Parrot MKi 9200 Carkit

Sinds een aantal jaren is het verboden om met de telefoon in je hand auto te rijden. Als je dan toch wilt bellen, heb je keus tussen een headsetje of een carkit. In deze review gaan we kijken naar het topmodel van Parrot, de MKi9200.

De Parrot MKi9200 is de meest uitgebreide versie van de MKi-lijn. Deze lijn is ontwikkeld met een licentie van Apple, zodat je zeker weet dat hij samenwerkt met de iPhone. De serie begint met de MKi9000 die alleen bestaat uit een paar knoppen en heeft verder nog de MKi9100 met een klein OLED scherm van 128×32 pixels.
Zoals gezegd is de MKi9200 de meest uitgebreide. Deze heeft een 2,4″ TFT-scherm, waarop een heleboel te zien is. De resolutie is helaas niet bekend. In deze review zullen we de mogelijkheden nalopen

Unboxing

Parrot MKi9200 - Doos

De MKi9200 komt in een sjiek uitziende kartonnen doos, die niet al te vol staat met marketing kreten. In plaats daarvan vind je een afbeelding van het schermpje en van de bedieningseenheid, een aanduiding van het type en de mededeling dat dit een bluetooth carkit is.

Op de achterkant van de doos staat kort vermeld wat het apparaat allemaal kan en door de pictogrammen is duidelijk te zien welke aansluitingen de carkit aan kan.

Rondom staat in heel veel talen en kleine lettertjes wat uitgebreider waar de MKi9200 voor bedoeld is en wat er in de doos zit, maar dat willen we natuurlijk gewoon bekijken in plaats van lezen. We maken de doos open.

In de doos vind je twee delen van fragiel plastic. In het bovenste deel zitten de ‘nette’ onderdelen, als je het bovenste stuk optilt kom je een kabelbrij tegen. Een iets uitgebreidere inspectie is op zijn plaats, dus hebben we alles uitgestald.

Parrot MKi9200 - Unboxing 1

Van links naar rechts van boven naar onder zijn te zien (klik plaatje voor grote versie):

 • De doos
 • Aansluitmogelijkheid voor USB, mini jack en iPod
 • Kabelboom voor het aansluiten van de parrot op de radio
 • Stuurhouder voor de bedieningseenheid
 • Aansluitbox voor alle kabels
 • Microfoon met snoer
 • Houder voor het display (met snoer)
 • Houder voor de bedieningseenheid met batterij
 • Bedieningseenheid
 • Display
 • Beschermhoesje voor de display.

Design

Hoewel de Parrot MKi9200 een carkit is en design waarschijnlijk niet het hoofdpunt is waarop die wordt uitgezocht, is het fijn om te merken dat er toch flink wat aandacht aan is besteed.

Het display heeft een grootte van 2.4″ en is zeer helder en scherp. Je kan verschillende achtergronden kiezen in de instellingen, maar als dat niet genoeg is zijn er nog achtergronden te downloaden van de site van Parrot of kan je je eigen afbeelding via bluetooth naar de Parrot sturen om hem als achtergrond te gebruiken.
De onderkant is mooi afgerond, en het display is vrij dun zodat hij niet irritant aanwezig is maar mooi opgaat in de rest van het dashboard. De SD-kaartslot zit vrij makkelijk bereikbaar maar uit het zicht aan de linkerkant van het display.
Als je uit de auto stapt, kan je de display van het dashboard afhalen door hem naar boven te bewegen. Hieronder bevindt zich een mini-usb-aansluiting, waar de display makkelijk op en af kan en tegelijkertijd zit de display stevig op zijn plek als hij aangesloten is.

De knoppenunit is een mooi afgerond geheel, en alle knoppen voelen stevig aan. De bovenste rij komt iets naar voren, en de volumeknop steekt daar nog weer uit. Dat is dan de knop die je het meest gebruikt om het volume mee te regelen en om door menu’s te bladeren. Het indrukken van de knop selecteert de optie die op dat moment oplicht.
De onderste rij ligt iets dieper, dus vanuit de volumeknop kan je snel voelen welke knop je in gaat drukken. Dit is erg prettig, omdat de Parrot na een korte gewenningsperiode blindelings bediend kan worden en je je aandacht dus op de weg kan houden.
De knoppenunit is ook afneembaar maar dit gaat wat lastiger dan bij de display. Er worden twee manieren meegeleverd om de knoppenunit te bevestigen: een ovalen plaatje met dubbelzijdige tape aan de achterkant die je overal op het dashboard kan plakken, en een soort bracket met een rubberen riempje waarmee je de knoppenunit aan het stuur kan bevestigen.

De kabel met aansluitmogelijkheden voor iPod, USB en 3.5mm jackplug is ook netjes afgewerkt. Een dikke platte kabel splitst zich op het eind zodat je je aangesloten apparaten naast elkaar kan leggen zonder dat ze elkaar in de weg liggen. De aansluitmogelijkheden die je niet gebruikt worden netjes bij elkaar gehouden door een houdertje waar je ze aan vast kan klikken.

De microfoon ziet er simpel uit maar doet zijn werk goed. Hij zit met een soort kogelgewricht op een plaatje vast, die vervolgens ergens aan het dak of een zonneklep bevestigd kan worden. Als het nodig is, is de microfoon hier dus makkelijk van af te halen.

Parrot MKi9200 - scherm

 

Parrot MKi9200 - Bedieningseenheid

 

Parrot MKi9200 - USB

 

Bellen

Een carkit is natuurlijk gemaakt om mee te bellen, en op dit vlak stelt de MKi9200 zeker niet teleur.
Er zijn verschillende manieren om een telefoongesprek te beginnen: je contact opzoeken in het telefoonboek van je telefoon of die van de MKi9200, zoeken in de gesprekkenlijst, een telefoonnummer ingeven met de draaiknop of via spraakherkenning.

Het opzoeken van een contact in het telefoonboek wordt gedaan door de volumeknop middenboven op het bedieningspaneel in te drukken. Vervolgens kan je er aan draaien naar de eerste letter van de naam die je zoekt. Weer even indrukken, de goede naam opzoeken en dan het goede nummer bij die naam weer indrukken.

Zoeken in de gesprekkenlijst werkt vergelijkbaar. Je hebt de keuze tussen ingekomen gesprekken, uitgaande gesprekken en gemiste gesprekken. Zoek het gewenste gesprek op, druk op de volumeknop en je belt.

We waren blij verrast dat de spraakherkenning zo goed werkt. Er hoeft vantevoren niets ingesteld te worden; zodra je telefoonboek gesynchroniseerd is met de MKi9200, kan je op de groene knop drukken. De Parrot vraagt dan ‘wie wilt u bellen’, waarna je de naam kan inspreken. Als de naam herkend wordt en er meerdere nummers beschikbaar zijn, is de volgende vraag: “huis, gsm, werk”. Zodra je daar antwoord op gegeven hebt begint je telefoon het nummer te draaien.

Zodra je op een knop drukt wordt de radio of muziek op mute gezet en vertelt de carkit je welke optie nu te selecteren is. Dat is handig als je je ogen niet van de weg wilt halen, en is uit te zetten als je het irritant vindt.

De geluidskwaliteit van de Parrot is goed te noemen. Na ongeveer een maand gebruik is er geen enkele klacht geweest over verstaanbaarheid of echo’s. Ook de andere partij is goed te verstaan. Als het wat zacht klinkt kan je het volume nog wat opschroeven, maar bij legale snelheden is de helft van maximaal volume meestal genoeg.

Ophangen gaat zeer voorspelbaar door op de rode knop te drukken. Het lijkt even te duren voor de telefoon reageert op deze opdracht, maar de verbinding wordt wel degelijk verbroken en de radio of muziek die je aan had staan gaat vanzelf verder.

Muziek luisteren

Eén van de speerpunten van de MKi9200 is de mogelijkheid om muziek af te spelen via je autoradiospeakers. Die muziek kan via een kabeltje aangeleverd worden in het dashboardkastje vanaf een iPod, USB stick of een ander apparaat met een mini-jackplug, via bluetooth gestuurd worden door bijvoorbeeld je telefoon, of van een SD-kaart gelezen worden die je achterin het scherm kan stoppen.

Je kan de muziekfunctie snel bereiken door op de play/pause knop te drukken onder de volumeknop. Als je deze knop tijdens het spelen van de muziek lang ingedrukt houdt, ga je naar de audio-instellingen toe, zodat je niet eerst alle gewone menu’s door hoeft om wat te wijzigen.

Standaard sorteert de Parrot alle nummers op titel. Dit levert een zeer aparte afspeellijst op als je kiest voor ‘alle nummers’ of bij een album waarbij de tracks naadloos in elkaar overgaan. Een logischere manier van sorteren is volgens ons map – tracknummer, zoals veel muziekprogramma’s dat gebruiken. Gelukkig is er met de nieuwste firmware ook een shuffle functie als je muziek afspeelt vanaf USB of SD-kaart. Bij eerdere firmwares was die functie voorbehouden aan de iPod. Naast shuffle is het mogelijk om muziek af te spelen in de gesorteerde volgorde. Hierbij kan je dan nog kiezen tussen ‘alle nummers’, artiest of album.

Tijdens het afspelen van muziek kan je er voor kiezen om albumart weer te geven op bijna het hele scherm, als vierkantje van ongeveer 1 bij 1 cm of om gewoon je standaard achtergrond weer te geven. Hoewel albumart soms veel verschillende kleuren heeft, is de tekst die nog zichtbaar is bijna altijd goed te lezen. Deze tekst wordt onderverdeeld in twee regels: de bovenste regel geeft artiest en albumnaam weer, de onderste regel de titel van het liedje. Zodra één van de teksten niet op een regel past, gaat die tekst langzaam door het beeld scrollen.
Onder in beeld is een voortgangsbalk te zien met de verstreken tijd van het leidje ervoor en de duur van het nummer erachter.

Instellingen

Met de vele functies die de MKi9200 heeft, is er ook behoorlijk wat in te stellen. Op internet is een supportpagina met onder andere de handleiding te vinden waarin alle opties uitgelegd worden.

Alle instellingen zijn duidelijk en logisch onderverdeeld, zodat het niet moelijk is om dingen te vinden. Door de volumeknop in te drukken kom je in het hoofdmenu, waar je bovenaan het menu ‘telefoon’ vindt, met daaronder de andere dingen waar wat aan in te stellen is zoals audio, weergave, SD-kaart, USB, iPhone en geavanceerde instellingen.Net als bij het telefoonboek kan je scrollen door aan de volumeknop te draaien en iets selecteren door de volumeknop in te drukken.

Een paar snelkoppelingen die we jullie niet willen onthouden:
– Volumeknop langere tijd indrukken: schermhelderheid wisselen tussen dag- en nachtstand
– Play/Pauseknop langere tijd indrukken: ga naar audioinstellingen

Onze review score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Joze -

  Hallo ik heb net een andere auto met carkit mki9200. Hij start op als ik de play en gr indruk. maar als ik op de menu knop druk doet hij niets. paren met de telefoon gaat ook niet hij geeft aan te veel connections. wel kan ik uiteindelijk de password in voeren maar dan nog gebeurt er niets. Wel zegt hij tot ziens als ik de auto afsluit. Enig idee wat er aan de hand is
  dank je wel
  gr Joze

 2. Peter Leyssenaar -

  Vandaag de nieuwste update geinstalleerd en wordt mijn usb niet meer gedetecteerd. Heel irritant want die heb ik gewoon keihard nodig.. Heeft u een oplossing ?

 3. ruud visser -

  Ik reageer normaal gesproken zelden met commentaar. Maar maak nu graag een uitzondering. Ik heb nu voor de tweede keer een 9200 (in twee verschillende autos) maar wat een ongelofelijk waardeloos apparaat is het. Je kan er met goed fatsoen geen ipod aanknopen of je telefoon. Ik herken alles van mijn ontevreden voorgangers. Het ding is rete traag. Ik kan niet opnemen en niet afsluiten. Je muziek beluisteren? Hou maar op. De hele tijd krijg je een soort van 'maantje' in het beeld of een teken van een zonnetje. Jemig hoe krijg je het voor elkaar om dit soort rommel in elkaar te zetten en met een blij gezicht het aanprijzen. Bah! gr ruud

 4. Duck -

  Weet iemand misschien hoe is mij USB connectie kan gebruiken? dit duurt heel erg lang en een update installeert niet omdat hij wacht op de update van de USB stick. Maar die gaat niet eens "aan". Muziek van af de usb stick start na ca. 45 minuten……
  Wie weet raad?

 5. Dennis -

  Ik heb een hele goede ervaring met de mki9200 doet wat ie moet doen nergens geen problemen mee alles werkt naar behoren. Knoppen werken goed, geluid is goed, de mic werkt ook prima. beeld is netjes van kleur en duidelijk normale grote van scherm. inbouw van de mki9200 is met 15 min gedaan en als je het goed en netjes wil doen ben je er ongv 30 min mee bezig ik koos voor de tweede optie. ik snap niet dat de mensen hier boven er problemen mee hebben met de mki 9200 wrm hebben jullie hem niet terug gebracht en je garantie gepakt??. maarja jullie probleem ik ben er erg tevrede over en wil niks anders meer. Gr Dennis

 6. klote -

  parrot MKi 9200 is waardeloos, bedieningspaneel doet niet wat je vraagt. valt regelmatig uit, als er een telefoongesprek binnenkomt kan ik niet opnemen, als ik van radio naar mp3 wil moet ik minimaal 10 keer klikken op het bedieningspaneel. Als het koud is werkt ie helemaal niet. Zonde van je geld:(. Vervolgens denk je dat ze met de update e.e.a. verbeteren maar dat gebeurt ook niet.

 7. Wouter -

  Ik heb ook de mki9200 in mijn auto en het is een fijn apparaat.
  Het enigste nadeel vindt ik dat ie soms automatisch tot ziens zegt zonder dat ik wat doe en dan valt hij uit en start daarna weer op.
  Heeft hij nog steeds last van na een update.
  Denk erover om hem weer terug te zetten naar fabrieksinstellingen en dan maar eens kijken of het over is.
  Zeer nadelig met muziek via de sd.
  Geluid is goed.

 8. Axel -

  Ik vind het geen fijn apparaat. Vind regelmatig mijn telefoon niet. Door de eigen versterker is het geluid zachter dan de audioinstallatie van mijn auto. De bediening aan het stuur zit altijd in de weg, dus maar op de middenconsole geplakt. Is ook erg traag zowel met opstarten als afsluiten. Als ik nog een keer moest kiezen, dan nooit geen Parrot 9200 meer:(

 9. RobJ -

  Heb de MKI9200 nu ruim een jaar in m'n auto zitten, en in tegenstellingt tot hierboven vind ik het een superapparaat. Zelden iets gekocht voor zo weinig met zoveel mogelijkheden en plezier. Alles werkt super, bellen, mp3 enz. Kwestie van goed inbouwen en instellen en gas d'r op. SUPERAPPARAAT van Parrot!

 10. Jayhi -

  Heb dit apparaat nu 14 dagen. Als alles zou werken dan is het qua functionaliteit een pracht apparaat.

  Echter bij mij reageert de Parrot in de helft van de gevallen niet op signalen van de stuurbediening. Volume van muziek is meer dan de helft van de tijd niet in te stellen. Daarnaast is in twee weken tijd al drie keer voor gekomen dat mijn iPhone niet pairt waarbij ik deze moest resetten (kost 4 minuten en gedoe tijdens het rijden).

  Stuurbediening is ook opgehouden te werken op een gegeven moment. Parrot via website: stuur maar op naar je dealer. Door nogmaals initieel de koppeling tussen stuurbediening en console in te stellen heb ik hem wel weer aan de praat gekregen.

  Conclusie: veel mogelijkheden, uiterst instabiel.

 11. winfriend -

  Ik heb nog nooit een product gekocht dat zoveel belooft en zo weinig waar maakt.

  Ik heb de carkit zomer 2009 gekocht en het ding heeft nooit naar behoren gewerkt in combinatie met mijn iPhone. Of de Bluetooth Audio werkt niet, of het batterijladen via de Parrot kabel werkt niet.
  Als ikde Parrotkabel gebruikt werkt de handsfree niet als Navigon is ingeschakeld of er komt helemaal geen geluid uit.
  Verbindingen die plotseling wegvallen en ga zo maar door. USb sticks die dienst weigeren. Firmware Updates werken niet omdat de software ze niet herkent. En zo kan ik nog wel doorgaan.

  De Parrot Support helpdesk is meester in het versturen van standaard antwoorden waar ik niets aan had.
  Nu, na één jaar ben ik het meer dan zat en gaat het ding eruit en op de schroothoop – Ik durf hem niet eens weg te geven!
  Mijn advies: NIET aanschaffen!

 12. MRAmsterdamNL -

  @Xander,

  een multimedia carkit heeft geen directe audioversterker… Dus als je meer power over je stereo wilt dan moet je een extra versterker inbouwen in je auto of je radio gewoon harder zetten. 😉

  Andere optie is alles via de aux-in laten lopen, maar eigenlijk hoeft dat niet met de MKi-9200. In mijn wagen gaat ie hard zat… harder dan de standaard radio kan… vraag maar aan Daanno.

  Nadeel vind ik wel dat je de bedieningsunit los aan je stuur kunt bevestigen. Dat ziet er toch niet uit… Het is wel netjes dat je hem kunt inbouwen, zodat in je middenarmsteun past.

  Ik ga komende dagen maar eens de UNIKA kit eindelijk volledig inbouwen. Die kit zorgt ervoor dat je de carkit via je je mulitfunctionele stuur kunt bedienen.

  MR

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters