Nokia X2-00

De Nokia X2-00 zal de komende tijd de onderkant van Nokia’s muziek-portfolio bekleden. Speerpunten van het toestel zijn het design en de stereo-speakers die flink geluid moeten voortbrengen. In deze review nemen we het toestel onder de loep.

Nokia X2-00 hoofdfoto

 

De geschiedenis van goedkope muziek candybar’s van Nokia is lang. In de afgelopen jaren hebben we onder andere de Nokia 5070, 5220 XpressMusic en 5130 XpressMusic voorbij zien komen. Deze waren echter geen van allen zo populair als de Nokia 5310 XpressMusic, die vele miljoenen keren over de toonbank ging. Deze monsterlijke verkoopcijfers zal Nokia ook met de X2-00 niet gaan herhalen, maar het bedrijf heeft in ieder geval geprobeerd de lijn op een waardige manier door te zetten.

De concurrentie van andere goedkope muziektelefoons is niet zo groot. Als we de focus op muziek – die stiekem qua functionaliteit niet zo veel uitmaakt – echter weghalen, wordt die concurrentie opeens wel heel groot. Voor de ongeveer €120 die je voor de X2 moet neertellen krijg je bijvoorbeeld ook een Nokia 2730 Navigation edition en voor twee tientjes meer heb je een heuse smartphone in de vorm van de C5-00. Ook de Nokia 6303i is functioneel net wat uitgebreider dan de X2 en kost zelfs wat minder. Samsung biedt je voor dezelfde prijs als de X2 een C3200 Monte Bar, die overigens functioneel geen voorsprong heeft op de X2. En mocht je liever een Sony Ericsson willen dan is er voor krap €100 de groene Naite, die weliswaar iets minder uitgebreid is dan de X2. De echte concurrent van de Nokia X2-00 is eigenlijk de Sony Ericsson Zylo, die wel een tientje duurder is dan de X2, maar de focus zo goed als gelijk legt. Het grootste verschil is dat de Zylo een slider is en verder is het eigenlijk kiezen tussen UMTS-ondersteuning van de Zylo of de stereo-speaker van de X2.

Kortom, genoeg andere toestellen die je boven de X2 zou kunnen verkiezen. In deze review zullen we de X2 bekijken en wellicht in de conclusie vertellen waarom just de X2 jouw geld verdient.

Nokia X2-00 handson

 

Nokia X2-00 handson

 

Nokia X2-00 handson

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type X2-00
Besturingssysteem Nokia S40
Ontwerp
Afmetingen 111x47x13,3 mm
Gewicht 81 gram
Form-factor Candybar
Kleuren Wit/blauw; zwart/rood
Scherm
Diagonaal 2,2″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Nee
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Accu 860mAh
GSM Ja
UMTS Nee
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Nee
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Wi-Fi Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Ovi Store
Exchange Nee

In onze verkorte reviews voor low-end-telefoons hebben we alle hardware van de telefoon in één hoofdstuk samengepakt en in dit hoofdstuk zul je dan ook lezen over het design, het toetsenbord, het scherm, de batterij en de bouwkwaliteit van de Nokia X2-00.

Unboxing

Design

De Nokia X2-00 zit goed in elkaar. De bouwkwaliteit is weliswaar niet geweldig, de aluminium achterkant maakt een hoop goed en het toestel voelt redelijk solide aan. Vervelender is dat de telefoon ontzettend veel vingerafdrukken aantrekt vanwege zijn glanzende plastic finish. De telefoon maakt gebruik van afgeronde zijkanten en ligt dan ook lekker in de hand. Dit zorgt afgerond met het prima formaat en gewicht dat ruim binnen de perken gehouden is dat het toestel lekker handzaam is. Het design zelf is nogal uitgesproken en je kunt het mooi vinden, maar ook helemaal niet. In ieder geval is het fris met de felle kleurstellingen die erin zitten en zul je met de X2 niet onopgemerkt blijven.

Nokia X2-00 voorkant

 

Nokia X2-00 achterkant

 

Nokia X2-00 voorkant detail

 

Nokia X2-00 voorkant detail

 

Nokia X2-00 achterkant detail

 

Er zijn twee varianten beschikbaar van de Nokia X2, namelijk een zwarte en een witte. Zoals we dat gewend zijn van de X Serie is de witte versie aangevuld met blauwe accenten en heeft Nokia bij de zwarte versie de rode verfpot in gedachten gehouden tijdens het ontwerpen.

Nokia X2-00 zijkant

 

Nokia X2-00 zijkant

 

Nokia X2-00 zijkant

 

Nokia X2-00 zijkant

 

Nokia X2-00 zijkant detail

 

Nokia X2-00 zijkant detail

 

Nokia X2-00 zijkant detail

 

Scherm

Het scherm van de Nokia X2 verricht geen wonderen, maar doet wel gewoon goed z’n ding. Het 2,2″ grote TFT-unit heeft een inkijkhoek die ver voorbij gestreefd wordt door andere telefoons, maar de weergave gaat gewoon prima als je er recht op kijkt. De kleurweergave is niet heel mooi en het beeld is ook niet ontzettend scherp, maar we moeten ook niet vergeten dat je een relatief klein bedrag neertelt voor de X2 en het scherm is gewoon prima bruikbaar voor wat hij moet doen. Alleen volledige films moet je er niet op gaan kijken, maar daar is het toestel sowieso niet de beste voor.

Toetsen

Het toetsenbord van de Nokia X2, een hele echte voor de verandering, is redelijk prettig om op te typen. De knopjes zijn redelijk klein en enigszins stroef, maar er zitten duidelijke randjes tussen de knopjes, dus ze zijn wel makkelijk te onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat je met een beetje oefening en niet al te grote vingers prima berichtjes weg kunt typen op het toestel. Ook de T9-functie werkt probleemloos. De navigatietoetsen zijn niet omlijst met kleine randjes, maar zijn wel wat groter en zijn over het algemeen dus ook prima in gebruik. Alleen de d-pad kan wat problemen opleveren omdat hij eigenlijk iets te klein is, maar over het algemeen zijn we tevreden met de toetsen van de X2-00.

Nokia X2-00 d-pad

 

Batterij

Accutijd (dagen) 2 3 5
Batterij BL-4C
Capaciteit 860mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Nokia X2-00 batterij

 

In dit hoofdstuk komt het softwarematige gedeelte van de Nokia X2-00 aan bod, waarbij ook de camera en de muziekspeler opgenomen hebben. Verder lopen we de menustructuur langs en zal natuurlijk het belangrijkste onderdeel van dit toestel, de muziekspeler, aan bod komen.

Interface

De Nokia X2 maakt gebruik van actieve stand-by schermen, waar je allerlei informatie op kwijt kunt. Zo kun je er je email laten weergeven of kun je kiezen voor snelkoppelingen naar bijvoorbeeld je radio en muziekspeler die als deze actief zijn veranderen en wat informatie over het huidige radiostation of het huidige nummer weergeven. Ook is er een snelkoppelingbalk beschikbaar waar je je veel gebruikte programma’s kwijt kunt. En als je het allemaal maar onzin vindt en liever een lekker leeg scherm hebt dan kan dat ook door simpelweg in de instellingen ‘standby’ uit te zetten. Voor ieder wat wils dus en zeker voor een feature phone een lekker functioneel scherm.

Het menu van de Nokia X2 is precies zoals we dat verwachten van een Series 40 toestel van Nokia. Geen hippe kleurtjes of animaties, maar gewoon een duidelijk raster van standaard 13 icoontjes. Je kunt ook kiezen om je menu om te zetten in een ouderwetse lijst of één schermvullend pictogram weer te geven en tot slot kun je alles zelf indelen, hoewel het niet mogelijk is om dingen in mappen in te delen. Zoals altijd bij Nokia vinden we de indeling een beetje apart, maar er is zeker aan te wennen en al met al is het menu dus prima te noemen.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Muziek

Het grote speerpunt van de Nokia X2 is de muziekfunctionaliteit en hoewel deze niet erg uitgebreid is is hij wel erg goed. De muziekspeler heeft een geïntegreerde videospeler en hoewel die allerminst interessant is is de muziekspeler prima. Je hebt een aantal equalizers beschikbaar en de interface heeft de album-art centraal staan. Het punt waarop de X2 echt uitblinkt is echter de ingebouwde speaker. Het volume kan flink oplopen en de speaker klinkt dan nog steeds lekker. Er zit een flinke bas in en het geluid is redelijk helder. Ook door de meegeleverde oordopjes klinkt de X2 niet slecht en we kunnen concluderen dat je deze muziekkwaliteit niet snel vindt in een telefoon van iets meer dan €100.

Misschien nog wel interessanter dan de muziekkwaliteit is het feit dat de X2 voor de FM radio een ingebouwde antenne heeft. Dit is slechts in een paar oudere telefoons te vinden en is voor mensen die hun radio vaak gebruiken via de speaker erg handig. De ontvangst is met de ingebouwde antenne vaak beter dan de gemiddelde telefoon met een lange snoer van de oordopjes als antenne en daar zijn we dan ook zeker tevreden over. Bijkomend voordeel is dat je nu zonder problemen de wekkerradio kunt gebruiken, waar je gezien de harde speaker van de X2 zeker niet doorheen zult slapen.

Voor de bediening zijn overigens een aantal muziektoetsen aanwezig die erg lekker werken. Daar zit wel een nadeel aan, namelijk dat ze nogal makkelijk per ongeluk ingedrukt worden. Dat weegt wat ons betreft echter niet op tegen het gemak om deze knoppen te hebben en we kunnen er dan ook niet over klagen.

Wat wel erg hinderlijk is aan de muziekspeler is dat de meeste 3,5mm jackpluggen niet goed geslikt worden door het toestel en je flink moet doorduwen en frunniken voordat hij goed gepakt wordt. Met de meegeleverde oortjes bestaat dit probleem niet, maar mocht je zelf iets aan willen sluiten dan krijg je er dus waarschijnlijk wel last van.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Camera

De camerainterface van de Nokia X2 is redelijk standaard en het toestel heeft een redelijk aantal instellingen. Één ding wat wel echt mist op de X2 is autofocus. Nokia praat dit op haar site heel mooi goed met het feit dat de X2 “full focus” zou moeten hebben, waardoor het hele beeld goed gefocust is. Los van dat dit fysisch helemaal niet mogelijk is, gebeurt het natuurlijk ook gewoon niet. Foto’s van objecten dichtbij zijn onscherp hoewel de minimale afstand niet heel groot is. De fotokwaliteit is verder ook niet echt geweldig. Donkere gebieden hebben veel last van gekleurde ruis wat je foto niet beter maakt en de geschoten plaatjes zien er een beetje ‘uitgesmeerd’ uit. Waar we wel tevreden over zijn is dat de camera vrij hoge contrasten aan kan, maar dat is slechts een schrale troost.

Bij het bekijken van onze gemaakte filmpjes hadden we het idee een jaar of vier terug in de tijd gekatapulteerd te zijn. De QVGA-resolutie voorspeld sowieso al niet veel goeds en om het to the point te zeggen zijn de filmpjes ronduit afzichtelijk. Jammer maar helaas.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Camerasample Nokia X2-00

 

Camerasample Nokia X2-00

 

Camerasample Nokia X2-00

 

Galerij

De galerij van de Nokia X2 is redelijk uitgebreid. Je kunt foto’s gewoon op volgorde van wanneer ze gemaakt zijn bekijken en als je erg veel foto’s hebt kun je ook kiezen voor een tijdlijn of alles in albums indelen en die vervolgens bekijken. Daarnaast zijn er mogelijkheden om foto’s direct op Flickr neer te zetten of ze via Ovi te delen. Er is zelfs een redelijk uitgebreide fotobewerker aanwezig, waar je bijvoorbeeld gezichten kunt vervormen of de foto automatisch kunt optimaliseren. Ook instellingen voor kleur, helderheid of contrast zijn aanwezig. Ook video’s afspelen gaat via deze galerij. Het goede nieuws is dat je in principe filmjes kunt afspelen, het slechte nieuws is dat er in de praktijk erg weinig bestandsformaten goed gaan. Mp4 kan, maar dan moet je wel de goede codec gebruiken, anders wordt er alleen maar audio afgespeeld. Eigenlijk alleen 3gp gaat goed, maar dat is nauwelijks bruikbaar als je serieus filmpjes wil bekijken. Gelukkig is de X2 daar ook totaal niet voor bedoeld, want anders zou het niet best zijn.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Ovi Store

Vrij uniek voor een toestel van dit kaliber is een redelijk gevulde downloadwinkel. Die vind je op de Nokia X2 in de vorm van de Ovi Store. Het aanbod is vele malen groter dan bijvoorbeeld de Windows Marketplace, wat een feature-phone natuurlijk de nodige kudo’s oplevert. Om te downloaden heb je helaas wel een Nokia account nodig, maar die is gratis en in een mum van tijd aangemaakt, dus echt een probleem is het niet.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Applicaties

Met een beetje moeite kun je uit de Ovi Store een hele verzameling applicaties en games halen, maar Nokia heeft ook alvast wat werk voor je gedaan. De X2 heeft namelijk een flink assortiment meegeïnstalleerde games en ook de nodige applicaties kun je op het toestel vinden. Natuurlijk is er een agenda aanwezig en kun je notities maken en zijn een rekenmachine en een stopwatch van de partij. Maar er is meer: de X2 heeft bijvoorbeeld ook een Facebook-app en er is een programma aanwezig waarmee je maten kunt omrekenen. Qua games is het aanbod ook erg uitgebreid. Natuurlijk is er Snake III aanwezig, een spelletje dat wat ons betreft overigens toch echt veel beter was op de Nokia 3310. Daarnaast vind je City Bloxx, Bounce Tales, Brain Champ, Diamond Rush, Rally 3D, Sudoku en Block’d aanwezig. Niet echt hoogstaande spelletjes maar wel leuk vermaak voor een verloren kwartiertje en de jonge doelgroep van het toestel weet het zeker op prijs te stellen.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Telefoon

Screenshot Nokia X2-00

Precies zoals we mogen verwachten is bellen geen enkel probleem met de Nokia X2. Je kunt natuurlijk gewoon beginnen door een nummer in te toetsen en ook andere methodes zoals het logboek of je contacten raadplegen zijn aanwezig. De contactenapplicatie zit goed in elkaar, hoewel de invoermethode voor een nieuw contact niet helemaal op onze voorkeur kan rekenen. De manier om door je contacten te zoeken echter wel zoals we dat van Nokia kennen. De ringtones zijn lekker luid en je kunt verder probleemloos bellen met een goede gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie gaat ook met z’n tijd mee en heeft nu de mogelijkheid om gesprekken in de bekende chat-weergave weer te geven. Dat wil zeggen dat je het hele gesprek met je sms-partner in één scherm ziet. Antwoorden in datzelfde scherm is overigens niet mogelijk, wat een beetje jammer is maar zeker niet erg.

Mailen kan via Gmail, Hotmail, Yahoo Mail of Ovi Mail en natuurlijk zijn ook imap- en pop3-accounts door het toestel moeiteloos geslikt. Verder is er weinig op de mail applicatie aan te merken, hoewel het toestel natuurlijk niet echt geschikt is voor de hardcore emailer.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Browser

De browser van de Nokia X2 is verzorgd door Opera in de vorm van Opera Mini en zoals we van deze browser gewend zijn werkt hij goed. Wel jammer is het dat de X2 geen UMTS ondersteund en dus pagina’s redelijk traag laad. Om dat nog eens af te ronden gaat het navigeren over een pagina ook niet erg snel, waardoor we ondanks de goede software niet zo tevreden zijn over het browser-gedeelte. Pagina’s worden overigens wel goed geladen en er zijn een redelijk aantal opties beschikbaar.

Screenshot Nokia X2-00

 

Screenshot Nokia X2-00

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters