Nokia X3-02

De Nokia X3-02 brengt voor het eerst een touchscreen in de featurephone-lineup van Nokia. Maar om niet al te radicaal te zijn, behoudt het toestel zijn toetsenbord. Vandaar ook de bijnaam ‘Touch and Type’.

Nokia X3-02 hoofdfoto

 

De Nokia X3-02 is, zoals zijn naam doet vermoeden, een goedkope telefoon die vooral op multimedia gericht is. Je zou het als een evolutie van de X3-00 kunnen zien, hoewel de toestellen weinig van elkaar weg hebben. Echter is de vorm van de X3-00 een uitstervend ras en wil Nokia met de aparte Touch and Type-formfactor van de X3-02 wellicht de overgang naar full-touch maken in dit lagere marktsegment. Het lijkt Nokia’s manier te zijn om twijfelaars over te krijgen naar de full-touch-toestellen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat werkt aardig. De combinatie van touch en toetsenbord, die overigens niet nieuw is, werkt in de X3 lekker, hoewel het zeker wennen is en sommige dingen toch beter van het scherm naar het toestenbord verplaatst hadden kunnen worden.

Het prijskaartje dat de Nokia X3-02 opgeplakt heeft gekregen is minder positief voor het toestel. Doordat het toestel €150,- kost krijgt hij niet te maken met toestellen als de Nokia X2 en Sony Ericsson Zylo, maar eerder met ‘titanen’ als de LG GT540 Optimus, Sony Ericsson Hazel, Nokia 5230 en Nokia C5. En die hebben stuk voor stuk betere specs dan de X3-02, of zelfs een ‘slim OS’.

De Nokia X3-02 weet zijn eigen plekje in de markt te vinden, maar hij heeft met zijn vreemde formfactor en wat te hoge prijs niet zo’n groot bereik en moet het vooral hebben van mensen die voor het design of de unieke Touch and Type-feature gaan. Geïnteresseerd? Dan kun je in de rest van deze review terecht.

Nokia X3-02 'Touch and Type' handson

 

Nokia X3-02 'Touch and Type' handson

 

Nokia X3-02 'Touch and Type' handson

 

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type X3-02
Besturingssysteem Nokia S40 Touch
Ontwerp
Afmetingen 106x48x9,6 mm
Gewicht 77 gram
Form-factor Candybar
Kleuren Zwart, wit, blauw, roze, lila
Scherm
Diagonaal 2,4″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Resistief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Accu 860mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Wi-Fi Ja
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Ovi Store
Exchange Nee

Heel kort gezegd is de hardware van de X3, zeker als je zijn prijs meeneemt, prima. Het toestel voelt solide aan en het touchscreen werkt lekker. Alleen de knopjes zijn niet helemaal geweldig. In dit hoofdstuk lees je iets genuanceerder hoe het nou precies zit.

Unboxing

Design

De Nokia X3-02 zit goed in elkaar, zeker voor zijn prijssegment. De achterkant is zoals we dat gewend zijn van Nokia van metaal en de rest van het toestel is vervaardigd uit plastic van een redelijk goede kwaliteit. Het toestel voelt dan ook erg degelijk aan en zal waarschijnlijk lang mooi blijven. Er is wel een klein missertje gemaakt door Nokia, namelijk dat de batterijklep enerzijds erg lastig los te krijgen is en anderzijds kleine kiertjes openlaat aan de randen van het klepje.

Het formaat van het toestel is ook prima, hij is dun en zeker niet te groot. Daarmee zit hij niet in de weg in je zak en ligt hij ook goed in de hand. Daar draagt het gewicht niet echt aan bij trouwens, want hoewel dat prima is, had het toestel iets zwaarder mogen zijn.

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

De kleurstellingen van de X3-02 zijn royaal verdeeld. Er zijn minder opvallende kleuren aanwezig in de vorm van zwart en wit. Maar er zijn ook opvallendere kleuren aanwezig, namelijk blauw, paars en roze. Het lijkt er voorlopig overigens wel op dat alleen de kleuren zwart, wit en blauw in Nederland verkrijgbaar zullen zijn. We kunnen ons echter niet voorstellen dat ook een van de op vrouwen gerichte kleuren vroeg of laat in Nederland zullen aanlanden.

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Nokia X3-02 design

 

Scherm

Het scherm van de Nokia X3-02 is niet iets om over naar huis te schrijven. De kleuren die weergegeven worden zijn aan de fletse kant, erg veel details gunt Nokia je niet en de inkijkhoek van het scherm is ook niet geweldig.

Iets waar we wel positief door verrast waren, is de aanraakgevoeligheid en het reactievermogen van het scherm. Ondanks dat de telefoon uitgerust is met een resistief scherm, reageert het prima op je aanraking. Als je het scherm heel licht aanraakt gebeurt er niets, maar daar moet je wel echt moeite voor doen en een normale aanraking is genoeg om de telefoon tot een actie over te doen gaan.

Toetsen

Het toetsenbord van de Nokia X3-02 is op z’n minst apart te noemen. In plaats van de bekende 3*4-layout, heeft het toetsenbord een 4*3-indeling. Dat komt erop neer dat de *-, #- en 0-toetsen naast de numerieke knopjes zitten, wat even wennen is. Problematisch is het echter zeker niet. Wat minder handig is, is dat je bepaalde handelingen, zoals het wissen van tekens, op het scherm moet doen. En die combinatie van het scherm en het toetsenbord werkt tijdens het typen niet echt lekker. De knopjes zelf zijn wel prettig, ze zijn lekker groot en soepel. Alleen zitten ze eigenlijk net iets te dicht op elkaar.

Batterij

Accutijd (dagen) ~2 ~3 ~5
Batterij Nokia BL-4S
Capaciteit 860mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de X3-02 is Nokia’s vertrouwde software, maar dan onder een vergrootglas. Alle knoppen zijn groter gemaakt zodat je ze makkelijk kunt bedienen met het touchscreen en dat werkt redelijk. Je merkt echter wel dat het besturingssysteem er niet voor gemaakt is, zoals dat eigenlijk ook met Symbian^1 het geval was.

Interface

De X3-02 werkt met een actief standby-scherm, dat wil zeggen dat je onder andere je favoriete contacten en een aantal snelkoppelingen op je homescreen kwijt kunt. Die kun je vervolgens met één schermaanraking benaderen en dat is erg makkelijk. Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen om een helemaal leeg beginscherm op je X3 te hebben.

De menustructuur is gewoon zoals we die kennen van Nokia, een hoofdmenu met 12 grote pictogrammen in rastervorm en vervolgens een aantal submenu’s in de vorm van lijsten. Daarbij zijn wel alle items uitvergroot zodat je makkelijk de goede ‘knop’ kunt aanraken, maar het blijft wel duidelijk zichtbaar dat de UI niet op touch georiënteerd is.

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Muziek

De muziekspeler van de X3-02 is simpelweg wel ok. Je krijgt een grote albumart voorgeschoteld met een balkje met de afspeelknopjes eronder. Ondanks dat de X3-02 toch wel een muziektelefoon is, heeft hij geen externe muziektoetsen. Wel heeft hij een hardwarematige snelkoppeling waarmee je een balkje met bedieningstoetsen voor je muziekspeler kunt oproepen over elk programma heen, en dat is erg handig.

De speaker van het toestel is redelijk hard en geeft aardig geluid weer op zijn hardste stand. Dat is dan wel een beetje schel en kraakt licht. Als je het toestel op half volume zet is de speaker nog van een aardig volume en klinkt de muziek, hoewel nog een beetje schel, al een stuk beter. Door een headset klinkt de telefoon ook goed, met redelijk wat bas en helder geluid. Dan moet je trouwens niet de meegeleverde headset pakken, want die is wat minder goed.

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Camera

De Nokia X3-02 heeft een 5-megapixelcamera die standaard in 3,2 megapixel schiet. Daar kwamen we helaas te laat achter, vandaar dat de foto’s hieronder in 3,2 megapixel zijn gemaakt. Iets soortgelijks geldt voor de videocamera, die filmt standaard in QVGA, maar kan VGA-video’s maken.

De kwaliteit van de foto’s van de X3 is redelijk goed, vooral de details zijn goed aanwezig. Helaas worden foto’s wel erg donker gemaakt en tot overmaat van ramp is er ook nog eens veel ruis aanwezig, dus redelijke foto’s schieten in donkere omstandigheden kun je wel vergeten met het toestel. Als je echter onder lichte omstandigheden foto’s maakt zijn ze goed. Wel jammer is dat de camera geen autofocus heeft en closeups dus uitgesloten zijn.

Filmpjes zijn helaas heel wat minder. Ook daar geldt dat het allemaal aan de donkere kant is met veel ruis en daarbij komen er aardig wat blokjes in beeld tijdens het afspelen. Ook het geluid is een beetje blikkerig en niet erg hard.

Camerasample Nokia X3-02 proefopstelling

 

Camerasample Nokia X3-02 vergelijking

 

Galerij

De galerij van de Nokia X3 is redelijk uitgebreid. Je gemaakte foto’s kun je bekijken in volgorde van bijvoorbeeld de naam, de datum, de indeling en de grootte. Je kan je foto’s ook gelijk uploaden naar Facebook of emailen, mms’en of versturen via Bluetooth. Ook simpele bewerkingen kunnen gemaakt worden.

Video’s worden via een aparte sectie in de galerij afgespeeld. We waren prettig verrast dat het toestel niet alleen 3gp- en mp4-filmpjes kan afspelen, maar ook prima overweg kan met DivX en Xvid. Voor alle formaten geldt wel dat filmpjes niet groter mogen worden dan 480 pixels in de hoogte, anders trekt het toestel het niet meer. Het feit dat je dergelijke filmpjes kunt afspelen is echter al een pre op zo’n toestel.

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Ovi Store

Het (inmiddels wat minder) unieke van dit toestel is dat het is uitgerust is met Ovi Store. Daarmee heeft Nokia de enige featuresphones waar een redelijke applicatiewinkel op te vinden is in handen; andere producenten hebben dit nog niet klaargespeeld. Het aanbod is kleiner dan alle andere applicatiewinkels, maar meer kun je ook niet verwachten op een featurephone. Om applicaties te downloaden heb je wel een Nokia account nodig die je eenmalig dient aan te maken, echter wordt deze snel en gratis aangemaakt wat uiteindelijk voor geen problemen zou moeten zorgen.

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Applicaties

Zoals elke telefoon heeft de Nokia X3 alvast een aardig assortiment aan applicaties voorgeïnstalleerd staan. Die staan allemaal onder het kopje toepassingen in het hoofdmenu. Zodra je daar voorbij bent wordt het wat minder overzichtelijk, in de hoofdmap staan een aantal apps en ook onder extra’s kun je, na eerst door een map gezwoegd te hebben, weer wat apps en games vinden.

De applicaties op de X3-02 zijn vooral kantoorgerelateerde apps, zoals de agenda die helaas niet gesynchroniseerd kan worden via Exchange; via Ovi synchroniseren kan wel. Daarnaast is er een notitieblokje, een timer, een stopwatch, een alarm, een takenlijst, een recorder en een rekenmachine. Een bestandsbeheerder is ook aanwezig, maar die heeft om een of andere vreemde reden de naam “galerij” gekregen.

Wat geavanceerdere apps vind je in de vorm van bijvoorbeeld een redelijke communities-app voor Twitter, Facebook en MySpace en Opera Mini als geavanceerdere browser. Ook games zijn aanwezig, met titels als Guitar Hero, Climate Mission en Hip Hop Tour.

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Screenshot Nokia X3-02

 

Telefoon

Screenshot Nokia X3-02

Precies zoals we mogen verwachten is bellen geen enkel probleem met de Nokia X3. Je kunt natuurlijk gewoon beginnen door een nummer in te toetsen en ook andere methodes zoals het logboek of je contacten raadplegen zijn aanwezig. De contactenapplicatie zit goed in elkaar, hoewel de invoermethode voor een nieuw contact niet helemaal op onze voorkeur kan rekenen. De manier om door je contacten te zoeken echter wel zoals we dat van Nokia kennen. Overigens kun je favoriete contacten op je standbyscherm kwijt. Bij het invoeren van een nummer heb je helaas geen smartdialing, maar wel een andere handige functie. Je kunt namelijk het ingevoerde getal ook als timer instellen via het menuutje. De ringtones zijn hard genoeg en je kunt verder probleemloos bellen met een redelijk goede gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie gaat ook met z’n tijd mee en heeft nu de mogelijkheid om gesprekken in de bekende chat-weergave weer te geven. Dat wil zeggen dat je het hele gesprek met je sms-partner in één scherm ziet. Antwoorden in datzelfde scherm is overigens niet mogelijk, wat een beetje jammer is maar zeker niet erg.

Mailen kan via Gmail, Hotmail, Yahoo Mail of Ovi Mail en natuurlijk zijn ook imap- en pop3-accounts door het toestel moeiteloos geslikt. Overigens gaat mailen via een aparte app en is het dus niet echt geïntegreerd in het berichtencentrum, hoewel daar wel een sneltoets staat. Helaas is er geen Exchange aanwezig, maar dat is voor een toestel van €150 wel te vergeven.

Browser

Screenshot Nokia X3-02

Naast Opera Mini heeft de X3-02 ook zijn eigen browser, die wel wat weg heeft van die van de duurdere Symbian^3-toestellen. Dat betekent helaas dat hij niet erg veel mogelijkheden heeft en ook niet erg snel is, hoewel dat in een toestel als de X3 natuurlijk minder erg is. Scrollen over een pagina gaat niet erg goed en ondanks dat het toestel HSDPA en Wi-Fi heeft is browsen niet ontzettend snel. Daarbij weet Wi-Fi niet altijd even goed verbinding te maken helaas. Opvallende afwezige is, net als bij de galerij, autorotate. Hoewel je in een toestel van €150 toch wel een accelerometer mag verwachten, is die in de X3-02 niet aanwezig en de pagina draait dan ook niet automatisch mee.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters