Nokia N97

De langverwachte Nokia N97 wordt het vlaggenschip van Nokia voor het jaar 2009. Het toestel beschikt over uitzonderlijk goede specificaties en is daarnaast een lust voor het oog. Nokia heeft de N97 gericht op zowel de zakelijke gebruikers als op normale consumenten. Inmiddels staat heel Nederland te popelen om het toestel in bezit te hebben en wij geven je alvast een uitgebreide review over de N97 zodat je weet wat je ervan kunt verwachten.

Eind vorig jaar veroorzaakte Nokia opschudding in de telecomwereld met de aankondiging van de Nokia N97. Het toestel heeft erg pittige specificaties zoals een touchscreen, 5-megapixelcamera en natuurlijk de 32GB intern geheugen die met nog eens 32GB kan worden uitgebreid door middel van een micro-SD-kaart. De Nokia N97 is het vlaggenschip van Nokia voor dit jaar, als we zoeken naar concurrentie dan vinden we op dit moment de HTC Touch Pro2 en de Samsung OmniaHD. Ook de Sony Ericsson Xperia X1 mogen we in het rijtje opnemen, hoewel dat toestel al wat langer meegaat dan de andere die momenteel op de markt te vinden zijn.

Opvallend is dat dit pas de tweede mainstream Nokia is die voorzien is van een touchscreen. De eerste was natuurlijk de Nokia 5800 XpressMusic en daarvoor had Nokia ook nog een ander model met een touchscreen maar dat liep lang niet zo hard als de 5800. De Nokia N97 zal naar verwachting de Nokia 5800 gaan evenaren in populariteit, ondanks zijn bijna drie keer zo hoge prijs.

De N97 is gericht op consumenten en zakelijke gebruikers. Het toestel beschikt over alle moderne communicatiemogelijkheden en heeft daarnaast een uitschuifbaar toetsenbord. Dit toetsenbord is wat apart vormgegeven, niet alle toetsen liggen zoals je in eerste instantie zou verwachten. Na er een dag mee gespeeld te hebben ben je er echter al aan gewend en dan typt het net zo lekker als een normaal toetsenbord. Nokia heeft er daarnaast voor gezorgd dat je ook ’s nachts met het toestel uit de voeten kunt en daarom is er backlight in alle toetsen verwerkt. Het scherm wordt door een erg mooi mechanisme gekanteld zodat je het toestel gewoon recht kunt houden. Het touchscreen werkt erg goed en is kraakhelder.

In deze review van All About Phones kijken we hoe de Nokia N97 zich staande houdt tegenover de HTC Touch Pro2 en welke meerwaarde de N97 biedt ten opzichte van zijn concurrenten. We zullen het toestel van top tot teen bespreken, natuurlijk ondersteund door de nodige lading aan foto’s en video’s.

Nokia N97

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type N97
Telefoon model Tilt-Slider
Besturingssysteem Symbian OS v9.4, Series 60 v5
Scherm afmeting 3,5″
Scherm resolutie 360 x 640 pixels,
Aantal kleuren 16 miljoen kleuren
Processor en Geheugen
Processor ARM 11 434 MHz processor
Geheugenkaart Type Secure Digital Micro, Secure Digital Micro High Capacity
Intern geheugen ROM 32GB
Ram geheugen RAM 128MB
Kleur
Kleuren Zwart; wit
Energie
Gesprekstijd 530 minuten
Stand-by tijd 432 uur
Accu 1500 mAh
Verbindingen
Verbindingstypes Gsm/gprs
3G Umts/hsdpa
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wifi Wifi 802.11 b/g
GPS (A-)gps
USB Micro-USB 2.0
Multimedia
Camera 5 megapixel Carl Zeiss optics, video-opname
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, amr, awb, qcp, mp3, wma, wav, midi
Videospeler wmv, asf, mp4, 3gp, 3g2, m4v, avi

Nokia N97 in de doos AAP

De Nokia N97 wordt in een kleine en eenvoudige verpakking geleverd. Op de doos staat op een mooie manier gedrukt om welk toestel het gaat en wat de inhoud van het pakket is. Je krijgt direct de indruk dat meer minder is en dat er iets heel spannends op je ligt te wachten in de doos. Zodra je de doos openmaakt zie je een N97 liggen met de bijbehorende batterij en een mooie stylus die aan het toestel gehangen kan worden. Daarnaast kunnen we ook nog een doekje om het toestel af te vegen, een oplader en een micro-usb-kabel vinden.

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat er een mooie headset bij het toestel zit. Je kunt hierin ook je eigen 3,5mm headset steken mocht je de oortjes niet prettig vinden. Overigens waren wij wel erg tevreden over de headset en de afstandsbediening die eronder zit. Op de onderstaande uitpakvideo kun je het toestel en alle accessoires nog eens goed terugzien.

Onze eerste gedachte toen vorig jaar de Nokia N97 werd aangekondigd was: dat moet dan wel een groot ding zijn, zeg! Maar niets is minder waar; de N97 blijkt erg handzaam en prettig te zijn. Er is goed nagedacht over het model en zijn vormgeving en dat zie je allemaal terugkomen door het hele toestel heen. Zo zit er een zilveren rand om het scherm heen die ook terug te vinden is om het qwerty-toetsenbord. Dit geeft het toestel een erg mooie en vooral zakelijke uitstraling. Het toestel is niet voorzien van allemaal liflafjes om het uiterlijk op te vrolijken en dat is maar goed ook. Nu weet tenminste iedereen dat hij een krachtpatser die respect afdwingt in zijn hand heeft.

De voorkant van het toestel beschikt ook over een extra camera die een VGA-resolutie heeft. Deze camera is eigenlijk bedoeld voor videobellen maar je kunt er in het cameramenu elk moment voor kiezen om deze te activeren, zodat je altijd een spiegeltje bij de hand hebt, mocht je dat nodig hebben. Verder kunnen we onder het scherm nog twee touch-knoppen vinden die bedoeld zijn om mee op te hangen en op te nemen. Naast deze twee knoppen is een grote zilveren knop geplaatst, die je in het menu van het toestel brengt. Het is prettig dat die knop zo duidelijk aanwezig is, zodat je altijd gemakkelijk terug kunt en gemakkelijk in het menu kunt geraken. Aan de bovenkant van het toestel vinden we nog een sensor en de microfoon. Aan de rechter zijkant zit een volumeknop en de cameraknop. Links vinden we de stand-by-knop en de USB- en opladeringang. En tot slot bevindt zich aan de bovenkant de aan- en uitknop en natuurlijk is daar de 3,5mm-ingang die overigens wel andere headsets accepteert maar daarmee helaas geen radio-ontvangst ondersteunt.

Nokia N97 voorkant

 

Nokia N97 zijkant

 

Nokia N97 detail

 

Nokia N97 zijkant

 

Aan de achterkant van het toestel kunnen we de camera vinden die beschermd is door een cover. Nokia heeft voor de N97 wederom gekozen voor kwaliteit en daarom is er een Carl Zeiss-lens geplaatst met daarachter een 5-megapixelsensor. De camera komt iets omhoog zetten vanuit de achterklep en dat is eigenlijk best wel prettig als je aan het bellen bent, aangezien je met behulp van die rand het toestel goed tegen je oor op zijn plaats kunt houden. Zodra je het cameraklepje opent, komt de lens tevoorschijn en twee ledjes die in het donker als flits fungeren. Een leuk detail is ook dat als je het toestel openschuift zodat het toetsenbord naar voren komt, wat overigens erg soepel gaat, je het stukje plastic te zien krijgt dat ervoor zorgt dat het toestel dan op zijn plaats blijft zitten. Op dat stukje plastic zijn alle hoofdspecificaties van de N97 en uiteraard het modelnummer gegraveerd.

Deze kleine details geven het toestel net dat beetje extra flair en het is gewoon leuk dat de persoon tegenover je precies ziet wat je in je handen hebt als jij in de trein zit te typen, en dat is zeker niet mis.

Nokia N97 achterkant

 

Nokia N97 achterkant

 

Nokia N97

 

Nokia N97 zijkant

 

Als je de klep van het toestel wilt openmaken dan dien je vanaf de onderkant je nagels ertussen te zetten en de klep rustig naar boven te bewegen. Onder de klep kunnen we de 1500 MAh-batterij vinden die zich uitstekend staande houdt. Zo is na een dag het toestel nog steeds 100% geladen als we de meter mogen geloven en dat is dan met Wi-Fi constant aan. Na twee dagen hebben wij nog vier streepjes over, na drie dagen resteren nog altijd twee streepjes en in de avond begint de batterij pas op te raken. Het opladen van het toestel duurt ongeveer drie kwartier wat een prima tijd is.

Onder de klep kun je een simkaart kwijt, het is dus wel nodig om je toestel uit te zetten, omdat de simkaarthouder zich onder de batterij bevindt. De micro-SD-kaart kun je wel via hotswap vervangen, waarbij het toestel niet uitgezet hoeft te worden. De 32GB intern geheugen zorgt er eigenlijk al voor dat je geen geheugenkaart nodig hebt maar mocht je alsnog een uitbreiding willen dan kun je tot 16GB bijplaatsen. Soms is dit zelfs noodzakelijk omdat sommige navigatie-applicaties, bijvoorbeeld Sygic, de interne schijf nog niet kunnen waarderen.

Nokia N97 open

 

Nokia N97 open

 

Nokia N97

 

Bij de vormgeving komt natuurlijk ook nog even de verpakking waarin het toestel is aangekomen aan bod. Het gaat hier om een sobere doos die erg strak en minimalistisch is vormgegeven. Op de doos is duidelijk te lezen welk toestel erin zit en welke specificaties deze bruut allemaal heeft. Alles zit netjes in de doos weggestopt zoals je op de vorige pagina in het filmpje kon zien. Het toestel wordt erg compleet geleverd, toch zal het bedrijfsleven wel staan te springen om een tasje waarin het toestel kan worden vervoerd. Nokia zal het tasje ongetwijfeld later alsnog op de markt gaan brengen en dat is dan vervolgens tegen een meerprijs beschikbaar voor consumenten.

Nokia N97 doos

 

Nokia N97 doos

 

Nokia N97 doos

 

Het scherm

Het scherm van de N97 is erg goed te noemen. Het is helder, scherp en er zitten levendige kleuren in. Het is jammer dat de standaard aanwezige thema’s van de N97 een beetje saai zijn maar zodra je een video afspeelt zie je hoe mooi alle kleuren zijn. Het afspelen van een video gebeurt overigens altijd in fullscreen, ook YouTube-filmpjes. De input van je vingers wordt geruisloos opgevolgd. Elke input met je vingers moet wel bevestigd worden, wat ook het geval is bij de Nokia 5800. Daarnaast is er haptic feedback zodat je weet dat het toestel je input ontvangen heeft en er iets mee doet.

Het scherm voelt snel aan en ook de bediening is prima te doen. De stylus is naar onze mening niet of nauwelijks nodig omdat de onscreen knoppen groot zijn en scrollen gewoon via een swipe-beweging te bewerkstelligen is. Prettig is ook dat het scherm helemaal vlak is en er geen opstaande randjes zijn die je kunnen irriteren, wat bij de Nokia 5800 soms nog wel het geval was. Een mooi voorbeeld is dan ook het scrollen op het toestel dat erg soepel gaat. We waren eerder al te spreken over Symbian 60 v5, maar wederom merk je nu hoe snel Symbian is geworden op de touchscreen-toestellen. Het scrollen is met de nieuwste versie een genot geworden, het toestel reageert direct en de content wordt ogenblikkelijk weergegeven.

De haptic feedback is ook prettig, je weet daardoor zeker dat je iets hebt ingegeven. Wel is het irritant dat je alles wat je invoert moet bevestigen. Gelukkig geldt dat niet voor het onscreen toetsenbord, dat overigens erg goed werkt, maar wel voor alle opties en menu’s en dat is vooralsnog niet uit te zetten. Nu heeft de Nokia 5800 dit ook en waarschijnlijk is het gewoon een kwestie van even wennen maar het is redelijk onlogisch om iets twee keer te moeten ingeven.

Nokia N97 scherm

 

Nokia N97 scherm

 

Nokia N97

 

Nokia N97 zijkant

 

Het toetsenbord

Het toetsenbord is een geval apart op het toestel. Het eerste waar je aan denkt als je het toestel openklapt is: waarom zitten de toetsen zo raar? Zodra je gaat typen kom je tot de conclusie dat het erg meevalt en dat alles eigenlijk erg logisch en goed te bereiken is. De toetsen zijn vierkant en liggen niet erg hoog boven de ondergrond waardoor je ze niet diep hoeft in te drukken. Alle toetsen zijn mooi verlicht met wit en blauw als kleur. De meeste toetsen hebben een dubbele functie. Zo is er een speciale blauwe toets om de tweede functies te activeren en dat gaat allemaal prima. Uitzondering hierop zijn wel de punt en de komma die op dezelfde toets zitten. Mocht je een komma willen neerzetten dan moet je even shift-punt indrukken en dan werkt het prima. Het is even wennen maar lang niet zo erg als we eerst dachten.

Het qwerty-toetsenbord beschikt ook over een navigatietoets en een bevestigingstoets. Dit hoekje dat aan de linkerkant van het toestel is gesitueerd werkt erg lekker en je kunt er moeiteloos mee door de menu’s en pagina’s heenscrollen. Het typen gaat dus erg prettig op de N97 en ook het vasthouden van het toestel en tegelijkertijd typen met je duimen is een fluitje van een cent en misschien wel een genot te noemen.

Nokia N97 toetsenbord

 

Nokia N97 navigatietoets

 

Nokia N97 voorkant

 

Nokia N97 overall

 

Standby-scherm

Nokia N97 homescreen

Het standby-scherm van de Nokia N97 is versierd met allemaal widgets. Deze widgets zijn eigenlijk verlengstukken van applicaties die je op je N97 kunt installeren. Ontwikkelaars zullen dus voor de N97 speciale widgets-addons moeten gaan ontwikkelen zodat gebruikers ze op hun standby-scherm kunnen weergeven. De widgets kun je allemaal zelf instellen en ook de rangschikking kun je uiteraard zelf bepalen door een speciaal menu in te gaan dat je linksonder ziet als je in het standby-scherm zit. Het scherm ververst zich, afhankelijk van de applicatie, automatisch. De mail-widget past zich aan als er een nieuwe mail is, de weer-widget doet dat vervolgens weer niet. Op het moment zijn er nog weinig applicaties die over een widget-addon beschikken maar Nokia heeft ons verzekerd dat daar heel snel verandering in gaat komen en hierdoor wordt het standby-scherm van de N97 erg functioneel.

Naast de widgets kun je uiteraard ook de achtergrond aanpassen van je ‘desktop’. Zo kun je een foto of een diavoorstelling op de achtergrond laten weergeven. De bedoeling is dat je een geheel eigen omgeving kunt maken en de uitwerking daarvan is prima gelukt. Door slechts een simpele swipe naar links of naar rechts te geven op het standby-scherm zorg je ervoor dat alle widgets verdwijnen waardoor je een leeg scherm overhoudt. Mocht je ze weer terug willen zien dan is een swipe voldoende om ze weer te laten verschijnen.

Nokia N97 home screen edit

 

Nokia N97 homescreen leeg

 

Nokia N97 widgets edit

 

Menu

Nokia N97 menu

Het menu van Symbian 60 v5 is overzichtelijk te noemen en goed bereikbaar met de vingers. Je hebt geen toetsenbord of iets anders nodig om een instelling in het menu te bewerken, alles is groot genoeg om zelfs met de grootste duim prima uit de voeten te kunnen in het menu. Het topmenu telt twaalf iconen waaronder de instellingen, sms en het telefoonboek. Daarnaast kun je ook overige applicaties geordend terug vinden. De menu’s gaan wel relatief diep waardoor het soms wel even zoeken is naar de juiste instelling. Maar al met al is het prima te doen. Het topmenu kun je ook in een lijstweergave laten zetten en daarnaast kun je ook de indeling aanpassen. Dankzij de accelerometer die in de N97 zit kun je het toestel kantelen waardoor het menu meegaat. Ook hierbij staat het overzicht voorop en dat komt erg goed uit de verf in deze stand.

Overigens is het handig om te weten dat je in elk menu en in elke applicatie het scherm kunt omgooien om de menu’s en applicaties in landscape mode te laten weergeven. Je hoeft hiervoor niet per se het toestel uitgeklapt te hebben, wat wel zo prettig is.

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Nokia N97 menu

 

Prestaties

De prestaties van de Nokia N97 zijn goed; tijdens een test waarbij we zo veel mogelijk applicaties op de achtergrond hebben laten meedraaien, zie hiervoor de onderstaande video, bleef het toestel snel. Er was een kleine vertraging merkbaar tijdens het openen van het menu maar eenmaal in het menu was het toestel niet of nauwelijks langzamer te noemen. De prestaties tijdens het afspelen van video’s zijn ook prima en YouTube-video’s en andere bestanden afspelen is geen brug te ver voor de N97.

Ook Flash op websites wordt moeiteloos afgespeeld en het aan- en uitzetten gaat relatief snel voor een smartphone. Het draaien van het scherm is zo gebeurd maar met meerdere applicaties open gaat het soms net wat langzamer. Gelukkig irriteert ons dat niet waardoor we er eigenlijk niets van merken.

Muziek

Nokia N97 muziek

De muziekspeler op de Nokia N97 is uitgebreid, zo kun je je eigen albums en playlists aanmaken en uiteraard alles filteren op genre of artiest. De speler werkt simpel en zoals we het altijd van Nokia gewend zijn draait ook de muziekspeler moeiteloos op de achtergrond mee. De speler kan ook album-art weergeven waardoor je de cover van al je albums aan de tracks kunt koppelen en laten weergeven. De muziekspeler is ook voorzien van een widget die je op je standby-scherm kunt plaatsen en via die optie kun je van nummers wisselen en daarnaast op pauze en play drukken. De meegeleverde afstandsbediening die bij de headset zit bestuurt daarnaast probleemloos ook de muziekspeler. Zo kun je van liedjes wisselen en wederom op pauze en play drukken.

De N97 beschikt ook over een radio-ontvanger en een FM-transmitter. De radio-ontvanger heeft de beschikking over RDS waardoor je alle informatie die met het radiosignaal meegestuurd wordt kunt ontvangen en weergeven. Denk aan bijvoorbeeld file-informatie en zenderinformatie. Dankzij de FM-transmitter kun je jouw muziek via de autoradio afspelen op een lege frequentie. De N97 zendt namelijk het signaal uit op een lege frequentie en daardoor kan je autoradio dat oppikken en de muziek vanaf je toestel afspelen. Hierdoor worden kabels overbodig. De kwaliteit van het signaal en de muziekweergave is goed te noemen.

Nokia N97 muziek

 

Nokia N97 muziek

 

Nokia N97 muziek

 

Nokia N97 FM-zender

 

Nokia N97 radio

 

Nokia N97 FM-zender

 

Camera

Nokia N97 camera

De camera van de N97 is goed, Nokia heeft besloten om niet actief deel te nemen aan de megapixelrace maar zich in plaats daarvan meer te richten op de lens die in het toestel verwerkt wordt. Zo hebben tegenwoordig bijna alle N-series toestellen een Carl Zeiss-lens meegekregen en dat zie je goed terug in de foto’s. Het opnemen van een foto gebeurt in full-screen zoals je hiernaast kunt zien. Er zijn legio opties in het menu om de fotokwaliteit aan te passen. Zo kun je de ISO-waarde instellen, de lichtbalans en nog tal van andere opties om de optimale fotokwaliteit te verkrijgen.

Opvallend is dat de fotokwaliteit met normaal licht buiten beter is dan binnen. Vooral het onderscheiden van de verschillende lagen wit vindt het toestel wat lastig zoals te zien is op de foto met de dame hieronder. Met macrofoto’s kan het toestel beter uit de voeten en buiten zijn de foto’s perfect. Een leuk detail is overigens dat het toestel aangeeft 9999 foto’s kwijt te kunnen in zijn geheugen met de hoogste resolutie aan. Dat is natuurlijk te danken aan de 32GB intern geheugen waarmee je de komende jaren wel vooruit kunt. Het scherpstellen tijdens het nemen van een foto gaat relatief snel en kort daarna wordt de foto genomen, zonder merkbare vertraging. De autofocus werkt prima zolang je gewoon netjes je handen probeert stil te houden.

De videomogelijkheden van het toestel zijn ook prima. Je kunt een video van maximaal 90 minuten opnemen, dit is een softwarematige beperking van Symbian. Het toestel kan uiteraard veel meer opnemen maar de software gaat daar liever niet in mee. De leds aan de achterkant van het toestel zorgen er tijdens het filmen voor dat je voldoende licht hebt. De ledjes zijn best scherp en bieden tot ongeveer anderhalve meter licht in een omgeving als het echt donker is.

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia N97 foto

 

Nokia Ovi Store

Nokia Ovi Store

De Nokia Ovi Store is kort voor de introductie van de N97 gelanceerd door de producent. Na wat opstartproblemen is de winkel inmiddels goed bereikbaar en werkt hij zonder problemen op de N97. De store is nog niet erg groot op dit moment, maar de meeste basis applicaties, zoals een Twitter-client en een Facebook-applicatie, zijn al aanwezig. Nokia benadrukt dat het de komende maanden erg hard zal gaan met de applicaties dus we kunnen de komende tijd veel nieuwe applicaties verwachten.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Wel is het jammer dat je vooralsnog alleen met een creditcard kunt betalen en niet via een machtiging bij de bank of een PayPal-account. Onduidelijk is nog of deze opties later volgen, maar naar verwachting zullen de betaalmogelijkheden wel uitgebreid gaan worden in de Ovi Store. Overigens heb je geen creditcard nodig om gratis applicaties te kunnen downloaden. Wat ons betreft staat Ovi Store nog redelijk in de kinderschoenen maar tot dusver heeft de winkel ons niet teleurgesteld en waarschijnlijk gaan er mooie dingen komen.

Nokia Ovi Store

 

Nokia Ovi Store

 

Nokia Ovi Store

 

Multimedia afspelen

Nokia N97 video

Het afspelen van video’s op de Nokia N97 is kinderlijk eenvoudig. Naast de standaard afspeelmogelijkheden is er ook een Realplayer-applicatie meegeleverd door Nokia. Dankzij deze applicatie kun je bijna elk bestand afspelen. Door het openen van de applicatie zal het toestel zelf gaan zoeken naar mediabestanden in zijn geheugen. Vervolgens zal hij alle bestanden weergeven die je gelijk fullscreen kunt benaderen.

Ook het afspelen van YouTube wordt erg makkelijk gemaakt. Je kunt hiervoor twee dingen doen: je kunt via de browser naar de site browsen of via een dedicated applicatie naar de site browsen. Het komt op hetzelfde neer zoals je ziet. Zodra je een video hebt geselecteerd die je wilt bekijken gooit de N97 het scherm weer om naar fullscreen om je zo van de video te laten genieten. De kwaliteit is erg goed en daarnaast is de snelheid van het laden van de video heerlijk. Je wordt door YouTube wel doorgestuurd naar de mobiele pagina maar dat is zeker niet erg aangezien de kwaliteit er niet onder te lijden heeft naar onze mening.

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Nokia N97 video

 

Kantoor applicaties

Nokia N97 kantoor

Nokia heeft er ook voor gezorgd dat de N97 vol zit met applicaties waarbij je productiviteit vergroot wordt. Zo kun je naast het openen en bekijken van office- en pdf-bestanden ook andere dingen ‘managen’ op je N97. Wel moet gezegd worden dat de office-applicatie een trial is en dat je voor het daadwerkelijk bewerken van de bestanden een licentie dient aan te schaffen. Maar afgezien van het licentieprobleempje zijn er voldoende applicaties op het toestel om het nieuws bij te houden en andere dingen te doen. Zo is er uiteraard een rekenmachine aanwezig en een uitgebreide Todo-applicatie zodat je er zeker van bent dat je geen taken vergeet. Het woordenboek zorgt ervoor dat je gelijk weet hoe je iets moet spellen en de omrekenmodule is altijd handig in het buitenland.

Nokia heeft ervoor gezorgd dat je ongeveer 30GB aan vrije ruimte op het toestel hebt en daarnaast is er nog rond de 35MB op het toestel zelf vrij voor overige applicaties die per se op het interne geheugen geïnstalleerd dienen te worden.

Nokia N97 kantoor

 

Nokia N97 kantoor

 

Nokia N97 kantoor

 

Overige applicaties

Nokia N97 applicaties

Naast de productiviteitsapplicaties zijn er ook applicaties aanwezig waarmee je kunt navigeren of bijvoorbeeld het laatste nieuws kunt bekijken. Zo is er de Bloomberg-applicatie die ervoor zorgt dat je de laatste beursinformatie op je scherm getoverd krijgt. Uiteraard is het ook mogelijk om van deze applicatie een widget toe te voegen aan je standby-scherm. Wel moet je erop letten dat je hiervoor een actieve internetverbinding nodig hebt. Daarnaast is er ook nog de qik-applicatie waarmee je live via de qik-servers video’s kunt laten streamen vanaf je N97 met behulp van de camera. Zo kun je de hele wereld mee laten kijken met wat jij op dat moment aan het doen bent.

Navigeren via Nokia Maps gaat erg soepel. Wel heb je hiervoor een actieve internetverbinding nodig maar het is wel opmerkelijk hoe snel het toestel een fix heeft en hoe accuraat die fix is. We hebben geprobeerd om Sygic op de N97 te draaien maar helaas had die applicatie een externe geheugenkaart nodig. Nokia Maps is ook erg uitgebreid te noemen want naast de 3D-weergave zijn er nog vele andere views om rustig te kunnen navigeren. Nokia heeft aan All About Phones bevestigd dat er binnenkort een update uitkomt voor de N97 waarin ook Nokia Maps 3.0 aanwezig zal zijn.

Nokia N97 applicaties

 

Nokia N97 applicaties

 

Nokia N97 applicaties

 

Rondleiding

Hieronder kun je nog een video vinden met daarin een rondleiding door alle menu’s van de N97 heen. Daarbij roepen we ook een paar applicaties op zodat je een goede indruk kunt krijgen van de werking van de applicaties en welke er allemaal aanwezig zijn op de N97. Daarnaast krijg je een goede ‘feel’ hoe het toestel in het dagelijks gebruik is.

Bellen

Nokia N97 bellen

Bellen is uiteraard waarvoor een telefoon gemaakt is. Bij de N97 is dat niet anders en ook hier is het bellen simpel en tegelijkertijd uitgebreid te noemen. Zo kun je als je gebeld wordt door middel van een swipe-beweging opnemen als het toestel in je zak zit. Daarnaast kun je natuurlijk ook de groene toets indrukken om op te nemen en de rode om op te hangen. In het menu voor het bellen kun je direct een nummer ingeven of iemand uit je telefoonboek selecteren en die persoon vervolgens bellen, een bericht sturen of bewerken. De menu’s voor gemiste oproepen zijn overzichtelijk en minimalistisch. Heel veel opties worden je niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen nog steeds bellen blijft. Voor een video-oproep kun je het menu induiken en de video-oproep selecteren, waarbij de tweede camera geactiveerd wordt.

Mocht je een oproep gemist hebben dan krijg je hiervan een melding op je standby-scherm en zie gelijk van wie je een oproep gemist hebt en hoe laat. Vervolgens kun je de desbetreffende persoon terugbellen of links laten liggen en verdergaan met waar je mee bezig was.

Nokia N97 bellen

 

Nokia N97 bellen

 

Nokia N97 bellen

 

Berichten

Nokia N97 berichten

De N97 is natuurlijk een echte messaging-telefoon en daarom zit er ook op dit toestel speciale software om gemakkelijk een e-mailaccount in te kunnen stellen. Net als bij de E75 is het instellen van een All About Phones e-mailaccount een fluitje van een cent geweest. Het was een minuutje werk al met al. Onze mailaccounts lopen via Imap of Pop3 en met beide standaarden heeft het toestel geen moeite gehad. Ook met onze Exchange-server kon het toestel overweg, al moet je daarbij wel even weten hoe je het geheel moet instellen. Het toestel had wat moeite met het ontdekken van de instellingen van de Exchange-server. Je kunt je e-mail automatisch laten ophalen van het netwerk of je kunt ervoor kiezen dat alles netjes synchroniseert zodra je de mailapplicatie opent.

Ook het sms’en gaat zoals je dat gewend bent van Nokia en de instellingen zijn ook op de N97 erg uitgebreid. Zo kun je verschillende mappen voor je sms’jes en verschillende groepen aanmaken. Daarnaast kun je uiteraard mms’en en drie verschillende onscreen toetsenborden gebruiken om je data in te voeren. Zowel sms’en als e-mailen werkt via landscape mode waardoor je ook prima gebruik kunt maken van het qwerty-toetsenbord.

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 berichten

 

Nokia N97 e-mail

 

Nokia N97 e-mail

 

Browsen

Nokia N97 browser

Toen we de Nokia 5800 voor een recensie in huis hadden viel ons gelijk op dat de browser zo veel verbeterd is ten opzichte van de browser in de vorige Symbian-versie. Tegenwoordig kan de Symbian-browser moeiteloos Flash aan en daarnaast wordt bijna elke moderne website probleemloos weergegeven. Zo ook de website van All About Phones. Opvallend is dat de browser vol met nieuwe mogelijkheden zit zoals het automatisch abonneren op een RSS-reed als deze netjes in de header van een site is verwerkt, zoals bij ons het geval is. Daarnaast zijn er een hoop privacy-instellingen en zou je eigenlijk kunnen zeggen dat de browser bijna evenveel opties heeft als een normale pc-browser.

Het inzoomen op de site werkt wel wat apart. Zo kun je twee keer klikken om in te zoomen of je kunt de scrollbar gebruiken om op een gebied in te zoomen. Dat laatste werkt niet erg lekker omdat hij de pagina dan opnieuw gaat renderen. Met de eerste optie kun je echter goed uit de voeten. Alle elementen van onze site en van andere sites worden prima weergegeven en sites zoals YouTube zijn ook geen probleem voor de Symbian-browser. Al met al kun je zeggen dat het een prima browser is die doorgaans elke site goed weergeeft en boordevol zit met opties waar je ook echt wat aan hebt.

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

Nokia N97 browser

 

In de N97 zit een 1500mAh sterke batterij die relatief lang meegaat voor dit soort toestellen. Gemiddeld ging het toestel bij ons drie dagen mee waarna hij ’s avonds toch echt aan de lader moest. Het opladen duurt een uurtje en dat is redelijk snel te noemen. Je moet wel nagaan dat wij tijdens het testen gebruik hebben gemaakt van 3G, Wi-Fi, Bluetooth, radio en dat we het toestel natuurlijk iets meer aan hadden dan op een gemiddelde gebruikersdag, wij waren er immers mee aan het testen geslagen. Het scherm hadden wij ingesteld op de hoogste helderheid en daarnaast liepen er op de achtergrond vaak applicaties mee en ook haalde het toestel zo nu en dan e-mails van ons op. Al met al presteert het toestel daarom prima op zijn batterij. We zijn dus redelijk tevreden met dit resultaat en voor de meeste gebruikers zal het ook genoeg zijn, verwachten wij.

Het toestel zelf is ook robuust en ligt erg stevig in je hand. De gebruikte materialen zijn kwalitatief prima en de afwerking is ronduit goed. Dit geldt voor zowel het toetsenbord als de rest van het toestel. Het toestel zal dan ook prima tegen een stootje kunnen, al moet je wel uitkijken met het touchscreen aangezien dat natuurlijk wel veel gemakkelijker beschadigd raakt dan een normaal scherm en dat komt mede door zijn afmeting.

Nokia N97 batterij

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

In onze beleving is op dit moment de directe concurrent van de Nokia N97 de HTC Touch Pro2. Beide toestellen beschikken over nagenoeg dezelfde specificaties en daarnaast is de form-factor identiek te noemen. Wel draaien beiden toestellen op een ander platform maar alsnog vonden wij het waard om deze twee reuzen van het moderne tijdperk tegenover elkaar te zetten om eens te kijken wat nou volgens ons echt een beter toestel is en waardoor dat nou komt. We hebben dan ook een paar dagen lang beide toestellen naast elkaar gebruikt om te kijken welke nou daadwerkelijk beter is en waar beide toestellen in uitblinken.

Hieronder kun je beargumenteerd vinden welk toestel uitblinkt in een bepaalde hoek en waarom dat zo is. Het moge duidelijk zijn dat beide toestellen aan elkaar gewaagd zijn, zowel qua specificaties als qua design.

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

Allereerst beginnen we met het design van beide toestellen. Gelijk valt op dat beide toestellen op dezelfde manier openschuiven vanuit hun toetsenbord. Toegegeven, HTC was de eerste fabrikant die deze techniek introduceerde met de HTC TyTN 2. Het grote nadeel bij dat toestel was dat het scherm nog wel eens wilde wiebelen als de telefoon uitgeklapt was. Dit probleem heeft ook de HTC Touch Pro2. Het toestel is uitgeschoven niet erg stabiel te noemen en dat kan nog wel eens irritant zijn als je aan het typen bent, het scherm heeft dan net iets te veel vrijheid om te trillen. De Nokia N97 daarentegen heeft dat probleem niet en wij denken dat het komt door die extra reep die tijdens het uitkloppen naar voren komt. Hierdoor zit het toestel ook echt vast in die positie en is er geen ruimte om te bewegen. Je zou dus kunnen zeggen dat Nokia de techniek van HTC heeft geperfectioneerd. Ook tijdens het uitschuiven merk je dat de N97 meteen naar een bepaalde positie door wil schuiven terwijl de Touch Pro2 maar een beetje meegaat met de beweging die jij hem opdraagt.

Daarnaast valt op dat beide toestellen een mooie zilveren rand om het scherm hebben. De Touch Pro2 heeft overigens wel een grotere schermoppervlakte en daarnaast is er een scrollbar aan de voorkant van het toestel toegevoegd die prima werkt. Mede doordat het toestel groter is dan de N97 is er meer ruimte om het scherm, wat best prettig is. De N97 heeft dit in mindere mate maar heeft een wat compacter uiterlijk dat iets sjieker oogt naar onze mening.

Het toetsenbord is natuurlijk ook een erg belangrijke factor tussen deze twee toestellen. Het eerste wat gezegd moet worden is dat de Touch Pro2 meer toetsen heeft dan de N97 en dat komt mede door zijn grotere afmeting. Zo heeft de Touch Pro2 vijf rijen toetsen terwijl de N97 het moet doen met drie rijen. De toetsen zitten bij de Touch Pro2 logischer ingedeeld dan bij de Nokia N97. De toetsen liggen wat dieper bij de Touch Pro2 en dat is minder prettig in onze beleving. De toetsen moeten bij het HTC-toestel ook dieper worden ingedrukt dan bij de N97. Daarnaast heeft de N97 een dedicated navigatietoets voor alle menu’s en de HTC moet deze missen. Al met al zijn we net wat meer te spreken over het toetsenbord van de N97 ook al heeft de HTC wel het voordeel van een groter aantal toetsen.

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

Tot slot willen we ook nog even de omgang met de toestellen bespreken en dan met name in relatie tot elkaar. De HTC Touch Pro2 draait op Windows Mobile 6.1 met daar overheen HTC’s eigen interface genaamd TouchFlo 3D2. De software van de Nokia N97 is zoals gezegd Symbian 60 v5 en Nokia heeft het standby-scherm opgevrolijkt met widgets. Al met al zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Nokia N97 sneller is in gebruik dat de Touch Pro2. Zo heeft de Touch Pro2 last van vertragingen tijdens het scrollen door TouchFlo en ook de menu’s hebben even nodig om te openen. Wel is de browser van de HTC net wat prettiger in gebruik. Het gaat hier dan ook om een Opera-browser maar samen met de dedicated zoomknop op het toestel werkt de browser wel erg prettig. Maar ook Windows Mobile kent zo zijn nadelen, net als Symbian overigens, maar op dit moment zijn wij wel van mening dat Symbian S60 v5 de winnaar is en daarmee is de Nokia N97 het betere toestel.

Kort samengevat is de N97 sneller in gebruik en is het toetsenbord net wat lekkerder om mee te werken, dat komt vooral door de navigatietoets. Wel is het scherm van de Touch Pro2 wat prettiger doordat je rondom wat meer ruimte hebt. Al met al zijn de afmetingen van de N97 net iets prettiger en daarnaast zijn de multimedia-opties zoals het afspelen van video’s, YouTube en de kwaliteit van de foto’s en video’s wat sterker op de N97. Onze conclusie is dan ook dat de N97 op dit moment de winnaar is van de concurrentiestrijd tussen deze twee toestellen. Het totaalplaatje spreekt ons net iets meer aan dan dat van de HTC-telefoon.

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Nokia N97 vs HTC Touch Pro2

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters