk tegenover elkaar te zetten om eens te kijken wat nou volgens ons echt een beter toestel is en waardoor dat nou komt. We hebben dan ook een paar dagen lang beide toestellen naast elkaar gebruikt om te kijken welke nou daadwerkelijk beter is en waar beide toestellen in uitblinken.

Hieronder kun je beargumenteerd vinden welk toestel uitblinkt in een bepaalde hoek en waarom dat zo is. Het moge duidelijk zijn dat beide toestellen aan elkaar gewaagd zijn, zowel qua specificaties als qua design.

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

Allereerst beginnen we met het design van beide toestellen. Gelijk valt op dat beide toestellen op dezelfde manier openschuiven vanuit hun toetsenbord. Toegegeven, HTC was de eerste fabrikant die deze techniek introduceerde met de HTC TyTN 2. Het grote nadeel bij dat toestel was dat het scherm nog wel eens wilde wiebelen als de telefoon uitgeklapt was. Dit probleem heeft ook de HTC Touch Pro2. Het toestel is uitgeschoven niet erg stabiel te noemen en dat kan nog wel eens irritant zijn als je aan het typen bent, het scherm heeft dan net iets te veel vrijheid om te trillen. De Nokia N97 daarentegen heeft dat probleem niet en wij denken dat het komt door die extra reep die tijdens het uitkloppen naar voren komt. Hierdoor zit het toestel ook echt vast in die positie en is er geen ruimte om te bewegen. Je zou dus kunnen zeggen dat Nokia de techniek van HTC heeft geperfectioneerd. Ook tijdens het uitschuiven merk je dat de N97 meteen naar een bepaalde positie door wil schuiven terwijl de Touch Pro2 maar een beetje meegaat met de beweging die jij hem opdraagt.

Daarnaast valt op dat beide toestellen een mooie zilveren rand om het scherm hebben. De Touch Pro2 heeft overigens wel een grotere schermoppervlakte en daarnaast is er een scrollbar aan de voorkant van het toestel toegevoegd die prima werkt. Mede doordat het toestel groter is dan de N97 is er meer ruimte om het scherm, wat best prettig is. De N97 heeft dit in mindere mate maar heeft een wat compacter uiterlijk dat iets sjieker oogt naar onze mening.

Het toetsenbord is natuurlijk ook een erg belangrijke factor tussen deze twee toestellen. Het eerste wat gezegd moet worden is dat de Touch Pro2 meer toetsen heeft dan de N97 en dat komt mede door zijn grotere afmeting. Zo heeft de Touch Pro2 vijf rijen toetsen terwijl de N97 het moet doen met drie rijen. De toetsen zitten bij de Touch Pro2 logischer ingedeeld dan bij de Nokia N97. De toetsen liggen wat dieper bij de Touch Pro2 en dat is minder prettig in onze beleving. De toetsen moeten bij het HTC-toestel ook dieper worden ingedrukt dan bij de N97. Daarnaast heeft de N97 een dedicated navigatietoets voor alle menu’s en de HTC moet deze missen. Al met al zijn we net wat meer te spreken over het toetsenbord van de N97 ook al heeft de HTC wel het voordeel van een groter aantal toetsen.

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

Tot slot willen we ook nog even de omgang met de toestellen bespreken en dan met name in relatie tot elkaar. De HTC Touch Pro2 draait op Windows Mobile 6.1 met daar overheen HTC’s eigen interface genaamd TouchFlo 3D2. De software van de Nokia N97 is zoals gezegd Symbian 60 v5 en Nokia heeft het standby-scherm opgevrolijkt met widgets. Al met al zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Nokia N97 sneller is in gebruik dat de Touch Pro2. Zo heeft de Touch Pro2 last van vertragingen tijdens het scrollen door TouchFlo en ook de menu’s hebben even nodig om te openen. Wel is de browser van de HTC net wat prettiger in gebruik. Het gaat hier dan ook om een Opera-browser maar samen met de dedicated zoomknop op het toestel werkt de browser wel erg prettig. Maar ook Windows Mobile kent zo zijn nadelen, net als Symbian overigens, maar op dit moment zijn wij wel van mening dat Symbian S60 v5 de winnaar is en daarmee is de Nokia N97 het betere toestel.

Kort samengevat is de N97 sneller in gebruik en is het toetsenbord net wat lekkerder om mee te werken, dat komt vooral door de navigatietoets. Wel is het scherm van de Touch Pro2 wat prettiger doordat je rondom wat meer ruimte hebt. Al met al zijn de afmetingen van de N97 net iets prettiger en daarnaast zijn de multimedia-opties zoals het afspelen van video’s, YouTube en de kwaliteit van de foto’s en video’s wat sterker op de N97. Onze conclusie is dan ook dat de N97 op dit moment de winnaar is van de concurrentiestrijd tussen deze twee toestellen. Het totaalplaatje spreekt ons net iets meer aan dan dat van de HTC-telefoon.

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Oreen -

  Ik zou graag een pdf bestand op mijn n97 zetten, hoe kan ik dit doen? Kan ik het pdf bestand in een map van mijn telefoongeheugen of massageheugen ´plakken´?
  Alvast bedankt! groetjes Oreen

  1. Dominick -

   Gewoon ergens op je geheugenkaart of telefoon zetten. Met het programmatje Adobe Reader dat standaard op de N97 zit kun je er bij komen of je kunt hem via de bestandsbeheerder opzoeken en dan gewoon aanklikken.

 2. Yolanda -

  Ik heb het volgende probleem:
  Ik heb op mijn startscherm de e-mail widget geinstalleerd met diverse e-mail accounts. Deze zou ik op 1 na willen verwijderen maar dit lukt me niet?
  Iemand enig idee waar ik e-mail accounts kan verwijderen? bedankt alvast!

 3. trishh -

  htc touch pro 2 is echt een k.t telefoon mijnde is nu al een aantal keer terug gebracht , maar elke keer blijven de zelfde problemen zich voor doen, vast lopen , zomaar uitvallen,aangeven dat de batterij leeg is terwijl hij net opgeladen is etc. kortom neem never nooit niet een htc! Windows op je mobiel is leuk maar dan moet het gewoon goed genoeg ontwikkeld zijn en dat is het gewoon niet! drama drama drama!
  ( en dan spreek ik trouwens over een telefoon die gwoon leeg is geen dingen erop gedownload verder want ja je blijft bezig alles er weer op te zetten en weer leeg trug krijgen)

 4. Enzo -

  HI, ik heb net mijn telefoon binnen! hij is inmiddels opgeladen ik wil bellen maar er staat!: ALEEN NOODOPROEPEN! hoe kan dit! :S

 5. maarten -

  aan iedereen die dit leest…

  van begin juli tot begin december 2009 een N97 in bezit gehad. wat een pure ellende… Hoe weet ik dat zo zeker?
  omdat ik begin december mijn N97 verkocht heb en een N900 gekocht heb…

  wat een onvoorstelbaar vet ding is dit toch. ik wil mijn N900 voor geen geld meer kwijt. dat ding is gewoon de shit. snel, betrouwbaar, veel beter toetsenbord dan N97, sherper scherm, betere gps, snellere CPU en een pak meer RAM geheugen en 3D ondersteuning. en een onvoorstelbaar veel betere internetbrowser met full flash support (hij is echt supergoed).

  en het belangrijkste… als je er 5 minuten mee gespeeld hebt wordt reeds duidelijk dat series 60 V5 het op geen enkel vlak haalt bij Maemo 5… wat een verademing toch… alleen al de mogelijkheid om je 4 homescreens tot in de puntjes zelf te kunnen inrichten is de prijs al waard… Je kan zelfs icoontjes snelkoppelingen en widgets over elkaar plaatsen. nuttig? neen, maar je kan het gewoon… volledige vrijheid… zalig!!!

  een echte aanrader… N900 all the way!

 6. ItsMe -

  Hoi
  Ik heb een nokia mini aaangeschaft alleen al dat het maakkelijker is om op te internetten.. Ik gebruik vaak facebook.. Maar ik kan geen videos afspelen daar.. Ik kan wel videos afsprelen van youtube maar niet van Facebook.. iemand een idee?

  Gr.

 7. anne-kay -

  er is even wat mis gegaan:s ik typ mijn brichtje even op nieuw als ik flimpjes op youtube wil kijken dan moet ik mijn telefoon overdwars houden eerst was dit niet zo:( hoe los ik dit op hopelijk kan iemand me helpen. Met vriendelijke groet anne-kay

 8. Robin -

  Wachten moet je nooit doen ;). Updaten doe je met een pc en daarop laatste versie pcsuite en swupdater te downloaden van de nokia-site. het wijst zich vanzelf

 9. Robin -

  In vervolg hierop moet je natuurlijk ook de toepassingen laten weten, dat ze gebruik moeten maken van het massa geheugen: bijv:appl-toets-instellingen-telefoon-toepassingsinstellingen-vijv actieve notities-gebruikt geheugen..bijvoorkeur geen c: etc.!!

 10. Robin -

  De melding dat het c: geheugen vol is van de N97, kun je verhelpen door overbodige applicaties te verwijderen!
  Dus menu toets-instellingen-toepassingsbeheer-geinstaleerdetoepassingen- En dan de grote bestanden verwijderen die je niet gebruikt!Ook de internet -cache heeft zin, maar levert minder op. Het verplaatsen/kopieren naar het massa geheugen is niet ongevaarlijk. Doe dit voor updaten van je toestel, tijdens de update kun je een geheugen tekort krijgen!!

 11. Melissa -

  Heb nu sinds een maand de nokia N97 Mini… al vanaf het moment dat ik wist dat de nokia N97 uit ging komen wou ik hem hebben… maar ik moest voor die tijd helaas me abo al verlengen dus ben toen van de N96 gegaan.
  Met de N96 had ik in het begin veel software problemen en dat is met de N97 Mini nu niet veel minder.
  Ik zit al een tijdje op een nieuwe update te wachten.
  Ik word een beetje gek van de vastlopers en dat ik hem hardwarematig moet uitzetten en dan weer aanzetten.
  Laat de update dus maar snel komen.

 12. Erik -

  Hallo.
  Ik heb het volgende probleem met de nokia n97.

  Als ik een sms verstuur gaat hij automatisch om de 3 minuten hetzelfde smsje weer sturen.

  Had dit niet in de gaten en dus een flinke rekening gehad.
  Simkaart van een ander toestel erin gedaan maar hij blijft hetzelfde doen.
  Hoe kom ik hier vanaf?

  Erik

 13. joanna -

  Ik heb de HTC Touch pro2 nu een paar maanden en ik vind het echt een FANTASTISCH toestel. Ik heb de N97 nooit geprobeerd dus ik kan niet vergelijken en zal ook niet zeggen dat de HTC Touch pro2 beter aangezien ik dat niet kan weten. Maar ik zou echt geen andere mobiel meer willen dan mijn TP2. Ik ben er helemaal verliefd op.

 14. prawtjeee -

  nou, ik heb nu HTC TOUCH PRO 2 en ik vind dat die toesenbord best handig dan die van Nokia N97 want die van HTC is veel groter maar een nadeel van HTC is dat die headsets gaat kei snel kapot enzo…
  dat vind ik vel jammer maar verder is dit telefoon superrr :Y

 15. Kunta -

  Hallo,

  Zeer goede review. Helaas twijfel ik nog steeds. tussen N900, N97 en de HTC Touch Pro 2. Is het mogelijk om groeps smsen te versturen door gewoon een groep uit je telefoonlijst te selecteren op de N97 en Touch Pro 2. En welke agenda is overzichtelijker? Ook ben ik benieuwd naar welke batterij het langst mee gaat…………

 16. maaiks -

  Hallo,
  ik heb de n97 een paar dagen in gebruik,
  maar ik heb een vraagje over het internet.
  ik heb een abbonement met KPN surf&mail totaal (9,95) en ik vraag me af of ik daar onbeperkt mee kan internetten?

 17. lins -

  HELP!

  al m'n smsjes zijn zomaar ineens verdwenen! en ik heb niets gedaan.. weet misschien iemand hoe ik ze terug kan halen op de 1 of andere manier?

  1. SIMMI -

   Hallo Lins,

   Is het je gelukt om de smsjes terug te halen…. hetzelfde is mij zojuist overkomen….. weet je wat men kan doen….. ik wacht je antwoord af….

 18. Bennie -

  iemand die tomtom heeft voor N97 en werkend met touch ik kan m nergens vinden en zaterdag ga ik telefoon halen, als iemand weet welke tomtom en waar ik m kan vinden graag meer hierover

  alvast bedankt 😉

 19. Dees -

  🙂 Ik word vrolijk van jullie 🙂
  Ik zit al twee weken te twijfelen tussen deze toetstellen en was er al 75% uit dat ik voor de nokia zou gaan….maar nu ben ik helemaal overtuigd. Ze zijn aan elkaar gewaagd…dat maakte de keuze voor mij ook zo lastig hihi. Maar vooruit, ik ga m vanmiddag halen.

 20. Karel -

  Kijk eens naar de datum van de review….. de review is al lang achterhaalt.
  De N97 werkt nu ook met opera.
  Er zijn nu programma`s voor de N97 die wel verschillende codecs ondersteunen.
  Dus in mijn ogen zegt deze review helemaal niets.

 21. Xander -

  Heb sinds enkele dagen de N97 en krijg met geen mogelijkheid mail for exchange aan de praat. Bij het aanmaken van een email account krijg ik alleen maar de mogeleijkheid voor hotmail achtige zaken. Het menu Mail for exchange is ook niet te openen. Telefoon piept de hele tijd dat mail for exchange niet werkt omdat de referenties niet goed zijn. Maar die mag ik niet aanpassen want het menu opent niet. iemand enig idee hoe dit op te lossen is.

 22. peter -

  Helaas vind ik dit geen goed review, het doet ernstig te kort aan de htc tp2. Zeker voor zakelijk gebruik is dit een uitermatig handig toestel. Ook ik heb het gevoel dat de htc tp2 niet of nauwelijks is getest!
  De nokia daar in tegen is te vroeg uit gebracht waardoor het onderdoet aan andere smartphones. Zelf heb ik jaren nokia toestellen gehad, dus ik ben niet partijdig! Als je een echte goede vergelijking wilt, moet je even google of op youtube kijken. Dan zie je een echt goed review! ik ben van mening dat dit review is gedaan door nokia fans/werknemers. Waardoor er geen ''juist'' beeld word geschept van beide toestellen!

 23. Paul -

  ik heb onlangs een nokia N97 aangeschaft, maar deze geeft bij het bellen problemen.

  Soms blokkeert hij midden in een telefoongesprek, en kan ik niets anders doen dan de telefoon opnieuw opstarten. Weet iemand een oplossing voor dit probleem?

 24. Corien -

  Voor zover ik heb begrepen is er van KPN geen mobiele tv mogelijk op de Nokia n97.
  Ik heb zelf deze telefoon ook en de mogelijkheid is bij mij ook geactiveerd maar KPN wist niet of het wel kon.
  Zoals ik op internet lees is het dus niet mogelijk:(

  1. Jeroen -

   Je gaat naar menu –> instellingen –> toepass.beheer –> geinst. toepass.

   Nu kan je de gevraagde applicatie opzoeken en door middel van opties kan je deze verwijderen.

   Gr. Jeroen

 25. Walter -

  Betreft: Zeer irritante melding van een knipperend envelopje op het dispay terwijl alle berichten in Inbox reeds gelezen zijn.

  Oplossing: ga naar berichten -> opties -> sim-berichten. Daar alles verwijderen (eventueel nog even oude berichten op sim-kaart kopieeren naar telefoongeheugen) etc en voila: probleem opgelost!

 26. Gast -

  Hallo,

  Ik had een vraagje wat is dat gekke kabeltje wat ik in mijn nokia N97 pakket had zitten.

  Op jullie foto ligt het schuin van de stylus (daar schuin/rechts naar boven)

  Wat kan ik met dat ding en hoe heet dat ding ?

 27. Krul -

  Even een bericht over het probleem van het geheugen.

  Als je een video of muziek bestand naar je telefoon wilt sturen groter dan 35MB lukt dat niet. terwijl je massa geheugen 30GB beschouwd. dat muziek bestand komt in je berichten inbox als bluetooth bestandje. om te veranderen dat je berichten opgeslagen worden in je massa geheugen ga je naar berichten, ga je op inbox staan(dus niet openen) optie,instellingen, overige, gebruikt geheugen, dan veranderen in massageheugen in E:

  groetjes

 28. maarten -

  een groot probleem is echter wel dat wanneer je gebruikt berichtgeheugen op geheugenkaart of het massageheugen zet, en je maakt verbinding met de PC via massaopslag, dan geeft de N97 na afloop aan dat hij het geselecteerde geheugen niet kan vinden en schakelt hij vanzelf terug naar het telefoongeheugen als gebruikt geheugen. Als je mailbox een widget is op je homescreen zal je zien dat je telkens terug je mailbox moet definiëren. De N82 wou ook geen massaopslagverbinding maken met de PC als het berichtengeheugen niet op telefoongeheugen stong ingesteld. Weet er iemand of hier een oplossing voor bestaat, of is dit gewoon een rariteit binnen het symbian OS?

 29. Patdevri -

  Internetcache legen (scheelt weer in ruimte):
  Menu, Web, Privacygegevens wissen, Cache

  Programma's deinstalleren:
  Menu, Instellingen, Toepassingsbeheer, Geinstalleerde toepassingen. Klik aan wat je wilt verwijderen en kies Opties, Verwijderen.

  Berichten niet op C: opslaan:
  Menu, Berichten, Opties, Instellingen, Overige, Gebruikt geheugen

  1. Danijel -

   Je moet daarvoor even naar je applicatiebeheer gaan en dan applicaties verwijderen die je niet gebruikt die op je interne geheugen staan. T staat er idd te vol mee :X

   1. deschuit -

    Wat betreft het geheugen zie je niet wat bij overige bestanden staat. Ook in de applicatiebeheer staat bij mij geen 50mb aan applicaties geinstalleerd op c, alles wat kon heb ik naar E gedaan maar toch zegt hij 50mb verstopt te hebben.
    iemand een idee hoe je dit ook kunt zien en of moet verwijderen?
    Ctr-Alt-Del C:? en dan alles opnieuw installeren?

 30. meulez -

  Dit probleem:

  " Vraagje ..

  Ik heb een probleem. De telefoon geeft aan dat het telefoon geheugen vol is. Oke .. Ik ga naar kantoor bestandsbeheer, geheugen C. en ik scan dat geheugen. Hij geeft aan dat er 68MB aan bestanden inzit, maar ik kan deze 68MB niet vinden in het telefoongeheugen.

  Waar kan ik deze bestanden dan wel vinden? "

  Heb ik ook……

  Kan iemand me helpen??? In de telefoon staan deze bestanden als: 'andere bestanden' ongeveer 68 MB…

  Wie of wie?

 31. Alex -

  OP zich een fijn toestel, tot vanmorgen alle sms berichten foetsie zowel inbox als mijn mappen ca 800 stukt emailbox instellingen weg Werkte perfect altijd.. iemand soortgelijke ervaring??:(:X

 32. rogier -

  @daaanno ik sta op het punt de n97 te kopen maar ik werk niet graag met nokia maps en aangezien ik veel op de weg zit wil ik de tom tom die nu op mn microsd in mijn htc zit in de nokia plaatsen is dit zo over te zetten of moet ik echt een nieuwe tom tom versie voor de n97 downloaden of kopen?

  bvd dank

 33. rdw65 -

  heb net de n97, begint gelijk te mekkeren dat het sim geheugen vol zit, zeer irritante melding van een knippert envelopje op het dispay heeft dit tot gevolg. Heeft iemand hier de oplossing voor. bij voorbaat dank:Y:S:Y:S

  1. azazel070 -

   Heb zelf ook deze melding en kan er niet achter komen wat het is en of hoe op te lossen….
   Zou enorm geholpen zijn als iemand kan vertellen hoe en wat…..
   Alvast bedankt….!!!!!

 34. demad -

  Ten 1ste moet ik zeggen dat de n97 mij heel erg goed bevalt alleen de C geheugen:S is bijna vol, 21mb aan berichten en 33mb aan overige bestanden. Ik heb 6mb gecreeerd door cookies etc te verwijderen en heb mn mails en smsjes ook nog eens verwijdert maar geen vooruitgang.

  Ik had gelezen dat je de map C kunt verplaatsen naar E.. is dit de enige manier of zijn er ook nog andere "zoals je verwacht" manieren?

  En waarom komen de verwijderden emails uit telefoon en server weer terug in je postvak? Iemand ook last van?

  Groetje kussies

 35. Marjowiee -

  Hello,

  Ben erover aan het nadenken deze telefoon te nemen, maar dan de mini (komt okt. uit).
  Zal dus iets anders zijn dan de n97
  Maar is de n97 een aanrader? 🙂

  Hoor veel mensen over dat de telefoon nog niet echt goed is door de updates etc.?
  Begrepen van Phone house dat android toestel beter is.
  Vodafone vertelt mij dat dit onzin is.

  Ik ga het liefst voor de nokia 97 mini. ( minder geheugen 8gb wel uitbreidbaar, iets kleiner ook.)

  Goed idee?
  Of is de nokia 97 in dat opzicht dan beter dan de mini?
  Is de batterij echt zo snel leeg of verschilt dat?

  x

 36. Leontine -

  Ik heb ook een vol geheugen, zwaar irritant!! Ik kan daardoor geen instellingen meer wijzigen, niet internetten enz. Wie o wie heeft de oplossing?

 37. zahra -

  hoi, ik heb precies hetzelfde gezeik met het geheugen.. Hij geeft voortdurend de melding dat het geheugen c: vol is waardoor ik geen berichten e.d. Kan ontvangen terwijl er niks meer op mijn telefoon staat!.. Ik heb alle berichten en fotos weggehaald.. Toch krijg ik steeds die melding.. Wat nu?!

 38. Susan -

  als ik mijn Nokia N97 wil updaten zegt hij dat mijn telefoon geheugen vol is. er staat helemaal niks meer in behalve de mappen die je niet kan verwijderen.
  toch zegt hij dat er maar 48 kb vrij is aan ruimte.
  iemand een iedee hoe ik dat wat groter kan krijgen?of kan dat niet?

  groetjes susan

 39. roel -

  weer iemand hoe ik een filmpje via bluetooth van mijn laptop naar mijn N97 kan zenden, want alles lukt maar dan zegt ie dat er te weinig ruimte op mijn telefoon is, terwijl ik er alleen maar voor 8u muziek op heb staan maar dit is lijkt mij niet het probleem?

  alvast bedankt!

 40. makika -

  Hi,
  Pffff ook ik heb nu een week de N97. Ik heb welgeteld 4 foto's van de keuken gemaakt en nu heb ik constant de melding "Geheugen vol". Och dit is toch onmogelijk. Ik heb al de software updates gedaan maar de telefoon reageert amper of niet soms op iets wat ik ermee wil doen.
  Meerdere gebruikers last van dit geheugen euvel?

  1. gizmo911 -

   hallo
   je kunt als je het schuifje van de camera lens openschuift.
   ga je naar opties/ instellingen/gebruikt geheugen
   daarop tikken en je keuze maken.

 41. marit -

  ik heb problemen met het opladen van mijn nokia n97.
  De batterij blijft maar laden ondanks dat hij al uren in de lader zit. Is iemand bekend met dit probleem?

 42. irene -

  Hoi allen,

  Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

  Ik heb sinds gisteren een nieuwe telefoon; nokia n97, hiervoor had ik een nokia e71.

  Emailen op mijn nokia e71 gaat altijd goed, zowel verzenden als ontvangen via de emailfunctie in het berichten menu.

  Op de nokia n97 alles ingesteld, via de email-wizard op de telefoon en het ontvangen van de mail gaat goed, alleen het verzend lukt niet!

  Ik heb al meerdere keren de telefoon opnieuw opgestart, de emailaccount opnieuw ingesteld, maar het verzenden blijft maar mislukken…

  krijg de volgende meldingen: 'verbinding maken met mailbox gmail', dat blijft vrijlang op het scherm staan, totdat ik een melding krijg dat het verzenden mislukt is. De mail blijft nog wel in de outbox staan.

  Het verzenden is mij één keer gelukt, via WiFi (maar ik kan niet altijd op WiFi), maar wil tenslotte ook gewoon via telfort spot kunnen mailen (dat lukte ook op mijn nokia e71)!

  Ik heb al op jullie topic op de helpdesk gekeken, maar ook met die instellingen lukt het niet! Handmatig de instellingen invoeren vanaf de gmail site werkt ook niet…

  Wie heeft er tips?

 43. maarten -

  redbull,

  ik kan je frustratie begrijpen. Als een toestel zoveel problemen heeft, dan is er niet veel goeds aan…

  Ik heb echter de N97 van bij de launch, 6 juli om exact te zijn en ben er zelfs nu dit bericht mee aan het posten.

  Ik heb nog bijna geen enkel probleem gehad in de 3 maanden dat ik het toestel nu in mijn bezit heb.

  Is wel reeds een paar keer spontaan vastgelopen, maar dan heb ik het over 3x in 3 maanden… (software is nog niet helemaal perfect, maar er komt een hele grote update aan in oktober)

  En ja, da processor mocht mss iets sneller en wat meer werkgeheugen had tof geweest, maar eigenlijk doet dit toestel alles wat ik ervan verwacht, en het doet die dingen ook gewoon goed…
  Internet, muziek, film zien, foto's maken, you name it.

  Wat ik wel ervaar is dat bij de nieuwe firmware de gps heel regelmatig zijn signaal verliest, dit had hij helemaal in het begin niet. Hopelijk fixt nokia dit in de volgende firmware want het kan knap vervelend zijn…

  Maar voor de rest ben ik heel blij dat ik gekozen hen voor dit toestel…

 44. redbull -

  Ik heb nu een maand de Nokia N97 in mijn bezit en ik heb de volgende conclusies:

  Belangrijke background:
  Ik ben een NOKIA FAN en buiten 1x SE S700 en Palm Treo, heb ik ALTIJD een Nokia toestel in mijn handen gehad. Voor mij is Nokia nummer 1.

  Vorig toestel was een E90.

  Buiten het feit dat de hardware goed is, is volgens mij dit een totale miskleun die nokia ooit op de markt heeft kunnen zetten:

  Problemen:

  1. spontaan rebooten
  2. vastlopen van de software, na reboten blijft het toestel na ingeven van pincode gewoon wit (random) en kan enkel herstart worden dmv het uithalen van de batterij, wat nog niet een garantie is.

  zie mijn youtube filmke: http://www.youtube.com/watch?v=AKxt64J5vJY

  4. enorm veel bugs in de software
  5. krassen op het scherm na 1 dag gebruik!
  6. allerhande kleuren en veranderingen van het scherm zonder reden, reboot enkel mogelijk dmv batterij uit te halen. (en terug naar nummer 2)

  7. de batterij wordt niet opgeladen ook al wordt dit aangegeven in de software!
  8. Touchscreen werkt niet altijd
  9. alle agendapunten worden regelmatig zonder reden gewist!!!
  10. OVI winkel en Music Store werken niet naar behoren of gewoon niet
  11. Batterij is leeg na 10u (7h ’s morgens tot 17h)
  a. Dit met umts aan (mail checken)
  b. Bluetooth aan
  c. En +- 20 telefoongesprekken
  i. Dezelfde batterij had ik met mijn Nokia E90 en dit was géén probleem

  Dus dit is de laatste nokia die ik gekocht heb.
  Ik kan best begrijpen dat mensen gaan grijpen naar toestellen die "gewoon" wel werken, en als anti-iphone man moet ik nu grof toegeven dat ik mij deze richting zal moeten begeven…

  Sorry Nokia, this was your last shot! 🙁

 45. autje -

  Vraagje ..

  Ik heb een probleem. De telefoon geeft aan dat het telefoon geheugen vol is. Oke .. Ik ga naar kantoor bestandsbeheer, geheugen C. en ik scan dat geheugen. Hij geeft aan dat er 68MB aan bestanden inzit, maar ik kan deze 68MB niet vinden in het telefoongeheugen.

  Waar kan ik deze bestanden dan wel vinden?

  Alvast bedankt ..

  Autje

 46. Wouter -

  Ik heb de N97 nu al een week of 4, en heb nog steeds softwareversie 10.0.012 erop staan. Als ik probeer te updaten via *#0000# krijg ik de melding dat er nog geen update beschikbaar is.

  Heb inmiddels via e-mail contact gehad met Vodafone, en zij geven aan dat er vanuit de profider geen blokkade is op een update. Iemand enig idee wanneer ik een update kan verwachten?? Niets is zo irritant als zelf last van bugs hebben, terwijl anderen dit opgelost zien door een software update.

 47. gast patrick -

  Ik heb precies hetzelfde probleem als de eerdere poster. Het gewone geheugen raakt vol maar het massageheugen wordt niet gebruikt.
  Chris, 11 juli 2009 – 15:03
  reageerkan iemand mij vertellen hoe ik mijn massageheugen als actief geheugen kan instellen op mijn n97. Als ik nu bijvoorbeeld een bestand wil ontvangen via bluetooth dan geeft hij geheugen vol aan omdat mijn tel geheugen actief is. Bvd voor jullie reactie!

 48. michelle -

  Ik heb de Nokia N97 nu een kleine maand en waar ik nog steeds niet aan kan wennen is als er wodt gebeld je eerst het schuifje omhoog moet doen om hem te unlocken om dan nog eens op "opnemen" te drukken, zo een dubbele handeling slaat echt werkelijk nergens op of mis ik iets en is er een gewone makkelijkere handeling?

  1. autje -

   Als je ziet dat je gebeld wordt.. zie je 2 balken opnemen en deblokkeren.

   Bij opnemen schuif je naar rechts met je vinger.

   Bij deblokkeren. schuif je naar links en wordt het scherm gedeblokkeerd.

   Denk dat dit je probleem oplost. :Y 😛

 49. kees -

  Heb sinds een maand deze telefoon en zolang hij werkt is het een leuke telefoon.

  Helaas loopt de n97 regelmatig vast en kun je er niks meer mee en moet je de accu eruit halen 🙁
  Oook komt het voor dat soms ineens de accu leeg is terwijl ik hem toch een paar uur daarvoor helemaal had opgeladen.
  Verder komt het ook weleens voor dat ik wil bellen en dat de telefoon aangeeft dat ik alleen noodoproepen mag doen. Oplossing daarvoor is dat je de telefoon opnieuw laat opstarten.

  Dus mocht je de n97 zien op marktplaats of iets dergelijks zorg dat je de bon erbij krijgt voor de garantie.

 50. Peter -

  als ik mail op m`n n97 krijg,kan ik het openen en lezen,maar,als ik dan verbinding afsluit en ik wil later nogmaals verbinding maken om te zien of er nieuwe mail is,dan is m`n eerder mail ineens van m`n gsm af en nergens meer te vinden.
  wie weet wat ik verkeerd doe en welke instellingen ik hiervoor moet doen om mail gewoon op m`n n97 te houden zolang ikzelf wil.

 51. Frank -

  N97 nu 4 weken in grbruik. Bevalt niet. Multimedia zonder internetradio. Navigeren met soms 300meter afwijkende GPS antenne. Geen remote desktop meer via logmein, symbian word nietmeer ondersteund.
  Verder wel gebruiksvriendelijk en goede bel en geluids kwaliteit. Heel leuk is de fmzender funktie voor het afspelen van films en het geluid over de autoradio (voor de kinderen. Ook wel 2de n97 de eerste had soms geen verlicht beeldscherm

 52. Peter -

  Nou ik heb versie 11.0.021.209.04 erop staan,maar nu stopt hij ook bij 2 streepjes,en dit zowel met gewone oplader als met usb lader.ben al aan m`n 4e n97 in 5 1/2 week bezig,maar oplossen kunnen ze het nog steeds niet

  1. Youri -

   Peter, hier hebben meerdere mensen last van waaronder ook ik. Dit is totaal geen probleem, want na een tijdje komen de balkjes weer terug. Overigens is dit probleem al opgelost in firmware versie 12.

 53. lenny -

  kun je in exchange al je mappen te voorschijn toveren, of alleen postvak in?

  op m'n iphone had ik alles hetzelfde en daar kreeg ik wel alle mappen.

  weet iemand hoe dat moet?

 54. Callan -

  Dat je N97 tijdens het laden bij twee streepjes blijft hangen is een (bekende) bug. Met firmware v11 zou dat echter weg moeten zijn.

  Overigens laadt de telefoon gewoon volledig op. Als je opnieuw opstart zie je dat de indicator 'vol' aangeeft.

 55. josj -

  een vriend van mij heeft de N97. Ik had er al veel over gelezen (ben zelf in het bezit van een Samsung Omnia) en ook veel negatieve reacties over gehoord. Ik heb er een paar uur mee kunnen werken, en ik vind het een erg prettig toestel, het scherm werkte erg prettig, goede foto/film kwaliteit. Alleen de vorm van de telefoon vond ik irritant. Het is best een groot toestel voor in je broekzak. Ik denk alleen niet dat de N97 een een zelfde hit zal worden als de N95…

 56. john-hendriks -

  bericht aannemem doe je door op het scherm te schuiven als er een oproep binnenkomt, je hoeft niks te ontgrendelen.
  Taken worden meegesynt

 57. Maurice -

  Ik ben voornemens een N97 aan te schaffen. Twee vragen.

  1. Kan ik een gesprek aannemen met de groene knop als het scherm vergrendeld is. Ik hoor geluiden dat het niet zou kunnen. Je moet eerst ontgrendelen?

  2. Als ik exchange installeer, worden naast de agendapunten, contacten ook mijn Taken gesynchroniseerd?

  Bij voorbaat mijn dank.

 58. maarten -

  het onscreen toetsenbord is helaas enkel een T9, en geen volledig qwerty toetsenbord. Hopelijk haalt nokia dit terug in een volgende firmware. Het toetsenbord is eenvoudig te vinden door een tikje op het scherm te geven in het veld waar er tekst kan getypt worden… Dus vb op de lijntjes van een nieuwe sms…

 59. Noud -

  Onscreen toetsenbord inmiddels gevonden.

  Probleem met backlight nog niet opgelost. Zit dit toevallig in de laatste firmware update? Weet iemand waar ik deze kan vinden?

   1. Noud -

    Kasper,

    Het is inderdaad geen qwerty bord maar ik zocht gewoon de telefoontoetsen met letters. Deze vind je door gewoon op het vakje te tikken waar je iets wilt intikken.

 60. Noud -

  Ik heb m inmiddels ook een kleine week. Ik vroeg mij af of je ook een berichtje kunt typen zonder het qwerty toetsenbord. En zo ja waar vindt ik dan de instelling voor het onscreen toetsenbord.

  Daarnaast vind ik het vervelend dat het backlight vaak niet aan gaat als ik de telefoon openklap voor het qwerty toetsenbord. Weet iemand wat ik daar aan kan doen?

 61. N97vsPro -

  Vind het een erg goede en behulpzame review!! Nu zit ik alleen te twijfelen tussen de N97 en de Samsung Omnia Pro. Beide hebben ze een qwerty-toetsenbord en de dingen die ik zoek in een telefoon.

  Nu vroeg ik me alleen af, wat is nou beter, Windows Mobile 6.1 (up te graden naar 6.5) of Symbian? Ik heb nu een N82 en daarvoor had ik een N80 en ik moet zeggen er zat 2 jaar tussen die telefoons maar het besturingssyteem is haast niet veranderd.

  Dan zit er op de N97 geen softwarematig toetsenbord, is dat heel vervelend? Ook de processor van de Nokia lijkt mij wat langzaam, tegenover de 800Mhz processor van de Samsung Omnia Pro. Hoe is de snelheid van de telefoon na een tijdje? De review meldt een goede snelheid, ben benieuwd of dat nu nog zo is?

  Het Amoled scherm van de Samsung lijkt me ook super, maar dat is niet echt een must.

 62. steph -

  mijn oplader deed het niet goed,
  mn n97 gaf wel aan dat het aan het opladen was dus de streepjes gingen wel omhoog en omlaag, maar na 8 uur was het nog steeds 1 streepje. 🙁
  dus ben ik naar de winkel gegaan waar ik m vandaan heb gehaald en toen hebben ze me een andere oplader gegeven, de eerste keer met de nieuwe oplader deed het wel en daarna moest ik 3 uur wachten totdat het bij 2 streepjes kwam :S
  heeft iemand anders dit probleem ook?

  1. opladen -

   ik ben inmiddels al aan m`n 3e n97 in 4 weken tijd bezig,en m`n 3e accu,en al verschillende opladers,maar hij stopt bij 2 streepjes als ik hem oplaadt.zelfs winkel(Ritel)weet het niet meer,ik heb nog nooit zoveel ellende met een nokia gehad als met de n97,en ritel wil beweren dat ik de enige ben met deze klachten.Heeft iemand al geprobeerd om hem op te laden via usb kabel pc?

 63. kasper -

  kan iemand mij uitleggen hoe ik de achterkant eraf kan halen op de sim en batterij te plaatsen… ben bang dat ik het kapot trek namelijk

 64. Mike -

  ik heb met beide toestellen gewerkt en de Nokia n97 is bijlange zo goed niet als de HTC Touch Pro 2. Zowel de OS, het toetsenbord en de andere specs van de Nokia moeten sterk onderdoen voor het Taiwanese merk. Vb. voor een telefoon van 650 euro wil men toch toch geen opgeblonken standaard symbian os krijgen? Vergeleken met de windows mobile + touch flo 3d 2 is dat echt rubbish!! Maar vergeleken met 95% van alle andere touchscreen mobile devices is de n97 nog goed.
  HTC is naar mijn mening duidelijk de betere.

 65. turgut -

  hoi mensen vraagje he
  hoe kan ik tv kijken op n97
  ik heb al een kpn abonement
  ik mag gratis tv kijken
  maar hoe kan ik het instellen

 66. Peter -

  Via "Menu – Instellingen – Telefoon – Sensorinstell. – draaibediening" kan je aangeven dat het scherm automatisch moet draaien.
  De mooie grafische beelden in het filmpje doet hij bij mij ook niet. Ik heb de nieuwste firmware.
  Misschien zat dat alleen op de demo toestellen.

 67. Peter -

  Hallo,

  Mijn Nokia N97 bevalt tot nu toe prima.
  Er is tot nu toe 1 ding waar ik niet uit kom:
  Hoe typ ik via het QWERTY toetsenbord de letters met leestekens erboven in, zoals bijvoorbeeld: è, ê, é enz. Nu klap ik mijn toestenbord maar dicht en doe het via het ouderwetse displaytoetsenbord.

 68. ivo75 -

  ben zeer tevreden over mijn N97,echter de aanwezige 128 mb ram slipt vol en bij details geheugen staat :70 mb andere bestanden en ik krijg deze bestanden niet gevonden!! Weet iemand hier iets op?

 69. arendapi -

  Prachtige review, heeft mij zeer geholpen en ga hem dan ook bestellen ik heb nog een vraag ?

  Zit er op het foto toestel ook geo – tagging

   1. arendapi -

    Volgens de spcificatie zou het op Nokia 5800 wel zitten daarom dacht ik dat op de N97 ook aanwezig zou moeten zijn

    mvg
    arend

 70. Daan -

  Hallo, kan iemand mij vertellen wat voor soort bestand ik op mijn n97 moet zetten om een filmpje te kijken. wma? of wat? help…

  Gr Daan

 71. Jill -

  Hallo,
  Ben nu teleurstellend genoeg nog steeds aan het wachten op mijn N97! Deze verlekkerende review en reacties maken het wachten er niet makkelijker op!
  Helaas blijkt Hi een leveringsprobleem te hebben met de N97 en zal ik dus nog minstens een week moeten wachten.

  Mijn vraag is eigenlijk: heeft iemand het al als storend ervaren dat de spatiebalk niet op de gewoonlijke plek zit of is het gewoon een kwestie van wennen?

  Groetjes!

  1. Peter -

   Nee hoor ik vind het geen enkel probleem dat de spatiebalk niet in het midden zit. Het is heel even wennen….sterkte met wachten 🙂

 72. ExNokiaFan -

  Helaas heb ik nu een Nokia N97 die op zich prima werkt maar de volgende nadelen heeft:
  – uit zich zelf in het buitenland opeens internetverbinding maakt via sharing, ik was op bezoek vlak bij de Duitse grens, 2 uurtjes BBQ-en, wordt opeens erg duur.
  – SIP /Voip was eerst wel mogelijk volgens Nokia, maar in werkelijkheid kun je het alleen een SIP aacount aanmaken, maar je mist de optie om ermee te bellen (via Wifi zoals bij de Nokia N95).
  – Nokia weet zelf niet eens dat het niet mogelijk is, had ze van te voren wel gebeld.

 73. wouter -

  Dat youtube filmpje is er een van een demo-model. Deze draaide wss op apart ontworpen software. Het zit dus niet op jouw N97, maar het komt wellicht nog in de toekomst middels de firmware updates! Wat je wel kunt doen is naar je thema's gaan en bij opties de effecten aanzetten. Dan heb je iig al wat van de dingetjes die jij zoekt als een fade in en out bij schermrotaties en een oplichtend effect van icoontjes als je een programma opent.

  Heb me trouwens de pleuris afgezocht naar :):(:S:Y;)emoticons op mijn N97, maar nowhere to be found. Iemand? Misschien een applicatie?!

 74. Dennis -

  Heb net de N97 ontvangen, echt een super toestel.. Ik heb gelukkig geen last van knikjes, vlekken op het scherm en een touchscreen die niet echt meewerkt.. Het werkt allemaal prima! Heb alleen 1 vraagje: In dit filmpje gebruiken ze hele mooie effecten bijv het roteren van het scherm.. Dat wil ik ook maar hoe kom ik daaraan?? wink http://www.youtube.com/watch?v=-WiFD9...
  Groetjes

 75. Chris -

  kan iemand mij vertellen hoe ik mijn massageheugen als actief geheugen kan instellen op mijn n97. Als ik nu bijvoorbeeld een bestand wil ontvangen via bluetooth dan geeft hij geheugen vol aan omdat mijn tel geheugen actief is. Bvd voor jullie reactie!

 76. Miguel -

  Hello, super review nogmaals.
  Heb het toestel vandaag besteld bij telfort met daarbij Surf & Mail (€9,50). Nou heb ik een vraag of er iemand ervaring heeft met Surf& Mail en of het snel is en je er alles mee kan doen op de N97 (youtube bijv.)??? Thnx;)

 77. Zhantal -

  ik heb eergisteren de witte N97 EU gehad, omdat de gewone niet op voorraad was en men mij zei dat alleen de Z en Y op toetsenbord omgedraaid waren, maar dat is niet waar het toestel is Engels en niet Nederlands in te stellen en ook de icoontjes zijn gebaseerd op het buitenland en de firmware was niet upgedate heb m vandaag dan ook teruggestuurd en hopelijk snel een nieuwe want ik vind het tot wat ik nu heb geoefend een coole telefoon.

  1. Alex de Widt -

   Dat de Z en Y omgedraaid zijn kan als je een Belgisch of Frans model hebben. Die hebben geen QWERTY toetsenbord maar QWERTZ (y en z omgedraaid).

 78. guido -

  In de review staat dat je voor gps een netwerk verbinding nodig hebt. Maar dit is dus niet waar?

  Ik heb geen internet abbonoment en zit veel in het buitenland. Ik wil dus geen widgets en programma's die steeds verbinding met internet moeten maken.

  Hoe werkt de WIFI? kun je snel contact maken met een netwerk?

  zou skype werken via de wifi van de N97?

  Alvast hartelijk dank, ik kom steeds meer in de verleiding om dit toestel aan te schaffen.

  1. Danijel -

   Je hebt alleen voor Nokia Maps een netwerkverbinding nodig. Mocht jij een andere erop willen zetten dan hoeft dat niet meer. Skype zou gewoon moeten werken.

 79. Guido -

  Zag de N97 gisteren in de winkel. Ziet er super uit.
  Vraagje over gps en nokia maps. Zit er een gps ontvanger in zodat je zonder internetverbinding kan navigeren?

  Zodat je de N97 dus als stand alone routeplanner kunt gebruiken?

  op mijn N95 is gps waardeloos. Duurt een eeuwigheid voordat ie een fix heeft.

  groetjes

 80. Dennis -

  Heb net de N97 ontvangen, echt een super toestel.. Ik heb gelukkig geen last van knikjes, vlekken op het scherm en een touchscreen die niet echt meewerkt.. Het werkt allemaal prima! Heb alleen 1 vraagje: In dit filmpje gebruiken ze hele mooie effecten bijv het roteren van het scherm.. Dat wil ik ook maar hoe kom ik daaraan?? 😉 http://www.youtube.com/watch?v=-WiFD91SSqQ
  Groetjes

 81. Peter -

  Kan iemand aangeven hoe ik nieuwste firmware kan laden? Via automatisch updaten zegt ie dat ik de laatste versie heb 10012 van 15-05, Ovi store kan ik niets vinden. Ik zoek de versie 100021. Met name aanraakfunctie op scherm zou dan beter moeten lopen.

 82. Pamela -

  Super duidelijke review. Maarrrrr…..

  Hoorde net dat Vodafone bij de N97 (maar ook enkele andere smartphones) naast het belminuten abo en het internet abo (9,50 per maand extra) adviseert om ook pushmail abo af te sluiten.

  De combi van pushmail en internet abo kost €15,- en zou het functioneren van het toestel ten goede komen. Beetje vreemd of zit er iets feitelijks achter?

 83. jurgen -

  beste reviewers/bezoekers

  ik heb nu de nokia 5800 en wil als 2e toestel ook de n97 aanschaffen mijn vraag is zit er op de n97 ook zo n msn progamma als op de nokia e71 zo niet
  is er een andere optie om online te gaan behalve ebuddy enz….

 84. Jeroen -

  pff, als ik iedereen zo hoor is het een geweldig toestel :Y maar zit nog steeds te wachten op een telefoontje van T-Mobile shop met de melding dat ze de telefoon binnen hebben.

  Vorige week zou de telefoon al binnenkomen maar tot op heden :S:X nog niets.

 85. Xander -

  Beste mensen,

  Ik heb de telefoon vandaag gekocht, nu ben ik meteen begonnen met het instellen per ongeluk heb twee dezelfde e-mail accounts toegevoegd heb jullie enig idee hoe ik deze moet verwijderen?

 86. Martijn -

  Ik ga echt voor de stevigheid i.p.v. het verstellen van het scherm. Als je de telefoon gebruikt kun je simpelweg ook de hoek verstellen d.m.v. je handen. Daarvoor heb k geen verstelbare hoek nodig.

  De headset is ook binnen 🙂 (BH-504) Pfoe, ook geen misselijk cadeau. Verbinding via Bluetooth en het geluid is verrassend (voor mij althans) goed.

 87. lndrt -

  "Je zou dus kunnen zeggen dat Nokia de techniek van HTC heeft geperfectioneerd."

  Nokia heeft inderdaad een stevigere (of minder-wiebelende) constructie bedacht. Dus wat dat betreft heb je gelijk. Maar daardoor heb je niet meer de flexibiliteit van HTC om je scherm plat of in een willekeurige hoek te zetten. Ik gebruik dat nogal eens ivm reflectie op het scherm bij bijvoorbeeld laagstaande zon.

  Ik zou dus eerder stellen dat Nokia qua stevigheid het systeem verbeterd heeft, maar daardoor wel een stuk flexibiliteit heeft laten vallen.

  1. Danijel -

   Heb je idd een punt. Je weegt twee dingen af. Wil je stevigheid of wil je liever idd dat je hem op een bepaalde hoek kunt zetten. Het een schrijft het ander idd niet af echter vind ik wel de stevigheid belangrijker aangezien ik zelf een hekel heb aan een wiebelend scherm.

 88. Youri -

  @Daann0

  Hebben julie So-Lo ook geprobeerd? Op internet staat dat het er ook op zit, alleen is het nergens te vinden. En ik zou er toch graag gebruik van willen maken.

 89. Maxx -

  Heb hem nu sinds gisteren…en hij laat me niet met rust.:).. en ik als leek, vind hem helemaal top, het is ff vechten en rondneuzen maar beetje bij beetje wordt alles steeds duidelijker.. ik krijg alleen wel steeds een één of ander deurbel deuntje er tussendoor(dingdong), geen flauw idee wat het is.. iemand een idee.?
  Alvast bedankt.

 90. kasper -

  ik blijf maar vragen stellen:X

  kan ik met deze telefoon ook gmail als standaard mail instellen? of moet het iets van nokia zijn?

  alvast bednakt!

 91. Anouk -

  Ik krijg hem morgen binnen. mijn broer vandaag al!!

  maar er zit al 32GB geheugen in, en er kan nog 16GB bij voor als dit nog niet genoeg is!!

  can't wait till tomorrow!!(U)=D

 92. Hilbert -

  Vraagje,

  Welke bestandsformaten kan hij allemaal afspelen?
  Ik bedoel, als ik films download op Mininova.com, kan hij deze dan allemaal afspelen????

  Tnx!

 93. Youri -

  @Daann0, ik heb nergens over een half uurtje.

  Maar nu is mijn vraag, geeft hij het ook aan wanneer de batterij vol is? En is het normaal dat hij bij 2 streepjes stopt.

  dankjewel

  1. Danijel -

   Ja, hij geeft een toon als hij volgeladen is en daarnaast is er een klein lampje bij de lader die aangeeft dat hij aan het laden is.

 94. Youri -

  @ Daann0

  Je had verteld dat het ongeveer een uurtje duurt voordat hij is opgeladen. Maar mijne hangt uren aan de oplader en stopt dan bij 2 streepjes. Als ik hem opnieuw verbind met de oplader gaat hij door tot maximale aantal streepjes maar dit duurt echt uren.
  Hoe kan dit?

 95. tillie74 -

  Klopt, maar voordeel van internetradio is ook dat je veel meer zenders hebt plus het feit dat je geen headset nodig hebt maar gewoon via speaker kunt luisteren

 96. martijn -

  ik krijg mijn muziek niet op de n97. via ovi suite lijkt het goed te gaan ik kan de muziek op de foon nergens vinden.
  iemand een idee?

 97. Youri -

  Bedankt voor je reactie, scherm sluit ook perfect aan, maar in het begin voel en zie je elk minpuntje, waardoor ik eigenlijk te overbezorgt was. Heb er nu al geen las meer van dat en het is ook onmogelijk om het scherm echt muurvast te zetten.

  Uhm ik heb Vodafone, net werkte 1 filmpje wel, maar vervolgens werkt er geen meer.

  Ik heb de batterij 5 uur opgeladen en is gestopt bij 2 streepjes, toen ik hem er opnieuw instak ging hij weer verder. Ik denk dat ik hem vannacht gewoon laat insteken. Het is een super toestel, die nog wel mag aan een aantal kanten mag worden bijgesneden. Hij loopt regelmatig even vast. Nadat ik mijn hotmail had binnengehaald(3000 mails) toen was de mail ontzettend traag. Dit moet ik verwijderen.

 98. john -

  scherm moet gewoon aansluiten. You tube kan aan verbindingsinstelling liggen. welke provider? Bij kpn en verbindigsinstelling op " internet en java" werkt het prima. Firmware *#0000#

 99. Youri -

  Klopt het dat het scherm als hij uitgeschoven is toch nog een minimaal knikje maakt? Hij zit in iedergeval bij mij niet echt helemaal vast.

  Nou heb ik al tevergeefs geprobeerd om een youtube filmpje af te spelen, dit is mij nog steeds niet gelukt. Hij blijft gewoon laden zonder enige verandering. Wat doe ik fout?

  En als laatste? Waar kun je controleren welke firmware erop staat?

  Dankje:)

  1. Danijel -

   De functionaliteit is het zelfde. Alleen is het signaal bij internetradio beter en de kwaliteit, maar je moet daarbij wel datakosten rekenen. FM-radio is een functionaliteit van het toestel en dus gratis.

 100. Tillie -

  Nu 3 dagen in bezit van N97 en moet gezegt worden, een super toestel, voor mij het enige nadeel, is dat er geen internetradio op zit ( ongeloofelijk eigenlijk) verder perfect toestel.

 101. Youri -

  Hebben jullie ook de So-Lo getest?
  En ik las ergens dat hij H.264 formaat afspeeld.
  Alleen heb ik hier nog nooit van gehoord. Is dit goede kwaliteit?

  1. Dominick -

   H.264 is een codec, die vaak gebruikt wordt voor de video bestanden in Avi. Je hebt dus zegmaar voor beeld en geluid twee verschillende codecs, bijvoorbeeld H.264 en mp3, die worden samengevoegd tot een video met geluid in bijvoorbeeld het formaat avi. Je zult nooit een video tegenkomen met extensie .H.264

 102. Wouter -

  Vraagje: Gezien de korte tussenpoos tussen de review en de firmware update van de N97 ben ik benieuwd of jullie de review gaan aanpassen of een feature zullen schrijven. Als een leek nu de review leest krijgt hij een vertekent beeld van het product omdat hij softwarematig een stuk verbeterd is/zou moeten zijn. Mochten jullie geen zin/tijd hebben of het nutteloos vinden om het bovenstaande uit te werken, kunnen jullie mij dan in ieder geval vertellen of de update er voor gezorgd heeft dat de N97 ook daadwerkelijk een significante gedaantewisseling ondergaan heeft? Dat wil zeggen: is hij nu zo goed als bug-vrij?

  1. Danijel -

   Laten we idd eerst even afwachten of er echt daadwerkelijk veel veranderd is. Mocht dat zo zijn dan zullen we daar zeker een update van weergeven hier als comment of in de review 🙂

 103. Youri -

  Dat is niet waar, hij heeft alleen 8 megapixels en dan kan hij dus een grotere foto maken, maarja hoe vaak laat jij je foto's op canvas poster afdrukken.?:)

 104. john -

  ik twijfel gezien de vele negatieve reacties op de eu-toestellen op tweakers. heb er inmiddels 1 terug moeten brengen wegens hardwareproblemen, de 2e loopt met regelmaat vast (frozen screen) en ik ben niet de enige met dat probleem. denk dat het testexemplaar een lucky one is geweest

 105. sadik -

  ik zat ook re aarzelen met deze toestelen maar ik denk dat ik voor de N97 ga vanwege de betere camera maar nu is mijn vraag hoe is de dispay resolutie bij zonig weer buiten om de gegevens op de telefoon te zien.

 106. Youri -

  Nou heb ik nog een vraag over de accu.

  Wat is het beste dat je kan doen zodra je hem voor de eerste keer gebruikt? Eerst de accu helemaal leegmaken en daarna helemaal opladen?

  Dankje

 107. Fabio -

  Hallo allemaal ik zie dat er veel vragen wordt gesteld hier? hierbij heb ik eigenlijk ook een vraag.
  Hoe zit het namelijk met de games:S heb niemand iets over zien vertellen. zijn ze ook zo goed als die van iphone of is het soort atari spelletjs die nergens opslaan?

  kunnen jullie mij hier over informeren a.u.b.?
  alvast bedankt

  fabio

 108. Youri -

  Zit je daar mee dan? Snelheidstesten zeggen mij niks, het gaat om de gebruiksvriendelijkheid

  Ik vind de omnia HD allesbehalve mooi, ook vind ik de kwaliteit onder de maat, er is zelfs al stof onder het scherm geconstateerd.

 109. Youri -

  Dat vind ik een echte pluspunt! Een uurtje opladen om er vervolgens 3 dagen mee aan de slag te gaan.

  Overigens ben ik blij dat de N97 niet word afgekraakt door zijn wat zwakkere processor. Ik vind dat je niet naar getallen moet kijken maar naar gebruiksvriendelijkheid en die lijkt me tot dusver helemaal goed.:Y

 110. Roor -

  Bedankt voor de uitgebreide review, hier heb ik tenminste wat aan! Ik heb wel nog een vraag; ik las ergens dat de functie waarmee je sms berichten onder elkaar ziet (ontvangen en verzonden), zoals de iPhone dat heeft, niet standaard op de N97 zit. Maar… Je zou wel ergens een applicatie kunnen downloaden die hetzelfde principe heeft. Weten jullie daar meer over of hebben jullie hem toevallig al gebruikt?! 🙂

  1. Danijel -

   Heb je idd wel een punt aangezien ik veracht dat de nieuwe firmware-update voor de N97 nog voor de release in NL van het toestel komt 🙂

   1. john -

    dan hoop ik dat de nl versie beter is dan de eu (uk) versie. daar moet jij met je review toch ook tegen een aantal bugs gelopen zijn.

 111. john -

  een bug hebben we op 2 toestellen: met regelmaat valt het trillen uit met het aanraken van het scherm. we moeten dan het toestel uit- en aanzetten om het weer actief te maken.

 112. Martin -

  Jippy hij is binnen.
  Eidelijk, lang moeten wachten maar heb hem dan toch.
  Een Nederlandstalige versie met een QWERTY toetsenbord:Y
  Gewoon in de winkel opgehaald in Hilversum.
  MD Products. helemaal top is dat zij ook servicepunt zijn.
  echt super blij mee.:)

 113. Clau -

  Hi, de apps conversation is voor die mooie geschiedenis van berichten per persoon… heeft iemand een idee of die er ook al is voor de N97? ik had die voor S60 v. 3 gepakt maar die doet het niet zoals te verwachten met een S60 v5…

  iemand?

 114. Clau -

  Ik heb de Nokia N97 net gehaald! Serieus waar. Een zwarte.

  Kleine tip: ze hebben nog 60 zwarte op voorraad dus als je er ook 1 wilt hebben dan moet je contact opnemen met:

  —-mod—-
  Spam!

  Het is geen benelux versie maar een Euro versie. Taal is gewoon Nederlands, alles is hetzelfde alleen krijg je er een engelse handleiding bij.

  Ik heb hem zojuist opgestart en idd alles is gewoon in het nederlands. Alles zit er bij in de doos.

  Laat me weten of je er ook 1 hebt!

 115. Wouter -

  Superchille review!!! Hier kan ik wat mee. Had op Internet wat negatieve geluiden opgevangen, maar dat blijkt dus toch mee te vallen (veel applicatiefouten, widgets die niet herladen, toestel dat zomaar reset, touchscreen dat het even niet wil doen). Hoe hebben jullie dat ervaren?
  Tevens las ik ook dat het menu niet echt wilde, androids zouden het menu veel beter draaien, hoe zit het daarmee want in de filmpjes die jullie hier hebben gepost gaat het loeisnel.

  Tenslotte mis ik wel wat in de review. Hoe gaat het scrollen door foto's in zijn werking? En hoe snel gaat dit?

  1. Danijel -

   Allereerst bedankt voor je positieve geluid 😉

   Wij hadden niet of nauwelijks last van bugs. Wel viel 1x de camera uit en wou die niet opstarten maar na een reboot was er niets meer aan de hand. Wij hebben het toestel, en nog steeds overigens, erg stabiel en snel ervaren. De menu's zijn niet mooi maar wel erg functioneel en snel te noemen.

   Het scrollen door de foto's gaat heel makkelijk en hij opent gewoon de folder waar de foto's een voor een onder elkaar te vinden zijn.

   1. wouter -

    Das mooi om te horen! Het viel mij idd al op dat de menu's er niet al te best uit zien, zeg maar gerust lelijk. Maar dacht altijd dat dat nog de beta-fase was oid. Kun je middels de thema's niet het een en ander opleuken? En ben ook niet bekend met Nokia, maar het lijkt mij dat users in de toekomst ook hele nieuwe menu's/aangepaste thema's kunnen downloaden???

    Een vraagje nog: mobiele tv lijkt niet aanwezig te zijn op het toestelletje wat ik erg jammer vind (pluspunt is dan wel weer dat-ie niet KPN exclusief is), maar is er middels het Internet of een andere applicatie niet de mogelijk tot het kijken van tv op je mobiel?

   2. Danijel -

    Jup, je kunt zeer zeker alles aanpassen middels thema's dus daar hoef je je niet zo druk over te maken. Er komen elke dag meer en meer thema's op het net voor de N97.

    Mobiel TV zit er inderdaad niet op, echter zijn er genoeg ip programma's die het mogelijk maken en dat zou prima moeten werken.

 116. Danijel -

  Ik had het toestel maandag ochtend 08:00 uur opgeladen helemaal. Sinds dien is hij niet meer bij mij aan de lader geweest: nu nog steeds 1 streepje batterij over 😀

 117. Richard -

  Nokia N97 is nu te bestellen bij, expansys.nl, het toestel heeft geen nederlandse gebruiksaanwijzing maar het menu kun je wel op nederlands zetten. Ik twijfel en twijfel, is het verstandig deze aankoop te doen, of toch maar even wachten?

 118. maxime -

  supergoe toestel!!!!!!! prachtigen camera echt ben blij dak meegedaan eb met de wedstrijd!!
  echt een aanrader voor iedereen gewoon:Y

 119. Zygivt -

  Ik heb nog wel een vraagje. Ik ben in het bezit van een E65 en die draait dus ook symbian. ik zie jullie in de video's gebruik maken van de rode knop om applicaties af te sluiten. Zijn deze applicaties echt afgesloten of draaien deze nog op de achtergrond (dit is namelijk op mijn e65 wel het geval bij gebruik van de rode knop)

  bvd

 120. john -

  aardige review maar doet te kort aan de vergelijking met de HTC Touch pro 2. De vele mogelijkheden van de pro 2 zoals de zeer goede interface en straight talk en de rubricering van de contactgegevens (gesprekken, mails, sms alles wordt op contactniveau vastgelegd) worden niet genoemd. Ik ben best wel een nokia fan, alhoewel ik nu een tevreden Pro 2 gebruiker ben, maar deze review is duidelijk pro Nokia (of betaald door Nokia) geschreven

  1. Danijel -

   Gelukkig zijn er altijd twee kampen bij toestellen en zie je die ook duidelijk elke keer weer verschijnen. De tegenhangers en voor positieven.

   We maken een wel afgewogen besluit en Nokia heeft hier werkelijk 0.0 mee te maken. De Touch Pro2 doet naar onze mening onder voor de N97, simpel als dat en dat is natuurlijk wel onze mening en het staat uiteraard een andere vrij om een andere erop na te houden. Maar is dan weer gelijk partijdig betichten is het andere uitersten :Y

   1. john -

    met alle respect, maar hoe kun je nu in een vergelijking oordelen over de Pro 2 zonder eerst daarvan een net zo uitgebreide review te doen, tenminste, die heb ik nergens gezien

   2. Danijel -

    Dan ga je er dus vanuit dat wij het toestel niet goed hebben getest en alleen samen op de foto hebben gezet? Aannames zijn funest zullen we maar zeggen. Maar ik denk dat ik jouw niet van mijn gelijk kan overtuigen dus dat gaan we ook maar niet proberen dan 😉

   3. john -

    sta je nog steeds achter de vergelijking met de pro 2 gezien de vele klachten over speling en krassen op tweakers?

   4. Danijel -

    Ja, zelf heb ik nog steeds 0.0 speling en ook geen krassen. En ik ga niet zuinig met een toestel om kan ik je vertellen, getuigen mijn iPhone die vol zit met krassen en je die hier wel is langs ziet komen op de pics 😉

   1. egkok -

    Glas misschien mooier, totdat je iphone valt, glas meteen in splinters en je ben 140 euro armer voor reparatie!!

 121. Luis -

  Echt super bedankt voor de review. Ben er heel tevreden mee, nu zijn al mijn vragen beantwoord en ben ik nu zeker dat de N97 mijn volgens toestel wordt :Y! Mijn twijfel zat 'm vooral in de prestaties. Een toestel kan nog zoveel geheugen en app. hebben maar als je er niet goed gebruik van kan maken ….
  Thnx ;)!

 122. Gesh -

  Wel een interessante review en leuke vergelijking, alleen over het multimedia gedeelte ben ik het oneens vooral als't om video kijken gaat, de HTC heeft een eigen youtube applicatie voor het kijken van youtube video's wat garant staat voor zowieso meer gebruiks vriendelijkheid en betere kwaliteit op je toestel, ten 2de omdat dit een nieuw symbian platform is (5th edition) is er ook nog niet eens de mogelijkheid om Divx/Xvid formaat te spelen doordat de wel bekende coreplayer app nog niet beschikbaar is voor symbian (5th edition) dus in het multimedia gedeelte vind ik toch dat de N97 wat afhaakt, ook de scherm resolutie is lager (de HTC heeft de hoogste resolutie beschikbaar)dus in dat aspect vind ik voor multimedia toch wel de HTC de betere keuze, maar het mooiste totaal plaatje gaat inderdaad wel naar N97:Y

  1. Alex de Widt -

   De HTC heeft misschien een hogere resolutie, maar onze ervaring is dat filmpjes met hogere resolutie over het algemeen niet soepel afspelen op HTC toestellen. We hebben een keer testen gedaan met CorePlayer tussen een HTC Diamond en N82, waarbij de Nokia N82 met hetzelfde filmpje een stuk beter presteerde. Dit soort ervaringen nemen we (misschien soms onterecht) mee in onze waarderingen. Hopelijk komt CorePlayer er snel voor Symbian S60 5th edition.

   Wat ons ook meerdere malen is opgevallen is hoe slecht HTC/Windows Mobile het A2DP profiel ondersteund. Het slurpt je batterijen leeg en erg storingsgevoelig, met Nokia N-series hebben wij daar ook minder problemen mee ervaren.

   Tenslotte is er voor YouTube ook een Symbian applicatie gemaakt (geloof door YouTube zelf), zie https://www.allaboutphones.nl/downloads/270/YouTube-Symbian-s60-3rd-en-v5-Application.html.

   Verder zullen beide toestellen elkaar niet al te veel verschillen.

 123. Jasper -

  FANTASTISCH review. Kijk, daar hebben wij als lezers wat aan.
  Maar nu twijfel ik nog meer….. Ik was bijna om naar de nieuwe Iphone, maar toch als trouwe nokia fan…… Hoe snel starten applicaties op?? Op mijn N95 8gb vindt ik het (te) lang duren voordat ik met een sms kan beginnen. Hoe is dat op de N97??
  (de nieuwe specs van de iphone 3gs zijn werkelijk SuperSSSNel (vandaar de S) Dus ik denk in vergelijking F1 versus F3000, of valt dit mee in het voordeel van Nokia?

  1. Hans -

   @Jasper, qua snelheid wordt gezegd dat de N97 gelijkwaardig is aan een E71, deze heb ik nu en is goed snel,zo ongeveer; klik en open, veel sneller dan een N95 (heb ik ook gehad)De nieuwe iPhone (mooi toestel) moet zich daarin nog bewijzen.

   1. Dominick -

    De nieuwe iPhone zal ongetwijfeld (iets) sneller zijn dan de huidige 3G en ik moet eerlijk zeggen dat ik maar zelde zo'n snelle telefoon heb gezien;) Ik heb de N97 trouwens ook nog niet geprobeert;)

 124. Hans -

  Dank voor de positieve benadering want ik heb wel anders gelezen van personen die het op hun site een review durfden te noemen en het toestel zonder het echt uit te proberen al volledig de grond in boorden. Schijnt mode te zijn om anti grote fabrikanten te zijn. Heb ook elders gelezen dat de huidige mailcliënt bij een komende update zou worden vervangen door gelijksoortige mailcliënt als de E75. Weten jullie hier misschien meer van? (ik heb 'em al besteld en verwacht hem met 1 à 2 weken).

  1. Danijel -

   In de toekomst zal er inderdaad een update vrij worden gegeven met de nieuwe e-mail client van Nokia. Nokia is momenteel bezig het programma om te schrijven voor touchscreen toestellen 🙂

 125. maarten -

  Nog een testvraagje aan de redactie… Ik ga de N97 veel gebruiken om films en series te bekijken. Dus vanop de harde schijf, geen streaming videos. Ik lees in de meeste reviews echter weinig over het feit of dit echt goed werkt. Lopen deze vlot op de N97? Dus zonder enige haperingen? En wat in combinatie met geluid via een stereo bluetooth headset zoals de nokia BH503. Kan het toestel dit probleemloos aan? Mijn N82 wel, dus zou dit ook bij de N97 probleemloos moeten lukken. Alvast bedankt.

 126. maarten -

  ook ik was al een tijdje van plan om mij deze nieuwe nokia aan te schaffen. Ik heb eigenlijk gewacht op deftige reviews om te beslissen. Dankzij allaboutphones en mobile cowboys ben ik nu 100% zeker dat de N97 mijn volgende gsm wordt. Want er wordt nogal negatief gedaan omwille van de 'oude' processor, maar hoe meer ik lees, hoe minder dat de 'trage' cpu een probleem blijkt te zijn. Wel heel erg jammer dat ik de xenon flash van mijn nokia N82 niet ga terugzien op de N97. Waarom toch? LED haalt het nooit van xenon.

  1. Bouke -

   goeie review! ten eerste wil ik weten of de witte of zwarte mooier is. en dan of ik de samsung jet beter kan nemen of de nokia n97. alvast bedankt

  2. Guido -

   Hallo

   ik had een vraagje weet niet of ik hier precies goed zit maar

   ik wil een film op mijn N97 zetten via dat nokia progammetje maakt die hem naar mp4 automatisch
   handig maar als ik hem dan op me telefoon wil bekijken hoor ik alleen geluid en zie ik geen beeld hoe komt dat
   kan ik iemand mij helpen?
   heb ook al geprobeerd via ipod converter te doen maar die speelt die niet af..

   als iemand mij zou kunnen uitleggen

   alvast bedankt!

 127. Youri -

  Echt waardevolle review! Hierdoor ben ik nog zekerder geworden dat de N97 mijn gsm word.;)

  Overigens word er in de inleiding gesproken over een toevoeging van 32 gb door microsd en verder in de review word gesproken over een toevoeging van maximaal 16gb door microsd.S

  Ik vind het wel jammer dat je niet de verwachte levertijd hebt vermeld.

  1. Dominick -

   Komt inderdaad een beetje raar over. Hij kan opzicht met 32GB uitgebreid worden, maar die kaartjes zijn nog niet beschikbaar, dus is het nu 16GB.

 128. Jens -

  Leuke review, goed om te horen dat het ook niet negatief kan. als je die andere reviews leest..
  trouwens MAh is megaampereuur. mAh milli..

 129. DerOllie -

  Leuke review, erg mooi toestel, maar voor mij te fors, zowel qua formaat als prijs :P. Als ik nog wel veel per trein zou reizen of veel zou reizen in het algemeen zou het wel handig zijn…

  1. Dtjuh -

   hallo

   oproep aan iedereen!

   koop geen nokia n 97 mini
   ik heb er een en als je m normaal gebruikt vallen er ineens functies weg!
   eerst kon ik niet op nemen
   vervolgens deed mijn touch screen het af en toe niet
   nu doet ie het helemaal niet meer!
   zeer vervelend! had het al van meer gehoord maar ik was zo eigenwijs er toch 1 te kopen
   echt hoor koop geen n 97 mini
   ook niet de normale trouwens schijnt ook nix te zijjn

   gr

  2. kevin -

   ik heb de htc touch pro 2, ik vind het echt een k*t telefoon. hij blijft heel vaak hangen, of valt zomaar uit. als je te snel typt of knopen indrukt flipt hij helemaal. een maat van mij heeft de zelfde en heeft het zelfde probleem. geen aanrader dus….

   mvg Kevin

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters