OnePlus 5T review: topper ondanks gebreken

Net als vorig jaar heeft OnePlus weer een update voor zijn topsmartphone voor ons in petto. Maar dit keer wel met meer upgrades en zonder meerprijs. Dat klinkt als een goede deal, maar is het dat ook? Dat lees je in deze OnePlus 5T review.

OnePlus 5T review design

De nieuwe top-chipset van Qualcomm is nog niet af, en dus is de OnePlus 5T met zijn Snapdragon 835-chipset net zo snel als zijn voorganger. Niet echt een probleem, want die was al razendsnel. Bovendien betekent het dat de aandacht van OnePlus voor deze 5T naar meer zinvolle zaken uitgegaan is. Een betere camera bij slecht licht en een randloos ontwerp; om precies te zijn.

OnePlus heeft een geavanceerde gezichtsherkenningsfunctie aan de 5T toegevoegd

Dat laatste betekent dat de OnePlus 5T er een stuk moderner uitziet dan zijn voorganger. Wat dat betreft is OnePlus weer helemaal bij met de concurrentie. Wel zo fijn. Het betekent ook dat de vingerafdrukscanner naar de achterkant verplaatst is. Om het bijbehorende ongemak te verlichten heeft OnePlus een geavanceerde gezichtsherkenningsfunctie aan de 5T toegevoegd.

Los van alle mooie nieuwigheden blijft hét USP van OnePlus natuurlijk de prijs. OnePlus zelf vindt overigens dat je hun toestellen vooral op de kwaliteit moet beoordelen en dat de prijs vooral een leuke bijkomstigheid is. Maar veel klanten denken daar anders over.

Voor €499 haal je een erg capabele smartphone in huis

Niet zo gek, want voor €499 haal je met de OnePlus 5T een erg capabele smartphone in huis. Goed, het is niet meer de €299 waarvoor de OnePlus One ooit gelanceerd werd. Het valt echter in het niet bij de adviesprijzen van bijvoorbeeld de Huawei Mate 10 Pro, LG V30 of Samsung Galaxy Note 8. Een mooi voordeel van de 5T dus.

Specificaties van de OnePlus 5T
Algemeen
 • Uitgebracht op November 2017
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 835
 • octacore-processor op 2.4GHz
 • Grafisch: Adreno 540
Scherm
 • 6" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 1080x2160 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 16MP camera voorkant

Zelfde ontwerp, meer scherm

Op zich is het ontwerp van de OnePlus 5T niet veranderd tegenover zijn voorganger. Het is nog steeds een metalen smartphone die vanwege zijn vrij scherpe randjes en lage gewicht net wat goedkoper aanvoelt dan veel concurrenten. Niet het meest indrukwekkende ontwerp dus, maar zeker niet verkeerd.

OnePlus 5T review design

Maar aan de voorkant ziet het toestel er compleet anders uit. Het 5,5-inch scherm is vervangen door een 6-inch scherm en de behuizing is maar een fractie gegroeid. Dat betekent dat de randen aan de onder- en bovenkant flink verkleind zijn. De beeldverhouding is opgerekt tot 18:9 en daarmee oogt de OnePlus 5T in een klap een stuk moderner dan zijn voorganger. Mooie bonus: de 3,5 millimeter-jack die op steeds meer smartphones verdwijnt is door OnePlus gewoon behouden.

OnePlus 5T review design

Toch is het ontwerp functioneel zeker niet perfect. Zo is de OnePlus 5T niet waterdicht en ondersteunt hij geen draadloos opladen. Het geheugen is met 64GB of 128GB vrij groot, maar helaas niet uitbreidbaar met een micro SD-kaartje. Daar tegenover staat dat de OnePlus 5T wel dualsim-ondersteuning heeft.

Gezichtsherkenning maakt indruk

Het randloze scherm betekent ook dat er op de voorkant geen ruimte meer was voor een vingerafdrukscanner. Die kun je nu dus op de achterkant vinden; gewoon netjes in het midden zoals het hoort. Lezen jullie mee, Samsung en Apple?

OnePlus 5T review design

Daar is het echter niet bij gebleven: OnePlus vult de vingerafdrukscanner aan met een gezichtsherkenning. Niet zo fancy – en vooral veilig – als Face ID van de iPhone X, maar wel een stuk beter dan de ingebouwde gezichtsherkenning van Android.

Bril, geen bril, tegenlicht; het maakt allemaal niet uit

We zijn vooral erg onder de indruk van hoe snel en consistent de feature werkt. Als je ook maar een beetje naar je toestel kijkt wordt hij direct ontgrendeld zodra je op de powerknop drukt. Dat werkt bijna altijd vlekkeloos. Bril, geen bril, tegenlicht; het maakt allemaal niet uit. Alleen als het echt donker is doet hij het niet meer: de techniek maakt namelijk gebruik van de frontcamera.

Een nadeel is dat de functie minder duidelijk is dan de vingerafdrukscanner of een pincode. Hoe veilig het precies is, vinden we lastig te zeggen. Het is ons in ieder geval niet gelukt om het toestel met een foto te misleiden. En ook als je je ogen dicht hebt weigert het toestel te ontgrendelen.

Mocht je écht niet willen dat iemand in je toestel kan komen, dan kun je het misschien beter op de vingerafdrukscanner houden

Waarschijnlijk is de gezichtsherkenning voor de meeste mensen dus veilig genoeg, en het voegt een mooi stukje gemak toe. Maar OnePlus zelf waarschuwt al dat de functie minder veilig is dan andere ontgrendelmethoden. Mocht je écht niet willen dat iemand in je toestel kan komen dan kun je het misschien beter op de vingerafdrukscanner houden.

Mooi display mist pixels

OnePlus gebruikt al jaren oledschermen en de OnePlus 5T is daarin niet anders. Fijn, want het betekent dat de smartphone een hoog contrast heeft en erg mooie kleuren weergeeft. De kleurweergave en helderheid zijn zelfs flink verbeterd tegenover de OnePlus 5 en dat is mooi. Wat dat betreft hoort de OnePlus 5T tot de betere smartphones op de markt.

OnePlus maakt lang niet altijd goed gebruik van de langere beeldverhouding

Toch is er ook een probleem met het scherm. Het heeft namelijk een relatief lage resolutie van 1080×2160 pixels. Gecombineerd met de PenTile-pixelindeling die bij de amoledtechniek hoort en het grote formaat ziet dat er niet superscherp uit. Dat valt vooral op wanneer je tekst aan het lezen bent, dan zie je dat de randjes niet helemaal scherp zijn. Zeker geen dealbreaker, maar wel een puntje waarop het toestel minder scoort dan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy Note 8 of LG V30.

OnePlus 5T review design

Het 18:9-scherm is fijn om bijvoorbeeld webpagina’s te lezen of te multitasken, maar als je 16:9-video’s kijkt verschijnen er zwarte banden aan de zijkanten. Daardoor is het scherm in sommige gebruiksscenario’s effectief minder groot dan je zou denken. Je kunt trouwens in de meeste gevallen wel inzoomen op een foto of video om dat ‘probleem’ op te lossen.

Snelle hard- én software

Zoals altijd scoort OnePlus goed qua prestaties. De OnePlus 5T is voorzien van een snelle Snapdragon 835-chipset en afhankelijk van de versie 6GB of 8GB werkgeheugen. Veel krachtiger dan dat ga je het op het moment niet krijgen.

Daar komt bij dat OnePlus gebruik maakt van schone en goed geoptimaliseerde software. Het zogenaamde Oxygen OS heeft een aantal toevoegingen boven stock Android, maar daar merk je op het eerste gezicht bijna niks van.

OnePlus 5T screenshot interface

Dat betekent een fijne interface en een snelle werking, maar helaas geen snelle updates. De OnePlus 5T draait op het moment nog op Android 7.1 Nougat en een update naar Oreo zal pas begin 2018 komen. Dat valt een beetje tegen.

De batterij hoort niet tot de top, maar scoort wel gewoon goed genoeg

Bijkomend nadeel van die oude Androidversie is dat de 5T daarom niet voorzien is van Google’s Project Treble. Het zou kunnen dat dat alsnog gebeurt bij de update naar Android 8.0 Oreo, maar die kans lijkt erg klein. Project Treble koppelt de aansturing van de hardware van een toestel los van de Androidversie, waardoor die laatste veel sneller geüpdatet kan worden. Dat moet de 5T dus helaas missen.

Batterij scoort voldoende

De batterij van de OnePlus 5T meet 3300mAh. Voldoende om bij redelijk intensief gebruik de dag door te komen, met een screen-on-time van zo’n 4 tot 5 uur. Hij behoort daarmee niet tot de top, maar scoort wel gewoon goed genoeg.

OnePlus 5T screenshot batterij

Opladen gaat razendsnel dankzij Dash Charge. Die techniek zorgt er aan de ene kant voor dat de OnePlus 5T snel oplaadt, ook wanneer je hem gebruikt. Aan de andere kant zorgt hij ervoor dat het toestel niet warm wordt tijdens het laden. Dat laatste komt de performance van het toestel op dat moment ten goede.

Dubbele camera 2.0

Net als de OnePlus 5 heeft de OnePlus 5T een dubbele camera. En net als bij de OnePlus 5 is er een portretmodus die de achtergrond kan vervagen bij close-up-foto’s. Die werkt aardig, maar heeft nog weleens moeite om gezichten helemaal netjes uit te snijden.

Daar houden de gelijkenissen echter wel een beetje op. De tweede camera heeft geen zoomlens meer in de 5T, maar een hogere resolutie van 20 megapixel. Zo moeten de 16-megapixelfoto’s die je met het toestel schiet meer detail hebben en door het grote diafragma van de lens ook in het donker goed zijn.

Dat komt in de praktijk niet helemaal uit de verf. OnePlus past nogal agressieve beeldverwerkingssoftware toe, waardoor foto’s als je er een beetje op inzoomt wat detail missen. Zeker als het wat donkerder wordt is dat goed merkbaar, waarbij het gebrek aan optische beeldstabilisatie ongetwijfeld ook niet meehelpt. Bovendien zijn de kleuren niet altijd even goed gelukt. Kleurrijke gebieden zijn vaak wat oververzadigd, terwijl gebieden met wat minder kleur een beetje grauwig kunnen overkomen.

Met de toppers van de smartphonemarkt kan de camera niet meekomen

Dat betekent geenszins dat de OnePlus 5T een slechte fotocamera heeft, en er is een verbetering te merken tegenover de OnePlus 5. Maar met de toppers van de smartphonemarkt kan de camera niet meekomen. Daar is de prijs ook naar overigens, en hoewel de 5T niet de beste cameratelefoon is die je voor €500 kunt krijgen scoort hij wel ruim voldoende voor het geld.

Filmen doet het toestel in 4K met 30fps of full HD met 60fps. De beeldstabilisatie is softwarematig, maar werkt gelukkig best goed. Optische stabilisatie was fijner geweest, maar dit is ook ruim voldoende. Dat geldt trouwens ook voor de kwaliteit van de filmpjes, die scherp en detailrijk zijn.

De camerainterface zit goed in elkaar en heeft een uitgebreide handmatige modus. Dat zit wel goed dus. Selfies schiet je in 16 megapixel en hoewel die hoge resolutie mooi klinkt zijn de resultaten vrij gemiddeld voor een high-endsmartphone.

OnePlus 5T screenshot camera

Conclusie: waardige upgrade

Al met al kunnen we stellen dat de OnePlus 5T een mooie upgrade is tegenover zijn voorganger. Het randloze ontwerp was eigenlijk een must en de verbeterde scherm- en camerakwaliteit zijn mooi meegenomen. Een welkome verrassing is de aanwezigheid van fatsoenlijke gezichtsherkenning. Die is misschien niet zo veilig als een vingerafdruk, maar werkt wel zo ontzettend goed dat het voor veel mensen een acceptabele ontgrendelmethode zal zijn.

Een relatief voordelige smartphone die buitengewoon goed presteert en heel erg fijn werkt

Dat alles weet OnePlus voor een ongewijzigde prijs van €499 voor het basismodel en €549 voor het model met 8GB werkgeheugen en 128GB opslag in de markt te zetten. Voor dat geld krijg je naast de bovengenoemde verbeteringen vooral een ijzersterke basis. De prestaties van de OnePlus 5T zijn bijzonder goed en de software is fijn.

OnePlus 5T review design

Toch is de OnePlus 5T verre van perfect. De camerakwaliteit is wel verbeterd tegenover de OnePlus 5, maar het verdwijnen van de zoomlens is jammer. Dat OnePlus deze high-endsmartphone eind november 2017 niet lanceert met Android 8.0 Oreo is ook lastig goed te praten. Hetzelfde geldt voor de relatief lage schermresolutie. Tot slot missen een aantal features die andere high-endsmartphones wel hebben, zoals draadloos opladen en bescherming tegen water.

Met zijn vernieuwde looks kan hij er weer even tegenaan

Maar misschien maakt het allemaal wel niet zoveel uit. De OnePlus 5T is een relatief voordelige smartphone die buitengewoon goed presteert en heel erg fijn werkt. Door zijn vernieuwde looks kan hij er weer even tegenaan en met de gezichtsherkenning maak je zelfs op mensen met een iPhone X indruk. Dat maakt de OnePlus 5T ondanks al zijn gebreken tot een echte aanrader.

Onze review score
Pluspunten
 • Vernieuwd modern ontwerp
 • Gezichtsherkenning werkt goed
 • Razendsnelle prestaties
 • Amoledscherm
 • Dualsim
Minpunten
 • Niet waterdicht
 • Schermresolutie
 • Draait nog op Android 7.1 Nougat
 • Geen uitbreidbaar geheugen en draadloos laden

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters