Parrot MKi 9200 Carkit

Sinds een aantal jaren is het verboden om met de telefoon in je hand auto te rijden. Als je dan toch wilt bellen, heb je keus tussen een headsetje of een carkit. In deze review gaan we kijken naar het topmodel van Parrot, de MKi9200.

De Parrot MKi9200 is de meest uitgebreide versie van de MKi-lijn. Deze lijn is ontwikkeld met een licentie van Apple, zodat je zeker weet dat hij samenwerkt met de iPhone. De serie begint met de MKi9000 die alleen bestaat uit een paar knoppen en heeft verder nog de MKi9100 met een klein OLED scherm van 128×32 pixels.
Zoals gezegd is de MKi9200 de meest uitgebreide. Deze heeft een 2,4″ TFT-scherm, waarop een heleboel te zien is. De resolutie is helaas niet bekend. In deze review zullen we de mogelijkheden nalopen

Unboxing

Parrot MKi9200 - Doos

De MKi9200 komt in een sjiek uitziende kartonnen doos, die niet al te vol staat met marketing kreten. In plaats daarvan vind je een afbeelding van het schermpje en van de bedieningseenheid, een aanduiding van het type en de mededeling dat dit een bluetooth carkit is.

Op de achterkant van de doos staat kort vermeld wat het apparaat allemaal kan en door de pictogrammen is duidelijk te zien welke aansluitingen de carkit aan kan.

Rondom staat in heel veel talen en kleine lettertjes wat uitgebreider waar de MKi9200 voor bedoeld is en wat er in de doos zit, maar dat willen we natuurlijk gewoon bekijken in plaats van lezen. We maken de doos open.

In de doos vind je twee delen van fragiel plastic. In het bovenste deel zitten de ‘nette’ onderdelen, als je het bovenste stuk optilt kom je een kabelbrij tegen. Een iets uitgebreidere inspectie is op zijn plaats, dus hebben we alles uitgestald.

Parrot MKi9200 - Unboxing 1

Van links naar rechts van boven naar onder zijn te zien (klik plaatje voor grote versie):

 • De doos
 • Aansluitmogelijkheid voor USB, mini jack en iPod
 • Kabelboom voor het aansluiten van de parrot op de radio
 • Stuurhouder voor de bedieningseenheid
 • Aansluitbox voor alle kabels
 • Microfoon met snoer
 • Houder voor het display (met snoer)
 • Houder voor de bedieningseenheid met batterij
 • Bedieningseenheid
 • Display
 • Beschermhoesje voor de display.

Design

Hoewel de Parrot MKi9200 een carkit is en design waarschijnlijk niet het hoofdpunt is waarop die wordt uitgezocht, is het fijn om te merken dat er toch flink wat aandacht aan is besteed.

Het display heeft een grootte van 2.4″ en is zeer helder en scherp. Je kan verschillende achtergronden kiezen in de instellingen, maar als dat niet genoeg is zijn er nog achtergronden te downloaden van de site van Parrot of kan je je eigen afbeelding via bluetooth naar de Parrot sturen om hem als achtergrond te gebruiken.
De onderkant is mooi afgerond, en het display is vrij dun zodat hij niet irritant aanwezig is maar mooi opgaat in de rest van het dashboard. De SD-kaartslot zit vrij makkelijk bereikbaar maar uit het zicht aan de linkerkant van het display.
Als je uit de auto stapt, kan je de display van het dashboard afhalen door hem naar boven te bewegen. Hieronder bevindt zich een mini-usb-aansluiting, waar de display makkelijk op en af kan en tegelijkertijd zit de display stevig op zijn plek als hij aangesloten is.

De knoppenunit is een mooi afgerond geheel, en alle knoppen voelen stevig aan. De bovenste rij komt iets naar voren, en de volumeknop steekt daar nog weer uit. Dat is dan de knop die je het meest gebruikt om het volume mee te regelen en om door menu’s te bladeren. Het indrukken van de knop selecteert de optie die op dat moment oplicht.
De onderste rij ligt iets dieper, dus vanuit de volumeknop kan je snel voelen welke knop je in gaat drukken. Dit is erg prettig, omdat de Parrot na een korte gewenningsperiode blindelings bediend kan worden en je je aandacht dus op de weg kan houden.
De knoppenunit is ook afneembaar maar dit gaat wat lastiger dan bij de display. Er worden twee manieren meegeleverd om de knoppenunit te bevestigen: een ovalen plaatje met dubbelzijdige tape aan de achterkant die je overal op het dashboard kan plakken, en een soort bracket met een rubberen riempje waarmee je de knoppenunit aan het stuur kan bevestigen.

De kabel met aansluitmogelijkheden voor iPod, USB en 3.5mm jackplug is ook netjes afgewerkt. Een dikke platte kabel splitst zich op het eind zodat je je aangesloten apparaten naast elkaar kan leggen zonder dat ze elkaar in de weg liggen. De aansluitmogelijkheden die je niet gebruikt worden netjes bij elkaar gehouden door een houdertje waar je ze aan vast kan klikken.

De microfoon ziet er simpel uit maar doet zijn werk goed. Hij zit met een soort kogelgewricht op een plaatje vast, die vervolgens ergens aan het dak of een zonneklep bevestigd kan worden. Als het nodig is, is de microfoon hier dus makkelijk van af te halen.

Parrot MKi9200 - scherm

 

Parrot MKi9200 - Bedieningseenheid

 

Parrot MKi9200 - USB

 

Bellen

Een carkit is natuurlijk gemaakt om mee te bellen, en op dit vlak stelt de MKi9200 zeker niet teleur.
Er zijn verschillende manieren om een telefoongesprek te beginnen: je contact opzoeken in het telefoonboek van je telefoon of die van de MKi9200, zoeken in de gesprekkenlijst, een telefoonnummer ingeven met de draaiknop of via spraakherkenning.

Het opzoeken van een contact in het telefoonboek wordt gedaan door de volumeknop middenboven op het bedieningspaneel in te drukken. Vervolgens kan je er aan draaien naar de eerste letter van de naam die je zoekt. Weer even indrukken, de goede naam opzoeken en dan het goede nummer bij die naam weer indrukken.

Zoeken in de gesprekkenlijst werkt vergelijkbaar. Je hebt de keuze tussen ingekomen gesprekken, uitgaande gesprekken en gemiste gesprekken. Zoek het gewenste gesprek op, druk op de volumeknop en je belt.

We waren blij verrast dat de spraakherkenning zo goed werkt. Er hoeft vantevoren niets ingesteld te worden; zodra je telefoonboek gesynchroniseerd is met de MKi9200, kan je op de groene knop drukken. De Parrot vraagt dan ‘wie wilt u bellen’, waarna je de naam kan inspreken. Als de naam herkend wordt en er meerdere nummers beschikbaar zijn, is de volgende vraag: “huis, gsm, werk”. Zodra je daar antwoord op gegeven hebt begint je telefoon het nummer te draaien.

Zodra je op een knop drukt wordt de radio of muziek op mute gezet en vertelt de carkit je welke optie nu te selecteren is. Dat is handig als je je ogen niet van de weg wilt halen, en is uit te zetten als je het irritant vindt.

De geluidskwaliteit van de Parrot is goed te noemen. Na ongeveer een maand gebruik is er geen enkele klacht geweest over verstaanbaarheid of echo’s. Ook de andere partij is goed te verstaan. Als het wat zacht klinkt kan je het volume nog wat opschroeven, maar bij legale snelheden is de helft van maximaal volume meestal genoeg.

Ophangen gaat zeer voorspelbaar door op de rode knop te drukken. Het lijkt even te duren voor de telefoon reageert op deze opdracht, maar de verbinding wordt wel degelijk verbroken en de radio of muziek die je aan had staan gaat vanzelf verder.

Muziek luisteren

Eén van de speerpunten van de MKi9200 is de mogelijkheid om muziek af te spelen via je autoradiospeakers. Die muziek kan via een kabeltje aangeleverd worden in het dashboardkastje vanaf een iPod, USB stick of een ander apparaat met een mini-jackplug, via bluetooth gestuurd worden door bijvoorbeeld je telefoon, of van een SD-kaart gelezen worden die je achterin het scherm kan stoppen.

Je kan de muziekfunctie snel bereiken door op de play/pause knop te drukken onder de volumeknop. Als je deze knop tijdens het spelen van de muziek lang ingedrukt houdt, ga je naar de audio-instellingen toe, zodat je niet eerst alle gewone menu’s door hoeft om wat te wijzigen.

Standaard sorteert de Parrot alle nummers op titel. Dit levert een zeer aparte afspeellijst op als je kiest voor ‘alle nummers’ of bij een album waarbij de tracks naadloos in elkaar overgaan. Een logischere manier van sorteren is volgens ons map – tracknummer, zoals veel muziekprogramma’s dat gebruiken. Gelukkig is er met de nieuwste firmware ook een shuffle functie als je muziek afspeelt vanaf USB of SD-kaart. Bij eerdere firmwares was die functie voorbehouden aan de iPod. Naast shuffle is het mogelijk om muziek af te spelen in de gesorteerde volgorde. Hierbij kan je dan nog kiezen tussen ‘alle nummers’, artiest of album.

Tijdens het afspelen van muziek kan je er voor kiezen om albumart weer te geven op bijna het hele scherm, als vierkantje van ongeveer 1 bij 1 cm of om gewoon je standaard achtergrond weer te geven. Hoewel albumart soms veel verschillende kleuren heeft, is de tekst die nog zichtbaar is bijna altijd goed te lezen. Deze tekst wordt onderverdeeld in twee regels: de bovenste regel geeft artiest en albumnaam weer, de onderste regel de titel van het liedje. Zodra één van de teksten niet op een regel past, gaat die tekst langzaam door het beeld scrollen.
Onder in beeld is een voortgangsbalk te zien met de verstreken tijd van het leidje ervoor en de duur van het nummer erachter.

Instellingen

Met de vele functies die de MKi9200 heeft, is er ook behoorlijk wat in te stellen. Op internet is een supportpagina met onder andere de handleiding te vinden waarin alle opties uitgelegd worden.

Alle instellingen zijn duidelijk en logisch onderverdeeld, zodat het niet moelijk is om dingen te vinden. Door de volumeknop in te drukken kom je in het hoofdmenu, waar je bovenaan het menu ‘telefoon’ vindt, met daaronder de andere dingen waar wat aan in te stellen is zoals audio, weergave, SD-kaart, USB, iPhone en geavanceerde instellingen.Net als bij het telefoonboek kan je scrollen door aan de volumeknop te draaien en iets selecteren door de volumeknop in te drukken.

Een paar snelkoppelingen die we jullie niet willen onthouden:
– Volumeknop langere tijd indrukken: schermhelderheid wisselen tussen dag- en nachtstand
– Play/Pauseknop langere tijd indrukken: ga naar audioinstellingen

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters