OnePlus 6 review: nu echt volwassen

Veel waar voor je geld en geweldige prestaties. Daar staat OnePlus al jaren voor, en dat zijn wederom de sterke punten van het nieuwe paradepaardje. In deze OnePlus 6 review lees je daar alles over.

OnePlus 6 review design

OnePlus wordt stapje voor stapje steeds volwassener. De toestellen worden beter gebalanceerd, beter verkrijgbaar en normaler geprijsd. Of, om het wat minder positief te zeggen, duurder. Gelukkig is dat nog altijd relatief. De OnePlus 6 biedt high-end ervaring voor een basisprijs van €520.

Mooie allround featureset

Daarmee is het geen flagship killer meer, maar wel een van de flagships om rekening mee te houden. Hij biedt namelijk naast zijn schone en snelle software een mooie allround featureset. Denk aan een mooi oledscherm, razendsnelle gezichtsherkenning en een goede dubbele 16-megapixelcamera. Het ontwerp is helemaal ver-2018’d en heeft een paar bijzonder afgewerkte versies.

OnePlus 6 review design

Natuurlijk zijn er ook wat kleine puntjes die hij mist, zoals draadloos laden en een geheugenkaartslot. Maar ik kan je alvast vertellen dat het totaalplaatje erg goed is. Meer daarover na de spec-break.

Glas met een eigen tintje

Glas en metaal? Check! Groot scherm? Check! Notch? Check! Waterdicht? Semi-check… Helemaal waterdicht is de OnePlus 6 niet, maar hij kan volgens OnePlus wel tegen regen en ongelukjes. Dat lijkt me voor de meeste mensen het belangrijkste. En dus vinkt de OnePlus 6 alle belangrijke puntjes voor een smartphoneontwerp anno 2018 af. Fijn natuurlijk, want het betekent dat je een mooie moderne smartphone in handen hebt die goed aanvoelt.

OnePlus 6 review design

Het betekent ook dat de OnePlus 6 qua opzet wel erg op zijn concurrenten lijkt. Je zou kunnen zeggen dat hij er een beetje generiek uitziet. Maar hij heeft ook zijn eigen details. Zo heeft OnePlus de achterkant op drie duidelijk verschillende manieren afgewerkt. De smartphone is beschikbaar in mirror black, midnight black en silk white. Allemaal van glas, maar wel duidelijk op hun eigen manier afgewerkt.

OnePlus 6 review design

Vooral de midnight black- en silk white-versies vind ik mooi. Die hebben een soort matte afwerking die wat stroever aanvoelt en bijna niet als glas overkomt. Het is een toffe eigenaardigheid in een markt waar bijna iedere smartphone ‘gewoon’ van glas is.

Als je het écht veilig wilt doen kun je beter de vingerafdrukscanner gebruiken

Twee functionele voordelen zijn de aanwezigheid van een audiojack en de bijzonder snelle gezichtsherkenning. Die is zeker niet zo veilig als die van Apple en blijkt vrij eenvoudig te foppen met een uitgeknipte foto van je hoofd. Het is dus handig om je smartphone eenvoudig te ontgrendelen, maar als je het écht veilig wilt doen kun je beter de vingerafdrukscanner gebruiken.

OnePlus 6 review design

Waar OnePlus met de toevoeging van een audiojack en dualsim-functionaliteit lekker compleet is, mist de smartphone juist draadloos opladen en een geheugenkaartslot. Dat laatste is trouwens niet zo’n issue: Qua opslag kun je kiezen tussen 64GB, 128GB of 256GB. Dat is ruim voldoende zou ik zeggen.

Klassiek OnePlus-scherm

Wie de afgelopen jaren een OnePlus heeft gehad, zal redelijk bekend zijn met het scherm van de 6. Het is een amoledpaneel dat mooie kleuren weergeeft en een erg goed contrast heeft. Als je wilt kun je de kleuren vrij uitgebreid tweaken en de ingebouwde nachtmodus is in mijn ogen prettiger dan die van veel andere smartphones.

Als je wilt kun je de notch helemaal ‘uitzetten’

So far so good. Toch heeft het scherm ook een nadeel. Het is een behoorlijk groot 6,3-inch scherm met een beeldverhouding van 19:9 en een full HD+ resolutie. Die relatief lage resolutie zorgt samen met de pixelindeling die bij een amoledscherm hoort voor een niet helemaal scherpe weergave. Je moet haviksogen hebben om je daar echt aan te storen, maar het verschil is zeker zichtbaar.

Tot slot nog even de notch. Die kennen we tegenwoordig van meer toestellen en is softwarematig netjes verwerkt. Als je wilt kun je hem helemaal ‘uitzetten’, dan is de ruimte er omheen zwart en komen er alleen nog icoontjes uit de statusbalk terecht. Zelf vind ik een beetje kleur naast de notch geen probleem en heb ik hem dus gewoon aanstaan. Dat gaat prima: als een app hem niet ondersteunt blijft de ruimte naast de inkeping gewoon zwart. Je zult dus nooit problemen hebben met de weergave.

The speed you need?

De slogan van de OnePlus 6 is the speed you need. Daarmee refereert OnePlus natuurlijk aan de bijzonder goede prestaties van het toestel, wat zeker een van zijn sterke punten is. Een combinatie van een snelle Snapdragon 845-chipset, 6GB of 8GB werkgeheugen en schone goed geoptimaliseerde software zorgt ervoor dat de 6 een van de snelste smartphones van het moment is. Misschien wel dé snelste smartphone van het moment.

Misschien wel dé snelste smartphone van het moment

Maar of je die snelheid ook echt nodig hebt? Daar twijfel ik aan. Iedere high-endsmartphone is tegenwoordig erg snel. Je moet wel een erg veeleisende gebruiker zijn om toestellen als een LG G7, Samsung Galaxy S9 of Huawei P20 Pro niet snel genoeg te vinden. Het is mij – qua snelheid – in ieder geval om het even welke van de recente high-endsmartphones ik gebruik.

Draadloos laden moet de OnePlus 6 zoals gezegd helaas missen. Volgens OnePlus heeft dat vooral zin in publieke ruimtes en is de draadloze laadinfrastructuur nog niet zo goed dat het de extra dikte en kosten waard is. Jammer, maar gelukkig compenseert OnePlus dat met een van de beste snellaadsystemen van het moment. Dash Charge werkt razendsnel, houdt het toestel koel en blijft snel werken als je het toestel intensief gebruikt.

OnePlus 6 screenshot batterij

De accu zelf heeft een capaciteit van 3300mAh. Hij scoort voldoende, maar er zijn betere toestellen. Ik haal vaak net of net niet het einde van de dag, wat overeenkomt met mijn gebruiksduur van de meeste recente high-endsmartphones. De OnePlus 6 scoort kortom vrij gemiddeld met zijn batterij.

Schone software, slimme bediening

OnePlus staat inmiddels bekend om zijn schone software, die het onder de naam OxygenOS aanbiedt. Het is een beperkt aangepast versie van Android 8.1 Oreo die vooral wat functies toevoegt. Denk aan de mogelijkheid om ‘lange screenshots’ te maken en een aantal extra manieren om het toestel te bedienen. Double tap to wake, letters tekenen om apps te openen; dat soort werk. Bovendien heeft OnePlus een eigen shelf toegevoegd aan de linkerkant van het homescreen. Daar kun je notities maken, veelgebruikte contacten zien en de status van je opslag, datagebruik en batterij zien.

De gebaren werken intuïtief en besparen ruimte voor de navigatiebalk op het scherm

Misschien nog wel de beste toevoeging vind ik de bedieningsgebaren. Net als bij de iPhone X kun je apps sluiten door naar boven te vegen en het multitask-menu openen door het scherm na die veegbeweging even vast te houden. Teruggaan doe je door vanuit een van de hoeken omhoog te vegen. De gebaren werken erg intuïtief en besparen ruimte voor de navigatiebalk op het scherm. Google gaat met Android P ook een die kant op, maar houdt een balkje met wat navigatieknoppen. OnePlus heeft het wat ons betreft beter voor elkaar, hoewel het de vraag is hoe de bediening er na de update naar Android P uit zal zien.

OnePlus 6 screenshot interface

Camera maakt groeispurt door

Wie een goede camera in zijn smartphone wil, hoefde tot voor kort niet bij OnePlus aan te kloppen. Daar brengt het bedrijf met de 6 eindelijk verandering in. Hoewel de cameraopstelling op papier niet heel veel scheelt met de OnePlus 5T, is het in de praktijk nogal een verschil.

OnePlus 6 review camera

De 16-megapixelcamera wordt nog steeds geholpen met een 20-megapixelsensor en is nu ook voorzien van optische beeldstabilisatie. Slimme software maakt het totaalpakketje af. OnePlus heeft twee trucjes ingebouwd die de beeldkwaliteit moeten verbeteren: Smart Capture en Advanced HDR. Die eerste betekent dat het toestel de omstandigheden analyseert en aan de hand daarvan de instellingen optimaliseert. De tweede neemt een aantal foto’s en voegt die samen tot één mooi totaalbeeld.

Bij goed licht maakt de OnePlus 6 erg goede plaatjes

Het resultaat liegt er niet om. Bij goed licht maakt de OnePlus 6 erg goede plaatjes, die zich kunnen meten met de top van de markt. De plaatjes zijn detailrijk, hebben mooie kleuren en een goede dynamische range. De kleuren zijn wat te levendig, maar dat kun je ook juist mooi vinden. Wanneer het donkerder wordt zijn de foto’s nog steeds meer dan acceptabel, maar blijft de OnePlus 6 wel achter bij zijn beste concurrenten. De witbalans valt vaak wat te groenig uit en als het echt donker wordt weet de smartphone weinig resultaat meer te boeken.

Natuurlijk heeft de OnePlus 6 ook een portretmodus, waarbij het toestel een bokeh-effect toepast op de achtergrond. De uitsnede is niet perfect, maar het is desondanks een leuke toevoeging. Hetzelfde effect is ook beschikbaar bij selfies, hoewel dat vanwege de aanwezigheid van maar een selfiecamera wat minder goed werkt. Overigens maakt die selfiecamera wel behoorlijk mooie foto’s met een hoge resolutie van 16 megapixel.

Filmen doe je in 4K-resolutie met maximaal 60fps en dat ziet er netjes uit. Het toestel kan ook super slow-motion filmen, maar pakt dat wel wat anders aan dan zijn concurrenten. In plaats van 32x vertragen kan het toestel ‘maar’ 16x vertragen. Daar staat tegenover dat hij maximaal een minuut lang vertraagd kan opnemen en je achteraf kunt kiezen welk deel je vertraagt. Zo mis je dus nooit meer het goede moment.

Conclusie: allround de beste

Van zelfbenoemd flagship killer tot volwassen topsmartphone. Dat is de ontwikkeling die OnePlus de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Een ontwikkeling die door de OnePlus 6 belichaamd wordt. Met het oppoetsen van de camera is de laatste horde genomen om echt met de top van de markt mee te kunnen.

OnePlus 6 review camera

Hoewel de OnePlus 6 met zijn prijs van €520 bijna twee keer zo duur is als de OnePlus One ooit was, is hij voor een high-end smartphone nog steeds heel voordelig. Vanwege zijn supersnelle prestaties, fijne software, nette ontwerp en oledscherm kan hij ook los van zijn prijs concurreren. Je zou dus bijna denken dat de 6 de ideale smartphone is.

Wie een goede en relatief betaalbare high-endsmartphone wil heeft aan de OnePlus 6 een van de beste keuzes

Maar geen enkel toestel is perfect en ook op de OnePlus 6 valt het nodige aan te merken. Geen draadloos opladen, een relatief lage schermresolutie en geen uitbreidbaar geheugen, bijvoorbeeld. Dat ‘ie niet volledig waterdicht is zal voor de meeste mensen geen probleem zijn, maar het is wel iets waarin hij veel concurrentie voor zich moet dulden.

OnePlus 6 review design

Het zijn echter allemaal kleine puntjes. Wie op dit moment een goede en relatief betaalbare high-endsmartphone wil heeft aan de OnePlus 6 een van de beste keuzes. Misschien zelfs wel de beste. Petje af voor OnePlus.

Onze review score
Pluspunten
  • Modern ontwerp met groot scherm
  • Supersnelle gezichtsherkenning
  • Top prestaties
  • Fijne software
Minpunten
  • Niet volledig waterdicht
  • Schermresolutie
  • Geen draadloos laden en geheugenkaartslot

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters