Oppo Find X preview: bijzondere nieuwkomer

Nokia, Xiaomi, Asus en nu ook Oppo. Het lijkt maar niet op te houden met de nieuwkomers op de Nederlandse smartphonemarkt. Oppo kondigde gisteravond aan de Nederlandse markt te betreden. Te beginnen met zijn net aangekondigde vlaggenschip, de Find X. In dit artikel maak je kennis met de Oppo Find X.

Oppo Find X preview design

Bijzonder ontwerp

Verreweg het meest opvallende aan de Oppo Find X is zijn ontwerp. Net als de NEX van zustermerk Vivo heeft de Oppo Find X een scherm zonder inkeping aan de bovenkant. En dan niet door daar maar een dikke rand te laten, maar door alle componenten die normaal in die notch zitten te ‘verstoppen’.

Oppo Find X preview design

Zo heeft Oppo het voor elkaar gekregen om een erg bijzonder ontwerp te maken. Het scherm loopt helemaal door tot aan de bovenkant en heeft ook nauwelijks een rand aan de onderkant. Dat kan omdat alle belangrijke componenten verwerkt zitten in een soort dubbele bodem. De hele telefoon kan uitschuiven, waarna de (selfie-)camera, speaker en 3D-scan voor je gezicht verschijnen. Dat zorgt ervoor dat de Find X – in ingeklapte vorm – een ongekend hoge screen-to-body ratio van 93,8% heeft.

Oppo Find X preview design

Een tof designelement dat ervoor zorgt dat de Find X écht anders is dan de concurrentie. Maar ook een potentiële zwakke plek. Oppo beweert dat de bovenkant automatisch inklapt als je het toestel laat vallen, dus dat zou goed moeten gaan. Maar wat als er bijvoorbeeld zand tussenkomt, of als je per ongeluk hard ergens tegenaan stoot?

Je moet ‘m maar niet in de Sahara gebruiken

Navraag leert dat Oppo het mechanisme wel heeft getest op indringing van stof, maar dat zand wellicht een probleem kan vormen. Je moet ‘m maar niet in de Sahara gebruiken, aldus de fabrikant. Hoe het schuifmechanisme werkt in combinatie met hoesjes is nog niet helemaal duidelijk.

Oppo Find X preview design

Het onorthodoxe ontwerp betekent trouwens wel dat je wat dingen moet inleveren. Draadloos opladen is niet van de partij en waterdicht is de Find X evenmin. Bovendien mist hij een vingerafdrukscanner en een audiojack. Vooral dat eerste is opmerkelijk: het is voor het eerst dat een Android-fabrikant die stap neemt. De gezichtsherkenning is snel en veilig genoeg om de vingerafdrukscanner achterwege te laten, zo is het verhaal. Dat lijkt op het eerste gezicht te kloppen.

Los van het randloze scherm heeft de Find X een toffe achterkant

Los van het randloze scherm heeft de Oppo Find X ook een toffe achterkant voor je in petto. De in de basis zwarte glasplaat wordt naar de randen toe steeds gekleurder. En ook afhankelijk van de lichtval verandert de kleur. Daarbij kun je kiezen tussen glacier blue of bordeaux red; beide mooie kleuren.

Oppo Find X preview design

Color OS

Het tweede nieuwe aan de Find X, voor ons als Nederlanders althans, is de software. Oppo’s Color OS 5.1 is een aanpassing op Android 8.1 Oreo. Het leent elementen van Samsung en Apple en lijkt op een soort visuele kruising tussen die twee. De gebarenbediening, het gebrek aan een hoofdmenu en het uiterlijk van het multitaskmenu lijken nogal op de iPhone X. De algehele look heeft wat weg van de Galaxy S9.

Oppo Find X preview design

Oppo heeft zijn best gedaan om de boel snel te houden met behulp van artificial intelligence. Het toestel opent bijvoorbeeld alvast apps waarvan het voorspelt dat je ze gaat gebruiken. Met een succesrate van ruim 70%, als we Oppo mogen geloven.

Ga er maar vanuit dat de camerakwaliteit met de OnePlus 6 overeen komt

Ik denk niet dat Color OS mijn favoriete software zal worden. Maar er valt zeker mee te werken en het ziet er aardig uit. Geen voordeel dus, maar ook geen nadeel.

Verborgen camera scoort goed

Niet alleen de selfiecamera, maar ook de gewone camera zit verborgen in de schuifmodule. Dat roept wat vraagtekens op over de beschikbare ruimte en dus de kwaliteit van de camera. Het lijkt erop dat die zorgen ongegrond zijn.

Oppo Find X preview design

Hoewel het zeker te vroeg is om over de precieze camerakwaliteit te oordelen, kan ik wel wat algemene opmerkingen plaatsen. Op hardwarevlak lijkt het om dezelfde camera te gaan als de OnePlus 6. Een dubbele 16- en 20-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie.

De eerste foto’s die ik met de Find X geschoten heb lijken kwalitatief redelijk overeen te komen met die van de OnePlus 6, dus ga er maar vanuit dat de camerakwaliteit overeen komt. Dat wil zeggen: prima, maar in het donker net wat slechter dan de echte topcameratelefoons. Niet slecht voor zo’n netjes weggewerkte cameramodule.

Bewegende emoji noemt Oppo Omoji

Overigens maakt Oppo ook hier gebruik van AI, door te herkennen wat je op de foto zet en de instellingen daaraan aan te passen. AI helpt ook om portretten met bokeh-effect en geoptimaliseerde verlichting te maken. De achtercamera doet dat met behulp van de tweede lens, de 25-megapixel selfiecamera gebruikt de gezichtsscanner voor de benodigde diepte-info. Natuurlijk kan de 3D-gezichtsscanner ook gebruikt worden voor bewegende emoji, die Oppo Omoji noemt.

Specificaties als verwacht

Dan nog even de basics. Daar zal ik niet teveel woorden aan vuilmaken aangezien die redelijk voorspelbaar zijn voor een vlaggenschip anno nu. De Find X heeft een Qualcomm Snapdragon 845-chipset met 8GB werkgeheugen. De opslagruimte bedraagt 64GB, 128GB of 256GB, hoewel Oppo nog niet weet welke versies het naar Nederland gaat brengen.

Oppo Find X preview design

De accu heeft een capaciteit van 3730mAh en ondersteunt VOOC flash charge. Dat kun je zien als de Oppo-versie van OnePlus’ Dash Charge en behoort tot de snelste oplaadmethoden op de markt. Top geregeld.

Oppo betreedt de Europese markt met verve

Het scherm is een 6,4-inch amoledpaneel met een beeldverhouding van 19,5:9. Het ziet er fraai uit, met mooie kleuren en een hoog contrast. Een nadeeltje: door de full HD+ resolutie is het niet extreem scherp. Jammer voor een high-end smartphone, maar er is goed mee te leven.

Conclusie: goede binnenkomer

Hoe de Find X uiteindelijk ook zal uitpakken; een ding is zeker. Oppo betreedt de Europese markt met verve. De Find X gaat op zoek naar de ideale manier om een randloos scherm te verwezenlijken en dat leidt tot een bijzonder toestel. Alle basics voor een high-end smartphone zijn in orde en het ontwerp is even mooi als uniek.

Oppo Find X preview design

Er zijn echter wel wat kanttekeningen. Het is maar de vraag of het schuifmechanisme, ondanks alle tests van Oppo, de beproevingen van de dagelijkse praktijk doorstaat. Bovendien is het jammer dat de Find X niet waterdicht is, geen audiojack heeft en niet draadloos kan laden.

Laat maar komen!

Om over de hoge prijs nog maar niet te spreken. De internationale adviesprijs van de 256GB-versie ligt op €999; de Nederlandse prijs zal daar ongetwijfeld niet veel van afwijken. Bovendien is het nog niet bekend wanneer het toestel in Nederland op de markt komt, maar voor het eind van de zomer zal het niet zijn.

Misschien moeten we de Find X voorlopig dus vooral zien als showcase van wat Oppo in huis heeft. Als dat allemaal van dit niveau is dan kan ik maar een ding zeggen: laat maar komen!

Onze review score
Pluspunten
  • Uniek ontwerp
  • Zo goed als randloos scherm
  • Snelle en veilige gezichtsherkenning
  • Top specificaties
Minpunten
  • Mogelijk kwetsbaar
  • Niet waterdicht, geen audiojack
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters