Pebble steel smartwatch

De Pebble smartwatch is een populair slim horloge dat de laatste tijd op de markt is gekomen. Een smartwatch is een horloge dat communiceert met een smartphone en functies overneemt. Vorig jaar presenteerde Pebble een plastic horloge in diverse kleuren. Begin dit jaar voegde Pebble daar de Steel aan toe, een horloge met een stalen kast, en naar keuze een lederen of stalen band. We bekijken beide Pebble-horloges in deze review.

Pebble smartwatch steel silver front 400 557b315e2898d32cee532579c556d784 

De ontstaansgeschiedenis van Pebble is anders dan die van de meeste smartwatches. Het is geen bijproduct van een groot bedrijf, zoals Samsung, Google of Motorola. Pebble is een zogeheten Kickstarterproject. Het idee van de oprichters van Pebble om een smartwatch te maken, werd door duizenden mensen financieel gesteund zodat het bedrijf kon beginnen met de ontwikkeling en de productie. Inmiddels is de Pebble al meer dan een half miljoen keer verkocht. Aan de bloeiende community van software-ontwikkelaars voor het polssieraad is te zien dat de Pebble niet meer weg te denken is.

Pebble smartwatch pebble1 

Specificaties en prijzen

Afmetingen Pebble Steel
Horloge: 52mm L × 36mm W × 11.5mm T
Band: 22mm breed
Gewicht: 38g inclusief standaard lederen band
Scherm: 1.26-inch, 144 × 168 pixel e-paper display met led-backlight
Scherm voorzien van krasbestendige laag
Verbindingen: Bluetooth 4.0
Sensors:
3D accelerometer
geschikt als e-compass (na toekomstige software-update)
lichtsensor

Processor en software:
ARM Cortex-M3, tot max. 80MHz
Operating system: Pebble OS
Werkt met iOS en Android

Batterij: Lithium-ion polymer battery
5-7 dagen zonder opnieuw op te laden (opgave fabrikant)
Via usb opladen met meegeleverde magnetische laadkabel

Waterdicht tot 5 atmosfeer
Relatieve luchtvochtigheid: tussen 5% tot 95% geen condensatie
Maximum hoogte voor gebruik: 3000 meter

Verkoopinformatie

De Pebble Steel is te koop via de website van Pebble zelf, voor 249 dollar. De ‘gewone’ plastic Pebble kost 149 dollar. Houd er rekening mee dat er ongeveer veertig euro importheffing en btw bij kan komen, als de telefoon naar Nederland wordt verstuurd.

De plastic Pebble is de laatste maanden makkelijker te krijgen dan de nieuwe Pebble Steel. Die is zo populair dat hij steeds is uitverkocht en de fabrikant kan de vraag nauwelijks bijbenen. Houd daarom rekening met een levertijd van meerdere weken.

Unboxing

“De Pebble Steel is een luxeproduct, en dat is al te zien aan het doosje.”

De Pebble Steel is een luxeproduct, en dat is al te zien aan het doosje. Dat voelt nogal zwaar aan. Het is een luxe zwarte doos met veel binnenwerk, dat eigenlijk niet zo nodig is. Erin vinden we de Pebble, die is uitgerust met een lederen band. Elders in de verpakking vinden we ook nog een stalen bandje en een kleinen handleiding hoe je die eraan moet zetten. Aangeraden wordt om dit aan een juwelier over te laten, wat misschien wel zo verstandig is omdat er waarschijnlijk ook nog wel wat schakels uit zullen moeten.

In de zeer beperkte en kleine handleiding staat eigenlijk maar één ding van belang: installeer de Pebble-app op de smartphone die je aan het horloge wilt koppelen. Dan komt de rest vanzelf. Het is te zien dat deze handleiding eigenlijk bij de plastic Pebble hoort, want die wordt raar genoeg afgebeeld om de vier knopjes uit te leggen.

De verpakking van de plastic Pebble heeft in tegenstelling tot die van de Pebble Steel weinig om het lijf. Niks ‘bewaardoosje’, er zit gewoon een stuk karton omheen en dat moet je kapotscheuren om bij het horloge te komen. Ook hier dezelfde zeer beperkte handleiding. Pebble gaat ervan uit dat alles zo eenvoudig is, dat het zichzelf wel wijst.

Design

Pebble smartwatch steel black front 400 adbdf2130bffcf43a287c439a291b3d7

Het design van de plastic Pebble oogstte vorig jaar nogal wat kritiek. Het is een erg groot, rechthoekig uitgevoerd apparaat met plastic knopjes aan weerszijden. Het lcd-scherm laat net als oude digitale horloges alleen zwart en wit zien, en het bandje is weliswaar in dezelfde kleur als de kast van het horloge, maar blijft toch redelijk goedkoop aanvoelen. De kast is bovendien nogal groot, onnodig groot volgens de critici.

Het design van de Pebble Steel werd juist toegejuicht als een grote vernieuwing. Voor de eerste keer is er een smartwatch op de markt die echt op een horloge lijkt, die een polssieraad is, luidden de positieve kritieken van vooral Amerikaanse techblogs. De kast is veel kleiner, en is in plaats van rechthoekig licht naar buiten toegebogen aan de zijkanten. Het lederen bandje voelt soepel aan en is aan de buitenkant zwart, en aan de binnenkant bruin. Het voelt aan als een luxeproduct. Dat geldt ook voor het roestvrijstalen bandje dat los is bijgeleverd. De bandjes geven de indruk dat Pebble zich hier niet met een jantje van leiden heeft afgemaakt; men heeft echt een mooi product willen neerzetten en dat is gelukt.

Pebble smartwatch img 20140607 235420 
Pebble smartwatch img 20140607 235432 
Pebble smartwatch img 20140608 132851 

Scherm

Pebble smartwatch pebble shot 

“Positief is dat het horloge te allen tijde iets laat zien.”

Eén misverstand direct uit de weg geruimd: de Pebble heeft geen touchscreen. Het scherm van de Pebble is zoals eerder geschreven een lcd-scherm dat alleen zwart en wit laat zien. Dat is voldoende voor de vrij beperkte functionaliteit van het horloge. Het is scherp, maar wel wat pixelig. Met een iets hogere resolutie had Pebble ervoor kunnen zorgen dat de wijzerplaat er bedrieglijk echt had uitgezien. Nu is van vrij ver al te constateren dat het gaat om een horloge met ‘nepwijzers’, tenminste als je een analoge wijzerplaat gebruikt.

Positief is dat het horloge te allen tijde iets laat zien. De tijd, een notificatie, of een waarschuwing die van de smartphone afkomstig is: de wijzerplaat geeft altijd informatie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de smartwatches van Samsung, die alleen aan gaan als je op een knopje drukt of ermee schudt. De Pebble lijkt hierdoor meer op een echt horloge, dat per slot van rekening ook altijd de tijd laat zien, of er nu iemand naar kijkt of niet.

Het scherm wordt automatisch verlicht als je een van de vier knoppen aanraakt. Handig is dat dit ook gebeurt als je even met je pols schudt. Wie in het donker even de tijd wil weten, hoeft dat alleen maar even te doen. Het lichtje gaat, om de batterij te sparen, na enkele seconden weer uit. Hier is goed over nagedacht.

De Pebble-app

Pebble smartwatch screenshot 2014 06 08 13 30 10 
Pebble smartwatch screenshot 2014 06 08 13 30 26 
Pebble smartwatch screenshot 2014 06 08 13 31 29 

“De Pebble heeft een beperkt geheugen, er kunnen maar acht apps of watchfaces op worden gezet.”

De Pebble wordt aangestuurd via de verbonden smartphone. Via bluetooth wordt contact gemaakt. Pebble heeft zowel voor iOS als voor Android een app gemaakt die eerst moet worden geïnstalleerd om de telefoon en het horloge met elkaar te laten communiceren.

In die Pebble-app is niet alleen informatie over het horloge te zien, zoals welke apps en ‘watchfaces’ er op staan, ook zit er een hele eigen app store in vol apps en wijzerplaten die je kunt downloaden en op de Pebble kunt zetten. Dat gaat draadloos en is meestal in een wip gebeurd. De Pebble heeft een zeer beperkt eigen geheugen, en er kunnen maar acht apps en/of watchfaces op worden gezet. Het is dus even goed nadenken welke apps en welke wijzerplaten absoluut noodzakelijk zijn voor het horloge. Dit is een beperking die niet is verbeterd toen de Pebble Steel op de markt kwam, een half jaar na de eerste Pebble van plastic. Het geheugen had wat ons betreft wel iets ruimer gemogen. Maar het moet gezegd: zelfs met deze beperking weten software- en watchface-ontwikkelaars al hele aardige mogelijkheden voor te schotelen met het horloge.

Apps en watchfaces die wel zijn gedownload, maar niet op de Pebble staan of worden gedeïnstalleerd, zijn ook nog steeds in de Pebble-app te zien. In de ‘Locker’ op het scherm in de app worden ze bewaard, zodat ze opnieuw kunnen worden geïnstalleerd zonder ze te downloaden.

De Pebble-app voorziet het horloge, en zichzelf, ook regelmatig automatisch van updates door Pebble. Een horloge dat regelmatig via de app verbonden wordt, is zo letterlijk altijd bij de tijd; de laatste software komt er automatisch op te staan.

Software

“De software op het horloge zelf biedt niet al teveel mogelijkheden.”

De software op het horloge zelf biedt niet al teveel mogelijkheden. Er kan muziek op de telefoon mee worden gestart en gestopt, maar harder en zachter zetten kan niet. (Edit 16-6-2014: nu wel, sinds de laatste software-update naar versie 2.2 van Pebble OS.) Wel doorspoelen naar het volgende of vorige nummer.

Notificaties kunnen worden weergegeven van twitter, facebook, e-mail, whatsapp, maar ook van apps als Wordfeud of de NOS of nu.nl, als die een pushnotificatie verzenden. Whatsapp is nog een buitenbeentje tussen al deze notificaties. Alleen bij dit chatprogramma krijg je niet in beeld wat men je schrijft; daarvoor moet dus de telefoon alsnog uit de zak worden gevist. Pebble heeft beloofd dit euvel snel op te lossen, maar die belofte is al enkele maanden oud.

Twitter heeft op de Pebble bij een verbinding met een Androidtelefoon precies de omgekeerde makke. De tekst van de tweet komt wel in beeld, maar niet de naam van de afzender. Hier moet de fabrikant overduidelijk ook nog even naar kijken. Regelmatig worden software-updates beschikbaar gesteld, wellicht is er een patch voor dit probleem in de maak.

Er zijn inmiddels honderden apps voor de Pebble beschikbaar. Sommigen zijn gemaakt door Pebble zelf, maar interessanter nog zijn de vele apps die software-ontwikkelaars voor deze kleine polscomputer hebben gemaakt.

Pebble smartwatch screenshot 2014 06 08 13 29 42 
Pebble smartwatch screenshot 2014 06 08 13 32 41 
Pebble smartwatch screenshot 2014 06 08 13 28 06 

“Wie Google navigatie start op zijn smartphone, kan via een app richtingaanwijzingen op zijn Pebble krijgen.”

Een kleine greep uit de mogelijkheden die nu in Pebble’s app store worden aangetroffen leert dat het horloge geschikt is voor weergave van weerinformatie, aandelen, systeeminformatie (over zowel de Pebble als de verbonden telefoon), simpele spelletjes (zoals Flappy Bird-kloon Tiny Bird), en kleine programmaatjes die je helpen om via je horloge je telefoon terug te vinden, mits die in bluetoothbereik ligt. Ook kan het horloge benut worden voor sport. In samenwerking met een smartphone-app kan bijvoorbeeld het aantal gefietste of gelopen kilometers bij te houden. Wie Google navigatie start op zijn smartphone, kan ook een app installeren die de route-aanwijzingen naar het scherm van het horloge brengt. En zo is er nog veel meer mogelijk met de Pebble. De lijst van zaken die software-ontwikkelaars hebben bedacht om het horloge op allerlei manieren te benutten, is onuitputtelijk.

Sommige apps worden buiten deze app store van Pebble om verkocht. In iTunes of Google Play. Sommige apps zijn betaald, de meesten echter gratis.

Een speciale vermelding verdient Canvas. Daarmee kun je het horlogescherm indelen op vele manieren, en er standaard een deel van de agenda op laten weergeven. De indeling van het scherm kan via de telefoon geheel naar eigen wens worden ingesteld.

Een andere speciale vermelding verdient een website waarop je eigen watchfaces kunt aanmaken, zelfs met een foto als achtergrond. Deze ‘watchface generator’ is hier te vinden en stelt de gebruiker in staat om een wijzerplaat geheel naar eigen wens te ontwerpen. Dat moet op een computer. Door de QR-code vanaf het scherm met de telefoon in te scannen, wordt die wijzerplaat direct via de telefoon naar het horloge gestuurd. De nieuw geproduceerde watchface is dan ook onmiddellijk te zien.

Camera

De Pebble heeft geen camera, maar is wel in staat om via een app de camera van de telefoon op afstand te bedienen. Zo kun je van een wat grotere afstand een selfie maken. Er zijn apps die simpelweg de foto voor je afdrukken, maar ook apps die – in bewegend zwartwit natuurlijk – laten zien wat er op het scherm van je telefoon is te zien. Zo kun je nog nauwkeuriger een foto maken.

Conclusie

De Pebble Steel is een functionele smartwatch met een mooi uiterlijk, twee horlogebandjes (leder en staal meegeleverd), handige sensoren en een scherm dat altijd aan is, net als bij een conventioneel horloge.

Daar staat tegenover dat de functionaliteit beperkt is. Geen aanraakscherm, geen kleuren, geen krachtige processor, geen camera en geen ruimte voor meer dan acht apps/watchfaces.

“Met de beperkte functionaliteit van de Pebble valt goed te leven.”

Met die beperkingen valt echter goed te leven, hebben de software-ontwikkelaars die voor de Pebble aan de slag zijn gegaan, inmiddels bewezen. De Pebble mag qua prestaties geen hoogvlieger zijn, wat betreft het ontwerp en de functionaliteit die je van een smartwatch wenst – vooral op notificatiegebeid – gebeurt vlekkeloos.

Voordeel van de beperkingen is dat het horloge vijf tot zeven dagen lang kan blijven werken zonder dat de noodzaak er is om het polssieraad op te laden.

De Pebble is daarmee ondanks zijn veel beperktere capaciteiten een geduchte concurrent voor de Samsung-smartwatches, en misschien zelfs voor de iWatch waar Apple aan zou werken.

Onze review score
Pluspunten
  • Strak ontwerp
  • Goede notificaties
  • Lange batterijduur
Minpunten
  • Lastig voor ontwikkelen
  • Matige prestaties

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters