Nokia X6-00

Nokia is met de X6 de nieuwe X-series begonnen om alle XpressMusic-toestellen in één honk samen te brengen. Als kopstuk onder Nokia’s muziektelefoons heeft de X6 heel wat te bewijzen en de competitie is niet mals. Weet deze X6 zich te redden binnen de huidige markt? In deze review zoeken we het uit.

Nokia X6 piano

 

Sinds in het jaar 2000 voor het eerst een mp3-speler in een telefoon werd verwerkt, zijn er heel wat mobieltjes met een dergelijke speler verkocht. Het is echter nog maar vijf jaar geleden, in 2005, dat er telefoons gemaakt werden speciaal gericht op muziek. Sony Ericsson startte dit idee met de Walkman-range in dat jaar en nog in hetzelfde jaar droeg ook Nokia zijn steentje bij met de 3250 XpressMusic, de eerste XpressMusic-telefoon. Sinds dat moment is het principe van een muziektelefoon niet veel meer veranderd en inmiddels zijn er miljoenen XpressMusic-telefoons over de toonbank gegaan. Die tijd hebben we echter gehad en met de aankondiging van de X-series heeft Nokia de XpressMusic-lijn voor eens en voor altijd verlaten. De filosofie achter de X3 en X6 is hetzelfde, maar de naam XpressMusic is verdwenen. De X6, het toestel dat we in deze review zullen gaan bespreken, is het paradepaardje van deze nieuwe X-serie voorlopig.

Hoewel de X6 dus een nieuwe lijn begint, lijkt het toestel in bijna alles een perfecte opvolger van de Nokia 5800 XpressMusic, waar Nokia vorig jaar een enorme hit mee had. De functies van de X6 lijken een logische stap verder vanaf de 5800 en ook deze X6 introduceert iets nieuws op touchscreengebied. De 5800 XpressMusic was Nokia’s eerste touchscreentelefoon, nu is de X6 als eerste Nokia-telefoon met een capacitief touchscreen op de markt gezet. Verder ligt de focus bij beide toestellen precies hetzelfde en draaien ze op hetzelfde besturingssysteem. Een wezenlijk ding is echter anders: de prijs. De Nokia 5800 XpressMusic was een goedkoop toestel, dat zelfs veel toestelprijzen in de telecommarkt heeft weten te beïnvloeden, maar daar zien we in de X6 niets meer van terug. In dat opzicht is de, nu op het high-end segment gerichte, X6 dus juist helemaal geen opvolger van de 5800. Misschien ligt dit prijsverschil deels aan het feit dat de X6 standaard met Comes With Music geleverd wordt, maar ook de variant zonder Comes With Music lijkt een stuk duurder te gaan worden. Waar deze prijsverandering vandaan komt is een raadsel en het is maar de vraag of de Nokia X6 zijn prijs nog wel waard is. Dat is dan ook iets waar we in deze review extra op gaan letten.

Hoewel de markt vol zit met high-end touchscreensmartphones, zijn er maar drie echte concurrenten van de Nokia X6 die we even willen aanhalen. Het gaat hier om drie Symbian-toestellen die qua specificaties eigenlijk grotendeels overeenkomen met de X6 en ook nog ongeveer hetzelfde prijskaartje opgeplakt hebben gekregen. Allereerst is er de Samsung i8910 HD, die uitgerust is met een 3,7″-amoled-scherm en filmpjes opneemt in 720p-resolutie, maar verder grotendeels overeenkomt met de X6. De Nokia heeft als voordelen dat hij met een jaar gratis muziek downloaden komt en ook nog eens 32GB intern geheugen heeft. De twee andere toestellen die we in gedachten hadden komen van Sony Ericsson, in de vorm van de Satio en de Vivaz die de markt binnenkort gaat bereiken. De Satio heeft een 12-megapixelcamera waarmee hij de X6 probeert af te troeven, maar mist net als de Samsung i8910 HD heel wat gigabytes aan geheugen en de mogelijkheid om een jaar lang onbeperkt muziek te downloaden. De Vivaz wint het op processorsnelheid en de camera, maar mist de uitgebreide muziekservice en mogelijkheden. In ruil daarvoor zal het prijskaartje wel een stuk lichter zijn waarschijnlijk.

Nokia X6 piano

 

Nokia X6 piano

 

Algemene gegevens
Merk Nokia
Type X6
Telefoonmodel Tablet
Besturingssysteem Symbian S60 5th edition
Schermafmeting 3,2″
Schermtype TFT
Schermresolutie qHD, 360×640 pixels
Aantal kleuren 16.000.000
Touchscreen Ja, capacitief
Processor en Geheugen
Processor ARM 11 434MHz
RAM 128MB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 32GB
Kleur
Kleuren Zwart/rood, wit/blauw
Energie
Gesprekstijd 510 minuten
Standby-tijd 420 uur
Accu 1320mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Nee
GPS aGPS
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Flitser LED
Videocamera VGA, 640×480 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi, ra
Videospeler mp4, 3gp, wmv, rv
Audiouitgang 3,5mm jack
Extra’s Comes With Music, gratis Ovi Maps

Nokia X6 unboxing

De Nokia X6 komt in een redelijk discreet doosje met een grootse inhoud. Er zit een groen-blauw omhulsel om de doos met wat informatie over Comes With Music en onder het omhulsel zit een diepblauwe doos met voorop een plaatje van het toestel en achterop wat extra informatie. Als je het deksel opklapt zie je de X6 liggen met ernaast een bakje waar de lader in zit. Het bakje dat onder de X6 ligt wordt pas echt leuk, met daarin de USB-kabel en een mooie Nokia MH500 stereo-headset. Deze is van erg goede kwaliteit en ondanks zijn form-factor nog redelijk compact te noemen. Jammer is wel dat de speakers net wat te klein zijn om comfortabel om je oor te zitten. Tot slot bevat de doos nog enkele boekjes en een brochure over Comes With Music waar ook je activatiecode op te vinden is. Ook een cd met de Ovi Suite en Comes With Music-player is aanwezig in de doos.

Het design van de Nokia X6 lijkt op de persfoto’s allesbehalve een typisch Nokia-design. Als je de telefoon in handen hebt verandert dit wel iets, maar toch is het toestel zeker geen standaard-Nokia. Het toestel doet modern aan met zijn glanzende plastic en strakke vormen en ook de uitgerekte vorm doet niet direct denken aan een Nokia. Het toestel behoudt wel de felgekleurde elementen die we kennen van de XpressMusic-serie, in dit geval in de vorm van een rode strip aan de boven- en onderkant.

De Nokia X6 zit goed in elkaar en voelt hoogwaardig aan, hoewel hij helemaal van plastic gemaakt is. Het is één solide staaf, die gewoon stevig aanvoelt. Het enige waar we enige kanttekening bij hebben is dat er rond rond het scherm kleine gleufjes zitten, maar die zijn te klein om water door te laten en dit lijkt dan ook geen probleem. Er zou hooguit wat gemakkelijker stof tussen kunnen komen.

De uitvoeringen van de X6 zijn allemaal uitgerust met een aantal felle kleuraccenten op een verder redelijk onopvallende hoofdkleur. De standaardversie van de X6 is een variant die helemaal zwart is en wat rode strepen heeft, de variant die wij ook hebben, en er is een witte versie met een zwarte voorkant en blauwe accenten. De 16GB-versie van de X6 heeft drie eigen kleurtjes, waarvan ééntje niet voorzien is van felle accenten, maar helemaal zwart is. De andere twee versies zijn hetzelfde als de blauw-witte X6, maar hebben in plaats van blauwe accenten roze of geel.

De voorkant van de X6 ziet er eigenlijk het modernst uit, met een binnenkant van glanzend plastic en een frame eromheen dat onder en boven van rood plastic is en aan de zijkanten van beige metaal gemaakt is. Natuurlijk staat het 3,2″-qHD-scherm centraal, met eronder een drietal toetsen dat pas opkleurt als de achtergrondverlichting aan gaat. Boven het scherm vinden we eerst een aantal logo’s, met daarboven de speaker, de secundaire camera en een aantal sensoren.

Nokia X6 voorkant

 

Nokia X6 voorkant detail

 

Nokia X6 voorkant detail

 

Nokia X6 voorkant detail

 

De achterkant is redelijk standaard gehouden in de X6, met bovenaan natuurlijk de lens. Naast de lens pronkt de tekst “Carl Zeiss” met wat specs van de camera erbij. Een beetje links in het midden is het Nokia-logo te vinden en onder staat heel klein dat het een Nokia X6-00 is met 32GB geheugen, te midden van een patroon van glimmende vierkantjes.

Nokia X6 achterkant

 

Nokia X6 achterkant detail

 

Nokia X6 achterkant detail

 

De zijkanten van de X6 zijn strak en simpel. Rechts zitten drie toetsen, de volumetoets, de cameratoets en de locktoets. Links zitten de stereospeakers van het toestel met middenin iets wat we daar niet verwacht hadden: het simkaartslot. Je kunt hier de simkaart wel instoppen zonder de batterij uit het toestel te halen, maar om de sim eruit te halen zul je toch echt even onder de batterij moeten kijken om de simkaart weer naar buiten te schuiven. Een aparte opstelling is het zeker, maar aangezien het mooi afgewerkt is met een klepje heb je er geen last van.

Nokia X6 rechterkant

 

Nokia X6 linkerkant

 

Nokia X6 zijkant detail

 

Nokia X6 zijkant detail

 

De onder- en bovenkant zijn, in tegenstelling tot de matte zijkanten, weer van glanzend plastic gemaakt. Onder zit een klein gaatje voor de microfoon en een wat groter gaatje om de batterijklep los te trekken, boven zitten maar liefst vier elementen. Allereerst is er de aan- en uitknop, die helemaal rechts zit. In het midden zitten twee ronde gaatjes, ééntje om een 3,5mm-plugje in te stoppen en een om de lader aan te sluiten. Helemaal links zit een klepje waar de MicroUSB-poort achter verborgen is.

Nokia X6 onderkant

 

Nokia X6 bovenkant

 

Scherm

De Nokia X6 is Nokia’s eerste telefoon met een capacitief touchscreen, iets waar het nodige over gezegd en geschreven is. In werkelijkheid presteert het scherm van de X6 inderdaad erg goed op het gebied van gevoeligheid. De kleinste aanraking wordt geregistreerd en het werkt allemaal erg lekker. Ook een voordeel is dat de X6, in tegenstelling tot sommige andere touchscreentelefoons, direct feedback geeft op een aanraking in de vorm van een trilling, en dat het toestel dus niet eerst nog een halve seconde nodig heeft om een berekening daarvoor uit te voeren.

De kleuren die het scherm van de Nokia X6 weergeeft zijn prima, hoewel ze een heel klein beetje aan de fletse kant zijn. De helderheid van het scherm is wel geweldig, de beelden zijn superhelder en spatten als het ware van het display af. Het contrast daarentegen is weer wat minder, maar dat zijn we gewend van tft-schermen. De diagonaal van het scherm van de X6, 3,2 inch, had wat groter gemogen, maar is wel voldoende. Ook de resolutie is top met 480×800 pixels en we zijn over het algemeen dan ook heel positief over het scherm van de X6.

Toetsen

In tegenstelling tot de meeste Symbian S60 5th edition-telefoons heeft de Nokia X6 slechts twee toetsenbordjes op het scherm. In portretmodus is er een gewoon alfanumeriek toetsenbord en als je het toestel in landscapestand draait komt er een qwerty-toetsenbord tevoorschijn. Het alfanumerieke toetsenbordje is prima en lekker in gebruik vanwege zijn grote toetsen en de prima gevoeligheid van het scherm. Het qwerty-toetsenbordje werkt ook wel redelijk, maar de toetsjes zijn een beetje aan de kleine kant en je raakt dus gemakkelijk de verkeerde toets. Ook hier geldt wel dat typen lekker gaat vanwege de goede gevoeligheid en snelle reactie.

De X6 heeft niet heel veel hardwarematige toetsen, op het eerste gezicht zijn het er zeven. Er zit echter nog een verborgen toets in de telefoon, verborgen onder het logootje dat rechts boven het scherm te vinden is. Dit is een tiptoets die een balkje opbrengt met snelkoppelingen naar de meest relevante mediafeatures van de telefoon. Verder zitten er drie toetsen onder het scherm, die de gebruikelijke functies vertegenwoordigen. De middelste knop is een link naar het menu, met de toets rechts kun je gesprekken ophangen en teruggaan naar het basisscherm en de toets links is bedoeld om een gesprek te beginnen of opnemen. Aan de rechterkant van het toestel zit ook nog een drietal toetsen. De dubbele volumetoets bovenin, in het midden een schuifje voor de toetsblokkering en onder de cameratoets. Bovenop zit nog de aan- en uitknop. Alle fysieke toetsjes van de X6 werken lekker en zijn groot genoeg.

Nokia X6 screenshot toetsenbord

 

De Nokia X6 heeft net als Nokia’s eerdere touchscreentelefoons de vijfde editie van S60 onder de motorkap, zonder al te veel aanpassingen. Het toestel moet het doen met drie verschillende standby-schermen, maar zonder de standby-widgets die we kennen van de Nokia N97 Mini. Zoals altijd zullen de belangrijkste punten van de interface hier aan bod komen, waarna we afsluiten met een stukje over de prestaties van de X6.

Standby

Nokia X6 screenshot

De Nokia X6 heeft, zoals alle Symbian^1-telefoons, meerdere standby-schermen om uit te kiezen. In dit geval zijn er drie mogelijkheden, namelijk een blanco scherm, een scherm met boven een balk met snelkoppelingen naar programma’s en een scherm met bovenaan een balk met snelkoppelingen naar contacten. Deze beide schermen zijn ook over de rest van het scherm nog enigszins te veranderen en hebben allebei een iets andere indeling in dat opzicht. Het scherm met snelkoppelingen naar je contacten heeft trouwens onderin een balkje met snelkoppelingen naar programma’s en in het midden wat widgets voor media en mail. Het snelkoppelingenscherm heeft ook een aantal items voor in het midden, voor onder andere je agenda, zoeken, muziek en radio. Al met al is er voor ieder wat wils en werken de standby-schermen lekker. Het is wel jammer dat de uitgebreide widget-mogelijkheden van de N97 er niet zijn, maar het alternatief is ook prima.

Nokia X6 screenshot standby

 

Nokia X6 screenshot standby

 

Menu

Zoals we dat gewend zijn van S60 5th edition, ofwel Symbian^1, heeft de X6 een menu dat goed werkt maar niet heel overzichtelijk te noemen is. Je kunt in het menu kiezen tussen een raster met een aantal icoontjes erin of een lijst met alle onderdelen onder elkaar. Als een programma draait komt er een rondje boven het icoontje in het menu te staan. Je kunt het menu naar eigen wens indelen, waarbij je programma’s zelfs tussen mappen kunt verplaatsen. Dit doe je door in het menu naar opties te gaan en dan naar indelen. Je kunt icoontjes gewoon over het scherm slepen en ze neerzetten waar je ze wilt hebben. De uitstraling van het menu is prima, hoewel niet echt modern. Het zit met de saaie maar speels gekleurde icoontjes een beetje tussen zakelijk en wat luchtiger in en zo is het voor iedereen wel geschikt. Het menu is trouwens ook gewoon in landscapemodus bruikbaar door het toestel simpelweg op z’n kant te draaien.

Nokia X6 screenshot menu

 

Nokia X6 screenshot menu

 

Nokia X6 screenshot menu

 

Thema’s

Eén van de ontwikkelingen waar we minder blij mee zijn in de telefoonwereld is het grotendeels verdwijnen van thema’s van veel telefoons. Gelukkig doet Nokia niet met deze trend mee en heeft de producent deze functie nog gewoon in het Symbian-platform laten zitten. De Nokia X6 heeft dan ook een aantal thema’s voorgeïnstalleerd staan en er zijn nog veel meer thema’s te downloaden voor het toestel. Het enige verschil bij de voorgeïnstalleerde thema’s zit hem eigenlijk in de kleuren en de achtergrond van het standby-scherm, waardoor ze niet heel interessant zijn. Maar de mogelijkheid tot wat meer aangepaste thema’s is er en dat is in ieder geval mooi.

Nokia X6 screenshot thema's

 

Multitasking

Nokia X6 screenshot multi-tasking

Als rasechte Symbian-smartphone is de X6 natuurlijk prima in staat te multitasken. Als je iets aan het doen bent en op de middelste knop onder het scherm drukt gaat het toestel terug naar het menu en blijft de applicatie open staan. Dan komt er een rondje bij het item in het menu, zodat je ziet dat er nog iets open staat. Natuurlijk kun je daarna gewoon via het menu weer naar die applicatie gaan en verdergaan met waar je mee bezig was, maar je kunt ook de taakbeheerder oproepen om je te helpen naar een openstaande taak te gaan. Die roep je op door de menutoets even ingedrukt te houden, dan komt de bekende pop-up in beeld onderin je scherm. Je kunt een applicatie natuurlijk sluiten uit de taakbeheerder, dat doe je door het icoon even ingedrukt te houden, waarna er een pop-up komt waarmee je de applicatie kunt openen of afsluiten. Dit werkt prima, alleen moet je even doorhebben hoe het werkt en we missen een toets om direct alles te sluiten.

Prestaties

De Nokia X6 is uitgerust met dezelfde 434MHz processor als oudere Nokia toestellen op dit platform en is daarmee hardwarematig wat minder dan de Samsung i8910 HD en de Sony Ericsson Satio. In de oppervlakkige navigatie door het toestel is daar weinig van te merken, maar het openen van programma’s en wat diepere menu’s, zoals bijvoorbeeld de instellingen, gaat redelijk traag. Vanwege de snelle navigatie door menu’s en het standby-scherm is het niet heel hinderlijk gelukkig, maar toch wel jammer. Ook liep de X6 bij ons redelijk vaak vast, ook tijdens simpele handelingen zoals het uitschakelen van het toestel. Dit is erg vervelend natuurlijk en we hopen dat dat met een software-update verholpen gaat worden.

De Nokia X6 is een speciale muziektelefoon en komt daarbij met een jaar gratis muziek downloaden uit de Nokia Music Store, wat natuurlijk de lat voor de muziekfaciliteiten op het toestel extra hoog legt. Of deze gehaald worden, hoe Comes With Music werkt en hoe het toestel video’s afspeelt lees je hier.

Muziekspeler

Nokia X6 screenshot muziekspeler

De Nokia X6 heeft S60’s standaard muziekspeler, dus dat zit wel goed. Je hebt aan het begin het gebruikelijke scherm met artiesten, albums, afspeellijsten, podcasts, alle nummers enzovoorts. Daarna kom je in een scherm waar alle nummers die binnen je gekozen categorie passen weergegeven worden. Deze functie deed het bij ons toestel vreemd genoeg na één keer gebruik niet meer. Bij de details van de muziekbibliotheek staat nog wel netjes hoeveel nummers er op het toestel staan, hoe lang het duurt om dat allemaal af te spelen en nog wat dingen, maar het scherm zelf geeft aan dat er geen tracks op het toestel staan. We nemen aan dat dat een kleine bug in de software van ons toestel is, maar het zorgt er in ieder geval voor dat dat deel niet op de foto kon. Als je eenmaal een track gevonden hebt kom je in een afspeelscherm waar de album-art centraal staat en waar je een aantal knoppen en wat informatie vindt. Via het menu kun je standaardinstellingen aanpassen zoals shuffle, herhalen en de equalizer. Dit werkt allemaal lekker en is geen enkel probleem, mits het niet gecrasht is zoals bij ons toestel.

De muziekkwaliteit van de X6 is erg bevredigend, het toestel heeft flinke stereo-speakers die een lekker geluid voortbrengen. Het geluid is redelijk hard en de X6 kan ook de diepe tonen goed weergeven. Ook door de meegeleverde headset klinkt alles erg goed. Enerzijds natuurlijk doordat Nokia gewoon een kwaliteitskoptelefoon in de verpakking van de X6 heeft gestopt, anderzijds doordat het toestel zelf lekker klinkt. Ook door een Creative EP-630 klinkt de telefoon helderder dan de meeste toestellen en is de bass goed te noemen.

Playlist DJ

De X6 heeft een leuke nieuwe applicatie genaamd Playlist DJ, die een beetje lijkt op SenseMe van Sony Ericsson en Genius van Apple. Nadat al je tracks, via internet, gescand zijn, kun je door vier schuifjes te verschuiven playlists van 22 tracks genereren. Deze schuifjes staan voor verschillende stemmingen of eigenschappen, zoals bijvoorbeeld blijdschap of liefde. Erg veel verband zit er niet tussen de playlists die door het programma gemaakt worden, maar een leuke manier van nieuwe muziek ontdekken is het wel. Je kunt trouwens ook een playlist baseren op een bepaald nummer, waarbij het toestel redelijk overeenkomstige nummers vindt.

Nokia X6 screenshot playlist dj

 

Nokia X6 screenshot playlist dj

 

Nokia X6 screenshot playlist dj

 

Muziekwinkel

Aangezien de X6 met een jaar gratis muziek downloaden komt is de winkel waaruit dat gebeurt ook wel een belangrijk element. De winkel werkt met dezelfde interface als de browser en is in dat opzicht niet heel bijzonder, maar deze beproefde interface werkt wel goed. Je krijgt een lijst te zien met een aantal uitgelichte nummers en als je daarop klikt krijg je wat meer info over het nummer of album te zien. Daar zit ook een knop bij waarmee je een nummer kunt downloaden, hoewel het niet mogelijk is om meteen een heel album te downloaden. Dit is wel een serieuze misser aangezien alles nummer voor nummer te moeten downloaden en de wachttijd die nodig is voordat een download succesvol is begonnen en je verder kunt browsen erg vervelend zijn natuurlijk. Downloaden gaat wel lekker snel en nummers worden direct aan je muziekbibliotheek toegevoegd. De software voor de pc werkt ongeveer hetzelfde, maar dan in een wat fijnere interface. Het assortiment van de winkel is erg uitgebreid en de kans dat je de muziek die je wilt niet vindt is niet zo groot.

Nokia X6 screenshot Music Store

 

Nokia X6 screenshot Music Store

 

Nokia X6 screenshot Music Store

 

Ovi Player PC X6 review

 

Video-playback

De videospeler van de X6 zit verstopt tussen de galerij, en heeft een simpele no-nonsense interface. Er is trouwens ook nog een speciaal videocenter en RealPlayer, maar eigenlijk komt het ongeveer op hetzelfde neer allemaal. We zullen alleen even de galerij bespreken. Het begin bestaat uit een overzicht van al je foto’s en video’s, waarbij de video’s met een klein icoontje onderscheiden worden van de foto’s. Als je een video aanklikt begint deze te spelen op het volledige scherm, met als je er op tikt wat knopjes. Via de opties kun je de clip gebruiken, de gegevens bekijken of de beeldverhouding veranderen maar daar blijft het dan ook bij. De codec-ondersteuning valt wat tegen, DivX en Xvid kan het toestel niet aan en je moet het dus doen met de standaard mp4- en 3gp-filmpjes. Daarbij kun je nog WMV en RV afspelen, maar dat zal in de praktijk niet zo veel gebeuren. Hoewel de muziekspeler en alles eromheen dus goed verzorgd is in de X6, valt de videospeler wat tegen.

Nokia X6 screenshot video

 

Nokia X6 screenshot video

 

De Nokia X6 is een muziektelefoon, maar heeft ook een prima cameramodule ingebouwd gekregen. De 5-megapixelcamera met Carl Zeiss-gecertificeerde lens heeft in oudere Nokia’s zoals de N82 en de N97 goede resultaten neer weten te zetten en die trend wordt in de X6 doorgezet. Daarnaast is er een simpele maar handige galerij en kan het toestel natuurlijk wat filmpjes opnemen. Hoe het precies in z’n werk gaat en de concrete resultaten die het toestel neerzet kun je hieronder lezen.

Foto

De camerainterface die in de Nokia X6 is gebruikt is wat saai, maar werkt wel goed. Voor de meeste instellingen heb je een mooie doorzichtige pop-up en alleen voor dingen die je niet vaak hoeft te veranderen moet je een extra menu in. Via de pop-up kun je dingen doen als de witbalans aanpassen, de iso veranderen, het contrast manipuleren of de scherpte wijzigen. Ook de kleuren veranderen kan op deze manier en er is een aantal scènes aanwezig in dit menuutje. Zoomen kan eenvoudig via een balkje dat in het sluiterscherm verschijnt als je erop tikt en een foto maken gaat gewoon met een speciale cameratoets. Ook de secundaire camera kan gebruikt worden, wat we vaak missen op telefoons en dus een mooie bijkomstigheid is. Via de instellingen zijn verder nog dingen als geo-tagging en automatisch draaien aanwezig en al met al is de camera dan ook compleet en handig ingedeeld, alleen ziet alles er grafisch wat minder uit.

Nokia X6 screenshot camera

 

Nokia X6 screenshot camera

 

De kwaliteit van de foto’s die de X6 maakt is erg bevredigend. Het toestel weet mooie, frisse kleuren neer te zetten en de foto’s zijn scherp en gedetailleerd. Dat is een welkome verandering na al die mindere 5-megapixelcamera’s die we de afgelopen tijd gezien hebben en het lijkt erop dat Nokia echt moeite heeft gestoken in de camera. Dat maakt de X6 wat ons betreft dan ook één van de beste 5-megapixelcameratelefoons. Een klein probleempje dat we wel met het toestel hebben, is dat het een beetje te veel ruis laat zien in de foto’s, maar dat weegt niet op tegen de goede andere aspecten.

Camerasample Nokia X6

 

Camerasample Nokia X6

 

Camerasample Nokia X6

 

Video

Filmpjes opnemen doet de Nokia X6 op maximaal VGA-resolutie met een framerate van 30fps. Dit gaat met dezelfde interface als de stille camera en die is redelijk saai maar wel handig. De filmpjes zijn niet heel goed van kwaliteit, maar het is ook zeker niet slecht. Filmpjes zijn niet altijd heel goed gefocust en het beeld komt een beetje onecht over, alsof het een beetje geschilderd is. Dit komt waarschijnlijk door een heel agressief algoritme om een ander deel van het beeld te verbeteren, waarschijnlijk de ruis onderdrukken, maar jammer is het wel. Hieronder staat een filmpje waar de slechte focus in te zien is, onder goede lichtomstandigheden zijn de filmpjes natuurlijk wat beter van kwaliteit.

Nokia X6 screenshot videocamera

 

Galerij

De galerij van de X6 hadden we in het vorige hoofdstuk al even besproken in verband met de videospeler die erin verwerkt zit, en voor afbeeldingen werkt deze eigenlijk precies hetzelfde. Dat betekent dat het homescreen bestaat uit een raster vol afbeeldingen, die je full-screen te zien krijgt als je erop klikt. Hier zit een aantal knoppen bij om bijvoorbeeld met één klik een diashow te starten of de afbeelding te verwijderen. Via het menu kun je ook nog wat simpele bewerkingen toepassen, zoals bijvoorbeeld een clipart invoegen of de helderheid aanpassen. Ook kleureffecten zijn mogelijk en de foto bijsnijden behoort eveneens tot de mogelijkheden. Dit werkt allemaal simpel en soepel, maar erg speciaal of uitgebreid is het niet.

Nokia X6 screenshot galerij

 

Nokia X6 screenshot galerij

 

Nokia X6 screenshot galerij

 

Zoals elke Nokia-smartphone tegenwoordig heeft de Nokia X6 de Ovi Store in zijn assortiment aan software staan en via die winkel, vergelijkbaar met de Android Market bijvoorbeeld, kun je erg veel software voor het toestel downloaden. Om het je makkelijk te maken heeft Nokia ook al wat standaard dingen geïnstalleerd en van het gehele assortiment zullen we het een en ander uitlichten. Ook de Ovi Store zal in dit hoofdstuk aan bod komen.

Ovi Store

De Ovi Store van Nokia had toen hij half 2009 gelanceerd werd wat opstartproblemen maar tegenwoordig loopt de winkel redelijk en toont het assortiment een mooie groei. Nokia beloofde de afgelopen maanden flink aan de Ovi Store te gaan werken en dat is goed gelukt, zowel de performance als het assortiment zijn nu zo’n beetje volwassen en de winkel kan het goed opnemen tegen de Android Market en Samsung’s applicatiewinkel. De App Store is nog een brug te ver, natuurlijk.

De Ovi Store is redelijk overzichtelijk. Aan de bovenkant kun je selecteren wat je precies zoekt en anders is er nog een zoekvenster zodat je er zeker van bent dat je niets mist. Het scherm dat bij een applicatie hoort is redelijk overzichtelijk met boven een logootje met daarbij wat info en daaronder een downloadbutton. Ook een beoordeling is hier beschikbaar en nog wat lager vind je de beschrijving. Leuk is dat onderaan ook verwante applicaties te vinden zijn, hoewel die niet altijd even verwant zijn. Inmiddels kun je niet alleen via een creditcard betalen, maar hoort ook betalen via je telefoonrekening tot de mogelijkheden. Methoden als PayPal of iDeal zijn helaas niet beschikbaar.

Nokia X6 screenshot Ovi Store

 

Nokia X6 screenshot Ovi Store

 

Nokia X6 screenshot Ovi Store

 

Agenda

Natuurlijk is er een agenda te vinden in de Nokia X6 en daarbij is het zakelijk van groot belang dat je die simpel met Exchange kunt synchroniseren. Dat is helaas bij de X6 niet het geval, je moet eerst via Nokia een programma downloaden aangezien er niets voorgeïnstalleerd is en Exchange-synchronisatie niet standaard in Symbian^1 zit. Als je dit gratis programmaatje gedownload hebt is het echter wel erg gemakkelijk allemaal. De agenda zelf is niet erg speciaal, het is de standaard Symbian-agenda. Het beginscherm bestaat uit een maandoverzicht met daaronder drie snelkoppelingen. Deze zijn voor het maken van een nieuwe taak of een nieuwe vergadering en voor het aanpassen van de kalenderweergave. Als je op een dag met een driehoekje, dat staat voor een afspraak, klikt, krijg je direct een lijstje van de afspraken te zien. Een dubbelklik op een dag brengt een overzicht van die dag naar boven. Naast vergaderingen en taken ondersteunt de agenda ook nog feestdagen en memo’s en in combinatie met alle details die je bij een item kunt toevoegen is de agenda lekker compleet. De kalender is handig in gebruik en werkt prima, maar het gebrek aan Exchange-ondersteuning is jammer. Grafisch is het allemaal simpel, maar ziet het er aardig uit.

Nokia X6 screenshot agenda

 

Nokia X6 screenshot agenda

 

Nokia X6 screenshot agenda

 

Woordenboek

Nokia X6 screenshot woordenboek

Een leuke applicatie die op de Nokia X6 te vinden is, is het woordenboek. Hiermee kun je zowel de betekenis van woorden opzoeken als woorden vertalen. Standaard staat alleen Engels geïnstalleerd, maar je kunt gemakkelijk meer talen downloaden en installeren, bijna elke denkbare taal is gratis beschikbaar en tijdens de eerste boot vraagt de app er ook om. De applicatie werkt simpel, je kiest eerst je bron- en doeltaal in het menu. Dan typ je de eerste letters van een woord in en dan krijg je een lijstje met mogelijke woorden. Uit die lijst kun je een woord aanklikken, waarna je alle betekenissen te zien krijgt. Hier staat niet alleen de vertaling bij, maar ook een uitleg wat het woord betekent. Dit kun je nog laten voorlezen mocht je dat willen, maar dat werkt redelijk slecht. Het woordenboek kent de meeste woorden, hoewel sommige wat minder gebruikte woorden ontbreken. Ondanks dat gemis is de woordenboekapplicatie toch erg handig als je je even moet redden in een andere taal of niet weet wat een woord betekent.

Ovi Maps

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Ovi Maps is sinds kort gratis voor gebruikers van ondersteunde Nokia-telefoons. De Nokia X6 is een van de gelukkige toestellen en is dan ook uitgerust met deze software, hoewel op het moment nog de betaalde versie wordt meegeleverd die je via de Ovi Suite even moet omzetten in de gratis versie. De software is handig, werkt goed en is simpel in gebruik.

Het programma heeft zowel satellietbeelden als kaarten en kan ze in 2D of 3D weergeven. Nadeel is wel dat je de kaarten van internet moet downloaden en dat kost nogal wat als je in het buitenland bent. Wel is er de mogelijkheid om de kaarten te downloaden en vervolgens offline te navigeren. De software heeft vele mogelijkheden zoals verkeersinfo, die trouwens nog eens €2,39 per maand extra kost bij een doorlopend abonnement. Een losse dag verkeersinfo kost €0,89 en een jaar €17,99. Het systeem kan wat stats tonen, laat standaard je snelheid en de resterende afstand en tijd zien. De GPS-ontvanger in het toestel is prima, hij heeft snel een fix en is zelfs binnenshuis accuraat.

Nokia X6 screenshot Ovi Maps

 

Nokia X6 screenshot Ovi Maps

 

Nokia X6 screenshot Ovi Maps

 

Games

Nokia X6 screenshot games

De Nokia X6 komt met drie spelletjes uit de winkel aanzetten, wel te verstaan Asphalt 4, DJ Mix Tour en Spore. Het eerste is een racespelletje waarbij je je tegenstanders en de politie te slim af moet zijn, door snel te racen en andere auto’s die in de weg zitten aan de kant te beuken, waarbij je ook een boost kunt krijgen en kunt driften. Er zijn verschillende uitdagingen en je kunt je auto achteraf met je verdiende geld pimpen, wat het een leuk spelletje maakt. DJ Mix Tour heeft wat weg van Guitar Hero, het is de bedoeling om op de maat van de muziek op voorbijkomende bolletjes te tikken en dit zo precies mogelijk te doen. Het werkt veel minder dan bijvoorbeeld TapTap, maar is wel vermakelijk als je van dit soort spelletjes houdt. Het derde spel, Spore, is inmiddels redelijk bekend en we hebben er ook een review van waar je er meer over kunt lezen. Al met al is het game-assortiment op de X6 redelijk goed en met de games die je nog uit de Ovi Store kunt halen heb je een redelijk mobiel gaming device aan de X6.

Nokia X6 screenshot games

 

Nokia X6 screenshot games

 

De Nokia X6 is natuurlijk toch vooral een telefoon en het toestel is dan ook prima in staat om te bellen. Ook internetten is tegenwoordig belangrijk op een telefoon een mailen en sms’en zijn zeker geen secundaire functie van een mobieltje meer, dus ook die zullen even aan bod komen in dit hoofdstuk.

Bellen

Op het standby-scherm zitten twee belgerelateerde toetsen, namelijk een toetsje voor het toetsenbord en de contacten, maar ook een druk op de beltoets zal een belgerelateerde activiteit triggeren. Zo kom je namelijk in het logboek terecht. Jammer is dat je het zonder smart-dialing moet doen aangezien dat nog steeds niet aanwezig is in Symbian^1. Het logboek is overzichtelijk en werkt lekker, heel veel opties worden je niet geboden maar dat is ook niet erg aangezien bellen ook niet ingewikkeld moet zijn. Voor een video-oproep kun je het menu induiken en de video-oproep selecteren, waarbij de tweede camera geactiveerd wordt.

Bij een gemiste oproep krijg je een melding op je standby-scherm en zie gelijk van wie je een oproep gemist hebt en hoe laat. Vervolgens kun je de desbetreffende persoon terugbellen of links laten liggen en verdergaan met waar je mee bezig was. Als je gebeld wordt kun je met een schuifje opnemen of het gesprek weigeren.

Tijdens een gesprek heb je de gebruikelijke mogelijkheden, waardoor iets doen tijdens het voeren van een gesprek heel toegankelijk wordt. Het scherm gaat automatisch uit als je de telefoon tegen je hoor houdt, maar erg goed werkt dat helaas nog niet. De belkwaliteit is prima en ook de ontvangst is gewoon goed. Ringtones zijn geen probleem en het trilalarm is voldoende wat ons betreft.

Nokia X6 screenshot bellen

 

Nokia X6 screenshot bellen

 

Nokia X6 screenshot bellen

 

Berichten

Het berichtencentrum van de Nokia X6 is zowel uitgerust met sms- en mms-berichten, als met een mailbox. Sms’en werkt standaard en daar is verder weinig op aan te merken, je kunt eenvoudig bijlagen toevoegen en zo je sms in een mms veranderen en ook beantwoorden en doorsturen gaat makkelijk. Het is alleen een beetje jammer dat je geen chat-weergave kunt zien tussen je berichten, maar dat je het met de klassieke weergave met losse berichten moet doen.

Mailen op de X6 gaat in principe via Nokia Mail, wat niet erg gemakkelijk in te stellen is op het toestel. Ook geldt hier dat Exchange niet standaard aanwezig is en gedownload moet worden. Om je mail goed werkend te krijgen is dus heel wat moeite nodig en daarna heb je nog problemen als je een grote mailbox hebt, je kunt het toestel namelijk niet zo instellen dat een deel van je mailtjes wordt weggelaten. Ook zorgen dat meer dan alleen de headers opgehaald wordt bij het downloaden van mails kan lastig zijn en de mail-client heeft dus nogal wat haken en ogen. Verder werkt de mailfunctie trouwens wel goed, dus als je eenmaal door de frustraties van het instellen heen bent en kunt leven met alleen headers in je mailbox zodat je elk mailtje dat je wilt openen eerst nog even moet downloaden, heb je aan de X6 een prima mail-partner.

Nokia X6 screenshot berichten

 

Nokia X6 screenshot berichten

 

Nokia X6 screenshot berichten

 

Browser

Nokia X6 screenshot browser

De X6 heeft een prima browser en wel de browser die standaard met Symbian S60 5th edition komt. Hij ondersteunt de meeste sites vlekkeloos en heeft FlashLite 3-ondersteuning, waardoor hij met de meeste Flash-objecten overweg kan. De mogelijkheid om je direct op een RSS-feed te abonneren is erg leuk. Ook de weergave van eerder bezochte pagina’s, die tevoorschijn komt als je op vorige drukt, is inmiddels goed bekend van andere Symbian-telefoons, maar blijft een aardige toevoeging. Deze weergave wordt niet zoals bij de meeste browsers doorlopen met de toetsen volgende en vorige. Als je op terug drukt, kom je in een schermpje waar je al je bezochte pagina’s in een soort carrousel te zien krijgt. Daar kun je ze allemaal doorlopen en er één selecteren, iets wat met mooie effecten gepaard gaat. Via een toets beneden is een menu op te roepen, waaruit je van alles kunt doen zoals de pagina doorzoeken, de pagina verversen en naar je homepage gaan. Navigeren over de pagina gaat prima en ook zoomen is geen probleem, hoewel hier niet echt een intuïtieve manier voor is zoals bij veel andere moderne telefoons.

Smartphones en een lang uithoudingsvermogen gaan nog steeds niet echt samen en de Nokia X6 vormt helaas niet echt een uitzondering op deze regel. Het toestel is aardig op dit gebied, maar als je hem een beetje intensief gebruikt kan hij ’s avonds echt wel weer aan de oplader. Bij de zuinigere gebruikers moet de X6 het wel twee dagen volhouden en als je hem toch vooral gebruikt om bereikbaar te kunnen zijn, is een standbytijd van vier dagen niet onhaalbaar, maar de batterijduur is zeker geen vlak waar de X6 op uitblinkt. Het toestel heeft trouwens een 1320mAh-batterij die dit werk moet verzetten, wat op zich geen slechte capaciteit is.

Nokia X6 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters