Packard Bell Liberty Tab

Goedkope Androidtablets zijn er genoeg. Wij mochten de Liberty Tab van Packard Bell testen en uitzoeken of deze Honeycombtablet bijzonder genoeg is om er 350 euro aan uit te geven.

Packard Bell Liberty Tab

 

De Liberty Tab is lang niet de enige Androidtablet in zijn prijsklasse. Sterker nog, het is erg druk in dit deel van de markt. Acer, Asus, Toshiba, Samsung en nog een reeks andere fabrikanten hebben ook allemaal 10 inch-tablets op de markt gebracht, en die lopen ook allemaal op het tablet-OS Android Honeycomb. De tablets die nog op de smartphoneversies van Android draaien, laten we hier buiten beschouwing.

De Acer Iconia Tab A501 is een vrijwel exacte kopie van de Packard Bell Liberty Tab, die ook nog eens voor precies dezelfde prijs in de markt is gezet, dus daar hoeven we het niet over te hebben. Asus heeft met de Asus Eee Pad Transformer TF101 16GB ook een soortgelijk apparaat in de schappen liggen in hetzelfde prijssegment. Toshiba probeert het nog steeds met de Folio 100, maar Samsung is hier ontegenzeggelijk de grootste concurrent: met de Samsung Galaxy Tab 10.1 P7510 heeft de Koreaanse fabrikant een van de beste Androidtablets in de markt, maar die is wel tachtig euro duurder dan de Liberty Tab. Het is aan de consument om uit te maken of die flinke meerprijs voor een betere tablet, met grofweg dezelfde mogelijkheden, het geld waard is.

Packard Bell Liberty Tab

 

Packard Bell Liberty Tab

 

Algemene gegevens
Merk Packard Bell
Type Liberty Tab G100
Besturingssysteem Android 3.2
Ontwerp
Formaat 10.1″
Afmetingen 260x179x14 mm
Gewicht 765 gram
Optioneel toetsenbord Ja, bluetooth
Accu Li-ion, 10 uur
Scherm
Diagonaal 10.1″
Type LCD
Resolutie WXGA, 1280×800 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset nVidia Tegra 2
RAM 1GB
Geheugenkaart MicroSD-sleuf tot 32 GB
Intern geheugen 16GB
Verbindingen
GSM Nee
GPS Ja
3G Nee
LTE Nee
Bluetooth Ja
Wi-Fi b/g/n
Communicatiepoorten hdmi, micro-USB, PB-dock
Multimedia
Primaire camera 5MP met LED-flitser
Secundaire camera 2MP
Videocamera 720p HD, 1920×1080 pixels @24fps
Audio mp3
Video mp4
Audiouitgang 3,5mm jack
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja

Unboxing

De Liberty Tab komt in een keurige kartonnen doos met een plaatje van het product erop. In de doos treffen we boekjes, een oplaadkabel en de Liberty Tab aan. Geen oortjes, hoewel dat niet overbodig was geweest gezien de povere prestaties van de stereo luidsprekers achterop de tablet. Die hadden er best bij mogen zitten. Een usb-kabel zit er wel bij, maar die is alleen voor data-overdracht tussen een computer en de tablet. De laadkabel is geen usb-kabel.

Design

De Liberty Tab is op zijn minst een opvallende verschijning in het winkelschap. De tablet is niet zwart of wit, zoals de meeste andere, maar ons reviewexemplaar is glanzend rood met chroomkleurige accenten. Ook heeft Packard Bell de hoeken niet afgerond. Overigens is deze tablet ook in het wit te verkrijgen, voor wie rood niet mooi vindt.

De tablet is natuurlijk wel veel dikker dan de high-end tablets, zoals de iPad 2 of de Galaxy tab 10.1. Zeker een halve centimeter. Maar het prijsverschil is zo groot dat het in deze prijsklasse voor lief mag worden genomen.

Alles is van plastic. En tamelijk gevoelig voor vingerafdrukken. De voorkant van het apparaat biedt natuurlijk het belangrijkste onderdeel van de hele tablet, het scherm, dat in breedbeeldformaat is gemaakt. Dat betekent dat de tablet wat langer of langwerpiger is dan bijvoorbeeld de iPad 2. Er zit een tamelijk dikke zwarte bezel rond het scherm, waarin de frontcamera is weggewerkt aan de bovenkant (of linkerkant, als je de Liberty Tab in landscape-positie vasthoudt). Langs de lange zijden van de tablet bevinden zich chroomkleurige randen. Aan de bovenkant treffen we een gaatje aan waarachter de microfoon zit.

Packard Bell Liberty Tab

 

Packard Bell Liberty Tab

 

Packard Bell Liberty Tab

 

Packard Bell Liberty Tab

 

De achterkant van de Liberty Tab is niet zo spannend. Dat wil zeggen, voor de gebruiker zelf niet, maar iemand anders die tegen de tablet aankijkt, ziet de dieprode kleur van de plastic achterkant. In het midden vinden we het Packard Bell logo, en links en rechtsonder de speakers. Rechtsboven treffen we de 5-megapixelcamera aan met LED-flitser.

De bovenkant van de tablet maakt onderdeel uit van de chromen rand. We vinden hier de volumeknop, een schuifje waarmee je de rotatie van het scherm kunt vastzetten, en een klepje waarachter een microSD-kaartslot zit.

Aan de onderkant vinden we alleen een aansluiting voor een dock. Links zien we een aanuitknop, een 3.5 mm headsetingang, en een hdmi-ingang.

Aan de rechterkant vinden we behalve de standaard microUSB-ingang ook een gewone USB-poort. De tablet wordt niet opgeladen via USB, maar met een eigen adapter waarvoor aan de rechterkant ook een ingang is te vinden.

Packard Bell Liberty Tab

 

Scherm

Het scherm is niet heel bijzonder, maar voldoet voor zijn prijsklasse. Het aantal pixels per inch blijft wel wat achter bij de high-end concurrentie, maar voor een midrange tablet kun je dat verwachten. De helderheid is uitmuntend, de kleurechtheid ook en het is prettig om mee te werken. Je moet er alleen niet mee in de zon gaan zitten, want dan zie je weinig. Het is verstandig om de helderheid altijd op volle sterkte in te stellen.

Het capacitieve touchscreen reageert doorgaans goed op de tik- en veegbewegingen – die gevoeligheid kan overigens in de instellingen worden aangepast – en de multitouchfunctie werkt eveneens prima.

Toetsen

Screenshot Pacard Bell Liberty Tab

De Liberty Tab presenteert een zwart onscreen toetsenbord zodra er een vak wordt aangetikt waar tekstinvoer wordt verwacht. Dus bij een url-balk, een tekstvak in een app of een e-mail komt het te voorschijn. Standaard wordt het in liggende positie gebracht. In die positie is het toetsenbord bijna even groot als een echt exemplaar en dat tikt lekker.

Bij dit onscreen toetsenbord zitten geen extra invoermogelijkheden zoals Swype, maar dat vinden we niet zo erg. Bij een tablet werkt dat toch al minder lekker dan op een smartphone. Het is dus gewoon traditioneel tikken geblazen. Het toetsenbord is daarbij afhankelijk van de gevoeligheid van het aanraakscherm voor goede prestaties. Gelukkig is het scherm op dit punt prima in orde en gaat het dus goed met de tekstinvoer.

Het onscreen toetsenbord wijzigt van positie als je de tablet in ‘staande’ positie houdt. Dan is het een stuk kleiner. Omdat je de tablet in die positie waarschijnlijk met een hand vasthoudt, is het kleinere toetsenbord functioneel: je kunt er alleen met je andere hand op tikken. In ‘liggende’ positie kunnen tienvingerige tikkers zich uitleven, al moeten ze het niet al te snel doen om geen letters te missen. Het toetsenbord registreert maar één aanraking tegelijk.

Batterij

Accutijd (uren) ~4 ~8 ~24
Batterij Li-ion
Capaciteit onbekend
Techniek Li-ion
 
1Altijd online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 3 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De interface van de Liberty Tab is die van Android Honeycomb, wat later nog een update krijgt naar Ice Cream Sandwich, zo hebben wij bij de fabrikant nagevraagd. Ergens achterin het tweede kwartaal wordt de tablet van deze belangrijke update voorzien. De tablet presteert echter ook met Honeycomb 3.2 al niet slecht.

Homescreen

Het lockscreen laat bij een aanraking een slotje zien. Trek dat slotje buiten een cirkel, en je kunt aan de slag. Er zijn vijf homescreens, het standaard aantal voor Android, en daar kun je talloze widgets en apps op zetten. De homescreens worden in een 3D-achtige animatie getoond. Omdat het scherm zo fijn groot is, is het functioneel om op één van die homescreens bijvoorbeeld een fullscreen agenda te zetten. Dan hoef je niet eens de app in om een heel weekoverzicht te krijgen.

Op het eerste homescreen staat al standaard de widget voor favoriete webpagina’s. Die worden in miniatuur op het scherm gebracht in een soort rolbalk. Tik een miniatuurwebsite aan, en de browser opent zich en die brengt je direct naar de verlangde website.

Over de homescreens is verder niet zoveel te vertellen. Er staat erg weinig op, behalve wat standaardwidgets van Google. Het is aan de gebruiker zelf om ze naar keuze te vullen met handige widgets en apps. Daarvoor kan de Android Market worden geraadpleegd, waar inmiddels tienduizenden apps voor tablets in zitten.

Screenshot Pacard Bell Liberty Tab

 

Screenshot Pacard Bell Liberty Tab

 

Screenshot Pacard Bell Liberty Tab

 

Menu

Screenshot Pacard Bell Liberty Tab

Het menu zit op een andere plek dan bij een smartphone. Namelijk rechts bovenin. Als je het scherm aanraakt, verschijnt daar een icoontje met de tekst ‘apps’. Dat aanraken brengt alle apps in beeld die op de tablet zijn geïnstalleerd. Als je een app in dat menu lang vasthoudt, kun je het op een homescreen plaatsen. Dat werkt allemaal net als op een Android smartphone.

De overige bedieningsknoppen – allemaal onscreen en niet fysiek, zoals het een Androidtablet betaamt – zitten linksonder. De homeknop, terug- en het menuknopje voor de applicaties waar je het laatst gebruik van hebt gemaakt, bevinden zich daar gedrieën naast elkaar. Die knopjes zitten in een zwarte balk onderaan het scherm. De knoppen storen zo niet in de activiteit waar je mee bezig bent. Je moet wel even weten waar ze zitten.

Multitasking

Screenshot Packard Bell Liberty Tab

Multitasking hoort standaard bij Android, dus ook bij een Androidtablet. Bovendien is elke Androidtablet standaard voorzien van een dualcore processor om het multitasken nog makkelijker te maken. In principe zouden de openstaande apps zich moeten verdelen over de beide kernen, om zo maximale prestaties te blijven bieden terwijl er meerdere apps open staan. In de praktijk merk je hier niet zoveel van. Maar traag is de Liberty Tab allerminst. Het apparaat werkt gewoon zoals het hoort, zonder vertragingen. We hebben slechts tweemaal een vastloper mogen noteren: dat was bij een app die eigenlijk voor de smartphoneversie van Android was bedoeld. Het valt niet echt te zeggen of het daaraan lag, maar wel viel op dat de voor tablets bestemde apps volstrekt geen problemen gaven.

Prestaties

De Quadrant benchmark brengt het toestel naar een matige 1870 punten. Voor een dualcoretablet is dat niet om over naar huis te schrijven, maar slecht is het ook zeker niet. Het real-lifegebruik reflecteert dat. Het kan goed meekomen met zware spellen, zoals Need for Speed dat vlekkeloos en zonder stotteren wordt vertoond en goed reageert op bewegingen met de tablet. Ook is de tablet in staat om een film behoorlijk weer te geven en andere zware applicaties vormen evenmin een probleem voor de Liberty Tab. Over de prestaties dus niets te klagen.

Er zit een stevige camera in de Liberty Tab waar je behoorlijke foto’s en video’s mee kunt maken. Maar op audiogebied stelt de tablet ietwat teleur, omdat de speakers niet echt goed zijn. Hieronder bespreken we alle multimedia-onderdelen van de tablet.

Foto

Er zitten twee camera’s in de Liberty Tab: een flink 5-megapixelexemplaar achter, en en VGA-camera voor, voor videobellen of het schieten van een plaatje van lage resolutie. De camera-app wordt op het scherm bediend. Als je de tablet in ‘liggende’ positie vasthoudt, verschijnt aan de rechterkant een onscreen knop waarmee je kunt afdrukken. Die knop bevindt zich precies onder je duim en dat werkt erg goed; in tegenstelling tot ons voortdurende pleidooi bij smartphones om die te voorzien van een fysieke cameraknop, is dat bij een tablet juist minder handig dan deze onscreen sluiterknop.

Tablets zijn eigenlijk niet echt bedoeld om foto’s mee te maken, daarvoor zijn ze veel te groot en onhandig. Maar die logheid brengt juist wel stabiliteit met zich mee. Waar je een smartphone omzichtig met je vingers aan de randen vasthoudt om het scherm maar niet aan te raken, heb je daar bij deze tablet geen last van. De randen zijn dik genoeg om de tablet lekker stevig vast te kunnen houden en dat komt de foto merkbaar ten goede.

De camera aan de achterkant is daarnaast van een led-flitser voorzien, zodat je ook in het donker op de korte afstand foto’s kunt maken. Dit blijft echter minder te verkiezen dan een camera met een echte flitser; dat is altijd beter.

Camerasample Packard Bell liberty tab

 

Camerasample Packard Bell liberty tab

 

De foto’s zijn in het donker erg korrelig. Bij daglicht doet vooral de 5-megepixelcamera aan de achterkant zijn werk redelijk. Hoewel er nog altijd tamelijk veel ruis in de plaatjes zit, zijn ze goed scherp, en omdat je de tablet zo stabiel vast kunt houden met twee handen, is de foto zelden bewogen. Dat is een voordeel ten opzichte van een smartphone, maar de foto’s van de tablet halen het niet bij die van een echt fototoestel.

Toch is het een stevig verkooppunt van de tablet dat er twee camera’s met een behoorlijke resolutie op zitten. Een 5- en een 2-megapixelexemplaar: dat komen we bij de midrangeklasse niet veel tegen. Hoewel we niet verwachten dat mensen een tablet veel als fototoestel gebruiken, vanwege hun onhandige formaat, is het goed dat hier extra aandacht aan is besteed.

Muziek

Camerasample Packard Bell liberty tab

De muziekapplicatie is nogal kaal uitgevoerd en bevat weinig meer dan de standaard mogelijkheden. Je krijgt een liedje te horen, de cd waar die op staat komt in beeld, je kunt afspeellijsten maken. En dat was het wel zo’n beetje.

Het geluid is bij sommige songs best helder en goed, maar niet hard genoeg. De twee speakers op de achterkant, die een goed stereogeluid geven, hadden wel wat luider mogen worden afgesteld. We hebben het gevoel dat er niet alles wordt uitgehaald wat er in zit. Zeker niet omdat sommige apps juist wel veel lawaai maken. Veel luider dan de muziek.

De muziek is echter ook te horen via een oortelefoon. Die moet je er echter los bij kopen, want die zit niet in de verpakking. Ook missen we een FM radio in de tablet.

Camerasample Packard Bell liberty tab

 

Camerasample Packard Bell liberty tab

 

Video

De Liberty Tab is in staat om video op te nemen. De opgenomen beelden zijn best goed, maar net als met opgenomen spraak in de ‘opnemen’-app, is het opgenomen geluid abominabel. Veel ruis, dof geluid, het is maar goed dat dit een tablet is en geen telefoon, anders hadden we op het onderdeel ‘telefoneren’ een absolute afrader moeten noteren. Opnemen van geluid is echter niet het belangrijkste punt van een tablet, dus stappen we er maar overheen. Maar bij films is dat toch wel wat belangrijker. Het is jammer dat het niet mogelijk is om een externe microfoon aan de Liberty Tab te hangen, dan had dit probleem via een omweg kunnen worden opgelost. Wij moeten het advies geven om deze tablet niet voor films te gebruiken vanwege het beroerde geluid, of alleen stomme films op te nemen.

In het afspelen van films is de tablet minder goed. Ondersteuning voor veel bestandsformaten en codecs ontbreekt. Van de twaalf verschillende sample-filmpjes die wij op het apparaat hebben gezet, kregen wij er slechts twee in beeld. De codecs voor de rest werd niet ondersteund. De tablet is daardoor niet echt aan te merken als een multimedia-apparaat, hoewel een gebruiker de Android Market natuurlijk wel kan benutten om betere videospelers te vinden dan het exemplaar dat in de tablet zit.

E-mail

E-mailen gaat via de ingebouwde mailapplicatie of Gmail. Je moet sowieso een Gmail account hebben en instellen om gebruik te kunnen maken van de Android Market. De mailapplicaties zijn nogal standaard uitgevoerd. Je krijgt ze in een gesplitst scherm te zien, als de tablet in liggende positie wordt vastgehouden. Dan krijg je links een overzicht van de laatste e-mails in de inbox, en rechts de inhoud van het mailtje waar je op hebt getikt. De Liberty Tab ondersteunt POP, IMAP en Exchange, en het is een peuleschil om een mailaccount in te stellen. Omdat het lekker wegtikt op het onscreen toetsenbord, is het een prima apparaat om een mailtje op te produceren of te lezen.

Browser

De browser is ongetwijfeld het meestgebruikte item op een tablet. Het grote scherm brengt een website in zijn volle breedte in beeld en de tekst is goed leesbaar. Ook is het nodig om met twee vingers in- en uit te zoomen. De tekst past zich hierbij niet aan aan het scherm, maar gezien de omvang van het scherm is de tekst meestal al goed leesbaar zonder veel inzoomen. Dat is makkelijk want zo komen tekstzinnen volledig in beeld.

De standaard browser werkt aardig, maar er zijn in de Android Market meer browers te krijgen. Dolphin en Firefox, om maar enkele te noemen. We geven de voorkeur aan die twee, omdat de standaardbrowser op de Liberty Tab steeds zonder duidelijke oorzaak afsluit als een link wordt aangetikt. Dus nemen we onze toevlucht maar bij de concurrentie. Alle browsers werken grotendeels hetzelfde, dus veel maakt dat niet echt uit; ze brengen websites in beeld met beperkte flash-capaciteit. Afbeeldingen van online filmpjes worden niet standaard gebracht; die moet je eerst aanraken om ze te downloaden.

Screenshot Packard Bell Liberty Tab

 

Screenshot Packard Bell Liberty Tab

 

Applicaties

Er staan alvast veertig apps voorgeïnstalleerd op de Liberty Tab. De standaard Google-apps zoals navigatie, maps, zoeken en Gmail staan er natuurlijk op. Ook wat reclame-ahtige apps zoals eentje voor Tegra Zone van Nvidia, die de processor voor de tablet levert. Bij Tegra Zone kun je games kopen die geoptimaliseerd zijn voor gebruik met een dualcore processor. Er staan wat spelletjes op zoals Let’s Golf, Hero of Sparta en Need for Speed Shift. In de categorie ‘productiviteit’ vinden we Docs To Go, waarmee je Officedocumenten in beeld kunt brengen, en op het gebied van multimedia mogen we Soundhound en de Movie Studio noemen. Met de laatste kun je filmpjes die je met de tablet hebt opgenomen bewerken. We treffen ook een e-bookreader aan, Lumiread, en verschillende programma’s voor de sociale netwerken, zoals Facebook Web en SocialJogger. Hoewel die eerste weinig meer is dan de website van Facebook. De echte apps voor Facebook, Twitter en Hyves staan er niet op.

De Android Market kan daar natuurlijk in voorzien. Die staat er uiteraard ook op, voor wie de geleverde apps niet genoeg vindt. Probleem is alleen dat de apps voor smartphones en voor tablets niet worden gescheiden in de Market. Haal je een app voor een smartphone binnen, dan kun je ervoor kiezen om die fullscreen te laten zien of in het originele formaat van de app, dus in een klein ‘telefoonvenster’ in het midden van het tabletscherm.

Als je al een Androidsmartphone hebt, waar je apps op hebt geïnstalleerd, worden die apps automatisch overgenomen op de tablet. Zelfs de achtergrond voor het homescreen op de smartphone wordt overgeplant naar de tablet.

Screenshot Packard Bell Liberty Tab

 

Screenshot Packard Bell Liberty Tab

 

Screenshot Packard Bell Liberty Tab

 

Onze review score
Pluspunten
  • Origineel ontwerp
  • Goede prestaties
  • Toekomstige update naar Ice Cream Sandwich beloofd
  • Goede camera's
Minpunten
  • Microfoon deugt niet
  • Scherm wat 'pixelig'
  • Speakers staan te zacht bij muziek
  • Veel filmcodecs niet ondersteund
  • Zwaar en dik

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters