OnePlus 6 preview: flagship killer wordt gevestigde orde

Steeds wat volwassener, steeds wat duurder en steeds wat bekender. OnePlus is al lang niet meer het guerrillamerk dat het ooit was. Met de OnePlus 6 zet het bedrijf die trend, die al met de OnePlus 3 begon, voort. Geen flagship killer dus, maar meer een van de flagships om rekening mee te houden. In deze OnePlus 6 preview vertellen we je alvast het een en ander over de telefoon; een volledige review volgt binnenkort.

Bijdetijds ontwerp verliest karakter

Glas en metaal? Check! Groot scherm? Check! Notch? Check! Waterdicht? Semi-check… Over dat laatste zometeen meer, maar los daarvan vinkt de OnePlus 6 alle belangrijke puntjes voor een smartphoneontwerp anno 2018 af. Fijn natuurlijk, want het betekent dat je een mooie moderne smartphone in handen hebt die goed aanvoelt.

OnePlus 6 preview design

Aan de andere kant betekent het ook dat de OnePlus 6 zijn karakter een beetje verloren heeft. Niet dat eerdere smartphones van OnePlus de meest karaktervolle ontwerpen hadden, maar ze zagen er wel wat minder generiek uit dan de OnePlus 6. In hoeverre dat een probleem is, is overigens een heel andere vraag. Eentje die je het beste zelf kunt beantwoorden.

OnePlus 6 preview design

Waar OnePlus wel goed zijn best op heeft gedaan is de verschillende kleuren van de 6. Of liever gezegd de verschillende afwerkingen. Alle varianten hebben een glazen achterkant, maar ze zijn allemaal anders verwerkt. Er zijn drie versies: mirror black, midnight black en silk white. Hoogglans, mat en zijdeglans, om het even simpel te zeggen. We hebben voorlopig alleen de glanzend zwarte versie in handen gehad dus kunnen over de verschillen nog niet veel zeggen, maar het is leuk dat OnePlus voor duidelijk verschillende afwerkingen kiest.

OnePlus 6 preview design

Dan nog even over die waterdichtheid: OnePlus zegt dat het toestel waterdicht is voor dagelijkse situaties. Bellen in de regen, gemorste koffie; dat soort werk. Je moet er dus zeker niet mee gaan zwemmen en hij scoort wat minder dan veel concurrenten, maar je zult de OnePlus 6 ook niet snel verdrinken.

Het amoledpaneel resulteert in mooie kleuren en een hoog contrast

Twee functionele voordelen zijn de aanwezigheid van een audiojack en de bijzonder snelle gezichtsherkenning. Beiden gelijk aan de OnePlus 5T.

OnePlus 6 preview design

Notch netjes verwerkt

De OnePlus 6 heeft dus een notch. Een kleine inham bovenin het scherm. Die is softwarematig netjes verwerkt. Als je wilt kun je hem helemaal ‘uitzetten’, dan is de ruimte er omheen zwart en komen er alleen nog icoontjes uit de statusbalk terecht. Maar ook als je dat niet doet zal de notch nooit in de weg zitten. Bij apps die ‘m niet ondersteunen wordt de ruimte rond de notch altijd zwart en hetzelfde geldt wanneer je een video in full screen modus bekijkt.

OnePlus 6 preview design

Los van de notch is het scherm geen verrassing. Het is een behoorlijk groot 6,3-inch scherm met een beeldverhouding van 19:9 en een full HD+ resolutie. Zoals altijd heeft OnePlus voor een amoledpaneel gekozen, wat resulteert in mooie kleuren en een hoog contrast. Daar tegenover staat dat de pixelindeling die bij die techniek hoort zorgt voor een niet helemaal scherpe weergave. Je moet haviksogen hebben om je daar echt aan te storen, maar het verschil is zeker zichtbaar.

The speed you need

De slogan van de OnePlus 6 is the speed you need. Daarmee refereert OnePlus natuurlijk aan de bijzonder goede prestaties van het toestel, wat zeker een van zijn sterke punten is. Het is echter de vraag of je die snelheid wel echt nodig hebt.

De OnePlus 6 voelt hier en daar wat sneller dan zijn concurrenten

Voor zover we na onze korte kennismaking kunnen zeggen voelt de OnePlus 6 inderdaad hier en daar wat sneller dan zijn concurrenten, maar iedere high-endsmartphone tegenwoordig is erg snel. Om daar in het dagelijks gebruik echt verschil in te merken moet je wel erg veeleisend zijn.

Een groot voordeel zouden we de snelheid dus niet noemen, maar als het je ding is: OnePlus has got you covered. De specificaties zijn natuurlijk top: een Snapdragon 845-chipset en 6GB of zelfs 8GB werkgeheugen afhankelijk van de versie. Qua opslag kun je kiezen tussen 64GB, 128GB of 256GB en dat is ruim voldoende om het gebrek aan een geheugenkaartslot te compenseren. De accu heeft een capaciteit van 3300mAh en onze eerste ervaringen ermee zijn goed. Maar daarover in onze volledige review meer.

OnePlus 6 preview design

OxygenOS leert gebarentaal

Het echte voordeel is misschien eerder de software. OxygenOS, waar de OnePlus 6 op draait, is een soort schone Android-software met een paar extra’s. Het heeft wat meer instellingen, wat slimme functies én sinds kort navigatie-gebaren. Over dat laatste zijn we erg te spreken.

De gebaren werken intuïtief en besparen de ruimte van de navigatiebalk

Net als bij de iPhone X kun je apps sluiten door naar boven te vegen en het multitask-menu openen door het scherm na die veegbeweging even ingedrukt te houden. Teruggaan doe je door vanuit een van de onderhoeken omhoog te vegen. De gebaren werken erg intuïtief en besparen natuurlijk de ruimte van de navigatiebalk op het scherm. Google gaat met Android P ook een beetje die kant op, maar OnePlus heeft het wat ons betreft beter voor elkaar.

Slimme functies helpen camera

Op papier heeft de OnePlus 6 bijna dezelfde dubbele camera als de OnePlus 5T. Een primaire 16-megapixelcamera die geholpen wordt door een 20-megapixelcamera voor meer detail. De enige toevoeging is optische beeldstabilisatie. In de praktijk lijkt het nogal een verschil.

OnePlus heeft twee softwaretrucjes ingebouwd die de beeldkwaliteit moeten verbeteren

Dat heeft alles met de software te maken. OnePlus heeft twee softwaretrucjes ingebouwd die de beeldkwaliteit moeten verbeteren: Smart Capture en Advanced HDR. Het komt erop neer dat het toestel de omstandigheden analyseert en aan de hand daarvan softwarematige verbeteringen toepassen aan de foto’s.

OnePlus 6 preview design

Het resultaat lijkt op het eerste gezicht veelbelovend. Bij goed licht maakt de OnePlus 6 erg goede plaatjes, ook met tegenlicht. In het donker worden de resultaten wat minder, maar het lijkt nog steeds zeker niet verkeerd.

Filmen doe je in 4K-resolutie met maximaal 60fps en lijkt er goed uit te zien. Het toestel kan ook super slow-motion filmen, maar pakt dat wel wat anders aan dan zijn concurrenten. In plaats van 32x vertragen kan het toestel ‘maar’ 16x vertragen. Daar staat tegenover dat hij maximaal een minuut lang vertraagd kan opnemen en je achteraf kunt kiezen welk deel je vertraagt. Zo mis je dus nooit meer het goede moment.

Conclusie: voorspelbaar en goed

Na een korte kennismaking met de OnePlus 6 kunnen we concluderen dat de telefoon uitstekend presteert en weer helemaal bijdetijds is. Het lijkt erop dat OnePlus de camera dit keer een stuk beter voor elkaar heeft, waardoor de OnePlus 6 zich nu op ieder vlak kan meten met de concurrentie. Met zijn schone software, goede gezichtsherkening en razendsnelle prestaties heeft ‘ie zelfs los van de prijs een aantal mooie voordelen.

Zeker een van de topsmartphones om rekening mee te houden

De flagship killer lijkt dus eindelijk écht volwassen geworden. Het prijsverschil met de concurrentie wordt steeds kleiner en flagships killen doet ‘ie dus niet meer. Maar de OnePlus 6 is zeker een van de topsmartphones om rekening mee te houden. Voor jou als smartphonekoper, maar ook voor de concurrentie.

OnePlus 6 preview uitgelicht

De OnePlus 6 is vanaf 22 mei verkrijgbaar via de website van OnePlus en bij een pop-up event in Utrecht. De OnePlus 6 is verkrijgbaar vanaf €519, wat een erg nette prijs is voor wat het toestel te bieden heeft. Voor dat geld krijg je een toestel met 6GB RAM en 64GB opslagruimte; de variant met 8GB RAM en 128GB opslag kost €569. Tot slot is er een versie met 8GB RAM en 256GB opslag, waar je €619 voor betaalt.

Onze review score
Pluspunten
  • Modern ontwerp met groot scherm
  • Supersnelle gezichtsherkenning
  • Top prestaties
  • Fijne software
Minpunten
  • Eigen karakter enigszins verloren
  • Niet volledig waterdicht
  • Schermresolutie

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters