Ovi Music

Ovi Music komt ter vervanging van de Nokia Music Store en breng onder andere een nieuwe interface en DRM-vrije muziek. Ook Comes With Music gaat op de schop, maar dan met DRM. In deze review zullen we Ovi Music in combinatie met de Nokia X2 onder handen nemen.

Ovi Music foto Nokia

 

Een aantal jaar geleden ging Nokia onder andere Apple achteraan met een eigen muziekwinkel. De dienst, toen nog Nokia Music genaamd, heeft inmiddels een database van miljoenen nummers en vorig jaar werd ook een dienst geïntroduceerd waarmee je bij je Nokia-toestel gratis muziek kunt downloaden, weliswaar beschermd met DRM, waardoor de muziek buiten je PC en je Nokia-telefoon niet werkt. In maart werd al bekend dat deze dienst een makeover zou krijgen en inmiddels is de vernieuwde dienst even live. De dienst, nu Ovi Music genaamd en wel DRM-vrij, is inmiddels alweer even live en het is dan ook hoog tijd voor ons om er eens naar te kijken. Dit zullen we doen in combinatie met de eerder gereviewde Nokia X2-00, hoewel we ons vooral op de PC-software en het aanbod zullen richten.

De dienst die voorheen Comes With Music heette, nu Ovi Music Unlimited genaamd, blijft bestaan maar is niet zoals de los aangekochte nummers in de Ovi Music-winkel DRM-vrij.

Nokia X2-00 piano

 

Nokia X2-00 piano

 

In dit hoofdstuk zullen we de functionaliteit van de service bespreken. Daarbij komt zowel de PC-software als de integratie met je telefoon aan bod.

Winkel

Screenshot Ovi Music

De winkel is op de PC beschikbaar en ook sommige Nokia telefoons komen met de software voorgeïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld de X6-00. Over de winkel op die toestellen kun je in de bijbehorende reviews wat lezen, hier zullen we ons concentreren op de PC-client aangezien dat het echt nieuwe is. Deze is erg strak vormgegeven en werkt, net als YouTube bijvoorbeeld, met verschillende modules die je in en uit kan schakelen. Hiernaast zie je het hoofdscherm met een aantal van deze modules en die kun je ook terug vinden op de pagina’s die bij de verschillende genres horen. Verder heb je nog playlist’s en hitlijsten die zo vanuit het beginscherm via de zijbalk beschikbaar zijn. Om op andere pagina’s uit te komen moet je wat dieper graven. Elk album en elke artiest heeft ook zijn eigen pagina en natuurlijk is er een zoekfunctie aanwezig. Daarmee kun je makkelijk door de speler heen bladeren en we hebben dan ook weinig te klagen over de vernieuwde interface van Nokia’s muziekdienst.

Qua functies kun je bijvoorbeeld nummers previewen voordat je ze koopt en natuurlijk, geheel in web 2.0-stijl, is het ook mogelijk om muziek of artiesten te delen. Handig is ook dat je een lijst kunt opvragen van al je vorige downloads, waar je makkelijk de nummers opnieuw kunt downloaden.

Screenshot Ovi Music

 

Screenshot Ovi Music

 

Screenshot Ovi Music

 

Screenshot Ovi Music

 

Screenshot Ovi Music

 

Screenshot Ovi Music

 

Speler

Screenshot Ovi Music

De speler die bij Ovi Music hoort heeft een redelijk aantal functies en is prettig in gebruik. Je kunt natuurlijk sorteren op albums, artiesten en ook op muziek die nieuw toegevoegd is. Wat wel jammer is, is dat je niet gewoon een lijst met al je nummers kan weergeven. Een andere serieuze irritatie van de speler is dat muziek die wordt aangepast opnieuw wordt toegevoegd waarbij het oude nummer niet uit je bibliotheek verdwijnt, wat ook geldt voor muziek die je verwijdert. Wel erg handig is de mogelijkheid om muziek automatisch te taggen, hoewel dat bij lang niet alle nummers werkt. Hetzelfde geldt voor de album-arts, die ook automatisch geüpdatet kunnen worden.

Behalve de muziek die je koopt in de winkel van Nokia, kun je ook gewoon muziek importeren vanaf je computer en die gebruiken in Ovi Music.

Screenshot Ovi Music

 

Screenshot Ovi Music

 

Communicatie telefoon

Ovi Music communiceert naadloos met je telefoon, die als een tweede tabblad weergegeven wordt. Om muziek te exporteren naar je telefoon is het enige wat je hoeft te doen de muziek in je telefoon-map slepen waarna hij, mits er natuurlijk genoeg geheugen op je telefoon beschikbaar is. De overdracht gaat snel en probleemloos en daarna kan je de muziek uiteraard via je telefoon beluisteren.

In dit hoofdstuk zullen we het assortiment en de prijs van de muziek in Ovi Music langslopen.

Assortiment

Het assortiment van Ovi Music is erg ruim. De meeste nummers zijn er in alle mogelijke versies en ook erg nieuwe muziek is eigenlijk vanaf de release aanwezig. Ook voor liefhebbers van minder populaire muziek is er redelijk wat te vinden in het assortiment van Nokia. Ook als je van klassieke muziek houdt kun je goed je ei kwijt bij Ovi Music; van de meeste stukken zijn verschillende uitvoeringen en zo is er bijvoorbeeld een database van meer dan 7000 nummers van Bach.

Prijs

Prijzen van Ovi Music zijn gewoon normaal te noemen. Zo kost een album rond de €10 in de meeste gevallen en gaan losse nummers voor €0,99 over de toonbank normaliter. Daar zitten wel wat uitschieters naar beneden bij, waarbij een nummer maar €0,79 kost. Daarmee is Ovi Music wellicht iets goedkoper dan iTunes, waar een nummer normaal ook €0,99 kost, maar waar in plaats van uitschieters naar beneden weleens uitschieters naar boven zijn, wat resulteert in een prijs die €0,30 hoger ligt bij sommige nummers. Echt grote verschillen zijn er echter niet en er zijn ook gevallen waarin het omgedraaid is. Daarmee rekent Nokia gewoon eerlijke prijzen, waarbij de Ovi Music Unlimited-dienst een mooie extra is als je een toestel hebt die die service meegeleverd krijgt.

Een andere mooie extra is dat je bij het aankopen van veel credits tegelijk korting krijgt. Als je voor €100 download-tegoed koopt krijg je €120 op je account bijgeschreven en bij een betaling van €20 hoort €27 aan credits, zoals je in de screenshot hieronder kunt zien. Betaling is overigens ook mogelijk via een creditcard als je liever geen tegoed vooraf koopt, alleen loop je dan uiteraard wel het extra tegoed mis.

Ovi Music credits prijzen

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters